餐厅: 炊公馆
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-10-18 0 浏览
今日本来即兴想去海运大厦食西式下午茶,不过已经满座。所以即刻搵过另一个地方,朝早十一点打去约两点半,仲有位。最後重要系仲可以有窗口海景位坐,至於野食方面,虽未至於超级好,但绝对对得住个价钱。点心一上枱好够热辣辣,酥亦够香脆,现在仲有七折,真系已经无得输,正!
2020-10-18
2020-09-28 731 浏览
时间:下午茶时段人物:负责埋数的一个中年女仕(略带乡音)本人是日心血来潮想去试试,闻说环境唔错,虽然没有坐到窗边位置 ,但环境亦尚可以,枱面位置宽躺,下午茶套餐亦不过不失,星洲炒米有惊喜,到了大概四点钟便last order ,客人陆续结帐,那名女仕亦开始在收银处埋数,过程中。。。口中岀现了”三次”粗言秽语,而音量是大的,清楚而清晰地。。。”X你。我要去隔离攞饭”。。”X街少咗一蚊”。。全场都知你放饭同收少咗一蚊!再和同事讲其他同事的是非,她说要用胶纸封她的咀,我明白説话中带点动词有减压作用,但都要看到自己在什麽岗位及时间,这是对公司,客人和自己的基本专重和礼貌!
时间:下午茶时段
人物:负责埋数的一个中年女仕(略带乡音)
2020-09-28 450 浏览
约一位ee去食下午茶,所以就搵一间有景嘅酒楼, 因为见到炊公馆做紧下午茶set, 附属於阿一嘅~见到佢有鲍鱼酥就梗系要试下啦; 提早一日book咗枱但系去到都要跟次序入去, staff都会安排客人坐窗边位先嘅, 的确佢呢个景系帮佢上咗一个价位~饮普洱冇隔茶叶,但系见到有茶柱~ 就当自己有好运嘅一日啦, 因为系红雨~所以睇到嘅维港景系雨景,可以话系另有一番风味; 上菜都算好快, 有啲似西式嘅点心拼盘~不过食嘅系中式点心~ 咁多样点心…讲真有好有唔好, 鲍鱼酥就冇得输啦~真系好好食, 烧卖都非常之唔错, 菠萝叉烧包都有啲惊喜不过偏咸咗啲, 但个芋角…真系好唔得~ 普遍嚟讲比较普通,但系如果系倾计呢个系一个几好嘅地方~ 而且宽阔嘅景观亦都令人心情开朗

2020-09-20 785 浏览
就系比佢个海景吸引左,所以选择呢一间左餐厅食tea。睇食评话订枱就有海景位,是。错。的。连你想订枱时request,如果系食下午茶,sorry,都系无的。餐厅声称系first come first serve,我当系啦。落order,落完等左15分钟都未到,问返落单waiter跟进,佢反问返我「你地落左单未?」Finally,佢有落到既,等多5分钟到就有野食。食物方面,个tea set好似$240左右2人份,6款12件,一般美心酒楼级数,除左个鲍鱼酥真系好味之外,无第二款点心令我留下深刻印象了。
就系比佢个海景吸引左,所以选择呢一间左餐厅食tea。

睇食评话订枱就有海景位,是。错。的。

Finally,佢有落到既,等多5分钟到就有野食。

食物方面,个tea set好似$240左右2人份,

2020-08-24 1884 浏览
蓝天白云下来到了isquare的炊公馆食个下午茶!其实也是同事告知这里的点心set在做特价,计返起每人百多元。预先订好枱,安排了个海景位,这里的海景的确也是无得输。居高临下基本上整个维港都望到,加上蓝天白云,真系令人心舒畅。点心set用手提笼子上的,颇有古典风。一共有2层,上面系菠萝叉烧酥、芋角和鲍鱼酥。下层是烧卖、虾饺和粉果。其实这里的阿一鲍鱼的副线,所以对点心都有点期望,不过点心味道其实点有点令人失望了。整体来说味道一般,虾饺皮好易烂,粉果馅料没平常酒楼的惹味。菠萝酥不算太松化。如果单点tea set也不够饱,所以我们点了素鹅、金钱肚和皮蛋。那个素鹅真的令人失望,很乾扁。如果没有在做6折优惠,那真的会唔开心,但因为是6折,加上美美的海景,那麽也没什麽好说~但要是食物味道再改善一下就更好,那就一定会再来!

2020-07-12
2020-08-22 979 浏览
和朋友吃了午市套餐。 汤只有咸味,点心和主菜都一齐到。点心不错,但主菜海南鸡饭和伴菜差,鸡又冻又没有味道。叉烧饭像隔夜叉烧。甜品是Dryers 雪糕杯!只有境色值得赞!
只有境色值得赞!
2020-08-07 1145 浏览
二人限聚令下,很多中式酒楼都暂停营业, iSquare 好像只得炊公馆开,见过往食评不错,今天就与朋友去试下,叫了一个一人套餐及两款点心,套餐包3件点心-虾饺、烧卖和迷你菠萝餐包,3件点心卖相一般,似用微波炉番热,尤其那菠萝餐包,简直似隔夜菠萝包,乾得很;套餐还有一碗汤,也是一般;主菜选了红咖哩猪尾骨配馒头,上枱已不是很热,味道更是不堪,馒头硬如石头,套餐还有 Dreyer 雪糕一杯,这个套餐价钱 hkd168,唔算贵,在这疫情期间,我唔会计较服务,因明白少了员工,但周围都做特价,身为高档食府,如果将货就价,而又不能保持食物水准,就不如唔好做,影响声誉。
2020-08-07
2020-07-30 1083 浏览
今日一家人出去尖沙咀想食下午茶,由於疫情关系,好多酒楼都唔开,谂起炊公馆出左下午茶Set, 咁就去试吓啦,而家做紧七折优惠,仲可以追加食物。下午茶是中式style,有六款点心,总共有12件有我最爱嘅芋角👍🏻原只鲍鱼酥👍🏻菠萝叉烧焗餐包👍🏻虾饺 - 一般烧卖 - 一般黑松露饺 - 皮太厚追加食物五香烟燻素鹅👌材料分量较少,烟燻的味道很足够单点流沙包 - 味道OK,但系冇流沙的效果整体OK,以七折价钱都算抵食,点心味道还好,但没有想再食的打算,人手不足,等好耐先至有人同你落order和开茶,如果有订枱,就可以坐窗口位,茶叶不香,很快就变淡,几年前嚟过食晚餐,食物唔错,环境优美,服务态度很好,现在和上一次差太远了,可能晚餐和下午茶的不同。

下午茶是中式style,有六款点心,总共有12件
有我最爱嘅芋角👍🏻
原只鲍鱼酥👍🏻
菠萝叉烧焗餐包👍🏻
虾饺 - 一般

烧卖 - 一般
黑松露饺 - 皮太厚

追加食物
五香烟燻素鹅👌材料分量较少,烟燻的味道很足够

单点
流沙包 - 味道OK,但系冇流沙的效果

2020-07-28
2020-07-25 855 浏览
自从疫情以来,日日留在家中🥱但总有一点点东西要令自己开心一吓,如食一个满意嘅下午茶☕😄(时间3:30~5:00)。呢间炊公馆嘅中式下午茶,朋友已推介多次,但今日终於嚟一试系咪咁好食先😝。一向喜欢饮茶食点心🥟嘅我,难得假期出尖沙咀买嘢,而顺便试吓佢呢个☕set先。虽然好多食评已讲过多次点好食,而我都认为点心系好有水准👍,每样点心都好好味😋。最值得赞好就系佢唔会因做7折特价而将货就价,食材好新鲜但美中不足系出自佢啲茶☕到,叫咗“铁观音”但好老实讲啲茶🍃质素真系要提升啦🤔,因为完全无茶嘅香味🙄(有点意料之外)。点心同茶系一对,若其中一样不足都对整体有影响🤨。整体嚟讲对食物同服务都满意,希望下次再嚟食嘢时会有意外惊喜啦🤩!反而想试吓以下4人午市套餐,好似好正咁。睇住靓景加上美味点心🥟令人差点忘记咗疫情😷,虽然人数唔多但都要快快🏃‍♀️回家🏠减少人多聚集,希望疫情早日过去一切回复正常,大家可周围去食嘢😄。

点心拼盘

点心同茶系一对,若其中一样不足都对整体有影响🤨。
反而想试吓以下4人午市套餐,好似好正咁

2020-07-25
点心拼盘
  • 素鹅
2020-07-08 633 浏览
车妮子经常会发掘平、靓、正嘅下午茶同我一齐食,今次佢就拣咗位於Isquare入面嘅呢间炊公馆!就由我嚟订位啦!(职员话下午茶唔可以要求窗口位🙈)先讲讲个环境,一入门口,落地大玻璃,光线充足,比人一种贵丽堂皇且舒适嘅感觉。如果单系听个店名,真系唔会估到个景会咁靓嘅😂!就算唔系坐窗口位,我都比个景电晕咗,竟然忘记影靓景相......🙆以为咁靓嘅环境,食物就会好贵?由於宜家做紧promotion,有七折😍!一个二人tea set只需HKD208.6(另收加一)就食到!呢间餐厅系以食中式下午茶为主,虽然点心唔多,但系款款都真材实料,当中仲有饱鱼做嘅点心添!好!等我介绍一下有咩点心先......💟原只鲍鱼稣 ~ 松软嘅稣皮底,包裹着软硬适中嘅鲍鱼,中间再配了一个甜甜嘅酱汁,好美味!💟芋角 ~ 脆薄嘅外皮包着足料嘅芋泥!💟菠萝叉烧焗餐包 ~ 顶层凹凸嘅甜脆皮盖着松软面包,面包内层仲藏着蜜汁叉烧,外甜内咸,令人有停不了的胃口!💟虾饺 ~ 大大只鲜虾,好足料!而且新鲜弹牙,可谓皮薄馅靓!💟黑松露饺 ~ 少许黑松露味,饺里面仲包咗其他配料,如红肉碎同萝卜粒等,食落爽脆!💟烧卖 ~ 虾跟猪肉等用料都新鲜爽

好!等我介绍一下有咩点心先......
💟芋角 ~ 脆薄嘅外皮包着足料嘅芋泥!

💟烧卖 ~ 虾跟猪肉等用料都新鲜爽口!

我同车妮子一边品尝美味嘅点心,一边谈天说地,口乾了就喝一口香浓嘅中国茗茶,再望吓个赏心悦目嘅靓景,简直系一流嘅享受!😍

温馨提示:由於下午茶嘅份量唔多,佢比较重质唔重量,建议大家真系食咗午餐先好嚟🤗!
2020-06-28 664 浏览
位於尖沙咀I square 高层环境舒适,个View都正,又唔算太多人,侍应都好有礼貌,阿一鲍鱼挞正,价钱都算合理,平日Walk-in 唔使等位,可以慢慢食慢慢倾,可以再嚟
2020-05-26 2063 浏览
今次试下喱个抗疫价套餐$388(连加一及茶位),而且重点系可以对住海景食饭😍喱个价钱都几合理🤗🍴食物🍴套餐有2款选择,我拣呢款主要系因为有波士顿龙虾😂🦞没有令我失望,龙虾很弹牙,但如果芝士味再浓一些就更好👍🏻前菜的鹅肝味道浓厚,但我较喜欢煎鹅肝多一些😝叉烧及肴肉味道也不错,炸豆腐就较普通!荷叶蒸滑🐔肉质很嫩😋金银蛋苋菜个汤几好饮,但是🐮崧炒饭味道较淡,但炒得粒粒分明值得一赞👍🏻糖水方面芝麻糊味道较淡,但是合桃酥很松化不错😋💥环境💥装修是比较旧,楼底矮,灯光比较暗一些,但是坐得也很舒服😌天气好望海景也不错👍🏻💥服务💥店员并不多,笑容欠奉但会看着你进食速度而上菜,不会一下子全枱也是食物,这点值得一赞👏🏻⚠️总结⚠️以前这里是有西餐食🍽但是4月1号已经没有了,不过最近推出这个抗疫餐/午市下午茶亦都有七折优惠值得来试👍🏻(5❤️为满)食物:❤️❤️❤️❤️环境:❤️❤️❤️服务:❤️❤️❤️
🍴食物🍴
糖水方面芝麻糊味道较淡,但是合桃酥很松化不错😋
💥环境💥
💥服务💥
⚠️总结⚠️
(5❤️为满)
食物:❤️❤️❤️❤️
环境:❤️❤️❤️
服务:❤️❤️❤️
2020-05-16 2136 浏览
想试很耐的店舖。终於约到好朋友一陪,订位好处就系可以坐窗口位真系特别好feel😁😁😁😁天公作美,晴天,望出去真是美!乳鸽 - 3人食关系,所以叫多了只,热热的,豉油味够入味,肉质够滑。差不多每个位置都被我吃清,正!叉烧包 - 外表平平无奇,吃了一口後,叉烧带上半肥瘦味道,咬口又不错喎!! 2人套餐有虾饺、烧卖及粉果 - 虾饺皮薄馅靓,大大粒的虾肉;烧卖及粉果够足料,有传统风味水准之作!仲有多款套餐选择,而且价钱合理,又可睇海景! 环境舒服,黎呢度食野,实在太美满了!
真系特别好feel😁😁😁😁

天公作美,晴天,望出去真是美!

乳鸽

叉烧包

2人套餐

2020-05-12
乳鸽
叉烧包
2人套餐
2020-05-14 1837 浏览
虾饺、烧卖都好好味😋黑松露饺之味道较独特原只鲍鱼酥真系炆得好入味,一啖咬落去又软又滑,小朋友都好易消化;反而最差是菠萝义烧焗餐包,又硬又无馅,好似摆过夜,最差之点心😣柱侯萝卜金钱牛肚$68折後$47.60,非常超值!酱汁够晒入味、金钱肚又冧又好味🥰芋角内之芋泥不太浓味,外层酥脆,层次丰富,可以食多两件都唔会腻😋星洲炒米$208(原价)有7折=$145.60虾肉爽口、米粉炒得乾身,唔算太辣,感道不错👍🏻铁观音茶有回甘口感,茶味香浓内部装修优雅无敌海景陪伴叹茶
虾饺、烧卖都好好味😋
黑松露饺之味道较独特

原只鲍鱼酥真系炆得好入味,一啖咬落去又软
又滑,小朋友都好易消化;
反而最差是菠萝义烧焗餐包,又硬又无馅,
好似摆过夜,最差之点心😣

柱侯萝卜金钱牛肚$68折後$47.60,非常超值!
酱汁够晒入味、金钱肚又冧又好味🥰

芋角内之芋泥不太浓味,外层酥脆,层次丰富,
可以食多两件都唔会腻😋

星洲炒米$208(原价)有7折=$145.60
虾肉爽口、米粉炒得乾身,唔算太辣,
感道不错👍🏻

铁观音茶有回甘口感,茶味香浓

内部装修优雅

无敌海景陪伴叹茶

2020-05-14
2020-04-03 2372 浏览
又是生日饭选址的是我,当然是上OpenRice搜寻的,试过炊公馆,喜欢户外、高层的美景,Isquare虽是室内,但一样有美景,加上live band又是包场因为疫情影响,所有食品也有7折,我们点了2人海鲜套餐没想到这经济的价钱,也能享受这高质美食。头盘有牛油果龙虾他他、鹅肝多士、主菜有加拿大活蟹三吃、美国顶级牛扒、甜品是心太软 一人乐队非常开心地为我唱了3国语言生日歌,谢谢你们的热情款待,我们会再来的,加油💪
又是生日饭
又是包场
因为疫情影响,所有食品也有7折,我们点了2人海鲜套餐
没想到这经济的价钱,也能享受这高质美食。

2020-03-23
庆祝纪念