2022-12-06 1292 浏览
見前兩日開始凍咪口痕想食羊腩煲囉。跟住就去咗一間坐到成街都係嘅小炒店食呢個羊腩煲🐐。🧆我本人呢就好怕蘇嘅,所以只可以食到輕微酥嘅羊腩。估唔到呢個羊腩煲竟然係一啲蘇媚都冇。問得係好林嘅我仲食到羊骨入邊嘅骨髓🤣。食到嗰陣皮就會感覺到輕輕微微嘅蘇味,我諗我咁耐以嚟都係第一次食冇羊味嘅羊腩煲。😝羊嘅份量係好足嘅,我哋嗌咗一個大嘅。都已經有好多舊,不過配料就只係得支竹同埋羊,我都係第一次見咁少配料嘅羊腩煲。不過依然講嗰句羊腩份量好足,汁好味。腐乳仲要一人一碗👍。🧆豉椒炒蜆啲顯細粒咗啲啦,味道可以,唔會有沙。🧆西檸雞啲雞就有啲鞋喇,個汁就調得OK酸甜度適中。🧆脆炸豬大腸睇落去幾好但係咬落去有啲韌。🧆黃金鮮魷顧名思義就係鹹蛋黃炒鮮魷,食落去鹹蛋黃包得好多響面,但係先有就好鬼韌,咬咗好耐先至吞到一嚿。🙄🧆蜆蚧鯪魚球呢個我諗係小炒之中,我最鍾意嘅一碟。蜆蚧醬油油蔥花,啲蜆蚧仲好大粒。鯪魚球夠熱,仲好新鮮嘅鯪魚味道。👍

🧆豉椒炒蜆
啲顯細粒咗啲啦,味道可以,唔會有沙。

🧆西檸雞
啲雞就有啲鞋喇,個汁就調得OK酸甜度適中。

🧆脆炸豬大腸
睇落去幾好但係咬落去有啲韌。

🧆黃金鮮魷

🧆蜆蚧鯪魚球
2022-11-29 1212 浏览
九月份同屋企人去咗深水埗愛文生度食飯,呢一間餐廳之前一直都有聽講過,終於有機會可以試到,估唔到真係喜出望外。雖然呢度嘅環境真係好迫,同大排檔冇分別,但係佢啲嘢食真係炒得好有鑊氣,下面就係我嘅推薦菜:第一個菜係小炒王,愛文生呢度真係炒得好好味,腰果好爽脆,韭菜同蝦乾好夾好清爽,係一流嘅下酒菜第二個菜係招牌黃金蝦,分量十足,蝦好大好多肉,配埋鹹蛋黃,真係好好味,仲要一啲都唔膩第三個菜係豉椒炒蜆,味道好濃郁,蜆好新鮮另外,我哋仲嗌咗通菜,招牌炸大腸等等嘢食,全部都分量十足,仲要一啲都唔伏

第三個菜係豉椒炒蜆,味道好濃郁,蜆好新鮮

2022-09-08
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 豉椒炒蜆
  • 黃金蝦
  • 小炒皇
麻甩佬最愛 - 大排檔係人都知大排檔都喺街邊當然呢間都唔例外啦個廚房就喺正街邊搭出嚟聽住啲нυя нυя聲再見到火光熊熊鑊氣?唔洗講都知啦😍—————————————————————去得大排檔梗係要叫小炒啦先嚟個豉椒炒蜆同黑椒薯仔牛柳粒每隻蜆都有肉雖然唔算特別飽滿但勝在夠新鮮惹味 鑊氣十足至於薯仔牛柳粒啲薯仔係好食嘅不過好似有啲多🤣🤣如果牛柳粒同薯仔平均番啲就ρяєfє¢т叫左兩碟咁熱氣都係揀個清清哋嘅平衡下就嚟個蝦醬豬頸肉蒸茄子啦😍煮嘅方法係清但都係重口味😂不過真係好送飯下次自己喺屋企試下煮先🙈可以瘋狂食茄子同豬頸肉🤪—————————————————————◍ 黑椒薯仔牛柳粒 $138◍ 蝦膏茄子蒸肉青 $98◍ 豉椒炒蜆 $98
麻甩佬最愛 - 大排檔
—————————————————————
◍ 黑椒薯仔牛柳粒 $138

◍ 蝦膏茄子蒸肉青 $98

◍ 豉椒炒蜆 $98
在香港碩果僅存的大排檔中,愛文生算是數一數二有名的了。深受本地人和遊客的歡迎。連我以前的韓國人同事也知道,說是來香港必吃的餐廳。愛文生比其他大排檔好的地方 除了室外位置亦有室內位置,在打風下雨的天氣下,室內位置真的很重要。 椒鹽鮮魷併大腸 $188很大碟,份量很多 !最欣賞炸大腸,把多餘肥膏去掉,不會食到成口油,而且炸得夠脆,非常好味🤤👍。 至於椒鹽鮮魷,炸皮唔會太厚,十分酥脆,但我覺得炸得有點太過了,韌了一點😖。 黑椒薯仔牛柳粒 $138很有住家的味道,也是大大的一碟,略嫌少了點鑊氣,唔夠香口。薯仔粉嫩,牛柳粒無筋亦唔會好鞋,都唔錯的👍。但我比較中意充滿鑊氣的小炒多一點。啫啫芥蘭煲 $88因為沒有我最愛的通菜😭😭真的哭出來。店員介紹了這個給我。我個人十分喜歡芥蘭爽脆的口感,但這次有點失望,太淋了🥲。上菜時是滾燙的,充滿香氣的,但芥蘭唔夠爽口🥲失望。總結,愛文生價錢比其他大排檔貴上最少1/3🤑。這次點了3碟餸菜,1枝啤酒,1罐可樂,2碗飯,埋單$491🥶。雖然很大碟份量很多,但只適合一大班朋友來享受,像我今次只有2個人就不太合適👫。人少的話除了人均消費太高之外,亦吃不完🙈。菜式其實很好

椒鹽鮮魷併大腸 $188

黑椒薯仔牛柳粒 $138

啫啫芥蘭煲 $88

總結,愛文生價錢比其他大排檔貴上最少1/3🤑。這次點了3碟餸菜,1枝啤酒,1罐可樂,2碗飯,埋單$491🥶。雖然很大碟份量很多,但只適合一大班朋友來享受,像我今次只有2個人就不太合適👫。人少的話除了人均消費太高之外,亦吃不完🙈。菜式其實很好吃,只是它的名氣真的很大,我的期望太高,所以變成有點失望。下次會再試的,因為我想食鐵板黑椒豬手!🤪

2022-11-01
2022-11-02 1374 浏览
大排檔係屬於香港獨有嘅人間煙火👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳講起食大排檔最緊要就係夠鑊氣啦🔥呢間餐廳企起馬路對面時🚦已經感受到空氣中瀰漫住大排檔特有嘅煙火氣息!!!🍂🍁加上秋風送爽,坐起外面食都完全無問題~ 食物cp 值高,真係非常抵食~~😋椒鹽鴨舌 $128鴨舌炸得香口,一路傾計夾下夾下不知不覺就食哂!無論熱辣辣定凍左食 味道都依然吸引!黑椒薯仔牛柳粒 $118招牌菜~一講愛文生個個都會話必嗌! !薯仔勁甜又爽脆! 牛柳唔韌 不過不失 🥔🥔🥔🥔🥔🥔薯仔太好食喇搶埋牛柳既焦點🤣西蘭花炒雙魷 $118蒜蓉味香濃,🥦西蘭花同🦑鮮魷食落新鮮爽口~ 本身愛食煎炸野既同事都忍唔住食多左兩啖菜,紓解口腔油膩感一流!豉椒炒蟶子 $158豉椒炒蟶子炒得真係好夠鑊氣,蟶子食落鮮甜,而且冇沙,食材同廚藝都配合得天衣無縫! !!惹味又滿足~西泠煎軟雞 $88有汁黏既煎雞🐔放涼左容易失色! 大家要趁佢新鮮熱辣辣個陣食會更好味喔!

椒鹽鴨舌 $128

西泠煎軟雞
黑椒薯仔牛柳粒
西蘭花炒雙魷
豉椒炒蟶子
今晚同屋企人諗住天氣涼涼地,去大排檔食飯,咁就諗住去愛文生,之前食過幾次都幾好,可惜今次去食真係完全唔掂!首先個椒鹽豆腐,完全無椒鹽味,豆腐又完全唔滑,好似食緊普通豆腐pop咁,好難食!第二就係食個魚香茄子煲,呢個算係最好果個,但係d茄子都係完全無味,其他就係超級油既肉碎,完全無鹹魚既香味!真係要撈飯先食得落口,完全好似飲油咁。之後就係炸大腸,感覺同你自己係街市買一條大腸dum落去炸一樣,完全無任何調味同處理過,靠d甜酸醬去點,炸到又乾又硬。之後就係最垃圾既薯仔牛柳粒,以前係招牌小菜,而家真係超級垃圾,d薯仔唔係以前咁細粒炸香再炒,而家係用水煮熟就dum落去撈d汁就算,完全無味!之後d牛柳完全係訓練牙力,又老又韌,sip曬係牙,同煲完湯d湯渣無分別,成碟都無人想食!最後,真係可以同佢講再見,完全keep唔到質素,環境又嘈又污糟,連食物都唔得,完全無原因會再黎了!

魚香茄子煲
炸大腸
2022-10-24
2022-10-22 922 浏览
食大排檔當然要夠鑊氣🔥炒幾個餸再加杯啤酒簡直爽😎鍾意食大排檔嘅可以試吓呢一間😎🔥黑椒豬手,黑椒味濃,汁好惹味餸飯一流,鐵板上熱辣辣,正!!🔥豉椒炒蜆夠味無沙😋🔥星洲炒米,可惜有少少燶味🙈🔥椒絲腐乳通菜,去大排檔必點
🔥豉椒炒蜆夠味無沙😋
🔥星洲炒米,可惜有少少燶味🙈
🔥椒絲腐乳通菜,去大排檔必點
星期五晚去試聞名已久嘅愛文生,全條街都瀰漫住佢同對面兩間大排檔炒嘢炒出嚟嘅油煙。尤其是今日係星期五,好多人排隊,排咗大約20幾分鐘終於可以入座。叫咗七個餸,包括有避風塘粟米條、啫啫芥蘭、椒鹽鮮魷、炸大腸、薯仔牛柳粒、豉椒炒蜆、豉油王炒麵。最推介其實係避風塘粟米條,因為香港唔係好多大排檔會做呢一個餸,佢做得幾好味少少辣,好多炸蒜,同時粟米唔會生。椒鹽鮮魷都唔錯。 食飯途中有個小意外,就係啫啫通菜個煲搞到墊住佢個光瓦碟都爆咗,相信真係燒到非常之熱。不過唔係好建議大家叫大腸類嘅餸,因為佢啲大腸有啲韌,雖然佢整得幾入味。另外就係豉椒炒蜆都唔係好推介,因為殼多個蜆,而同時啲蜆都唔係好新鮮有啲有沙,有啲壞咗。整體來講如果唔駛等都可以一試👍🏼

避風塘粟米條

椒鹽鮮魷都唔錯。
椒鹽鮮魷

整體來講如果唔駛等都可以一試👍🏼
啫啫芥蘭
2022-10-21
等候时间
20 分钟 (堂食)
避風塘粟米條
椒鹽鮮魷
啫啫芥蘭
2022-10-18 585 浏览
成日聽到好多人推薦呢間大排檔,所以特登抽時間搭車過黎一試,一眼望過去確實好有大排檔嘅feel。至於食物個人覺得未去到好好味,薯仔牛柳還可以,但椒鹽豆腐踩雷,完全無椒鹽果陣香味。可以一試,但唔會返食。
2022-10-09
等候时间
2 分钟 (堂食)
$120 (宵夜)
  • 薯仔牛柳粒
2022-09-28 1233 浏览
同朋友好耐冇見就決定去大掛檔食個飯啤一啤佢!叫左大約五個小菜印像最深刻既係黑椒薯仔牛仔粒D薯仔超甜同脆皮D牛肉都好入味最令我驚喜係蒸水蛋個蛋超級滑唯一就係黃金蝦D蝦有小小梅不過咸蛋味都好足唔好既會覺得好小小too much~
同朋友好耐冇見
就決定去大掛檔食個飯啤一啤佢!

叫左大約五個小菜
印像最深刻既係黑椒薯仔牛仔粒
D薯仔超甜同脆皮
D牛肉都好入味

最令我驚喜係蒸水蛋
個蛋超級滑

唯一就係黃金蝦D蝦有小小梅
不過咸蛋味都好足
唔好既會覺得好小小too much~
2022-09-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-09-28 1252 浏览
愛文生飯店扎根喺深水埗好多年想當年讀緊小學同屋企人已經係到食因為廚房係喺條街嗰度嗰陣細個仲好鍾意望住個廚房喺度拋鑊 啲火鬼咁猛好好睇!由佢擺枱仔喺街邊食到今時今日入晒舖食物質素都保持到桂林炒生腸食咗好多間唔同嘅大排檔都冇呢一道餸所以如果食愛文生就一定會叫基本上生腸非常爽少少辣味非常惹味基本上係必叫!好好食!椒鹽九肚魚唔使多介紹都知道大概咩味呀九肚魚上粉好薄炸起上嚟好脆生九肚魚都好鬆軟又滑份量非常大碟三個人基本上都唔係好食得晒京都肉排我本人最愛甜酸汁非常好食洋蔥好爽甜肉排走油後上芡 鬆軟厚肉唔使多講!淨係想擺入口!椒鹽鴨舌本身對鴨舌冇咩愛但朋友想試就試下啦鴨舌炸得非常乾身!好似食雞腳咁樣慢慢lun 送酒來講都唔錯!
愛文生飯店扎根喺深水埗好多年

我本人最愛
甜酸汁非常好食
洋蔥好爽甜
肉排走油後上芡 鬆軟厚肉
唔使多講!淨係想擺入口!

本身對鴨舌冇咩愛
但朋友想試就試下啦
鴨舌炸得非常乾身!
好似食雞腳咁樣慢慢lun
送酒來講都唔錯!

用餐时段
椒鹽鴨舌
早排一大班人食完大排檔,有啲意猶未盡,見到深水埗呢間都幾有名氣嘅推介,仲要係全港少有嘅室外爐。未入座已經感受到鑊氣十足!🔥三個人食,叫咗三個餸😂應該飲咗不下10支大藍妹🫶🏻每人💲280左右,都好抵,正!好好食,係脆口乾身嗰種風味。唔係之前食過嘅嫩滑口感嗰種,不過咁樣餸酒一流👍🏻蠔餅一般,不推介。太多粉,入口九成炸漿。蠔量唔多,偏細隻。大大碗牛肉粉絲鍋!粉絲索湯更好食!不過牛肉大就大塊,有啲韌,偏咸。

九肚魚
蠔餅

蠔餅一般,不推介。
太多粉,入口九成炸漿。蠔量唔多,偏細隻。

牛肉粉絲鍋

大大碗牛肉粉絲鍋!
粉絲索湯更好食!不過牛肉大就大塊,有啲韌,偏咸。
九肚魚
牛肉粉絲鍋
2022-09-03 1032 浏览
講到喺香港必食嘅 地道嘅,一定係香港嘅大排檔風味。其實我係好鍾意食中菜的,而小炒更加係我嘅最愛😍🥘椒鹽鮮魷🦑佢呢一度嘅椒鹽鮮魷個粉漿做得好薄,椒鹽味香濃配合埋炸蒜點埋嗰汁真係一流😚豆豉鯪魚炒油麥菜 🥬講到小炒,豆豉鯪魚又真係好有香港風味的,而將豆豉鯪魚當係一個配搭炒油麥菜真係好香的。油麥菜亦都吵得一啲都唔老仲好爽身。👍🏻👍🏻三色蒸水蛋 🥚嗌咗啲熱氣嘢,又想嗌多個餸配飯食,我哋今次就叫咗一個蒸水蛋,鹹蛋、皮蛋同埋雞蛋,呢一度嘅蒸水蛋真係蒸得好滑,送飯食呢三個餸真係好得!🙊好滿足呀😋😋😋😋🤭❤️

椒鹽鮮魷🦑

豆豉鯪魚炒油麥菜 🥬

三色蒸水蛋 🥚

好滿足呀😋😋😋😋🤭❤️
用餐时段
  • 椒鹽鮮魷
2022-08-27 1292 浏览
今日和老婆,外父和外母往石硤尾愛文生食打冷,我們點了椒鹽雙拼,雞蛋焗魚腸,蒜蓉炒西蘭花,薯仔黑椒牛柳粒和豉椒炒蟶子,椒鹽雙拼有椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷,九肚魚入口即熔,食落爽口,鮮魷炸得金黃,食落彈牙惹味,雞蛋焗魚腸現在很少地方有此菜式,魚腸食落爽口,雞蛋食落香滑,整份雞蛋焗魚腸食落熱辣辣,入口即熔,蒜蓉炒西蘭花蒜蓉味香濃,西蘭花食落新鮮爽口,薯仔黑椒牛柳粒薯仔爽脆,黑椒牛柳粒入口即熔,肉味香濃,食落惹味,最後豉椒炒蟶子炒得夠鑊氣,蟶子肉質鮮甜惹味,口感一流,餐廳食物有鑊氣,份量十足,食落惹味,我們食了一頓高質打冷
椒鹽雙拼
蒜蓉炒西蘭花
雞蛋焗魚腸
2022-08-27
2022-08-27 808 浏览
這間大排檔主打食鑊氣小炒、海鮮及廚師推介、粥粉麵飯, 每晚都坐無虛席我們點了金牌炸大腸外層脆口帶點脂肪的大腸, 口感豐富但十分邪惡, 必食推介👍🏻椒鹽炸豆腐椒鹽港式風味皮脆內嫩, 十分可口, 一口接一口食不停, 份量比較多豉椒炒蜆大排檔風味, 香噴噴之餘鮮甜惹味啖啖肉, 醬汁濃郁入味、香氣十足西檸煎軟雞皮脆肉嫩帶點酸酸的口味, 可以解掉雞扒的油膩感, 送飯一流黑椒薯仔牛仔粒每枱都必點推介, 薯仔甜脆、黑椒牛柳微辣, 非常有鑊氣及惹味配上啤酒真的絕配🍻可以預先提早取票🎟人來人往、一枱接一枱, 上菜快效率高

我們點了
金牌炸大腸

椒鹽炸豆腐

豉椒炒蜆

西檸煎軟雞
皮脆肉嫩帶點酸酸的口味, 可以解掉雞扒的油膩感, 送飯一流

配上啤酒真的絕配🍻

可以預先提早取票🎟

人來人往、一枱接一枱, 上菜快效率高
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 金牌炸大腸