私心推介,真系会约朋友去encore!!系无得弹,出街都食到咁高质火锅好难得😍😍.龙虾刺身🦞🦞🦞最值得打卡😍原只上好吸睛呀!系水缸新鲜拎出黎,够晒冰冻🥶咬落口非常鲜甜,好爽口,原汁原味😍同日式omakase水准一样,even更有龙虾味添😱😋.食完咁豪华既前奏就简汤底啦🍲是次双拼杏汁白菜猪肺锅✖️成都麻辣锅🔥忍唔住系咁食猪肺😂个麻辣锅更加系麻中带辣🤤.牛舌芯👅大大碟㗎净系睇啲色泽都知道靓!而且好厚肉,食极都仲想食😋自家制三色饺🥟新鲜包㗎,每粒饺都好饱满!纽西兰圣子皇-大大只又够爽口.顶级安格斯牛小排🐮肉味好重,仲要好软熟,望到啲雪花都知靓,食到唔停口😋😋😋最後仲encore左总共食左两大碟🤤.即炸紫菜响铃😋又一必点之选,紫菜夹系入面宁舍唔同,浸十秒捞返上黎超脆!.白鳍片🐠将鱼片放落个麻辣汤底,正到晕啊.鹅肝墨鱼丸🍡加埋鹅肝够晒特别吧!咬落够弹牙!.蟹籽鲜虾滑🦐呢个虾滑无得顶,同平时食开既好唔同!真系啖啖虾肉,反而虾胶占少啲,真系真材实料㗎😚.最後整左个脆炸午餐肉🐷打边炉真系唔少得佢,自从某次试过第一次就爱上了🤪.打边炉又点少得啤一啤🍺西利啦老板系德国入货,有德国西柚啤酒🍻、黑啤、德国彩虹手
龙虾刺身🦞🦞🦞
龙虾刺身

忍唔住系咁食猪肺😂个麻辣锅更加系麻中带辣🤤
双拼杏汁白菜猪肺锅✖️成都麻辣锅🔥

牛舌芯

自家制三色饺🥟新鲜包㗎,每粒饺都好饱满!
自家制三色饺🥟

纽西兰圣子皇-大大只又够爽口
顶级安格斯牛小排🐮
顶级安格斯牛小排

即炸紫菜响铃

白鳍片🐠将鱼片放落个麻辣汤底,正到晕啊
白鳍片

鹅肝墨鱼丸🍡加埋鹅肝够晒特别吧!咬落够弹牙!
鹅肝墨鱼丸

蟹籽鲜虾滑

脆炸午餐肉

打边炉又点少得啤一啤🍺西利啦老板系德国入货,有德国西柚啤酒🍻、黑啤、德国彩虹手工啤酒等多种啤酒,任君选择‼️
德国西柚啤酒
自家制三色饺🥟
顶级安格斯牛小排
即炸紫菜响铃
白鳍片
鹅肝墨鱼丸
脆炸午餐肉
其实野正正常常,但火锅最重要嘅牛肉就完全唔掂!三百几蚊一碟本地手切牛颈脊,完全冇牛味!深血红色,极少脂肪,好明显系雪藏左好耐既低价牛肉,而且系雪硬用机切!因为块块都好平滑,一色一样长方形,上枱嘅时候仲系雪硬一块块。另一碟牛脷就正常肉味偏淡。反而热食小食仲好食,咸柠七好饮,杏汁猪肺汤底平平冇奇,唔系奶白色,一个字 - 清!冇乜味!总结:以後唔会再去!本身谂住呢啲火锅店牛肉一定稳阵实无死,点知最差系牛肉,连最平放题嘅牛肉货色都唔系!
其实野正正常常,但火锅最重要嘅牛肉就完全唔掂!

2021-07-03
2021-04-30 582 浏览
劈酒的边炉友必去,最主要嘅原因系呢间火锅店做紧$10一支德国啤酒,Size有500ml又有330ml,仲有7款,有麦啤有Larger又有黑啤,真系超抵。我自己最锺意西柚啤同埋Bitburger,我D朋友就话Tap 7麦啤都好饮。讲返打边炉先,汤底叫咗番茄海鲜蟹锅,有虾有蚬有青口同蟹。配料就有鳝片、鮠鲩、云吞、羊肉片、鸡子同午餐肉。云吞好好食,入面的虾好新鲜,系佢地舖头自己包的。鳝片同鮠鲩都好新鲜,我自己觉得个鳝片睇高一线。羊肉片唔会太多肥膏,少少酥。估唔到个鸡子都几新鲜,唔会成旧冰。午餐肉佢系用白猪仔而唔系其他古怪牌子。整体水准唔错,不过最欣赏都系D啤酒。

讲返打边炉先,汤底叫咗番茄海鲜蟹锅,有虾有蚬有青口同蟹。
配料就有鳝片、鮠鲩、云吞、羊肉片、鸡子同午餐肉。

依间火锅店真系好高质,价钱好合宜,因为依三个星期都有朋友生日,大家又想打边炉,所以两次都由我带左黎依间食,大家都超中意!牛颈脊唔系讲笑,准备功夫都好抵赞,好多火锅店放上枱之後啲肉都仲系硬崩崩仲有冰粒,依度系好新鲜,血红色,就咁望上去都吸引过人,食落口就更加唔洗讲,一个字就系「抵」自家制云吞(左)+自家制墨鱼饺(右)我平时打边炉都好中意食手打丸,佢地真系好「有料」啲馅好足,粒粒都好爽口弹牙劲好食,如果唔系因为食太多会饱到食唔落其他野既话我唔介意全晚整系食丸哈哈。🍽 活鱼刺身二食佢一盘捧出黎,气势都劲过人,完全唔系一般刺身店既质素,只系卖相已经超过晒,切得好靓,片片都好平均,然後又劲鲜甜,真系食得劲开心,上左枱之後你一块我一块,迅速已经沽清左🍽 椒盐骨打边炉唔少得香口野,还惦都食得咁邪恶,我同朋友仔决定豁出去,想食就叫,果然依个椒盐骨冇令我地失望,上枱已经香到爆,咬落好松脆,都系果句,如果食完唔会饱到食唔落野我真系好想叫多几碟🍽 鳝片其实好多火锅店都好少有得叫鳝片,至少我去过既比较少,今次见到即刻叫左两碟,啲皮又好食,肉又鲜甜脆口,正正正不瞒大家,下个月我屋企人生日,如果咁好彩到时都唔洗封

牛颈脊

自家制云吞(左)+自家制墨鱼饺(右)
自家制云吞+自家制墨鱼饺

🍽 活鱼刺身二食

🍽 椒盐骨

🍽 鳝片

不瞒大家,下个月我屋企人生日,如果咁好彩到时都唔洗封晚市,我打算又去多次kekekeke
2021-03-12
自家制云吞+自家制墨鱼饺
2020-11-29 936 浏览
朋友11月生日,见天气冻就去打边炉。一坐低见到鱼缸有象拔蚌,即刻叫个象拔蚌刺身尝尝试先。象拔蚌刺身非常新鲜甜爽😋,刺身一流!朋友生日梗系要食豪啲,因为主力叫海鲜,所以叫左个清汤底。跟住叫左蛏子、花竹虾、鳝片,同火锅煮场出名既紫菜响铃同三色饺!蛏子连粉丝一齐涮,蛏子鲜甜爽口,粉丝吸埋蛏子汁,正👍!花竹虾够大只,弹牙!最值得一提就系紫菜响铃,出面少见。店家新鲜炸起,不过我就钟意落炉浸一浸,脆之余又不太硬。整体满意,而且无限时,方便我哋三个慢慢吹水😊
整体满意,而且无限时,方便我哋三个慢慢吹水😊
象拔蚌刺身
紫菜响铃
三色饺
  • 即炸紫菜响铃
2020-11-28 539 浏览
天气渐凉,成日都好想打边炉🙊同朋友黎左深水埗呢间火锅店,食物种类够多仲好新鲜👍🏻▫️平时打边炉好钟意食手打丸,所以就嗌左手打三宝,有 虾丸、墨鱼丸同鲮鱼球😋 真系好真材成料,食到新鲜既虾肉👍🏻 粒粒都爽口弹牙,好好食😍 ▫️安格斯牛肉粒🥩 切到一口size,一口一粒岩岩好,食落好方便👍🏻 安格斯牛牛味重,油花分布平均食落肉质超级嫩,牛魔王表示好满意😍▫️墨鱼滑🦑+云吞🦐 食完手打墨鱼丸表示吾够喉,所以同朋友又嗌埋墨鱼滑😁 墨鱼滑一样都系咁弹牙👍🏻 云吞热辣辣涨卜卜,食果阵要小心吾好辣亲😋 云吞皮吾会过厚,包住新鲜既虾肉,非常鲜甜🤤▫️猪什拼盘🐽 一碟有齐几款,吾洗左拣右拣😋 我最钟意猪红,好滑好弹牙,索晒啲汤底味好正😍
2020-11-27 329 浏览
话说最近终於有少少凉.同朋友系深水埗买完野.就想打边炉.系OpenRice 搵到呢间火锅店.又系附近就入去试下脆炸午餐肉超香脆.食到停唔到口.烤得好靓.忍唔到口.一个人都食左4条.必试推荐炸虾饼岩岩烤起即食超好味.烤得好香口.配埋泰式辣酱.好惹味.估唔到火锅店都有甘开胃既菜脆鲩好新鲜.完全无腥味.入口超爽口.安格斯牛哗!牛肉雪花纹超靓.入口即溶.牛有牛味完全食唔到雪味.总结:一间不错的店.经过可以试下
话说最近终於有少少凉.
同朋友系深水埗买完野.
就想打边炉.
系OpenRice 搵到呢间火锅店.
又系附近就入去试下

脆炸午餐肉
超香脆.食到停唔到口.
烤得好靓.忍唔到口
.一个人都食左4条.
必试推荐

炸虾饼
岩岩烤起即食超好味.
烤得好香口.
配埋泰式辣酱.
好惹味.
估唔到火锅店都有甘开胃既菜

脆鲩
好新鲜.完全无腥味.
入口超爽口.

安格斯牛
哗!牛肉雪花纹超靓.
入口即溶.牛有牛味

完全食唔到雪味.

总结:一间不错的店.经过可以试下

2020-10-26 630 浏览
懒打字, 但都要上黎分享下, 简单重点讲:德国啤酒抵饮$10/支😍😍😍😍😍所有食物新鲜👍👍👍👍👍白鳝片, 肥牛, 象拔蚌唔至新鲜好味, 师傅刀功好, 令食物更加分💯💯竹笙王够哂大条😁😁😁招呼好态度好!!!! 食物份量足料!!!!!仲以为行得远, 原来深水埗地铁站出去行5分钟就到。火锅成日食, 未试过满意度咁高!!!!如果无叫象拔蚌($880/条), 今餐计返都系几百蚊。 但象拔蚌坚甜, 以质素来计绝对超值
懒打字, 但都要上黎分享下, 简单重点讲:
德国啤酒抵饮$10/支😍😍😍😍😍
所有食物新鲜👍👍👍👍👍
竹笙王够哂大条😁😁😁
招呼好态度好!!!! 食物份量足料!!!!!

仲以为行得远, 原来深水埗地铁站出去行5分钟就到。

火锅成日食, 未试过满意度咁高!!!!
2020-10-26
  • 象拔蚌
  • 白鳝片
2020-10-12 713 浏览
天气开始转凉最岩就去打边炉🤤今次去到深水埗既火锅煮场,听个名就觉得霸气,叫左个杏汁猪肺汤底,清清地唔会好热气.打边炉之前叫左份香煎墨鱼饼,好快就送到,墨鱼饼煎至金黄,食落几弹牙😋都几抵食手打虾丸听人讲呢到出名丸类,所以点都叫一份黎试试,虾丸真材实料,入面有鲜虾肉,唔会切到好碎,所以食落仲可以保持到口感🙈海虾云吞睇都觉得非常多馅料,好似就黎爆开咁🤣只只都胀卜卜,皮唔会好厚,调味适中,不错牛舌芯见到呢碟牛舌芯,心情不自觉都开心起来🥰烧就烧得多,打边炉食真系第一次,牛舌芯净系攞牛舌中心部分,入口爽滑,唔会太难咀嚼,不过份量有点多,食唔哂🙈海虾我同朋友都好锺意食虾🦐所以叫左好多虾既食物,海虾平均都几大只多肉,肉质爽弹

手打虾丸

海虾云吞

海虾
2020-10-11
呢排好多人都锺意去打边炉,但某几间任食火锅餐厅真系太full,所以今次黎到福荣街既火锅煮场,虽然食物同饮品都系单点,但质素绝对唔差🤤叫左个清汤配成都麻辣汤底,因为我食唔到辣,但朋友就系辣迷,一次过满足哂我地👍🏻------1. 即炸紫菜响铃坊间的火锅店好少见到有,外型好靓🥰即点即炸,所以上菜时仲系热辣辣,非常松脆,店员话只需要浸两秒就食得,唔好太耐,否则会影响香脆既口感2. 安格斯牛肉花纹好靓,油脂分布平均,非常高质🤤而且片片都唔系薄片,有厚度,食落牛味浓郁,肉质鲜嫩,唔韧同唔会鞋口3. 广岛蚝一客有7只,只只都几大只,食落鲜甜同埋嫩滑,即使渌完都系咁肥美饱满😋4. 蛏子蛏子食落弹牙,有嚼劲,而且冇沙,加落麻辣汤底真系好惹味🤣

------
1. 即炸紫菜响铃

2. 安格斯牛肉

3. 广岛蚝

4. 蛏子
蛏子食落弹牙,有嚼劲,而且冇沙,加落麻辣汤底真系好惹味🤣
2020-10-03
2020-09-30 445 浏览
身为一个打边炉怪,疫情之下禁止晚市加上不准堂食,对我黎讲真系打击好大,所以当疫情有缓和嘅迹象,加上可以四人一枱兼晚餐准当食,当然要狗冲去打边炉,而我就锺情呢一间小店。我成日觉得牛肉喺一间火锅店真系好重要,不过佢有冇靓牛同比唔比靓嗰碟你真系同交情有关,不过呢一间就似乎无呢个情况。我仲记得第一次去,问老板边只牛靓啲,佢叫我拣平啲嗰只鞍格斯,而唔系好似出面嗰d实叫你要牛颈脊(因为贵啲),我就觉得呢间舖头好有趣,而且食落去d鞍格斯牛又真系好好味,所以衣家我去亲都只叫鞍格斯。另一样必食嘅就系佢个手打虾丸拼墨鱼丸,食得出真系自家制,因为d丸入面好足料,讲真,出得黎打边炉唔通仲食嗰啲可以去超市同街市买到嘅货式咩?最後一提,佢d德国啤酒好好饮,出面无乜见过,而且唔知系唔系疫情关系,竟然$10一支,平过饮汽水。
2020-09-29
2020-07-08 992 浏览
好耐都冇打边炉啦,虽然而家系夏天,天气有啲热,但系咁样都阻挡唔到我一颗热爱打边炉嘅心。今次就嚟到深水埗呢间火锅店,谂住试吓呢间望落去唔错嘅火锅。首先打边炉点可以无肉呢?我哋叫咗一份本地手切既牛颈脊,牛肉嘅颜色非常漂亮,肉脂分布均匀,所以食落去非常好食,又软又嫩,再加上呢度嘅汤底都几够味,赞!另外仲有叫咗一份手打三宝,有虾丸、墨鱼丸同埋鲮鱼球,因为系手打嘅所以非常弹牙爽口,佢既自家制墨鱼饺都非常不错。另外都叫左个竹笙同活鱼刺身,刺身非常新鲜,鱼肉晶莹剔透,值得一试。

另外都叫左个竹笙同活鱼刺身刺身非常新鲜,鱼肉晶莹剔透,值得一试。
2020-07-07 592 浏览
因为疫情关系,已经有一段时间没有外出和朋友吃饭。难得今日与友人到深水埗购买物品,便决定晚上到附近一间特色火锅店吃晚饭。我们一坐下来,店员立刻递上一壼暖水,并为我们作介绍,服务态度很好。这里的汤底选择很多,因为天气太热,打边炉较燥热,所以我和友人最後决定要一个皮蛋莞茜锅。没多久汤锅便上场,莞茜汤味香浓,已经令人食指大动。配料方面,我们点了安格斯牛肉,肉质鲜嫩、肉味十足、入口後嘴里都是满满的肉汁,令人吃完一片又一片。我们还点了炸鱼皮、脆炸午餐肉等邪恶配料。不得不提的是这里的蛏子非常新鲜,肉质肥美,只要在汤锅渌一渌,入口已经觉得爽口弹牙。如果喜欢吃海鲜的话,相信一定会爱上。因为食物的份量都多,所以我和友人吃完这几款配料以後已经是满满的饱足感,今晚的饭聚真是令人大满足!
没多久汤锅便上场,莞茜汤味香浓,已经令人食指大动。

2020-07-02 430 浏览
今日同D 朋友饭聚,想坐得耐D倾下计通常我地都会拣打边炉识食梗系食海鲜先,咁个汤底就会更加甜,我地叫左碟波士顿龙虾🦞,超新鲜超甜,龙虾肉好爽口唔会晦淋淋,蟹钳好正,好大旧,通常朋友仔都会让比我食🥰🥰另外呢到D 脆鲩鱼🐟好正,真系脆卜卜,我试过市面上有火锅店系用普通鲩鱼片,质感同个味都差九条街,一碟份量仲要唔少狮头鹅肠又系又一经典,而家呢个餸出面食饭买少面少,无乜几可撞啱有得食,但偏偏呢到就有嘞。鹅肠系要有D油先好食,好肥美,大大条因为友人唔食牛,所以叫左黑豚肉食,哗,不得了🤩。睇到块肉D油脂分布又靓又平均,一圈圈排得整整齐齐,又唔会因为解冻後淋pat pat,见到都流晒口水啦,即刻变左只食肉兽而蔬菜我地就拣左近年大热嘅莴苣,最後食可以吸晒D 海鲜同肉汁,爽脆或淋身丰俭由人,我就锺意淋滋滋,因为咁先入味嘛我地几个最後要捧住个肚,去商场散左2.5 小时步先搅得掂🤪🤪
今日同D 朋友饭聚,想坐得耐D倾下计通常我地都会拣打边炉

2020-07-01 353 浏览
🌟招牌汤底蕃茄海鲜蟹锅新鲜的农场蕃茄,加上原只鲜活靓蟹,花甲海虾做汤底,超级鲜甜。🌟重有呀而家德国啤酒🍻10蚊支咋,真系啤啤佢🌟即炸紫菜响铃,响铃就食得多,加咗紫菜嘅响铃就第一次食,原来香好多架👍🏻赞🌟鳝片,新鲜,师傅好刀功,无骨架🌟鞍格斯牛肉,肉质鲜嫩多汁,你睇啲纹路给咁靓仔,打边炉必备🌟韭菜饺,每集都肥嘟嘟,大大只,韭菜味十足而且包得好好,不会漏馅料出嚟架🌟炸虾饼,外面脆脆的,一睇就知道不是千年油啦👍🏻
🌟招牌汤底蕃茄海鲜蟹锅
🌟重有呀而家德国啤酒🍻10蚊支咋,真系啤啤佢
🌟鳝片,新鲜,师傅好刀功,无骨架
🌟鞍格斯牛肉,肉质鲜嫩多汁,你睇啲纹路给咁靓仔,打边炉必备
🌟炸虾饼,外面脆脆的,一睇就知道不是千年油啦👍🏻