2013-10-13 316 浏览
我不是九龍人,想當年,牛頭角下村清拆,抱著「趁熱鬧」的心情,我才第一次踏足這片快將消失的土地。當時試了好幾間特色食店,牛下真好味是其中一間。還記得當年牛下這一架鹵味車嗎?在牛下清拆了的幾年後,這輛鹵味車,原來無聲無息地重生了,不過,地點卻不再是牛下,而是荃灣。從牛下到荃灣,從路邊檔到上鋪,最大的分別,就是不再獨沽一味只賣鹵味。牛下飯餐、撈麵、芝士撈麵、泡飯,款式多,味道也不錯。或許,牛下精神,就是自我增值的打不死吧。一樣的鹵味,一樣的味道,價錢卻不一樣。物價飛升,尤其是租金,上樓的代價,自然是再也吃不到便宜貨了。尤幸我喜歡的生腸和鴨腎味道始終如一,墨魚也沒走樣,或許我已不太記得當年牛下的味道,也或許在街頭風味永遠也是最好的,今天的鹵味雖好,卻總覺得欠了點甚麼。每天的午餐晚餐都有四款,雖和快餐沒兩樣,卻原來誠意十足。牛下公司炒飯,押上公司名號,外表看來卻有點平平無奇,不過味道卻半點不假。雖然不是大牌檔大酒家,但炒飯依然有點鑊氣,腸仔切片爆香,炒得香且帶點微辣。除了腸仔,還有切碎了的鴨腎,以「公司」來說,材料種類雖然不多,不過誠意味道搭救。蛋包丁丁飯是我的誠意推介,像奄列一樣的蛋包,內裡包
每天的午餐晚餐都有四款,雖和快餐沒兩樣,卻原來誠意十足。
蛋包丁丁飯是我的誠意推介,像奄列一樣的蛋包,內裡包著的到底是甚麼?
把蛋包輕輕一開,薄薄的蛋皮之下,原來不是飯,是熱辣辣香噴噴的五香肉丁!白飯雖只灑上豉油,但當把蛋和五香肉丁混在一起吃,味道真的很有香港的特色,是Hong Kong style的蛋包飯!
雙色豬頸肉飯就是一半芝士汁一半咖哩汁,咖啡沒有過火的辣,芝士也不會太濃太膩,配上幾塊厚切香炸豬頸肉,香色味全。
跟餐加錢可轉終極華田,即凍華田灑上大量華田粉,如果大家有去北海道牧場餐廳,相信應該不會陌生吧?

人總是失去才懂珍惜,就像牛下,要快將清拆,我才第一次踏足。最近突然想起,牛下重開後,我也光顧了好幾次,食評卻一直都沒有寫,所以才決心整理一下以前的照片,為自己的回憶寫下這一篇食評。

自從李慧詩在奧運贏得銅牌後,香港就好像忘記了以前的獅子山精神,甚麼都是牛下精神。雖然意義上可能差不多,但如果這種打不死的精神是這麼容易取代的,那還算是香港嗎?

香港人,請勿忘本。
2013-08-15
2013-08-05 100 浏览
之前都聽過呢檔野,今日行過,又餓餓地,又唔想食太多,忍唔住口要試下,唔試由自可,一試永難忘!我自己唔太喜歡食醬,所以只有鼓油only. 沒有調味料既襯托下,總會食得出食物既鮮味!墨魚一入口,爽口無比,好彈牙,唔"痴"牙,仲有墨魚既鮮味。個排法唔會拎人有想跌既感覺,老闆特別細心。其他食物未知,但都會想試的。
2013-07-30
外卖自取
$8 (其他)
  • 墨魚
2013-06-09 78 浏览
(8﹣6﹣2013 Sat)男友人NT o黎到我屋企後至發覺帶漏o左o野,要去電腦公司買,橫豎我都要請佢食飯,我同男友三個一齊落去,買完就食,原本想帶佢去森美,佢話好貴同佢o個邊都有;咁希奇啦,佢又話之前都同佢女友特登o黎食過。 男友就話牛下啦,男友真係對佢念念不忘喎。NT又冇所謂,咁好啦。我o地o黎到只有一個客,坐低後,男友負責揀滷味小食,NT要o左$30.00o既豬頸肉鮮茄撈麵,加$5.00飲凍檸茶小甜,我要$32.00o既雙色豬扒飯(咖哩汁+芝士汁)晚餐,飲凍檸水。男友原來剔o左好多滷味,有成18串 ,分別係:1. $8.00串o既牛下墨魚王3串同上次一樣,大大舊又爽口。2. $8.00串o既真好味生腸兩串又係同上次一樣口,不過仍有啲啲腥味。。3. $8.00串o既鴨腎兩串又係夠爽口。4. $8.00串o既豬膶3串膽固醇超高又超平o既o野竟然要為串=.=",NT完全唔食,我就只食一舊,好粉同有啲甘若囉。5. $8.00串o既牛(月展)兩串姐姐仔話冇晒,提議轉豬脷,男友話OK,呢個都係爽口o既。6. $6.00串o既豬耳兩串一樣係爽,軟骨有啲脆。7. $6.00串o既雞腳3隻NT冇
男友原來剔o左好多滷味,有成18串 ,分別係:
1. $8.00串o既牛下墨魚王3串
同上次一樣,大大舊又爽口。
2. $8.00串o既真好味生腸兩串
又係同上次一樣口,不過仍有啲啲腥味。。
3. $8.00串o既鴨腎兩串
又係夠爽口。
4. $8.00串o既豬膶3串
5. $8.00串o既牛(月展)兩串
姐姐仔話冇晒,提議轉豬脷,男友話OK,呢個都係爽口o既。
6. $6.00串o既豬耳兩串
一樣係爽,軟骨有啲脆。
7. $6.00串o既雞腳3隻
NT冇食到,男友話爽口。
其中一碟滷味小食
另一碟滷味小食
我同NT o既飯麵都到o黎,我o既雙色豬扒飯
雙色豬扒飯
咖哩味都夠香,咖哩都正常有少少辣,豬扒鬆軟,飯有好多,不過略嫌啲汁唔夠,我食o左一半就畀男友食。
而NT o既豬頸肉鮮茄撈麵呢,
豬頸肉鮮茄撈麵
男友都有食一碗仔,佢兩個都冇乜comment喎,而我就冇試到。

男友就後加一支$6.00o既忌廉解渴。

我杯凍檸水味道正常o既。

之後我o地食唔晒,要打包返屋企,到第二朝我同男友繼續食,原來凍食重好食,我食o左雞腳,果然係唔夠腍,豬膶變得冇咁苦。

服務:
個女仔放低啲滷味小食時,問我o地要唔要叉,方便我o地將o野食整落隻碟o度一齊食。
2013-06-08
$69.00 (晚餐)
  • 牛下墨魚王
2013-05-07 39 浏览
24-4-2013 (Wed)因爸爸返o左鄉下,我就約放工後男友去荃灣買o野,好快買完o野後,經過呢o度,見到連續幾間都食食o野o既,男友就睇中o左豬大腸,我又見佢有飯食,就決定呢間啦.我o地入去坐低,應該係老闆o既人即刻話畀我o地知咩o野顏色紙係邊類食物,我揀o左$30.00o既芝士撈麵,要豬頸肉,加$5.00要黑豆漿,男友要$30.00o既鮮茄撈麵,要漢堡扒,加$5.00要凍檸水,而小食呢,要o左$9.00o既牛下墨魚王,$8.00o既真好味生腸同$8.00o既豬脷.好快,兩個飲品到o黎,我o既黑豆漿係支庄來貨,飲唔到咩o野豆味,係一個微甜o既飲品,而我因為未入晒所以拎走返屋企飲,返屋企再詳細睇,成份竟然冇豆,而係黑芝麻,攪乜鬼?然後三串小食到o黎,我先食墨魚,墨魚大大舊又爽口,幾好食.到豬脷,豬脷切得幾厚,不過冇味同實o左啲,麻麻.再到真好味生腸,生腸爽口,不過仍有啲啲腥味.而原來芥末同甜醬味道好夾,好好食.之後我食豬頸肉芝士撈麵,豬頸肉煎到邊位好脆口,芝士份量好夠同夠杰身,味道又夠,撈埋啲麵,口感豐厚,好味至極.男友話佢o既鮮茄撈麵都唔弱,味道濃郁,我試吓,都唔錯,不過始終唔及

好快,兩個飲品到o黎,

然後三串小食到o黎,
我先食墨魚,墨魚大大舊又爽口,幾好食.

到豬脷,豬脷切得幾厚,不過冇味同實o左啲,麻麻.

再到真好味生腸,生腸爽口,不過仍有啲啲腥味.

而原來芥末同甜醬味道好夾,好好食.

之後我食豬頸肉芝士撈麵,

男友話佢o既鮮茄撈麵都唔弱,味道濃郁,我試吓,都唔錯,
不過始終唔及芝士撈麵.

我o地清晒啲o野後,仍然想食多個小食,不過選擇唔多,,最後都係encore o左牛下墨魚王,呢串冇之前o個串咁多同大舊lu.
题外话/补充资料: o係我等o野食o既時候至睇真呢間o既店名~牛下真好味,牛下,係牛頭角下邨嗎?我又周圍睇,睇到一張貼o係牆上o既紙,介紹呢間o野,原來係一家人o係牛頭角下邨經營唔多o既店舖,呢間係其中一間.
2013-04-24
$52.00 (晚餐)
  • 牛下墨魚王
  • 豬頸肉芝士撈麵
  • 鮮茄撈麵
2012-08-24 40 浏览
周六在荃灣商場行來行去,竟然俾我發現當年牛頭角下村的真好味在這兒開店﹗入鋪小店,座位十來個,在門外賣鹵味的依然係老闆娘,仍然是那些年的鹵味車,真係無理由唔入來幫趁﹗猶記得當年一個星期總有一兩天會走到牛下買公仔書,幫趁的就是老闆娘的書報店,每次買完都總忍不住整番串大墨魚及紅腸。也明知老闆娘不記得我,但我也忍不住同佢打聲招呼,說到以前買公仔書的往事,哈﹗老闆娘話而家做報攤十開九死,當然人人上網睇仲有幾多真係會買雜誌報紙?仲記得牛下拆的時候,老闆娘派過咭卡話會東山再起,估不到已搬到荃灣商場入鋪﹗在Facebook發表相片,好多朋友都話好想再去試,我當然樂於為大家提供地址啦﹗大墨魚依舊彈牙好吃,加上甜醬辣醬,入口有著是那些年的感動﹗老闆娘加油啊﹗有機會再到荃灣一定再來幫趁﹗你記得我的﹗

四十年的鹵年號

那些年牛下的墨魚紅腸
大墨魚依舊彈牙好吃,加上甜醬辣醬,入口有著是那些年的感動﹗

老闆娘加油啊﹗有機會再到荃灣一定再來幫趁﹗你記得我的﹗
那些年牛下的墨魚紅腸
四十年的鹵年號
  • 大墨魚
2012-08-20 25 浏览
辦完要辦的事,就是要填肚的時候!吃晚飯前,在商場見到一個賣橙色鹵味的攤!現在少出旺角吃肥姐,口癮起就買下一串豬頭肉($6)!切得大舊但好醜樣@.@味道不像肥姐賣的好味,不過不失啦!咬下去還帶有一點爽勁的,不過甜醬做不出提味的效果,最重要是,吃起來豬頭肉是暖的!感覺好奇怪@.@不過有個店給你坐,店的汽水是賣玻璃瓶的,不肯定是故意還是意外,但誠意可嘉,不妨一試!吃完時見到,排隊的人可不少呢!

吃完時見到,排隊的人可不少呢!
2012-06-28 9 浏览
香港唔多專門賣橙色鹵味的小食店, 不過約左朋友係荃灣, 行過咁岩有D肚餓就試下,我地3個人, 每人叫左兩串試, 我叫左墨魚王同生腸, 每串8蚊,墨魚王都幾有肉彈口, 好新鮮, 生腸唔同出面食既透明而無味, 好有生腸味, 個店員話因為出面多數係用哥士的拿D生腸, 拿到透明同無哂味, 佢地就冇, 所以仲會有生腸原味道, 佢唔講真係唔知...食鹵味一定要加甜醬同黃色芥辣醬, 佢地個黃色芥辣醬唔係好辣, 我本身唔食辣的都接受到, 不過加太多就有D好似WASABI咁攻鼻,食完有D口喝, 我見佢地都有賣野飲, 叫左支樽裝忌廉, 正~
我地3個人, 每人叫左兩串試,
我叫左墨魚王同生腸, 每串8蚊,
2012-06-22
  • 墨魚王
2012-06-19 17 浏览
本身是肥媽 (肥姐) 的常客,而因為肥媽 (肥姐)開始食生腸, 墨魚,腎之類的街頭小食.食過肥媽 (肥姐),當然一流吧,如果見到其他小店賣總是想比較一下.偶爾經過商場,寫了牛下40年,當然要嘗下吧.價錢..比起肥媽 (肥姐)貴60%一串,真是有d過份,不過40年的功力可能值得吧.我今次都係買了生腸, 墨魚,腎各一串..(24元了)墨魚 - 爽口ok的, 不過就無鹵水味.只有芥辣甜醬味腎 - 好硬,食唔到生腸 - 一入口..只有一豬羶味,其實就是一陣豬臭味,想深一層,該是清洗不徹底所致.真是估唔到會有臭味,希望老闆娘自己試一下就知道了.
本身是肥媽 (肥姐) 的常客,
而因為肥媽 (肥姐)開始食生腸, 墨魚,腎之類的街頭小食.
偶爾經過商場,寫了牛下40年,當然要嘗下吧.

我今次都係買了生腸, 墨魚,腎各一串..(24元了)

墨魚 - 爽口ok的, 不過就無鹵水味.只有芥辣甜醬味

腎 - 好硬,食唔到

真是估唔到會有臭味,希望老闆娘自己試一下就知道了.

2012-06-17
外卖自取
2012-06-18 10 浏览
咖喱魚蛋。可能唔係主打食品。所以都無咩特別好味。。口感OK。咖喱味比較淡。但5元一份。。不多加要求了生腸。墨魚。腎/8元一串。買了各一串回家。。一袋三串的我放在家中的枱上。。不一會兒。我與家人。都聞到陣陣的(壓)味。追查下。發現了是來自生腸。其實都幾難聞。之前都在不同地方食過無數次生腸。。何故就是今次有(壓)味。。我不知道這是不是正常的。若是應有的。就是我沒見識。。若是不應有的。希望能作出改善。不竟我是真心支持非集團式經營的店舖。。說回墨魚。腎。。是容易咬的。。。但醬汁偏淡了少許。。如果咸多DD。可能會更好。。
咖喱魚蛋
生腸。墨魚。腎
2012-06-16
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2012-06-16 40 浏览
自細好少食橙色鹵味, 自從肥姐就愛上咗佢。 鹵味點解係橙色?? 網上只找到少許資料, 統一來說都是用一種染色素來染, 目的是令賣相更好亦使顧客不易從視覺上辨別食材是否新鮮 全店都以橙色為主調, 牆上掛上多幅長鏡子, 以大燈的光線來折射來令店子顯得更光亮;牆上的牛下照片, 能否令你們帶來回憶? 兩人都是默默耕莘的各自做自己的工作, 鮮有見到他們對話。 這兒的橙色鹵味, 味道完全沒有被鹵水蓋掉, 先嚐到輕柔的滷水味, 其後湧出的是它們本身的味道, 真係肝有肝味、腎有腎味、墨魚有鮮味可惜的是豬肝煮得過乾, 硬掘掘 橙色腸仔味道依舊是雞肉腸味, 証明染色素是沒有味道的。
兩人都是默默耕莘的各自做自己的工作, 鮮有見到他們對話。

可惜的是豬肝煮得過乾, 硬掘掘
橙色腸仔味道依舊是雞肉腸味, 証明染色素是沒有味道的。
2012-06-13
$15 (其他)
2012-06-07 49 浏览
從OR得知以前牛頭角下邨的真好味在荃灣開了店,趁到荃灣一遊時特意去光顧一下,看看會否重遇張太?!從綠楊坊那邊的荃昌中心開始走,通常都被位處路口的大家姐搶去視線,要光顧真好味就要一直向前行,幾乎去到最盡頭那邊的昌寧中心才找到;格局如一般港式快餐店,有簡單座位供堂食用,只是供應的不是豬扒包、腿蛋治、免治牛肉飯,而是染得紅卜卜的鹵水食物。店裡除明碼實價地標誌著各款食品的價格外,還有不少以前牛下風光的照片,當然張太在小檔前的芳容也不缺少! 不過我仍多口一問:"真係牛下張太個間???" 應是主理人的阿哥笑說:"係呀係呀!! 你有幫襯過??"(當然有嚕!!) 以前在牛下吃橙色鹵味只有一張紙及膠袋,現在就以碟子盛載,客人當然吃得方便,只是少了一點掃街風味,不過位處商場裡也別無他法了。鹵水墨魚($8)大大串裡有墨魚身及墨魚鬚,墨魚切得雖大件,魚身爽口冰凍絕不韌皮,還有一點墨魚的鮮味,好味。鹵水鴨腎 ($8)也是爽脆可口,鴨腎的爽脆中有點軟是其他食材沒有的感覺,要不是吃了東西真想每款也來一串呢。兩者也澆上一點鹵水作調味,鹵水不會過鹹,也跟潮州鹵水的濃郁有香料的味道不同,就是這些較淡味港式橙色鹵味那種的口
跟鹵水食物顏色一樣的價錢牌

鹵水墨魚+鴨腎

鹵水鴨腎 ($8)也是爽脆可口,鴨腎的爽脆中有點軟是其他食材沒有的感覺,要不是吃了東西真想每款也來一串呢。兩者也澆上一點鹵水作調味,鹵水不會過鹹,也跟潮州鹵水的濃郁有香料的味道不同,就是這些較淡味港式橙色鹵味那種的口味了。

最重要還是那雙色甜醬及芥末,甜醬微稀跟腸粉的不太一樣,甜甜的非常惹味,芥末則新鮮微辣,那直衝上頭頂的攻鼻感覺,有鼻塞也會即通,真爽!!
放置得蠻企理的鹵水食物
見我在拍鹵水食物照片,阿哥說":等等....等我放多幾串好睇d先!" 哈哈....果然比剛才的豐富得多!櫃裡還有生腸、雞腳、豬頭肉及香腸等.....要不是天氣有點熱,每樣買點回家也很讚!

阿哥主動報料: 真好味在淘大花園那邊壽司店附近也開了店,附近食友可以到那邊尋回牛下橙色鹵味的味道哩。
跟鹵水食物顏色一樣的價錢牌
鹵水墨魚+鴨腎
放置得蠻企理的鹵水食物
  • 鹵水墨魚
  • 甜醬+芥末
2012-05-24 7 浏览
果日約左朋友係荃灣打羽毛球,打完羽毛球有D肚仔餓,聽講荃昌中心入面都好多好野食,就去左果邊睇下,見到一間好似新開張既小食店, 啱哂, 仲話係牛頭角下村四十年”鹵”字號,睇個樣好似唔錯, 就試一試啦~我地一行4人, 牛下墨魚王, 生腸, 鴨腎, 豬脷, 豬頭肉, 紅腸, 每樣叫左兩串來食(每串只係6蚊至8蚊),另外仲叫左一碟炒麪同炒米粉SHARE, 一碟10蚊咋, 真係好抵, 又幾好食! 仲叫左樽裝汽水飲, 好懷舊FEEL呀~HEHE講返佢地既招牌鹵味先, UM…全部都真係幾正幾好味, 加埋甜醬同特製黃色芥辣醬, 非常配合!唔食辣的朋友都要加D芥辣, 因為隻芥辣唔係好辣, 有少少似WASABI但又冇WASABI咁攻鼻, 好香好正!牛下墨魚王 -- 大隻墨魚, 啖啖肉生腸 -- 好有新鮮生腸味, 本身鍾意食生腸的人一定會好喜歡鴨腎 -- 新鮮, 爽口豬脷 -- 新鮮, 爽口豬頭肉 -- 好特別, 覺得有D似豬耳咁既口感, 幾好食紅腸 -- 普通紅腸, 不過加埋D醬好好食炒麪 -- 有煙肉同椰菜, 足料, 可加甜醬辣醬更好味炒米粉 -- 有火腿同椰菜, 都好足料, 食炒米粉加甜醬辣醬一流而家
果日約左朋友係荃灣打羽毛球,打完羽毛球有D肚仔餓,
聽講荃昌中心入面都好多好野食,就去左果邊睇下,
睇個樣好似唔錯, 就試一試啦~
仲叫左樽裝汽水飲, 好懷舊FEEL呀~HEHE

牛下墨魚王 -- 大隻墨魚, 啖啖肉
鴨腎 -- 新鮮, 爽口
豬脷 -- 新鮮, 爽口
豬頭肉 -- 好特別, 覺得有D似豬耳咁既口感, 幾好食
紅腸 -- 普通紅腸, 不過加埋D醬好好食
炒麪 -- 有煙肉同椰菜, 足料, 可加甜醬辣醬更好味

而家真係好少食到咁有水準的鹵味小食, 而家除左旺角有間, 不過成日都鬼死咁多人排隊…而到就唔同, 始終係商場有冷氣, 店內又有枱櫈可以比客人慢慢食, 唔洗企係條街到食得咁辛苦, 所以除左佢地既食物, 我都好BUY間店既裝修設計, 打破一般街邊小食店拿拿渣渣的IMAGE, 而到感覺乾淨企理好多。贊贊贊!
門口
門面
好好味!
2012-05-19
門口
2012-05-23 6 浏览
今日行荃灣經過呢間舖頭新開張, 發現原來係牛頭角下邨o個間真好味既新店~~本來以為牛頭角下邨close左之後就冇得再食呢~~ 即刻叫幾串試下新店水準如何~我地一行四人叫左- 4串墨魚王- 4串鴨腎- 4串童年腸仔- 2串生腸- 2串豬脷- 4串紅腸- 2串雞腳- 2串豬頭肉我最鐘意係墨魚王,鴨腎同埋紅腸. 墨魚王爽口鮮味~~紅腸就好惹味~~唔知點解d紅腸咁好味....之後又encore左墨魚王同埋紅腸, 本來諗住食兩串點知食到好飽呢....舖頭入面有幾張高枱可以坐低食~~ 環境都幾乾净同埋光猛~~ 我地仲一人叫左一支樽裝汽水飲! 而家已經唔係好多地方冇得賣呢~~ 呢個真係好like!!!!唔記得講佢有隻秘製黃芥辣, 本來我叫唔辣, 個哥哥仔話佢o個d同出面唔同, 放o係一邊叫我試下, 我一試就愛上左啦!!!有少少似日本wasabi咁有d攻鼻, 同埋好香~~ 之後仲去加辣~~ YUMMY~

我地一行四人叫左
- 2串豬脷
- 4串紅腸
- 2串雞腳
- 2串豬頭肉

舖頭入面有幾張高枱可以坐低食~~ 環境都幾乾净同埋光猛~~

2012-05-13
  • 牛下墨魚王; 生腸; 紅腸;