2021-07-17 361 浏览
呢幾年大坑開咗好多唔同嘅小店,好多文青系嘅Cafe🌈但係食得多有時都會悶,間唔時都會都係鍾情呢啲舊式嘅茶檔😆畢竟呢啲買少見少,又係陪伴我哋長大嘛今日要去房協處理一啲事,所以就揀咗炳記閒日好處就係唔係好洗等位😎😎豬扒醃得好入味,肉質都係爽口。而公仔麵唔會煮得過火,咬落都仲係爽口嘅👍🏻👍🏻👍🏻雖然天氣有啲熱🔥但係奶茶都係熱嘅好飲,茶同埋奶嘅比例啱啱好!雖然茶底唔算太濃,但都算好飲
呢幾年大坑開咗好多唔同嘅小店,好多文青系嘅Cafe🌈

今日要去房協處理一啲事,所以就揀咗炳記

閒日好處就係唔係好洗等位😎😎

2021-07-15 413 浏览
成日都聽人講大坑有好多嘢食😋、有好多靚Cafe😎,趁咁岩去開果頭,就即刻搵吓有乜嘢好食。本來諗住去搵間Cafe食嘢😋,但又正正係食晏時間😭,開始肚餓,係唔係應該搵吓有咩平靚正嘢食呢🤪!行吓行吓,見到少行馬路中間有間綠色貼皮屋😳,係咁嘅環境下好似好有feel🤓,即刻上網search一下!原來係明星都成日幫襯嘅名店!就即刻去試吓啦🥳!見到台台都係食緊個豬扒麵,飲奶茶,就梗係唔執輸咁叫埋一樣啦!仲有個多士㖭!🔥豬扒蛋公仔麵 $30超級有驚喜!個豬扒好濃味!好Juice !啲汁我估係黑椒汁之類,少少辣,好惹味😍!啱晒我啲重口味嘅人!隻煎蛋都好正,有燶邊嘅!🔥雞翼麵啲雞翼都係超級入味!好似醃咗好多日咁!好正好正😙!下次我就會叫雞翼豬扒麵啦!人係貪心嘅!哈哈哈哈!🔥熱奶茶 $16奶茶夠香滑,茶香奶香並重!🔥奶油多 $11記得叫奶油多,唔好叫奶油包!麵包看得鬆脆好味!好有心機!🥏啲嘢食一啲都唔貴,唔會因為人龍店邊變貴晒啲嘢!值得讚👍🏻及推介🌟!天氣咁熱嘅情況之下坐街邊,係要有咁上下對美食嘅追求同執着!哈哈哈哈!🏚大坑炳記茶檔🚦大坑施弼街5號#SofoodSogood #大坑 #大坑美食 #大坑必食

🔥豬扒蛋公仔麵 $30

🔥雞翼麵

🔥熱奶茶 $16
奶茶夠香滑,茶香奶香並重!

🔥奶油多 $11
記得叫奶油多,唔好叫奶油包!麵包看得鬆脆好味!好有心機!

🏚大坑炳記茶檔
🚦大坑施弼街5號

#SofoodSogood #大坑 #大坑美食 #大坑必食 #香港大排檔 #香港鐵皮屋 豬扒麵 #奶油多 #港式奶茶 #奶茶 #食野最重要 #香港美食 #享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie
#hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk

公眾假期早上,未見人龍,路過買份外賣早餐。第一次去,餐牌掛係牆上,企係度諗緊食咩。點知就俾人催促,叫你快 d 落單,嚴你阻街唔知果位係咪老闆,佢又話人多,連外賣都唔會做。眼見係滿枱座客,未見人龍等位。態度差,唔想做生意。完全明白係一間舊式茶檔,唔係要求提供 5 星級服務,點知黎幫襯都要受氣。睇到 lee 度 d post, 原來咁多人要排長龍。今次食過之後,慶幸唔洗排咁耐,d 食物唔好食,又要受氣。D 食物一般D 茶無茶味
公眾假期早上,未見人龍,路過買份外賣早餐。

第一次去,餐牌掛係牆上,企係度諗緊食咩。

點知就俾人催促,叫你快 d 落單,嚴你阻街

唔知果位係咪老闆,佢又話人多,連外賣都唔會做。

眼見係滿枱座客,未見人龍等位。

態度差,唔想做生意。

D 食物一般
D 茶無茶味

外卖自取
作為奶茶關注組同陳奕迅都經常光顧人氣茶檔,大坑炳記50年代開始做到宜家,長期保持高人氣。開門時間唔多只做二至日,下晝三點靚就收檔。大熱天時食客都願意排完隊再坐街坐鐵皮下品賞美食。我去嗰日疑似老闆仲霸氣到只做熟客限定外賣💀 回帶假日點幾鐘過到去,排10個8個,不過流轉快唔係等咗好耐。.奶茶 💲16⭐️ 4/5茶檔名物係奶茶,走甜正常甜一樣好味。茶底濃淳、香滑。.奶醬多•奶油多🍞 💲11⭐️ 4.5/5邪惡飛邊多各一,睇相已經知道好食。多士對我黎講一向有無窮無盡嘅吸引力🧲 分數一定有私心🤡.豬扒餐蛋米💲30⭐️ 3.5/5餐廳粉麵得米粉同公仔麵兩種選擇,簡單直接暴力。米粉口感似即食米粉而唔係一般嘅粉麵檔米粉,所以可能食返公仔麵會好啲。豬扒調味比較重手,食既係風味同風味🥴。.🔶 Recap: 減肥係一個口號,係要來講唔係要來做。多士同奶茶永遠都係好朋友。
奶茶 💲16
⭐️ 4/5
茶檔名物係奶茶,走甜正常甜一樣好味。茶底濃淳、香滑。
奶醬多•奶油多🍞 💲11
⭐️ 4.5/5
豬扒餐蛋米💲30
⭐️ 3.5/5
奶醬多•奶油多
豬扒餐蛋米
等候时间
30 分钟 (堂食)
奶醬多•奶油多
豬扒餐蛋米
  • 奶茶
  • 奶醬多
  • 豬扒麵
2021-06-09 616 浏览
有次試過兩點多少少去到已經截龍唔做生意。今次出開銅鑼灣特登早少少去排隊,好好彩排左五分鐘就有位!二話不說order左好多人慕名而來嘅熱奶茶一償心願!茶底唔算太濃,唔會好澀口,但略嫌欠缺小許回甘。有別於一般茶餐廳慣常用嘅淡奶,炳記採用植脂淡奶 。 茶奶比例剛好,口感幼滑。仲有經典豬扒米粉同奶醬多。大大碗豬扒米粉只售$25,豬扒肉質爽嫩而且滷得非常入味,誠意滿滿嘅滷汁簡直令湯底昇華!奶醬多烘烤得微燶,奶醬再多D就perfect~ $11真係抵到爛,做人唔可以太貪心 夏天嚟雖然會有D熱,不過地道風味搭救,都是一個唔錯嘅體驗!

豬扒米粉

奶醬多

夏天嚟雖然會有D熱,不過地道風味搭救,都是一個唔錯嘅體驗!
2021-06-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
豬扒米粉
  • 豬排米粉
2021-06-07 321 浏览
放假去試吓奶茶裙都成日介紹嘅炳記茶檔奶茶真心普通, 無乜特別。係個公仔麵抵食但又唔係特別好食。奶茶冇茶味只係奶多。肉丁餐肉麵合格面煮渡過諗,食落好似食緊糊咁樣完全唔得。可取之處係佢好平。
放假去試吓奶茶裙都成日介紹嘅炳記茶檔

奶茶真心普通, 無乜特別。
係個公仔麵抵食但又唔係特別好食。

奶茶冇茶味只係奶多。

用餐时段
早餐
2021-06-05 286 浏览
五月中,炳記放左半個月暑假到六月頭開返。我今日第一次再返去食,點知我慢慢冇諗過多士老闆會放假㗎嘛😞我必食嘅多士有啲擔心😄終於真係如我所想始終唔同人整係有分別,食慣咗多士老闆嗰啲味道,始終都係覺得爭緊啲。其實都係用同一個多士爐,都係用嗰啲牛油,都係用嗰啲煉奶,點解會咁嘅呢?係咪我心理作用啊?希望佢只係放一日假囉!(其實食開有感情係真嘅,人情味都爭啲啦,我去到唔使講佢已經自動幫我一開四容易啲食丫嘛)另外價錢都有少少微調,我都明嘅~其實本身佢都唔算係好貴㗎喇以茶餐廳來講,雖然佢呢度又唔使交鋪租,又唔使交冷氣費!😅另外明明叫咗自己以後唔好再食餐肉但係見到人哋食自己又忍唔住心思思,一啲自制能力都冇

奶油多+餐肉煎一隻蛋
2021-06-04 261 浏览
☞喺等緊Dough Kitchen嘅時候,竟然發現呢間大坑嘅名店炳記茶檔原來就係轉角位😛眼見門口都有長長嘅人龍,但係又突然好想試吓食蛋牛治,所以忍唔住嗌咗個外賣嚟試吓啦🤣.🍴 蛋牛治烘底 ($18)/ 由於外賣嘅關係,影相影唔出其實佢好足料㗎~/ 鹹牛肉好重手🤣味道比較偏鹹。而佢嘅蛋又唔係話炒得好滑(又係影相影唔出🥲)多士烘底焗得好香脆~/ 其實整體來講,佢都幾好食嘅,但感覺唔係好值得專登入嚟食佢😥不過佢另外都好出名嘅就係佢哋嘅港式奶茶同豬扒麵,我自己就唔鍾意飲奶茶啦,但係大家可以下次去試吓㗎😆

🍴 蛋牛治烘底 ($18)
/ 由於外賣嘅關係,影相影唔出其實佢好足料㗎~
外卖自取
2021-05-16 317 浏览
作為奶茶fans,這天特意來到大坑,試了這間在奶茶關注組很有名的炳記茶檔🤣🧋食物價錢相宜,是平民地道美食。豬扒用黑椒汁調味,雞翼滷水很入味。奶醬多也十分好吃🍞🧈🥜🤣🤣重點是奶茶的部分,我居然忘記了點茶走!!!!!🥲只是試了普通的熱奶茶和凍奶茶。凍飲的話,甜度偏高。熱奶茶很香滑,是地道的港式奶茶🤤🤤💕但我真心好後悔沒有點茶走☹️平日上午的時間,人流不算很多,坐在店內吃著這些茶記美食,真的別有一番風味!!🥰🥰.豬扒麵 $25雞翼麵 $25奶醬多 $11凍奶茶 $17熱奶茶 $16

豬扒用黑椒汁調味,雞翼滷水很入味。
奶醬多也十分好吃🍞🧈🥜🤣🤣
重點是奶茶的部分,我居然忘記了點茶走!!!!!🥲
只是試了普通的熱奶茶和凍奶茶。

豬扒麵 $25
雞翼麵 $25
奶醬多 $11
凍奶茶 $17
熱奶茶 $16
前幾日平日行完鶴嘴,飛的去試呢一間茶記。因為奶茶關注組啲人話呢一間奶茶好飲。好好彩排咗1分鐘個員工就截龍話做生意啦!所以我哋最後一枱入去嘅食客😂仲要連熱奶茶都賣晒好彩仲有凍奶茶!!真心覺得冇介紹錯個奶茶真係好香好滑啊!凍都咁好飲可能熱會更加香!另外我個豬扒麵嘅豬扒真係幾好食佢應該係用咗黑椒去調味同埋啲豬扒都幾淋,枱面仲有支日本麻油比你加,好高質😂雖然佢哋今早閂門好似唔憂做咁,但係佢哋啲員工態度都幾好,唔會好似澳x /九x 牛腩啲火記咁凶狠😜
  • 奶茶
2021-04-11 370 浏览
今天刻意過來小時候經常路經的地方!!!!!!!!!!!!(在尋人記第5集所講的學校下面)其實大坑炳記經常都有人來品嘗佢杯奶茶!!!!!!!!!!!!說實在,杯奶茶真的唔錯!!!!!茶和奶的比例唔錯,茶味亦足,賣$18真抵,很親民!!!!!!!!!!!!!!除了奶茶外,其他食品都有茶記的價錢親民但味道頗佳的水準! 所以假日的下午一定十分多人!只是一提, 炳記假日會在下午3時截單,所以要食就不能太夜才到。

2021-04-10
  • 凍奶茶
趁住天氣未係好熱,就入黎大坑呢個既近鬧市又遠離煩囂嘅地方嘆個午餐。週末訓晏d。差唔多1點先黎到炳記,已經見到長長嘅人龍轉左彎。由於排隊嘅位置冇瓦遮頭,所以如果天雨去食炳記要留意~食物比較出名嘅係豬扒同雞翼麵同多士,加埋必點嘅奶茶。通常都係叫個combo 麵+多士+奶茶。炳記以懷舊茶檔嘅形式營業,喺香港已經買少見少,員工同老闆見到熟客會好友善地傾幾句寒暄一下炳記牆身貼滿茶檔嘅介紹,包括Eason嘅簽名同提字============================== 奶油麥多 $11提子麥多已經喺茶餐廳比較少見,好好奇究竟炳記用咩多士爐去烘,麥多烘到金黃色非常鬆脆,加埋奶油好吸引! 豬扒麵 $25豬扒用黑椒醃,有啲屋企嘅味道,食落黑椒味非常濃郁。生菜嘅份量非常多,好似屋企人驚仔女冇菜食,麵底用上出前一丁麵,落埋麻油,正!  凍奶茶 $17奶茶都係炳記另一個特色,茶味非常香濃,叫少甜仲更加可以飲到茶底嘅濃,就連CNN都報導過呢~ 炳記茶檔📍大坑施弼街5號側

炳記牆身貼滿茶檔嘅介紹,包括Eason嘅簽名同提字
奶油麥多

凍奶茶 $17

炳記茶檔
📍大坑施弼街5號側
等候时间
25 分钟 (堂食)
奶油麥多
豬扒麵
凍奶茶
2021-04-08 359 浏览
難得今日放大假 我依個新界仔梗係試吓係大坑依間出左名奶茶的炳記茶檔啦!可能係平日去啦 一點幾去排左十分鐘都無就入得啦👍🏻平日黎講都算多人喎鎮店之寶 奶茶係無得輸既!一飲就知茶底濃 基本上不用加糖見到d留言話難飲 都唔係呀!都有叫左其他嘢食 都ok啦 個豬扒蛋麵都幾好味 個奶油多煎得岩岩好 食就食依d特色原有香港茶檔風昧嘛如果個餐單可以多啲野叫會好好多囉 下次會再黎架 現在依d茶檔仔真係賣少見少 真係有得食好食啦 遲啲都唔知仲有無!

鎮店之寶 奶茶係無得輸既!一飲就知茶底濃 基本上不用加糖
見到d留言話難飲 都唔係呀!

如果個餐單可以多啲野叫會好好多囉

等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-03-31 228 浏览
路過大坑,就諗起炳記😋雖則要減緊肥係要減碳,但呢d懷舊風味真係買少見少啦點都要食啦🤭因為要食個big breakfast, 叫左三樣野⭐️豬扒公仔麵 ($25) 送到黎係熱辣辣咬落去就有濃濃嘅黑椒味,醬汁同出前一丁既湯底係混為一體,豬扒鬆軟得來又唔柴口,一丁麵底煮得幾爽口!剛剛好。⭐️奶茶 ($16) 夠晒香滑,港式味道!⭐️油占士 ($11) 簡單嘅組合, 烘得夠脆又唔燶再加上牛油同JAM... 外脆內軟
路過大坑,就諗起炳記😋
雖則要減緊肥係要減碳,但呢d懷舊風味真係買少見少啦
點都要食啦🤭

因為要食個big breakfast, 叫左三樣野

⭐️豬扒公仔麵 ($25)
送到黎係熱辣辣
咬落去就有濃濃嘅黑椒味,醬汁同出前一丁既湯底係混為一體,
豬扒鬆軟得來又唔柴口,一丁麵底煮得幾爽口!剛剛好。

️豬扒公仔麵

⭐️奶茶 ($16)
夠晒香滑,港式味道!
⭐️油占士 ($11)
题外话/补充资料: 要留意返唔係日日都開,同埋weekend去食一定人多啊~~
2021-03-31
等候时间
15 分钟 (堂食)
$70 (早餐)
️豬扒公仔麵
  • 豬扒麵
🇭🇰炳記茶檔·呢間我成日都見人推介 好似好正咁 所以一路都好想試 不過我地上次2點幾黎佢差唔多時間閂門 所以食唔到😭今次我地早左黎終於食到 雖然佢人龍好長 但係佢上菜超快 所以我地都係等左15分鐘就有位😎😎·奶醬多$11 l 豬扒雞蛋出前一丁$30 l 淨菜$14佢個奶醬多真係唔錯既 個底烘到好脆 一啖咬落去好幸福 不過因為都係個個味 所以就無咩驚喜😂😂之後個豬扒麵就正常發揮啦 個豬扒有D黑椒汁都惹味既 不過個麵底就唔係一丁 麵質麻麻 要加D辣椒油先得😂·凍奶茶$17之後我地見好多人推介佢既奶茶 所以我地都嗌左 但係就算我地嗌左少甜 我覺得佢都太甜啦 係完全飲到個糖漿味 而且茶味都無好濃😭😭·#rbyeat#rby港式#rby大坑 #rby天后·📍大坑施弼街5號側
🇭🇰炳記茶檔
#rby大坑 #rby天后
📍大坑施弼街5號側
豬扒雞蛋出前一丁
等候时间
15 分钟 (堂食)
$35 (早餐)