2020-12-06 947 浏览
本来大排档应该要一大班朋友先开心😆因为可以叫多啲野食😆😆但限聚令嘅关系所以今次我只系2个人去,呢间铺距离地铁站都算远,不过都易搵👏🏻👏🏻👏🏻大排档出名就系碟碟都好大碟,果然真系好大碟👏🏻👏🏻黑椒牛柳薯仔粒-薯仔炸到个皮脆脆地入面又好林👏🏻牛柳粒外面都整到硬硬地,一食落口入面既肉好林,同埋一食就知唔系平价牛粒,有少少牛味,但美中不足既系无蜜糖味,当然佢餐牌冇写有蜜糖,但我平时系第二道食好似系会有蜜糖味🤣有好似好食啲🤣🤣🤣金银蛋浸豆苗-呢碟睇落好普通但食落就唔普通,好好食😍👏🏻👏🏻重点佢个汤个味整到好好连同肉碎豆苗蛋白一齐食,超好食👏🏻👏🏻皮蛋就麻麻地好食,但值得推介我地叫左两个饭再加两罐汽水,埋单26x,算唔算平就唔知啦🤣因为我极少食大排档,但味道唔错,会再去食😆
黑椒牛柳薯仔粒

金银蛋浸豆苗

2020-12-05
金银蛋浸豆苗
2020-10-03 2291 浏览
朋友话好想食大排档,我问左其他超锺意食大排档嘅朋友仔,佢推荐呢间。.🌼铁板黑椒咸猪手 $148超大份猪手,切开肉质肥美,猪皮软熟,沾黑椒汁一起食好正。热辣辣新鲜上锅。四个人识啱啱好,两个人嘅话可能食到最後有d腻。.🌼 爆炒大圣子 $120本身想叫炒小圣子,但已经沽清。推荐呢个大圣子,三十蚊一条。爆炒好好味😋,含有辣椒。.🌼猪润啫啫田鸡煲 $108猪润厚身,田鸡份量都几多下。食到最後仲搵到d田鸡肉系锅底。.🌼清炒油麦菜 $68朋友说很好吃。
🌼铁板黑椒咸猪手 $148

🌼 爆炒大圣子 $120

🌼猪润啫啫田鸡煲 $108
猪润厚身,田鸡份量都几多下。食到最後仲搵到d田鸡肉系锅底。

🌼清炒油麦菜 $68
朋友说很好吃。

2020-10-02
  • 豉椒炒蛏子
  • 黑椒猪手
2020-09-16 2079 浏览
特登过嚟食薯仔牛柳粒,满心欢喜可惜好咸炒蛏子几肥美,味道好食,入味,仲带点小辣家乡小炒王,足料好丰富但系所有配料都有啲咸,不过餸饭都唔错椒盐九肚鱼,新鲜热辣辣,不错
  • 豉椒炒蛏子
  • 椒盐九肚鱼
2020-07-03 2701 浏览
好耐冇去过呢啲咁地踎嘅饭店度食嘢, 今日有七个人一齐嚟食饭, 居然系呢呢啲好似大排档咁嘅 饭店度食。讲真食物味道真系唔错嘅, 但系呢啲咁地踎嘅地方就真系会比较污糟同埋嘈杂以食嘢嘅位置都会比较迫。 当然啦一大班麻甩佬咁就梗系冇所谓啦, 如果系一班女就可能会嫌污糟咗少少。炒蛏子不过就细细只, 但味道系唔错嘅黑椒薯仔牛柳粒 啲薯仔太大粒可以切细粒啲豆豉鲮鱼油麦菜 大大碟呢个系咸蛋炒苦瓜我就真系冇食过啦因为我唔食苦瓜嘅椒盐九肚鱼 好味嘅椒盐鱿鱼比较乾身一般般沙拉猪扒最唔吸引嘅地方就系就咁将啲沙律汁吱系面豉椒蒸鳝呢个又整得唔错啲鲜好脆七个人冇嗌白饭啲餸全部食晒未到都好食总括嚟讲不过地方就真系一般般

炒蛏子不过就细细只, 但味道系唔错嘅

黑椒薯仔牛柳粒 啲薯仔太大粒可以切细粒啲

豆豉鲮鱼油麦菜 大大碟

呢个系咸蛋炒苦瓜我就真系冇食过啦因为我唔食苦瓜嘅

椒盐九肚鱼 好味嘅

椒盐鱿鱼比较乾身一般般

沙拉猪扒最唔吸引嘅地方就系就咁将啲沙律汁吱系面

豉椒蒸鳝呢个又整得唔错啲鲜好脆

2020-06-18 2107 浏览
好耐冇去过深水埗,同女朋友两口子食饭突然想食下中菜,就上网搜寻一下,见到呢间老字号镬气小炒,又有唔少赞好,就即管试吓。平日去谂住冇咁多人,点知都要轮候一会,店员都好好礼貌尽量都想快一点安排有冷气地方比我们坐,大约等了15分钟,最後都要搭枱,还好是一张中枱与隔离家庭吃饭都有一点距离👍🏻因为两个人食饭所以未能叫太多,眼见其实有好多特色小炒都很想叫黎食,但最後女朋友好想食椒盐鲜鱿,咁我就唯有补个椒丝腐乳通菜炒牛肉同福建炒饭就算,椒盐鲜鱿非常乾身,不会很油腻亦都很香口,值得一赞,通菜份量亦很多,最後炒饭完全系酒家级数,埋单280蚊,价钱可以接受,下次会返嚟试吓个猪手,因为见到好多枱都叫😍

2020-06-16
  • 椒盐炸鲜鱿
  • 黑椒咸猪手
2020-06-11 1910 浏览
今日约左旧同事一齐食饭以前系深水埗一带都只系食开万发今次想试新既铺头朋友话爱民生都吾错就一於试下喇😛—————————————————什菇炒西兰花🥦 (👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻)利碟超岩我口味❤️西兰花爽口 什菇入味 送饭一流—————————————————啫啫通菜煲(👍🏻👍🏻👍🏻)朋友话好好味我就觉得未到话好好食😂因为有咸鱼味既碎肉 可能系腐鱼?我就麻麻😬—————————————————黑椒牛柳粒👍🏻👍🏻专登叫黎试下见佢话系米之莲推介但超失望😞薯仔系劲咸牛柳劲多根😨?好难咬.....食完要饮可乐真系😑—————————————————豉椒炒蚬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食大排档我必点之一整体味道吾错既但可以更有镬气—————————————————椒盐炸豆腐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利个我朋友点既好味喎真系炸得岩岩好咸味适中推介❤️—————————————————我地五个人叫左五个餸 一个饭 三枝野饮卖单 每人$102吾贵又倾得开心我地六点左右到 吹水吹到九点禁制😂愈夜愈多人食🤪
今日约左旧同事一齐食饭
以前系深水埗一带都只系食开万发
今次想试新既铺头
朋友话爱民生都吾错
就一於试下喇😛
—————————————————

什菇炒西兰花🥦 (👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻)
利碟超岩我口味❤️
西兰花爽口 什菇入味 送饭一流
什菇炒西兰花

—————————————————

啫啫通菜煲(👍🏻👍🏻👍🏻)
朋友话好好味
我就觉得未到话好好食😂
因为有咸鱼味既碎肉 可能系腐鱼?
我就麻麻😬

啫啫通菜煲

黑椒牛柳粒👍🏻👍🏻

专登叫黎试下
见佢话系米之莲推介
但超失望😞
薯仔系劲咸
牛柳劲多根😨?好难咬.....
食完要饮可乐真系😑

什菇炒西兰花
豉椒炒蚬
椒盐炸豆腐
2020-05-23 1616 浏览
这是一间历史很悠久的大排档! 能捱过半过世纪, 一定有佢的原因! 说实在香港人把口很励害, 只要唔好食, 就会很快执!叫了三款小茶滑蛋炒牛肉~~~ 虽然这是很简单的小菜, 一般人都可以煮到, 但真系唔系每个人都做到佢的质素! 蛋 和 牛肉都炒得很滑, 牛肉亦弹牙, 口感颇佳!椒盐鲜鱿~~~鲜鱿的外皮炸得很香脆, 但内部的鲜鱿不会炸得过火而变得死死实实, 这反映出厨师的功力!而且鲜鱿肥厚, 不会将价就货!什菜煲~~~虽说是简单的菜式,可以是汤底够浓, 所以食物很入口味! 最後我连汤都饮清光!!!只能说, 味道依旧好食! 抵佢多年越做越大。

叫了三款小茶

只能说, 味道依旧好食! 抵佢多年越做越大。
2020-05-22
庆祝纪念
  • 椒盐鲜鱿
2020-05-19 1392 浏览
好不容易齐脚来到了闻名已久的爱文生聚一下,7:45到达,估唔到全街全店都系人,人气真唔可以睇少!但放眼望去人车争路,啲饭枱直头系路边,其实好危险,同埋会吸尘,呢度环境比我想像中差,而且周围油烟周围飘。等位等左足足9个字先入到,满心欢喜点菜,但想点的葱油鸡,即霸王鸡阿姐话无喎,只好退而求其次点了沙姜鸡!虽然鸡系正常的,也算滑嫩,但个沙姜酱真系令人失望,完全无姜味,无应有的沙姜香味,屋企阿妈整个沙姜酱都好过佢!啫啫菜煲不错,有咸虾酱香,味道都几有煲气!薯仔牛柳份量都多,牛仔粒都嫩同唔乾,不过薯仔有啲有半生熟情况,可能因为食过更好的,所以这个只能话正常水准!豉椒炒蚬份量足,味道都不错,蚬食落无沙,而且微辣,所以都几惹味!我为左九肚鱼而黎,所以点了椒盐双拼,鲜鱿都算新鲜弹牙,不错的!但这条九肚鱼,由外乾到内,完全无嗰种湿润感,以为一条系咁,但原来条条都系咁,都算系咁耐以黎食过最差!所以食左一条,另一条撕开都见到乾柴就直接全碟九肚鱼都放弃左!好失望!总括而言,一般的大排档,不过价钱不算贵,也算实惠,但环境卫生较差,大热天时真的要谂清楚先去,因为坐室外一来热,二来车来车往,有点吸尘。好食的话,前两

总括而言,一般的大排档,不过价钱不算贵,也算实惠,但环境卫生较差,大热天时真的要谂清楚先去,因为坐室外一来热,二来车来车往,有点吸尘。好食的话,前两点都可接受!但有食开的朋友话依家确实差咗好多,所以奉劝有期望的人,别太大期望了,至少我地几个是失望而回!
2020-05-08
2020-05-18 1060 浏览
香港既街边大排档已经买少见少,唯有趁下而家仲有啲机会就去试吓唔同嘅大排档,呢间都算历史悠久,有好多朋友都食过,都推介呢间大排档,咁就即管去试吓!去到都唔使点等位,见到佢个露天厨房个火好旺,镬气一流,香味十足,即刻坐底叫下d考牌菜啦!每次我地食饭都一定会叫椒盐九肚鱼,点知中伏,碟餸嚟到卖相就一般,个色好似炸过咗火,每条鱼都好硬,肯定系个粉浆出咗事,不过味道算可以!跟住叫下海鲜啦,见到啲蛏子都算靓,咁就试吓用豉椒炒,不过个豉椒味就怪怪地唔系好够味!份量都算多唔会剩系得啲壳!出边好少会食到咸鱼煎肉饼,谂住见佢嗰火咁靓煎野就试吓啦,但系唔知系咪唔够咸鱼,个咸香味就唔系好够,好似普通嘅煎肉饼!三个大男人,三碟餸又点会够,不过都惊惊地又惊中伏,咁岩见到隔离枱叫咗两碟餸,就跟风啦!西兰花班片,都几好味,终於有返d信心,但系唔知系咪隔离饭特别香,我哋嗰碟好似好细碟!跟住就试埋佢最出名嗰个黑椒薯仔牛柳粒, 上菜嘅时候碟餸都算大,不过好似薯仔多过牛!黑椒味好香,薯仔走过油,牛柳粒就好林,唔错!
椒盐九肚鱼

份量都算多唔会剩系得啲壳!
豉椒炒圣子

咸鱼煎肉饼

西兰花班片

黑椒味好香,薯仔走过油,牛柳粒就好林,唔错!
2020-04-28
西兰花班片
2020-05-15 770 浏览
今次分享深水埗大排档界「四大天王」之一即使系闲日 店内都系坐无虚席亦都见到唔少外国人/游客帮衬黎到当然唔少得要叫黑椒牛柳薯仔粒❤️黑椒味浓而香 大厨唔吝啬比左好多牛柳粒不过呢碟餸我觉得配角仲出色薯仔系香口带一点脆 而且好入味😋另外叫左每次帮衬大排挡都会叫碟有镬气既豉油王炒面😌不过今次帮衬水准失真虽然炒得乾身 但食落口都系觉得油腻😢 味道调配得偏咸 可能重口味人士会中意整体黎讲我系接受 不论价钱及食物质素更重要系:香港愈来愈少有咁地道的大排档 真系要多多支持呢种香港饮食文化👏🏼
今次分享深水埗大排档界「四大天王」之一

不过今次帮衬水准失真

整体黎讲我系接受 不论价钱及食物质素
豉油王炒面
2020-03-04 1705 浏览
爱文生相信大家都好熟悉 一讲起港式大排档 呢间绝对系大家会谂起嘅头三位。帮衬过好多次 我有一次系新年前极繁忙 有啲失水准 其他时候从来未试过失望。今次两个人叫咗四个餸 生炒排骨 姜葱桶蚝煲 啫啫鸡猪膶煲 避风塘炒茄子 全部都好好味 保持到都系咁有镬气。而我最锺意嘅系生炒骨 炸到脆一脆 就算放在一阵 仍然唔会影响到口感。
2020-02-28 1555 浏览
最近天气冻咗,所以好多人都会出街打边炉或者食啲暖野而我都唔例外,朋友gathering就约咗佢地一齐食大排档食饭啦我地六个人七点钟到铺头,等咗差唔多二十分钟先攞到位入去叫咗呢度嘅招牌小菜椒盐鱿鱼,黑椒薯仔牛柳粒同埋好多其他小菜全部小菜都做得十分出色,不枉我地等咗咁耐先攞到位食饭喺打排档食饭配埋啤酒吹吓水真系冇得顶地址:深水埗石硖尾街1号地下B-C号舖
最近天气冻咗,所以好多人都会出街打边炉或者食啲暖野
我地六个人七点钟到铺头,等咗差唔多二十分钟先攞到位入去
叫咗呢度嘅招牌小菜椒盐鱿鱼,黑椒薯仔牛柳粒同埋好多其他小菜
全部小菜都做得十分出色,不枉我地等咗咁耐先攞到位食饭
喺打排档食饭配埋啤酒吹吓水真系冇得顶
地址:深水埗石硖尾街1号地下B-C号舖
生炒鸡柳
2020-02-19
2020-02-25 1175 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅记 #捻手小菜麻甩排行榜香港最受欢迎大牌档😌有历史既餐厅🍍心水清既人都应该知我写过呢家,但系耐唔耐update下都唔错😂(其实我冇晒post)佢系少有系呢个时势都仲满座既餐厅😆仲有好多泡菜国既人系度食😂-大家知唔知其实深水埗系有四大天王🍾️ 分别就系 爱文生 , 万发 ,增辉 ,小菜王 🥱 其中三家已经食过😦系差增辉未食,因为都比较贵😂迟d再去食😂果日咁啱坐系佢个炉对面,睇住佢不停咁煮😂别有一番风味😌不过天气冻先爽,热就真系GG😂Btw 原谅我影到咁hea 😂本身冇谂住post🍍-🐖 #黑椒咸猪手 🐖 ($148)呢度既招牌菜🐷 大到爆炸猪手食落又淋又松,充满骨胶原😝而且超厚肉,食紧都唔厌😆仲有黑椒汁令佢更惹味👍.🦔 #银山砵酒鳝球 🦔 ($158)另一个招牌🍾️ 鳝球爽口弹牙🥱炸得啱啱好😌 但系砵酒味唔重😫见佢倒晒落个盖度,准少少啦老细😂不过用料新鲜👍都好值得叫😆.🐟 #椒盐九肚鱼 🐟 ($108)我自己最中意既一个餸😂 不过佢好似炸得太耐😌变咗好硬😂之後炸酱入面又冇乜肉😫希望下次会更好总结来说 够镬气 又好食 又老香港 去啦😆-🎈深水埗石硖尾街1号地下B-C号舖平均伤
🇭🇰#香港捐窿捐罅记 #捻手小菜麻甩排行榜
香港最受欢迎大牌档😌有历史既餐厅🍍
佢系少有系呢个时势都仲满座既餐厅😆
仲有好多泡菜国既人系度食😂

果日咁啱坐系佢个炉对面,睇住佢不停咁煮😂别有一番风味😌
不过天气冻先爽,热就真系GG😂
Btw 原谅我影到咁hea 😂本身冇谂住post🍍
🐖 #黑椒咸猪手 🐖 ($148)
呢度既招牌菜🐷 大到爆炸猪手
食落又淋又松,充满骨胶原😝
而且超厚肉,食紧都唔厌😆
仲有黑椒汁令佢更惹味👍

🦔 #银山砵酒鳝球 🦔 ($158)
另一个招牌🍾️ 鳝球爽口弹牙🥱
炸得啱啱好😌 但系砵酒味唔重😫
见佢倒晒落个盖度,准少少啦老细😂
不过用料新鲜👍都好值得叫😆

🐟 #椒盐九肚鱼 🐟 ($108)
我自己最中意既一个餸😂
不过佢好似炸得太耐😌变咗好硬😂
之後炸酱入面又冇乜肉😫希望下次会更好
总结来说 够镬气 又好食 又老香港 去啦😆

🎈深水埗石硖尾街1号地下B-C号舖
平均伤害:$200
好味值:8/10
捻手小菜麻甩排行榜 (个人口味)
1. 万发海鲜饭店 (8.5/10)
2. 爱文生饭店 (8/10)
3. 金利来小厨 (7.5/10)
4. 鳯城酒家 (7.5/10)
5. 荣记(东成)饭店 (7/10)
6. 祥囍煲仔小厨 (6.5/10)
7. 明记饭店 (6/10) .
2020-01-31 1173 浏览
好耐无食过大排档小炒,上网搵到呢间爱文生睇落唔错就试下。本来想叫椒盐九肚鱼不过卖晒,唯有叫椒盐鲜鱿,3款入面佢系最正,外层粉浆够薄身,火喉掌握得非常好,外层炸得酥脆而入面嘅鲜鱿够嫩口完全唔靱,必食😋小炒皇材料丰富,镬气十足。韭菜炒得嫩口,虾乾亦都发挥到佢嘅咸香鲜味,腰果够脆口,可惜鱿鱼炒得比较靱。生炒鸡柳嘅酸甜酱汁非常惹味,不过都系配排骨好味啲
好耐无食过大排档小炒,上网搵到呢间爱文生睇落唔错就试下。

生炒鸡柳嘅酸甜酱汁非常惹味,不过都系配排骨好味啲
小炒皇
生炒b鸡柳
小炒皇
2020-01-10 1127 浏览
是晚一行六人到爱文生,6:45到达已人山人海,等了半小时终於有位了。先来招牌椒盐鱿鱼,一如以往的好,脆浆做得出色,薄薄的一层,刚好让人感受到脆感而不腻。鱿鱼火喉控制也刚好,富有弹性。秋冬蔬菜,姜汁芥兰,姜汁浓郁,但稍微太多油每次必点,粟米鱼肚汤。水准依然八珍豆腐煲,非常好吃,内脏略少,但不影响味道,热辣辣非常惹味豉椒炒圣子,也是常点得菜式,辣辣的仍保留圣子的鲜甜姜葱炒蟹,炒蟹厌炸得过火,有点乾。但姜葱特多,惹味菜式。砵酒焗蚝,推荐菜式,味道控制刚好,配衬的洋葱鲜甜无比,真心推荐临时加的菜,眼看很多食客也点,心思思的也点了两只分来吃。也是刚炸好热辣辣上台,当然好味。卤水底不咸,滋味滋味整体而言:食物:火喉十足的大排档小炒,主打热门菜式不会让人失望,其他较少人点的小菜也有惊喜服务:快快快,大排档文化环境:想要坐得舒适,不是最佳选择

椒盐鱿鱼

秋冬蔬菜,姜汁芥兰,姜汁浓郁,但稍微太多油
姜汁芥兰

每次必点,粟米鱼肚汤。水准依然
粟米鱼肚汤

八珍豆腐煲

豉椒炒圣子,也是常点得菜式,辣辣的仍保留圣子的鲜甜
豉椒炒圣子

姜葱炒蟹,炒蟹厌炸得过火,有点乾。但姜葱特多,惹味菜式。
姜葱炒蟹

砵酒焗鳝球

炸乳鸽

整体而言:
服务:快快快,大排档文化
环境:想要坐得舒适,不是最佳选择
2019-12-14
椒盐鱿鱼