2020-03-29 0 浏览
🧚🏻‍♀日日吽喺屋企就黎发霉 又怕出街食坐室内好多菌 所以拣咗呢间可以坐室外既老店茶餐厅 次次嚟到都要排一轮 但系佢咁好味又真系值得一等嘅.🔶 黑椒猪扒鸡翅出前一丁💰30👅8/10猪扒好入味 但有时会少少韧鸡翼系卤水鸡翼 入味又淋身再加小小辣椒油酱会更惹味🤤 面身都算弹牙🔶 奶油多🚦必食🚦💰11👅9/10外脆内软到一个点!够厚身 够多酱 正到爆 !!简单既美食已经made my day💓💓✨要早小小去呀🤫下午三时就关门ga la
🔶 黑椒猪扒鸡翅出前一丁
💰30
👅8/10

🔶 奶油多🚦必食🚦
💰11
👅9/10
外脆内软到一个点!够厚身 够多酱 正到爆 !!
简单既美食已经made my day💓💓

✨要早小小去呀🤫下午三时就关门ga la
2020-03-29 0 浏览
今日系正苦实施限制食肆四人以上要分枱/枱与枱之间要有至少1.5米距离/客人数量唔可以超出可容纳一半/要提供消毒搓手液/要同客人量体温⋯⋯⋯⋯⋯种种对食肆嘅限制当然有好多声音啦😞宣布要实施嘅时候我先担心紧我嚟紧最想去嘅炳记会唔会因为太麻烦而决定唔开门算数呢?因为我见唔到佢响IG 有咩update消息,忍咗两日唔出街终於今日顶唔顺要出去行吓🤣终於饮到我好想饮嘅奶茶啦!好开心😃唔知点解食极都唔厌,反而贵嘢卖相好精致食一次就唔会再去食!从来都未见过既境象-有消毒搓手液提供,重要喺度量体温🤒️其实最想系黎饮杯丝䌩奶茶,食件多士,其实唔清楚实际呢啲措施有冇用,不过我可以好肯定对於炳记来讲应该冇乜大影响,如常有人排队。
从来都未见过既境象-有消毒搓手液提供,重要喺度量体温🤒️
2020-03-08 175 浏览
真系搵唔到第二度嘅多士好食过炳记,冇办法!虽然而家每次都要自己搭车专登过海只系为求食到我想食嘅嘢(要对自己好啲丫嘛)之前有对脚,会叫碗三餸面加件多士share, 而家一个人边食得哂一碗面丫,多士就必食既,所以唯有忍痛叫d自己都handle 到既-奶油多+餐肉煎一只旦或者红肠煎一只旦😙😋真系唔明点解呢度既多士好食到一个点,外脆内软,试过晒唔同combination e.g 奶酱/占酱/油酱/奶占/油占⋯都系奶油最match 👍🏻其实之前打孖去老板都认得我地架,而家孤单一人去自觉都有啲样衰,老板又好似唔多认得我咁。查实每次去都战战兢兢,把声唔够响怕潮哥听唔到,唔知点解好想可以同你讲打成一片🤪放心我一定会继续黎嘅!嚟到你哋认得我为止😅何况一个人都有一个人的浪漫💕

2020-03-04 195 浏览
要食炳记早餐,大家都知要排队,在这小巷铁皮的大排档食早餐,多添一份香港昔日情怀。哈哈,这种有名气的大排档,老板当然有佢嘅风格,带点指挥官咁啦😂,但整个流程安排得唔错,一坐低就有得食,因为喺排队嗰阵就已经帮你落咗单。餐牌款式不多,咁多年,老板专一佢嘅招牌货,秘制酱汁腌制佢嘅猪扒同鸡翼,可能咁,所以能够保持水准,几时嚟,味道依然如一。热辣辣嘅猪扒公仔面🍜,猪扒有厚度有咬口,不是用松肉粉腌到淋啤啤嗰种,酱汁带点黑椒及酱油香味。即叫即整嘅奶油多,脆卜卜🤪,刚溶化的牛油配上香甜嘅炼奶,加埋我杯港式奶茶☕️,满足而回😋。

2020-03-04
$50 (早餐)
  • 猪扒面
  • 奶油多
  • 奶茶
2020-01-04 479 浏览
今天同男友来到大坑一游,周围逛逛,见到有间怀旧车仔面档,车门玻璃贴着陈奕迅到此一游的亲笔签名,又见到有长长的人龙,原来每日下午3点半就会收档截人龙 ,点都要排队试一试。好彩等左大约15分钟就有位,哈哈,餐牌都是单一式的,当然选择都不多,而价钱都没有列明出来,这就是车仔档的小小特色之处吧!我们点了猪扒面、猪扒米、咖咉多、奶茶,猪扒充满浓浓的黑椒味,反而猪味不多腌制味较重。咖咉多的确无得输,烤至金黄色,面铺满花生🥜酱,同格仔饼配料一样。奶茶茶味较重,我自己喜欢奶味重点就更好。虽然食物好普通,但胜在车仔档已经买少见少有一份怀旧特色,而且性价比高,难怪总见长长的人龙。

猪扒米
咖咉多
奶茶

2019-12-08
猪扒米
咖咉多
奶茶
2019-12-30 326 浏览
一直想食好耐,每次唔系准备收档,就系休息。今次咁啱系港岛个边,於是啲起心肝再去一次。.我地好快就等到位,由於排队个时已经点好左食咩,一坐低就食得。呢几日天气都热热地,点番杯冻奶茶解下凉,奶茶茶味香浓,没有茶涩味,冲得啱好。之然未食面之前我地先食左奶酱多士,好脆,奶酱啱好,食完都唔觉得腻。.主角要登场:我地都点左猪扒两餸,一个猪扒肉丁,一个就猪扒煎蛋。猪扒是用黑椒腌制,味道啱好,肉丁带有点辣,啱晒钟意食辣嘅我。.p.s 有嘢饮有面食又有奶酱多,价廉物美👏🏻一定会番嚟再食。

2019-12-27
  • 猪扒面
  • 冻奶茶
  • 奶酱多
  • 热奶茶
  • 猪扒蛋面
2019-12-26 179 浏览
常常忘记自己吃过的地方到底好不好吃, 之後又去试, 之後又忘记.. 年纪大了, 还是开始记录下来吧.巧合经过炳记, 看见不少人在吃, 总是记得吃过但忘记什麽味道, 给它的气氛环境吸引下, 於是又光顾了.叫了个人气黑椒猪扒加蛋面冻奶茶. 猪扒吃落不是我喜欢的类型, 但辣椒油果然把面起死回生, 谢谢网友提点, 冻奶茶也算OK. 对面枱一对情侣也叫冻奶茶, 可能因为想环保叫他们走饮管, 服务员说ok, 但结果来到时还是有饮管, 情侣们和我相视苦笑...埋单$42大元. 会不会再吃? 有缘再经过这𥚃再算吧...
埋单$42大元. 会不会再吃? 有缘再经过这𥚃再算吧...
黑椒猪扒面
2019-11-17 447 浏览
💜 炳记茶档 (大坑)大坑施弼街5号侧==============================街边的大排档卖小见小,前排假日的时候就同👦🏻去左食炳记😃提提大家要有排队的准备🚶🏽‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏽‍♂️❤️猪扒太阳蛋面$25黑椒猪扒好入味也好香胡椒的味道面底不会过淋,不过👧🏻略嫌个汤无咩味道所以加了小小辣椒油酱会更惹味😆❤️奶油多$11多士是厚身非常脆口,上枱时候热辣辣建议大家即刻食👍🏻👍🏻👍🏻
💜 炳记茶档 (大坑)
大坑施弼街5号侧
街边的大排档卖小见小,
前排假日的时候就同👦🏻

❤️猪扒太阳蛋面$25

黑椒猪扒好入味也好香胡椒的味道
面底不会过淋,不过👧🏻略嫌个汤无咩味道
所以加了小小辣椒油酱会更惹味😆

❤️奶油多$11

多士是厚身非常脆口,上枱时候热辣辣
建议大家即刻食👍🏻👍🏻👍🏻
  • 猪扒蛋面
  • 冻奶茶
  • 奶油多
2019-10-29 323 浏览
今朝要去到西营盘上workshop,好彩有同事车我一齐去,去之前同事话想先去大坑既炳记食早餐先。其实我从来未食过呢间野,净系听同事讲果到既猪扒面好好食,见佢系咁推介,我唯有去到都叫返碗试下先面唔洗等好耐就黎到,汤底颜色好浓,猪扒已经切开一嚿嚿,每一旧都有酱汁,食落去都几腍,有黑椒味,而且份量都几多,不过公仔面我就略嫌份量有啲少,好似唔系一个嘅份量,所以食完之後唔系觉得好饱埋单每人大约40几蚊,感觉好似普普通通

埋单每人大约40几蚊,感觉好似普普通通
2019-10-25
$45 (早餐)
9:00去到排咗15分钟 齐人先入得叫左猪扒 鸡翼 咸牛肉奄列 奶油多咸牛肉奄列同鸡翼 不过不失 奄列有点咸猪扒一望落去就觉得又鞋又韧 得过咸字 唔好食奶油多不错 面包够厚同脆食物唔觉得好特别不会再来重点是没有礼貌其间见到有人问可唔可以外卖疑似老板既呀伯态度奇差「嗰度已经写住繁忙时间冇得外卖你睇唔到呀?」👎🏻👎🏻客人「睇唔到喎」今时今日咁嘅服务态度系唔得㗎几好食都唔会再黎 何况又唔系好食🤢隔离间顺兴滑蛋菠萝包好食得多
9:00去到排咗15分钟 齐人先入得
叫左猪扒 鸡翼 咸牛肉奄列 奶油多

咸牛肉奄列同鸡翼 不过不失 奄列有点咸
猪扒一望落去就觉得又鞋又韧 得过咸字 唔好食
奶油多不错 面包够厚同脆
食物唔觉得好特别不会再来
重点是没有礼貌
其间见到有人问可唔可以外卖
客人「睇唔到喎」
今时今日咁嘅服务态度系唔得㗎
几好食都唔会再黎 何况又唔系好食🤢

隔离间顺兴滑蛋菠萝包好食得多
早餐
2019-09-23 528 浏览
今日去开天后,见天气几好,於是行入大坑搵下野食梗系去试吓好出名嘅炳记茶档啦,时间尚早,未够12:30,所以等左一阵就有位喇,我叫咗一碗猪扒面,猪扒味道唔错,够香口而份量同一般茶餐厅差唔多,再叫多份奶油多,松脆可口 ,呢个可以再encore,当然唔少得既梗系要试一试杯冻奶茶啦,但系味道就正常,又唔系人地讲到咁神级可能下次叫茶走味道会好啲。小店虽然系街边但感觉怀旧有味道充满人情味既感觉如果行开入嚟都值得一试,如果要特登过嚟我就觉得未必喇
今日去开天后,见天气几好,於是行入大坑搵下野食
梗系去试吓好出名嘅炳记茶档啦,
时间尚早,未够12:30,所以等左一阵就有位喇,
我叫咗一碗猪扒面,猪扒味道唔错,够香口
而份量同一般茶餐厅差唔多,
再叫多份奶油多,松脆可口 ,呢个可以再encore,
当然唔少得既梗系要试一试杯冻奶茶啦,
但系味道就正常,又唔系人地讲到咁神级
可能下次叫茶走味道会好啲。
小店虽然系街边
但感觉怀旧有味道
充满人情味既感觉
如果行开入嚟都值得一试,
如果要特登过嚟我就觉得未必喇
2019-09-21 316 浏览
呢两日天气冇咁热终於可以去炳记食返一个丰富嘅早餐。我同老婆最锺意到这里食佢嘅猪扒面同埋猪扒米,因为系室外,只有一部份嘅座位系有风扇可以吹到。今日嘅天气冇咁热坐咩位置都可以享受早餐。今日我叫咗一碗猪扒面同埋猪扒米粉,猪扒依然炒得非常好味。再追加左一个呢一度嘅特色多士,奶酱麦多士。
2019-09-18 359 浏览
呢一间由细食到大😋一直都觉得好有风味嘅最出名就系黑椒猪扒面,食咗咁多年都系咁好食,黑椒猪扒做得好出色👍👍猪扒面要配煎蛋更加一流我仲叫咗一碟猪扒添,净猪扒一个味道更浓味,劲正😋油占麦多士,呢一块面包好好味,块面包已经转过一两次,但系都依然咁好味,虽然以前仲加好味。蛋牛治烘底,咸牛肉炒蛋绝配,成间野啲嘢食都好好味。而且嗰啲员工都好有人情味,食到佢哋个个都记得我啦仲记得细细个嗰阵嚟食,我仲见到陈奕迅同梁汉文😍

呢一间由细食到大😋一直都觉得好有风味嘅

我仲叫咗一碟猪扒添,净猪扒一个味道更浓味,劲正😋

蛋牛治烘底,咸牛肉炒蛋绝配,成间野啲嘢食都好好味。
而且嗰啲员工都好有人情味,食到佢哋个个都记得我啦
仲记得细细个嗰阵嚟食,我仲见到陈奕迅同梁汉文😍
2019-09-05 304 浏览
大坑除左滑蛋叉烧饭外下午时间最多人排队应该就系依间炳记茶档猪排餐蛋面 + 冻奶茶少冰 $47猪排十分够味, 餐肉煎得岩岩好 外边脆脆地入面好够热 如果觉得唔够味仲可以自己落麻油冻奶茶更加系非常出色 茶同奶比例岩岩好而且伙计好有人情味抵佢咁多人排队
大坑除左滑蛋叉烧饭外下午时间最多人排队应该就系依间炳记茶档
猪排餐蛋面 + 冻奶茶少冰 $47
猪排十分够味, 餐肉煎得岩岩好 外边脆脆地入面好够热
如果觉得唔够味仲可以自己落麻油
冻奶茶更加系非常出色 茶同奶比例岩岩好
而且伙计好有人情味
抵佢咁多人排队
猪排餐蛋面
2019-09-03
猪排餐蛋面
2019-09-05 224 浏览
喺大坑附近返工 都知道天后附近好多好嘢食睇OpenRice睇到呢间好似唔错 因为佢系大排档 旧式嘅大排档 论环境气氛系唔错嘅。不过食物质素有待改善首先一杯奶茶竟然要$16 呢杯奶茶同茶餐厅嘅奶茶冇乜分别唔系特别香滑 浓郁 咁嘅价钱有啲贵咁我叫咗猪扒鸡翼米粉个米粉真系冇乜特别 加几旧菜 猪扒切到细旧 同台湾嘅卤肉差唔多得个咸字 我食唔出有乜特别 而鸡翼就卤水鸡翼味道 几好食几入味尤其系色泽均匀 $30来讲还可以接受但系杯奶茶令我睇失望 不完美 要改善 可接受
喺大坑附近返工 都知道天后附近好多好嘢食

睇OpenRice睇到呢间好似唔错

因为佢系大排档 旧式嘅大排档

论环境气氛系唔错嘅。不过食物质素有待改善

首先一杯奶茶竟然要$16

呢杯奶茶同茶餐厅嘅奶茶冇乜分别