餐厅: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
资讯:

2024-03-20 95 浏览
家人好叻地搶到2張旅發局夜饗樂券,可以於次男坊晚市使用我們準時6PM到店,客人不多,可以直接入座。次男坊是牛角集團旗下的日式餐廳,主打大碗牛肉丼飯。我們3人最後選了一個2人前定食,再散叫一個豚肉丼飯。選好餐點後便可以自行用手機掃QR code落單。2人前定食包括2款前菜、2款炸物、1款燒物、2款主食及2罐飲品(可選味噌湯)。落單後,2人前定食很快便上桌。牛角次男坊丼先來。前菜溫野菜就是快餐店雜菜,味道正常,純粹為肉很多的晚餐增加一點纖維。加了$10升級到草飼牛腹腩,牛肉堆得滿滿的!牛肉味濃,而且邊燒得脆脆的,非常好下飯,好吃另一款前菜糖心蛋,味道不錯。牛舌丼外表有點像日式超市買到的便當XD鹽燒牛舌鹹香、爽口,但分量比想像中少。唐揚雞肉味道正常。薯寶配芝士醬普通快餐店質素。燒雞腿肉串燒燒汁味濃,適合送飯。散叫的豚肉丼肉量也很足。豚肉跟牛肉一樣有燒過,配搭一堆蔥也是很好下飯。用完$200消費券後,次男坊還有加碼$100折扣,最後3人晚餐只需要$14如果沒有消費卷折扣,則需要每人$105,晚市價錢來說不算貴。總括而言,次男坊的燒牛肉和豚肉丼的味道不錯,但套餐的配料有點多,而且質素普通。下次再
家人好叻地搶到2張旅發局夜饗樂券,可以於次男坊晚市使用

我們準時6PM到店,
客人不多,可以直接入座。
次男坊是牛角集團旗下的日式餐廳,
主打大碗牛肉丼飯。
我們3人最後選了一個2人前定食,
再散叫一個豚肉丼飯。
選好餐點後便可以自行用手機掃QR code落單。
2人前定食:牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)

落單後,2人前定食很快便上桌。
牛角次男坊丼先來。
前菜溫野菜就是快餐店雜菜,
味道正常,純粹為肉很多的晚餐增加一點纖維。
加了$10升級到草飼牛腹腩,
牛肉堆得滿滿的!
牛肉味濃,而且邊燒得脆脆的,
非常好下飯,好吃

另一款前菜糖心蛋,味道不錯。
2人前定食:鹽燒牛舌丼

牛舌丼外表有點像日式超市買到的便當XD
鹽燒牛舌鹹香、爽口,但分量比想像中少。
唐揚雞肉味道正常。
薯寶配芝士醬普通快餐店質素。
燒雞腿肉串燒燒汁味濃,
適合送飯。
暴雪蔥鹽豚肉丼

散叫的豚肉丼肉量也很足。
豚肉跟牛肉一樣有燒過,
配搭一堆蔥也是很好下飯。
用完$200消費券後,次男坊還有加碼$100折扣,
最後3人晚餐只需要$14

如果沒有消費卷折扣,
則需要每人$105,
晚市價錢來說不算貴。
總括而言,次男坊的燒牛肉和豚肉丼的味道不錯,
但套餐的配料有點多,而且質素普通。
下次再光顧應該會散叫試其他丼飯。
2024-01-12
2人前定食:牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)
暴雪蔥鹽豚肉丼
2024-04-10 0 浏览
做左牛角會員好多年,都係第一次食牛角次男坊,因為分店又唔多。今次嚟到荃灣廣場,其實經過次男坊好多次,今日只想快快食個飯,就去試吓,平日下午幾乎冇人,得一枱客鹽燒牛舌丼 大 $73牛角最好食嘅就係薄切牛舌,好有口感,彈牙又唔會咬唔開,其實係牛角燒肉店食8塊牛舌都幾十蚊,同呢碗飯差唔多,咁呢度抵食啲,不過冇得自己燒。暴雪蔥鹽豚肉丼 大 $56點餐之前問左一問店員,小同大係咪淨係飯嘅分別,點知原來係飯同肉都會多不過啲蔥就一啲都唔似幅圖咁暴雪,得好多豚肉幾好食,唔會話超肥,少少,唔會鞋鰹魚味炸餃子 $21炸得超脆,脆卜卜,真係食到有淡淡鰹魚味

鹽燒牛舌丼 大 $73
鹽燒牛舌丼  大

暴雪蔥鹽豚肉丼 大 $56
不過啲蔥就一啲都唔似幅圖咁暴雪,得好多
豚肉幾好食,唔會話超肥,少少,唔會鞋
暴雪蔥鹽豚肉丼大

鰹魚味炸餃子 $21
炸得超脆,脆卜卜,真係食到有淡淡鰹魚味
鰹魚味炸餃子
2024-02-14
2024-02-16 158 浏览
一人前定食($110)前菜:溫泉蛋、溫野菜炸物:薯寶配芝士醬、炸忌廉蟹肉薯餅、唐揚雞肉燒肉丼:牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)、雞爽肉丼、鹽燒牛舌丼、牛角次男坊丼(+$10)其他:味噌湯、飲品叫咗兩個「一人前定食」溫泉蛋(正常合格,蛋黃流心) + 唐揚雞肉(三件,脆口) + 牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩約六/七片,有牛味,不算太軟嫩但唔嚡唔韌,醬汁咸咸甜甜,味道不錯) + 可樂溫野菜(白烚加醬汁) + 薯寶配芝士醬(好耐無食,食回憶,芝士醬香,但太少了) + 鹽燒牛舌丼(約七/八片,爽口唔韌,加蔥絲食好夾) + 可樂
一人前定食($110)
前菜:溫泉蛋、溫野菜
炸物:薯寶配芝士醬、炸忌廉蟹肉薯餅、唐揚雞肉
其他:味噌湯、飲品

叫咗兩個「一人前定食」
一人前定食
一人前定食
牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)
唐揚雞肉
溫泉蛋
鹽燒牛舌丼
薯寶配芝士醬
溫野菜
入去食既原因係因為俾佢既餐牌所吸引,餐牌顯示啲肉大塊到可以遮蓋個碗。今次叫左蔥鹽豚肉飯同燒牛肉飯,滿心期待啲蔥鹽堆成山丘咁及啲肉大到可以遮曬個碗,最終原來只係圖片只供參考感覺上係有啲失望。但食落口又另一回事我食蔥鹽豚肉飯,啲蔥鹽夠味,咸香咸香的,撈飯真係一流,而且啲豚肉夠味,唔乾,有啲香口,所以好快食曬,係有實力。燒牛肉淺嘗,食左一塊,唔乾,脂肪分布唔多,都可以。午餐黎講,味道唔錯,而且無加一收費,往後可以再試。
入去食既原因係因為俾佢既餐牌所吸引
,餐牌顯示啲肉大塊到可以遮蓋個碗。

今次叫左蔥鹽豚肉飯同燒牛肉飯

感覺上係有啲失望。

但食落口又另一回事

。燒牛肉淺嘗,食左一塊,唔乾,脂肪分布唔多,都可以。

午餐黎講,味道唔錯,而且無加一收費,往後可以再試。

2023-11-03 494 浏览
第一次食荃灣牛角次男坊,整體不錯暴雪蔥鹽豚肉飯:以豚肉為主要材料,搭配濃郁的蔥鹽調味料,讓每一口都充滿豐富的味道。豚肉經過特殊的烹調技巧,保持了肉質的嫩滑與口感。推薦度8分燒肉丼定食:這是一道擁有豐富口感的日式料理。它以嫩滑的燒肉片為主角,配上新鮮的蔬菜和美味的醬汁。燒肉片經過細心的烹調,保留了肉質的鮮嫩和多汁。每一口都散發出濃郁的燒烤香氣,令人回味無窮。推薦度7分一口酥魷魚:這道菜是餐廳的招牌點心,深受顧客喜愛。酥炸至金黃酥脆的魷魚,外層酥脆內裡嫩滑,帶有淡淡的海鮮香氣。每一口都能感受到魷魚的鮮美與口感的對比,絕對是下酒的絕佳選擇。推薦度8分忌廉蟹肉薯餅:結合了香脆的薯餅和鮮美的蟹肉,口感豐富。薯餅外層炸至金黃酥脆,內部鬆軟,搭配濃郁的忌廉蟹肉醬汁,帶來豐富的奶香味和蟹肉的鮮甜。每一口都讓人沉醉其中,無法抗拒的美味。推薦度9分
第一次食荃灣牛角次男坊,整體不錯

2023-08-10
2023-09-22 631 浏览
屋企附近冇牛角,咁啱呢日去開荃灣,見到呢間牛角次男坊好似幾吸引,就決左入去食個早晚餐😋佢哋主打燒肉丼飯,豬牛雞都有齊,驚唔夠食嘅仲可以叫套餐,有埋前菜小食飲品,因為唔算好餓所以只係叫咗個1人餐($110)再加碗芝味松阪豚丼($72),兩個人share😚首先嚟到嘅係鹽燒牛舌丼,雖然叫咗少飯但都好滿😆表面鋪滿曬牛脷真係好吸引,下面仲有紫菜飯素同牛肉汁撈飯,加埋震揗揗嘅溫泉蛋(套餐前菜),簡直係perfect嘅日式晚餐🥰不過有賣相都唔夠,最緊要係牛脷夠淋夠香,而且切得夠厚有咬口,如果唔要套餐淨叫都係$73,呢個份量嚟講都幾唔錯👍🏻松阪豚肉就稍為遜色,雖然好厚好大塊,但真係幾硬下🙈有肥膏嘅位又會好油,而且芝士醬唔太夠,雖然燒得幾香,但味道同口感都有啲失望😗套餐小食揀咗魚手指,即叫即炸夠熱夠脆~
鹽燒牛舌丼一人套餐
套餐小食揀咗魚手指,即叫即炸夠熱夠脆~
鹽燒牛舌丼一人套餐
2023-09-06 487 浏览
因為會員到期要儲分,今次幫襯咗牛角次男的招牌菜牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)。牛腹腩份量驚人,堆砌成一個富士山咁高,賣相吸引。肉質油脂分布均勻,而且仲有好多芽菜。所以口感一流。
外卖自取
21/8/2023,星期一,山長水遠09:30嚟到荃灣裁判法院做野,趁13:10放風時間去咗隔離荃廣嚟個快閃覓食。推開玻璃門第一眼見到嘅就喺食日本燒肉丼嘅牛角次男坊。未食過嫁,有咩吸引得過唔駛等位,價錢又唔貴。唔想煩唔想行嘅我,坐底咗。據多年試伏經驗,燒牛肉豬肉中伏嘅指數高達83.1496%。有數據支持嘅我,果斷嗌咗:〰️〰️〰️🍽 盬燒牛舌丼 (大)▪️用咗經典嘅日式呃飯碗上,夠地道!▪️牛舌足足有9️⃣片,3 mm左右厚,話厚唔厚話薄唔薄,入口軟𣺉。味道上與其話喺鹽燒,更似汁煮再燒。有幾件牛味特別濃,油脂感特別重,特別軟嫩,喺牛舌芯啊!幸福感+1。▪️飯有少少Q度,加上少少燒肉汁同味素嘅加持,無投訴。〰️〰️〰️💸 無加一,埋單$73。📑 牛舌嘅處理同質素比預期嘅好,食完都有7成飽。整體其實幾OK,唔使加一算食得過。

〰️〰️〰️
🍽 盬燒牛舌丼 (大)

▪️用咗經典嘅日式呃飯碗上,夠地道!
▪️飯有少少Q度,加上少少燒肉汁同味素嘅加持,無投訴。
〰️〰️〰️
💸 無加一,埋單$73。
又夠期儲分續牛角會員💳,所以就去左牛角底下嘅牛角次男坊。不過有個中伏位,本身想用埋會員啲$50優惠卷🎫,點知佢話今年3月開始牛角次男坊已經唔用得✖️,只可唔可以草分。同埋留意哩間餐廳冇午餐set,全日都係用同一個Menu,夜晚過嚟食會抵啲🌙。牛角次男坊丼 ($87)哩到嘅招牌菜,富士山堆到好高🗻,非常吸睛同打卡able📸。牛肉堆入面其實係一堆壓到好實嘅芽菜黎,不過哩個價錢都預左唔係全部牛架啦😬,但其數返都有10片,都幾抵食🤤。啲牛質素唔差,絕對唔係街市啲Cheap牛肉🐮,可惜燒得太乾太韌🚱,有少少浪費咗啲牛肉。用咗牛角燒肉汁去燒到焦香帶甜,個味道都幾好食幾夾,而個底就唔係白飯咁簡單,係有少少紫菜碎喺面頭,然後淋上咗牛角汁🍛,食落就唔會太單調。牛角燒牛肉丼L ($73)哩個飯同頭先個牛角次男坊丼基本上無分別❎,係少左芽菜、辣椒絲同4片紫菜,牛肉數過都有9片,肉嘅品質同味道都同上面一樣。如果你係食肉獸🍖,為左食飽飽,唔係打靚卡,我會建議叫返哩款。胡麻雞絲冷麵餐 ($66)係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲
牛角次男坊丼
牛角次男坊丼 ($87)
牛角燒牛肉丼
牛角燒牛肉丼L ($73)
胡麻雞絲冷麵餐
胡麻雞絲冷麵餐 ($66)
係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲🐔。麻醬一開始俾勁少,成兜嘢勁dry🚱,食咗一半基本上一啲汁都冇,所以叫人另外再加汁,好彩佢都可以任加🉑。但個味食落就係普通嘅冷麵冇乜特別,夏天想涼涼地開下胃都可以食下☀️。
豚肉丼
豚肉丼L ($66)
同牛角次男坊丼係一樣嘅基底,但上面就換咗做豬肉🐖。豚肉都算厚肉,唔會薄到一張紙咁🥩,不過唔知係咪因為肉厚,所以燒到太韌🥶,要咬一陣先咬得完,而且食落有少少豬騷味🤢,如果比我再揀多次,我可能會揀返平啲嘅鹽味豚肉丼。
糖心蛋
糖心蛋 ($16)
糖心蛋已經接近8成熟🥚,完全冇流心嘅感覺,$16一粒好差🙅🏻‍♂️。

跟餐配料 ($12)
冷麵同豚肉丼都跟咗餐,有一個小食、味噌湯同飲品。小食係帶子裙邊 ,不過食落似優之良品嗰啲零食小食😐。味噌湯飲落好似飲水咁🚰,搞均埋個底都仲係非常淡口👎🏻。

⭐️總括而言…
作為牛角支店,本身都幾大期望💭,啲肉其實唔差,嘢食都大份,味道都唔錯。奈何佢地啲似肉無論豬定牛都燒到太乾太韌🚱,扣太多分🤐。
話說本來想叫雞肉飯🐔,點知望真啲個英文原來係雞頸黎,想食雞飯嘅人都要留意啦👀。
2023-08-04
牛角次男坊丼
牛角燒牛肉丼
2023-07-20 343 浏览
第一次食 叫左經典既牛角次男坊草飼牛腹腩飯+個基本麵豉湯+帶子邊+可樂本來以為有牛角燒肉嘅質素 份量係十足既 有成座山嘅感覺 幾片大紙菜 有啲青蔥裝飾 紅色嗰啲就唔知咩嚟 但都好食 美中不足係🐮牛肉好韌 肉質其實唔差 單煮到過晒龍 好乾身 食到個口好攰😢 成舊水黎講 牛分量好足 但味道真係普普通通小食帶子邊反而有驚喜😳 味道偏甜 入量多 幾鮮甜 麵豉湯中規中矩 只係覺得食牛肉飯一定要配一個麵豉湯 繁忙時間呢間餐廳都幾多人 同埋全手機落單

小食帶子邊反而有驚喜😳 味道偏甜 入量多 幾鮮甜

麵豉湯中規中矩 只係覺得食牛肉飯一定要配一個麵豉湯

繁忙時間呢間餐廳都幾多人 同埋全手機落單
2023-07-17 264 浏览
身為牛角粉絲☺️梗係要試吓一樣係牛角品牌嘅燒牛肉丼啦🤩💗牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87牛腹腩份量驚人,高高堆砌成一個山咁,賣相吸引😍肉嘅質素普通,但即叫即燒加分,係略嫌燒得太乾身重口味人士會比較喜歡🧐
身為牛角粉絲☺️
梗係要試吓一樣係牛角品牌嘅燒牛肉丼啦🤩

💗牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87
牛腹腩份量驚人,高高堆砌成一個山咁,賣相吸引😍
肉嘅質素普通,但即叫即燒加分,係略嫌燒得太乾身
重口味人士會比較喜歡🧐
2023-07-01 337 浏览
本身已經想試吓呢間燒肉丼飯,睇到人地賣相唔錯因為假期關係夜晚都好多人等位,等緊嘅時候見到好多人買外賣,鋪頭仲要用多一張枱嚟放整好嘅外賣,睇一睇先知原來外賣自取搞緊71折等咗大約20分鐘入座就立刻叫野食,叫咗個牛肉丼同豚肉丼,嘢食都係10分鐘內嚟齊我夾起牛丼片燒牛都感覺伏咗,果刻睇落覺得片牛肉好乾,而我女朋友果個豚肉都係睇落好乾,感覺好似燒定放咗好耐。唔緊要啦,諗住食咗先,一放入口啲牛肉係一啲熱度都無仲要好乾,而底下啲飯都只係微暖,果一剎那好似食緊魚生飯咁重點係佢menu寫住即叫即燒總括嚟講個飯味道尚算唔錯,但唔熱真係扣咗好多分,埋單$160最尾係想講如果係做唔切就唔好搞折扣,見啲員工已經忙到唔停手,但啲堂食質素咁樣,外賣人哋拎走唔熱都仲有得講,堂食都唔熱就倒自己米
本身已經想試吓呢間燒肉丼飯,睇到人地賣相唔錯

重點係佢menu寫住即叫即燒

2023-07-01
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
《牛角次男坊》我同男神去荃灣廣場,見到有一間似拉麵🍜,原來不是,是牛丼,我們試試下食…入去環境,是店內簡約整潔、有長枱同埋獨立枱…旁邊窗周圍望人人行街~我們坐旁邊窗..在一邊睇天空好自然、一邊食!我們來點餐..1.牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87他點餐這個..餐單相不一樣..太遠..🤣本來是富士山級,它似崩塌低左山…訪問他,食得如何..說:「牛肉的肉質比其他肉厚身少少,但燒得好..有燒肉汁…真是好吃」2.公司! 燒肉丼定食 $77我揀這個…本來有四款(牛腹腩、豚梅肉、豚腩肉、牛舌),見到寫自選3款,我就選牛腹腩、豚梅肉、豚腩肉,它來了,有三款不同的肉,我先吃牛腹腩…牛肉好吃,有燒肉汁,同他差不多…烤得少少焦剛剛好..另外豚梅肉,試試吃..咬口厚度少少..味道都ok..再另外豚腩肉..切得好薄…肉質有彈性,肉味更出,是脂肪既香味!3. 炸雞軟骨 M$15有兩個可以揀M/L,價錢不同,我揀細,食少夠..炸雞軟骨..熱辣辣咬口好酥脆…幾都ok~4.炸忌廉蟹肉薯餅 M$15我們每一個吃..沾忌廉汁配上蟹肉薯餅,試試吃..炸得香脆,薯蓉軟滑..內有蟹肉味少少..
《牛角次男坊》

1.牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87

2.公司! 燒肉丼定食 $77

3. 炸雞軟骨 M$15

4.炸忌廉蟹肉薯餅 M$15
公司! 燒肉丼定食
公司! 燒肉丼定食
2023-05-09 475 浏览
🍴牛角次男坊📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L1樓112B-113號舖肉食者一定唔可以錯過嘅餐廳去到嘅時候見到有好多外賣單水同醬料都係自助形式係出面攞✨牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)$87✨牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)(M) $67草飼牛腹腩肉質鮮嫩多汁🤩燒得恰到好處還有微微的炭烤味道加上配料搭配得宜讓整道菜感覺非常豐富🤭男坊丼比牛肉丼份量更多兩個人share 都得!✨鹽燒牛舌丼 (M) $67厚切嘅牛舌肉質鮮嫩🤪燒得很入味配上一些簡單的調味送飯一流!
🍴牛角次男坊

加上配料搭配得宜
讓整道菜感覺非常豐富🤭
男坊丼比牛肉丼
份量更多
兩個人share 都得!

✨鹽燒牛舌丼 (M) $67
厚切嘅牛舌肉質鮮嫩🤪
燒得很入味
配上一些簡單的調味
送飯一流!
牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)
牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)(M)
鹽燒牛舌丼 (M)
香港美食 | 牛丼饭我真的爱了,一起大口吃肉🔥🔥家人们说实话,🍃牛角次男坊 这家餐厅真的没有做过攻略,就是我偶然和朋友路过然后去品尝的一家,没想到一次就爱上了,现在已经不知道是第几次光顾了✨我超级喜欢他们家牛丼饭,真的超多肉肉在里面哦,吃起来非常的满足,💚整个门店的环境也是很有氛围感,就是那种日式气息的感觉,暖黄色灯光绝绝子🍬✅ 乱刃烧牛舌牛舌非常的嫩也非常萃,经过炭烧后再吃口感更加丰富,🐮如果喜欢原汁原味就可以直接吃,我喜欢搭配一些蘸料再品尝✅ 牛角烧牛肉丼这个绝对是他们家招牌啦,好大一份啊,上面全部是肉肉,🥩真的是超级满足的那种,一口下去肉肉塞满嘴巴,谁能拒绝✅ 新潟鸡松坂丼那个是牛肉做的,这个是用的鸡肉,口感上面还是有一点区别,🐔不过也挺好吃的,鸡肉会更加有嚼劲软烂一点哦✅ 味噌汤吃饭怎么能不喝汤呢,💘这是日式菜品里有名的味增汤,喝起来比较清淡,刚好用来解腻很不错哦🏡:牛角次男坊 📍:荃湾大坝街4-30号荃湾广场1楼112B-113号舖📍:东涌达东路20号东荟城2期7楼706号舖📍:九龙湾牛头角道77号淘大商场1期地下G143-162号舖
香港美食 | 牛丼饭我真的爱了,一起大口吃肉🔥🔥

✅ 乱刃烧牛舌
✅ 牛角烧牛肉丼