2018-09-05 2997 浏览
在觀塘上完堂,約了好朋友聚會,兩個女仔,理應會去那些裝修美美的餐廳dinner,拍下照,呃下Like咁👍👍然而,最近可能食得太多西餐、日本菜,忽然想食雞煲,在Open Rice找到這間,結果👉出奇地好味😋!令我們有點💢喜出望外😆地點,近裕民坊舊區那邊,在街市旁,不是在附近返工或居住的人,應該不會到那邊。我們貪方便,點了$238/位的套餐,有半隻雞煲,也包括海鮮、靚肥牛、菜、小食等。💥💥性價比相當高!!份量頗多,基本上兩個女仔是吃不完的。🐔雞煲好正!😋不太吃辣的我叫了BB辣,味道剛剛好,好香。雞好入味,而且好滑,吃到最後一件都是滑的!🦀🦐海鮮是非常新鮮的!有鮑魚呢😍😍蝦蟹蠔都好鮮甜啊!連平日不太好蟹🦀的我都覺得好食!仲有響鈴👍,應該是他們自己做的,放湯三秒後吃,吸收了湯的精華,入口即溶,好味到呢~姐姐服務貼心💖,是好有人情味那種。這晚是全滿的,我們就是幸運地😇坐了最後一張枱。

💥💥性價比相當高!!
份量頗多,基本上兩個女仔是吃不完的。

🦀🦐海鮮是非常新鮮的!有鮑魚呢😍😍
蝦蟹蠔都好鮮甜啊!連平日不太好蟹🦀的我都覺得好食!

姐姐服務貼心💖,是好有人情味那種。

這晚是全滿的,我們就是幸運地😇坐了最後一張枱。
麻辣雞煲

海鮮拼盤

麻辣雞煲
  • 自家製響鈴
2018-01-20 3542 浏览
好喜歡吃雞煲,但老實說,不是全部都做得好吃,有些調味不合心意,有些雞件不夠滑,最近去了觀塘的「爺爺雞煲皇」,雖然位處街市旁,環境相當地踎,但味道一級棒,絕對可以再來。 陳醋雲耳 柚子蜜炸花枝丸 這晚我們叫了一個「爺爺雞煲海鮮套餐」 ($238/位),價錢不便宜,不過食物分量很多,除了雞鍋,還有海鮮火鍋料,以及一些熟食。花枝丸很叫我驚喜,味鮮而彈牙,蘸柚子蜜亦是意料之外,好吃。 這雞煲100%合乎心意,香而不辣 (點了BB辣),洋蔥、芫茜、薑片、秘製醬料等,非常惹味!有半隻雞,雞件夠滑。後來知道這雞煲醬是可以買回家的,於是買了一瓶,且看地獄廚神能否煮出好菜式吧。 最後火鍋海鮮都來了。海鮮是不俗的,蝦大隻,蟹多羔,蠔脹卜卜,鮑魚也鮮味,不過cheap人如我,最喜歡還是用這個湯底煮成的烏冬,盡吸所有精華,好入味!正!

陳醋雲耳

柚子蜜炸花枝丸

2018-01-17
2017-10-30 2893 浏览
同朋友係觀塘附近玩完,無啦啦有人話想食雞煲上Openrice搵到呢間雞煲餐廳最近就行左過黎,黎到之後點知入面爆哂人,諗住走啦,但點知姐姐話可以係出面食,仲幫我地開左個風扇仲送左我地每人一罐可樂,於是我地就坐低左叫野食D姐姐真係好招呼,雖然我地坐出面,但都好快點到野食,而且把風扇真係勁涼!涼到唔諗住坐返入去我地叫左半隻雞(少辣),同埋其他小食,D雞真係幾嫩滑,而且辣味好開胃,呢度價錢唔會太貴,但係份量都幾足,如果行開附近,食雞煲當然搵小店啦~歡迎黎呢度一試。
同朋友係觀塘附近玩完,無啦啦有人話想食雞煲
諗住走啦,但點知姐姐話可以係出面食,仲幫我地開左個風扇
仲送左我地每人一罐可樂,於是我地就坐低左叫野食
D姐姐真係好招呼,雖然我地坐出面,但都好快點到野食,
而且把風扇真係勁涼!涼到唔諗住坐返入去
我地叫左半隻雞(少辣),同埋其他小食,
D雞真係幾嫩滑,而且辣味好開胃,
呢度價錢唔會太貴,但係份量都幾足,
如果行開附近,食雞煲當然搵小店啦~
歡迎黎呢度一試。
2017-06-26
宵夜
2017-10-03 2301 浏览
呢間爺爺雞煲座落喺雜亂嘅瑞和街中間,真喺一個唔留神就會行過咗龍。我地一行六人叫咗半隻小辣招牌雞,雞煲以一個大熱鍋呈上,雞身尚算嫩滑,大小適中平均。特別要讚嘅喺雞煲嘅醬汁相當惹味,小辣嘅辣道並唔強但味道好充足,好香甜並唔喺一味死咸,雞亦都相當入味。配料方面好大方,有大量芫茜同洋蔥,兩者完全索曬汁料嘅香味,尤其洋蔥特別甜,平時我唔喺特別鐘意食呢啲配菜都食咗唔少!依加諗返起覺得半隻雞真喺唔夠食,建議人多嘅不妨叫夠一隻!食完雞煲就加湯食火鍋,可能雞煲平身好好食,加湯後似乎失咗少少色,味道偏淡;配菜選擇都喺大路嘢,睇食評話呢度嘅嚮鈴好出名,但我又覺得唔係咩特別嘢,咪同出名食到嘅差唔多,而且平身嚮鈴不嬲就好好味,所以我推介凍豆腐索曬啲湯先好食!*題外話,呢度嘅侍應好有禮貌,服務又好,未有因為好忙而變得態度差劣!抵讚!
2017-10-01
2017-09-15 1707 浏览
雖然話黎食雞煲但都有叫其他小食嫁,先黎碟刺身有三文魚、帶子、北寄貝、櫻花魷魚、甜蝦,賣相唔錯望落都幾新鮮,厚切三文魚色澤鮮艷紋理清晰,食落so creamy ,北寄貝及櫻花魷魚又夠爽口,夾帶檸檬片既帶子口感唔單只爽身仲好清新,可惜甜蝦太細隻,味道鮮甜但冇咬口雞煲黎啦,我地叫左招牌雞煲,勁多芫茜未食都聞到陣香味,雖然唔係新鮮雞,但惹味又濃郁既醬汁搭夠,雞肉非常入味又夠滑口,食下食下一隻雞咁快就食完食完雞煲我地冇打邊爐既打算,最後再叫左碟小食之一既” 八味金磚脆豆腐”,見到有好幾枱客人都食,加上店員拎住行過既時候偷望到其賣相好吸引。新鮮滾熱辣既豆腐剛炸起就上枱,表面略灑點椒鹽及芝麻,咬落外脆內軟又帶點鹹及芝麻香,非常香口估唔到呢到除左雞煲出色連小食都同樣出色

估唔到呢到除左雞煲出色連小食都同樣出色
2017-07-28 1326 浏览
近年雞煲非常流行,雞煲食肆比比皆是,只算旺角的已經多不勝數。這次相約友人一起試試爺爺雞煲王。點了一個招牌雞煲,辣是夠辣,但味道一般,香料味亦較輕,略遜於我喜歡的豐富口感。吃完雞煲例必來一個火鍋吧!這次點了一份手切肥牛併牛頸脊,很是驚喜!肥牛爽口、鮮甜、味濃;牛頸脊肉質腍軟,牛味更濃!!正呀!!真不好意思,其實我本人不好雞子(噁), 不過同枱人愛吃,沒辦法!喜愛雞子的朋友們,這裡的雞子巧肥美啊~~ 食雞煲,習慣要不喝汽水,要不喝啤酒。今次飲青島,Cheers
招牌雞煲 (半隻,中辣)

手切肥牛併牛頸脊

肥牛爽口、鮮甜、味濃;牛頸脊肉質腍軟,牛味更濃!!正呀!!

雞子

喜愛雞子的朋友們,這裡的雞子巧肥美啊~~

雞煲,習慣要不喝汽水,要不喝啤酒。今次飲青島,Cheers
火鍋配料
2017-07-24
手切肥牛併牛頸脊
2017-05-03 4767 浏览
由觀塘地鐵站行15分鐘左右,嚟到位於瑞和街街市附近嘅呢間雞煲火鍋店,環觀舖內嘅客人都知道此店係做街坊生意,見到服務員同食客嘅互動特別有人情味。 媽媽最鐘意花雕食品,當然要帶佢嚟試下招牌貨爺爺花雕醉雞鍋$158(半隻雞)。用上了淺而闊嘅鑄鐵鍋,受熱更平均,花雕酒味香濃,雞件嫩滑而入味,最受歡迎嘅係厚切紫洋蔥,煮腍咗味道好鮮甜。啲火鍋料好大份同新鮮,白膳片$88有8-9塊,仲要開邊切夠大片。手切肥牛併牛頸脊(大)$208,呢個價錢食到兩款牛肉個部位真係好抵!肥啲個款係牛頸脊,油花特別多,肉味濃。四式餃$58有11粒餃,真係第二度搵唔到!四寶丸$78推薦墨丸同蝦丸,大粒手打爽滑彈牙。鮮淮山$26,又係厚切大片。稻庭烏冬$22,係我鐘意嗰隻扁身有口感嗰款,出面火鍋店平均都要賣成$40至$50一個。其他蔬菜類價錢都仲見到2字頭,價錢真係令人感動,如鮮枝竹$26、粟米$26、油麥菜$26、鮮冬菇$28,全部都新鮮而且份量足。回想起平常去嘅火鍋店,心諗有幾多錢其實係俾左落舖租?呢度抵食得嚟完全冇犧牲食物同服務質素,貨真價實,唔賣裝修唔賣fancy嘢,實屬宜家呢個時勢買少見少。誠意推介大家嚟開觀塘就來

四式餃$58有11粒餃,真係第二度搵唔到!

回想起平常去嘅火鍋店,心諗有幾多錢其實係俾左落舖租?呢度抵食得嚟完全冇犧牲食物同服務質素,貨真價實,唔賣裝修唔賣fancy嘢,實屬宜家呢個時勢買少見少。誠意推介大家嚟開觀塘就來一試。
2017-04-19
2017-02-14 2191 浏览
夜晚約左一班fd食雞煲,有人提議去呢間,唔算太近地鐵站,有少少難搵。坐都坐得幾逼,叫左個雞煲,味道正常,都夠味。其他配料都新鮮,不過當日有好多丸賣晒。牛肉切得有d厚,難熟d。散叫埋單百七蚊位,都合理既,不過唔係特別好食,未有返轉頭食既衝動。
坐都坐得幾逼,叫左個雞煲,味道正常,都夠味。
2017-02-10 1515 浏览
天寒地凍梗係食雞煲啦。。。。。。今次係open rice搵到呢間又有位,前1日就book左,準時到達後就即刻點一個招牌雞煲,bb辣,唔係咁食得辣ge我地覺得岩岩好,d雞都幾滑,份量ok, 我地2人食,細雞(半隻雞), 都夠食,另外叫左雪花肥牛ok, 響鈴ok無乜特別, 午餐肉。。。。。。。。唔ok, 因為係炸過果隻,我地expect 普通切出黎果隻就算,雲吞唔ok , 好咸同埋蝦有d腥,湯底ok好濃我地重口味覺得唔錯
2017-02-10
2017-01-20 1549 浏览
微涼的一個晚上,單人匹馬去吃雞煲。獨個兒吃雞煲,不用相就其他人,一於要個大辣的!以平底淺鍋上可令每件雞都煮得更香,而雞肉滑滑的,與醬汁一起吃甚為滋味。最喜歡煲內有大量乾蔥,香氣四溢。惟辣勁僅屬一般,麻香搭救。半隻雞的份量剛剛好,小人獨霸亦游刃有餘。
微涼的一個晚上,單人匹馬去吃雞煲

雞煲
半隻雞的份量剛剛好,小人獨霸亦游刃有餘。
2017-01-06 1570 浏览
雖然天氣仲未好凍,但係個晚同同事一齊去完土瓜灣海邊,聽人講過路邊窩所以就入黎試下。一開始我地點左個炸豆腐,睇個色就知好味啦!食落果然外脆內滑!我地叫左個番茄鍋底,粟米好甜呀!入面好多配料食!跟住有個鍾意食脆鯇魚。我不嬲麻麻魚,但係個presentation真係好吸引 好fresh喎!切得塊塊都好厚!靚女同事話好正!繼而我個牛魔王同事點會唔鑑賞係牛呀!點左個牛拼盤,好多唔同部位,有d仲切埋牛肉粒!由於太多人,我只負責食所以唔係幾記得咩部位打咩部位。我只記得我猛咁夾深顏色嗰塊牛食!好有牛味 正正!!其他嗌左生腸、牛丸、墨魚丸同花膠。花膠好大條呀!! 我花膠精食左好多!哈哈 d生腸都好新鮮好正喔!
我地叫左個番茄鍋底,粟米好甜呀!入面好多配料食!
2016-12-13 1685 浏览
是晚員工聚會,因為一早約好左食雞煲,但係原本去果間冇得食,時間又唔早,加上又係星期五,唯有上開飯喇睇下有咩選擇啦。我地一行5人分左兩架的士去揀左兩個煲兼打邊爐雞煲啲雞我地揀左鮮雞,話好食啲但不外如是,冇咩特別,係乾蔥特別多,但成個煲唔夠香,可能因為成11點,都做我地生意然後又趕收工的關係,覺得好求其,要中辣但又唔辣嘅。而且肉質同普通雞冇分別另外個魚煲係店員推介。可惜啲魚極不新鮮,而且仲好唔抵食。條魚應該係炸過或煎過嘅,可是都蓋唔到唔新鮮嘅味道。之後我地叫左魚滑,午餐肉,魚卜,響鈴,生根,豆卜,魚片,雞件,牛肉,鳥冬,公仔麵,頸丸,娃娃菜等等野打邊爐最難食係魚卜,又腥又大件又臭,同的地平時食開果啲林嘅,細件嘅好大分別。其實應該要加工下,辟左啲味,收得又唔係平,邊可能比啲咁嘅野人食。煮左一件,咬左一口即掉。只有響鈴最好食,encore左3次。其他配料都係普通啦。呢個價錢有更好選擇,應該冇下次了。

我地一行5人分左兩架的士去
揀左兩個煲兼打邊爐
魚煲

只有響鈴最好食,encore左3次。其他配料都係普通啦。

呢個價錢有更好選擇,應該冇下次了。
2016-10-07
$250 (宵夜)
2016-11-22 1217 浏览
今晚同朋友二人去食,朋友上兩星期食完話好好味,見好多評論都話好好味,可能係我期望太大,不過食嗰陣覺得好失望。半隻雞得好小,細細件,好多都係胸骨位,同埋個中辣完全唔辣。。。好出名嘅即炸響鈴,嚟到係凍嘅,烚幾秒食中間完全唔脆,仲有點韌。不過啲手切手幾好味。本身入黎坐左4人檯,跟住個呀姐話張檯人地訂咗,問我地可唔可以坐大圓檯,不過8點半要交檯。我地都有打嚟訂檯,訂嗰陣又冇講要8半交檯。兩個人坐8人檯。。之後有一檯入,7個人坐6人卡位,啲安排好奇怪。應該唔會有下次。
不過啲手切手幾好味。
應該唔會有下次。
2016-11-22
2016-11-16 1069 浏览
成日主話啲人為咗份工可以去到幾盡,咁當你係一個老闆,為咗你自嘅生意又可以去到幾盡呢。起初我以為做個老闆係好容易,但原來老闆都唔係甘易做嘅。特別係做餐廳嘅老闆。經營餐廳大家都知道要好早起身,要開工準備材料又要做到好夜先至可以收工。餐廳嘅營業時間大概由早上嘅7點到晚上11,12點,真係完全唔容易。爺爺雞煲由朝早已經做緊點心,再到午市嘅小菜,再到夜晚嘅火鍋,真係可以話由朝做到晚。同d店員講開,原來呢度嘅老闆零晨4.5點起身就開始整拒自家製的秘製醬汁,完全唔經廚師,自己一手一腳製造,唔怪得之甘好味。雞煲有大中小辣味選,平時都食得下辣嘅我,就揀咗中辣,辣味剛剛好。份量有一隻或者半隻揀,我兩個人就揀選咗半隻,但係佢攞出黎嘅份量十分之大,感覺上好似有一隻雞。有成20幾30舊,兩個人食足夠有餘。味道有麻香,鹽味辣味適中,如果你問我用左d咩調味料我真係食唔出,只可以講係好味,好岩我口味。配菜仲有乾葱,蒜頭,仲有好多好多芹菜同莞茜,超正。仲揀咗幾個火鍋配料,自家製嘅蛋黃手打墨魚丸。店家自家製產品,初頭我以為係手打嘅墨魚丸入邊包住一整粒咸蛋黃,原來食落去唔係咁樣係咸蛋黃已經預先切粒撈埋落啲手打墨魚丸度,食落

仲揀咗幾個火鍋配料,自家製嘅蛋黃手打墨魚丸。店家自家製產品,初頭我以為係手打嘅墨魚丸入邊包住一整粒咸蛋黃,原來食落去唔係咁樣係咸蛋黃已經預先切粒撈埋落啲手打墨魚丸度,食落去墨丸又爽口,咸蛋黃陣creamy嘅味,加埋一齊,好新㯋好有創意。
手切牛小排(里脊肉)--一平時打邊爐我都最鍾意食牛小排,因為肉質唔太肥又唔會太瘦,肥瘦適中,而且牛肉味濃。呢到嘅牛小排完全正,切出厚度剛好,食落有口感,而且份量夠大,正!
超級超級值得推薦嘅係--響玲。識食嘅就梗係要食響玲喇,仲要食熱的!點解要食熱嘅呢,因為熱嘅係代表即場即叫即。鐘意食脆嘅可以就甘食,脆到好似食緊薯片甘。鐘意食點湯嘅,外層有小小濕口嘅感覺,内層入口即溶。直頭係神級嘅食品!
有時候點樣話一間火鍋係好定唔好嘅呢,因為有好多人都覺得火鍋材料只需要買左就放上碟上菜,想落其實好簡單。但係在我而言唔係咁簡單㗎,如果真係有心去做就好似呢間咁樣,好有創意去創造不同的食物,而且都係新鮮好食。甘樣先為知正!
2016-11-16 496 浏览
打邊爐係咪一定要係冬天度打嘅呢?其實我覺得唔係,忽然間心血來潮想打嘅時候就算冇冷氣,又一路打一路流汗,我都OK個喎。係咪覺得我好癡呢哈。呢幾日個天氣比較涼返少少,有幾個朋友都話想去食下雞煲,打邊爐咁。我就問佢哋有咩介紹啦,有個朋友就介紹左係觀塘街市入面呢間雞煲,講真如果唔係真係特別有人介紹係唔會行到上去嘅,不過今次食完之後口肯定我一定會介紹其他人去食。入到去鋪頭唔算話好大,大概有六張枱,有大有細,除咗雞煲火鍋之外佢仲會有小菜,但係我哋今次梗係食雞煲啦!枱面會預先有咗火鍋四寶係枱面,乜嘢係火鍋四寶?咁梗係葱,炸蒜,生蒜同埋辣椒啦,如果冇咗呢幾種調味料就真係失色好多架,呢度可以俾你任打任落超正。好啦主角黎啦!爺爺嚟喇。據說爺爺就即係呢度嘅老闆,呢度嘅雞煲嘅調味料全部都係老闆親自調制,所以係出面食唔到架。呢個雞煲嘅味道我揀咗小辣,食落去就啱啱好,因為辣椒係會越打越辣嘅,所以建議大家都係由慢慢嘅小辣開始,咁樣先至可以食到其他配料嘅真正味道。呢度嘅雞煲味道好濃,食落去除咗有個辣味之外,仲會有個麻香嘅味道,另外最搶黎嘅就係佢嘅配料,除咗有蒜頭同埋洋蔥之外,仲有我最鍾意食嘅芹菜,佢落咗好多芹菜係入面

呢度嘅雞煲味道好濃,食落去除咗有個辣味之外,仲會有個麻香嘅味道,另外最搶黎嘅就係佢嘅配料,除咗有蒜頭同埋洋蔥之外,仲有我最鍾意食嘅芹菜,佢落咗好多芹菜係入面嗰度,當個雞煲一滾咗嘅時候,芹菜嘅味道慢慢滲出嚟又香又爽,正丫!

雞煲又點可以無咗最好食嘅牛肉呢,呢到嘅牛肉係手切嘅牛里脊肉, 呢個位嘅牛肉唔會太肥亦都唔會太瘦,肥瘦適中,都會有好重牛嘅味道,我自己係屋企打邊爐嘅時候就最中意呢個部位嚟食。

呢個部位亦都唔係成日有得賣架又要同牛肉老預訂咗先有得買架,呢到就即叫即有幾好。而且呢度係用手切,手切嘅口感同埋機切係完全兩回事嚟架,所以一定要試吓。

聽講呢度嘅午餐肉都係必要嘅食物,因為呢度嘅午餐肉係煎香過先攞出嚟,係特別好食。但係因為我嗰日得兩個人去食,真係食唔到咁多,下次一定要朝聖一下先!
哎呀!仲有好多嘢想試丫,可唔可以比多兩個胃我丫。。。