2020-07-13 124 浏览
正当出面既打边炉店舖排队排到火红火绿既时候,呢度都不用预约,walk in都不用排队直接入座但唔好以为无人排队食物质素会好差,no no no no~系有惊喜的除左普通打边炉放题,呢度亦可加50蚊升级到日式边炉放题,可以一边打边炉,一边食刺身寿司等日式料理打边炉亦可选择一人一锅或者一大锅,一人一锅更可以试不同味道汤底。试过麻辣锅:汤底够辣够麻味够浓,不过略嫌有啲油。胡椒猪肚锅:汤底胡椒既麻香味浓,够哂野味芫茜皮蛋锅: 芫茜控之选,出面配料有芫茜,加埋更浓更入味打边炉配料可选择既食物种类不算太多,不过绝对够食,极上牛够哂牛味刺身都够新鲜除此之外,甜品类种多,令人惊喜

试过麻辣锅:汤底够辣够麻味够浓,不过略嫌有啲油。
胡椒猪肚锅:汤底胡椒既麻香味浓,够哂野味

芫茜皮蛋锅: 芫茜控之选,出面配料有芫茜,加埋更浓更入味

刺身都够新鲜
除此之外,甜品类种多,令人惊喜
  • 宇治抹茶芭菲
  • 极上牛肉
  • 刺身
2020-06-27 343 浏览
补食朋友生日饭,朋友随意拣左呢间在悦来坊的「牛之锅」,咁我地就胆粗粗一齐去试下。虽然疫情缓和,不过我地走去食放题+打边炉都有啲大胆。餐厅环境一般,我地book左6点,人客唔多,其实到9点几都唔算多人。佢是任食+一人一锅,落单开始计。整体来讲,食物质素尚可:刺身选择唔算多,不过味道还可以,是部分雪味重左少少。寿司、热食、沙律都尚可,不过就无乜特别。食物上得算快,好快成枱都系食物。打边炉的食物都算ok, 其中美国极上牛肉是值得一试,宇治抺茶芭菲都系值得推介的,蔬菜及其他种类选择都算不错。最令人失望的是服务,当晚同我地接触的3个侍应都好麻麻。得个加汤女侍应好少少。我地个朋友迟来,我地就问可否落单先,个男侍应态度麻麻咁答:落单就开始计时。我地听到个种语气,内心都即刻食左一下气。另外,当晚人唔系多,我地落单、叫人基本上都要摇好耐手,问边度可以拿饮品,侍应答雪柜个边,却唔指示下边度是雪柜。埋单$752,食物可以,服务bye bye.
2020-06-05 890 浏览
这间不少人都话好食就去等消夜时段去吃,今日一行2个等到九点半$178一位去吃,最後结帐$414价钱可以但质素比心目中差。入到去首先选择汤底,我们要了皮蛋汤底都几浓不错,牛肉都有分我地各自要了一碟和猪肉,口感可以但肉味吃不到。这价钱再加日本料理,天妇罗冻的又没有汁,寿司和刺身可以,所以食了一次之後就没有再叫到。饺子类皮劲厚不好吃,菜可以出面取都多选择,饮品款式都不错,海鲜竟然有蚝同虾,虾不新鲜,蚝可以但各自食了一只後再叫四只只来一只有点失望,甜品款式都有十多款,不太甜都可以,每款细细都不错,但食了八款甜品只觉抹茶芭菲好味道,可以讲成餐饭最满意,我们很多东西吃了一轮都没有再食,所以由十点食,十一点十五就离开了,可想而知味道如何。
这间不少人都话好食就去等消夜时段去吃,今日一行2个等到九点半$178一位去吃,最後结帐$414价钱可以但质素比心目中差。入到去首先选择汤底,我们要了皮蛋汤底都几浓不错,牛肉都有分我地各自要了一碟和猪肉,口感可以但肉味吃不到。这价钱再加日本料理,天妇罗冻的又没有汁,寿司刺身可以,所以食了一次之後就没有再叫到。饺子类皮劲厚不好吃,菜可以出面取都多选择,饮品款式都不错,海鲜竟然有蚝同虾,虾不新鲜,蚝可以但各自食了一只後再叫四只只来一只有点失望,甜品款式都有十多款,不太甜都可以,每款细细都不错,但食了八款甜品只觉抹茶芭菲好味道,可以讲成餐饭最满意,我们很多东西吃了一轮都没有再食,所以由十点食,十一点十五就离开了,可想而知味道如何。
2020-05-20 1252 浏览
今天堂弟带我来这家吃午市放题,我们各自点了一人一锅,他要了寿喜烧,我点了麻辣锅。因为太迟吃午饭的关系,我一开始便下了个公仔面,配上麻辣汤底,真的辣得过瘾。我们非常喜欢这里的极上牛肉,薄身,非常有口感另外还有不同种类的丸、饺类给大家选择。不得不提的是这里有甜品放题,午市的话有朱古力慕丝和榴槤pancake, 喜欢甜品的人士不要错过堂弟说晚市的甜品质素很高,下次再带我来试试。卖单两人才是$260,真的很抵
另外还有不同种类的丸、饺类给大家选择。
堂弟说晚市的甜品质素很高,下次再带我来试试。
卖单两人才是$260,真的很抵
2020-04-30 1501 浏览
今日又去左荃湾行街搵食,个肚饿饿地 咁就去左食火锅放题。午市两小时任食$118。可以一个大锅,又可以一人一锅,非常方便,分开一人一锅,咁我就可以吃我最爱的麻辣汤底。试完这个汤底没令我失望,用料十足,值得推介。肉方面有 美国极上牛肉, 美国肥牛和纽西兰羊肩肉,和豚肉等。没想到118 都会有不错的牛肉,推荐 美国极上牛肉,有肉未味够嫩又不会太肥。酱料方面种类还可以,酱油有,火锅豉油,柚子醋,芝麻酱。甜品有软雪糕,不过抺茶雪糕苦了一点。

酱料方面种类还可以,酱油有,火锅豉油,柚子醋,芝麻酱。

甜品有软雪糕,不过抺茶雪糕苦了一点。
2020-04-30
2020-04-24 1231 浏览
前几天去熊猫酒店,经过这里,发现价格挺便宜的,於是今天与朋友来试试食。埋单一个人50+5元,total55元一份的一人锅,感觉真的不错。另外还有甜品一份,有饮料饮
2020-02-18 966 浏览
之前一早book咗同屋企人嚟食,都好似有几个月冇食佢,好彩食物质素依然唔错。一向最欣赏佢既甜品,腐竹鹌鹑蛋(热)整得好滑好香,最岩冬天食,暖粒粒好暖心。软雪糕窝夫我觉得系呢度既皇牌甜品,窝夫松软味香,软雪糕香滑仲可以加配料。抹茶系列都好正,个芭菲有多重口感,有可可脆,仲有粒小丸子,抹茶味浓滑。仲有仙草芋圆都必食之选,芋圆好有咬口,仙草嫩滑,其实仲有好多甜品值得一试,总有几样岩你口味。剌身普遍都新鲜爽口,而寿司都新鲜,之前好似唔多觉有黑松露带子寿司,今次嗌黎试吓,黑松露味香、带子有厚度鲜甜,三文鱼腩肉质细嫩、口感爽滑。沙律黎讲海蜇沙律都唔错,清爽好食无腥味,口感脆嫩。天妇罗都整得唔错,唔会好厚粉,推荐大虾同蕃薯,春卷同鸡软骨都爽脆可口。整体黎讲都几抵食,食物种类又多元化,饮品有啤酒、各类汽水同果汁,值得一试。

沙律黎讲海蜇沙律都唔错,清爽好食无腥味,口感脆嫩。

2020-02-05
2020-01-31 544 浏览
今晚食团年饭,我哋就一反传统,唔帮衬酒楼,反而嚟咗任食嘅打边炉加放题,大家就可以尽情咁食,唔使就住就住,睇住个荷包做人牛之锅最特别嘅地方系除咗你可以任食火锅配料之外,仲可以品嚐到日本料理,同埋即制甜品,呢度嘅甜品大家真系必试,因为全部都系用心制作,绝不马虎 打完边捞,梗系要食返啲甜嘢啦,呢度嘅甜品真系唔可以睇少,皆因每款都系用心制作,右边既系抹茶芭菲,顶层有抺茶雪糕,下面就有可可脆粒、cream、红荳、啫喱,仲加左粒白色既丸子做装饰添
2020-01-19
2020-01-29 401 浏览
朋友约去荃湾食放题,行过悦来酒店附近,见到呢间餐厅都几多人食,所以就入黎试下。放题点餐纸上见已经有好多食物提供,有炸物,串烧,甜品,菜就可以自己夹,非常吸引。刺身新鲜又大件,寿司饭既份量刚好,唔会太大件食到好饱肚食唔到其他野。 串烧比炸物更出色,烧菠萝同蕃薯仔都好好食。打边炉既食物都不过不失,极上牛肉既牛味好香浓,呢个真系可以食到好多碟。甜品都几高质,比起好多放题店黎讲,真系有好多选择唔系单单得雪糕提供,甜品既份量唔多,细细地一碗,一个人都食到得碗呀真系。滋润既3.6牛奶炖木瓜雪耳,够哂姜味既汤圆,芒果糯米饭就硬左少少。顺带一提呢到既职员都好亲切,睇得出佢地好忙,但对客收单或者系我地入座到走个时都好亲切有礼,而且呢到落单都无漏单既问题,真系好唔错。

串烧比炸物更出色,烧菠萝同蕃薯仔都好好食。

2020-01-22 309 浏览
食团年饭成日都去酒楼食,所以今年搞搞新意思就去左打边炉,今次食嘅呢间牛之锅主打系火锅、日式放题同甜品,岩晒一家大细黎呢度嘅食物上台速度都几快,而且冇漏过单,值得一赞主打既牛肉, 就可以拣大细size (图中为细size)牛肉有大碟同埋细碟之分,而美国牛肉同极上牛肉主要分别都系脂肪嘅分布,美国牛肉较似平日食开嘅肥牛,而两款牛肉嘅色泽都好新鲜日本嘅炸物都即叫即炸,上嘅时候都系热辣辣芝麻鸡翼外皮超香脆,入面肉质Juicy呢度嘅寿司细细件可以一啖一件,唔怕食两件就饱呢度既甜品都有十多款选择卖相同味道都拍得住出面嘅甜品店
食团年饭成日都去酒楼食,所以今年搞搞新意思就去左打边炉,今次食嘅呢间牛之锅主打系火锅、日式放题甜品,岩晒一家大细黎

呢度嘅食物上台速度都几快,而且冇漏过单,值得一赞
主打既牛肉, 就可以拣大细size (图中为细size)

日本嘅炸物都即叫即炸,上嘅时候都系热辣辣
芝麻鸡翼外皮超香脆,入面肉质Juicy

呢度嘅寿司细细件可以一啖一件,唔怕食两件就饱

呢度既甜品都有十多款选择
卖相同味道都拍得住出面嘅甜品
2020-01-19 7431 浏览
荃湾出名多放题火锅店,之前住荃湾的朋友都介绍过几间,但今次他带我来到悦来坊食,同层还有几间酒楼,住在附近的朋友有口福~——————————🔹刺身/寿司这里的刺身款式不算太多,但都有我最想食的几款(三文鱼和甜虾)~三文鱼厚切肥美,甜虾大只而没有腥味😋带子很软滑😝 整体刺身质素不错~寿司叫了花之恋、鳗鱼寿司、加州反卷、海胆手卷等等,其中花之恋太多沙律酱,对於唔太喜欢食沙律酱嘅朋友,就有点太腻;海胆手卷鲜甜,紫菜新鲜脆口,似系新鲜包🥰-🔸炸物/烧物这里的炸物和烧物质素不错,所有食物都是热辣辣,芝麻鸡翼和榴槤炸弹encore三次,芝士春卷算是比较特别,未试过系其他放题店见到😝一咬开入面劲浓郁芝士味,好好食~-🔹一品料理酱汁金菇肥牛卷、酱汁牛舌和黑松露牛油粟米都是我和朋友很喜欢食😋 肥牛卷煮得入味多汁,但牛油粟米太重黑松露味,还有点不够热😖-🔸火锅汤底今次想食得清淡啲,就叫咗清甜椰青汤。这个汤底有淡淡的甜味且不会油腻,啱晒食完炸物再食火锅!-🔹火锅料我们四种肉都有叫,每样都切得薄薄一片,我和朋友特别喜欢美国极上牛肉,牛味浓且脂肪较少👍🏼其他配料质素普普通通,有我最喜欢的响铃卷😍 还可以出面夹菜,
——————————

🔸火锅汤底
🔹火锅
美国极上牛肉

火锅料

我们四种肉都有叫,每样都切得薄薄一片,我和朋友特别喜欢美国极上牛肉,牛味浓且脂肪较少👍🏼其他配料质素普普通通,有我最喜欢的响铃卷😍 还可以出面夹菜,就一定唔会食唔晒☺️
🔸甜品
宇治抹茶芭菲

榴槤甘露

每次食完放题火锅,最後点都会留肚食甜品❤️餐牌上的甜品大部分都有叫,其中宇治抹茶芭菲最特别,抹茶味浓,底下还有甜甜的红豆😍榴槤甘露更加encore两次,店家非常用心,劲多榴槤蓉,好大方❤️❤️整体甜品可算是数一数多款,而且好高质素👍🏼👍🏼

一品料理
炸物
美国极上牛肉
宇治抹茶芭菲
榴槤甘露
2020-01-14 383 浏览
星期五收工心情特别好,约朋友食饭都唔驶急急脚走人,所以决定同友人打边炉,可以坐耐d之余又可以慢慢食、慢慢吹水。今次去既火锅店,系openrice评价好高,睇食评得知晚市除左可以打边炉外,仲可以拣打边炉加日式料理,另外仲有质素唔错既甜品提供。见到好评咁多,最终系几间餐厅选择中胜出。我同友人晚上6点到达,当时入座率大概4成,眼见大部分客人枱上无日式料理,估计只系火锅放题。我地避免眼阔肚窄,所以拣左斋火锅,当日收费为$198+1。汤底选择唔多,连最基本既沙嗲汤底都无,结果拣左蕃茄牛粒汤,但唔好味。火锅配料纸有三张,一张系新鲜肉类、一张系加工类、一张系海鲜类,另外出面仲有蔬菜配料。新鲜肉类配料 – 美国极上牛肉、特选豚肉牛肉望落几靓仔,切得几薄,碌几下就食得,不过牛味好淡好淡,如果点佐料食完全食唔到牛味,而且口感比较鞋口。豚肉系肥d,但几有猪味,个人觉得比牛好味。海鲜类配料 – 我点左海虾、蚝、鲍片、鲩鱼骨腩、帆立贝、牛栢叶、墨鱼滑海虾细只但有虾味;蚝、饱片正常;鲩鱼切得太薄,煮完散哂;帆立贝同墨鱼滑无味。加工类配料 – 全部都系入口货,味道正正常常;友人本身中意食冻豆腐,但汤底唔好味,结果都

今次去既火锅店,系openrice评价好高

汤底选择唔多,连最基本既沙嗲汤底都无
,结果拣左蕃茄牛粒汤,但唔好味

新鲜肉类配料 – 美国极上牛肉、特选豚肉

豚肉系肥d,但几有猪味,个人觉得比牛好味。

加工类配料 – 全部都系入口货,味道正正常常;

友人本身中意食冻豆腐,但汤底唔好味,结果都变得唔好味;响铃唔脆就一定,但估唔到无炸鱼皮提供,有d失望。

出面配料区 – 有啡边既唐生菜、唔甜既粟米、无炸过既芋头件、腐竹(唔系炸支竹)、鲜冬菇、豆卜、即食面、芋丝等。

甜品反而比较特别

-         芭菲,抺茶雪糕ok,但脆脆有少少放耐左既味

-         窝夫,呢个最好味,粉浆落得比较少,所以唔厚实,外脆内少软,但雪呢拿雪糕唔好味,太甜
-         榴莲班戟,我无试到,但我见隔离枱食左好多件,应该唔错挂
-         芝士杯,唔系真芝士,奶味好重,怀疑系用奶沟出黎,但消化饼底有怪味

-         Oreo朱古力慕斯,正常
-         杨枝甘露,无乜料,得d好稀既芒果蓉

老实讲,呢间餐厅火锅配料选择系我食过咁多间类似既放题店中最少,质素亦系最麻麻,唯一卖点系甜品较有特色,但火锅系主、甜品系辅,甜品再好(只有窝夫比较好),都唔值呢个价钱。好难理解点解咁多好评,唔通一定要加配埋日式放题先叫正?! BTW,我唔推介呢间火锅放题餐厅。
2020-01-10
2020-01-09 250 浏览
此火锅放题店跟平日的大有不同,美国极上牛肉相当出色,跟高级火锅比较亦无得输,最重要系佢ge 甜品,跟甜品铺的有得挥,尤其是珍珠伯爵茶奶冻,超级特浓伯爵茶味,而且非常香滑,我一口吃食了三个,还有榴连甘露,相当惊喜,很多榴连熔,口感相当丰富,食甜品也足够回本,相当超值!
2020-01-06 284 浏览
今日去左荃湾行街,行完又是时候食晚饭了,又想食打边炉又想日本料理於是去食放题一次过满足两个要求。食物种类有好多:即街甜品,天妇罗,沙律/一品料理,寿司/手卷/军舰,烧物,刺身,又有三张火锅料纸。另外外面又有好多火锅配料丸类和蔬菜,又有汽水任饮真是超满足。刺身带子,北寄贝,甜虾,希灵鱼,鲍鱼片等。。。全部刺身都好新鲜,螺肉又爽囗又美味。香芋紫心丸必点真是好好香又香又唔会太甜,蕃薯仔又好吃,烧菠萝又甜。牛肉油脂均匀,肉质嫩滑牛味浓厚。海虾大大只又爽弹,又有生蚝生蚝又新鲜。鳗鱼寿司和带子寿司饭好软熟。甜品又好好味,又有我最钟意食的仙草芋圆,芋圆好烟韧。
香芋紫心丸
牛肉
牛肉油脂均匀,肉质嫩滑牛味浓厚。
海鲜
海虾大大只又爽弹,又有生蚝生蚝又新鲜。
寿司
鳗鱼寿司和带子寿司饭好软熟。
甜品
甜品又好好味,又有我最钟意食的仙草芋圆,芋圆好烟韧。
2019-12-17
香芋紫心丸