2024-03-16 1050 浏览
同家人慶祝生日,到愛民生買外賣。到場有2位師傅用火水炒小菜,火舌高高,夠鑊氣。點了4個菜,等20分鐘可取,送了二支飲品。回家開箱,茄汁炒虎蝦夠惹味,斑塊炆豆腐幾大份,咕嚕肉肉質較硬,炸筒蠔份量不多,只有6隻半。整體可以一試。比一年前在yt看較少人和只有2位廚師。歡迎人客一同合照。
2024-03-16
等候时间
20 分钟 (堂食)
生日
2024-03-15 644 浏览
有朋友移民咗外地難得返嚟香港梗係要帶佢食返一啲充滿香港風味特色嘅食物啦香港最有特色嘅嘢係乜嘢梗係大排檔啦要數最好食嘅我一定係首選呢間 - 愛文生都唔係第一次嚟食,但每次食都仲係覺得好正好有驚喜三個人叫咗四碟餸豉椒炒蟶子避風塘茄子椒鹽鮮魷同埋招牌黑椒薯仔牛柳粒全部都好好食不過當日真係好多人排隊等咗差唔多半個鐘但好惹味,每次想食大排檔都一定會去食!唯一改善地方就係三個人佢比張二人枱我唔好話擺餸根本就連坐都有啲辛苦去到最後係要我出聲佢先換返張三至四人枱俾我服務就一般啦都係唔係好理人可能好多遊客幫襯根本唔優做掛

香港最有特色嘅嘢係乜嘢梗係大排檔啦

要數最好食嘅我一定係首選呢間 - 愛文生

都唔係第一次嚟食,但每次食都仲係覺得好正好有驚喜

三個人叫咗四碟餸

豉椒炒蟶子
避風塘茄子
椒鹽鮮魷
同埋招牌黑椒薯仔牛柳粒

全部都好好食
不過當日真係好多人排隊等咗差唔多半個鐘
但好惹味,每次想食大排檔都一定會去食!

唯一改善地方就係三個人佢比張二人枱我
唔好話擺餸根本就連坐都有啲辛苦
去到最後係要我出聲佢先換返張三至四人枱俾我

服務就一般啦都係唔係好理人
可能好多遊客幫襯根本唔優做掛

2024-03-07 643 浏览
🔺愛民生🔺香港地道大排檔之一,鑊氣一流。其實唔係第一次食,以前細個讀書年代都有黎食過2次。事隔10年再嚟幫襯,以前只有一間店,依家擴展到幾乎半條街,真係勁!!都知道一到夜晚任何一日都好多人排隊,我哋為左避開人龍,所以五點幾就嚟攞飛,唔使等~~😄今次同朋友們嚟到點咗啲人氣小菜:⭐️小炒皇腰果蝦乾魷魚份量算多,韭菜翠綠冇渣,加上爽口菜脯粒,食落口味道豐富爽脆。⭐️避風塘炒蟹超級惹味,蒜香夠香夠味,肉質鮮嫩,非常之有鑊氣,好味!⭐️椒鹽九肚魚炸到外脆內軟,新鮮熱辣辣,香脆惹味,送酒一流👍🏻😄⭐️鐵板黑椒豬手肉質好腍好多肉,好入味👍🏻⭐️薯仔牛柳粒似係預先整好,薯仔應該唔係即刻炒同炸,薯仔同牛柳粒就較為乾身,肉質唔算滑,味道一般。
🔺愛民生🔺
香港地道大排檔之一,鑊氣一流。

今次同朋友們嚟到點咗啲人氣小菜:
小炒皇

⭐️小炒皇

避風塘炒蟹

⭐️避風塘炒蟹
超級惹味,蒜香夠香夠味,肉質鮮嫩,非常之有鑊氣,好味!

⭐️椒鹽九肚魚
炸到外脆內軟,新鮮熱辣辣,香脆惹味,送酒一流👍🏻😄

鐵板黑椒豬手

⭐️鐵板黑椒豬手
肉質好腍好多肉,好入味👍🏻

薯仔牛柳粒

⭐️薯仔牛柳粒

2024-03-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
团年饭
小炒皇
避風塘炒蟹
鐵板黑椒豬手
2024-02-28 797 浏览
香港地道的大排档,整天街都是他家可以在the gulu 提早取号,不然要等很久!✨椒盐鱿鱼✨鱿鱼很新鲜,外面炸得很酥酥,很椒盐很搭配。✨xo酱炒花甲✨这个略微有沙,一般般✨菠萝咕噜肉✨这个真的必点,肉很大块,上桌时外面还是脆脆的,里面的肉很嫩很多汁,酸酸甜甜超好吃。菠萝很很软甜。✨咸蛋黄虾✨这个也是必点,虾很新鲜很弹牙,加上蛋黄酱真的香爆炸了。✨干炒牛河✨这个也不错,很有锅气,不油腻,但我觉得盐的调味可以再加强。
香港地道的大排档,整天街都是他家
可以在the gulu 提早取号,不然要等很久!
✨椒盐鱿鱼✨鱿鱼很新鲜,外面炸得很酥酥,很椒盐很搭配。
✨xo酱炒花甲✨这个略微有沙,一般般
2024-02-22 591 浏览
Experience local authentic food in one of the legendary dai pai dong. If you ever come to HK, make sure to try eating in a dai pai dong at least once. It will be something memorable.Food wise, nothing beats the flavor coming from the wok and the huge flames. Make sure to go with friends or family so that you can order and try different dishes.The bamboo clams are fresh and savory. You can definitely smell the wok hey.The beef potato is so addicting. Beef is tender and the potato is crusty on the

The beef potato is so addicting. Beef is tender and the potato is crusty on the outside but soft inside. They use black pepper sauce for this dish.

The sauted vegetable (小炒王) is something we never had before coming to HK and this has becoming our favorite! Inside you can find dried shrimps, cashews, and squid.

The deep fried squid is soft and crispy. It is not too salty.

The salted fish minced pork eggplant goes well with rice.

🍽️ Stir-fried beef fillet & potatoes in black pepper sauce

🍽️ Stir-fried razor clams with chilli & black bean

🍽️ Sauted squid, shrimps and vegetable (小炒王)

🍽️ Salted fish minced pork, eggplant in pot

🍽️ Deep fried squid with peppered salt

等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-02-14 703 浏览
夠晒「地」嘅港式大排檔,大份爆炒鑊氣十足。地點就係深水埗太子大角嘴之間,同朋友一聚的確唔錯如果晚飯時間去建議早啲去拎位因為呢間其實都有少少名 每次晚市都要排隊坐低睇好落單千祈唔好期望有服務 阿叔唔會得閒埋你份量都大,四個人叫4個小菜白飯,有海鮮+兩支啤酒埋單人頭唔到$180 其實食大排檔都算係咁~➊ 黑椒薯仔牛柳粒 (*每次必點)呢道菜食嘅精粹係薯仔!黃金嘅外皮少少香脆,內裏軟綿綿有一種令你想追住食嘅薯仔香,比起牛柳粒更好食。➋ 椒鹽九肚魚對比其他檔口都算大條,炸粉啱啱好炸得非常酥脆!➌ 避風塘炒大虎蝦啲避風塘炒得好好食,虎蝦大隻有肉有蝦膏不過就真係唔係期望距啲肉係彈牙豆苗正常發揮唔會太油,見到人食豬手都好似好正以幾次食過嘅經驗,主要叫返啲香口嘢就實無問題上次食過羊腩煲就一般般偏咸食返距嘅鑊氣配返幾枝 #哈爾濱 贏返

夠晒「地」嘅港式大排檔,大份爆炒鑊氣十足。
地點就係深水埗太子大角嘴之間,同朋友一聚的確唔錯

如果晚飯時間去建議早啲去拎位
因為呢間其實都有少少名 每次晚市都要排隊
坐低睇好落單千祈唔好期望有服務 阿叔唔會得閒埋你
份量都大,四個人叫4個小菜白飯,有海鮮+兩支啤酒
埋單人頭唔到$180 其實食大排檔都算係咁~

➊ 黑椒薯仔牛柳粒 (*每次必點)
呢道菜食嘅精粹係薯仔!
黃金嘅外皮少少香脆,內裏軟綿綿
有一種令你想追住食嘅薯仔香,比起牛柳粒更好食。

➋ 椒鹽九肚魚
對比其他檔口都算大條,炸粉啱啱好炸得非常酥脆!

➌ 避風塘炒大虎蝦
啲避風塘炒得好好食,虎蝦大隻有肉有蝦膏
不過就真係唔係期望距啲肉係彈牙

豆苗正常發揮唔會太油,見到人食豬手都好似好正
以幾次食過嘅經驗,主要叫返啲香口嘢就實無問題
上次食過羊腩煲就一般般偏咸
食返距嘅鑊氣配返幾枝 #哈爾濱 贏返
2024-02-07 635 浏览
#愛文生 this name is orignated from edison, edwinson. a name full of uk style. believe its from old hk.so many ppl queue up at friday night. becos is michin named. very famous one.i come at 7pm. took a ticket and wait until 8pm to get in.food here come fast. ppl go fast.i believe their food quality is good. if they cook it slower.taste is fine but too hurry.❌ fried squid, the flour skin is not completely cover the squid. shattered around. and the chilly salt is just spread on it, didnt mix well.

taste is fine but too hurry.
❌ fried squid, the flour skin is not completely cover the squid. shattered around. and the chilly salt is just spread on it, didnt mix well. they can do it better....

❌soy bean fried shells. a bit too spicy. portion small.

✅potato fried beef. not enuf time for potato fries. their skin is not crispy enuf. 萬發 is better.

✅pepper pork arm. steam salted arm on hot plate of pepper juice. yummy. the best.

overall i would not come back. just eating fame.
ps: many prettygirl here.
2024-01-05
等候时间
60 分钟 (堂食)
情人节
2024-02-02 722 浏览
5:30到,7個人比張細枱,明明仲有枱,問可唔可以比張大少少我哋,阿叔話,你點$688 龍躉尾咪比你哋坐囉🤬我哋話唔洗啦,坐低都係不停sale 我哋點龍躉尾,仲話平D $680 比你,真係多謝晒你啦😓食物除咗魚頭煲同芥蘭煲夠熱,其他都係唔夠熱,食物味道一般,過鹹,無鑊氣,樓下酒樓好食過佢。名過於實,質素比一般餐廳更差!食左只有45分鐘,仲要我哋起身褪枱,趕客,而且態度唔友善!!而且入座時冇提到有限時!真唔明點解咁多人等位食,貼錢買難受。

名過於實,質素比一般餐廳更差!

真唔明點解咁多人等位食,貼錢買難受。
2023-12-27 1605 浏览
今次有朋自遠方來就去試下呢間位於深水埗人氣爆登既大排檔, 基本上無論本地人家定遊客都冇人唔識呢度, 啲人真係多到你估唔到, 好彩而家有得係GULU攞定飛變左可以縮短現場等位既時間👍🏽 咕嚕肉🐷($98)咕嚕肉個汁酸甜度剛剛好, 肉既炸粉好薄啖啖肉, 絕對唔係交行貨, 重點係真係食到肉唔係全部都係肥膏, 菠蘿好大塊, 好足料😍豉椒炒蜆🌶($108)蜆肉炒到甩曬, 有好多都係得個殼, 但係個汁好惹味, 仲有大量既三色椒, 如果多返啲蜆肉就完美😚黑椒薯仔牛柳粒🐮($138)食得出好夠鑊氣, 上菜既時候都好香, 用美極去醃製牛肉, 不過因為冇搽蜜糖所以會偏乾身, 薯仔出色😂椒鹽炸鮮魷🦑($138)鮮魷炸到外脆內軟, 仲要大大件, 點埋個酸汁, 冇得頂🤩蒜蓉炒豆苗🥬豆苗炒到好翠綠蒜香味濃郁, 真係勁送飯😊呢度無論係個氣氛定食物質素都唔錯, 真係好地道既香港大排檔, 仲有好多菜想試, 絕對會encore😉

咕嚕肉🐷($98)

豉椒炒蜆🌶($108)

黑椒薯仔牛柳粒🐮($138)

椒鹽炸鮮魷🦑($138)
鮮魷炸到外脆內軟, 仲要大大件, 點埋個酸汁, 冇得頂🤩

蒜蓉炒豆苗🥬
豆苗炒到好翠綠蒜香味濃郁, 真係勁送飯😊

2023-12-26
等候时间
60 分钟 (堂食)
  • 豉椒炒蜆
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 生炒骨
2023-12-16 1506 浏览
一行四人,六點幾去到已經要排隊。安排入座後叫咗四個小菜,黃金苦瓜,豉椒炒蜆,椒鹽鮮魷,焗魚腸。好一般嘅嘢,試曬佢啲水準。豉椒炒蜆非常一般,同出面茶記冇乜大分別,鑊氣欠奉。椒鹽鮮魷完全不合格!個脆漿係淋嘅!之前我哋坐低,未落order,佢已經拎埋嚟,估計應該係拎錯咗,隔咗一陣,我哋落order,佢又拎返黎!估計係拎返同一碟黎!所以應該唔係新鮮炸起,變到淋曬!焗魚腸係合格嘅,起碼魚腸冇腥味,正常味道。黃金苦瓜又係唔掂,濕立立咁,唔夠乾身!四碟小菜,三罐汽水一支啤酒,埋單520。收得人百幾蚊碟小菜,應該都唔係咁嘅水準囉!!所以絕對冇下次!俾得起咁嘅錢,一定有其他更好選擇。奇怪對面嗰間天X冇乜人排隊,下次都想去試下先。
椒鹽鮮魷
黃金苦瓜
豉椒炒蜆
焗魚腸
焗魚腸
2023-11-02 2799 浏览
想食愛文生超耐,大排檔呢家嘢一定要一大班人去先至食得多嘢。輕鬆約就約到14個人去食愛民生。係Gulu撳定飛,去到門口即刻有得入座,正!14個人叫咗14碟餸,冇得頂👍🏻避風塘瀨尿蝦,真係愛文生最好食😋 老闆仲介紹咗極尚炆大班尾,份量超大,啱一大班人去食👍🏻👍🏻薯仔牛柳粒,好食到震,最後encore一碟!椒鹽九肚魚,一定係必嗌之選菠蘿咕嚕肉,呢個係我童年回憶,唔係間間都可以整得好食。甜酸到適中。最後埋單人均$250,抵到爛。

薯仔牛柳粒,好食到震,最後encore一碟!
椒鹽九肚魚,一定係必嗌之選

最後埋單人均$250,抵到爛。
避風塘瀨尿蝦
避風塘瀨尿蝦
2023-11-01 1875 浏览
十分支持有歷史的店,特別是這種有鐵皮的大排檔。的確有舊香港的風味。早去唔駛排隊直入。1)對於大排檔除了鍋氣,個人非常看重「椒鹽九肚魚」這個菜式,叫了個雙拼。食完一口,和朋友對望😆。粉厚魚乾魷魚更是薄片😑2)啫啫通菜煲是有鍋氣的。3)乳鴿-不過不失

食完一口,和朋友對望😆。粉厚魚乾魷魚更是薄片😑
2)啫啫通菜煲是有鍋氣的。
3)乳鴿-不過不失
2023-10-21
2023-10-15 2245 浏览
台灣朋友來港的最後一站 - 大排檔!本來是有點擔心姐姐他們會不喜歡,有想過去佐敦有店舖的,但深水埗愛文生真的是沒不去的道理,就領着他們到深水埗了,想着如果他們不喜歡,還能到附近的店子吃飯好了!我們7點左右到,已經滿多人了,也發現了原來可以Gulu 拿票!現場拿應該要等滿久吧?問好他們決定要在這吃,我就去拿票。我才拿完走回群,就有一個阿姐見到我們有老有少的,問我們多少人,一把就叫了我們進去,還是坐店子最裡面有冷氣的大枱!這也太lucky了吧?🤩點菜的伯伯也是很風趣幽默,請他幫忙拿水、拿公筷、拍照的都答應,我們都被逗笑了!然後阿姨看着我洗食具,都很新奇意外的樣子,台灣不會這樣洗的嗎?😆我們5大2少點了6個菜3個飯,每個都好好吃!值得一提的是,店面已經是滿座狀態,但菜都來得很快!而且每道上來的菜都是熱到噴煙的!好厲害!乳鴿🕊️是點給他們吃的,台灣都沒怎麼能吃到乳鴿耶!但女兒們好像知道是小鴿子都有點抗拒😅椒鹽鮮魷🦑新鮮炸起是超級酥脆好吃!魷魚也很爽口!豉椒炒蜆🫑🐚是大排檔必點的,是有點辣但非常好吃!阿姨點了乾炒牛河(我的最愛😆),🥩牛肉多,河粉不會黏在一起,每條都沾上了顏色,也是火候十足的,小女
台灣朋友來港的最後一站 - 大排檔!

椒鹽鮮魷🦑新鮮炸起是超級酥脆好吃!魷魚也很爽口!

豉椒炒蜆🫑🐚是大排檔必點的,是有點辣但非常好吃!

阿姨點了乾炒牛河(我的最愛😆),🥩牛肉多,河粉不會黏在一起,每條都沾上了顏色,也是火候十足的,小女兒就很喜歡!

為孩子點了咕嚕雞球,但出來是咕嚕肉,也沒問題,姐姐說小女兒難得的一件又一件的自己夾來吃!應該就是很喜歡!

再來啫啫通菜煲🥬!被秒清的一道!😆
白飯🍚點了3個,飯來到時15姐有被嚇一跳,滿滿的一碗!她說台灣都是平平的而已!

本來還想點黑椒牛仔骨,但又怕吃不完,打算不夠再點,結果大家都吃很好飽,菜也清了9成,就沒加點了!

因為沒點啤酒什麼的,埋單600中(我以為要800多),算是非常經濟實惠又好吃的一餐啊!以前都因為愛文生多人,通常去對面的天祥就算,今天一吃,不得了!高下立見!愛文生不愧是大排檔的“大佬”!

臨離開時,外面的師傅還給大家表演甩鑊!動作利落超級快手!大家都拿出相機又拍又錄的!
2023-07-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 豉椒炒蜆
  • 乾炒牛河
-「口味好個人,但係好唔好味通常都好一致😋」大排檔一定要有鑊氣,屋企就算可以煮中菜,但一定做唔到大排檔嘅鑊氣,呢一間每一次都要排長龍,無論係香港人定遊客都好鍾意,要有排隊嘅心理準備。另外我都好欣賞大排檔嘅熱鬧,不過夏天真係好好好好好好好熱,同埋我唔怕污糟。🤣小炒王呢個小炒王有好多唔同款嘅配料,入面有腰果、蝦乾........比例上平均,總之好多配料同炒得好好食,我平時麻麻地食韭菜,但呢度嘅韭菜去了草青味,如果炒得再乾身少少我會比100分,呢個送啤酒一流,送飯都好啱。椒鹽瀨尿蝦 (時價)避風塘嘅味道,超級惹味,對我嚟講炸蒜實在太大粒,大粒到根本食唔到,如果有剝殼瀨尿蝦就更好,好怕個殼搞到口都損埋。椒鹽九肚魚外脆內軟就係呢個餸菜嘅精髓,整體都好食,平時食九肚魚有滑潺潺嘅感覺,呢一隻就唔同比較乾身。豉汁炒蟶子呢種蟶子大小剛剛好,有時蟶太大隻反而好韌,呢個豉汁唔辣薯仔牛柳粒薯仔太大粒,牛柳好鬼鹹,個人口味上我比較喜歡萬發的薯仔牛柳粒,因為薯仔加咗蜜糖會甜啲。-每一間餐廳都各有千秋,如果喜歡大排檔的話,呢一間係好好選擇。推薦指數:⭐️⭐️⭐️ 整體都好味,如果唔怕熱、唔怕排隊、唔怕環境污糟就快去食。我
「口味好個人,但係好唔好味通常都好一致😋」

小炒王

椒鹽瀨尿蝦 (時價)

豉汁炒蟶子
呢種蟶子大小剛剛好,有時蟶太大隻反而好韌,呢個豉汁唔辣

薯仔牛柳粒

推薦指數:⭐️⭐️⭐️
整體都好味,如果唔怕熱、唔怕排隊、唔怕環境污糟就快去食。

我唔怕所以唔好同我爭位。🤣
  • 小炒王
2023-09-24 2476 浏览
中佬情懷總是痴😂食嘅係港式大排檔風味鑊氣。人氣。地氣今晚消費六百幾食咗四大碟嘢飲咗一支藍妹啤酒,價錢如何不過不失份量無可挑剔,但純粹單憑感覺就真係無限分。全晚最值得推介係豉椒炒蟶子, 唔好睇佢細細支食落口又爽又甜又鮮味,如果能夠再加埋涼瓜煎米底咁就真係very的good,而另外小弟覺得最romantic嘅炸大腸炸得外脆內嫩,而个甜酸汁相當到位不濃不甜不酸味道恰好,食落便自然勾起當年上海舖嘅炸大腸味道。不過避風塘虎蝦同埋小炒王就真的比較一般,先講小炒王鑊氣ok但就係唔夠惹味,避風塘虎蝦炒料夠香夠味,但蝦本身就唔夠新鮮,如果改食豉油王應該可以好接受一點。 整體今晚用膳情懷滿分,難得仍然能夠在香港食到傳統大排檔的鑊氣,小弟仍然推介大家一定要黎試下。
中佬情懷總是痴😂
食嘅係港式大排檔風味
鑊氣。人氣。地氣
2023-09-24
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 炸大腸