餐厅: 牛角日本燒肉專門店 (海運大廈)
资讯:

2014-08-18 5795 浏览
生日前夕來豪一點的慶祝,肉食朋友必定要來試試牛角的燒肉!!!真的有在日本吃的味道!!我們點了最貴的和牛和一些普通的牛肉來比較,貴的那款(最前) 雪花很多也算均勻,入口即溶像吃牛油一樣!!!!!!! 真的好美味!!!!其他的肉味比較重, 也是很不錯!!!唯牛仔骨方面沒肉吃~~~ 真的在咬骨頭 哈哈
生日前夕來豪一點的慶祝,
肉食朋友必定要來試試牛角的燒肉!!!
真的有在日本吃的味道!!
我們點了最貴的和牛和一些普通的牛肉來比較,
貴的那款(最前) 雪花很多也算均勻,
入口即溶像吃牛油一樣!!!!!!! 真的好美味!!!!
其他的肉味比較重, 也是很不錯!!!
唯牛仔骨方面沒肉吃~~~ 真的在咬骨頭 哈哈
2014-08-16 5949 浏览
Gyu-Kaku, an internationally beloved grilled beef restaurant chain from Japan, opened its first Hong Kong outlet in 2011 and now boasts 8 restaurants in the city. The chain is renowned for their reliably excellent, reasonably priced and deeply satisfying Japanese food, with a focus on grilled meats.I am a bit hungover in the weekend and decide to go for brunch at Gyu-kaku. The service is efficient, the portions are decent and the food completely hits the spot!(1) We are off to a great start with

(1) We are off to a great start with the Korean-inspired spicy kimchi soup with tofu and seafood ($72), which arrives sizzling in a stone bowl. The flavours are tangy and comforting, and we particularly enjoy the velvety tofu.
(2) Next, we start cooking the beef tongue with leek and salt ($62). The beef tongue is thinly sliced and retains tenderness after being grilled, but the chopped leeks are a tad too salty.
(3) The Gyu-Kaku premium short ribs ($65) are a must-order - the portion is not huge, but each piece is nicely fat-marbled and has an enticing grilled crisp.
(4) We also order the premium harami ($75), marinated with salted butter and garlic miso. Its meaty flavours are deliciously strong, but, perhaps overcooked by us, the texture is hard and chewy.
(5) The Hiroshima oysters ($52) are heated over the stove in an aluminium foil tray. Each oyster is soft and tender, and benefits from a lingering taste of shio butter.
(6) A portion of portabella mushroom ($32) follows, which is pleasantly juicy and has an attractive bite.
(7) The grilled meats are certainly satisfying, but it is the dessert menu that completely wins us over. The Gyu-kaku green tea ice cream ($19) is generously covered in soybean flour and black sugar syrup which work fantastically with the ice cream, and is an instant addiction!
(8) The Japanese cheese cake ($45) is rich and creamy, and comes with a scoop of red bean ice cream which is completely enjoyable.
(9) The red bean pancake with ice cream ($25), a playful take on the traditional Japanese red bean paste pancake, is lightly grilled for 10 seconds to warm up the pancake and then immediately eaten while the ice cream is still cold. Not only is this a fun way to enjoy our dessert, the taste is unforgettably delicious too - the pancake and red bean ice cream are a match made in heaven.
This cheerful and reliable eatery is very popular, so there will probably be a line at the door. I can assure you, though, that the meal will be worth every minute of the wait!
2014-06-23 5651 浏览
又黎牛角,去完LCX行街最好就去呢到食晚飯,首先去枱號先,跟住行街,行到差不多就有得食 ,唔會等好耐。首先要講我次次黎牛角都會食嘅牛角飯,佢簡單得黎又好味,份量啱啱好。牛角飯好味在於佢夠清香夠簡單,飯入面配有紫菜條同温泉蛋,日本米軟硬又啱啱好,撈埋一齊食味道真係唔講得笑。除左呢個飯,我每次都會叫係椰菜沙律,呢個沙律清清地最啱配烤肉,椰菜每次食都係好新鮮,但略為大塊,如果可以精細d重好味,配麻香醬汁,好好味好開胃。輪到烤肉,牛肉同海鮮一定唔小得,鍾意佢地嘅大蝦好鮮甜又夠大隻,牛肉夠淋身有牛味,油脂分佈平均所以烤完重有好多汁唔會乾,配佢地供應嘅蒜鹽汁係最好味。蔬菜方面除粟米外,其他例如茄子就好難燒得好,因為好易燶同乾,我就唔多鍾意。最後一定要食佢地個甜品銅鑼燒,紅豆餅面夾雪糕,又軟又滑,燒到外面熱辣辣,入面d雪糕都唔會溶,超好味呀!!!呢到雖然唔會食到有咩超級驚喜嘅食物,但勝在環境舒服又唔拘束,食物份量又啱啱好(以兩個人計),肉食海鮮款式都夠多,價錢又唔過高,如果好彩坐到餐廳尾個卡位,可以望住個靚境食,真係好relax好正, 咁辛苦搵錢都係為呢一刻啫
,唔會等好耐。

2014-06-21
用餐优惠
信用卡優惠
  • 牛角飯
  • 銅鑼燒
  • 椰菜沙律
2014-05-04 6558 浏览
本來成班人想去食韓燒,不過無訂到位,要等好耐,行下其他地方見到個menu已經覺得幾好味引哂我地入去,就黎左依到食, 因為食飯時間既關係, 點都要等一陣先有位既。入去到就即刻叫左個大皿燒肉,有牛肋肉,腹胸肉,豬頸肉,牛舌,雞腿肉,價錢都唔錯,多D選擇,佢個肉得醃得幾入味,幾有咬口,唔錯,仲有佢既特製醬料,非常好味另外就有一個廣島蠔, 不過依個要燒得比較耐,由頭開始燒差唔多燒到尾,等到佢乾身先食得,不過係好味,當然唔能夠正係食燒野,仲叫多個豆乳牛肉湯烏冬,一黎就出哂熱夠熱,好好味,不過烏冬太少,唔會點飽肚,所以就叫多左個石鍋泡菜牛肉飯 依個就真係飽肚,味道唔錯,辣醬份量就自由選擇落幾多,牛肉好香。最後就有一個巨峰活乳酸梳打,食完燒野飲杯酸酸地既野結尾,唔錯。

2014-04-13 6478 浏览
一間好多人等位的餐廳, 夜晚如果無訂位真係可能要等兩至三個鐘先有得食, 所以食之前真係要唸清楚, 訂左位先. 呢隻公仔係喺等位時影嫁!佢叫MOU MOU君.超礦物海藻野菜沙律 – 清新!野菜亦好新鮮! 沙律仲加埋骨膠原, 食沙律有埋護膚功效!哈野菜盛合 – 普通蔬菜盤, 沒有什麼特別.牛角冷麵 – 冷麵唔夠凍, 可以再好D.牛角溫泉蛋飯 –整體唔係特別出色, 但珍珠米加上爽脆紫菜同滑溜既溫泉蛋, 得出來既化學作用咪就係滿足既感覺嘞!王樣豆腐 – 唔夠滑, 同無咩味但都過得去啦.牛肋肉 – 平平無奇, 只係知道自己食左牛肉..德國帶骨香腸 – 有D似雞肉腸加骨頭, 但乾左小小.王樣腹胸肉 – 味道唔錯, 很多肉汁而且十分"林"及入味, 燒到尾段既時候可以跟據自己想吃的大小剪出來.飲品 – 套餐包了每人兩杯飲品, 有酒精同非酒精類, 正!牛角雪糕 – 雪糕加上黃豆粉, 而且都算幼滑!銅鑼燒 – 店員話先把銅鑼燒放係鐵網度燒十秒, 之後就會有外熱內冷既感覺. 我覺得係好有特色既, 不過味道係好一般.
野菜盛合 – 普通蔬菜盤, 沒有什麼特別.
牛角冷麵 – 冷麵唔夠凍, 可以再好D.
王樣豆腐 – 唔夠滑, 同無咩味但都過得去啦.
牛肋肉 – 平平無奇, 只係知道自己食左牛肉..
德國帶骨香腸 – 有D似雞肉腸加骨頭, 但乾左小小.
飲品 – 套餐包了每人兩杯飲品, 有酒精同非酒精類, 正!
牛角雪糕 – 雪糕加上黃豆粉, 而且都算幼滑!
2014-02-08 7240 浏览
難得同同事都放半日,所以約埋一齊食啲平時lunch食唔到嘅野!去到嗰陣大概14:00,同事本來係想問有無lunch set,點知講錯左tea set,帶位嘅小姐話有呀,我地聽到即刻雙眼放大,有tea set,正喎!不過14:30先開始,咁我地行下先囉,14:30返到去,原來都幾多人等緊!終於入到去坐,唔知唔夠人手定咩,都等左一陣先有個比較高級嘅人黎落單,但我覺得好似唔想幫我地落咁,有啲野要揀,好似應該我要講埋俾佢知,唔應該等佢問咁,之後問我地叫唔叫埋餐茶,我地問有咩揀?佢即刻話,你地睇下先啦,就即刻走左,咩態度?好彩啲野黎得幾快,不過我就唔覺佢啲肉有醃過囉,燒完一啲味都無囉,不過肉質都唔錯!我地加左$12要牛角飯,個飯都唔錯,幾好味!個餐有個小食,豆腐加麻醬咁嘅,我將佢倒埋落個飯到,又幾好味喎XDDD因為下午茶叫其他野有7折,所以加左個腸同沙律,味道都唔錯,沙律都幾大碗,兩個人share就啱啦,一個人會食唔晒!之後仲叫左個甜品,都ok!埋單發現原來連個set都有7折,所以每人都係HKD126.40,抵食啦,飽到夜晚嗰餐都唔洗點食喇!

之後仲叫左個甜品,都ok!

2014-02-07
  • 銅鑼燒
  • 牛角飯
2014-01-16 6370 浏览
近來DEFK的活動蠻多,這個週末又相約一起打球,說是做運動減肥,實際上卻又增肥了,為什麼呢?無非因為某位在運動過後大呼肚餓,嚷著要去吃日式燒肉,於是減肥活動最終成了增肥活動。離開球場就直接來到尖沙咀海港城,原來某位早已鎖定今天的目標,食物款式多,而價格又相宜的日式燒肉店-牛角日本燒肉專門店。稍晚的午市時段13:30,牛角的門外雖沒人輪侯,但四人座位仍要等上好一會兒,令我們越等越肚餓,四個人就站在門外,以期待的眼神一直看著帶位的店員,幸好店員亦很友善,讓我們先看看餐牌,之後還主動告訴我們有客人正在埋單,再多等一會就可以入座了;等到我們入座後,附近的客人亦相繼埋單離開,下次午市時段不想等位的話,14:00來就剛好了。牛角這間分店我們都來過很多次了,餐廳以一貫日式燒肉店的風格,木色的裝潢設計,加上舒適的沙發座椅,最值得一讚的是店內的抽油煙通風系統不錯,沒有強烈的油煙、烤肉味。由於午市套餐只在平日週一至週五供應,我們只好在餐牌上點選食物,而午餐還是吃得簡單清淡一點好,於是就否決了某位提出想點油脂豐盈的鹿兒島和牛的意見。熱情果活乳酸梳打 $22 (左)&巨峰活乳酸梳打 $22 (右),口味都調配

熱情果活乳酸梳打 $22 (左)&巨峰活乳酸梳打 $22 (右),口味都調配得不錯,吃日式燒肉時喝著冒著氣泡的碳酸飲料,感覺清爽。
牛舌 (鹽醬) $55
吃燒肉都要點牛舌,厚切薄切都來一碟,先吃薄牛舌,一碟只有五片,切得圓圓的頗為大片,燒好以後加點檸檬汁,吃起來爽口,亦帶有嚼勁,不錯。
厚燒牛舌 (鹽醬) $55
燒厚燒牛舌要點耐性,四邊都得燒一下,到表面都帶上點微焦就好了,吃起來外面香脆,裡面尚算腍,咬起來有嚼勁,跟爽口的薄牛舌,各有各的特色,都好吃。
肩脊肉 (鹽醬) $55
肩脊肉切得較薄,兩邊都稍為燒一下就可以吃,肉質夠腍,亦充滿肉汁,吃的時間加點魔法之鹽,更為惹味好吃。
壺漬牛肋肉 $85
這個是用牛角特製的味噌醃製的壺漬牛肋肉,牛肋肉醃得入味,入口味道頗香濃,質感豐富,加上味噌醬汁帶點甜味,惹味得來亦開胃。
豬頸肉 (味噌) $42
D先生喜歡豬頸肉 ,選了味噌醬的,把豬頸肉烤至表面微焦,香氣撲鼻,加上味噌醬味道很不錯,而且醃得夠入味,配合爽口脆身的質感,香濃美味,實在好吃得很。
牛角上級牛肋肉 (鹽醬) $65
這上級牛肋肉脂肪均勻,雖然牛味不算濃郁,但吃起來肉質軟腍,又充滿肉汁,醮上點魔法之鹽,更為美味。
燒肉五品盛合 $168
這份燒肉五品盛合有齊牛角上級牛肋肉、腹胸肉、豬頸肉、牛舌&雞腿肉,肉類種類多,份量亦不少,還有蘑菇和粟米,$168蠻划算的。

牛角上級牛肋肉、豬頸肉及牛舌前面寫過就不重覆了,至於腹胸肉,沒什麼脂肪,跟牛肋肉比起來,質地較為粗韌,勝在牛味濃郁,肉汁豐盈,富有嚼勁;雞腿肉連皮,帶上點點脂肪,燒過後更加香口,雞腿肉質地嫩滑,不錯。

辣油牛肉溫泉玉子飯 $69
薄薄的牛肉片加入香蔥、辣油,還有溫泉玉子,先把溫泉玉子刺破,把蛋漿跟其他配料及飯拌勻,吃起來每口都有香蔥、蛋香及牛肉的味道,同時亦帶點辛辣,口感豐富之餘,味道亦有層次。
海鮮燒餅 $62
海鮮燒餅以鐵板上檯,熱騰騰的表面帶點焦,咬起來香脆可口,裡面卻煙煙韌韌,配上特別的醬汁,更加惹味好吃。
雪糕銅鑼燒 (抹茶) $25
吃飽以後就要吃甜品,點了抹茶味道的銅鑼燒,放上鐵板兩邊稍為烤一下,外皮暖暖的,可是燒得有點微焦,幸好中間的雪糕仍沒溶化太多,吃起來外暖內冷,十分滋味。

就食物方面來說,牛角的食物真的可算是價廉物美,不但食物種類多:從前菜、沙律,到燒肉、海鮮,以至飯麵、甜品;款式選擇亦多,單說牛,就有肩脊肉、腹胸肉、牛舌、牛肋肉,更有佐賀產黑毛和牛,豚肉、雞肉亦不缺,質素亦有保證,加上牛角特製的魔法之鹽,的確能令各款燒肉倍添美味。

服務方面,除了帶位的店員表現友善之外,其他店員動作勤快,加茶、收碟亦非常主動,當看到客人在使用手機時,還會立即拿出透明保護膠袋給客人,客人即使一邊吃燒肉,一邊用手機,亦不怕會弄髒手機,非常細心,所以說整體服務亦不錯。

令人滿意又美味的一餐,吃得飽肚又滿足,而且價格又相宜;下一次什麼時候,我們再相約做運動增肥呢?
2013-12-25 5647 浏览
朋友Book位, 7:00pm入座, 8:45pm要交枱, 都幾趕頭趕命...落地玻璃全海景, 正!!! KaKaMa話d位唔好坐, 坐另外半邊梳化位的3位女士激讚好舒服... 牆上面有幅牛牛解剖圖, 清楚列明每一種肉來自牛牛的邊個部位...圖文並茂的日本燒肉方法... 仲有透明電話Zip-Zap膠袋仔供應, 比大家包住個手提電話...牛角沙律-- 材料新鮮, 味道清新, 係賣相差咗少少...石鍋牛肋肉湯飯-- 幾好味, 我鐘意佢d蛋圍邊熟, 都幾滑... 飯都好多, 好抵食... 牛肋肉好韌, 冇味...海鮮燒餅-- 材料都幾豐富, 食到中蝦, 略嫌個皮唔夠香, 味道亦平平...野菜盛合-- 燒粟米好味, 南瓜好甜, 洋蔥好香...麻油燒蒜粒-- 用錫紙盤裝住, 燒咗好耐, 夾起上面的蒜粒o黎食, 嘩!!!!!! 救命!!!!!! 激辛, 舌頭麻痺, 唔敢吞, 驚胃痛... 問題應該出係... 我冇撈吓佢, 所以浮面個d根本係100%生... 就燒耐d之後, 就幾好味啦, 好香好腍, 不過口氣強強強強強勁, 到第2日都仲好大陣味... 吸血彊屍都怕咗我!!!厚切牛舌(鹽醬)-- 牛吞
牛角沙律
-- 材料新鮮, 味道清新, 係賣相差咗少少...
牛角沙律
石鍋牛肋肉湯飯
海鮮燒餅
石鍋牛肋肉湯飯&海鮮燒餅
野菜盛合
-- 燒粟米好味, 南瓜好甜, 洋蔥好香...
麻油燒蒜粒
野菜盛合&麻油燒蒜粒
厚切牛舌(鹽醬)
-- 牛吞我一向都唔太喜好, 只可以講, 幾有o趙頭...
特上和牛牛肋肉(燒肉汁)
-- 好好味呀, 肉質細嫩, 牛味香濃, 燒汁甜甜地, 一人分得一塊咋, 咁少, 我唔制呀!!!
厚切牛舌(鹽醬) &特上和牛牛肋肉(燒肉汁)
網燒一口牛(燒肉汁)
-- 哈哈, 掛住傾計, 燒到濃晒, 多咗一份焦香, 燒濃咗都唔韌, 不過切得好細粒, 試唔真d味...

腹胸肉(燒肉汁)
-- 都好好味, 肉質柔軟, 牛味香濃, 冇牛肋肉咁甜...
網燒一口牛(燒肉汁)&腹胸肉(燒肉汁)
香蔥辣油牛肋肉
-- 當然冇特上和牛牛肋肉咁正, 但都OK過得去, 我怕辣, 冇點香蔥辣油...
大腸(鹽醬)
-- o趙香水膠咁, 咬唔斷, 冇膻味, 都OK...
香蔥辣油牛肋肉&大腸(鹽醬)
海鮮盛合
-- 我掛住傾計, 隻青口燒到乾晒, 味道尚可... 生蠔燒完縮到好細... 帶子味道冇特別... 魚柳大家食完冇Comment... 蝦又係比我燒乾晒, 燒到個殼同肉黏埋一齊分唔開... 豐富的畫面...
海鮮盛合
燒烤一定要配凍飲...
白桃乳酸梳打
-- 清香甜美的白桃, 配乳酸同梳打, 味道好好, 酸酸甜甜的有汽凍飲, 正...

龍媽的什果酒最經典, 要自己榨鮮果汁, 哈哈, 謀殺咗唔少菲林...
白桃乳酸梳打&柚子梳打
食完晒o野, 叫完甜品, 隔咗10分鐘都冇人執枱, 捉到唔願做小妹妹服務員, 叫佢比d餐具我地食甜品, 佢話等陣d甜品來到時, 自然會有人拎餐具o黎...
再等, 再叫...
再等, 再叫佢執枱, 勁唔願意執, 只係執咗我坐緊個4份1隻枱角, 竟然夠膽問"仲有咩要執?"... 唔係呀嘛?!! 你第一日返工呀?!! 仲要以前未出過街食飯呀?!! 我今次好叻, 冇發火, 好淡淡然咁手指指剩下4分3的垃圾堆, 答佢"全部!!!!!!"... 部分80後同人的溝通方式, 真係好冇禮貌, 佢自己唔覺得有問題, 我都已經麻木晒, 唔打算點醒佢地...
執好張枱之後, 甜品來了, 第3次叫服務員比餐具, 等咗10分鐘都冇人拎來, 好, 第4次叫, 疑似經理定Supervisor的男士終於搵人比碟仔&叉比我地, 其實個銅鑼燒入面d雪糕係室溫放咗咁耐, 已經溶咗, 教我如何欣賞它...

雪糕銅鑼燒 (抺茶)
-- 大家都覺得銅鑼燒好味過鯛魚燒, 關鍵係抺茶雪糕, 同個餅皮無關...
鯛魚燒 (吉士)
-- 我冇食, 吉士唔係我杯茶...
鯛魚燒 (紅豆)
-- 紅豆略乾, 紅豆味淡, 味道平平...
哈哈, 已經對錶先開始燒, 先燒鯛魚燒45秒, 再放銅鑼燒燒15秒, 反轉銅鑼燒已經裂開咗...
雪糕銅鑼燒 (抺茶)&鯛魚燒 (吉士/紅豆)
過咗交枱時間10分鐘, 都未有人來追交枱, 仲以為冇客等緊, 埋單走人時見到門口好多人等緊位...
埋單時考慮咗3秒, 決定唔比Tips, 因為佢地咁嘅服務質數, 我自問比唔落手...
味道平平, 服務趕客, Sorry, No Next Time...

庆祝纪念
除夕
2013-12-12 4055 浏览
本身想食火鍋, 點知見到個menu, 好似幾好味, 就轉左食日本燒肉, 因為係星期五晚既關係, 都等左一陣先有位。-大皿燒肉(牛肋肉,腹胸肉,豬頸肉,牛舌,雞腿肉) $168; 如果想淺嘗幾款肉的,這絕對啱你 肉得醃得幾好味,可惜有少少韌. 牛角的特製醬料好味👍-廣島蠔 $52; 要燒比較耐,由頭開始燒,燒到尾,乾身先食得! 不過好味^^-豆乳牛肉湯烏冬$72; 夠熱,好味,烏冬太少,不飽肚-石鍋泡菜牛肉飯 $62; 飽肚之選!! (因為我食野始終覺得其中一樣最重要都係要夠飽!)幾好味, 辣醬份量自由選擇落幾多-巨峰活乳酸梳打 $35; 燒肉一定要配凍飲既! 不過不失有維港夜景(雖然坐得離跟窗口有啲距離), 有得慢慢燒(吸風好好,衫無吸到味!),有人請食飯,啲餐pre-bday dinner食得都幾開心^^
肉得醃得幾好味,可惜有少少韌. 牛角的特製醬料好味👍
-豆乳牛肉湯烏冬$72; 夠熱,好味,烏冬太少,不飽肚

-巨峰活乳酸梳打 $35; 燒肉一定要配凍飲既! 不過不失
有維港夜景(雖然坐得離跟窗口有啲距離
2013-11-30 3153 浏览
阿淳晚上6時到達已經有不少人在等位,大概等了半小時,就可以進去。因為莎莎不太吃豬肉,所以我們點我都是以牛肉跟海鮮為主。不整理照片都不知道我們居然點了10樣食物...我們是時候要收歛一下了。LOL牛肉我們點了牛肩脊、牛腹肉、香蒜牛油一口牛還有厚牛舌。牛肩脊肉質比較實,筋較多,吃起來比較有咬口。而牛腹肉肉質則比較稔。兩者牛味差不多。香蒜牛油一口牛用蒜泥及牛油同燒,很香而且吃得很方便!厚牛舌不用燒太久,口感微彈,十分好吃,值得推介。海鮮我們點了鹽味牛油帶子、蛋黃醬海老,這兩道都是本身已經熟了,只要連錫箔紙盆放上爐燒熱,拌勻醬汁就可以,沒有個人廚藝因素影響的東西最好吃!(笑)我們還點了一個辣油牛肉溫泉玉子飯,很簡單的一個飯,簡單到你和我都能做得到!吃下去的感覺是有點太油膩了,一點都不辣,下次未必會再點。吃了那麼多的肉,是要吃一點點蔬菜平衡一下,其實也沒有太多,因為這裡的蔬菜有點貴。用來畫句號的甜品,我們點了叮噹餅和牛角雪糕,叮噹餅內藏雪糕,放在爐上燒溶之後吃,感覺像在吃雪糕三文治一樣,但其實也沒什麼太特別。 基本上牛角的肉類跟海鮮的選料都不錯,但因為價錢也算小貴,故不是在經常回顧餐廳行列。
牛肉我們點了牛肩脊、牛腹肉、香蒜牛油一口牛還有厚牛舌。
香蒜牛油一口牛用蒜泥及牛油同燒,很香而且吃得很方便!
厚牛舌不用燒太久,口感微彈,十分好吃,值得推介。

2013-11-04 2084 浏览
友人於一星期前已訂座, 是晩抵達後大概輪候15分鐘安排入座。桌上有資料提示建議各種食物的燒烤長度和方法,好細心呀!並有三款醬汁提供:微辣麵豉,燒汁,蒜汁(較咸),基本上有醃料的肉都不用另沾醬汁, 味道已剛好。我們選了有信用卡推廣的牛舌、雞腿肉、多春魚、腹胸肉、上級牛肋肉、香蔥辣油煮牛舌、一份極上和牛海鮮二人餐。(價錢見圖)食物送來時才醒覺,店員沒有叫我們選某些菜的醃料呢!😩😩😩肉類方面,牛舌較韌,其他款式不過不失,值得一提的是極上和牛肉眼,燒至五成熟,入口即溶 👍海鮮盛合味道一般,沒有海鮮鮮甜味,最好吃的是魚塊,甜甜的醬汁醃料。煙肉鮮柚子沙律柚子的微苦澀味配沙律很適合作為前菜,喜歡在吃燒肉前能吃點蔬菜開胃。王樣豆腐凍豆腐配醬汁跟溫泉蛋,豆腐夠滑石碢泡菜豆腐海鮮湯份量大,很足料,有豆腐、硯、帶子等海鮮,雖然加了泡菜,但湯並不會很辣,絕對不能與韓式豆腐湯的辣度相比。我個人不能吃很辣,所以這湯辣度剛好我喜歡。^_^香蔥溫泉玉子飯可惜在我們差不多把燒物吃光後才送來,否則配燒肉吃一定會更好。

食物送來時才醒覺,店員沒有叫我們選某些菜的醃料呢!😩😩😩

煙肉鮮柚子沙律

王樣豆腐
凍豆腐配醬汁跟溫泉蛋,豆腐夠滑

石碢泡菜豆腐海鮮湯

用餐优惠
信用卡優惠
  • 極上和牛肉眼
2013-09-10 1564 浏览
上級牛肋肉,燒肉汁及鹽醬汁各二,好入味,用黎送牛角飯一流!牛舌,比較韌左一啲!香蒜牛油一口牛,幾香口可以一叫。鹽味牛油帶子,幾好味石鍋香蔥拉麵,湯底味濃拉麵質感也好,有芝麻磨碎放落去,好味!綠茶銅鑼燒,好好味,燒到個餅微燶,個綠茶雪糕都幾冰硬,正!
上級牛肋肉,燒肉汁及鹽醬汁各二,好入味,用黎送牛角飯一流!
牛舌,比較韌左一啲!
香蒜牛油一口牛,幾香口可以一叫。
鹽味牛油帶子,幾好味
綠茶銅鑼燒,好好味,燒到個餅微燶,個綠茶雪糕都幾冰硬,正!
2013-07-08 1011 浏览
辣油溫溫泉蛋雞肉飯 唔辣 味道淡 雞肉硬 得麻油味 but 同燒肉食 ok ge balance ma豬頸肉正正常常 la 吉士魚魚 唔夠吉士味 in in un un lor I wont try it next time 綠茶味 my favorite 外熱內冷 幾好味 可以一試  蛋黃醬蝦 味道strong d ok la牛油帶子 好淡味
辣油溫溫泉蛋雞肉飯

牛油帶子 好淡味
2013-07-07
綠茶銅鑼燒
2013-07-05 703 浏览
這間人氣日式燒肉店屈指一數已在香港開了好幾年了。自命為食的我竟然今趟是第一次來....現在想起來真感到有點汗顏呢....除了這個"第一次"以外,還有今回是小友第一次吃日式燒肉的。將所有的生肉放進有鐵網的電爐裡弄熟的過程一目瞭然,同樣第一次看到這情景的小友,感覺自然甚新鮮....週末下午時份原來是沒有set叫,唯有叫一個燒肉五品盛合,樣樣都有D就可以試勻所有嘢,而且除了牛之外還有豬及雞肉,等小友可以有得選擇 (因他暫未能吃牛)....睇勻整個MENU也揀不到一個可給小友吃的飯類,於是只能叫一個石鍋香葱拉麵兩個人分食。用上石鍋上的麵食入口是熱得燙嘴,邊滾邊吃的滋味自不待然;湯有很重的麻油香,一向愛麻油的我自然對之"愛不釋口";葱的份量下得重手,在熱力釋放底下香味撲鼻得很;麵的最大缺點是太淰少了咬勁,不過入口就沒有甚麼鹼味....對小友來講,眼下的這杯冰凍又夠甜的橙汁才是最吸引的...五品盛合內有牛肋及牛腹肉、牛舌、豬頸肉以及雞肶肉。一看賣相擺位已知不太差....牛肋肉的脂肪分佈均勻如雲石,燒至七成熟左右(因小友不吃牛,可以讓自己燒得不至全熟)油香是全爆發於口腔內。肉質是十分的淰糯牛味亦適中

對小友來講,眼下的這杯冰凍又夠甜的橙汁才是最吸引的
...
牛肋肉的脂肪分佈均勻如雲石,燒至七成熟左右(因小友不吃牛,可以讓自己燒得不至全熟)油香是全爆發於口腔內。肉質是十分的淰糯牛味亦適中;牛腹肉油份稍為低一些但勝在牛味更濃郁;牛舌雖切得十分薄身但卻稍嫌韌了點,食得甚無癮;豬頸肉是一如所看及所料的爽口豐腴;雞肶肉則很夠嫩滑多汁,吃得小友停不了口...其他的菜蔬如冬菇及粟米水準則正正常常四平八穩....
小友似乎很喜歡這種食制,口根本就沒有停過(可能是他特別喜歡吃肉吧)....下次等天氣再涼一點吧,就帶他去別處再吃
....
2013-07-01 478 浏览
一行人黎試下牛角lunch, 睇完個lunch menu, 我決定叫個牛肋肉set!1) miso soup正常miso, 唔會太咸2) 配菜有3種, 大白菜kimchi, 芽菜同菠菜, 有d奇怪點解好似食韓國野咁? 味道一般, 最好就係kimchi一d都唔酸3) 牛角飯 白飯轉牛角飯加8蚊, 佢上面多左紫菜碎, 黎到佢唔係好碎都幾難勞飯。但佢既汁好好味! 不知不覺就扒哂成碗飯4) 牛肋肉有8塊,佢唔會好薄, 所以你都可以先鎖肉汁, 再燒到自己岩食既程度, 我竟中慨6成左右入口~ 佢肉汁都唔錯, 不過呢, 有幾舊岩岩係筋, 就比較難哎, 可以選都唔好選鹽燒, 呢個好味好多!短短既lunch time, 有得食, 有得燒, 真係好開心! 超級飽
牛肋肉set

1) miso soup
正常miso, 唔會太咸

2) 配菜

3) 牛角飯

4) 牛肋肉

题外话/补充资料: 一定要讀餐廳經理(男士),我地問左好多問題, 佢都好耐心咁比建議我地, 真係好好既態度!! 值得表揚!!!!
牛肋肉set