2022-06-16 1445 浏览
等了又等,餐厅终於可以半解放,总好过每台小猫三两只,有几多人晚晚撑台脚吖!有时都想除低口罩,成班人嘻嘻哈哈,大杯啤酒先可以解压。早排同朋友系红磡海逸君绰酒店内扒房试过free flow生蚝同牛扒,虽然家阵已经加价,但依然抵食( 详细分享 )。今次转转口味,试下炉端炉,睇睇水准又如何?餐厅内分成多个用餐区,靠墙边的多是二人座,想静静地同朋友倾计,又不太介意想睇师傅烧烤的,都是一个好选择。相对而言,想睇下火光烘烘,闻到焦香味道,挑起食慾的,就一定要坐吧台。毕竟餐厅主打炉端烧,所以设有三个烧烤区,每区可容纳12人以上,而各有一位师傅坐阵中央,相当之有气势。其实早两年曾经光顾过,亦有朋友为我庆生,所以留下良好印象,而今次主要同几位朋友试下 a la carte menu 内的菜色。另外,若然阁下系大胃王,正好周末有放题「相扑手午餐」,逢周六,周日及公众假期中午12时至下午2时30分供应,成人/HK$608 小童/HK$508,当然要另加10%服务费。每当师傅处理好食物时,便会用足4足的长条木板递上,有时真佩服大厨的腕力,整晚做同一动作几十次而面不改容。虽然主打炉端烧,但餐牌上依然有其他菜色。前
有时都想除低口罩,成班人嘻嘻哈哈,大杯啤酒先可以解压。

今次转转口味,试下炉端炉,睇睇水准又如何?

虽然主打炉端烧,但餐牌上依然有其他菜色。

前菜
ふぐ

Dried blowfish
河豚乾 ($180 )

蛍 いか一夜干し
Hotaru-ika ichiya boshi
萤光鱿鱼一夜乾 ($160 )

先来一份河豚乾及萤光鱿鱼一夜乾,伴以常见的沙律酱,同样有嚼口,而且味道浓缩,聊聊天消磨时间最好。
うなぎ骨せんべい
Unagi hone senbei
鳗鱼骨乾 ($180)

しらす干
Boshi tatemi iwashi
白饭鱼乾(($120)

再来是卖相很独特的鳗鱼骨乾,不过咬落要小心,很容易给刺伤口腔,反而白饭鱼乾薄薄的一片,很容易便消灭了。
日本は新鲜な鱼
Air express
日本直送鲜鱼 ($800)

前菜过後,是刺身时间,是日点选了由日本直送的眼仁奈,白身肉很软韧,几个人分享啱啱好。
而鱼骨不要浪费,一於拎去酥炸,佐酒一流。
ほっき贝
Hokki kai
北寄贝 ($360)

另一款刺身是北寄贝,肉质很爽甜品,亦属於自己喜爱的刺身之一(实情系差不多所有刺身都锺意),不错。

白ミル贝
Japanese geoduck
白象拔蚌 ($540)

最後一款是白象拔蚌,嫩滑细致的肉质,蘸点一下酱油来提鲜,谁会不爱?

牛タン
Wagyu Ox-tongue
和牛牛舌 ($240)

终於到主角出场,打头阵的牛舌柔韧而富肉味,简单的洒点盐,真是人间美味。
日本砂肝
Japanese chicken kidneys
日本鸡肾 ($140)

两款爽口野打孖上,鸡肾的爽弹比牛舌强得多,送啤酒啱晒。
とうみょう
Japanese snow peas leaf
日本豆苗 ($120)

用锡纸包好再烤,没有难闻的臭青味,色泽翠绿幼嫩,正好清清味蕾。
味来とうもろこし
Mirai tomorokoshi
味来栗米 ($200)

白中透黄的味来粟米,烤至外层微焦,一咬穿,即时传来甜美的感觉,好味。
殻付帆立贝
Scallop in shell
壳付帆立贝 ($360)

火喉啱啱好,肉质丝毫不觉韧,吃得出的鲜味。
殻付岩がき
Karatsuki iwa-gaki
日本岩蚝 ($200 up)

超大只,肉质肥美可口,蚝味浓,海水味轻盈,满意。
银鳕西京焼
Cod fish
西京银鳕鱼 ($290)

满是鱼油的香味,鱼肉嫩滑到可以不用咀嚼,鱼皮份外惹味,千万不要错过。

宫崎牛肉 A4
Miyazaki beef steak A4
宫崎牛肉A4 (280g) ($980)

师傅细心地先将边位油脂割开另外处理,烧到卜卜脆好香口。
而牛肉就烤至肉香四溢,质地松软有嚼口,中间位更是呈诱人的嫣红色,渗出少许血丝,好食到停不了。
意犹未尽,又见好倾,师傅即兴送上几串鸡肉串,内里夹有已刴碎的鸡软骨,烤得焦香又有嚼口,正。
食得肉类多,临时追加冲绳苦瓜同露笋,虽说冲绳苦瓜比起什麽雷公凿更澎湃,但老实讲,在下系甘之如饴,爽口程度爆灯,我锺意;而露笋大大条但又好爽甜,收货。
すいみつもも シャーべット
Coconut, Peach, Apple sherbet
椰子﹑蜜桃﹑苹果雪葩($100)

甜品是椰子﹑蜜桃﹑苹果三款雪葩,当然系互相share啦。
三款中个人偏好椰子,内里有着丝丝椰子肉,香味好突出;至於其他两款都不错,果香味好出,但个人觉得偏甜。

整体而言好满意,师傅掌火能力一流,而且挥洒自如,又好倾得,时间过得特别快。

2022-07-09 396 浏览
原来红磡有间日本餐厅在周末有得食相扑手午餐,即系日本放题银雪鱼有惊喜,牛扒好食😋⋯⋯价钱方面可以接受,600左右一个人,两位师傅即场在客人面前煮落嘅order,所以每样食物都热辣辣,好好味⋯⋯虽然得两个半钟时间,都食得不急,很满足👍
2022-05-16 1064 浏览
三年前去仲系好好的,八成以上食品俾赞,但可能疫症影响,今次大部分食材都系霉的,银杏,牛扒,羊扒等全霉。鸡翼最差先系霉,无汁,唔脆。炸物系吸哂油,因为无覆炸。刺身切唔断同切错纹。同员工反映,系无反应。失望
2022-05-14
庆祝纪念
  • ビール、银タラ、クルマエビ
2022-05-08 1003 浏览
好挂住日本,朋友就推介呢间炉端烧。入到餐厅,会见到两位师傅系你面前不停烧烧烧。即叫即烧,又见到师傅们处理食材,控制火候,烧到最佳状态就即刻将食物送到你面前。我地叫试咗天妇罗、几款烧物同烧牛扒。个天妇罗虾个炸皮好薄好脆,完全无油腻感。而烧物方面,就系日本烧物的质素,所有食物都烧得啱啱口,唔会过火。而烧牛扒,叫咗半成熟,真系做到半成熟。可见师傅们有一定的经验,烧的时候处理得好好。服务方面,职员会介绍一下食物,也会主动添茶。整个用餐体验很好,可惜价钱有点贵。

服务方面,职员会介绍一下食物,也会主动添茶。

整个用餐体验很好,可惜价钱有点贵。

鸡泡鱼鱼干
烧鹌鹑蛋
烧年糕
美国rib  eye
2022-04-15 1211 浏览
日式烧烤任食2.5小时,即叫即烧, 特别推介烧银鳕鱼,食番几件已经回本。 环境普通,每枱人数较多, 一位厨师要招呼12人所以食物等候时间较长,员工招呼有礼。 甜品必食芒果糯米糍及芝士蛋糕。
2022-04-09
  • 烧鸡翼
  • 烧银鳕鱼
2022-02-10 1256 浏览
位於九龙海逸君绰酒店的炉端烧,逢星期六、日有相扑手午市放题 ,五十多款炉端烧任点任食,任食食物质素一样咁高,除任点任食外,还有刺身盛合和汁煮鲍鱼,以下介绍当中几款我觉得好食既俾大家!银鳕西京烧必点银鳕西京烧,鱼皮烧得好香脆,肉质嫩滑海老塩烧烧海老够晒大只,虾肉鲜甜弹牙牛扒网烧牛味浓郁又 juicy,生熟程度刚好明太子手羽先明太子酿入鸡翼,烧得够香脆,入口啖啖肉,明太子辣辣地够惹味烧鱿鱼鱿鱼够晒大只,爽口弹牙

银鳕西京烧
必点银鳕西京烧,鱼皮烧得好香脆,肉质嫩滑

海老塩烧
烧海老够晒大只,虾肉鲜甜弹牙

牛扒网烧
牛味浓郁又 juicy,生熟程度刚好

明太子手羽先
明太子酿入鸡翼,烧得够香脆,入口啖啖肉,明太子辣辣地够惹味

烧鱿鱼
鱿鱼够晒大只,爽口弹牙
2021-11-23 1466 浏览
话说staycation $2200 dining credit净返三百几蚊🙃 於是我地拣左食日本野「炉端烧」,原来系曾经获得米芝莲推介🙊🙊 门面同里面既装修都好日式feel,一入到去就见到有2张大枱,每枱入面有师傅即场烧食物。围炉而坐既感觉很不错👍🏻👍🏻 Menu上有几款set拣,但由於我地唔太肚饿同budget有限,我地只拣左Chef’s Special Set寿司牛肉乌冬 $200 乌冬只有一片牛肉,味道不大特别;寿司就有5件,食落都几新鲜,好味既!烧肉丼 $190 牛肉份量都不少,配埋酱汁成个饭即刻变得好好味😋跟餐有甜品系细细旧既芝士蛋糕,味道比想像中好食! $200一个set,埋单都$4xx,但食物味道唔太突出,或者要试下即烧定食可以会好啲… 眼望师傅烧食物都有少少烧焦🙊 但胜在气氛搭救,师傅烧好食物会用船桨将食物递俾客人,可以当自己去左日本🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️====================推介度:❤️❤️❤️CP值:👍🏻👍🏻👍🏻好味指数:👅👅👅====================

寿司牛肉乌冬 $200

烧肉丼 $190
牛肉份量都不少,配埋酱汁成个饭即刻变得好好味😋

跟餐有甜品系细细旧既芝士蛋糕,味道比想像中好食!

====================

推介度:❤️❤️❤️
CP值:👍🏻👍🏻👍🏻
好味指数:👅👅👅

====================
2021-11-16
2021-11-16 1206 浏览
入到去围住过路坐望住一个师傅去服侍一张枱嘅不同顾客!佢哋会用一张好长嘅木板上菜俾你如果系特别嘅节日去打卡,整个环境系不错的,仲有效果但系佢哋嘅食物就平平无奇,当日我哋都点咗好多嘢食,例如🔥烧牛肉,鹌鹑蛋,鳗鱼,龙虾丸,烧鲍鱼,烧银雪鱼等等
平时好少食炉端烧,今次就去咗呢间食日本端烧,佢嘅外貌同餐面嘅装修同好日式🇯🇵,就好似去咗日本食炉端烧嘅感觉👘我哋黎嘅日子系平日午餐,已经座无虚席,好挂住好热闹,所以一定要提早预约先有得食😌 好特别既体验,因为今次系围炉坐❤️望住一个厨师服务佢负责炉台区域,就已经大开眼界🤩因为每个区域都坐满左好多人,而佢都可以不慌不忙烧好,而比较远嘅座位,就会用一个长木板上菜俾你🪃真系好特别🥰·食物方面除咗烧嘢食嘅香味遍布左整间餐厅,烧出嚟嘅效果亦好好🔥火候控制得好好👍🏻烧物唔会有烧燶嘅感觉,而且仲有烧烤嘅香味✨表面烧得香脆可口,肉质淋身又多汁🐂成个午市套餐仲包埋面豉汤、前菜,跟埋日本饭🍚每一啖饭配上牛肉真系好有日式嘅感觉💕最後配埋个甜品雪糕🍦清清口腔嘅油腻真系好满足😋
2021-08-13 3083 浏览
话说早排去左▶️九龙海逸君绰酒店staycation~咁package就包左$1️⃣6️⃣0️⃣0️⃣既酒店餐饮消费额~於是我地就用左哩$1600💸试左哩间米芝莲食肆▶️炉端烧今次~我地主力叫左烧烤类黎食~😋😋可以望住师傅边烧边食~又真系好feel d~食落感觉都好味d既~师傅经验老到~火喉真系控制得岩岩好~👍👍👍▶️北海道带子($250)超级大粒~而且烧得岩岩好~唔会过熟▶️西京银鳕鱼($278)烧到皮脆肉嫩咁真系好好味呀~仲好香鱼油味添呀▶️牛舌($110)细细粒咁又唔会烧到好韧~好易咬~咬开仲几juciy添~ ▶️鸡皮($80)其实我自己一向唔太好食鸡皮~除左食日式串烧个阵~🤩🤩因为烧到好似薯片咁~香香又脆卜卜咁真系好好食~🤤▶️美国特级肉眼扒200grams($398)7成熟~岩岩好~👍👍烧到外脆内嫩咁~仲好有肉汁好juicy~忍唔住一口接一口咁夹唔停~鹿儿岛黑豚肉($220)▶️相比起黎~我觉得岩岩个肉眼扒好味~哩个黑豚肉正正常常咁~唔算太特别~▶️生啤Asahi~500ml($98)食炉端烧~真系冇咩理由唔叫返杯啤酒黎饮下架~绝配黎架~🍻$1600既消费额~岩岩好哩一餐用哂啦~💸💸💸价钱坦白讲真系唔平~不过
话说早排去左▶️九龙海逸君绰酒店staycation~
於是我地就用左哩$1600💸试左哩间米芝莲食肆▶️炉端烧

今次~我地主力叫左烧烤类黎食~😋😋
可以望住师傅边烧边食~
又真系好feel d~食落感觉都好味d既~
师傅经验老到~火喉真系控制得岩岩好~👍👍👍
▶️北海道带子($250)

超级大粒~而且烧得岩岩好~唔会过熟
▶️西京银鳕鱼($278)

烧到皮脆肉嫩咁真系好好味呀~仲好香鱼油味添呀
▶️牛舌($110)

细细粒咁又唔会烧到好韧~
好易咬~咬开仲几juciy添~
▶️鸡皮($80)

其实我自己一向唔太好食鸡皮~
除左食日式串烧个阵~🤩🤩
因为烧到好似薯片咁~
香香又脆卜卜咁真系好好食~🤤
▶️美国特级肉眼扒200grams($398)

7成熟~岩岩好~👍👍
烧到外脆内嫩咁~仲好有肉汁好juicy~
忍唔住一口接一口咁夹唔停~
鹿儿岛黑豚肉($220)

▶️相比起黎~我觉得岩岩个肉眼扒好味~
哩个黑豚肉正正常常咁~唔算太特别~
▶️生啤Asahi~500ml($98)

食炉端烧~真系冇咩理由唔叫返杯啤酒黎饮下架~绝配黎架~🍻
$1600既消费额~岩岩好哩一餐用哂啦~💸💸💸
价钱坦白讲真系唔平~
不过一次半次~又或者特别日子食佢~
都系一个唔错既选择~😚😚
2021-07-25
  • 银鳕鱼
2021-07-20 1673 浏览
Okay so here we are for RobatayakiI only had it one at Inakaya so I am quite disappointed with my experience herelooked ok but there are actually flies 🪰 flying around whole night.Though it’s much cheaper than other fine dining and overall food quality was high (I enjoyed the food a lot), as a restaurant of a hotel I expect a clean and neat/tidy dining environment.I was super disappointed as there were so many mosquitoes flying around and my whole family actually got bitten by them throughout me

I was super disappointed as there were so many mosquitoes flying around and my whole family actually got bitten by them throughout meal. and was super serious mosquitoe bites.

Maybe it’s summer or their aircon isn’t cold enough but I really think they should handle this as it made me feel so unhygienic and uncomfortable.
2021-06-19 2100 浏览
是日和一早同事吃午饭, 特登预早个半星期预约围炉坐。师傅一烧完就会用长木板递给你。拣选了一个$280的网烧牛肉套餐,首先送上的就是鸡软骨串烧和烧粟米。 软骨已经绞碎得很细, 表面烧得微脆, 入口很香的海盐咸香味, 啖啖肉又多肉汁。开胃菜是酸酸的牛蒡,底下绿色碎碎都是酸酸咸咸的,很开胃,味道特别,所以都吃光,另附上不少得的面豉汤。不久,牛肉已经烧好,叫七成熟,到手都有八九成熟,不过牛肉都很淋身, 有牛味,肉汁仍然保留到,我食得都很滋味。这个餐跟碗日本饭,有牛肉送饭,感觉很幸福。最後甜品是芝士蛋糕,芝士味很浓,质感亦都不错,个人都很喜欢。

套餐前菜-鸡软骨串

,有牛肉送饭,感觉很幸福。

网烧牛肉

甜品-芝士蛋糕
2021-06-16
套餐前菜-鸡软骨串
网烧牛肉
甜品-芝士蛋糕
2021-06-13 1556 浏览
订位比以前麻烦,不过值得一赞嘅系打嚟嘅客服好礼貌。当日系星期六,食物质素其实ok嘅,系啲服务员嘅态度(男嘅)咁多年都无改善,仲要系几个不同嘅男侍应,不同时段帮衬过,态度都系好差,令我好尴尬。我叫咗一份食物,等咗一小时都唔见师传有烧,礼貌问侍应,首先佢态度不良咁回应我,然後再态度不好地大叫咁样问师傅,然後师傅亦不太好态度回应。有时会谂香港人嘅日本餐,师傅同侍应又何必去扮上菜,一系就自己真系跟足真日本人做戏做全套,交足货交足态度,而唔系以为着咗件衫就系真日本,要食客受你哋气。

上个月尾是儍妈和儍爸的结婚周年又有借口比我哋食餐好 ~~我哋去食了顿丰富的 ... 相扑手午市放题其实好耐之前与儍爸都食过喇 !!!佢话咁耐冇食,想再食喎 ...上酒店 eShop 见到预购有 82 折,即刻 action  ...相扑手午市放题 ... 只在周六日供应除了刺身盛合和厨师推介的汁煮鲍鱼餐牌上的卷物、天妇罗、炉端烧和甜品都是任点任食还包了一杯饮品,我们点了水蜜桃梳打和荔枝梳打这餐我哋最期待的就是炉端烧 ...我们围坐在大长方形吧枱边,看着师傅用烤炉即席烧烤食物烤好後师傅会用木制的船桨托着料理递给你但是我们坐在师傅旁边的座位,因为太近,用不着船桨递送食物推介『必食』的是 ... 银鳕西京烧一坐下就见到师傅在烧银鳕鱼,餐单都未点 ...师傅的银鳕鱼就烧好,还问我哋要唔要一份 ...银鳕鱼烧得微焦,鱼皮香脆,肉质嫩滑,真是要 encore 多两份 ~~儍爸爱吃的 ... 海老塩烧海老就是烧大虾,不只大只,虾头还有很多膏,虾肉鲜甜弹牙我们两个牛魔王当然要点 ... 牛扒网烧不会烧得太熟,牛味浓郁又 juicy烧羊架炉端烧帆立贝明太子手羽先鸡翼去骨酿入明太子,烧至香脆的鸡翼加上微辣
上个月尾是儍妈和儍爸的结婚周年
又有借口比我哋食餐好 ~~

我哋去食了顿丰富的 ... 相扑手午市放题
其实好耐之前与儍爸都食过喇 !!!
佢话咁耐冇食,想再食喎 ...
相扑手午市放题 ... 只在周六日供应
除了刺身盛合和厨师推介的汁煮鲍鱼
这餐我哋最期待的就是炉端烧 ...
我们围坐在大长方形吧枱边,看着师傅用烤炉即席烧烤食物
烤好後师傅会用木制的船桨托着料理递给你
但是我们坐在师傅旁边的座位,因为太近,用不着船桨递送食物
推介『必食』的是 ... 银鳕西京烧
一坐下就见到师傅在烧银鳕鱼,餐单都未点 ...
师傅的银鳕鱼就烧好,还问我哋要唔要一份 ...
儍爸爱吃的 ... 海老塩烧
海老就是烧大虾,不只大只,虾头还有很多膏,虾肉鲜甜弹牙
我们两个牛魔王当然要点 ... 牛扒网烧
不会烧得太熟,牛味浓郁又 juicy
烧羊架
炉端烧帆立贝
明太子手羽先
鸡翼去骨酿入明太子,烧至香脆的鸡翼加上微辣的明太子,入口啖啖肉又惹味
骨付猪肉肠
生银杏塩烧 + encore 的银鳕西京烧
烧鱿鱼 + 烧芝士年糕
儍妈想食卷物又怕太多,就点了『1』份葱吞拿鱼卷
原来卷物和天妇罗也是以『件』计,咁又几好喎
唔怕点太多食唔哂,仲可以试多几款食物

还有烧粟米和甜品
餐单 ...
** 以上分享是以我的口味、体质和情况作出分享及感受,一试 / 合用与否请自行决定
2021-03-28
庆祝纪念