2019-10-29 346 浏览
今朝要去到西营盘上workshop,好彩有同事车我一齐去,去之前同事话想先去大坑既炳记食早餐先。其实我从来未食过呢间野,净系听同事讲果到既猪扒面好好食,见佢系咁推介,我唯有去到都叫返碗试下先面唔洗等好耐就黎到,汤底颜色好浓,猪扒已经切开一嚿嚿,每一旧都有酱汁,食落去都几腍,有黑椒味,而且份量都几多,不过公仔面我就略嫌份量有啲少,好似唔系一个嘅份量,所以食完之後唔系觉得好饱埋单每人大约40几蚊,感觉好似普普通通

埋单每人大约40几蚊,感觉好似普普通通
2019-10-25
$45 (早餐)
9:00去到排咗15分钟 齐人先入得叫左猪扒 鸡翼 咸牛肉奄列 奶油多咸牛肉奄列同鸡翼 不过不失 奄列有点咸猪扒一望落去就觉得又鞋又韧 得过咸字 唔好食奶油多不错 面包够厚同脆食物唔觉得好特别不会再来重点是没有礼貌其间见到有人问可唔可以外卖疑似老板既呀伯态度奇差「嗰度已经写住繁忙时间冇得外卖你睇唔到呀?」👎🏻👎🏻客人「睇唔到喎」今时今日咁嘅服务态度系唔得㗎几好食都唔会再黎 何况又唔系好食🤢隔离间顺兴滑蛋菠萝包好食得多
9:00去到排咗15分钟 齐人先入得
叫左猪扒 鸡翼 咸牛肉奄列 奶油多

咸牛肉奄列同鸡翼 不过不失 奄列有点咸
猪扒一望落去就觉得又鞋又韧 得过咸字 唔好食
奶油多不错 面包够厚同脆
食物唔觉得好特别不会再来
重点是没有礼貌
其间见到有人问可唔可以外卖
客人「睇唔到喎」
今时今日咁嘅服务态度系唔得㗎
几好食都唔会再黎 何况又唔系好食🤢

隔离间顺兴滑蛋菠萝包好食得多
早餐
2019-09-23 553 浏览
今日去开天后,见天气几好,於是行入大坑搵下野食梗系去试吓好出名嘅炳记茶档啦,时间尚早,未够12:30,所以等左一阵就有位喇,我叫咗一碗猪扒面,猪扒味道唔错,够香口而份量同一般茶餐厅差唔多,再叫多份奶油多,松脆可口 ,呢个可以再encore,当然唔少得既梗系要试一试杯冻奶茶啦,但系味道就正常,又唔系人地讲到咁神级可能下次叫茶走味道会好啲。小店虽然系街边但感觉怀旧有味道充满人情味既感觉如果行开入嚟都值得一试,如果要特登过嚟我就觉得未必喇
今日去开天后,见天气几好,於是行入大坑搵下野食
梗系去试吓好出名嘅炳记茶档啦,
时间尚早,未够12:30,所以等左一阵就有位喇,
我叫咗一碗猪扒面,猪扒味道唔错,够香口
而份量同一般茶餐厅差唔多,
再叫多份奶油多,松脆可口 ,呢个可以再encore,
当然唔少得既梗系要试一试杯冻奶茶啦,
但系味道就正常,又唔系人地讲到咁神级
可能下次叫茶走味道会好啲。
小店虽然系街边
但感觉怀旧有味道
充满人情味既感觉
如果行开入嚟都值得一试,
如果要特登过嚟我就觉得未必喇
2019-09-21 335 浏览
呢两日天气冇咁热终於可以去炳记食返一个丰富嘅早餐。我同老婆最锺意到这里食佢嘅猪扒面同埋猪扒米,因为系室外,只有一部份嘅座位系有风扇可以吹到。今日嘅天气冇咁热坐咩位置都可以享受早餐。今日我叫咗一碗猪扒面同埋猪扒米粉,猪扒依然炒得非常好味。再追加左一个呢一度嘅特色多士,奶酱麦多士。
2019-09-18 380 浏览
呢一间由细食到大😋一直都觉得好有风味嘅最出名就系黑椒猪扒面,食咗咁多年都系咁好食,黑椒猪扒做得好出色👍👍猪扒面要配煎蛋更加一流我仲叫咗一碟猪扒添,净猪扒一个味道更浓味,劲正😋油占麦多士,呢一块面包好好味,块面包已经转过一两次,但系都依然咁好味,虽然以前仲加好味。蛋牛治烘底,咸牛肉炒蛋绝配,成间野啲嘢食都好好味。而且嗰啲员工都好有人情味,食到佢哋个个都记得我啦仲记得细细个嗰阵嚟食,我仲见到陈奕迅同梁汉文😍

呢一间由细食到大😋一直都觉得好有风味嘅

我仲叫咗一碟猪扒添,净猪扒一个味道更浓味,劲正😋

蛋牛治烘底,咸牛肉炒蛋绝配,成间野啲嘢食都好好味。
而且嗰啲员工都好有人情味,食到佢哋个个都记得我啦
仲记得细细个嗰阵嚟食,我仲见到陈奕迅同梁汉文😍
2019-09-05 316 浏览
大坑除左滑蛋叉烧饭外下午时间最多人排队应该就系依间炳记茶档猪排餐蛋面 + 冻奶茶少冰 $47猪排十分够味, 餐肉煎得岩岩好 外边脆脆地入面好够热 如果觉得唔够味仲可以自己落麻油冻奶茶更加系非常出色 茶同奶比例岩岩好而且伙计好有人情味抵佢咁多人排队
大坑除左滑蛋叉烧饭外下午时间最多人排队应该就系依间炳记茶档
猪排餐蛋面 + 冻奶茶少冰 $47
猪排十分够味, 餐肉煎得岩岩好 外边脆脆地入面好够热
如果觉得唔够味仲可以自己落麻油
冻奶茶更加系非常出色 茶同奶比例岩岩好
而且伙计好有人情味
抵佢咁多人排队
猪排餐蛋面
2019-09-03
猪排餐蛋面
2019-09-05 235 浏览
喺大坑附近返工 都知道天后附近好多好嘢食睇OpenRice睇到呢间好似唔错 因为佢系大排档 旧式嘅大排档 论环境气氛系唔错嘅。不过食物质素有待改善首先一杯奶茶竟然要$16 呢杯奶茶同茶餐厅嘅奶茶冇乜分别唔系特别香滑 浓郁 咁嘅价钱有啲贵咁我叫咗猪扒鸡翼米粉个米粉真系冇乜特别 加几旧菜 猪扒切到细旧 同台湾嘅卤肉差唔多得个咸字 我食唔出有乜特别 而鸡翼就卤水鸡翼味道 几好食几入味尤其系色泽均匀 $30来讲还可以接受但系杯奶茶令我睇失望 不完美 要改善 可接受
喺大坑附近返工 都知道天后附近好多好嘢食

睇OpenRice睇到呢间好似唔错

因为佢系大排档 旧式嘅大排档

论环境气氛系唔错嘅。不过食物质素有待改善

首先一杯奶茶竟然要$16

而鸡翼就卤水鸡翼味道 几好食几入味

尤其系色泽均匀 $30来讲还可以接受

但系杯奶茶令我睇失望 不完美 要改善 可接受

2019-08-05 427 浏览
今日朝早黎到大坑做野,见带时间拿拿临搵间茶记食个快早餐。点知搵到炳记,见佢够「麻甩」念都无念就坐低左 (虽然果日成30几度)😀叫左红肠餐肉粉蛋出前一丁,bonus系有几条生菜,如果下次有多d时间就黎试佢既美极肠仔煎双蛋🤪
2019-08-04 354 浏览
今天去大坑取蛋糕,看到炳记茶档,好多人,那就试试吧,排队大概一刻钟吧,然后室外的很热,位置还算多,后来好多人,所有菜品都还ok,但是就是觉得和平时吃的没什么太大区别,不会再去
2019-07-10 480 浏览
今天同同事到大坑开工,经过见到一间绿色大排档,好多人在排队就走去试试,叫左个猪扒面同冻奶茶果猪扒面喺秘制猪扒辣辣地几好味,杯奶茶都几香浓,个奶油多是厚身的劲脆口,个辣椒油是自家制的,好香左好辣,行门哩头,都可以试试。

2019-07-07 499 浏览
据说是香港四大奶茶王之一在这样的环境品嚐美食,可说别有一番风味,因为环境的独突,令食物加分不少。个人认为他们的奶茶味道,奶味略为不足,可能因为所选用的花奶,未如黑白牛奶香浓,但茶味却是足够。这里主要提供公仔面,及一些快餐,适合香港人的快节奏。因为我们已经吃了午餐,还是饱肚,所以只是点了猪扒拼鸡翼(单点),据说也是招牌推介之一。有点黑椒香味,也是有点特别之处。这里有不少游客光顾,主要因为慕名而来,个人认为这里的环境风味,比食物更佳。因为这类的熟食档位,在香港已经所剩无几。
据说是香港四大奶茶王之一

这里主要提供公仔面,及一些快餐,适合香港人的快节奏。

2019-07-06 312 浏览
实在太热唔记得影相其实我唔系住港岛区但系成日都好想再食呢间猪扒面同奶茶,连续落咗几日雨一系就大太阳,等左成个月冇食过。终於决定今日咁热都要去食猪扒面热奶茶,奶茶真系好滑好好味,几乎系我全香港饮过最好味嘅奶茶!猪扒面更加唔使讲见到台台都系叫同一样野香港其实都只系剩返好少小店,真系要多啲珍惜同埋识多啲,因为唔知道几时有一日可能就冇得再食啦
实在太热唔记得影相

终於决定今日咁热都要去食猪扒面热奶茶,

2019-06-02 481 浏览
猪扒切到好细粒,形状同台湾卤肉无分别,咬落去又硬又鞋,完全唔知食紧咩,得个咸字。鸡翼咬落去好有韧性,咬唔断一样,卤水鸡翼做到咁差 真系少见。公仔面话系出前一丁 食落去又系鞋口,汤底又无出前一丁只味,真系宁愿佢比福面,加d热水比我焗热食好过。环境质素无乜好评 始终後巷就预左唔卫生。而员工质素就有待改善,侍应鞋口鞋面咁。只能说十分差!伏到爆炸,完全唔知d评分系边度黎。如果未食过既 建议大家唔好去,普通是但一间茶记都好食过佢。

环境质素无乜好评 始终後巷就预左唔卫生。
而员工质素就有待改善,侍应鞋口鞋面咁。

只能说十分差!
伏到爆炸,完全唔知d评分系边度黎。
如果未食过既 建议大家唔好去,普通是但一间茶记都好食过佢。
2019-06-02
2019-05-27 505 浏览
老公今日生日。一起身佢就话要去呢度食早餐。今日佢牛一冇理由唔听佢讲嘢早上8:30到达竟然都要排队,虽然好快有得坐低。我自己锺意食清啲所以叫咗猪扒米老公一如既往叫咗猪扒面食,佢一路食一路用个风扇仔吹住自己。咁热都喺度食证明真系唔错。大排档冇风扇呢度嘅鱼露辣椒🌶️非常好味。我自己唔食得太辣都加咗少少落去。老公起码加咗五六spoon食完一碗面都好似未够再加多左多士牛油炼奶麦多。非常之好味道奶茶都非常好味。强烈推介。
早上8:30到达竟然都要排队,虽然好快有得坐低。

我自己锺意食清啲所以叫咗猪扒米

老公一如既往叫咗猪扒面食,佢一路食一路用个风扇仔吹住自己
。咁热都喺度食证明真系唔错。大排档冇风扇

食完一碗面都好似未够再加多左多士
牛油炼奶麦多。非常之好味道

奶茶都非常好味。强烈推介。

2019-05-26 262 浏览
不是第一次帮衬这间食肆,所以本文经过多次观察的食评服务态度那个唔知是老板还是夥计的人经常口黑面黑,仲要规定客人先叫食物才可以叫饮品,一搞错次序又克里面,首先我唔明点解要先叫食物才可以叫饮品,而且有朋友未食过的会被它吓怕。食物方面饮品方面,曾经赢过港式奶茶比赛,奶茶质素中上,有少少茶味但距离一杯好奶茶,例如湾仔金凤,相差好远好远。面食方面完全失败,讲到好出名的猪扒又(鞋)又无味,所用的公仔面和米粉不知何故都十分(鞋),入口口感差到爆。成间食店只有多士和三文治比较好。总结1. 排队时间好长2. 预咗要受气3. 食物质素十分低4. 卖点是大排档,但环境十分分差5. 不会再来
不是第一次帮衬这间食肆,所以本文经过多次观察的食评

服务态度

食物方面

成间食店只有多士和三文治比较好。

总结
1. 排队时间好长