2015-11-29 642 浏览
今次入元朗食好野,本身自己超中意食醉雞,梗係唔執輸試下出晒名既爽爽麵店招牌醉雞米!好彩餐廳有兩邊,唔洗等位就入得。醉雞有鮮雞同冰鮮雞簡,一場黎到梗係簡鮮雞 黎到雞同米粉分開上,醉雞肉質好滑,酒味濃。將浸著雞既汁倒入米粉,一碗超好味既醉雞米就完成!食食下仲搵到有兩片酒糟雞腎,同樣入味like!小驚喜!雞腎好味!都有淨雞賣

小驚喜!雞腎

好味!

都有淨雞賣
  • 醉雞
下午2點去,門外已經7~8人排緊隊,明明已經吾係LUNCH時間...2位要搭台,因為一張台係4個人坐,拎飛等叫飛,排左好耐好耐,企左好耐好耐...衣間野其實都出名,好多名人都食過,但佢反而吾會好似其他店咁曬命貼出黎,相當低調!!等左好耐好耐,終於入到去.裝潢同一般細茶記沒什麼大差別,我地坐係最入最入,望落間舖其實都幾細,得4~5張台,不過佢地隔離有多個"單位"可以坐,用"外賣盒"食(你懂的幸好我吾係坐係風口位,如果吾係吹到正都真係幾凍,有個女人坐正風口位同待應講好凍,然後比佢地寸話"好凍?出去企咪吾凍囉".由於新鮮雞同冰鮮雞的價錢都有D分別,所以我想試下佢地食落係咪真係咁大分別.我係"不知情"下試兩隻肉質GE分別,一隻係好滑,肉質係一絲絲,好有咬口!!一隻係個肉粉D,冇咁有咬口,一咬就斷.不過兩隻都好有雞味,個醉雞汁都好正!!!咁開估,當然好滑好滑個個係新鮮雞,肉質比較粉GE係冰鮮.如果吾係放埋一齊食,又真係吾會好介意,因為佢個冰鮮肉質都吾差.個豬扒都好味,我覺得有D un,不過黎爽爽食當然係食雞啦.個河粉都好好味!!!!吾會係煮到一舊舊痴埋個D,係條條分明.打打下食評又好肚餓...要
2位要搭台,因為一張台係4個人坐,
拎飛等叫飛,排左好耐好耐,企左好耐好耐...
衣間野其實都出名,好多名人都食過,
但佢反而吾會好似其他店咁曬命貼出黎,
相當低調!!
等左好耐好耐,終於入到去.
裝潢同一般細茶記沒什麼大差別,
我地坐係最入最入,望落間舖其實都幾細,得4~5張台,
不過佢地隔離有多個"單位"可以坐,用"外賣盒"食(你懂的
幸好我吾係坐係風口位,如果吾係吹到正都真係幾凍,
由於新鮮雞同冰鮮雞的價錢都有D分別,
所以我想試下佢地食落係咪真係咁大分別.
我係"不知情"下試兩隻肉質GE分別,
一隻係好滑,肉質係一絲絲,好有咬口!!
一隻係個肉粉D,冇咁有咬口,一咬就斷.
不過兩隻都好有雞味,個醉雞汁都好正!!!
咁開估,當然好滑好滑個個係新鮮雞,肉質比較粉GE係冰鮮.
如果吾係放埋一齊食,又真係吾會好介意,
因為佢個冰鮮肉質都吾差.
個豬扒都好味,我覺得有D un,不過黎爽爽食當然係食雞啦.
打打下食評又好肚餓...

要排咁耐隊食都值得ge,因為真係好味.

2015-11-15
等候时间
45 分钟 (堂食)
  • 河粉
2015-11-22 366 浏览
醉雞米 ($47)元朗嘅美食其實真係多到癲,雖然對於市區嘅居民黎講有啲遠,不過如果入黎食過元朗嘅美食就會覺得一切都值得!今次司令要推薦嘅係爽爽麵店嘅醉雞米!聽到醉雞已經流晒口水,而且覺得好特別,出面應該冇乜地方會有🤔。麵店主打醉雞同豬扒,而且雞有鮮雞同冰鮮簡,司令一場黎到梗係要個鮮雞啦!米同雞係分開放,一打開個雞,好香酒味,雞件多而且每件都有雞皮😍,食落雞並冇因此偏過重酒味,而係鮮味同好滑,證明店家係浸酒方面有做好時間管理。令司令好驚喜嘅係每個醉雞原來都會附送兩片酒糟雞腎,中意食嘅可以同老闆講要一份,好似都係10蚊,好味!而米湯底雖然偏淡,但都有少許雞味,米粉並冇煮林到,面頭仲有蔥花,好香!食呢個醉雞米有一點要留意,就係可以將醉雞汁倒入米粉湯入面,司令就倒左三分二,建議可以慢慢加調配出最合適自己嘅醉雞米,然後一碗包含鮮、甜、酒味嘅醉雞米就完成啦!😋同場聽到好多食客都會加豬扒食,不過司令今次就好飽啦,下次一定會再黎試!同埋記得留意返!店鋪好早收,大約六點幾左右,而且鮮雞都好快賣晒,建議大家早少少去呢!

醉雞米 ($47)

2015-11-03 523 浏览
下雨天總掛念從前...落雨,爽爽麵店應該無咩人排隊卦,碰碰運氣! 去到不用等位,然後點了他們的招牌新鮮醉雞撈麵再有碟豬扒。醉雞真的好入味,加上是新鮮雞,肉質嫩滑彈牙!L豬扒,如果我用半肥瘦形容會不會過份?但真的是半肥瘦喔... 好夠味亦好好味,只是有點兒咸。爽爽真的值得一去再去! 爽爽麵店 (元朗)地址: 元朗鳳攸北街5號順豐大廈地下5號舖電話: 24774988
醉雞真的好入味,加上是新鮮雞,肉質嫩滑彈牙!
L

爽爽真的值得一去再去!

2015-10-05 536 浏览
呢間我食過好多次嘅麵檔,的確係有佢嘅吸引力,每到中午都必定有人排隊。其實我每次來都係食同樣餸嘅粉或者麵,就係醉雞豬朳,而飲就係支裝自家制菊花茶。次次來食都会食新鮮雞,但今次揀左冰鮮雞,想睇下15蚊嘅差價,有幾大分別。個醉雞汁花雕味好香,應該用左啲比較靚嘅酒去做個浸雞汁;此外雕味重而入口不覺有太多酒精,可能係輕輕煮過啲酒,酒精揮發左。雞每次食都一樣咁滑,冇過火鞋口情況,今次食左冰鮮嘅亦一樣。咁15蚊差價分別喺边?就係用新鮮雞造醉雞用一种特別嘅雞香,今次食冰鮮就冇左呢种香氣,但雞肉依然嫩滑甜美,都係靚冰鮮貨。豬朳係用新鮮梅頭朳造嘅,肉鬆化餣得非常入味,並非一啲落左鬆肉粉又有雪味嘅冰鮮貨可比!麵一如以往爽口彈牙,淥得啱啱好。特別要提一提佢地嘅湯,好正!出面嘅麵湯一般只有肉同骨去淆制,但呢度嘅係應該加左豬同雞嘅什去煲,所以飲落多左個層次!我其實唔多食內臟嘅,但加內臟煮嘅湯就好欣賞!我加多左一碗。菊花茶好香,靚花煲嘅。非常滿足嘅午餐!
醉雞豬朳撈麵
醉雞(冰鮮)
菊花茶好香,靚花煲嘅。
菊花茶
非常滿足嘅午餐!
2015-09-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
醉雞豬朳撈麵
醉雞(冰鮮)
菊花茶
2015-10-05 491 浏览
今日下午三點幾到,直入唔駛等位。依舊叫醉雞豬扒米,同阿姐講,新鮮雞,少湯要雞汁。水凖依舊,今日豬扒半肥瘦,雞係雞翼同雞胸。雖然係雞胸,但啲胸一啲都唔鞋,仲好滑。
醉雞豬扒米
2015-10-05
醉雞豬扒米
  • 豬扒
在元朗區覓食的其中一個樂趣就是:因為好吃的隱世食肆實在太多了,每次發掘到一間合自己口味的餐廳時,那種驚喜的感覺,有如在售賣二手雜貨的攤檔淘到寶一樣。因為好些食店,單看門面的話可能根本沒有進去的意慾。但當你放開成見,肯踏出一步,說不定會因此而徹底改觀。就如這次我想寫的爽爽麵店。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *星期六的下午,和女友二人都想吃得清淡一些。(我不是餐餐都大魚大肉的...) 她想起有次經過鳳攸北街時,都會看到有一家小店的門前聚集了不少人。於是事先上網做了一番功課,便著我去那裡買些外賣回來。「這次要買的是醉雞豬扒河、魚蛋魚片河還有自家菊花茶...」我邊走邊想。好,到埗了,門口果然已站了約5-6人,都是在等位及等外賣的客人。「阿姐,唔該要一個醉雞豬扒河,魚蛋魚片河仲有一支菊花茶。」「冇哂河粉同魚蛋喎。」阿姐頭也不回,光速地回應了我。「咁...米線呢?」「我地不嬲冇賣米線。」簡單的回答,霸氣盡展現。突然有點想玩麥兜「魚蛋與粗麵」的遊戲,但

就如這次我想寫的爽爽麵店

「這次要買的是醉雞豬扒河魚蛋魚片河還有自家菊花茶...」我邊走邊想。

「阿姐,唔該要一個醉雞豬扒河,魚蛋魚片河仲有一支菊花茶。」

「冇哂河粉魚蛋喎。」阿姐頭也不回,光速地回應了我。

「咁...米線呢?」

「我地不嬲冇賣米線。」簡單的回答,霸氣盡展現。

突然有點想玩麥兜「魚蛋與粗麵」的遊戲,但不敢,以免被阿姐當場一掌擊斃

立即打給女友,確認改單。

「唔該,要醉雞米同埋魚片米,另外加多份豬扒,同埋一支菊花茶。」

終於成功下單,接著便是無盡的等外賣地獄...旁邊的食客川流不息地進出餐廳,而我則呆立在一邊,兩眼發直地看著門口,如同一舊望夫石。

幸好沒有想像之中那麼久,等了大約20分鐘,外賣到手,我可以走人了。

提著一大「抽」外賣,回家當然是第一時間將它們釋放出來,然後「相機先食」。
魚片米 - $24 (外賣)

魚片和外間所售賣的相去不遠:有魚味,不過彈牙及爽口程度一般

(題外話之一:沒想到爽爽用的外賣盒十分「實淨」,感覺這$1十分「抵俾」。)
淨豬扒 - $25 (外賣)

相比起魚片,豬扒就真的是超 ‧ 好 ‧ 吃!外表乍看是普通煎豬扒,咬下去的時候方察覺原來大有乾坤

若是普通茶記,做法就只是從單純地冰格拿出豬扒、解凍、直接煎熟然後上碟,省卻不少功夫。

爽爽則不然:首先,豬扒的外面脆脆的,並沾有不少爆香的熟蒜粒,入口時蒜香十足,而且非常夠味。估計是醃料中加入了蒜鹽,才會有如此突出的味道。

其次,豬扒的肉質滑嫩肥瘦相間,一點也沒有「嚡口」的感覺,隱約中甚至可見微微的粉紅色。看來在選料方面亦是下了心機,並非將貨就價,馬虎了事。

第三,份量亦不見絲毫吝嗇,$25的豬扒足夠二人分享性價比可謂超班

單就以上三點,足可證明其實力,即使是問鼎元朗最美味之豬扒寶座,也絕不誇張。
醉雞米 (冰鮮雞) - $33 (外賣)

輪到醉雞,份量方面有起碼8-9件,真正的「抵食夾大件」。

而味道,又是另一種驚喜

由於是半個上海人之故,醉雞這道典型的上海家庭菜自幼以來已吃了不下數十次。

「醉雞」的基本做法是以鹽搽滿已蒸熟的白切雞身,再加上適量花雕酒,然後放入雪櫃,要食用時取出加熱即可。

但不可不知的是,若雞件浸在酒汁的時間過長,則會令到酒味完全滲入雞肉之中,在吃的時候便只會吃到滿口酒味,雞的鹹香及鮮美卻會消失殆盡

關鍵就在於:何時應將雞件和酒汁分離,才不致令前者的風味遭受破壞

爽爽就很完美地做到這一點。

即使用的是冰鮮雞,也吃得出雞味頗濃,除了烹調了得,選料得宜亦應記一功。

此外,雞皮爽口雞肉鮮嫩,看得出兩件事:

1. 蒸的時間及火侯掌握得好 (雞腿骨中見血但肉的部份沒有血水,證明蒸得剛剛好)

2. 雞皮如此好吃,代表師傅有下功夫 (應是蒸完雞後以冷水反覆澆在雞身上,使其皮因冷縮現象而變得爽脆)

酒汁本身偏鹹,但要做出最正宗的「醉雞」,卻是必要的。

(題外話之二:之後得女友父親告知,原來每次點醉雞的時候,店家都會不動聲色地放入兩片酒糟雞腎。如客人愛吃,可另加$10要求多腎,真的很有生意頭腦呢!)
醉雞米的米粉是分開盛載的,湯底只是很普通的上湯,並沒有什麼特別。

然後,有一個令其倍加美味的魔法:就是將適量的醉雞雞汁倒入其中,整碗米粉便能華麗變身成真真正正的「醉雞米」,每啖都可以吃到醉雞的「鮮、香、醇」,感覺超幸福
自製菊花茶 - $15 (支裝)

可和「潮龍清湯腩」的「雪梨菊花茶」一拚高低的自家製飲品:菊花味濃而且只是微帶清甜,感覺非常健康、有益。在吃完熱氣的煎豬扒之後灌上一大口,透心涼之餘又可以清熱解毒,一樂也。

後記:

四圍「搵食」,其樂趣即在於不停地發掘好吃的店家之餘,並推介給身邊的人。看到他們吃完之後那種心滿意足的樣子,有時候甚至會比自己吃了一頓美食更加感到高興

所謂「獨樂樂不如眾樂樂」,大概「搵好嘢食」也是同一回事吧。

好!下一間要去哪兒好呢?
题外话/补充资料: 豬扒可於下單前指定肥或者瘦
2015-09-26
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
  • 淨豬扒
  • 醉雞米 (冰鮮雞)
  • 自製菊花茶
2015-09-16 338 浏览
難得平日放假,終於食到心思思左成年ge爽爽!我對上一次係一年前黎,果次嗌左醉雞幼麵覺得唔係好match...今次我終於食到醉雞米!仲豪一豪食鮮雞 好入味丫,骨都有味我係食一撮米粉就筆少少醉雞汁豬扒都好正,半肥瘦咁,成個米粉都係豬扒香味 我下次要成碗醉雞汁撈晒落去先得!有菊花茶好開心,特別d~
難得平日放假,終於食到心思思左成年ge爽爽!
今次我終於食到醉雞米!仲豪一豪食鮮雞

好入味丫,骨都有味
我係食一撮米粉就筆少少醉雞汁
豬扒都好正,半肥瘦咁,成個米粉都係豬扒香味

我下次要成碗醉雞汁撈晒落去先得!

有菊花茶好開心,特別d~
鮮醉雞豬扒米
鮮醉雞豬扒米
2015-08-18 404 浏览
下午12:30 去到元朗好多店都未開,之前聽朋友講過呢間幾好,就試試。叫做冰鮮醉雞(HKD32)麺,雞同麺都係用膠碗上連埋蓋~笑面係比個醉雞嘅~~雞﹣夠凍 夠醉 夠滑 夠多 酒味濃得來唔會蓋過雞嘅鮮味~麺﹣有雞湯味,但係唯一不足就係鹼水味 不過加d 醋就perfect!辣椒油﹣唔錯,有別於平時餐廳,辣椒磨得幼滑,HKD40可以買一樽添豬扒都出名 可以選肥瘦添 不過無叫 下次可以試試 雙拼!題外話:都幾多學生去食 小店特別有風味服務態度良好 唔會因為出名就惡對客人
叫做冰鮮醉雞(HKD32)麺,雞同麺都係用膠碗上連埋蓋~

笑面係比個醉雞嘅~~
雞﹣夠凍 夠醉 夠滑 夠多 酒味濃得來唔會蓋過雞嘅鮮味~

豬扒都出名 可以選肥瘦添 不過無叫 下次可以試試 雙拼!
題外話:
都幾多學生去食
小店特別有風味
服務態度良好 唔會因為出名就惡對客人
2015-08-18
2015-08-08 478 浏览
終於放暑假(2日大假咋一一'''),跟同事s入元朗,她大力推介我食醉雞米線,一來出面少見,二來爽爽的醉雞堅好食。爽爽的醉雞分兩個價錢,冰鮮$32新鮮$47,我一場來到,當然試下新鮮,我叫了個新鮮醉雞河,同事s叫了個新鮮醉雞米。可能比較少人叫新鮮,等得比較耐(很多人叫冰鮮的一早就到)爽爽的醉雞和河分是分開廚房處理,他們會夾好時間一齊上,一個姐姐右一碗雞另一個姐姐左一碗河,一齊上。先試河粉湯底,湯底好清但好有雞汁味。到主角醉雞,有7至8件雞,冰冷的雞肉仍然嫩滑,酒味不太重,將酒倒入河粉食仲正,雞皮爽口,不油膩,連戒左食雞皮的我都破戒。
醉雞

2015-08-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-07-04 634 浏览
元朗多舊式食店就眾所周知,不過好少係舊式價了,即是平。爽爽開左起順豐大廈都有一段日子,同樣是麵店,不過佢最特別的是醉雞、豬扒。見到有其他食評話醉味唔夠,其實我聽講佢地之前話客人頂唔順太濃味,所以就較淡D。今日放假就諗住落去買醉雞豬扒米當下午茶,因為少人吃所以都好快。醉雞今次無叫新鮮,因為我覺得如果你在乎肉有無雪味既,可以唔洗太介意,因為D酒味可以蓋過左。今次D雞肉唔太嫩,有點硬身,可能還太凍既關係,不過無"鞋"、"渣"既感覺,將D雞浸落D熱湯到岩岩好。豬扒因為浸左一陣個皮開始有D化,但個入面個肉都好嫩,好易咬得斷,整體上來講都係可接受既,不過價錢都有D高下,可以間唔中試下。
元朗多舊式食店就眾所周知,不過好少係舊式價了,即是平。

不過無"鞋"、"渣"既感覺,將D雞浸落D熱湯到岩岩好。

2015-07-03
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
身為港島人,過去元朗一日遊,當然要做定資料搜尋,openrice下有咩食,呢間爽爽麵店竟然有不少好評,於是就去一試。一間小小街坊式麵店要做到出名,令人特登尋上門去食,仲要拍曬隊,自不然有返兩道拿手菜。見其他人推介的都係醉雞同豬扒,就淨係試左呢兩種配料的粉麵河。和朋友點左三碗,總之有試豬扒又有試醉雞啦。醉雞有分新鮮雞同冰鮮雞,相差$15,我地去到新鮮雞已經賣曬,不過本來都只想食冰鮮雞,所以無所謂。醉雞係同麵分開上的,雞浸在湯裡,有8,9件,算好多。我地點的醉雞,一碗比較靚,帶雞皮,有光澤,看起來比較新鮮同吸引,另一碗d雞甩左皮,賣相即刻大扣分。味道上,冰鮮雞其實都已經都嫩滑,雖然無試到新鮮雞,講真唔覺得我會食得出大分別。酒味幾香,而且夠入味,呢道醉雞可以話就係成間店ge鎮店之寶。至於豬扒,其實比較似食大件ge叉燒肉,仲係好瘦嗰隻,有D乾,一定唔係平時食ge日式的豬扒,可能有人覺得特別,但係我個人唔太接受。飲品推介菊花茶,飲得出真係煲出來ge菊花茶,菊花味清香,唔苦,亦唔太甜。凍菊花茶夏天飲清熱解暑。

醉雞豬扒河

2015-06-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
從高中幫襯爽爽至今已約有十個年頭,和很多客人一樣我也算是常客,但這是我最後一次的幫襯了。爽爽一直是家庭式作業,這本來是在這連鎖點林立的年頭加分的一點,但就像很多生意好的食肆,這家人不懂珍惜客人。香港平價食肆的服務態度差已聞名於世,我本身對茶餐廳和這類裝修 "up dup" 的食肆的服務態度也沒有太多期望,加上這類食肆,流轉快,侍應忙,冷漠無尾音地問你:"食咩",然後食物用幾近拋擲的型式置於客人面前,這些我都明白很正常。但爽爽態度之差遠遠超過於此。是日帶朋友吃爽爽,週末的中午時分,等位是意料中事。拿了飛就和朋友站在離門口10尺左右的不遠處邊聊邊等。過了一會一位中年男士叫了我們手中的號碼,我們很快反應過來,就在我們聽到號碼後的2秒,我們正在穿越其他在我們前面等位的食客上前對號入坐,那位男士用十分惡和大的聲線再大叫了一次我們的號碼 "3X號呀!!",他明顯是用一種責罵的語氣,責罵怎麼2秒還沒有人給他反應。朋友有點被嚇倒,快步上前說 "係度係度",然後我們入坐。入坐後我馬上黑面,和朋友說那中年男士的態度怎麼這麼差,朋友也有同感,影響整個用餐氣氛。店主中的一位年輕女士似乎見到整個過程和聽到我的抱

入坐後我馬上黑面,和朋友說那中年男士的態度怎麼這麼差,朋友也有同感,影響整個用餐氣氛。店主中的一位年輕女士似乎見到整個過程和聽到我的抱怨,但沒有上前來說甚麼。幾個月沒吃爽爽,原來現在分了冰鮮和新鮮雞兩種價錢,以往一直用的新鮮雞米比幾個月前貴了十來元,加幅達20%,令人咋舌。我和朋友選了冰鮮雞,肉質很乾,完全說不上好吃。

說到底我們是幫襯的客人,因為生意好所以燥底,呼喝責罵客人,這是我頭一次經驗。

誠然他們的新鮮醉雞是很不錯的,但又貴又趕客,尊嚴/用餐的心情對我來說比口腹之慾重要太多,所以再見了,爽爽。
希望其他有同感的客人也不要再縱容他們了。
2015-05-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
2015-05-31 547 浏览
 星期日冇嘢好做又去咗搵食,聞說元朗有間麵檔食醉雞麵幾出名,就即管去試下啦。果度有分冰鮮雞或新鮮雞做嘅醉雞。5點幾去到,已經賣晒新鮮雞,唯有試冰鮮雞,叫咗個醉雞撈麵,豬扒,雞腳,菊花蜜。醉雞有點失望,冇咩酒香味,冇咩驚喜,味道一般,只係雞肉僅僅熟係幾滑嘅,麵質彈牙冇梘水味。新鮮豬扒厚切,醃得好好味,肉質實在。自製菊花茶雖然冇咩難度,但可見有一番心機,好過啲現成嘢。

新鮮豬扒
冰鮮醉雞
雞腳
新鮮豬扒厚切,醃得好好味,肉質實在。
自製菊花茶雖然冇咩難度,但可見有一番心機,好過啲現成嘢。

题外话/补充资料: 其實醉雞不難整,可能香港少機會食到新鮮雞,一聽見稍為有點特式啲嘅麵店就趨之若鶩。如果住喺附近間中去食下還可以,但專登入去食的話,還是將車費油費慳返吧。
2015-05-30
2015-05-07 684 浏览
聽朋友介紹話好出名,所以有日lunch同朋友一齊去外賣左醉雞同豬扒試下,食完一d都吾覺得好食同有咩特別,豬扒同普通茶餐廳下午茶豬扒無異,醉雞雞肉有d老,酒香亦不足,同之前晌上海舖食的差好遠。。。
外卖自取