元朗行第一站,是西鐵附近的爽爽,友人極力推介其豬排跟醉雞,更說是每次來必吃的!因為要趕下一站,我們就先買爽爽的外賣!一份豬排跟醉雞($85),見到告示可選要肥或瘦豬排,沒有特意安排就隨心吧!買完就往天鴻吃燒鵝,吃過就找地方打開這盒爽爽的外賣吃!小圓盒裝滿了切好一件件的豬排,雖放了一會但仍帶微溫!第一件就是帶點肥膏的,友人說這裡的豬排有他喜歡的味道,相信是那份很住家的豬排味道吧,令我想起在新西蘭唸高中時,曾吃過友人媽媽醃的美味豬排(不過是燒烤吃的啦),咬第一口豬排是,說實在和當年的美味豬排有9成相似呢!應該欠了一點點提鮮的調味品,讓我做我會下美極/鮮露吧!真是一吃就知龍與鳳,豬肉排咬下十分鬆化但不是用鬆肉粉做出來的,吃得出好香的肉味,再加上這件是半肥瘦的豬排,吃下有點油香,加上本身調味的咸香,我想我也明白為何友人會喜歡這道豬排,因為真的是一吃上癮呢!相信也是用上新鮮豬肉來做的,故品質方面和冷藏貨是完全不同吧!只吃一件當然不能作準,也要吃一件全瘦的評一評!味道是一樣不錯,沒有了那些肥肉肉味更濃郁, 全肉籤維相對會較多但一點都不硬也一點都不鞋口!也是好吃!一盒約10件左右我們2人好快就可以吃

買完就往天鴻吃燒鵝,吃過就找地方打開這盒爽爽的外賣吃!

只吃一件當然不能作準,也要吃一件全瘦的評一評!味道是一樣不錯,沒有了那些肥肉肉味更濃郁, 全肉籤維相對會較多但一點都不硬也一點都不鞋口!也是好吃!一盒約10件左右我們2人好快就可以吃完了,畢竟戰鬥力不強醉雞只作淺嘗會比較安全!

而例牌醉雞是一大盒的,當中還有不少醉雞汁,份量應該比1/4隻多但又不足半隻,意外的是也有部份雞腿肉!吃下帶有酒香味道卻不會過濃過重,是有水準的醉雞!
無論吃那部份的皮和肉都是十分爽滑的,哈哈,店名爽爽是否由此而來?
不過好戲還在後頭,想也沒想過吃醉雞還附有雞腎的!!!!雖然是晚的雞腎不太夠入味,但整體也是好吃的!
我們也買了2支菊花茶邊行邊飲, 菊花味很香很清甜,自家製作的飲品可是不俗呢!
下回再來元朗,我一定會再來,今天不用排隊買外賣...也真是走了點運!因為人家不愁生意,賣完就收工的!

PS.見到食友分享,單點一件豬排的價位是$20!
外卖自取
2013-01-16 15 浏览
Ever since I saw their interesting shop name I have always wanted to dine here.The characters of the Chinese name looks like a curly L and a £ (pound sign)!This joint is famous for pork chops and chicken in wine.For the pork chops you can choose lean pork chops or the normal ones.As for drinks they have Chrysanthemum and Lemon but since I do not like chrysanthemum I did not order any drinks as the rest were Chinese style drinks.The restaurant was full, so I was led to another room nearby.(It rem

(It reminded me of dining at God's Kitchen in Tai Kok Tsui before they moved to the new shop.
In that room, all the food was served in plastic tubs and containers probably because it is private property so if any legal problem arises then they can say that it was a gathering and people brought the food there themselves.
After you have finished eating, you have to go back to the shop and pay because you cannot pay there.

Anyway, I ordered the chicken in wine with noodles.
I asked for the tossed noodles because I did not want the soup.

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Chicken in wine with noodles:
When it came I transferred all the chicken to the plastic container and then put the noodles in the remaining wine so the noodles would soak up the wine.
The noodles were really nice and the wine flavour was at its max.
However the chicken and noodles were rather salty and on my next visit I will request for plain noodles because the oyster sauce that was on the noodles made it extra salty.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $3X [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] ok [b]Saltiness levels:[/b] Extremely high [b]Napkins provided:[/b] no [b]Toilets:[/b] no [b]Glass of water provided:[/b] No [b]English Menu:[/b] no ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-01-09 13 浏览
在附近買東西時,記得數年前有間麵檔吃過碗令人忘懷的醉雞米,那味道變成了回憶的一部分。搜尋地圖便決定再吃一次。當時也不知道這裡叫爽爽,也不知道這麼馳名。我今次的醉雞米沒有上次吃所見別具風味的小鐵碟,但酒味依濃,雞味依舊,既滑且香。淡淡的淨米粉配上雞汁,冰凍的雞塊配上熱騰騰的清湯突顯層次。旁邊的人在吃豬扒,再環視四周才驚覺這兒有名的還有豬扒,另外是菊花茶。吃一個醉雞米已經很飽了,豬扒留待下次吧,臨離開點了支菊花茶外賣,清甜,有菊花香,顯然這自家制不錯。

搜尋地圖便決定再吃一次。

當時也不知道這裡叫爽爽,也不知道這麼馳名。

2013-01-07
2012-12-31 7 浏览
有些事情要做,約定了太太在元朗會合,早到了的我先為我們要去的地方探一探路。探其實是次要,我正要的目的,就是要找這一家馳名的爽爽麵店。未有做任何的功課備課,只知道曾有食友特登來元朗,為的只是這一家麵店。心想此麵店必定有一個吸引人們前來之處。我算是來早了,或許是我只是單挑一個人來吧,位子是不用等的,可是當我食完麵離開時,卻見到門外開始有小人龍才知道早起的鳥兒有蟲吃這一個道理。醉雞、豬扒同菊花茶是這兒的名物,尤其是醉雞麵,原來是一個幾乎人人都會食的鎮店名物。我來是為了吃上這兒的特色,一碗醉雞麵是絕對逃不雜我舌尖的。這兒賣的是花雕醉雞,應該是要叫雞肶的但我沒有,給我的普通雞上件也不錯,是正宗陳年花雕酒的香味,而且十分之濃郁,雞肉雞皮都是嫩滑無比,皮有少少爽,酒味搭上雞味,店名爽爽,就是這一個爽上加爽的意思。 麵是分開上的,煮得是剛剛開透的,特別的爽口。湯底就好明顯的是充滿了梘水,但梘水味道不算重。也是一個爽。 大家或許會奇怪,為何加叫淨雲吞會只有兩粒。相個以前爬過我文的朋友都知道,我去食麵,一定會來一個雙併。是日食的麵

大家或許會奇怪,為何加叫淨雲吞會只有兩粒。相個以前爬過我文的朋友都知道,我去食麵,一定會來一個雙併。是日食的麵其實是醉雞雲吞麵。雲吞分開上是因為店方包唔切而後補給我的。包唔切??? 原因是這兒的雲吞是即叫即包,一人多,麵檔太忙就真的有時會應付不來,而即叫即包新鮮感,爽脆的蝦,香味十足的大地魚味,這雲吞是我第三個爽。

醉雞爽,幼麵爽,雲吞爽,遠路而來到爽爽麵店食麵,我得到的感覺,就是如題的....爽死。
  • 醉雞,雲吞
2012-11-25 3 浏览
遠處張望已見麵店門外有一群捧場客,幸好我去的時間已過了午市高峰期,否則都要等上一段時間被安排到後巷的房間,因環境太靜,大家都不太敢作聲,令到房間內氣氛有趣 豬扒撈麵,加上自家製菊花茶豬扒醃得很入味,鬆化之中夾雜淡淡油香 大家有特別喜好的話可選要肥或瘦的豬扒撈麵麵質爽,鹼水味重菊花茶清香消膩,非常滿意這個價錢其實已可到一間西餐廳,舒舒服服享受一頓午飯,但爽爽能給你的,在其他地方未必有。攀山涉水入元朗又未免大費周章,但若果家住附近都沒有試過就真的說不過去!

豬扒撈麵,加上自家製菊花茶

豬扒醃得很入味,鬆化之中夾雜淡淡油香

大家有特別喜好的話可選要肥或瘦的豬扒

撈麵麵質爽,鹼水味重

菊花茶清香消膩,非常滿意

2012-11-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2012-10-05 1 浏览
最出名的醉雞同豬扒我次次黎都會食佢D醉雞整得好滑好入味將D醉雞汁淋落D麵度食最正,而D豬扒就煎得有少少焦所以好香豬扒可以選擇肥定瘦配埋支佢地自家制既菊花茶就最正啦!
  • 醉雞、豬扒
2012-10-02
叫左個雞米。雞面。送面分上。細經細碟ge 送。上面醉雞下面雞腎墊底。雞滑溜吾鞋口。但本人覺得咸左d 吾夠香。 34蚊一個。
等候时间
1 分钟 (堂食)
2012-07-31 1 浏览
游水前要來個brunch, 又難得入到元朗, 就由元朗地膽朋友帶我搵食室外30幾度高溫, 朋友就推介去食醉雞麵, haha, 諗起都爽!!!舖仔細細, 聽說平時係好多人要排隊的, 好在今次我地個時間夠騎呢, 才不用等位原來主打醉雞同豬扒??梗係揀醉雞啦, 就來了3個醉雞麵, 加醉雞腳, 再加油菜!!!呵呵, 醉雞專門店果然強勁, 醉雞汁的香味令人按耐不著要一沾再沾, 後來更要倒在匙上沾麵食雞肉也很滑啊!!!但醉雞腳則稍後硬了一點, 是浸得不夠耐嗎??一邊食, 聽著外賣order不斷, 斬雞的聲音亦不斷, 相信這舖頭應很受街坊歡迎呢!!還有不得不提, 店內的飲品冰凍菊花茶, 真的正到爆, 消暑一流連我這個不愛喝菊花茶的森巴豚也喝光光~~滿足^^

雞肉也很滑啊!!!
但醉雞腳則稍後硬了一點, 是浸得不夠耐嗎??

連我這個不愛喝菊花茶的森巴豚也喝光光~~滿足^^
2012-07-14
2012-07-11
一行兩人,第一次幫襯,自然招牌醉雞及豬排各叫了一份豬排即叫即煎,十分鬆軟~不過,重點始終在醉雞,夠晒入味,又夠嫩滑,酒味又夠香;湯底亦比豬排的好。仲第一次食醉雞腎,回味無窮!不得不提的是,爽爽的辣椒油夠晒惹味,不怕辣的不妨一試。另外,對豬排的肥瘦及雞的位置有要求,可在落單先講埋。
一行兩人,第一次幫襯,自然招牌醉雞及豬排各叫了一份

豬排即叫即煎,十分鬆軟~
豬排
重點
不得不提的是,爽爽的辣椒油夠晒惹味,不怕辣的不妨一試。

另外,對豬排的肥瘦及雞的位置有要求,可在落單先講埋。
用餐时段
重點
  • 辣椒油
2012-07-01 2 浏览
今天經過元朗一家叫爽爽麵店的小店, 看見很多人在門外等,所以也來湊湊熱鬧。等了差不多半個小時,終於有位了!老實說,吃完以後真的有點失望。1)價錢貴 $38一碟醉雞撈面 + $29一碗豬排面 + $15一支菊花茶2)分量少 已價錢來說,分量算少。3)味道普通 醉雞肉質結實,但沒有雞味,而且花雕味很淡。 豬排肉質還可以,但味道很普通。 菊花茶就更離譜,味道很淡。 唯一覺得個麵底爽口而沒有鹼水味, 直得一讚. 不過, 斎麵都要是$15一碗, so crazy!4)不環保 所有的堂吃食物也是用外賣盒,非常不環保。

老實說,吃完以後真的有點失望。

1)價錢貴
2)分量少
已價錢來說,分量算少。

3)味道普通
醉雞肉質結實,但沒有雞味,而且花雕味很淡。

豬排肉質還可以,但味道很普通。

菊花茶就更離譜,味道很淡。

唯一覺得個麵底爽口而沒有鹼水味, 直得一讚.
不過, 斎麵都要是$15一碗, so crazy!

4)不環保
所有的堂吃食物也是用外賣盒,非常不環保。

2012-07-01
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 斎麵
2012-04-23 18 浏览
2月4日, 作為一個港島人, 基本上對元朗天水圍一帶嘅食點認知係零. 今日難得有地頭朋友帶我地嚟搵食, 事前佢多番提及呢間爽爽嘅醉雞米有幾好幾好食~ 事後上openrice一睇先知原來佢已經被列為入圍熱店之一~ 果然係名不虛傳呀下!::: 醉雞拼豬扒米 ::: $45一場嚟到, 發現呢到除咗醉雞出名之外亦都主打豬扒~ 喺食方面從來唔執輸嘅我地梗係要兩樣都試晒啦! 更何況雙拼都只係貴過單叫$7~ 醉雞仲可以揀上脾下脾同雞胸添! 上菜速度都幾有效率~ 醉雞係另兜上, 係已經斬件浸喺醉雞汁入面嘅冷盤. 未食已經聞到好強烈嘅酒味! 一食~ 除咗d雞皮厚咗d之外, 雞肉細嫩有酒香~ 好味! 最讚係個汁! 酒味濃香得嚟唔會過烈~ 食晒d雞真係忍唔住倒埋d汁落d米粉度撈埋食! 超正~ 反而豬扒口感鬆軟但味道一般, 普遍咗d~::: 自製菊花茶 (凍) ::: $7/杯成日不停食同講野搞到喉嚨有d乾, 見呢度有自製菊花茶就叫咗杯嚟飲下~ 本身只係諗住解下渴點知原來又有驚喜喎! 菊花茶雪得勁冰涼, 味道唔會太甜兼滲出淡淡菊花香~ 飲完喉嚨勁舒服~ 推介!如果當佢係一間平民食肆咁睇, 成卅幾四十蚊一碗粉麵

::: 醉雞拼豬扒米 ::: $45
醉雞
豬扒米
::: 自製菊花茶 (凍) ::: $7/杯
自製菊花茶
如果當佢係一間平民食肆咁睇, 成卅幾四十蚊一碗粉麵仲要唔係大兜其實就唔係好抵架喇~ 不過從個醉雞同菊花茶感受到小店出品的確係有心機有水準. (係豬扒爭d~) 話佢係小店其實都唔少, 除咗主舖之外已經喺隔離租多咗兩個舖位坐客. 而坐喺新舖仔入面等食嘅人就要用d外賣兜同木筷子開餐~ 雖然此舉係方便店方免洗餐具, 但於食客角度嚟講除咗用餐經驗扣分之外仲十分唔環保. 希望遲下佢地生意做大d請多d人手可以改善呢個餐具問題啦~
街坊店格局
2012-02-04
等候时间
15 分钟 (堂食)
醉雞
街坊店格局
自製菊花茶
  • 菊花茶
2012-04-07 3 浏览
Honey 話去食麵, 無講去邊度食, 一車車左去元朗 泊低車, honey 叫行快兩步去攞飛, 我心唸有無咁誇張ar? 見到門面, 只不過係一間好簡陋既麵店! 攞左飛, 等左數分鐘 被安排坐到另一邊一間隱閉既舖內, ( 如果無錯, 連主舖已經有三間小舖) . 我地叫左出名既醉雞/ 豬扒米各一碗, 再加淨雲吞同自製菊花茶一支. 響等待食物送上之際, 我環視四周, 發現整間舖內送上之食物全郭都以塑膠器皿送到, 儼如大家買外賣到這邊廂食一樣, 當然以店主既角度, 乾手淨腳都係一個營商條件! 再細問honey 主舖用既器皿就唔係呢類喇! 食物送上, 醉雞跟米粉分盒盛載, 反之豬扒米一拼而上, 醉雞既雞汁相當濃郁, honey 直頭想將米粉原有之湯換上醉雞湯, 而最特別應該係每盒醉雞都夾雜一兩件雞腎, 不經意聽到對面細聲討論, 來此店叫醉雞都係為左內裏既雞腎! 哈哈! 豬扒應該係家庭式既製法, 挅得鬆鬆的肉質, 預先煎香, 麵條淥熟後, 將一塊塊豬扒剪成細件, 放上麵條上,< 係響埋單時留意到>
Honey 話去食麵, 無講去邊度食, 一車車左去元朗

雲吞跟外邊雲吞麵舖食到既無異 !

至於聲稱自家製菊花荼, 雪我冰凍, 亦唔係太甜, 不過飲到最尾, 發現一d微細粉末, 係我小人之心? ??

honey 問我評價如何, 我如實講唔係我想像中咁好食, 普通啦, 犯不著千里迢迢黎專登食個麵, 當然佢咁又雅興, 我又唔敢再講太多, 始終佢做揸車果個, 要識趣呢!
题外话/补充资料: 事實上, 如果我媽媽出手, 相信好評應該有如排山倒海, 佢剛退休半年, 煮得一手好餸, 拿手上海雲吞, 炒年糕, 鹵水牛蹍/ 腎, 茶葉旦, 老火湯,等等,
2012-04-06
等候时间
3 分钟 (堂食)
2012-03-02 6 浏览
是日又是甜聚的日子, 第一站就是此店子. 一行六人, 分吃了以下食物:菊花茶: 8分, 成支上, 清新解渴, 甜度對我來講是適中的, 夏天時候飲相信會更為合宜.淨撈麵: 7分, 大家要了不同的淨麵. 我們要的是淨撈麵, 麵條幾爽口, 真像店名一樣, 鹼水還不算太重.醉雞: 8分, 酒香濃烈, 愛酒的朋友一定會喜歡那種味道, 雞肉幾嫩滑, 白肉部份也不會實實的.豬扒: 8分, 肉質鬆化, 煎得也幾香口, 其實吃肥肉部份是更精彩, 當然就要不計健康的問題了.環境一般, 如果天氣熱的話應該會幾焗. 不過食物實在出色, 三項招牌也是值得一試的.
  • 菊花茶
2011-11-28 20 浏览
位於元朗雞地的爽爽麵店,以醉雞及豬扒馳名,今天又來造訪。舖子不大,只有五、六張小圓枱,經常要在舖外攞籌等候,不過流轉量都頗快,依家係星期日下午兩點幾,我等咗7分鐘就有位啦。原來爽爽喺後面,仲有個舖位,不過冇枱櫈,喺廚房重地,眼見有位大叔,手持一雙長筷子,監控著兩隻鑊,正在忙碌地煎豬扒,見他細心地煎將豬扒兩面煎香,再蓋上鑊蓋,不一會,就端上一隻大碟備用,睇見都漏口水。一坐下,就點了半隻醉雞,再加一碗豬扒米粉,豬扒有肥有瘦,可事先要求,十分窩心。醉雞先到,一上枱,已聞到一陣酒香,但入口又唔會太重酒味,酒嘅份量適中,所用嘅酒,應以花雕酒為主,再混和少量其他酒,所以香味突出之餘,又不太濃;雞嘅size唔算大,半隻索價$120,份量唔算好多,兩、三個人絕對可以食哂;入口嫩滑無比,就算雞胸位置,都絕不嚡口,處理手法了得,而且雞味重,冇雪味,相信爽爽喺用活雞,非常好食;加上入口涼快,不一會,已經被我食了半碟。豬扒米粉登場,豬扒並非整件上,而是剪開一條條,份量似乎不足一整塊,但味道依然,入口鬆化,有肉味,非雪藏貨色,而且醃得入味,咬落又唔韌,相信老闆事前必定做了不少功夫,最重要,就是唔油膩,唔錯;至於
位於元朗雞地的爽爽麵店,以醉雞及豬扒馳名,今天又來造訪
。原來爽爽喺後面,仲有個舖位
廚房重地,有位大叔,手持一雙長筷子,正在細心地煎豬扒
豬扒有肥有瘦,十分窩心
醉雞先到,一上枱,已聞到一陣酒香
,就算雞胸位置,都絕不嚡口
醉雞,嫩滑無比
,但味道依然,入口鬆化
,最重要,就是唔油膩,唔錯
;至於米粉,雖然唔算爽口彈牙,但亦唔太腍,ok啦,略嫌蔥花偏少,唔夠香,若然灑多些少蔥花,相信會更香。
豬扒米粉,豬扒了得,米粉ok啦
加多罐汽水,埋單$153,若非我貪食,要半隻醉雞,相信一個人消費唔駛一佰蚊
2011-11-27
等候时间
7 分钟 (堂食)
醉雞,嫩滑無比
豬扒有肥有瘦,十分窩心
廚房重地,有位大叔,手持一雙長筷子,正在細心地煎豬扒
2011-10-17
同事剛剛光顧過醉雞麵, 不停推薦醉雞今日肚仔餓, 行去爽爽醫肚 門口已有人在等位, 好在我只係一個人, 好快就入座 自製菊花茶 $7味道偏甜的菊花茶, 冇乜特別醉雞+豬扒米粉 $43自家製豬扒4條, 味道唔錯, 可以再試, 有肥及瘦選擇, 超 Good 雞肉及雞汁都係凍冰冰, 雞肉柔軟嫰滑, 好好味雞汁好重酒味, 小朋友勿試 可能我空肚食醉雞, 加上酒味濃郁, 小妹一向酒量都OK架 (for 洋酒)第一次食醉雞, 食到一半個胃唔太舒服, 行出門口已見唔多妥急急腳回家, 一上床就睡著左.... Z z z Z z z z~~~ 哈 哈 哈 ... 原 來 我 飲 醉 酒
同事剛剛光顧過醉雞麵, 不停推薦醉雞

今日肚仔餓, 行去爽爽醫肚

門口已有人在等位, 好在我只係一個人, 好快就入座

自製菊花茶 $7

味道偏甜的菊花茶, 冇乜特別

醉雞+豬扒米粉 $43

雞肉及雞汁都係凍冰冰, 雞肉柔軟嫰滑, 好好味

雞汁好重酒味, 小朋友勿試

第一次食醉雞, 食到一半個胃唔太舒服, 行出門口已見唔多妥

哈 哈 哈 ... 原 來 我 飲 醉 酒
2011-10-15
等候时间
5 分钟 (堂食)