燉 (英皇道)

燉 (英皇道) (已結業)

STEW (King's Road)
燉 (英皇道) (已結業)
2K
ciu ciu
又一棵彗星隕落
ciu ciu
2021-06-24
关注
之前喜歡燉,除了是想支持楊明外,重要的是真心喜歡他家的家庭菜。其實有很多努力工作的香港人,一天辛勞過後,有一個地方可以吃住家飯,喝些家常湯水,價錢適中,是個非常好的概念。在灣仔分店已不只一次買下現金券。自從搬了來炮台山,去過幾次這邊的店,發覺除了坐的位置沒有灣仔分店大及舒適外,服務也很有落差!已經好一陣子沒有幫襯。今天想起那條清蒸馬友跟白飯,還有一些現金券,所以決定再給他一次機會。沒想到馬友套餐已經由$108加到$138,更重要的是,現金券不能用來買套餐。晴天霹靂呆在當地。再次詢問,記得灣仔店是可以的。服務員只交代一句:以前可以,E家唔得!是上頭的意思,我亦是按本子辦事!八達通機器壞了,就一句:比現金!其他服務方面的細節就更不用多說了⋯ 我在想,如果老闆在場,他會接受這種服務態度嗎? 整個店大部份東西都係套餐,如果現金券不能來買套餐,真的不知道講怎麼。查看更多
沒有
芝森批
難飲、污糟、服務差
芝森批
2020-12-04
关注
呢間鋪真係極差之前經過,見唔係好餓咪是但入去飲個湯囉首先,絕對唔平,一個湯,以咁嘅價錢,佢絕對算不上係足料第二,絕對唔係好飲,啲湯飲落去係有加唔同調味料,話就話無味精,但係飲落去都係會口乾。飲落去係人工味多... 有時你唔落料,都可能係啲材料本身就唔夠天然架嘛(例如係;浸咗糖水/落咗野嘅生果)第三,衛生環境好差,枱同地板都痴立立好驚,而且好多人喺入面咳又唔奄咀最後,最大獲嘅係佢啲員工帶口罩只帶一半,口水又周圍噴😡查看更多
检举
黃屍. 老作. 什麼民主? 什麼事人人平等. 超~
2021-09-04
我是藍人
2021-09-14
服務差!只識話似大家樂
2020-11-17
关注
尋日中午12點半見完客路過燉北角那店, 凉凉地走入去想問翻果樓面介紹岩我狀況嘅湯水, 掂知巨10問9吾識, 淨系話似大家樂咁! 之前推薦我飲蜜瓜湯果個阿姐吾見左, 換左人。:(仲標誌養生湯, 樓面工基本知識欠缺, 吾怪得咁小人食啦。食完果午餐下次吾會再去黎間燉湯店查看更多
🎗️
2020-12-01
sheungng
好滿足的一餐
sheungng
2020-08-29
关注
尋日去咗燉食咖哩牛筋腩飯及雲腿菜乾豬肺湯! 個咖哩牛筋腩飯真係好有驚喜,炆得d牛筋腩超林超入味,仲要連裏面d薯仔都炆林曬,我仲食到除薯仔之外,無果無試錯味,佢都好似加咗蕃薯一齊炆,令d咖哩增添咗d甜味,送飯一流呀,估唔到燉湯店有炆得咁靚嘅咖哩牛筋腩飯,可惜掛住食無影相,下次一定會再幫襯! 燉係以燉湯為店嘅主題,點可以唔揀返個燉湯試下呢,於是就揀咗盅雲腿菜乾豬肺湯,好足料,除配料外,仲有3舊豬肺,豬肺真係好好味呀,因為足料煲,所以湯味都好濃,食出唔係味精貨,真材實料!正呀!查看更多
LouisLam6474
今日飲了湯和荷葉雞
LouisLam6474
2020-07-16
关注
差到不得了,一點也不好吃👎。應該用奇差去形容。👎👎👎👎👎👎那個湯很像熱水一樣、一點味道也沒有。荷葉蒸雞又肥到不得了。😡😡😡😡😡😡😡😡😡查看更多
食物差差差!服務就好D
2020-05-11
关注
尋晚,第二去北角店嚟個 孤獨dinner, 品質超失望! 蜜瓜螺頭湯螺影無隻, 碗飯又生又硬, 隔離台師啦食緊盅蒸飯都投訴收银阿姐米飯硬到食唔落。阿姐服務好貼心, 即刻换碗飯, 仲攞多盅湯比我同我道歉, 話嚟個湯對肝好, 夜瞓或者攰攰地飲多啖好D㗎。其實我氣飽左, 阿姐態度令我條氣順左就算數。講真, 我常去灣仔果間打卡, 又大坐得舒服好多,出品0K㗎, 不過D人目口目面, 北角果間又細D枱遙下遙下唔穩固, 但系仲意阿姐有常識, 講解款款湯比D客揀,我都系聽巨講揀左嚟個湯,吾糸ㄧ味飲泰國椰皇, 掂知.....! 出品差, 明星店都會死㗎Easy哥查看更多
tommylwl
有點失望
tommylwl
2020-04-28
关注
晚餐時間去到,點了一個套餐,花膠螺頭燉雞加蟲草花蒸雞飯,加了一碟唐生菜。蟲草花蒸雞飯雞冇雞味,醬油冇醬油味,唯一好處就是夠熱,我自己都唔知道自己食緊一個雞飯。店裏講明不加味精,若果當你覺得不夠味的話,店裏有一小包點鹽可以給你加進湯裡面。但是這個湯給我的感覺完全沒有鮮味,反而有一種甜甜的味道,我也猜不出是什麼味道(紅棗?),但明顯不是花膠或螺頭的鮮味。把裏面的材料全部拿上來之後,大約還有半壺湯可以飲。吃完真的有點失望。為了公平起見,下次試一下他的黃咖喱牛腩飯和其他湯。查看更多
Ada.Yeung
補身燉湯
Ada.Yeung
2020-02-04
3K 浏览
关注
我真係好中意飲湯,特別係天氣凍少少飲到熱辣辣嘅湯,成個人暖晒就仲正💕.之前喺灣仔返工無試,經過北角忍唔住試下。喺我心大心細時,收銀姐姐介紹我試了套餐,天麻川芎白芷燉魚頭+魚肚滑雞蒸飯,排隊時已聞到陣陣藥材香味,用料十足,魚頭一大個,最緊要係夠熱,飲落甘甜,飲完有股暖流由內散發出來。.中意蒸飯嘅其中一個原因,係食物嘅精華會滲入飯,呢個飯嘅份量都唔少,魚肚滑雞好多,食餸都飽了😌魚肚厚身好淋又夠味,雞肉嫩滑,雞汁加埋豉油送飯,好滿足👍🏻查看更多
cwkllk
真材實料💯
cwkllk
2020-01-19
关注
近來天氣乾燥,喉嚨經常不適,喉糖食過,龍角散有食過,喉嚨依然有啲不舒服。今日路過北角燉分店,想起佢地好似有燉糖水,提早一個站落車去幫襯。燉湯有飯有湯有甜品,自己食完飯無耐,正正就可以選擇食個甜品,甜品款有三個可以揀,我就揀了紅棗百合桂圓燉雪耳內來潤一潤喉嚨。這間燉分店是自肋,睇落都開了很久,食店內食客有八成,生意唔錯!買了票後要去攞甜品,跟住搵位坐下,開了個蓋,飲了一啖糖水,嘩!真是一個濃縮嘅糖水,裏面有雪耳、百合、紅棗全部都大大舊,而且甜味不高,很給我飲用!飲完後的確有潤的感覺個人評分食物A服務B環境C衛生C抵食A查看更多
+ 4
紅棗百合桂圓燉雪耳
keynesian_711
飲燉湯補一補
keynesian_711
2020-01-16
关注
放工好肚餓約埋兩個朋友去食一個快飯,加上有少少頭赤,我點了川芎燉魚頭。燉湯藥材味濃,但飲落口得個清甜,Silly me,原來喺要自己落鹽。另外兩位朋友叫了白菜豬肺湯,好足料。基本上我覺得他們的出品口味都係偏清淡,可能標榜健康掛 燉湯好足料,咖哩都好味,唔辣,牛腩炆得好腍,可惜坐得不太舒服,喺食完就要走果種。查看更多
燉到爛屍!仲未摺咩?垃9圾
2020-03-28
happyman3399
今次光顧北角店
happyman3399
2020-01-12
关注
9/1,行完山,下午六時左右,有點餓想食飯,剛經過燉湯店,回想那天到荔枝角店嘗不到湯品,所以今天趁早一些,就初嘗湯滋味,我和太太分別飲花膠螺頭燉雞湯和新產品的石斛花旗參瘦肉,果然同朋友所說,不負所望,料足,湯清不油膩,湯味濃,就如店主所標榜,飲下真感覺不到有味精👍🏻😋,另外,食咗個紅酒燴雞和釀涼瓜飯,味道和份量完全滿足到我們的要求,性價比相當高,值得繼續幫襯和推介‼️💪🏻查看更多
sarahvee
自助燉湯店
sarahvee
2020-01-08
关注
今日嚟個 late lunch, 聽聞 12點開始都要排長龍,所以就拖到午飯市過後先去打咭,點知都係咁多人,原本想試的椰皇燉雞湯仲賣哂添。。。後來叫左個黑邊鮑燉雞湯再加埋梅菜扣肉飯,講下個黑邊鮑燉雞湯,配料係足夠架,兩個人share 一盅剛剛好,因為要留肚食鮑去飲珍珠奶茶,由於湯冇落調味,所以落單時,店員都會提醒人客人要自行落鹽,好貼心架服務呀!個豬手飯有驚喜wow, 豬手炆得啱啱好,不太淋,不太硬,而且非常粘口,感覺自己補充左好多骨膠原咁,38蚊,實在係抵。個白鱔就貴少少,要78蚊。注意事項: 店舖只收八達通和現金。查看更多
南乳花菇炆豬手
or#Tm65940455
好味大滿足午餐!
or#Tm65940455
2019-12-22
关注
今日我想食嗰個椰皇湯拼魚肚飯,但賣晒! 於是叫咗呢個金栗鴨肉飯加蘋果雪梨百合湯。栗子補腎, 鴨肉滋陰, 食完已覺得好健康! 個湯有大概兩碗, 啱晒今日黃色火災警告飲; 而且好足料: 有勁多蘋果雪梨, 有大大朵嘅雪耳, 白色嗰D係差唔多㷛溶嘅百合, 仲有無花果! D湯入口扁淡, 但原來枱上有一包包鹽可以按自己喜好落。食完呢餐覺得元氣充滿大滿足! 希望下次再去可以試到椰皇湯加魚肚飯!查看更多
CheeryKing
物超所值的燉湯
CheeryKing
2019-12-15
关注
試咗椰皇燉鷄和魚肚排骨飯。湯的椰子味清香,好味到連椰肉都食埋;蒸飯的魚肚新鮮,排骨很滑,平時不太食飯都食晒。柜面姐姐講解詳細清楚,看得出她的熱誠。再外賣一個回家給媽媽,連她也大讚。以價錢來說,非常抵食,值得試試。Passed by this store and attracted by the menu. Coconut soup filled the area with aroma when I opened the lid. Definitely one of the best coconut soup that I’ve ever had. Steamed rice with ribs was also yummy! With a price tag within $100, very good value for money. 查看更多
椰皇燉雞和魚肚排骨蒸飯
椰皇燉雞
raychoy619
個湯材料不足,得個鹹味
raychoy619
2019-12-15
关注
星期五去開附近見到這店,打算試一次。聽聞啲燉湯出名,再加天氣乾燥及喉嚨有點不舒服,想飮個燉湯滋潤一下。點個川貝燉湯,可惜食料不足,只得一個鹹味。完全失望。其實同健康工房差不多,唯一可能是比較新鮮,即曰燉。太鹹係完全不健康,如其出外飲湯是想保一下及健康一點,不如自己屋企煮或唔好飲。反正飲了也不健康。個滑雞蒸飯就無乜特別,一般貨色,隨便一間路邊小店也是差不多,沒有必要專門去幫襯。再加上個亞姐服務又差。應該不會再去食。查看更多
检举
查看之前的留言(3)
鹽自己落,如果鹹就關你自己事。
2020-01-09
相都無幅, 就慳啲啦😂
2020-01-11
究竟呢位人兄有冇入去食過? D湯明明偏淡, 枱上有一包包獨立包裝嘅鹽比你落, 你仲覺得啲湯咸?
2020-01-16