166
45
15
等级3
77
0
2019-05-20 145 浏览
I went to this restaurant with my husband during weekend. This restaurant is my husband favorite place to have breakfast. Today we were little bit late, I was too slow to get change . There was a long queue when we arrived at 10:00am. Waited for around 20 mins before we could seat down and eat. We ordered two bowls of pork noodles as usual and a cup of milk tea. We couldn’t find another place that serve similar style of pork noodles. The pork is delicious even they served together with the noodl
更多
I went to this restaurant with my husband during weekend. This restaurant is my husband favorite place to have breakfast. Today we were little bit late, I was too slow to get change
. There was a long queue when we arrived at 10:00am. Waited for around 20 mins before we could seat down and eat. We ordered two bowls of pork noodles as usual and a cup of milk tea. We couldn’t find another place that serve similar style of pork noodles. The pork is delicious even they served together with the noodles. The milk tea in here also very good.
Next time I should wake up earlier and get change quicker to avoid the long queue.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2019-04-10 680 浏览
食物本身是OK的就不做过多评论但此店家服务态度超级差!!!我点了一碗面一杯奶茶,吃到一半收到whatsapp便拿起了电话。服务员见到竟然把我的面和奶茶拿起来放到一个角落的桌子上,跟我说「要玩电话就在这里玩啦」Excuse me????今时今日还有这样不尊重客户的店?拿了一下电话直接把食物端到另一张桌上赶走客人?你这样的态度还完全没有歉意之後谁还敢来这里吃东西?东西再好吃能上天?绝对不会再来!!!十分不推荐!
更多
食物本身是OK的就不做过多评论

但此店家服务态度超级差!!!

我点了一碗面一杯奶茶,吃到一半收到whatsapp便拿起了电话。服务员见到竟然把我的面和奶茶拿起来放到一个角落的桌子上,跟我说「要玩电话就在这里玩啦」

Excuse me????今时今日还有这样不尊重客户的店?拿了一下电话直接把食物端到另一张桌上赶走客人?你这样的态度还完全没有歉意之後谁还敢来这里吃东西?

东西再好吃能上天?绝对不会再来!!!十分不推荐!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级3
47
0
2019-04-03 744 浏览
今天因事,早上来到了大坑,当然要去去名气大大,态度差差的炳记食个早餐。果然不失所望排队的时候便见识到老板 hair dryer 的本色,当然被闹的人感觉上是整个食早餐的其中一部份,没有太大的感觉。我叫了猪扒香肠公仔面和热奶茶,猪扒确实是做得很好味,很入味。肠仔还是肠仔公仔面没有很能做得很好。唯一有点美中不足的是可能我叫了肠仔和猪扒,所以面有点偏咸。奶茶确实很有特色很香滑和浓厚。这家看似是霸占後巷的特色大排档,场上还挂了不少装饰。我看到有一张是香港歌手陈奕迅信2002年送给他们的。值得留意是小店下午三时便关门,太晚去到的朋友可能要失望。
更多
今天因事,早上来到了大坑,当然要去去名气大大,态度差差的炳记食个早餐。

果然不失所望排队的时候便见识到老板 hair dryer 的本色,当然被闹的人感觉上是整个食早餐的其中一部份,没有太大的感觉。

我叫了猪扒香肠公仔面和热奶茶,猪扒确实是做得很好味,很入味。肠仔还是肠仔公仔面没有很能做得很好。唯一有点美中不足的是可能我叫了肠仔和猪扒,所以面有点偏咸。
奶茶确实很有特色很香滑和浓厚。

这家看似是霸占後巷的特色大排档,场上还挂了不少装饰。我看到有一张是香港歌手陈奕迅信2002年送给他们的。

值得留意是小店下午三时便关门,太晚去到的朋友可能要失望。
569 浏览
0 赞好
0 留言
猪扒香肠米
$36
114 浏览
0 赞好
0 留言
56 浏览
0 赞好
0 留言
猪扒香肠丁
$36
55 浏览
0 赞好
0 留言
54 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
猪扒香肠米
$ 36
猪扒香肠丁
$ 36
  • 猪扒面
等级2
19
0
2019-04-01 461 浏览
一直都好想试炳记,今日终於可以朝圣!由於下午要返工,我就同男友去食过lunch,朝早落狗屎,几怕佢关门,但好彩好快停雨。去到1点几已经见到有条龙,但都照排啦,等左15分钟,个哥哥已经开多几张枱应付人潮。不过全部都系坐室外,各位去之前要留意,但我就系中意呢种大牌档风味。一坐低阿哥哥已经催你落单,然後又会叫d人食完就走,因为好多人等紧。小妹就嗌左鸡翼肠仔米,加奶油多,热奶茶男友嗌猪扒鸡翼面,冻奶茶。鸡翼肠仔米,佢地的招牌系猪扒and鸡翼,说真的,好好食,我觉得咁的价钱呢个质素,真心几好,米粉同肠仔不过不失,佢仲有自制辣油,不过无食。猪扒鸡翼面,男友话都75分,系个面无乜味,汤好似滚水咁,又唔似丁面,总之个败笔系个面度。奶油多,呢个系我黎的目的!外脆内软,正到爆!几饱都要嗌呢个!奶茶,几好饮,但本人不嬲唔好奶茶,唔识评论,茶味好够,奶都浓郁。总结,会再encore
更多
一直都好想试炳记,今日终於可以朝圣!由於下午要返工,我就同男友去食过lunch,朝早落狗屎,几怕佢关门,但好彩好快停雨。

去到1点几已经见到有条龙,但都照排啦,等左15分钟,个哥哥已经开多几张枱应付人潮。

不过全部都系坐室外,各位去之前要留意,但我就系中意呢种大牌档风味。

一坐低阿哥哥已经催你落单,然後又会叫d人食完就走,因为好多人等紧。小妹就嗌左鸡翼肠仔米,加奶油多,热奶茶男友嗌猪扒鸡翼面,冻奶茶。

鸡翼肠仔米
23 浏览
0 赞好
0 留言


鸡翼肠仔米,佢地的招牌系猪扒and鸡翼,说真的,好好食,我觉得咁的价钱呢个质素,真心几好,米粉同肠仔不过不失,佢仲有自制辣油,不过无食。


猪扒鸡翼面,男友话都75分,系个面无乜味,汤好似滚水咁,又唔似丁面,总之个败笔系个面度。




奶油多,热奶茶
5 浏览
0 赞好
0 留言


奶油多,呢个系我黎的目的!外脆内软,正到爆!几饱都要嗌呢个!


奶茶,几好饮,但本人不嬲唔好奶茶,唔识评论,茶味好够,奶都浓郁。

总结,会再encore
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
鸡翼肠仔米
奶油多,热奶茶
等级3
33
0
2019-03-29 335 浏览
今早九点到,谂住啲人返晒工,点知要排队,好彩好快有位,冇谂过闲日都要排,不过我之後就冇左条龙。第一次朝圣,当然猪扒米加热奶茶,杯茶真系好得,猪扒不是想像中的硬,仲几林。朋友见周围都食多士,就加了蛋牛治烘底share来食,朋友最喜欢这个,烘得好脆。倾谈了一个钟很开心,期间有两位说普通话的纹身大汉游客搭枱,他们问我们见不见到Eason,原来是追星🤩,他们吃得很辣,见店员拿了特制指天椒比佢哋加,佢哋话好正,我就唔食得辣。总括来说会再帮衬👍🏻
更多
今早九点到,谂住啲人返晒工,点知要排队,好彩好快有位,冇谂过闲日都要排,不过我之後就冇左条龙。
第一次朝圣,当然猪扒米加热奶茶,杯茶真系好得,猪扒不是想像中的硬,仲几林。朋友见周围都食多士,就加了蛋牛治烘底share来食,朋友最喜欢这个,烘得好脆。
倾谈了一个钟很开心,期间有两位说普通话的纹身大汉游客搭枱,他们问我们见不见到Eason,原来是追星🤩,他们吃得很辣,见店员拿了特制指天椒比佢哋加,佢哋话好正,我就唔食得辣。
总括来说会再帮衬👍🏻
24 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-03-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$50 (早餐)
推介美食
  • 猪扒米
  • 猪扒面
  • 热奶茶
  • 蛋牛治烘底
等级3
42
0
2019-03-25 306 浏览
炳记茶档是一间令我又爱又恨的茶档!最爱便是佢地既多士和奶茶。每次帮衬最少叫三份多士才能够皮。今次难得经过大坑,紧系要去帮衬一下。一样例牌冻奶茶走甜,但今次因爲怕肥,所以只敢叫了两份多士。今次分别叫了油麦多和油占多。油麦多吸引之处是烘底的麦包里会暗藏提子乾在里面的呢,查上牛油後,咸咸地之余再加埋提子乾那酸酸甜甜的味道,对我来说是很开胃的,所以次次都会不经不觉会叫多份。而油占多是我由细到大最锺意既多士食法,牛油加果酱真是完美配搭,这个都是我必食之选。当满足地ko完两件多士後,恶魔又出现了。竟然比我见到隔离枱叫了一份奶油多也满吸引的呢!最後还是输给了魔鬼又再叫多了一份奶油多。当我还沉浸在罪恶感的情况下,奶油多终於上枱了,当下所有罪恶感一扫而空。真是很好味呢,甜甜的很美味,最紧要是多士烘烤程度刚刚好是我喜欢的松脆度。买单的时候,老板都打左个突,惊讶我一个人居然食了三份多士呢。哈哈,没错!身为面包控的我,我确实是没问题的。
更多
炳记茶档是一间令我又爱又恨的茶档!最爱便是佢地既多士和奶茶。每次帮衬最少叫三份多士才能够皮。今次难得经过大坑,紧系要去帮衬一下。一样例牌冻奶茶走甜,但今次因爲怕肥,所以只敢叫了两份多士。今次分别叫了油麦多和油占多。
3 浏览
0 赞好
0 留言
油麦多吸引之处是烘底的麦包里会暗藏提子乾在里面的呢,查上牛油後,咸咸地之余再加埋提子乾那酸酸甜甜的味道,对我来说是很开胃的,所以次次都会不经不觉会叫多份。
40 浏览
1 赞好
0 留言
而油占多是我由细到大最锺意既多士食法,牛油加果酱真是完美配搭,这个都是我必食之选。当满足地ko完两件多士後,恶魔又出现了。竟然比我见到隔离枱叫了一份奶油多也满吸引的呢!
28 浏览
0 赞好
0 留言
最後还是输给了魔鬼又再叫多了一份奶油多。当我还沉浸在罪恶感的情况下,奶油多终於上枱了,当下所有罪恶感一扫而空。真是很好味呢,甜甜的很美味,最紧要是多士烘烤程度刚刚好是我喜欢的松脆度。
买单的时候,老板都打左个突,惊讶我一个人居然食了三份多士呢。哈哈,没错!身为面包控的我,我确实是没问题的。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 冻奶茶
  • 奶油多士
等级3
74
0
香港好味的茶餐厅真的吃不完啊,大坑更是美食之地,不同铜锣湾大多的餐厅都开在楼上店,这里的餐厅都是在路面店,而鼎鼎大名的炳记更是有名的茶档,鲜少为了餐厅排队的我,还是认命的等待早晨的美味。传统港式的档面与塑胶容器,喜欢红砖墙旁的座位区,尽管在街边享餐,却也份外显露分文青在地味。在排队时,早已看好了想食的餐点,黑椒猪扒出前一丁,大块的黑胡椒猪柳丁,是炳记的招牌啊,果真是好实在的嚼劲与强烈的胡椒味必点的多士则是选择了餐蛋多与占奶多,这里的多士烤的酥香,因此搭配内馅餐肉与蛋或是炼乳,香脆又十分顺口。最後,就是连CNN都赞赏的港式奶茶啦!
更多
香港好味的茶餐厅真的吃不完啊,大坑更是美食之地,不同铜锣湾大多的餐厅都开在楼上店,这里的餐厅都是在路面店,而鼎鼎大名的炳记更是有名的茶档,鲜少为了餐厅排队的我,还是认命的等待早晨的美味。
20 浏览
1 赞好
0 留言


传统港式的档面与塑胶容器,喜欢红砖墙旁的座位区,尽管在街边享餐,却也份外显露分文青在地味。
12 浏览
1 赞好
0 留言


在排队时,早已看好了想食的餐点,黑椒猪扒出前一丁,大块的黑胡椒猪柳丁,是炳记的招牌啊,果真是好实在的嚼劲与强烈的胡椒味
5 浏览
1 赞好
0 留言


必点的多士则是选择了餐蛋多与占奶多,这里的多士烤的酥香,因此搭配内馅餐肉与蛋或是炼乳,香脆又十分顺口。
14 浏览
1 赞好
0 留言
1 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言


最後,就是连CNN都赞赏的港式奶茶啦!
2 浏览
1 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-03-17
用餐途径
堂食
用餐时段
早餐
等级3
51
0
2019-03-20 197 浏览
炳记茶档 去开天后做野,行下行下就过到黎。呢条街既茶餐厅都好地道,好多人尊登过黎食。难得唔洗尊登都来到,就试试。原来下午三点半就收档,最迟三点要落单。好彩你两点半黎到,仲有时间慢慢食。虽然落微微雨,但都要排队,可能过左食饭时间,大概十分钟就有位,因为一个人食,所以要搭枱。露天大排档,铁皮棚,简陋环境。比起连锁茶餐厅,呢到好麻甩,但更地道。野食更有镬气同风味。我地叫左:招牌黑椒猪扒出前一丁 真系好好食!黑椒好入味,猪扒好淋,而且有好多块,真正既良心小店。不过面就有小小淋左。冻奶茶 整体口感比较淡,唔算太特别。牛肉鸡蛋三明治好食!烘底面包卜卜趣,又唔会太燶。里面的鸡蛋唔系全熟,有啲流心状态,牛肉好淋,咸咸既味道,加埋一齐好好食。呢啲茶餐厅真系唔系周围都有得食,希望可以保留耐啲。
更多
炳记茶档
去开天后做野,行下行下就过到黎。

呢条街既茶餐厅都好地道,好多人尊登过黎食。难得唔洗尊登都来到,就试试。

原来下午三点半就收档,最迟三点要落单。好彩你两点半黎到,仲有时间慢慢食。

虽然落微微雨,但都要排队,可能过左食饭时间,大概十分钟就有位,因为一个人食,所以要搭枱。

露天大排档,铁皮棚,简陋环境。
比起连锁茶餐厅,呢到好麻甩,但更地道。

野食更有镬气同风味。


我地叫左:

招牌黑椒猪扒出前一丁
真系好好食!黑椒好入味,猪扒好淋,而且有好多块,真正既良心小店。不过面就有小小淋左。

冻奶茶
整体口感比较淡,唔算太特别。

牛肉鸡蛋三明治
好食!烘底面包卜卜趣,又唔会太燶。里面的鸡蛋唔系全熟,有啲流心状态,牛肉好淋,咸咸既味道,加埋一齐好好食。



呢啲茶餐厅真系唔系周围都有得食,希望可以保留耐啲。
17 浏览
0 赞好
0 留言
黑椒猪扒岀前一丁
12 浏览
0 赞好
0 留言
鸡蛋牛肉三文治
15 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
黑椒猪扒岀前一丁
鸡蛋牛肉三文治
等级4
113
0
2019-03-12 199 浏览
刚巧星期六早上去大坑,见到有个茶档~~~~.当然即刻冲入去试试!!!.入到去,一坐低,伙计就会推介你,食猪扒、鸡翼!!!.於是,阿鱼就选择了食「猪扒+鸡翼+煎蛋面」&「茶走」.🐟💬:.但原来鸡翼唔系炸的.......令人失望.....不过卤水都唔差,唔会好咸,又大只,好正!😆😆.但猪扒就麻麻....因为有点un.个面就煮得不错,唔会淋,爽爽的!!!GOOD!!!!.奶茶好饮!!!茶底唔涩!!!正!!!.下次希望可以试下「奶油多」!!!!.🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿鱼提醒💡.(1) 茶档每达星期一休息,开到下午3点半炸.(2)炳记茶档最出名系猪扒、鸡翼.*不过阿鱼个人会比较推介鸡翼.*留意返,呢到既鸡翼系卤水鸡翼.*而猪扒,系用黑椒汁整的,重会切粒,但比较un.(3) 呢到系无套餐的,餐饮同食物系分开计钱的.(4) 木台面上重有一樽好似好辣既调味料,一开食真系唔辣,只系少少酸,点知後劲系非常劲的...所以要留意啦~~.🐟📝:7.5/10
更多
刚巧星期六早上去大坑,见到有个茶档~~~~
.
14 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言

当然即刻冲入去试试!!!
.
入到去,一坐低,伙计就会推介你,食猪扒、鸡翼!!!
.
於是,阿鱼就选择了食「猪扒+鸡翼+煎蛋面」&「茶走」
猪扒鸡翼公仔面
16 浏览
0 赞好
0 留言

.
🐟💬:
.
但原来鸡翼唔系炸的.......令人失望....
.
不过卤水都唔差,唔会好咸,又大只,好正!😆😆
.
但猪扒就麻麻....因为有点un
卤水鸡翼+猪扒
18 浏览
0 赞好
0 留言

.
个面就煮得不错,唔会淋,爽爽的!!!GOOD!!!!
6 浏览
0 赞好
0 留言

.
奶茶好饮!!!茶底唔涩!!!正!!!
5 浏览
0 赞好
0 留言

.
下次希望可以试下「奶油多」!!!!
.
🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿鱼提醒💡
.
(1) 茶档每达星期一休息,开到下午3点半炸
.
(2)炳记茶档最出名系猪扒、鸡翼
.
*不过阿鱼个人会比较推介鸡翼
.
*留意返,呢到既鸡翼系卤水鸡翼
.
*而猪扒,系用黑椒汁整的,重会切粒,但比较un
.
(3) 呢到系无套餐的,餐饮同食物系分开计钱的
.
(4) 木台面上重有一樽好似好辣既调味料,一开食真系唔辣,只系少少酸,点知後劲系非常劲的...所以要留意啦~~
.
🐟📝:7.5/10
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-03-09
用餐途径
堂食
人均消费
$51 (早餐)
推介美食
猪扒鸡翼公仔面
卤水鸡翼+猪扒
  • 热奶茶
  • 鸡翼
等级4
221
0
2019-03-11 175 浏览
2019年3月10日星期日今朝早晨早八点钟就揸咗架车同老婆去大坑炳记食返个超正嘅早餐早来早享受唔使排队我就例牌叫咗一碗猪扒面呢度啲猪扒面真系好正猪扒嘅份量非常足够张相上面起码占咗碗面一半面煮得啱啱好加埋佢哋大排档自制嘅辣椒油简直系冇得顶老婆就话猪扒面太邪恶了所以佢食咗猪扒米粉猪扒米粉吸收晒碗面嘅汁其实味道都唔错再嚟就系呢度嘅招牌奶茶呢度杯奶茶冲得真系好好味系我系香港嘅首选奶茶之一跟住我同老婆仲食咗一个鲜油多士不过唔记得咗影相佢嘅多鲜油士系查想去嘅唔系一嚿嚿但系味道都唔错
更多
2019年3月10日星期日
今朝早晨早八点钟就揸咗架车同老婆去大坑炳记食返个超正嘅早餐
早来早享受唔使排队
我就例牌叫咗一碗猪扒面
15 浏览
0 赞好
0 留言

呢度啲猪扒面真系好正猪扒嘅份量非常足够
张相上面起码占咗碗面一半
面煮得啱啱好
加埋佢哋大排档自制嘅辣椒油
简直系冇得顶
9 浏览
0 赞好
0 留言

老婆就话猪扒面太邪恶了所以佢食咗猪扒米粉
猪扒米粉吸收晒碗面嘅汁其实味道都唔错
4 浏览
0 赞好
0 留言

再嚟就系呢度嘅招牌奶茶呢度杯奶茶冲得真系好好味
系我系香港嘅首选奶茶之一
跟住我同老婆仲食咗一个鲜油多士不过唔记得咗影相佢嘅多鲜油士系查想去嘅唔系一嚿嚿但系味道都唔错
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
125
0
2019-03-10 140 浏览
其实依间炳记经常食系因为男朋友住铜锣湾,但成日系铜锣湾食到闷(太多选择都系问题🤣🤦🏻‍♂️)所以佢就成日同我黎大坑依边食野,一系顺兴一系炳记。依度既猪扒系出色既,唔系就咁煎乾争争乜味都无。鸡翼既「老」水亦都唔会过咸仲甜甜地。最中意佢地会有好多生菜比你,岩晒我地平时少食菜既人。另外佢地既多士亦都ok架。奶茶系必叫既、茶香系可以令你唔使加糖都觉得好饮。依d地方实在系买少见少,难得系大坑依度静静地坐系依d茶档度食野系几咁难得。
更多
其实依间炳记经常食系因为男朋友住铜锣湾,但成日系铜锣湾食到闷(太多选择都系问题🤣🤦🏻‍♂️)所以佢就成日同我黎大坑依边食野,一系顺兴一系炳记。
依度既猪扒系出色既,唔系就咁煎乾争争乜味都无。鸡翼既「老」水亦都唔会过咸仲甜甜地。最中意佢地会有好多生菜比你,岩晒我地平时少食菜既人。另外佢地既多士亦都ok架。
奶茶系必叫既、茶香系可以令你唔使加糖都觉得好饮。
依d地方实在系买少见少,难得系大坑依度静静地坐系依d茶档度食野系几咁难得。
22 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
50
0
2019-03-06 180 浏览
回想一年前嘅呢日系喺日本啊😖今年要喺香港渡过,特登放左日假当然周围食啦🤪去左想去好耐嘅炳记如果唔系放假真系冇咩机会黎到,因为3点就闩门❗️weekend又多人排队❗️。试左油占多🍞真系好正呀烘底多士烘得啱啱好,唔会好燶,但好脆口厚度冇一般厚多士咁厚,跟返传统厚度。牛油果占比例恰当每一啖都充满油份⋯好想食多件🙊 🍜餐蛋面-邪恶但成日心思思想食配冻奶茶大大杯,茶味浓唔会太多奶,啱晒❗️其实大牌档虽然冇华丽外表,但食物嘅质素黎得更实际
更多
回想一年前嘅呢日系喺日本啊😖今年要喺香港渡过,特登放左日假当然周围食啦🤪去左想去好耐嘅炳记
如果唔系放假真系冇咩机会黎到,因为3点就闩门❗️weekend又多人排队❗️

18 浏览
0 赞好
0 留言

试左油占多🍞真系好正呀
烘底多士烘得啱啱好,唔会好燶,但好脆口
厚度冇一般厚多士咁厚,跟返传统厚度。牛油果占比例恰当
每一啖都充满油份⋯好想食多件🙊
油占多
$11
27 浏览
0 赞好
0 留言

🍜餐蛋面-邪恶但成日心思思想食

配冻奶茶大大杯,茶味浓唔会太多奶,啱晒❗️
其实大牌档虽然冇华丽外表,但食物嘅质素黎得更实际

餐蛋面
$20
22 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
午餐
推介美食
油占多
$ 11
餐蛋面
$ 20
等级3
75
0
2019-03-02 218 浏览
之前朋友介绍一间食叉烧蛋饭超好味,跟住我有睇到我OpenRice呢间啲叉烧蛋饭都好好味咁,而且令我吸引嘅系有个滑蛋菠萝油好食,奶酱多D奶呀D花生酱呀都好好食,另外呢间有滑蛋猪扒饭、滑蛋鱼柳饭同有个三宝,我就叫左个滑蛋猪扒饭,D猪扒都几香,但我同朋友都一致忠情东园的滑蛋叉烧饭😝滑蛋 配 叉烧 再加甜豉油!讲起都想再食🤤
更多
之前朋友介绍一间食叉烧蛋饭超好味,跟住我有睇到我OpenRice呢间啲叉烧蛋饭都好好味咁,而且令我吸引嘅系有个滑蛋菠萝油好食,奶酱多D奶呀D花生酱呀都好好食,另外呢间有滑蛋猪扒饭、滑蛋鱼柳饭同有个三宝,我就叫左个滑蛋猪扒饭,D猪扒都几香,
但我同朋友都一致忠情东园的滑蛋叉烧饭😝
滑蛋 配 叉烧 再加甜豉油!
讲起都想再食🤤
33 浏览
1 赞好
0 留言
17 浏览
1 赞好
0 留言
30 浏览
1 赞好
0 留言
44 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2019-02-28 177 浏览
因在附近工作,听人说猪扒面好吃!所以来试试。还好只是自己一个午餐,否则连累同行一起浪费金钱就‘冇谓’。基本上,只是一碗没特别的黑椒味猪扒面,猪扒‘柴皮’到一个点!面跟平时吃的没分别,汤也没什麽味道,就只是靠那块黑椒味的猪扒。完全不好吃👎!热奶茶除了茶味浓一点点外,完全不觉得比大型连锁茶餐厅好!基本上,没吃完碗面便走,情愿再到附近买个面包再’顶肚‘。完全不明白,这间排档出名在那里!完全有中伏感觉,一定不会再到这间吃。
更多
因在附近工作,听人说猪扒面好吃!所以来试试。还好只是自己一个午餐,否则连累同行一起浪费金钱就‘冇谓’。基本上,只是一碗没特别的黑椒味猪扒面,猪扒‘柴皮’到一个点!面跟平时吃的没分别,汤也没什麽味道,就只是靠那块黑椒味的猪扒。完全不好吃👎!热奶茶除了茶味浓一点点外,完全不觉得比大型连锁茶餐厅好!基本上,没吃完碗面便走,情愿再到附近买个面包再’顶肚‘。完全不明白,这间排档出名在那里!完全有中伏感觉,一定不会再到这间吃。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
86
0
2019-02-14 363 浏览
大坑藏了很多家人气排挡,炳记是一家,不远处还有顺兴滑蛋饭。炳记的就餐时间比较任性,早7点开档,下午3点收摊,排队奶家常便饭,想吃要趁早。 刚出炉的牛蛋治,口感非常香滑,嘴巴里满满的幸福感。猪扒是特色,但一大早觉得有些油腻,於是用双拼公仔面替代,餐肉拼红肠或鸡翼不妨试一下。热奶茶量足味足,吃港式怎能错过。 关於服务只能最多三颗星,墙上才有餐牌,要事先学习下,以免点餐不利索引起店员的不耐烦,毕竟这里是local大爱的网红店,人多、繁忙、排队、搭台,没空和你墨迹
更多
大坑藏了很多家人气排挡,炳记是一家,不远处还有顺兴滑蛋饭。炳记的就餐时间比较任性,早7点开档,下午3点收摊,排队奶家常便饭,想吃要趁早。 


刚出炉的牛蛋治,口感非常香滑,嘴巴里满满的幸福感。猪扒是特色,但一大早觉得有些油腻,於是用双拼公仔面替代,餐肉拼红肠或鸡翼不妨试一下。热奶茶量足味足,吃港式怎能错过。 


关於服务只能最多三颗星,墙上才有餐牌,要事先学习下,以免点餐不利索引起店员的不耐烦,毕竟这里是local大爱的网红店,人多、繁忙、排队、搭台,没空和你墨迹
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-01-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$50 (下午茶)