2025-07-17 1288 浏览
將泰國街頭大牌檔鑊氣小炒,静雞雞在六月中搬了來港,並開在我家附近,我們一家人對泰菜也有點好感,就怎能不去趁趁熱鬧呢。這一間襲港的泰國餐廳,叫 Krapow 爆爆泰菜,最近開了在將軍澳Popcorn二期,前身亦是一間泰好味的泰國菜餐廳,這店就來延續將軍澳商場少有的泰味道。今次這餐廳,以主打泰國街頭地道風味小炒經營。一入餐廳,從廚房飄來燒烤的氣味,彷彿到了曼谷的大排檔夜市場,引起我們食慾之餘,更勾起我們在曼谷行逛美食夜市的回憶。一看餐牌,這餐廳的菜式廣闊,真不明白,商場裡小小的廚房空間怎能應付。不理了,今回你出到菜我們就盡情點好了。先點了小食 Snacks,有炸蝦餅,鹹蛋炸魷魚 ,沙爹雞/豬,泰式煎蠔餅 。炸蝦餅是傳統泰式炸法,添些酸甜醬之後,就是伴啤酒美食。鹹蛋炸魷魚也是香口,鹹蛋皇的咸香,包裹著鱿魚,一啖一件,今晚就不理會邪惡是什麼好了。而沙爹燒烤火喉十足,難怪一入餐廳,迎賓香氣就是來自燒沙爹的氣味。泰式煎蠔餅煎得香脆,感覺蠔肉雖然大隻,但數量略少了一點。肉類與海鮮今晚點了有火山骨,黃咖喱炒蝦 ,泰式燒牛柳,原隻燒鮮魷魚。火山骨就不得了,用酸辣開胃的湯汁,煮到豬骨入味,然後擺得甚有山水

炸蝦餅是傳統泰式炸法,添些酸甜醬之後,就是伴啤酒美食。
泰式煎蠔餅煎得香脆,感覺蠔肉雖然大隻,但數量略少了一點。
火山骨就不得了,用酸辣開胃的湯汁,煮到豬骨入味,然後擺得甚有山水意境上桌,沒半點像被人說成煲過湯之湯渣模樣。
黃咖喱炒蝦亦是惹味非常,咖喱味香濃偏甜,這是泰式的特點,適宜點一個白飯,與咖喱汁伴吃,或可以打包咖喱汁回家,再伴上任何海鮮,作個二食。
泰式燒牛柳,牛柳燒得淋滑,配上特制泰式燒醬汁,$138這個價錢,性價比相當之高。
原隻燒鮮魷魚,魷魚串起以炭火燒過,伴上紫洋蔥和蘿蔔絲吃,酸酸地是地道的泰國街頭小吃味道,魷魚切成花是考功夫的傑作,能一人一串就更爽了。
吃泰菜怎能沒有粉麵飯,今晚也點了泰北咖喱雞髀湯麵 ,醉貓炒河 ,火車炒飯 。
泰北咖喱雞髀湯麵是驚喜,將麵一半是炸脆了,再撈上帶椰香的咖喱麵上吃,增添了整碗麵的香口和軟綿香脆參半,雞髀煮得入味一撕就開,就方便一齊分享了。
醉貓炒河,河粉煙韌,與廣東河粉不同,整碟河粉炒得甚有鑊氣,而火車炒飯也如是,泰廚師的小炒功架,鑊氣的掌握,不遑中國廚師多讓。
甜品點了各人也愛吃的芒果糯米飯 ,這是泰式甜品之 Signature ,兩種不同味道的糯米飯,再配清甜的泰國芒果,是百吃不厭的泰國甜品
總結這間泰國餐廳,熱愛泰菜的朋友,就不要錯過這間地道非常、鑊氣一流的泰式風味餐廳了。

因為這餐廳,泰多嘢食泰好味了。
2025-07-05
2025-07-11 1684 浏览
將軍澳開左間新泰國菜,星期五晚約班朋友試試。先點啲前菜小食配啤酒🔸️沙嗲串燒(4串) $78雞、豬各兩串。燒得香嫩,沙嗲醬有濃郁花生香,惹味十足。🔸️鳳爪沙律 $88鳳爪彈牙,味道酸甜微辣,十分醒胃。🔸️原隻燒鮮魷魚 $138魷魚肉質彈牙,鮮味突出。配上自家制醬汁,味道都唔錯。🔸️椰子雞湯 $108湯底香濃帶點微辣,椰香味突出,雞肉都幾嫩滑。🔸️泰式肉碎生菜包 $88生菜爽脆,但略嫌有點難包。香料層次豐富,肉碎微辣惹味。🔸️泰式燒牛柳 $138牛柳燒得剛好,粉嫰粉嫰,香氣撲鼻,配上泰式醬汁酸辣開胃。🔸️火山骨 $168十分吸精嘅巨型火山骨,朋友至愛。餐廳好貼心,提供手套,方便進食。排骨肉嫩,醬汁香辣刺激。🔸️椰菜苗 $88椰菜苗炒得爽口,帶有淡淡蒜香味。🔸️飛雞炒河 $88雞肉嫩,河粉炒得乾身不油膩。飲品方面都幾多選擇,除左啤酒,仲有雞尾酒。🔸️泰式莫希托 $68🔸️蝶舞可樂撻 $68🔸️夏日三重彩 $68🔸️凍泰式咖啡 $30🔸️單霞 $30🔸️象啤 $30啤酒清爽易入口,帶微微麥香,食泰國菜飲最爽飯後點杯凍泰式咖啡,咖啡極濃,甜度適中。飯後甜品當然唔少得,叫左幾款一齊試。🔸️芒果糯米飯 $68芒果幾甜,糯米軟糯,
將軍澳開左間新泰國菜,星期五晚約班朋友試試。

先點啲前菜小食配啤酒
🔸️沙嗲串燒(4串) $78
雞、豬各兩串。燒得香嫩,沙嗲醬有濃郁花生香,惹味十足。
🔸️鳳爪沙律 $88
鳳爪彈牙,味道酸甜微辣,十分醒胃。

🔸️原隻燒鮮魷魚 $138
魷魚肉質彈牙,鮮味突出。配上自家制醬汁,味道都唔錯。

🔸️椰子雞湯 $108
湯底香濃帶點微辣,椰香味突出,雞肉都幾嫩滑。

🔸️泰式肉碎生菜包 $88
生菜爽脆,但略嫌有點難包。香料層次豐富,肉碎微辣惹味。

🔸️泰式燒牛柳 $138
牛柳燒得剛好,粉嫰粉嫰,香氣撲鼻,配上泰式醬汁酸辣開胃。

🔸️火山骨 $168

🔸️椰菜苗 $88
椰菜苗炒得爽口,帶有淡淡蒜香味。

🔸️飛雞炒河 $88
雞肉嫩,河粉炒得乾身不油膩。

飲品方面都幾多選擇,除左啤酒,仲有雞尾酒。
🔸️泰式莫希托 $68
🔸️蝶舞可樂撻 $68
🔸️夏日三重彩 $68
🔸️凍泰式咖啡 $30
🔸️單霞 $30
🔸️象啤 $30

飯後甜品當然唔少得,叫左幾款一齊試。
🔸️芒果糯米飯 $68
芒果幾甜,糯米軟糯,椰汁香濃,甜而不膩。
🔸️椰汁雪糕 $58
雪糕好幼滑,椰香濃郁。
🔸️芒果蜜吐司 $68
芒果幾甜,吐司外脆內軟。

2025-07-04
2025-06-28 1671 浏览
將軍澳Popcorn有間以泰式大排檔風味嘅泰國餐廳,聽落都幾特別首先嚟個小食開吓個胃特先,炸魷魚球唔常見,炸到咁金黃靚仔令人流晒口水,點魷魚專用嘅辣醬食,更配合炸香泰式大排檔最signature當然係BBQ,燒烤風味當然離不開串燒,魷魚、豬肉同雞肉都燒得香濃,各配唔同嘅醬汁燒牛柳份量好厚,肉質幾嫩幾鎖到汁燒原隻魷魚估唔到咁有焦香,口感夠滑溜,令人好想去BBQ除咗潮州嘢,泰式亦有蠔餅,大大塊炸得酥脆,好多蠔肉,點泰式醬汁勁惹味火山骨係近來潮流嘅泰國菜式,用鍋滾住keep warm,大大嚿豬肉骨,充滿冬陰湯香,滲入豬肉當中作為澱下當然要食瀨粉質,泰式金蛋麵比較少聽到,又幾索咖喱湯底,又香又彈,雞髀肉都索晒汁炒河嘅河粉好特別,唔係平時食嘅河粉,而係一片片,非常煙韌,連豬肉碎炒到勁爆香甜品一定走唔甩芒果糯米飯,飯有雙色—班蘭同椰香,芒果大大嚿好甜蜜糖吐司真係好值得推介,菠蘿粒係新鮮切粒嘅,吐司激厚滿滿蜜糖香味泰茶都好出名,呢間有唔同嘅茶類選擇,有青檸茶,亦有龍眼玫瑰茶,茶香馥郁。冇諗過連cocktail都有,蝶豆花colada好香椰子味而用金不換同蛋香調和嘅酒都好特別,口味極之清爽甘甜

鹹蛋炸魷魚

沙嗲串燒

泰式燒牛柳

燒牛柳份量好厚,肉質幾嫩幾鎖到汁

原隻燒鮮魷魚

燒原隻魷魚估唔到咁有焦香,口感夠滑溜,令人好想去BBQ

泰式煎蠔餅

火山骨

泰北咖喱雞金蛋麵

醉貓炒河

芒果糯米飯

菠蘿椰子蜜糖吐司

蝶舞可樂撻

真金不換

而用金不換同蛋香調和嘅酒都好特別,口味極之清爽甘甜
2025-06-27
芒果糯米飯
菠蘿椰子蜜糖吐司
蝶舞可樂撻
真金不換
將軍澳POPCORN商場有新泰菜主打鑊氣小炒進駐,炒粉麵飯基本上係必點🔥 醉貓炒河($88)比飛雞炒河($88)更加惹味,前者帶點微辣鹹香感重,後者炒雞蛋配雞肉的味道就比較出 但兩款都係用上超級煙韌的河粉 越嚼越香完全食唔停🌶️~小食類推薦炸蝦餅($78/3件)每件都一開二 好彈牙蝦味夠🍤 邪惡仲有炸得好酥脆的泰式煎蠔餅($98) 好大的一塊,每一口都有滿滿的蠔仔 配辣醬超正🦪 適合同朋友仔一齊share的有火山骨($168) 佢有個火爐仔熱住 唔洗驚食得慢會凍晒,自製的青椒醬唔會好辣 反而都幾夠酸!而燒烤種類都唔少 沙爹串燒($78/4串)有豬、雞、魷魚揀,另外仲有原隻燒魷魚($138)沾酸辣醬好開胃 份量好多啖啖肉🦑 佢哋仲有泰式燒牛柳($138)呢個價錢絕對屬於抵食🐮 甜品類除左基本泰菜必點的芒果糯米飯($68) 我反而覺得菠蘿椰子蜜糖吐司更加有驚喜 吐司外脆內軟熟 面頭有滿滿的菠蘿粒粒 好大球的椰子雪糕 夾埋一齊食冷熱交融🍍 而飲品佢哋的凍泰式咖啡($30)仲有得走甜 奶味唔會過重 反而仲好飲到啖啖的咖啡香☕️ 鍾意飲酒一定唔好錯過佢哋的cocktail 價錢非常相宜 最鍾意蝶舞可

而飲品佢哋的凍泰式咖啡($30)仲有得走甜 奶味唔會過重 反而仲好飲到啖啖的咖啡香☕️ 鍾意飲酒一定唔好錯過佢哋的cocktail 價錢非常相宜 最鍾意蝶舞可樂撻($68)蝶豆花版的pina colada除左個樣適合打卡 椰奶味道都好香但唔會過膩🥥 而偏愛refreshing的話都可以試下真金不換($68) gin底再加香草 啱晒配辣野個陣飲🌿
2025-08-01 0 浏览
逛街發現了一間新開的泰國菜餐廳,環境寬敞舒適,加上最近天氣炎熱,頓是勾起我的食慾,便與朋友去嘗嘗。鹹蛋炸魷魚 ($68)相當邪惡,金黃色的鹹蛋黃均勻地沾滿魷魚,魷魚柔軟煙韌,鹹香可口,濃而不膩。沙爹(雞、豬) ($78)選了雞肉和豬肉,軟腍多汁,沙嗲醬添加了花生粒,味道甜甜的且帶點花生香味,相當惹味。泰式燒牛柳 ($138)牛柳熟度恰到好處,口感軟腍,肉味香濃。火山骨 ($168)賣相吸睛,排骨埋疊成小火山,上桌時熱氣騰騰,引人食慾!表面淋上醬汁,酸酸辣辣,啖啖醒胃提神。飛雞炒河 ($88)上桌後香氣撲鼻,河粉嫩滑煙韌,蛋香十足,有驚喜。泰北咖喱雞髀金蛋麵 ($88)湯底味道香甜,金蛋麵掛滿湯汁,微辣惹味,啖啖獨特滋味,讓人停不下口!菠蘿椰子蜜糖吐司 ($68)外脆內軟,帶有蜜糖香,配上新鮮菠蘿和椰子雪糕,帶來清新酸甜好滋味。椰汁沙冰 ($42)口感細滑,椰香濃郁,味道清甜清爽。

鹹蛋炸魷魚 ($68)

沙爹(雞、豬) ($78)

泰式燒牛柳 ($138)

牛柳熟度恰到好處,口感軟腍,肉味香濃。

火山骨 ($168)
賣相吸睛,排骨埋疊成小火山,上桌時熱氣騰騰,引人食慾!

表面淋上醬汁,酸酸辣辣,啖啖醒胃提神。

飛雞炒河 ($88)

上桌後香氣撲鼻,河粉嫩滑煙韌,蛋香十足,有驚喜。

泰北咖喱雞髀金蛋麵 ($88)

菠蘿椰子蜜糖吐司 ($68)

椰汁沙冰 ($42)
口感細滑,椰香濃郁,味道清甜清爽。
冇諗過商場舖都有咁正宗嘅泰菜。而家要食泰菜真係唔使特登去九龍城。我特別鍾意佢哋啲炒嘢有鑊氣,同埋燒烤口味好正宗又夠耐性燒得香🥰。✨鳳爪沙律 $68鳳爪爽脆,酸辣開胃,好啱夏天食。經常被鳳爪沙律辣到飛起嘅我🤕覺得呢度辣度唔算高。私心鐘意佢哋少唐芹少洋蔥🙂‍↕️。✨炸蝦餅 $78炸到金黃色,彈牙鮮味,蝦肉比例好高。✨鹹蛋炸魷魚 $68魷魚𠝹花特別易掛起鹹蛋醬。食落去幾惹味,但唔係中式金沙xx嗰種鹹同濃味。✨沙爹4串(雞/豬/魷魚) $78我哋揀咗2串雞、2串豬。大大塊壓到扁平嘅肉,我經驗係呢種一定正宗好味🤫。果然又嫩又醃得入味,加埋沙嗲汁超惹味。✨火山骨 $168勁大塊排骨,不過戴手套拆肉食都幾方便。排骨唔算好厚肉不過肉質好嫩。個湯汁好惹味,有好濃青辣椒嗰種香味同辣味。雖然湯汁對我嚟講好辣,但屋企人直情當湯飲🤯。✨黃咖喱炒蝦 $168食過好多間泰菜嘅黃咖喱炒蝦 ,呢度嘅份量一定係最多,有成十幾隻蝦🦐。黃咖喱又香又惹味,蛋嘅比例幾高,忍唔住食多幾啖。✨泰式燒牛柳 $138七成熟左右,肉質彈牙唔韌,多肉汁而且肉味好濃,似食緊塊好食嘅牛扒🥩。✨原隻燒鮮魷魚 $138烤到金黃,賣相好吸引。彈牙鮮味,

✨鳳爪沙律 $68

✨炸蝦餅 $78
炸到金黃色,彈牙鮮味,蝦肉比例好高。

✨鹹蛋炸魷魚 $68

✨沙爹4串(雞/豬/魷魚) $78

✨火山骨 $168

✨黃咖喱炒蝦 $168

✨泰式燒牛柳 $138

✨原隻燒鮮魷魚 $138
烤到金黃,賣相好吸引。彈牙鮮味,而且燒過嘅香氣好突出。

✨火車炒飯 $88
✨醉貓炒河 $88
✨飛雞炒河 $88
人多所以嗌咗三個炒飯炒河。老實講上菜時候已經7成飽,但真係吸引到我都每樣食返一碗。炒得有鑊氣,乾身唔油膩。

火車炒飯同醉貓炒河味道有啲似,好香嘅醬油同魚露。飛雞炒河就最緊要撈埋個泰式辣醬(❌甜辣醬)一齊食。佢哋嘅河粉有少少煙靭真係特別好食。

✨菠蘿蜜糖吐司 $58
多士焗到外脆內軟。椰子雪糕味道好濃!加埋新鮮菠蘿酸酸地冇咁膩。

✨芒果糯米飯 $68
糯米飯煙煙韌韌,仲要有兩種口味(原味+班蘭)。芒果甜到誇張,一啲渣都冇。

✨龍眼玫瑰花茶 $30
清甜滋潤,冇諗過龍眼+玫瑰嘅味道會咁smooth。

✨椰汁沙冰 $42
✨菠蘿沙冰 $42
沙冰打到好幼滑,味道好濃但甜度唔高。

2025-07-30 0 浏览
鹹蛋炸鱿魚🦑鱿魚炸到金黃酥脆✨,鹹蛋嘅香味完美滲入入面,一口落去外脆內嫩,香🤤,仲可以蘸店裡配嘅醬,超級推薦!泰式酸辣蒸鱿魚🦑濃郁嘅泰式酸辣味啱啱好滲入鱿魚入面,鱿魚鮮嫩多汁,Q 彈有咬口,酸辣開胃,令人一口接一口停唔到嘴💃!椰汁雪糕🍦椰香濃郁,口感幼滑絲柔芒果沙冰🥭芒果味十足,冰沙綿密,入口即溶,冰爽可口,夏天飲真係太正啦🎉
鹹蛋炸鱿魚🦑

泰式酸辣蒸鱿魚🦑

椰汁雪糕🍦椰香濃郁,口感幼滑絲柔
-开在PopCorn2期的泰菜餐厅!五分我会给4.5!!我跟朋友都说好吃!-✔️飞鸡炒河没想到主食会成为我的Top1河粉有点像广东的陈村粉 但是更加软糯油油润润的口感我真的很喜欢!还可以搭配辣椒酱吃 口味更丰富✔️火车炒饭是比较湿润的炒饭 但锅气十足搭配芥兰爽脆 我真是碳水✔️黄咖喱炒虾椰香浓郁的黄咖喱好适合下饭虾肉紧实 肉质饱满且入味 也不错✔️沙爹(鸡、猪、鱿鱼)烤串本身就已经有沙爹味儿了但还是提供了好几种蘸料蘸着吃✔️火山骨泰式酸辣汤炖煮的猪肋排肉质软烂连骨头都吸满汤汁酸酸辣辣的非常开胃
开在PopCorn2期的泰菜餐厅!
五分我会给4.5!!我跟朋友都说好吃!
✔️飞鸡炒河
没想到主食会成为我的Top1
河粉有点像广东的陈村粉 但是更加软糯
油油润润的口感我真的很喜欢!
还可以搭配辣椒酱吃 口味更丰富
✔️火车炒饭
是比较湿润的炒饭 但锅气十足
搭配芥兰爽脆 我真是碳水
✔️黄咖喱炒虾
椰香浓郁的黄咖喱好适合下饭
虾肉紧实 肉质饱满且入味 也不错
✔️沙爹(鸡、猪、鱿鱼)
烤串本身就已经有沙爹味儿了
但还是提供了好几种蘸料蘸着吃
✔️火山骨
泰式酸辣汤炖煮的猪肋排
肉质软烂连骨头都吸满汤汁
酸酸辣辣的非常开胃
  • 飞鸡炒粉
  • 火车炒饭
  • 沙爹(鸡、猪、鱿鱼)
  • 黄咖喱炒虾
今日專程來試這間新開的泰國菜,炎炎夏日最想食些酸香開胃的菜式,便點了招牌**炒金邊粉**。 初嚐第一口覺得甜味較突出,酸度未夠解暑,正想抱怨時發現旁邊附了青檸,立刻擠了半顆。誰知加得太多,吃到中段反而過酸,這才領悟到師傅原來的調味其實恰到好處——甜酸平衡中帶花生碎和魚露的鹹香,是種循序漸進的味覺體驗。 最驚喜是金邊粉的質感,煙韌彈牙不黏糊,鑊氣十足。面頭鋪著的幾隻大蝦爽口鮮甜,加上豆乾、芽菜等配料,口感豐富。 泰式咖啡對我這個慣飲齋啡的人來說偏甜,但冰涼順喉,配濃味金邊粉倒是不錯。 這餐讓我學到,有時最地道的味道,就是師傅最初呈現的那份平衡。下次會記得先細味原味,再慢慢調整酸度。

將軍澳新開嘅泰式大排檔!你一定要試😋KRAPOW! 爆爆•泰菜 @krapow.hk 強勢登陸將軍澳主打炭烤同鑊氣等小菜地道風味令你置身於泰國街頭一樣⭐️泰式肉碎生菜包⭐️鳳爪沙律兩款前菜都非常開胃無骨鳳爪沙律酸酸辣辣肉碎生菜包嘅肉碎用上大量香料去炒製,味道令人垂涎欲滴⭐️沙嗲串燒雞豬⭐️原隻燒鮮魷魚⭐️泰式燒牛柳既然佢哋嘅炭火燒烤係最出名嘅淘小姐就試吓三款唔同嘅小食沙嗲串燒除咗有好重花生味嘅沙嗲汁旁邊仲有一碟有青瓜碎嘅酸甜醬汁淘小姐都係第一次見咋估唔到加埋串燒食都幾特別泰式牛柳同炭燒魷魚都有同樣嘅醬汁鹹鹹辣辣嘅味道令兩款小菜嘅口感焺華淘小姐就大推炭燒魷魚😋勁新鮮彈牙🤭⭐️椰子雞湯⭐️泰式肉碎明爐烏頭雞湯入面除咗有椰子嘅味道仲有車厘茄、秀珍菇等等唔算太辣都幾好飲而條烏頭我哋特登揀唔辣嘅魚肉新鮮口感紮實相信加辣會更加惹味⭐️火山骨第一次食火山骨有湯底所以個辣度唔係太刺激小姐都幾喜歡佢細portion 咁就可以食多啲其他嘅餸菜⭐️蒜蓉炒椰菜苗⭐️飛雞炒河兩碟炒嘢都非常有鑊氣雖然只係蒜蓉炒椰菜苗但係佢都帶有啲鹹香嘅風味而飛雞炒河個味道同口感都100分河粉好似唔係平時食開嘅河粉佢係半透明嘅河粉吸收味道嘅能力都好強
將軍澳新開嘅泰式大排檔!你一定要試😋

主打炭烤同鑊氣等小菜
地道風味令你置身於泰國街頭一樣

⭐️泰式肉碎生菜包
⭐️鳳爪沙律

兩款前菜都非常開胃
無骨鳳爪沙律酸酸辣辣
肉碎生菜包嘅肉碎用上大量香料去炒製,味道令人垂涎欲滴

⭐️沙嗲串燒雞豬

淘小姐就大推炭燒魷魚😋勁新鮮彈牙🤭

⭐️椰子雞湯
⭐️泰式肉碎明爐烏頭

雞湯入面除咗有椰子嘅味道
仲有車厘茄、秀珍菇等等
唔算太辣都幾好飲

食咗三款甜品🤭
熱辣辣嘅芒果糯米飯
椰汁雪糕仲有烤過嘅椰子片同鹹鹹地嘅椰汁
而芒果蜜糖吐司係即叫即制
蜜糖搽滿九宮格吐司勁滿足~

⭐️泰式莫希托

傾吓傾吓又嗌多支象啤同星霞啤啤佢
開開心心又一晚
相信我哋好快都會再嚟過

🍽️ KRAPOW! 爆爆•泰菜 @krapow.hk
📍 將軍澳唐俊街 9 號 Popcorn 2, 一樓 F69 舖

將軍澳終於有間似樣嘅泰國菜!!!仲要唔係連鎖分店,仲有泰國員工!!✨Snack & Salads 鳳爪沙律·炸蝦餅·沙爹串·泰式煎蠔餅 鳳爪沙律清爽,口感滑嫩;炸蝦餅咬落酥脆,唔算太油膩;沙爹串炭火烤制得啱啱好,有雞肉、豬肉以及魷魚,特別鍾意佢個醬汁有顆粒感;泰式煎蠔餅煎得金黃,內含新鮮的蠔肉,好食!✨Meat & Seafood 火山骨·黃咖喱炒蝦·泰式燒牛柳 ·原隻燒鮮魷魚火山骨經過慢火燉煮,肉質鮮嫩,搭配特製的香料醬,味道濃郁,辣度唔重但好惹味;黃咖喱炒蝦值得一試,咖喱濃稠,蝦肉新鮮,頗有鑊氣!泰式燒牛柳同魷魚又係燒得恰到好處,唔乾唔柴~✨Rice & Noodles 泰北咖喱雞金蛋麵·醉貓炒河·火車炒飯泰北咖喱麵超掛湯,大大隻雞髀🍗醉貓炒河加入左滿滿嘅肉碎,河粉晶瑩,口感Q彈;火車炒飯粒粒分明,伴隨着雞柳肉,夠香口~✨Dessert 菠蘿椰子蜜糖吐司·芒果糯米飯 甜品店少得芒果糯米飯,清甜嘅芒果加上兩大球煙煙韌韌嘅糯米飯;蜜糖吐司香脆又滋味,加上清新嘅菠蘿同椰子,作為甜品完全冇滯口冇過於甜膩!✨Drinks 泰國奶茶·泰國青檸檬茶·芒果沙冰·香茅蘭葉茶每個種類都叫咗一杯,香茅蘭

✨Snack & Salads

✨Dessert
菠蘿椰子蜜糖吐司·芒果糯米飯

✨Drinks
泰國奶茶·泰國青檸檬茶·芒果沙冰·香茅蘭葉茶

每個種類都叫咗一杯,香茅蘭葉茶好有驚喜,清得來非常解膩;奶茶夠香滑;芒果沙冰都打得好碎身;青檸茶建議可以叫少甜!

一踏進餐廳,便被其充滿活力的氛圍所感染。時尚的裝潢中融入了泰國夜市的元素,空氣中瀰漫著炭火燒烤與香料交織的迷人香氣,讓人對接下來的晚餐充滿期待。我們的美食之旅由幾道精彩的前菜拉開序幕,泰式煎蠔餅外層金黃香脆,內裡包裹著鮮嫩飽滿的蠔肉,口感層次極為豐富;鹹蛋炸魷魚更是邪惡的美味,每一件魷魚都均勻地裹上了金黃鹹蛋黃,鹹香惹味,讓人欲罷不能。而沙爹串燒更是炭火功力的完美展現,無論是雞肉、豬肉還是魷魚,都烤得焦香四溢,肉質保持著鮮嫩多汁,蘸上濃郁的沙爹醬,滋味無窮主菜環節更是將這場盛宴推向高潮。首先登場的是氣勢磅礴的「火山骨」,巨大的豬骨堆疊如山,肉質被燉煮得極為軟爛,輕輕一撥便能骨肉分離,配上那酸辣開胃的秘製醬汁,每一口都讓人大呼過癮。同場的燒烤菜式也毫不遜色,原隻燒鮮魷魚體型碩大,經炭火燒烤後,散發著誘人焦香,口感彈牙鮮甜;而泰式燒牛柳則肉汁豐腴。另一款主食泰北咖喱雞脾湯麵 (Khao Soi) 亦是驚喜之作,香濃的咖喱湯底帶有淡淡的椰香,巨大的雞脾燉得軟嫩入味,配上爽滑的麵條與頂層香脆的炸麵,口感豐富,充滿泰北風情。黃咖喱炒蝦的濃郁咖喱汁完美地包裹著每一隻爽彈大蝦,用來拌飯堪稱一絕。最後

主菜環節更是將這場盛宴推向高潮。首先登場的是氣勢磅礴的「火山骨」,巨大的豬骨堆疊如山,肉質被燉煮得極為軟爛,輕輕一撥便能骨肉分離,配上那酸辣開胃的秘製醬汁,每一口都讓人大呼過癮。同場的燒烤菜式也毫不遜色,原隻燒鮮魷魚體型碩大,經炭火燒烤後,散發著誘人焦香,口感彈牙鮮甜;而泰式燒牛柳則肉汁豐腴。另一款主食泰北咖喱雞脾湯麵 (Khao Soi) 亦是驚喜之作,香濃的咖喱湯底帶有淡淡的椰香,巨大的雞脾燉得軟嫩入味,配上爽滑的麵條與頂層香脆的炸麵,口感豐富,充滿泰北風情。黃咖喱炒蝦的濃郁咖喱汁完美地包裹著每一隻爽彈大蝦,用來拌飯堪稱一絕。最後,醉貓炒河與火車炒飯,充分展現了泰籍主廚對於「鑊氣」的精準掌握,是令人無法抗拒的地道風味

在一系列濃郁惹味的菜式之後,精緻的甜品與特色飲品為我們的味蕾帶來了清新的平衡。家人點的乳酸蘇打氣泡感十足,酸甜清爽,非常解膩;而我的芒果沙冰則冰涼綿密,充滿熱帶風情,瞬間消解了口中的辛辣感。色彩夢幻的「蝶舞可樂撻」與清香的「龍眼致瑰花茶」也同樣出色。甜品方面,菠蘿椰子蜜糖吐司將烤得香脆的吐司與冰涼的雪糕、酸甜的菠蘿結合,是完美的飯後甜點;而經典的芒果糯米飯,芒果清甜,糯米飯軟糯,為這頓豐盛的晚餐畫上了圓滿的句號

這個晚上,我們一家人在「KRAPOW! 爆爆•泰菜」度過了一段非常愉快的時光。這裡不僅食物極具水準,環境舒適,更重要的是,它成功地將泰國街頭那份充滿生命力的煙火氣帶到了香港。對於所有熱愛泰國菜的朋友來說,這裡絕對是個值得一再探訪的將軍澳美食新據點
2025-07-05 1037 浏览
今日同老婆去咗間泰國餐廳食晏,老婆嗌咗個炒金邊粉,鑊氣夠晒勁!金邊粉炒得乾爽唔油,大蝦爽口彈牙,加埋花生碎同青檸,酸甜滋味好開胃。 我就試咗個馬沙文咖喱豬扒飯,真心有驚喜!豬扒肉質鬆化,馬沙文咖喱香濃得嚟帶啲甜味,仲有啲花生碎增加口感,撈飯食真係一絕。兩杯泰式咖啡都好夠水準,咖啡味濃得嚟帶住煉奶香,甜度啱啱好,飲完成個人醒晒神。 地方雖然唔算大間,但坐得舒服,服務都幾殷勤。兩個人食到飽飽都係二百零蚊,性價比高!下次想食平靚正泰菜,一定會再嚟!
炒金邊粉

馬沙文咖喱豬扒飯

炒金邊粉
馬沙文咖喱豬扒飯
2025-06-30 832 浏览
位於PopCorn 2一樓的全新泰國餐廳,延續了該舖位以往的泰式餐飲基因。晚市時段人氣頗旺,但寬敞的座位間距與簡潔的木系裝潢,仍能保持舒適的用餐體驗。店員主動添水換碟的細心服務更是加分不少。泰式海南雞飯 $88黃油雞分量足秤,去骨處理得宜,肉質皮爽肉滑。雞油飯粒分明度中等,若能加強香茅與斑斕葉香氣會更地道,整體屬穩陣之選。醉貓炒河 $88鑊氣十足的街頭風演繹,使用少見的寬身河粉,吸附辣醬之餘仍保持彈牙口感,配料有肉碎、粟米仔、蘿蔔、紅椒等,嗜辣者可要求加辣升級。泰式煎蠔餅 $98雖名為「煎」實則深炸,但驚喜在於蠔肉飽滿度,每顆蠔仔都算大粒,完全冇腥味,蠔餅食落唔會太鹹,配特製醬汁,風味更佳。總括而言,在商場定位中屬合理範圍,味道正常發揮,唔伏,值得為泰式鑊氣再度回訪。
1993 浏览

泰式海南雞飯 $88