2013-10-13 183 浏览
我不是九龙人,想当年,牛头角下村清拆,抱着「趁热闹」的心情,我才第一次踏足这片快将消失的土地。当时试了好几间特色食店,牛下真好味是其中一间。还记得当年牛下这一架卤味车吗?在牛下清拆了的几年後,这辆卤味车,原来无声无息地重生了,不过,地点却不再是牛下,而是荃湾。从牛下到荃湾,从路边档到上铺,最大的分别,就是不再独沽一味只卖卤味。牛下饭餐、捞面、芝士捞面、泡饭,款式多,味道也不错。或许,牛下精神,就是自我增值的打不死吧。一样的卤味,一样的味道,价钱却不一样。物价飞升,尤其是租金,上楼的代价,自然是再也吃不到便宜货了。尤幸我喜欢的生肠和鸭肾味道始终如一,墨鱼也没走样,或许我已不太记得当年牛下的味道,也或许在街头风味永远也是最好的,今天的卤味虽好,却总觉得欠了点甚麽。每天的午餐晚餐都有四款,虽和快餐没两样,却原来诚意十足。牛下公司炒饭,押上公司名号,外表看来却有点平平无奇,不过味道却半点不假。虽然不是大牌档大酒家,但炒饭依然有点镬气,肠仔切片爆香,炒得香且带点微辣。除了肠仔,还有切碎了的鸭肾,以「公司」来说,材料种类虽然不多,不过诚意味道搭救。蛋包丁丁饭是我的诚意推介,像奄列一样的蛋包,内里包
每天的午餐晚餐都有四款,虽和快餐没两样,却原来诚意十足。
蛋包丁丁饭是我的诚意推介,像奄列一样的蛋包,内里包着的到底是甚麽?
把蛋包轻轻一开,薄薄的蛋皮之下,原来不是饭,是热辣辣香喷喷的五香肉丁!白饭虽只洒上豉油,但当把蛋和五香肉丁混在一起吃,味道真的很有香港的特色,是Hong Kong style的蛋包饭!
双色猪颈肉饭就是一半芝士汁一半咖哩汁,咖啡没有过火的辣,芝士也不会太浓太腻,配上几块厚切香炸猪颈肉,香色味全。
跟餐加钱可转终极华田,即冻华田洒上大量华田粉,如果大家有去北海道牧场餐厅,相信应该不会陌生吧?

人总是失去才懂珍惜,就像牛下,要快将清拆,我才第一次踏足。最近突然想起,牛下重开後,我也光顾了好几次,食评却一直都没有写,所以才决心整理一下以前的照片,为自己的回忆写下这一篇食评。

自从李慧诗在奥运赢得铜牌後,香港就好像忘记了以前的狮子山精神,甚麽都是牛下精神。虽然意义上可能差不多,但如果这种打不死的精神是这麽容易取代的,那还算是香港吗?

香港人,请勿忘本。
2013-08-15
2013-08-05 74 浏览
之前都听过呢档野,今日行过,又饿饿地,又唔想食太多,忍唔住口要试下,唔试由自可,一试永难忘!我自己唔太喜欢食酱,所以只有鼓油only. 没有调味料既衬托下,总会食得出食物既鲜味!墨鱼一入口,爽口无比,好弹牙,唔"痴"牙,仲有墨鱼既鲜味。个排法唔会拎人有想跌既感觉,老板特别细心。其他食物未知,但都会想试的。
2013-07-30
外卖自取
$8 (其他)
  • 墨鱼
2013-06-09 59 浏览
(8﹣6﹣2013 Sat)男友人NT o黎到我屋企後至发觉带漏o左o野,要去电脑公司买,横竖我都要请佢食饭,我同男友三个一齐落去,买完就食,原本想带佢去森美,佢话好贵同佢o个边都有;咁希奇啦,佢又话之前都同佢女友特登o黎食过。 男友就话牛下啦,男友真系对佢念念不忘喎。NT又冇所谓,咁好啦。我o地o黎到只有一个客,坐低後,男友负责拣卤味小食,NT要o左$30.00o既猪颈肉鲜茄捞面,加$5.00饮冻柠茶小甜,我要$32.00o既双色猪扒饭(咖哩汁+芝士汁)晚餐,饮冻柠水。男友原来剔o左好多卤味,有成18串 ,分别系:1. $8.00串o既牛下墨鱼王3串同上次一样,大大旧又爽口。2. $8.00串o既真好味生肠两串又系同上次一样口,不过仍有啲啲腥味。。3. $8.00串o既鸭肾两串又系够爽口。4. $8.00串o既猪膶3串胆固醇超高又超平o既o野竟然要为串=.=",NT完全唔食,我就只食一旧,好粉同有啲甘若罗。5. $8.00串o既牛(月展)两串姐姐仔话冇晒,提议转猪脷,男友话OK,呢个都系爽口o既。6. $6.00串o既猪耳两串一样系爽,软骨有啲脆。7. $6.00串o既鸡脚3只NT冇
男友原来剔o左好多卤味,有成18串 ,分别系:
1. $8.00串o既牛下墨鱼王3串
同上次一样,大大旧又爽口。
2. $8.00串o既真好味生肠两串
又系同上次一样口,不过仍有啲啲腥味。。
3. $8.00串o既鸭肾两串
又系够爽口。
4. $8.00串o既猪膶3串
5. $8.00串o既牛(月展)两串
姐姐仔话冇晒,提议转猪脷,男友话OK,呢个都系爽口o既。
6. $6.00串o既猪耳两串
一样系爽,软骨有啲脆。
7. $6.00串o既鸡脚3只
NT冇食到,男友话爽口。
其中一碟卤味小食
另一碟卤味小食
我同NT o既饭面都到o黎,我o既双色猪扒饭
双色猪扒饭
咖哩味都够香,咖哩都正常有少少辣,猪扒松软,饭有好多,不过略嫌啲汁唔够,我食o左一半就畀男友食。
而NT o既猪颈肉鲜茄捞面呢,
猪颈肉鲜茄捞面
男友都有食一碗仔,佢两个都冇乜comment喎,而我就冇试到。

男友就後加一支$6.00o既忌廉解渴。

我杯冻柠水味道正常o既。

之後我o地食唔晒,要打包返屋企,到第二朝我同男友继续食,原来冻食重好食,我食o左鸡脚,果然系唔够腍,猪膶变得冇咁苦。

服务:
个女仔放低啲卤味小食时,问我o地要唔要叉,方便我o地将o野食整落只碟o度一齐食。
2013-06-08
$69.00 (晚餐)
  • 牛下墨鱼王
2013-05-07 34 浏览
24-4-2013 (Wed)因爸爸返o左乡下,我就约放工後男友去荃湾买o野,好快买完o野後,经过呢o度,见到连续几间都食食o野o既,男友就睇中o左猪大肠,我又见佢有饭食,就决定呢间啦.我o地入去坐低,应该系老板o既人即刻话畀我o地知咩o野颜色纸系边类食物,我拣o左$30.00o既芝士捞面,要猪颈肉,加$5.00要黑豆浆,男友要$30.00o既鲜茄捞面,要汉堡扒,加$5.00要冻柠水,而小食呢,要o左$9.00o既牛下墨鱼王,$8.00o既真好味生肠同$8.00o既猪脷.好快,两个饮品到o黎,我o既黑豆浆系支庄来货,饮唔到咩o野豆味,系一个微甜o既饮品,而我因为未入晒所以拎走返屋企饮,返屋企再详细睇,成份竟然冇豆,而系黑芝麻,搅乜鬼?然後三串小食到o黎,我先食墨鱼,墨鱼大大旧又爽口,几好食.到猪脷,猪脷切得几厚,不过冇味同实o左啲,麻麻.再到真好味生肠,生肠爽口,不过仍有啲啲腥味.而原来芥末同甜酱味道好夹,好好食.之後我食猪颈肉芝士捞面,猪颈肉煎到边位好脆口,芝士份量好够同够杰身,味道又够,捞埋啲面,口感丰厚,好味至极.男友话佢o既鲜茄捞面都唔弱,味道浓郁,我试吓,都唔错,不过始终唔及

好快,两个饮品到o黎,

然後三串小食到o黎,
我先食墨鱼,墨鱼大大旧又爽口,几好食.

到猪脷,猪脷切得几厚,不过冇味同实o左啲,麻麻.

再到真好味生肠,生肠爽口,不过仍有啲啲腥味.

而原来芥末同甜酱味道好夹,好好食.

之後我食猪颈肉芝士捞面,

男友话佢o既鲜茄捞面都唔弱,味道浓郁,我试吓,都唔错,
不过始终唔及芝士捞面.

我o地清晒啲o野後,仍然想食多个小食,不过选择唔多,,最後都系encore o左牛下墨鱼王,呢串冇之前o个串咁多同大旧lu.
题外话/补充资料: o系我等o野食o既时候至睇真呢间o既店名~牛下真好味,牛下,系牛头角下邨吗?我又周围睇,睇到一张贴o系墙上o既纸,介绍呢间o野,原来系一家人o系牛头角下邨经营唔多o既店舖,呢间系其中一间.
2013-04-24
$52.00 (晚餐)
  • 牛下墨鱼王
  • 猪颈肉芝士捞面
  • 鲜茄捞面
2012-08-24 31 浏览
周六在荃湾商场行来行去,竟然俾我发现当年牛头角下村的真好味在这儿开店﹗入铺小店,座位十来个,在门外卖卤味的依然系老板娘,仍然是那些年的卤味车,真系无理由唔入来帮趁﹗犹记得当年一个星期总有一两天会走到牛下买公仔书,帮趁的就是老板娘的书报店,每次买完都总忍不住整番串大墨鱼及红肠。也明知老板娘不记得我,但我也忍不住同佢打声招呼,说到以前买公仔书的往事,哈﹗老板娘话而家做报摊十开九死,当然人人上网睇仲有几多真系会买杂志报纸?仲记得牛下拆的时候,老板娘派过咭卡话会东山再起,估不到已搬到荃湾商场入铺﹗在Facebook发表相片,好多朋友都话好想再去试,我当然乐於为大家提供地址啦﹗大墨鱼依旧弹牙好吃,加上甜酱辣酱,入口有着是那些年的感动﹗老板娘加油啊﹗有机会再到荃湾一定再来帮趁﹗你记得我的﹗

四十年的卤年号

那些年牛下的墨鱼红肠
大墨鱼依旧弹牙好吃,加上甜酱辣酱,入口有着是那些年的感动﹗

老板娘加油啊﹗有机会再到荃湾一定再来帮趁﹗你记得我的﹗
那些年牛下的墨鱼红肠
四十年的卤年号
  • 大墨鱼
2012-08-20 14 浏览
办完要办的事,就是要填肚的时候!吃晚饭前,在商场见到一个卖橙色卤味的摊!现在少出旺角吃肥姐,口瘾起就买下一串猪头肉($6)!切得大旧但好丑样@.@味道不像肥姐卖的好味,不过不失啦!咬下去还带有一点爽劲的,不过甜酱做不出提味的效果,最重要是,吃起来猪头肉是暖的!感觉好奇怪@.@不过有个店给你坐,店的汽水是卖玻璃瓶的,不肯定是故意还是意外,但诚意可嘉,不妨一试!吃完时见到,排队的人可不少呢!

吃完时见到,排队的人可不少呢!
2012-06-28 7 浏览
香港唔多专门卖橙色卤味的小食店, 不过约左朋友系荃湾, 行过咁岩有D肚饿就试下,我地3个人, 每人叫左两串试, 我叫左墨鱼王同生肠, 每串8蚊,墨鱼王都几有肉弹口, 好新鲜, 生肠唔同出面食既透明而无味, 好有生肠味, 个店员话因为出面多数系用哥士的拿D生肠, 拿到透明同无哂味, 佢地就冇, 所以仲会有生肠原味道, 佢唔讲真系唔知...食卤味一定要加甜酱同黄色芥辣酱, 佢地个黄色芥辣酱唔系好辣, 我本身唔食辣的都接受到, 不过加太多就有D好似WASABI咁攻鼻,食完有D口喝, 我见佢地都有卖野饮, 叫左支樽装忌廉, 正~
我地3个人, 每人叫左两串试,
我叫左墨鱼王同生肠, 每串8蚊,
2012-06-22
  • 墨鱼王
2012-06-19 11 浏览
本身是肥妈 (肥姐) 的常客,而因为肥妈 (肥姐)开始食生肠, 墨鱼,肾之类的街头小食.食过肥妈 (肥姐),当然一流吧,如果见到其他小店卖总是想比较一下.偶尔经过商场,写了牛下40年,当然要尝下吧.价钱..比起肥妈 (肥姐)贵60%一串,真是有d过份,不过40年的功力可能值得吧.我今次都系买了生肠, 墨鱼,肾各一串..(24元了)墨鱼 - 爽口ok的, 不过就无卤水味.只有芥辣甜酱味肾 - 好硬,食唔到生肠 - 一入口..只有一猪羶味,其实就是一阵猪臭味,想深一层,该是清洗不彻底所致.真是估唔到会有臭味,希望老板娘自己试一下就知道了.
本身是肥妈 (肥姐) 的常客,
而因为肥妈 (肥姐)开始食生肠, 墨鱼,肾之类的街头小食.
偶尔经过商场,写了牛下40年,当然要尝下吧.

我今次都系买了生肠, 墨鱼,肾各一串..(24元了)

墨鱼 - 爽口ok的, 不过就无卤水味.只有芥辣甜酱味

肾 - 好硬,食唔到

真是估唔到会有臭味,希望老板娘自己试一下就知道了.

2012-06-17
外卖自取
2012-06-18 6 浏览
咖喱鱼蛋。可能唔系主打食品。所以都无咩特别好味。。口感OK。咖喱味比较淡。但5元一份。。不多加要求了生肠。墨鱼。肾/8元一串。买了各一串回家。。一袋三串的我放在家中的枱上。。不一会儿。我与家人。都闻到阵阵的(压)味。追查下。发现了是来自生肠。其实都几难闻。之前都在不同地方食过无数次生肠。。何故就是今次有(压)味。。我不知道这是不是正常的。若是应有的。就是我没见识。。若是不应有的。希望能作出改善。不竟我是真心支持非集团式经营的店舖。。说回墨鱼。肾。。是容易咬的。。。但酱汁偏淡了少许。。如果咸多DD。可能会更好。。
咖喱鱼蛋
生肠。墨鱼。肾
2012-06-16
1 分钟 (外卖自取)
2012-06-16 18 浏览
自细好少食橙色卤味, 自从肥姐就爱上咗佢。 卤味点解系橙色?? 网上只找到少许资料, 统一来说都是用一种染色素来染, 目的是令卖相更好亦使顾客不易从视觉上辨别食材是否新鲜 全店都以橙色为主调, 墙上挂上多幅长镜子, 以大灯的光线来折射来令店子显得更光亮;墙上的牛下照片, 能否令你们带来回忆? 两人都是默默耕莘的各自做自己的工作, 鲜有见到他们对话。 这儿的橙色卤味, 味道完全没有被卤水盖掉, 先嚐到轻柔的卤水味, 其後涌出的是它们本身的味道, 真系肝有肝味、肾有肾味、墨鱼有鲜味可惜的是猪肝煮得过乾, 硬掘掘 橙色肠仔味道依旧是鸡肉肠味, 证明染色素是没有味道的。
两人都是默默耕莘的各自做自己的工作, 鲜有见到他们对话。

可惜的是猪肝煮得过乾, 硬掘掘
橙色肠仔味道依旧是鸡肉肠味, 证明染色素是没有味道的。
2012-06-13
$15 (其他)
2012-06-07 28 浏览
从OR得知以前牛头角下邨的真好味在荃湾开了店,趁到荃湾一游时特意去光顾一下,看看会否重遇张太?!从绿杨坊那边的荃昌中心开始走,通常都被位处路口的大家姐抢去视线,要光顾真好味就要一直向前行,几乎去到最尽头那边的昌宁中心才找到;格局如一般港式快餐店,有简单座位供堂食用,只是供应的不是猪扒包、腿蛋治、免治牛肉饭,而是染得红卜卜的卤水食物。店里除明码实价地标志着各款食品的价格外,还有不少以前牛下风光的照片,当然张太在小档前的芳容也不缺少! 不过我仍多口一问:"真系牛下张太个间???" 应是主理人的阿哥笑说:"系呀系呀!! 你有帮衬过??"(当然有噜!!) 以前在牛下吃橙色卤味只有一张纸及胶袋,现在就以碟子盛载,客人当然吃得方便,只是少了一点扫街风味,不过位处商场里也别无他法了。卤水墨鱼($8)大大串里有墨鱼身及墨鱼须,墨鱼切得虽大件,鱼身爽口冰冻绝不韧皮,还有一点墨鱼的鲜味,好味。卤水鸭肾 ($8)也是爽脆可口,鸭肾的爽脆中有点软是其他食材没有的感觉,要不是吃了东西真想每款也来一串呢。两者也浇上一点卤水作调味,卤水不会过咸,也跟潮州卤水的浓郁有香料的味道不同,就是这些较淡味港式橙色卤味那种的口

卤水墨鱼+鸭肾

卤水鸭肾 ($8)也是爽脆可口,鸭肾的爽脆中有点软是其他食材没有的感觉,要不是吃了东西真想每款也来一串呢。两者也浇上一点卤水作调味,卤水不会过咸,也跟潮州卤水的浓郁有香料的味道不同,就是这些较淡味港式橙色卤味那种的口味了。

最重要还是那双色甜酱及芥末,甜酱微稀跟肠粉的不太一样,甜甜的非常惹味,芥末则新鲜微辣,那直冲上头顶的攻鼻感觉,有鼻塞也会即通,真爽!!
放置得蛮企理的卤水食物
见我在拍卤水食物照片,阿哥说":等等....等我放多几串好睇d先!" 哈哈....果然比刚才的丰富得多!柜里还有生肠、鸡脚、猪头肉及香肠等.....要不是天气有点热,每样买点回家也很赞!

阿哥主动报料: 真好味在淘大花园那边寿司店附近也开了店,附近食友可以到那边寻回牛下橙色卤味的味道哩。
卤水墨鱼+鸭肾
放置得蛮企理的卤水食物
  • 卤水墨鱼
  • 甜酱+芥末
2012-05-24 4 浏览
果日约左朋友系荃湾打羽毛球,打完羽毛球有D肚仔饿,听讲荃昌中心入面都好多好野食,就去左果边睇下,见到一间好似新开张既小食店, 啱哂, 仲话系牛头角下村四十年”卤”字号,睇个样好似唔错, 就试一试啦~我地一行4人, 牛下墨鱼王, 生肠, 鸭肾, 猪脷, 猪头肉, 红肠, 每样叫左两串来食(每串只系6蚊至8蚊),另外仲叫左一碟炒麪同炒米粉SHARE, 一碟10蚊咋, 真系好抵, 又几好食! 仲叫左樽装汽水饮, 好怀旧FEEL呀~HEHE讲返佢地既招牌卤味先, UM…全部都真系几正几好味, 加埋甜酱同特制黄色芥辣酱, 非常配合!唔食辣的朋友都要加D芥辣, 因为只芥辣唔系好辣, 有少少似WASABI但又冇WASABI咁攻鼻, 好香好正!牛下墨鱼王 -- 大只墨鱼, 啖啖肉生肠 -- 好有新鲜生肠味, 本身锺意食生肠的人一定会好喜欢鸭肾 -- 新鲜, 爽口猪脷 -- 新鲜, 爽口猪头肉 -- 好特别, 觉得有D似猪耳咁既口感, 几好食红肠 -- 普通红肠, 不过加埋D酱好好食炒麪 -- 有烟肉同椰菜, 足料, 可加甜酱辣酱更好味炒米粉 -- 有火腿同椰菜, 都好足料, 食炒米粉加甜酱辣酱一流而家
果日约左朋友系荃湾打羽毛球,打完羽毛球有D肚仔饿,
听讲荃昌中心入面都好多好野食,就去左果边睇下,
睇个样好似唔错, 就试一试啦~
仲叫左樽装汽水饮, 好怀旧FEEL呀~HEHE

牛下墨鱼王 -- 大只墨鱼, 啖啖肉
鸭肾 -- 新鲜, 爽口
猪脷 -- 新鲜, 爽口
猪头肉 -- 好特别, 觉得有D似猪耳咁既口感, 几好食
红肠 -- 普通红肠, 不过加埋D酱好好食
炒麪 -- 有烟肉同椰菜, 足料, 可加甜酱辣酱更好味

而家真系好少食到咁有水准的卤味小食, 而家除左旺角有间, 不过成日都鬼死咁多人排队…而到就唔同, 始终系商场有冷气, 店内又有枱櫈可以比客人慢慢食, 唔洗企系条街到食得咁辛苦, 所以除左佢地既食物, 我都好BUY间店既装修设计, 打破一般街边小食店拿拿渣渣的IMAGE, 而到感觉乾净企理好多。赞赞赞!
门面
好好味!
2012-05-19
2012-05-23 2 浏览
今日行荃湾经过呢间舖头新开张, 发现原来系牛头角下邨o个间真好味既新店~~本来以为牛头角下邨close左之後就冇得再食呢~~ 即刻叫几串试下新店水准如何~我地一行四人叫左- 4串墨鱼王- 4串鸭肾- 4串童年肠仔- 2串生肠- 2串猪脷- 4串红肠- 2串鸡脚- 2串猪头肉我最钟意系墨鱼王,鸭肾同埋红肠. 墨鱼王爽口鲜味~~红肠就好惹味~~唔知点解d红肠咁好味....之後又encore左墨鱼王同埋红肠, 本来谂住食两串点知食到好饱呢....舖头入面有几张高枱可以坐低食~~ 环境都几乾净同埋光猛~~ 我地仲一人叫左一支樽装汽水饮! 而家已经唔系好多地方冇得卖呢~~ 呢个真系好like!!!!唔记得讲佢有只秘制黄芥辣, 本来我叫唔辣, 个哥哥仔话佢o个d同出面唔同, 放o系一边叫我试下, 我一试就爱上左啦!!!有少少似日本wasabi咁有d攻鼻, 同埋好香~~ 之後仲去加辣~~ YUMMY~

我地一行四人叫左
- 2串猪脷
- 4串红肠
- 2串鸡脚
- 2串猪头肉

舖头入面有几张高枱可以坐低食~~ 环境都几乾净同埋光猛~~

2012-05-13
  • 牛下墨鱼王; 生肠; 红肠;