喜馬拉雅山山山
抵食蒸飯燉湯套餐
喜馬拉雅山山山
2025-09-16
关注
新蒲崗大有街新開嘅「燉湯奶奶」係間專賣燉湯嘅外賣小店,最抵食係$65嘅蒸飯套餐,任揀$48燉湯一盅加任何蒸飯,啱晒附近打工仔輕鬆飽肚。- 土魷蒸肉餅飯:肉餅細滑,土魷鮮甜,飯香味足,好有家常味。 - 豉汁蒸排骨飯:排骨醬香濃郁,豉汁夠味,蒸得嫩滑入味。 - 蟲草花蒸雞飯:雞肉嫩滑,蟲草花帶淡淡草本香,健康又滋補。 - 魚肚蒸滑雞飯:雞肉滑嫩,魚肚軟糯,湯鮮香,配飯一流。 - 老黃瓜章魚赤小豆燉排骨湯:湯底清甜帶鮮味,章魚鮮嫩,滋潤解膩。 - 海底椰蟲草花雪梨燉排骨湯:甜潤雪梨配蟲草花,湯頭清甜透心涼。 - 姬松蓋螺片淮山燉竹絲雞湯:滋補又香濃,淮山軟糯,雞肉入味。 - 黑蒜蟲草花螺片燉排骨湯:湯色濃郁,黑蒜提香,味道層次豐富。 這裏還可以$10優惠價加購冷泡茶一支,性價比高。查看更多
+ 7
barryippy
真材實料燉湯蒸飯
barryippy
2025-09-04
关注
平時都好少飲湯水所以見到附近有呢一間又有飯食,又有湯水飲嘅就諗住試一下店員好Nice同埋好勁,自己一個處理晒所有嘢😂舖頭細細應該主要都係做外賣,見到佢店內都有一張小枱仔相信都可以方便一啲朋友仔企喺度食因為轉頭就要上朋友舖頭玩,所以就叫咗幾個飯加兩個湯,仲叫咗支飲品試吓佢真係值得一讚嘅係佢嘅湯超級足料!!!章魚大大隻!一打開個蓋已經聞到好香嘅章魚味我自己就飲淮山螺片竹絲雞湯,勁多料,螺片食極都有咁,同埋佢湯嘅味道唔會好淡口味好濃郁!我自己比較鍾意佢嘅豉汁排骨飯,佢豉汁排骨個底粉絲,因為給晒啲味啊,所以啲粉絲都好好食蒸雞啲雞嘅質素相當好全部都好滑,其他配料都好入味,肉餅不過不失全部都係送飯一流!查看更多
+ 6
Shirleybaby
等候時間過長
Shirleybaby
2025-08-31
关注
29/8 7:30pm左右,我地叫左兩個蒸飯(有一個冇影相),一個係土魷肉餅蒸飯,一個係魚雞滑雞蒸飯。最初店員有預告後者要等大約15分鐘,我覺得可以接受,就落order。點知等完又等,萬萬估唔到等左45分鐘,大約8:15pm先有外賣。當時出面落緊雨,我企喺度等外賣,加埋悶熱天氣,令人更加煩燥。我知當時兩位店員盡哂力,佢地冇停過手,唔係話佢地偷懶乜乜物物。建議佢地唔好再亂咁接單(我眼見佢地收工前仲密密接單),可以衡量當時工作量及收工時間,設立截單時間。又或者更加準確預告客人製作時間,而唔係由15分鐘變成45分鐘。兩個蒸飯係香,好食,抵食,但已經好難再幫襯,真係好抱歉!查看更多
SuetYingLau4363
適合想食健康又有媽媽味
SuetYingLau4363
2025-08-28
关注
啱啱去咗家附近新開嘅「燉湯奶奶」!餐廳主打燉湯加蒸飯,環境簡單乾淨,好適合同家人朋友嚟慢慢嘆🍽️。.我哋點咗梅子排骨、土魷蒸肉餅、黃酒雞同榨菜牛肉蒸粉絲,味道夠晒正宗。.梅子排骨酸酸甜甜,好開胃;.土魷蒸肉餅肉質嫩又帶啲海鮮鮮香;.黃酒雞有陣陣酒香,好惹味;.榨菜牛肉蒸粉絲夠鑊氣,同埋粉絲吸收晒肉汁,好好食!.飯方面就係中規中矩,唔會太出奇,但同啲菜夾埋一齊幾夾味。.最推介係佢哋兩款燉湯——雞煲翅燉花膠湯同老黃瓜章魚赤小豆燉排骨湯。.湯頭濃郁但完全唔鹹,無味精嘅感覺,用料扎實又有誠意,飲落好清甜滋補,掛住都想再喝一碗!🌟.整體嚟講,呢間餐廳性價比唔錯,氣氛舒適,適合想食健康又有媽媽味嘅朋友查看更多
+ 4
雞煲翅燉花膠湯
梅子排骨
katyyywonggg
性價比超高嘅足料既燉湯蒸飯❤️😋
katyyywonggg
2025-08-23
关注
新蒲崗的燉湯奶奶真是個驚喜!他們的套餐只需$65,包含豐富的湯品和蒸飯,性價比極高。不用加錢,湯的選擇有五至六款,口味濃郁,材料新鮮,讓人感到超級滿足。湯品嘅外賣盒保溫亦一流,除了有個鋁盒裝湯外,盒的外面亦有保鮮紙避免流出,非常方便我帶回家。每個配菜都極具風味,特別是肉類部分,梅子排骨,肉質鮮嫩,搭配米飯更是絕配。整體來說,這家店的食物不僅美味,還讓人感到物超所值,絕對值得再光顧!如果你在找美味又實惠的餐廳,燉湯奶奶絕對不容錯過!另有多款小食同埋飲品,小食包括有三款,兩半皮蛋,涼拌青瓜,涼拌木耳都是各$25。而飲品亦有羅漢果茶,$12一大支非常足料,亦有冬瓜薏米水及其他養生飲品及甜品。😋😋😋查看更多
+ 6
iEatAndiTravel
🍲【街坊燉湯專家】真材實料 抵食養生之選
iEatAndiTravel
2025-08-22
关注
喺屋企附近發現咗呢間外賣蒸飯燉湯小店,絕對係打工仔同我哋街坊嘅福音!所有燉湯都係新鮮燉製,真係飲到媽媽嘅味道~✨ 招牌自選燉湯套餐 $65▸ 海底椰蟲草花雪梨燉排骨湯:清潤止咳,啱晒轉天氣飲▸ 蟲草花紅棗蒸雞飯:雞肉滑嫩,倒落個飯度令到飯粒吸盡雞汁精華就仲正$65有湯有飯,仲要係燉湯,真心抵!✨ 豪華滋補湯品• 雞鮑翅燉花膠湯 $88真係有素翅有花膠!飲落膠質豐富,養顏之選• 羊肚菌響螺燉竹絲雞湯 $58菌香濃郁,螺片爽口,補氣一流• 姬松茸螺片淮山燉竹絲雞湯 $48松茸味突出,湯色清澈但味道非常濃郁• 黑蒜蟲草花螺片湯 $48黑蒜香甜,蟲草花足料,增強免疫力✨ 養生飲品▸ 冬瓜薏米水 $18祛濕消腫,由冬瓜嘅甜味但唔會太甜,啱晒夏天飲消暑解熱😛▸ 桂花圓肉紅棗桃膠 $26女士恩物!桃膠煮得軟糯,養顏又養生,材料超級足!基本上飲完都飽😋查看更多
+ 8
april_yeung123
好店
april_yeung123
2025-07-12
关注
點了咸蛋蒸肉餅飯,果然如朋友所說,是很健康的一間店。肉餅很juicy,肉味香,難得的是一點也不油膩,亦沒有我害怕的肉腥或肉羶味,明顯用的是高質的豬肉。再配上咸蛋,是無敵的組合,咸蛋黃蒸完很香,好吃得來又是很健康的烹飪方式,我都很推介這店。店名是燉湯奶奶,所以必試他們的燉湯,結果亦沒有令人失望,首先他們的燉湯很熱,他們用一個完全密封的容器去盛湯,所以保溫功夫做得很周到,湯最重要的是熱騰騰,這裡做得很好。湯用料很足,也給了很多湯渣,又夠濃味,一流查看更多
SHINKelly614
湯好飲,飯好食!👍🏻😋
SHINKelly614
2025-06-28
关注
喺OpenRice外賣自取咗一個蟲草花紅棗蒸雞飯加淮山燉絲竹雞湯👍🏻😋落咗單大約15分鐘內就有得拎,而個雞湯包裝亦都密實夠衛生,不過個拉蓋設計就有啲危險,因為個雞湯都好熱,好易開個陣整瀉會焫親🥲估唔到咁好食,比原味手作好食,個雞飯啲雞好滑嫩💖肉嘅份量都算足夠,蟲草花都好多,而個雞湯亦都好足料!睇相就知有好多雞肉,唔會話係好味精重好咸嘅湯,有啲雞嘅鮮甜味👍🏻 $60我覺得有飯有湯算係咁✨查看更多