2021-02-28 2373 浏览
午餐同朋友黎「牛繁」食日式烧肉,估唔到可以慢慢烧,慢慢叹,因为多数午市都做定食,较少会开烧俾客人烧。呢度环境乾净又寛阔,而且烧完个身无油烟味,非常赞。服务勤快又有礼,烧得舒服,食得开心。有8款肉类款式选择,鸡、猪、牛都有,其中牛肉种类有数款拣,包前菜的腌菠菜及芽菜、牛骨蛋花汤、日本珍珠米饭、乌龙茶/柠檬茶或水,仲可以加钱要果味梳打或啤酒,最後追加甜品雪糕。而饭可以再升级为温泉蛋饭或乌冬之类,也可追加烧肉种类,非常丰富。元气牛小排牛小排都好厚身,用盐腌可食到原有味道,呢款要烧耐少少,肉质嫩带点咬口,无筋好易食,烧肉都好保留到肉汁,牛味浓郁。元气牛五花牛五花较薄,好快烧熟,肥美有牛脂香,入口多肉汁同非常嫩弹,而且好有烧肉香味。大崎蟹柳沙律蟹柳份量都多,椰菜好爽脆,沙律酱份量较多。前菜的芽菜同菠菜都腌得够入味,仲有麻油香,好开胃又爽口。牛骨蛋花汤味道偏咸,较少牛骨味,但有萝白、冬菇、蛋花……配料多,口感丰富,颜色又靓。菠萝梳打 和 蜜桃梳打 都好冰凉好清爽,前者酸甜味会重d,後者有桃味好香甜,份量仲几大杯,好抵饮。草莓雪糕 和 牛乳雪糕 都好冻硬,要d时间先溶到黎食,不过雪糕质感几滑,草莓清

元气牛小排

元气牛五花

大崎蟹柳沙律
蟹柳份量都多,椰菜好爽脆,沙律酱份量较多。

前菜的芽菜同菠菜都腌得够入味,仲有麻油香,好开胃又爽口。

牛骨蛋花汤

草莓雪糕 和 牛乳雪糕 都好冻硬,要d时间先溶到黎食,不过雪糕质感几滑,草莓清甜,牛乳特浓又香滑。
2021-02-24
2021-01-29 2497 浏览
啱啱飞咗转日本🇯🇵✈ 肚满肠肥🤣今年去唔到旅行🥺 唯有去食烧肉⛩捃下尐感觉食完烧肉仲去埋Don Don Donki Donki Shopping都叫做可以一解思乡之苦飞依转日本真系肚满肠肥笑哈哈😄第一次咁豪烧龙虾原只鱿鱼烧好後再剪开哗⋯⋯⋯唔使讲野贝睇见都知无得输今次主打😍 依个牛拼不得了未食望见都知系好野满满日式风情成块咁烧好爽🤩海鲜盛合有龙虾、海虾、原只鱿鱼、扇贝、甲罗烧😍烧至半生嘅靓手牛,再用生菜夹着同吃,生菜嘅爽配上油脂满满嘅靓牛,幸福!一𡙡一𡙡咁食,每一啖都系享受,口里满满浓郁嘅膏香,如果尐彷蟹柳变成真蟹肉就perfect啦预咗吃烧肉一定腻嘅关系,所以只买了两件细饼和寿星简单庆祝生日大快乐 , 今时今日最紧要平安健康呢!
啱啱飞咗转日本🇯🇵✈ 肚满肠肥🤣

今次主打😍 依个牛拼不得了

未食望见都知系好野

满满日式风情

成块咁烧好爽🤩

海鲜盛合有龙虾、海虾、原只鱿鱼、扇贝、甲罗烧
😍

预咗吃烧肉一定腻嘅关系,所以只买了两件细饼和寿星简单庆祝

生日大快乐 , 今时今日最紧要平安健康呢!
2020-11-24
庆祝纪念
特选海鲜盛合  —  龙虾🦞
牛繁特选盛合  —
牛繁盛合
  • 准备要踏入冬天❄️❄️ 又到左最适合食烧肉既季节啦❗️ 今年大家都去唔到旅行🥺 黎到荃湾西牛繁除左可以感受番系日本食烧肉既感觉⛩ 食完日式烧肉仲可以系番OP Mall行埋其他既日式店舖🙋🏻‍♂️ 都叫做可以一解各位旅游达人既瘾呀❗️ 而家我地系Openrice 都开放左订位服务啦☎️ 海之恋店订座电话:21239097 尖沙咀店订座电话:26388099 荃湾西地址:荃湾西海之恋商场2楼2025号铺 尖沙咀地址:尖沙咀金巴利道40A地下 #烧肉 #海之恋 #尖沙咀 #食乜好 #好味
天气凉左,已经食左几日火锅,食到有d闷😔,心血来潮念起烧肉,行到荃湾西海之恋,知道有间新开嘅烧肉店,心动就不如行动,食左先讲。睇完一轮menu, 都唔知叫咩好,因为样样都想食,而且太多选择,又系选择困难症嘅出现😑,之後店员介绍2人set,牛有4款,猪有2款,已经足够2人食用😎😎今次选择左呢间,坚无伏,入到店唔会太大阵味,而且入店前,店员会全身消毒先,等食客食得安心,好贴心🥰🥰特上雪箱牛五花🐄~虽然雪箱,本人好怕好油好油腻,但呢个食落,唔会过油,入口好软身特上牛胸腹肉~有少少口,但唔会太硬,好有牛味葱烧中落牛助肉~全条上,份量多木屐骨间牛助肉~呢个意外好食,开头以为肉粒偏差,但呢个好有惊喜猪五花(柚子胡椒)~望落好肥,但食落唔会太油,可能加左柚子胡椒汁,减油腻,好正,好爽口猪梅花(盐酱)~偏瘦肉多,但食落唔会好硬,而且2款猪都好几整块,份量相当多和风波菜~香浓麻油味👍🏿👍🏿唔会话淋泡菜~日式泡菜,味道唔会太浓和风蕃茄🍅~份量好多,成个蕃茄咁🤣好新鲜大崎蟹柳沙律🥗~减油腻感,一啖接一啖整体相当好,食物品质高,而且店员有礼貌,值得一赞,食过就上瘾😎😎

特上牛胸腹肉~有少少口,但唔会太硬,好有牛味
葱烧中落牛助肉~全条上,份量多

和风波菜~香浓麻油味👍🏿👍🏿唔会话淋
泡菜~日式泡菜,味道唔会太浓
和风蕃茄🍅~份量好多,成个蕃茄咁🤣好新鲜
大崎蟹柳沙律🥗~减油腻感,一啖接一啖

2020-12-07
2020-12-13 3283 浏览
放假去左荃湾海之恋行街,晚饭时间见到呢间牛繁好多人挂队,原来系烧肉店,餐牌好吸引,等左一阵位就有得入座。餐厅环境宽敞,卡位坐得舒适,通风做得唔错,食完唔会成身味。餐厅落单SCAN QR CODE就得,环保又方便。有几款套餐拣,亦可单点,二人套餐都几抵食,有齐特上牛五花、特上牛胸腹肉、葱烧中落牛肋肉、骨间牛肋肉,另可於猪五花、猪梅花、猪颈肉、樱姬鸡颈肉、樱姬鸡腿肉、日本鸡三角、新泻鸡皮,任选三款;仲配前菜、小食等等。前菜拣左和风菠菜同和风芽菜,和风菠菜清嫩翠绿无涩味,和风芽菜爽脆鲜嫩有咬口。小食拣左元气卷心菜同生菜配味噌肉酱,配埋烧肉一齐食,可减腻感。二人餐烧肉:特上牛五花油花多、嫩度适中;特上牛胸腹肉味道鲜甜,富含油脂;葱烧中落牛肋肉汁多味美、入口即化;骨间牛肋肉肉质嫩,Q弹带劲。自选烧肉:猪梅花(味噌酱汁)油脂分布均匀,鲜嫩多汁,口感香醇。樱姬鸡腿肉(盐酱)嫩滑富弹性,鲜味十足。加配雾岛温泉蛋饭,配以饭素,口感层次相当丰富。
放假去左荃湾海之恋行街,
晚饭时间见到呢间牛繁好多人挂队,
原来系烧肉店,餐牌好吸引,
等左一阵位就有得入座。

餐厅环境宽敞,卡位坐得舒适,
通风做得唔错,食完唔会成身味。

餐厅落单SCAN QR CODE就得,环保又方便。

有几款套餐拣,亦可单点,
二人套餐都几抵食,
有齐特上牛五花、特上牛胸腹肉、
葱烧中落牛肋肉、骨间牛肋肉,
另可於猪五花、猪梅花、猪颈肉、
樱姬鸡颈肉、樱姬鸡腿肉、日本鸡三角、
新泻鸡皮,任选三款;仲配前菜、小食等等。

前菜拣左和风菠菜同和风芽菜,
和风菠菜清嫩翠绿无涩味,
和风芽菜爽脆鲜嫩有咬口。

小食拣左元气卷心菜同生菜配味噌肉酱,
配埋烧肉一齐食,可减腻感。

二人餐烧肉:
特上牛五花油花多、嫩度适中;
特上牛胸腹肉味道鲜甜,富含油脂;
葱烧中落牛肋肉汁多味美、入口即化;
骨间牛肋肉肉质嫩,Q弹带劲。

自选烧肉:
猪梅花(味噌酱汁)
油脂分布均匀,鲜嫩多汁,口感香醇。

樱姬鸡腿肉(盐酱)
嫩滑富弹性,鲜味十足。

加配雾岛温泉蛋饭,
配以饭素,口感层次相当丰富。

2020-12-09
呢间日本烧肉店装修简洁阔落🇯🇵 ,食材达中上质素,当日个店员姐姐同老板都超nice,睇住当场烧肉真系一大享受✨😚-1️⃣「牛繁烧🥩($88)」 -呢款薄切澳洲 M9 和牛店员会亲自帮手烧💖,蘸上日本月见及酱汁,配饭团食一流🤤✨~Gyushige signature grill M9 wagyu is served with Japanese yolk and teriyaki sauce-2️⃣「壶渍牛肋肉🐮($108)」-烧到medium well岩岩好,食落外香内嫩,够哂淋,酱汁甜甜地已经够哂味🤪~Rib karubi with some spring onion-3️⃣「日本特选鸡盛合🐔($188)」-满满的一盘,有日本鸡三角、鸡腿肉同鸡皮🇯🇵~ Premium chicken platter consists of chicken thigh meat, skin and -4️⃣「雾岛温泉蛋沙律🥗🍳($48)」-凯撒沙律充满芝士香但略咸🧀,系日本蛋可以安心食,蔬菜爽脆🥬,配车厘茄同面包粒🍅🍞~Caesar salad with soft-boiled Kirishima egg -5️⃣「盛冈冷
1️⃣「牛繁烧🥩($88)」
2️⃣「壶渍牛肋肉🐮($108)」
3️⃣「日本特选鸡盛合🐔($188)」
4️⃣「雾岛温泉蛋沙律🥗🍳($48)」
5️⃣「盛冈冷面🍜($68)」
面条口感得意!有弹性、有咬口、滑lulu,超解腻!不过当日冷气大食完更加冻😂🥶 ~Soba noodles
6️⃣「大人气!雾岛温泉蛋饭🍳🍚 ($48)」
又系治癒嘅蛋黄🤤,饭素香甜,粒粒饭香~Rice with soft-boiled Kirishima egg

7️⃣「Matcha Icecream🍵($28)」
8️⃣「Strawberry icecream🍓($28)」
食到好饱都要食嘅雪糕❗️ 完全唔甜,口感软滑,牛奶比例好好🥛大爱抹茶味,好浓😛另外士多啤梨味酸甜开胃💖~
⚠️ :
3:30pm – 6:00pm 入座,单点餐牌 20% off; 9:00pm – 10:30pm 入座,单点餐牌 15% off
牛繁烧
壶渍牛肋肉
抹茶
牛繁烧
壶渍牛肋肉
抹茶
  • 抹茶雪糕
2021-04-03 0 浏览
实在太挂住喺日本嘅去旅行生活啦⋯⋯虽然香港未有得可以炭火食烧肉,都唯有食住这一间烧肉顶住先!一边叹清酒一边叹烧肉!埋单4个人一支Sake TWO draft beers 🍻 平均人头四百多!不过住在附近都方便回家😙不过唯一要弹嘅就系环境太逼,坐得未够舒适,而抽风系统及灯光照明略需调节!食物质素尚可!
实在太挂住喺日本嘅去旅行生活啦⋯⋯

不过唯一要弹嘅就系
环境太逼,坐得未够舒适,而
抽风系统及
灯光照明略需调节!食物质素尚可!
2021-03-31 19 浏览
肉质高,烤出来有香气,很好吃,分量也还可以,我们两大三小叫一个四人餐完全吃不下,到最後要打包带走,其他小菜也都蛮不错,不够单看套餐比起牛角略微食材偏少一点(牛角套餐里有很多海鲜)蔬菜类也偏少,不过算是一家质素较高的日式烧烤店,请朋友过来吃都是不错的
2021-03-28 81 浏览
1.5小时用餐, 以烧烤来计, 实在食得好急.叫了厚切$198, 实物来到一D都唔厚.....只得薄薄几片。。。其中一位上菜男士服务非常好之外, 其他职员一味只催你快D快D...最後一个菜(大拼盘) 上得好慢, 上了不够5分钟, 已经开始叫你走, 当时未够钟,大佬呀都要烧熟先食得架.3个人食了$1400, 感觉仲差过食放题....唔会有下次!
1.5小时用餐, 以烧烤来计, 实在食得好急.
大佬呀都要烧熟先食得架.
3个人食了$1400, 感觉仲差过食放题....
唔会有下次!

2021-03-05
2021-03-12 141 浏览
*💭牛繁荃湾新开的烧肉店,因为之前尖沙咀吃过的时候觉得十分性价比高,於是趁新开张有优惠於是决定再光顾一次。餐厅新开张光线亮丽,座位空间阔落,比尖沙咀店更舒服。可能新开张缘故,油烟味不多,抽风系统十分好。Lunch set 价钱十分亲民,可以选一款牛,可选白饭和风饭茶渍饭,沙律有蟹柳沙律薯仔沙律,前菜有芽菜及菠菜,而汤是蛋花汤。午餐有一种肉,可另外加钱。另外点了好多肉,有牛舌,牛小排,牛肋肉,鸡肉。可是这里没有提供牛脂肪,所以铁板起初十分易烧焦。牛小排及牛肋肉相对地肉质比较厚身多肉,淡淡滋味,配上烧汁及白饭是绝配。相对地牛舌比较薄切,咬落去口感不足,牛舌比较更比较容易烧燶。茶渍饭及和风饭饭量惊人,当中和风饭上的半熟蛋及紫菜十分正,为平凡的白饭带来不少滋味。
💭牛繁

上次食完呢到嘅牛肋肉同牛舌之後对佢嘅评价都几高,除左啲碗碟好多尘之外😂葱烧中落牛肋肉$108🥩呢个木屐骨间牛肋肉20蚊,但绝对物超所值🤩佢口感无乜大分别,但牛味浓成倍,再加埋啲葱一齐食,正嘅程度达十级🤤木屐骨间牛肋肉$88🍖呢个真心无得输😍肉质软稔,咬落juicy感十足,而且烧汁同牛味都几平衡葱烧薄切牛舌$98🥓无论烧肉定串烧店,有牛舌岀现我就必定会嗌。今次一样无令我失望,食落有口感之余配葱一样,唧埋柠檬汁去腻效果一流👍🏻前菜方面,真心推介佢地嘅蟹柳沙律,个汁带阵阵柚子香,又开胃,而且几乎每个人都系拣佢😂

葱烧中落牛肋肉$108🥩

木屐骨间牛肋肉$88🍖

葱烧薄切牛舌$98🥓

• 盐酱牛舌
  • 烧烤酱牛肋肉
2021-03-04 179 浏览
平时去荃湾都方便今日12:00岩岩开门赶黎食牛繁系日本多年品牌自己本身都钟意食烧肉点可能错过佢爱烧肉既点都要黎试下佢Lunch set老少咸宜性价比最好环境好靓靓坐得好舒服同朋友黎食倾计大家最方便今日我点左黑毛和牛西冷同牛小肠牛小肠极推仲虽然烧出黎缩到好细但真系好好口感味道油脂丰富但唔腻觉得好香又好好咬必点啊喂不过小心好惹火😂😂啲人以为我玩火..注意安全啊要特别有小朋友既盛合$288我下次都打算黎试试晒几种$288都唔错架
平时去荃湾都方便
油脂丰富但唔腻觉得好香
又好好咬
必点啊喂
不过小心好惹火😂😂
啲人以为我玩火..
注意安全啊要特别有小朋友既
盛合$288我下次都打算黎试
试晒几种$288都唔错架
  • 牛小肠
  • 黑毛和牛西冷
2021-03-01 155 浏览
1行5人坐咗2张枱隔住胶板都倾紧计Lunch时间人唔多 坐得好舒服叫咗个1千蚊左右嘅餐好多嘢要拣 可以拣返自己啱嘅配搭好够食 啲肉好好味另外加咗白饭比小朋友捞烧汁食轻轻松松食晒特别要讲个酸辣青瓜劲辣得个辣字 食一旧要饮半杯水😂
1行5人坐咗2张枱

轻轻松松食晒

特别要讲个酸辣青瓜劲辣
得个辣字 食一旧要饮半杯水😂
2021-02-26 167 浏览
呢间烧肉之前都试过佢其他分店,觉得性价比高。今日就嚟食佢新分店。午市我哋拣咗午餐及散叫咗。极上M9牛板腱盛合$368呢个盛盒有3块,而且都非常大块。肉质唔错,牛味几香,油脂分布又几好。仲有生蛋点黎食,几滑。另外叫咗午餐,平日一至五会供应。午餐选择都多,价钱仲几经济。最紧要系都相当丰富:蟹柳沙律、牛骨蛋花汤、前菜。沙律有蟹柳、粟米粒、生菜丝。午餐第一款拣咗牛舌,系葱烧味。有10块左右,估唔到烧完之後几爽口。另一个拣咗烧汁牛仔排,呢个就相对地普通。但系呢度嘅牛全部都牛味几香,肉质唔错。抵食之选!

午市我哋拣咗午餐及散叫咗。

极上M9牛板腱盛合$368
仲有生蛋点黎食,几滑。

另外叫咗午餐,平日一至五会供应。

另一个拣咗烧汁牛仔排,呢个就相对地普通。
但系呢度嘅牛全部都牛味几香,肉质唔错。抵食之选!
22 Feb 去食set lunch ,叫左1客$128牛五花加1客$108牛胸腹,再加叫1份$68牛舌。牛舌分量都几多👍算抵, 但好鞋🙈 质素令人失望。牛五花又系麻麻地,我睇唔到牛五花边度有油花, 就算烧到五成熟都系好韧同埋有啲鞋, 唔知系唔系因为set lunch所以质素差啲, 但讲真咁嘅价钱牛角好食过佢。我见呢度咁多好评所以专程就去试lunch,但质素有啲令人失望,可能散叫啲肉嘅质素会靓啲, 但呢餐lunch性价比真系好低
牛舌分量都几多👍算抵, 但好鞋🙈 质素令人失望。
会靓啲, 但呢餐lunch性价比真系好低
2021-02-19 142 浏览
每次去海之恋都会经过牛繁,今日终於入嚟试吓!下昼有午市套餐供应,价钱都唔贵套餐包括左肉类、前菜、蛋花汤,沙律同饮品沙律可以选择薯蓉沙律或者蟹柳沙律,我哋就每样叫咗一个,不常沙律配埋麻酱,真系好好食,因为佢唔系开粉出黎,系真系用薯仔做嘅薯蓉我哋叫咗一个豚肉盛盒,包括左猪颈肉同猪五花,仲有四款口味可以拣,我哋就拣咗推介嘅柚子胡椒味,个猪五花唔算好肥,烧一烧带走左多余油份,肉质唔会韧,个柚子胡椒真系好好味,果然系推介元气牛小排!色泽好靓,肉味都几香,肉质唔会韧不过我最锺意既都系烧牛舌,叫左套餐之後就可以用优惠价换其他食品牛舌真心抵食,都算系几厚切,爽口,食到停唔到口最後就加钱食埋雪糕,好满足呀

套餐包括左肉类、前菜、蛋花汤,沙律同饮品
元气牛小排!
色泽好靓,肉味都几香,肉质唔会韧
牛舌真心抵食,都算系几厚切,爽口,食到停唔到口
最後就加钱食埋雪糕,好满足呀