2020-09-19 0 浏览
旧日茶档真系买少见少、星期日训唔着咪去叹杯奶茶⋯⋯大约早上8:00左右到达,巳经好多人,刚回复四人限聚令四人撘枱。我呢d生面口既,唯有自己见位就坐⋯⋯最後系後行搵到个位⋯⋯但对熟客黎讲大概有种「宾至如归」既感觉吧坐低未谂到食咩,求奇order都系奶茶旦治加多碗餐旦丁面,食物无话好唔好味,standard普普通通,丁面汤底自家制,面应该都唔系丁面⋯⋯奶茶无乜特别,食完就走,只可以话到茶档食左个快餐,完全叹唔出茶档既情怀⋯⋯
旧日茶档真系买少见少、星期日训唔着咪去叹杯奶茶⋯⋯

特别推荐大家✅冻奶茶《冻奶茶》非常香滑❗️奶同茶嘅比例恰到好处,奶味香浓同时有浓郁茶香,饮一啖就会爱上❤️系咁热嘅天气,饮杯冻奶茶,好爽😌💰hot $16💰cold $17💰take away $18*长期都要排队🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️,唔想等可以外卖😈**听闻嚟大坑一定要饮😂
特别推荐大家
✅冻奶茶

《冻奶茶》
💰hot $16
💰cold $17
💰take away $18

*长期都要排队🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️,唔想等可以外卖😈
**听闻嚟大坑一定要饮😂
冻奶茶
『大坑驰名冻奶茶・香港余数不多的茶档』☕︎炳记茶档, 𝑻𝒂𝒊 𝑯𝒂𝒏𝒈⠀⠀那天跟朋友一起来这里试试这里的冻奶茶,不过因为留肚吃其他东西的关系并没有吃面呀多士呀,只点了个猪扒鸡翼净餸来share(⊃。•́‿•̀。)⊃⠀⠀꧁猪扒鸡翼净餸꧂ ⠀有大概一块已斩件的猪扒和两只鸡翼,两者都被浓厚的黑椒汁包裹着,好惹味呢。猪扒松化之余带点咬口,不会说被松肉粉腌制到毫无口感,鸡翼很滑嫩,不错的| (• ◡•)|⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.45/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $40⠀⠀⠀꧁冻奶茶꧂⠀终於试到这杯驰名的冻奶茶啦!点了少甜的确没有很甜,刚刚好的甜度呢,茶底不会苦涩,也不好太淡,各方面都平衡得不错,是一杯好喝的奶茶,不过确实没有到非常惊艳的程度呢(つ .•́ _ʖ •̀.)つ⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.55/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $17⠀⠀总结来说,食物和奶茶虽然都很不错,但味道上不会有任何惊喜的,就别抱太大期望了。不过现在香港剩下的这类型茶档已经为数不多,偶尔去吃一下感受一下还是不错的哦( ˘ ³˘)♥︎⠀⠀——————————————————⠀🌟推荐 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀冻奶茶⠀🤰🏻回访 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ?

꧁猪扒鸡翼净餸꧂ ⠀

Yes⠀
⚡炳记茶档⠀
大坑施弼街5号侧⠀
——————————————————⠀
📍分类搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀⠀⠀
#168hk_yum⠀
#168hk_hkfood⠀
#168hk_tinhau
见到食评唔错,又以为可以寻回昔日老香港的大排档风味,便专程去试试看吧。但是服务不周,有空枱都故意唔安排,而且猪扒重口味,米粉是银丝米粉汤包,比较适合同声同气的游客,完全唔系那回事,一次够晒。连水也要自己取。
鸡翼猪扒米
2020-08-23
2020-07-06 629 浏览
前日黎左个大坑半日游,一朝早跟住导赏员参观左虎豹别墅之後,一路行返出去途经励德邨、融苑等地,行到黎大坑最出名嘅炳记茶档医肚🤗😻地方容易搵,大坑啲路都系井字型咁排,沿住浣纱街行,到施弼街左转入去就见到,排队等左10分钟咁上下,一坐低点左个猪扒鸡翼面配冻奶茶😻我啊妈同我讲佢以前住铜锣湾,呢间老板系佢乡里,以前成日去食,今日终於食到😻🤗又真系好好食,猪扒同鸡翼都配上黑椒酱汁,铺头仲好贴心帮我将猪扒同面分开放,不会减淡酱汁嘅味道👍👍来大坑一定要食啊!!!

2020-07-04
  • 猪扒鸡翼面
2020-06-28 443 浏览
今日去大坑趁热闹 因为今日大坑有搞市集 去市集前要医左个肚仔先 肥仔带我去食正野 佢话炳记出哂名 不过就痞街边无冷气 咁有好野食就无所谓啦 我地行到去就已经见到排紧队 不过都唔系等左好耐 食客们都好合作 快快手食完 所以我地等左10零分钟就有得入座 好好彩地我地虽然痞街边但就对正个大风扇 上面又有檐篷 简直系「绿洲」非常幸运🍀🍀我同肥仔都好快手有共识食咩 我地叫左 一碟猪扒 一碗鸡翼面 一个奶酱多 2杯冻奶茶 咁就叫做可以大包围试哂佢地D野 🥳先上既系猪扒 一上枱肥仔以为佢系牛腩 因为无谂过佢切开哂碎上 都好既 唔食我地切 佢系好浓郁嘅黑椒汁包住块猪扒 腌得好入味 食落口块猪扒好林身 系略嫌偏多汁左 有点咸 不过唔使自己落手切真系好 啖啖肉再上系冻奶茶 佢个色水好深色 望落似乎好正 本身我系想叫冻柠茶但系俾肥仔喝止左 肥仔话「人地出名奶茶架😂」肥仔讲到咁正 等我饮番啖解下渴先 哗 我觉得呢间野应该系主张重味少少嘅 杯奶茶系冲得好香浓好滑 不过好甜罗😂 我後悔唔叫少甜 我系要沟D水先饮得因爲我等唔切冰溶😂 肥仔就等冰溶先再饮 如果唔系今日咁热我谂我都会试热奶茶 因为饮得出佢个茶底系OK👍

继续系鸡翼面 佢系鸡翼同面分开上既 鸡翼个色水唔错 而且仲好饱满 我已经有哂心理准备佢系重口味架啦😂😂 食第一啖鸡翼 有惊喜!!! 唔咸 岩岩好够味 系好好好食 食落口好juicy 佢个色水似系瑞士汁但系食落口又冇瑞士汁嗰种太甜既味道 肥仔佢估话可能系豉油汁不过都应该沟咗啲瑞士汁 但鸡翼真系好好好食!大推鸡翼👍👍👍👍👍 之後再食面。。。um 😐 呢个唔ok 唔好食好胶wo个质地 😂 我谂叫米粉会较好

最後系奶酱多 烘烤过厚厚既多士搽埋炼奶花生酱 佢唔系唔好食 不过可能对比番猪扒鸡翼我觉得佢呢个奶酱忽然被比下起相比之下普通咗少少 我系到谂如果佢地有咖咉多士斑兰多士个d 咁就唔同讲法 🤩🤩

温馨提示 间野逢星期一休息架 唔好摸门钉 ❤️
  • 鸡翼
2020-06-17 407 浏览
炳记茶档 is one of the few remaining dai pai dongs in Hong Kong as people now would much rather eat in more hygenic environments with plenty of air conditioning. But boyfriend always wanted to eat here. However, every time we came, there was either a ridiculously long line, they were closed or they simply had run out of food. However, on this sweltering hot day, we arrived and it was open! With food and no line! So, we promptly sat down.Located in an alley way, this place has been in opertion for 60

Located in an alley way, this place has been in opertion for 60 years and is still family run. It gets a lot of business, mostly from tourists and people who just want the chance to eat in an alley way with cockroaches beside you. It serves up cart noodles at a very cheap price with sides of toast or even just the toppings as a snack.

Menu is in the wall. It's in Chinese with partial English. An English one can be found upon asking. There is 10% service charge.

We both ordered the same thing: a bowl of instant noodles topped with their signature pan fried pork chop heavily layered with black pepper sauce ($25). The black pepper was strong and so pretty spicy. The pork chop was moist and tender. Literally didn't need to chew. It also came with plenty of lettuce.

We also shared a plate of marinaded chicken wings ($30). These were ok. Not too salty. Meat was not over cooked.

Boyfriend ordered their popular Hong Kong style milk tea.  It was a bit weak tasting. Food was ok. Not great. We've seriously had better. Why people line up and sit in the sweltering heat next to a filthy enviornment for medocre food is beyond me. I guess to keep places like this alive as more and more of them close due to a change in restaurant preferences. Would we be back? Most likely not but at least we gave it a try.
2020-06-09
2020-06-12 322 浏览
大坑美食天堂, 当然唔少得炳记茶档.传统的大排档, 是旧式的街档形式的档口.星期6中午到坊, 排左大约10分钟. 点餐上菜的速度十分快。招牌猪扒面:猪扒非常好食,有猪味,份量多。面底比较普通。奶油多: 烘得岩岩好,趁热食超正。冻奶茶: 无得顶!平时唔中意饮奶茶既我,唯独系呢间我必饮,茶味有别於其他餐厅都,虽然坐喺露天但系饮一杯冻奶茶非常舒适😉特别推介: 招牌猪排面, 卤水鸡翼, 奶油多, 冻奶茶
大坑美食天堂, 当然唔少得炳记茶档.
传统的大排档, 是旧式的街档形式的档口.

星期6中午到坊, 排左大约10分钟.
点餐上菜的速度十分快。

招牌猪扒面:猪扒非常好食,有猪味,份量多。面底比较普通。
奶油多: 烘得岩岩好,趁热食超正。

特别推介: 招牌猪排面, 卤水鸡翼, 奶油多, 冻奶茶
2020-05-31
2020-05-25 477 浏览
朋友介绍都这间大排档食早餐,他位於铜锣湾的大坑,若不是朋友带路根本不是很容易找到,因为在小巷内。这间餐厅很有风味,吃的是怀旧的味道,若果希望有冷气,就别想了。我们叫了以下的食物:冻奶茶在炎热的天气来,我一杯冰凉的奶茶,简直是心旷神怡。奶和茶的比例刚刚好,也不是太甜,我很喜欢。黑椒猪排我们叫了一份黑椒猪扒,想来的时候细心地把它剪开了小小的,让客人容易吃。黑椒味辣,配上猪扒,好吃。奶油麦多多士被烤得很脆,面包用的是提子包,本身也有甜甜的味道,加上奶油的香味,简直是人间美味。鸡翼餐肉面他用的是出前一丁面,麻油也是出前一丁的麻油,,但比起其他食物就不是太有特别了。

黑椒猪排

奶油麦多

鸡翼餐肉面

2020-05-13 339 浏览
大坑出名多好嘢食 今次介绍呢间茶档 即使系夏天坐室外每次去都见到大排长龙😌 记得小弟中学放lunch都会去食个面 叹返杯奶茶🤪~~🍜猪扒蛋面 $30🐷猪扒可以话系呢间嘅招牌👍🏻 系黑胡椒猪扒 腌得好入味 而且食落唔鞋 味道好惹味😋加$5就有只煎蛋🍳 系流心嘅荷包蛋🤤面底可以拣米粉或者公仔面 枱面上有支麻油 加左令碗面更加香🤩.🥤冻奶茶 $17茶记就当然出名奶茶啦😛 夏天饮番杯冻野凉下🧊 茶底浓 唔会净系饮到奶味 怕甜嘅朋友就记住嗌少甜啦~~总结1)简单又好食嘅一餐 不过夏天坐露天就真系几热2)星期一唔开呀~~评分📈味道 7.5/10环境 5/10性价比 8/10
🍜猪扒蛋面 $30

味道 7.5/10
环境 5/10
性价比 8/10
2020-05-10 301 浏览
一向是炳记的忠粉,为嘅系你地嘅食物同人味。但经过呢一次我以後就吾会再去帮衬。我同朋友去到,有张枱,我地两个坐低左,有个人埋黎搭枱,由於实在太近距离,张枱又细,大家放喺枱面的食物又会贴到好近,耷底头向住同一枱面食野又可能有汤汁弹出黎,平日嘅大牌档当然就冇问题啦,但疫情下,真系吾系咁想飞沫交叉。我地并冇谂住走, 只系行番出去, 谂住排队等路边嘅细枱,谂住两人枱会好些。点知,个呀叔好恶咁闹我地一餐。话我地吾好以为呢到就吾洗搭枱,问我地系咪到时有人黎搭又再起身。我呆一呆。先吾讲佢冇带口罩,冇帮我地探热,我都吾介意;我地只系以为坐细枱可以吾洗搭枱。 其实如果你好声好气讲,我地会明白, 或者选择去第到食, 下次先黎。但点解要闹我地, 我转头走左仲听到佢喺我背面嘈,我觉得超级难受。其实疫情下吾系应该互相体谅吗? 我保护自己都系保护大家,万一有食客感染, 佢仲要吾要做生意呢? 我真心坚难过,点解会有咁嘅对待,我以前风雨不改去食野,但以後都吾会再去。

2020-04-25 322 浏览
很喜欢黎炳记食早餐,几乎次次都要等位的!讲下我黎呢度必食嘅两样野先! 猪扒蛋面,猪扒腌得相当入味,咬落去唔会太硬,食落有质感,配上太阳蛋一齐食简直是绝配!油占蜜多,系我另一至爱,多士唔会烘得太燶,烘得刚刚好!多士食落是甜甜的,因为是用麦包的关系,加上牛油🧈和果jam, 食落有重幸福的感觉🥰🥰🥰

2020-04-14 356 浏览
响呢个疫情底下,我发觉我有一样野改变左嘅,就系唔再食公仔面啊!🤪以前有人share可以食到一碗三餸面再加一件多士,而家独力难支啦😖。不过都好嘅,始终公仔面唔太健康(虽然好味)😛相反有一样野系改变唔到嘅,就系对炳记嘅情意结啦!以前一个礼拜最少要去一次,而家仲越嚟越过份,随时身痕都会心思思想去下,一个人叹杯奶茶食件多士 ,成个大叔咁😌真系好希望我可以喺大坑住,可能到时日日都要落去坐吓添啊!响第二度饮唔番嘅奶茶,食唔返嘅多士😋😋💭💭💭💭唔知会唔会有一日真系愿望成真🤔🤔
好喜欢到一些仍旧保留香港怀旧风味既餐厅去大坑 一定唔少得帮衬下炳记茶档保留了传统铁皮茶档特色既大牌档已经好少炳记老子号,供应即食面、多士奶茶等港式美食我当然叫番碗怀旧餐蛋红肠公仔面食下 ($20)餐蛋同红肠都有有特别煎香到枱面仲有麻油自己加,面底又够爽,唔会太软身以简单一碗餐蛋碗,呢到确实唔错最紧要叫埋个奶油多 ($11)香口既奶油多真系好好食够晒多炼奶同牛油,力推简单午餐,仲有杯香滑靓奶茶,好满足,值得一到
好喜欢到一些仍旧保留香港怀旧风味既餐厅
去大坑 一定唔少得帮衬下炳记茶档
保留了传统铁皮茶档特色既大牌档已经好少
炳记老子号,供应即食面、多士奶茶等港式美食

我当然叫番碗怀旧餐蛋红肠公仔面食下 ($20)
餐蛋同红肠都有有特别煎香到
枱面仲有麻油自己加,面底又够爽,唔会太软身
以简单一碗餐蛋碗,呢到确实唔错

最紧要叫埋个奶油多 ($11)
香口既奶油多真系好好食
够晒多炼奶同牛油,力推

简单午餐,仲有杯香滑靓奶茶,好满足,值得一到
2020-03-20
2020-04-03 314 浏览
「冇食过等於冇嚟过香港大坑」?炳记走怀旧路线,香港这种街边既大排档渐渐少了😖😖为何平日下午这麽多人喔?大家也喜欢吃情怀吧?餐牌好简单,绝对无选择困难😏即刻嗌左碗猪扒+ 鸡翼+红肠的三拼面😝猪肉切成一块块,肉质真系好扎实,令到猪扒既肉汁好惹味,味道都好够😜浓浓的黑胡椒味道😘奶油厚片土司,一定要趁热食😙CNN称炳记为四大奶茶王?因为我都不加糖,但喝下觉得茶味不重,不够茶味,但奶茶茶温好够热是真的🤩

奶油厚片土司,一定要趁热食😙