2021-08-15 565 浏览
我和男友都非常喜欢吃烤肉,但是晚上吃的话价钱通常比较高。所以呢,有lunch set供应牛匠石烧是一个非常适合我们的选择!100元以下的选择已经够丰富,当然想吃高级点的也有不少选择,各适其适。特饮都有多款,跟餐只需加十多元,不叫就蚀底了,反正吃烤肉有东西喝是必须的!我们还追加了小食,又是只需加十多元,不叫对不住自己!先来温泉蛋沙律,配搭有着凯撒沙律的风味:烟肉粒、面包粒、爽脆的生菜。温泉蛋戳开後混着食,充满浓郁蛋香的凯撒沙律感觉新鲜。鹿儿岛一口牛只需加18元就有五大粒,用了厨师特制的果味烧汁煮,味道清甜,牛肉充满香味又柔软,非常抵食。还在品嚐小食,主菜已经上桌。每份定食都有味噌汤、酸瓜作前菜、一大碗日本米饭,还有两款不能错过的厨师特制酱汁!一款是如一口牛的清甜果味烧汁,另一款是较浓厚的生姜芝麻汁,跟烤肉都十分相衬。石板预热後,先均匀涂上牛脂,再烧肉就不怕会黏住。如果烧肉後油脂比较多的话,还可以用冬菇帮忙吸去多余的油份。严选封门柳是我的,因为是肌肉部位肉色偏深,也因此牛味十分浓郁香口,肉质结实却不粗糙。喜欢重牛味的选这款没错~男友选的是厚切牛舌拼牛五花,一个餐吃齐两款美味!店家的摆盘都十

温泉蛋沙律

鹿儿岛一口牛

严选封门柳定食

男友选的是厚切牛舌拼牛五花,一个餐吃齐两款美味!店家的摆盘都十分精致、有高级感,看着就让人食慾大开。再想到这份只需100元左右,心情也变得很好。
厚切牛舌拼牛五花

厚切牛舌都是店家精挑细选,只会提供牛舌芯的部分,相当讲究。正因如此,我们有集合爽和嫩於一身的牛舌吃,美味非常。

之於牛五花切得薄、有均匀分布的油花,烧好後入口即溶,酥香嫩滑,充满牛油脂香却没有油腻感,吃得无负担。

饮品方面,我们选了清甜滋润的蜂蜜柚子茶,和有着丰盈咸香奶泡、清新茶香的芝士奶盖四季春。原来吃完烧肉喝热饮也不错。

Lunch set都这麽高水准,我俩都吃得开心,身心满足,需要encore!
2021-07-26
温泉蛋沙律
鹿儿岛一口牛
严选封门柳定食
厚切牛舌拼牛五花
2021-05-29 1631 浏览
廿几年前重系小屁孩个阵,妈妈带过我去九龙湾食石烧,个阵觉得神奇又好玩,不过价钱都好神奇🤑🤑绝对唔可以成日去🤣最近发现石烧又兴起返,重要几抵食,我当然唔会放过呢个有得食又有得玩嘅机会啦!非繁忙时间去到,安排到坐卡位,够哂宽敞👍🏻午市重未完,我地叫左两个抵食set之余,重叫多左份单点🤭定食包埋前菜、白饭同味噌汤,烧之前要先用旧肥膏扫一扫个石面,等佢铺左层油喺面之後就可以开始喇😍严选封门柳定食 $98封门柳平时比较少见,因为一只牛得一条架咋,出名脂肪唔多但系肉味非常浓!识食之人一定会试封门柳!之前打边炉就试过,烧嚟食真系第一次,除咗肉味浓之外仲多咗一份香口嘅感觉!壶渍果味牛肋条定食 $88呢个系一条过喺个壶入面,要夹出嚟用✂️剪开一旧旧再烧,因为已经腌好咗,烧完好入味,捞饭食一流!个酱汁入边仲有啲苹果,我哋最後拎埋嚟烧😆😆极上一口牛(单点) $88我哋两只大食积怕唔够食,所以单点左一份一口牛,份量都算多,全部大大粒,比起其他牛肉,一口牛就要花多少少时间逐边去烧,平日出街食一口牛好怕煮得太熟,又或者烧到出面熟哂里面重好生🤪自己烧就可以控制返,食落口一啲都唔un👍🏻定食跟餐会有埋热饮,又或者可以加

严选封门柳定食 $98

壶渍果味牛肋条定食 $88

极上一口牛(单点) $88

定食跟餐会有埋热饮,又或者可以加钱饮特饮,我哋就试咗一杯奇异果沙冰,酸酸甜甜咁☺️☺️

石烧个炉比起平时食烧肉个火冇咁猛,可以慢慢烧慢慢食慢慢玩😆😆呢度除左石烧之外重有其他丼、鸟冬、蛋包饭、拉面、沙律😍款式都几多,下次可以再嚟试过!
2021-05-07 703 浏览
♥️朋友介绍呢一间牛匠石烧😍话味道唔错,店内款式都有多款和牛套餐选择,位於尖沙咀金马伦道,地点真系好方便‼️🥰店舖内环境充满日式风格😨今次分别同男朋友试咗两个唔同和牛嘅套餐,睇吓边个好味啲先💕..▫️ 【石烧A4和牛肉眼定食】$268⭐️强烈推荐⭐️呢一款石烧A4和牛肉眼定食,包括有面豉汤、前菜、白饭😍单睇卖相就已经觉得好吸引,肉既花纹好靓,颜色都好粉嫩,如果锺意入口即溶嘅感觉,呢一个真系可以满足到你嘅食慾💕口感好嫩,好软腍🥰而且真心觉得佢调教两个酱汁都好食,分别系柚子柠檬汁同生姜芝麻汁,令成个口感锦上添花,更加惹味😚👏🏻👏🏻..▫️ 【石烧A3和牛西冷定食】$218⭐️强烈推荐⭐️ 石烧A3和牛西冷定食同样都系包括有面豉汤、前菜、白饭💕呢一款同样和牛嘅质素都好好,颜色花纹一睇就知道唔错😍呢一款虽然冇入口即溶嘅感觉,但系肉味相反就觉得浓郁啲,而且牛脂味都几浓郁,而且面豉汤都别出心裁,玉子豆腐好似花朵咁样,令人赏心悦目😍同埋牛蒡前菜都同样爽口入味♥️而呢一款定食相比起上一款更加性价比高!同样都非常之推介😎..▫️ 【芝士奶盖四季春】套餐+$12呢一款芝士奶盖四季春💁🏻‍♀️味道就比较逊色少少,茶味同埋芝士奶盖

▫️ 【石烧A4和牛肉眼定食】$268

▫️ 【石烧A3和牛西冷定食】$218

▫️ 【芝士奶盖四季春】套餐+$12
呢一款芝士奶盖四季春💁🏻‍♀️味道就比较逊色少少,茶味同埋芝士奶盖都唔系好突出,不过价钱都真系好抵,又够大杯,所以冇投诉😆
▫️ 【荔枝鲜柠】套餐+$12
呢一款比起芝士奶盖四季春,味道更加可口,酸酸甜甜好开胃,柠檬比荔枝味更加突出,味道开胃消滞,不俗♥️
2021-05-06
  • 石烧A4和牛肉眼定食
2021-04-25 2058 浏览
想不到尖沙咀闹市也有平价的石烧餐厅,最便宜只需$98。店内装修充满日本的风格,使用日式石烧炉。卫性也颇讲究,有一次性酒精消毒餐具包含有一片消毒纸巾,还有即弃围巾及口罩袋提供。吉列草饲牛肉眼定食 - $108牛扒表面虽炸至金黄色,但入面依然是生的。草饲牛肉质较富嚼劲,但肉眼位置油花丰富,中间有明显的油脂,口感软腍,正好得到平冲。吉列牛扒切成厚块,客人可以在铁板上将牛肉煎至喜欢的生熟度。配前菜、白饭及味噌汤,特别一提味噌汤除了昆布外,还有两粒半切花的玉子豆腐。一口牛肉定食 - $98牛肉粒口感丰富,油脂分布平均,牛味浓郁,一口咬落有爽口嫩滑的口感。牛肉粒可能略为大粒,较难烧得熟透,侍应好细心帮忙剪成半粒。而每份套餐配一粒肥膏用来涂上天然油脂於炉上,多余油脂可放那粒磨菇吸收。和风芥末脆牛舌 +$15切开五六片,份量意外的多。牛舌炸得外表香脆,入面非常绵密软嫩。微甜的沙律酱略带芥末酱微辛辣,底部还有些椰菜丝。日式饺子 +$15外皮薄脆焦黄,咬起来口感爽脆,里面是新鲜的猪肉白菜馅。士多啤梨沙冰 +$15沙冰打得很绵密,伴以的士多啤梨汁成份较多,味道浓郁。上面还有层奶盖,芝士味浓而不腻,口感超香滑

吉列草饲牛肉眼定食 - $108

一口牛肉定食 - $98
和风芥末脆牛舌

和风芥末脆牛舌 +$15
日式饺子

日式饺子 +$15
外皮薄脆焦黄,咬起来口感爽脆,里面是新鲜的猪肉白菜馅。
士多啤梨沙冰&草莓乳酸
士多啤梨沙冰

士多啤梨沙冰 +$15
沙冰打得很绵密,伴以的士多啤梨汁成份较多,味道浓郁。上面还有层奶盖,芝士味浓而不腻,口感超香滑。
草莓乳酸

草莓乳酸 +$15
草莓味道香香的,带点乳酸的微酸感,还有真士多啤梨的切粒。
2021-04-25
2021-04-03 848 浏览
现在生活慢慢稳定下来,开始可以享受不同美食!🌮🍟🍕每星期一定有一次外出食饭🥢可以一齐享受美食既同时,又可以倾下偈,享受二人时光!🥂-这晚来到尖沙咀,看到牛匠石烧!🔥🥩这间已经不少人在轮侯了! 看到也好想试一试呢!🥳而且都好耐无食过日式烧肉!晚市也有好多不同选择🙌🏻有不同类型的烧肉,以牛来说也有不同的部份,当然都有牛以前好多的选择!📖而且当点了肉类後,更可加配一些饭同乌冬,价钱都好惊喜同相宜呢!😍😍-看到五花百门的烧肉,真系好难选呀!🍴最後还是选了牛肉呢!🐮🥩🥩我们分别点了厚切特上牛舌同盐烧特选牛肉,另外也加配了$38 有加配味素饭,汤,温泉蛋🥚🍚🍱所以连同烧肉份量十足,价钱也充满惊喜!🍬-烧肉方面,会配上一个小小的烧肉锅,好精致,🥢让你慢慢料理!厚切特上牛舌的口感系好JUICY 及厚实😋每一啖口感都好丰富呢!但由於肉质较厚实,都需要多少少时间料理呢😘-而盐烧特选牛肉刚较薄身🔥而且有较丰富的调味,好惹味呢😍而且肉身较薄,相对都好易处理!值得一题是肉类份量也不少,即使男士食应该都好足够! 所以更加分!💯-而且味素饭🍚就禁食都好好食呀! 好锺意!温泉蛋蛋我个人好喜欢可以沾一些肉类或者饭一齐食
现在生活慢慢稳定下来,开始可以享受不同美食!🌮🍟🍕
每星期一定有一次外出食饭🥢
可以一齐享受美食既同时,又可以倾下偈,享受二人时光!🥂
这晚来到尖沙咀,看到牛匠石烧!🔥🥩
这间已经不少人在轮侯了! 看到也好想试一试呢!🥳
而且都好耐无食过日式烧肉!
晚市也有好多不同选择🙌🏻
有不同类型的烧肉,以牛来说也有不同的部份,
当然都有牛以前好多的选择!📖
而且当点了肉类後,更可加配一些饭同乌冬,
价钱都好惊喜同相宜呢!😍😍
看到五花百门的烧肉,真系好难选呀!🍴
最後还是选了牛肉呢!🐮🥩🥩
我们分别点了厚切特上牛舌同盐烧特选牛肉,
另外也加配了$38 有加配味素饭,汤,温泉蛋🥚🍚🍱
所以连同烧肉份量十足,价钱也充满惊喜!🍬
烧肉方面,会配上一个小小的烧肉锅,好精致,🥢
让你慢慢料理!
厚切特上牛舌的口感系好JUICY 及厚实😋
每一啖口感都好丰富呢!
但由於肉质较厚实,都需要多少少时间料理呢😘
而盐烧特选牛肉刚较薄身🔥
而且有较丰富的调味,好惹味呢😍
而且肉身较薄,相对都好易处理!
值得一题是肉类份量也不少,
即使男士食应该都好足够! 所以更加分!💯
而且味素饭🍚就禁食都好好食呀! 好锺意!
温泉蛋蛋我个人好喜欢可以沾一些肉类或者饭一齐食!🥳🥳😘
最满足呀!
而除了两款主食,我仲点了炸芝士年糕🧀🧀
本来就好喜欢食,热辣辣上枱超过满足!
浓浓的芝士味配上糕,真系好锺意呀!
而且牛匠石烧的服务很好🎉
服务员好细心关注我们的需要,
仲会教我们如何烧肉, 更有围裙附上,
好细心的餐厅呢! 推荐!✅
好好享受的晚上,让自己充满力量,准备新的挑战! ✨🌟
盐烧特选牛肉
味素饭
味增汤
炸芝士年糕
2021-09-02 0 浏览
朋友因为有尖沙咀免费泊车,时常在这区出没,我因为想增加蛋白质,想做食肉兽,用找附近功能找到这店。石头烧肉!价钱合理,二百多元已有和牛,如果选牛肋条那些,百多元已有交易。心大心细,结果因为看到邻座的这块间隔板,决定点叫这个牛匠极上盛合,每款牛都有两件:牛舌、牛肋肉、牛五花、牛肩肉、牛小排、一口牛、牛胸骨肉等。还有即弃围裙。饮品有惊喜!我点了柠檬冬瓜露,好好味。主角出场,未食已感到开心!我们加了$28点了生菜蒜片,用来包肉吃,我们还笑说这是多肉少菜的一餐。店员解说,要先等石头板烧热,然後抹牛脂肪,有点似起镬的作用。好食,店员有礼,价钱实惠,绝对可以再帮衬。

还有即弃围裙。

饮品有惊喜!我点了柠檬冬瓜露,好好味。

主角出场,未食已感到开心!

好食,店员有礼,价钱实惠,绝对可以再帮衬。
2021-09-01
2021-08-31 0 浏览
食石烧牛肉,点了盐烧特选牛肉只是$98,分量唔系少少而系差不多有150g,牛肉望落几靓,唔韧兼且有浓厚的肉味,真心抵食要跟餐嘅话加$38,有味素饭、温泉蛋和面豉汤,味素落咗好多, 好阔佬,但系变得有啲太浓味,温泉蛋和面豉汤都唔系求其除了石烧牛,还有其他抵食定食, 盐烧鲭鱼伴 清酒煮大蚬定食($108), 盐烧鲭鱼即叫即烧,所以稍为等了一阵, 有成两大片,出手真系阔绰, 烧得都够香不过略嫌有太多骨, 煮蚬方面清酒味较淡不过真系大蚬,几大粒又香甜小食牛匠唐扬虾($38)就正常,炸酱有点厚最後环境方便, 因为有很多食客在烧牛肉,而通风又比较弱,所以环境有点大烟

小食牛匠唐扬虾($38)就正常,炸酱有点厚

2021-08-31 0 浏览
烧肉食得多 石烧就真系少啲 今次想推荐呢间俾大家 (•̃͡ε•̃͡) 贪食鬼就梗系嗌啲特盛乜都有得试 个人最锺意日本A4鹿儿岛牛肋骨肉同牛肩肉 纹理清晰而肉味香浓🥩 其他部位包括牛舌同封门柳都好嫩 有几款都入口即融 用细巧既石炉都别有一番风味~小食试左鸡软骨都几唔错 两款饮品都几清新🥤 今次坐卡位好舒服 餐厅座位都几宽敞同有空间感 大家不妨约埋朋友试下(*ꆤ.̫ꆤ*)
烧肉食得多 石烧就真系少啲
今次想推荐呢间俾大家 (•̃͡ε•̃͡)

贪食鬼就梗系嗌啲特盛乜都有得试
个人最锺意日本A4鹿儿岛牛肋骨肉同牛肩肉
纹理清晰而肉味香浓🥩

其他部位包括牛舌同封门柳都好嫩
有几款都入口即融
用细巧既石炉都别有一番风味~
牛匠极上盛合

小食试左鸡软骨都几唔错
炸鸡软骨

两款饮品都几清新🥤

今次坐卡位好舒服
餐厅座位都几宽敞同有空间感
大家不妨约埋朋友试下(*ꆤ.̫ꆤ*)
加配味素饭、汤及温泉蛋
牛匠极上盛合
炸鸡软骨
加配味素饭、汤及温泉蛋
2021-08-22 15 浏览
今日去到尖沙咀仍未谂到食咩好,行过见到这间石烧,望下价钱又几亲民,大热天时唔想再行之下就入左去试吓!一行入去枱枱都食石烧,油烟味甚强🤭担心紧返出去之後全身都系油烟味同行二人有选择困难症之下就叫左份$400几蚊有10款牛嘅拼盘(没有影底餐牌,唔记得个拼盘咩名)原来拼盘系唔包饭要另加$38包汤,温泉♨️蛋同饭,而这款二人拼又只能加一份set ,奇怪而我又唔想烦,又唔饿之下就只叫左份芝麻汁烧牛舌丼加冻奶茶先讲我个丼饭,牛舌厚而林,仲有5大块,还有沙律青菜,好食而几十蚊真心觉得抵食牛肉拼出嚟卖晒都唔错,但就差左啲名牌,唔知自己到底食紧个咩部位我就试左两、三个部位,有一款入口即溶,好油腻嘅感觉,但好食。薄牛舌就唔及我个丼饭如果埋佢哋个FB仲有甜品🍮送嫁,今日我哋个甜品应该系黑糖奶冻,又几好味喎整体来讲:肉算新鲜,午餐百几蚊可以满足一下都算值得嘅。P.S 离开餐厅之後身上竟然没有半点油烟味

而我又唔想烦,又唔饿之下就只叫左份芝麻汁烧牛舌丼加冻奶茶

如果

整体来讲:肉算新鲜,午餐百几蚊可以满足一下都算值得嘅。
P.S 离开餐厅之後身上竟然没有半点油烟味
2021-08-20 30 浏览
透过OpenRice System book咗7:45pm但系准时去到之後,佢竟然放啲4人街客入去,又或者放啲8:00嘅2人入去,有得我哋企喺门口等,然後就等咗劲耐都冇得入,安排极度差,唔系好明佢个预约System用嚟做乜,净系话安排紧,但根本冇位。其实佢可以直接取消咗个预约系统。除咗我哋之外其实都仲有几个人喺出面等紧,全部都系有预约,但系佢就系咁放晒啲冇预约嘅人入去。一边坐到去比较迫,同埋好大浸味,抽气系统极差。
透过OpenRice System book咗7:45pm
其实佢可以直接取消咗个预约系统。
一边坐到去比较迫,同埋好大浸味,抽气系统极差。

2021-08-15 34 浏览
今日同男友去试食,有7折,埋单7百几。食物质数可以,都算抵食,但场内没抽风,只系开大冷气。我就觉得唔得攞,大油烟到一食完想即刻起身,真心讲,唔会再去。而且88蚊只虎虾,黎到太细只啦。唔抵食。
2021-08-09 51 浏览
上次谂住试 好可惜无开门今次行过 见到有开 嗱嗱临入左去睇下有无位可能时间关系 唔洗等位 实在太好👍🏼入到去 第一样留意到既系重重既油烟味d冷气开到白烟吹哂岀黎都搞唔掂阵味不过无关系 至谨要睇下好唔好食佢有提供下午茶餐牌 但第一次食当然要试下佢既石烧所以冇拣到佢下午茶餐叫左个特选牛肉定食 第一次食所以拣咗佢最普通嘅牛肉先但手多多系电话QR code 落单时加配左味增汤同前菜😹本身都无发现 但staff见到都会好心再问多次系咪真系要两set👍🏼 细心加分第一样上枱既 系粉红比坚尼(白桃西柚)电话度系冇得拣小冰少甜嗰啲嘅但系佢原味都绝对唔会好甜 冰量亦都啱啱好仲要好多西柚添 下次一定会继续叫依杯👍🏼先讲佢个前菜 前菜系酸瓜 未必个个锺意食但系我觉得佢唔会太酸 又几开胃面豉汤方面嘅配料都唔少 亦都好够热就算我开咗盖好耐 一路烧一路食其他嘢佢都唔会完全冻哂饭方面就加咗$10要一只流心蛋 同另外$10由白饭转咗做味素饭 基本上 我系好少用流心蛋嚟捞饭 因为会有浸腥味 但今次见枱面介绍 所以就试一试 流心蛋完全冇腥味 但系蛋味十足 加埋味素 基本上成碗饭系可以斋食😋牛肉既分量都绝对唔少 亦都唔使话
上次谂住试 好可惜无开门
所以冇拣到佢下午茶餐

叫左个特选牛肉定食
第一次食所以拣咗佢最普通嘅牛肉先
但手多多系电话QR code 落单时加配左味增汤同前菜😹

粉红比坚尼(白桃西柚)

第一样上枱既 系粉红比坚尼(白桃西柚)
电话度系冇得拣小冰少甜嗰啲嘅

我自己餐既价钱连埋加一 都系142.9
咁嘅份量 咁嘅质素
我觉得算十分抵

2021-07-31
$142.9 (下午茶)
粉红比坚尼(白桃西柚)
特选牛肉定食
流心蛋味素饭
  • 面豉汤
石烧牛肉🪨油脂分怖超高😝好耐都冇喺香港食石烧牛肉啦!见到尖沙咀新开咗呢间,一直都未有机会试今日同朋友就嚟左试下!环境都几舒服一人一个石烧板,可以分开慢慢烧澳州M9牛胸肉🐮呢个油脂分布相对高食落仲啖啖都入口即溶咁澳州M9和牛小西冷🐮呢个牛味相对重啲,都好嫩口食落好有口感,用嚟送饭真系一流👍🏻仲加左$38套餐有味素饭、汤、温泉蛋味素饭加埋温泉蛋真系一流,仲系流心本身就咁食都有饭素嘅咸甜味!
石烧牛肉🪨油脂分怖超高😝
好耐都冇喺香港食石烧牛肉啦!
见到尖沙咀新开咗呢间,一直都未有机会试

今日同朋友就嚟左试下!
环境都几舒服

一人一个石烧板,可以分开慢慢烧

澳州M9牛胸肉🐮
呢个油脂分布相对高
食落仲啖啖都入口即溶咁

澳州M9和牛小西冷🐮
呢个牛味相对重啲,都好嫩口
食落好有口感,用嚟送饭真系一流👍🏻

仲加左$38套餐
有味素饭、汤、温泉蛋
味素饭加埋温泉蛋真系一流,仲系流心
本身就咁食都有饭素嘅咸甜味!
​🤍牛匠石烧​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️薄脆石烧吉列牛4/10 (HKD 168)​​吉列牛系由面包糠包住一块3成熟嘅牛扒🥩🍤所以一定要用铺路提供嘅热石热一热块牛先食得🧑🏻‍🍳🍳但一摆旧牛上去就出事😮牛扒同吉列皮即刻分离😲同埋甩出尼嘅吉列皮即刻林晒🤥就咁食旧牛扒都ok嘅👌🏻🆗普普通通啦🤠​​店员会俾两种唔同嘅酱汁🥫包括生姜芝麻🫕同果味烧汁🍌其实两种汁我都食唔出作原材料嘅味😂(生姜芝麻冇姜味😅果味烧汁冇果味)但两种汁都系酸酸甜甜都ok嘅😅​​*:・・:*:・゚・:,。*​​◽️ 安格斯牛小排3/10 (HKD 168)​​牛小排拎出尼嘅时候连冻都未解😂成块硬掘掘咁上碟🥌🗿烧左一阵间终於都变番林🥲但食落冇乜牛肉味😂可能系雪得太耐🌨⛄️唔推!​​*:・・:*:・゚・:,。*​​◽️ 牛匠彩虹水果茶7/10 (HKD 38)​​水果茶内面有好多生果阿🥰有橙🍊西柚、士多啤梨🍓蓝莓🫐西瓜🍉甜度仲要好适中、茶底甘甜🍬成个餐最好味系杯野饮😂超级解腻阿🛢​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​💭评分​​味道 4/10​环境 3/10​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​🔸备注​​·唔推荐阿​·通风麻麻🤥烧完成身臭宾宾

🤍牛匠石烧​

◽️薄脆石烧吉列牛4/10 (HKD 168)​