煲仔粥

煲仔粥 (已結業)

煲仔粥 (已結業)
Ashley415
沙煲粥
Ashley415
2015-08-10
关注
見到有報紙同好耐之前有飲食男x介紹過大角咀有間食龍蝦粥既幾出名...所以就決定去試下一行四人去到果見到成條街都幾多人食野...坐系街既食又有...坐系鋪頭入面既又有...心諗無死喇..咁多人食應該唔差得去邊既...點知...好.....去相見到價錢係咪好吸引呢... 龍蝦同蟹粥.. 但你食過就知而個唔知係唔係我地叫果時先落海捉比我地...所以都要等成大半個鐘先到白灼東風螺..食左幾隻先記得影相 因為只係白灼...無工夫可言 有幾隻仲臭臭地架我女朋友一向對魚片粥情有獨鐘所以想叫個魚片粥 ...佢話無魚片...得斑片粥... 正所謂無三不成幾..班片既數目一...二...兩細舊...一上台個煲凍既..粥就唔係好熱..好似煮左一段時間咁味道就好似塊斑片用水灼完再放入白粥到咁...一向食慣淡野既女友大人都話...完全無味...d粥勁水而個上台時期都要成45分鐘***可能又要落海捉既關系蟹粥...而個等得最耐...大約一個鐘 吹佢話未黎...話叫"擋緊"...但隻蟹有小小"煤"...味道唔洗講...當然好似女友個粥咁..灼完先放落粥咁..無味道喇... 仲有2碗粥,,,一碗就系魚腩同雞粥...味道都系一樣無味所以無放上黎豉油皇炒面...淡....無味....唔熱.... 炒面可以炒到有層次既食過味?上淡下咸...星洲炒米...粉碎 ...無講大話...自已睇豉椒雞雜河...而個正呀...河粉暖既..雞雜凍既...一個字...難食而個就系隔離舖頭買過黎...煎九菜餃.. 係全晚最好食同最熱既一個..大大隻..唔錯 算有番d安慰而間野唔知真系咁差定因為多人先咁..如果多人做出黎既食物就變成...嘩咁都幾難保持到食物水準查看更多
+ 3
笨Nana
不值....
笨Nana
2011-04-03
关注
[我和母親大人專程來到這就為了吃她的煲仔粥結果, 是真讓我們失望魚腩粥$25無味無味無味!!! 一點鮮味都沒有, 更別說粥了 $35 , 又是一道無味的餸, 連這麼普通的都煮不好, 差IMG:2]$48, 聞起來還好, 吃起來就是.....這裏不值得來.....查看更多
肥仔大麥包
初戰煲仔粥
肥仔大麥包
2011-01-10
关注
平安夜, 去邊到都咁多人, 同女友講過之後, 決定食一個不平凡的聖誕大餐, 就選擇左煲仔粥. 首先要講講, 唔知係唔係已經改左名, 而家煲仔粥 已經叫做 "田記"芝士龍蝦烏冬 $88: 以這個價錢真係超值. 而家出去食, 海蝦都只這個價. 最重要係這個芝士龍蝦烏冬不是只有幾件龍蝦, 大大話話有十幾件龍蝦, 而且不是只有頭頭尾尾, 真係有好多龍蝦肉, 正! 但芝士汁不是好濃, 亦沒有經過 "焗" 的過程, 扣左少少分. 龍蝦粥 $38: 細的龍蝦粥已經有3-4碗, 一人份量, 內有6-7件龍蝦, 不是只有頭頭尾尾, 亦有3-4件係龍蝦肉, 抵!海鮮粥 $30: 內有一隻小蟹, 2隻蝦, 海班 (不是平常見的魚塊), 足料, 鮮味比龍蝦粥更好炸蠔餅 (小) $25: 是炸蠔餅, 油了一點, 又有不少粉, 但勝在有不少蠔仔, 加上香口, 亦不錯~加上小時候喜歡的楊協成清涼爽 $6, 超正的平安夜大餐.ps 環境是大排檔feel, 否則一定唔係這個價~查看更多
芝士龍蝦烏冬
海鮮粥
炸蠔餅
edgartkw
味道一流既粥舖
edgartkw
2010-10-25
关注
HAPPY FRIDAY 既夜晚, 同FD係奧海城睇完戲, 就去左大角咀個邊醫肚.我地幾個男仔無女仔似身, 街邊打冷梗係無問題, 好食未得LOL, 於是跟左個FD 話去食粥兼小炒~首黎緊係叫粥先啦~招牌菜, 生滾龍蝦粥------熱辣辣, D粥又夠綿, 有成4, 5件龍蝦肉~!!!!!! 30$JA...剩係食肉都唔只啦~豉椒炒蜆 , $30 夠獲氣又辣野味, 正~ 3個人食喏食, 送粥一流~@@再黎多碟椒鹽大海蝦, 60$ 10隻大大隻, 街市自己買都唔只啦~又唔咸又大隻..連殼食又得, 蝦又夠鮮味~正~!!!下次再去試下先~查看更多
S_Suen
S_Suen
2010-02-13
关注
12 Feb,2010黎呢到搵野食,經過此店,醒起之前雜誌提過,於是試一試...叫了龍蝦粥,豉椒炒聖子,豉油王炒麵,後來還加了煮花螺...龍蝦粥: 的確好味,雖然料不是太多,但都很鮮味.豉椒炒聖子: 嗯....唔知點解好肥美...量亦很多,但味道一般豉油王炒麵: 比較淡煮花螺: 冇咩味...對我言而,只有粥比較吸引.....人客愈夜愈多...突然爆棚...埋單$120有找.查看更多
chumud
怪唔知得唔比人影相
chumud
2010-01-11
关注
見食評讚龍蝦粥,叫老公買外賣,好好彩有幾舊龍蝦肉,但冇味架,粥底一樣冇味又希,干炒牛河油到痺,食左三份一放棄,吸取食評經驗,叫佢炒蜆熱d,但都係失望,椒salt九肚魚ok,但老公話餃子店好味d,平冇用架,要食得落口先得架麻,怪唔知得唔比人影相,都係去返大角咀道餃子店查看更多
检举
meow+wow
只有失望
meow+wow
2010-01-03
关注
一直對這裡的粥印象不錯,而上次又有不錯的經歷,於是再來一次,不過這次只有失望。乾炒牛河︰很油很油的牛河﹗我明白要吃這味,就要預了是油,但這也油膩得過份了。只要輕輕傾斜碟子,就有一灘油流出來了。田雞粥︰雖然是放在煲仔的粥,但我並不覺得是連煲仔一起煮的,因為既沒有熱得起泡,也只是暖的而已,更別就田雞的味道了。蠔仔粥︰沒有試,不予置評。炒通菜︰也是暖的,而且菜不新鮮。聖子拼蜆︰最差的一味﹗既不熱,也不新鮮。我只吃了一隻聖子已覺得腥得要命,沒有再吃過﹗這是要我死心嗎?查看更多
+ 1
nana832
只此一次
nana832
2009-12-18
关注
凌晨3點左右熟睡中既我聽到有人問"肚唔肚餓?",跟住話帶我去食龍蝦粥,我一聽到有野食, 成個人醒晒,之後就用9秒9準備好出門口,再極速飛出大角咀食宵夜(我住新界區).先講正題, 我點左龍蝦粥&乾炒牛河,龍蝦粥真係令我失望,雖然佢真係有龍蝦,但因為佢地為左去龍蝦既雪藏味,所以事先出過水, 本來海鮮應有既鮮甜味完全冇晒,再加上雪藏味太勁, 雖然出左水但仍食得出;粥底亦都唔夠棉滑, 米還米, 水還水,個人認為連粥底都唔合格.反而乾炒牛河就ok好食,多牛肉, 而且冇乜鬆肉粉味,比普通茶餐廳好食,但冬天我唔建議食佢,因為勁多油, 我已經食得好快,但凍得仲快, D油開始凝固癡晒係河粉上,夏天食應該會好好多.題外話, 去到果度坐低睇餐牌冇耐,老公攞電話出黎想話影返幾張相放上黎,都未開始影, 個事頭婆就即刻上前制止,仲不停咁話我地, 話完我地之後,見人就話我地影佢D野, 佢又點點點唔鍾意,果晚得我同老公一枱客, 間舖D員工冇野做,走晒出舖面坐, 係咁望住我地有冇影相,事頭婆就直情坐左係我地隔離張枱,本來開開心心想食返餐好宵夜,點知比成7,8個人"圍觀",果種壓迫感真係令我極反感,但食評完全冇加主觀因素架.查看更多
乾炒牛河
Hey Man !
名不乎實
Hey Man !
2009-12-18
关注
零晨睇完電影, 上綱見有介紹就揸車去試下因之前已吃過晚飯, 所以點了龍蝦粥及干牛河看看1) 龍蝦粥 - 粥味中,味精可嘗到, 所謂龍蝦, 売同頭佔了9成,1成得個少少肉2) 干牛河 - 幾,好 有水準, 肉類與河粉比例正常食物質素算平均但員工質素必須改善, 特別係一位中年女仕似老板娘, 係客人面前說三道四 話人地影佢地鋪頭相唔得,有要人洗左 d 相,由人地坐低到走重同 d 客,伙記講, 唉呢 d 咁無厚得 攪到我都唔夠胆影 查看更多
sbszeto
好味海鮮粥
sbszeto
2009-10-09
关注
呢道D粥真係生滾粥熱辣辣咁用個煲拎出o黎真係好味到:)好幾隻粥都食過本人覺得:)最好味都係海鮮粥:)第二好味石班粥:)龍蝦都好味:)蟹粥都好ok反而蠔仔粥就嘛嘛哋佢d炒嘢都好好味炒蜆炒蟹都好ok價錢又唔價真係好開心查看更多
番茄肉碎浸時菜
海鮮粥
小食
天弄金童
美味平價龍蝦粥
天弄金童
2009-07-26
关注
食呢度既粥做宵夜純淬係睇食評至去既叫了...龍蝦粥...$3x..龍蝦尾就唔望有架喇...但龍蝦頭爪真係有好幾件...用 d 牙力剝開...d 龍蝦肉鮮味爽口,完全唔霉..一食就知係新鮮貨...粥底亦有淡淡龍蝦香及少少龍蝦肉碎....30幾蚊真係交足貨.....正椒鹽九肚魚...成間鋪都係小粥店格局...估唔倒呢 d 大牌檔野都好有鑊氣喎..味道,脆口,對比個價錢...一d 都呢輸俾 d專講鑊氣既大牌檔海鮮炒烏冬...呢個就普通左少少...同埋咸左少少,...炒到好濕,無乜鑊氣....d 海鮮料亦無乜突出裝修環境都差....好在 d 野食幾抵食....龍蝦粥要一再 encore...........查看更多
龍蝦粥....美味
好味蟹粥
*~Waiting~*
2009-01-24
关注
最近試左好多之前冇去過既食店。呢間係其中一間!食左蟹粥同石斑粥。蟹粥真係好鮮甜,d蟹冇咩肉,所以放棄左;石斑粥冇咁鮮甜,清淡d,不過似俾病人食既粥。佢既蝦醬牛肉炒飯好冶味,又唔會太油,推介!多謝牙擦仔帶我周圍試新野查看更多
蟹粥
vivi3333
無預期咁好
vivi3333
2009-01-19
关注
尋日响呢度食咗大家話好正的蟹粥,,真係無預期咁好粥底唔夠綿,,最重要呢日食既蟹好唔新鮮個D蟹肉好鬼冧但係加咗蟹一起滾既粥都有D鮮味既,,反而老公碗石斑粥D石斑新鮮但D粥就好淡薑葱雞什煲份量好小D雞腸洗得唔干淨好腥白灼豬什D豬潤好難食粉腸重衰好臭添呀係蟹粥D粥底夠鮮,,而石斑粥D石斑又夠鮮所以先無咸面2人食咗$110元查看更多
waisheep
給煲仔粥一個上訴的機會!
waisheep
2009-01-18
关注
早年都經常去食,但大約一年前食過覺得急轉直下,之後都無再幫襯...今次朋友話想食粥,於是又想起佢.隔左咁耐,希望會有點改善啦.是日三個人,食左豉椒炒蜆=凍...同埋唔足料,依然係令人失望煎蠔餅(細)=幾好,熱辣辣同幾厚身蝦醬牛肉炒飯=唔油值得一讚,好味海鮮粥=足料,有蝦、蟹、魚...鮮味避風塘雞翼=無諗過咁辣,大家都唔多食到,鐘意食辣的應該OK炒海鮮烏冬=呢個就油...餸少左D食咁多野埋單都係$185,真係好好好抵,所以都明白應該包容多點.唯一挑剔係服務...今次坐隔離鋪,有個阿姐語氣同態度都差,係比一般大排檔更差..呢D服真係會趕客,不過我諗我會再來的!查看更多
蠔餅,粥
Up
涼風冷雨下的窩心晚飯
Up
2008-12-28
关注
今晚涼涼地,最啱食熱野,六點到,人地仲食緊飯,唔緊要,睇住電視等。大約十五分鐘就幫我地落單,good,當時仲未有人。兩個人,好多野想試,最後叫左四樣:海鮮粥 ~~ 真係好熱,因為俾個煲辣親,証明係即煲o既,料ok多,兩蝦,兩蟹,兩片魚鰭位,都好新鮮,亦都夠份量,分到三碗。 8分炒蜆+蟶子~~~好多蟶子,有6-7條,蜆好細隻,有好多隻有沙,不過女友鍾意食,都有7分。牛肉少公仔麵~~~明知唔係一丁,所以冇大期望,但係就係最驚喜o既一味,公仔麵炒得夠乾身,亦都夠火侯,牛肉唔係梳打牛。 10分椒鹽鮮魷~~~最失敗o既一個餸,好咸,不個夠熱,証明又係即整o既。6分啦。:(加兩罐汽水,總共$137,抵食,一定有下次。查看更多