2017-02-05 1271 浏览
呢間餐廳嘅裝修非常特別而火車為主題就連廁所都有火車聲朋友鍾意食海鮮所以坐低就點左個大蝦呢個以椰青伴大蝦隻隻蝦都好大隻爽口而且鮮甜當然都要叫個椰青飲啦多肉鮮甜!不會酸豬頸肉夠厚身而且爽口食落去有咬口跟住就係一定要試的!是啤酒蟹用啤酒煮的我都係第一次食異常鮮甜!味道都好match隻蟹好多肉好鮮甜而且仲帶陣麥味好特別最好就叫咗個焦糖布甸估唔到越南餐廳啲甜品都做得好好味 口感柔滑而且表面嘅焦糖唔會過厚
呢間餐廳嘅裝修非常特別

不會酸
豬頸肉夠厚身
而且爽口
食落去有咬口

跟住就係一定要試的!
是啤酒蟹

最好就叫咗個焦糖布甸
估唔到越南餐廳啲甜品都做得好好味
口感柔滑而且表面嘅焦糖唔會過厚
2017-01-06 935 浏览
上一次去嘅時間係非常之好食嘅所以朋友話叫我去多次我都非常願意我食咗 扎肉湯河扎肉唔好食好硬膠其實 我同佢講話我要扎肉湯河要牛肉湯佢話本身唔做嘅我就做畀你啦老實講其實大部分嘅越南餐館都做唔知呢個係咪員工指引阿妹碗牛肉湯河就好濃牛肉味 我冇食到牛肉 淨係飲湯 阿妹話牛肉ok仲有佢個筷子筒加咗花我覺得好唔衛生 其實加左花亦都唔會令成樣嘢靚啲午市仲有小食送有沙律又有類似 米卷物體有啲似腸粉皮 加甜醬真係幾惹味沙律菜都幾新鮮隨湯麵附送亦都幾多芽菜 啱曬平時多菜少肉嘅朋友男人食夠曬飽
上一次去嘅時間係非常之好食嘅

沙律菜都幾新鮮

隨湯麵附送亦都幾多芽菜 啱曬平時多菜少肉嘅朋友

男人食夠曬飽
2016-10-25 1142 浏览
開店時間明明寫住11:00 我11:10去到 個阿姐勁惡同我講 無野食架啦 11點半先開 坐係度等到11點半啦 我依家話黎食野 上網睇到11點開 咁我梗係過黎啦 咁係咪應該態度好d呢 講到好似我欠左距咁
2016-09-29 2241 浏览
前排好流行電影屍殺列車,我地一班女孩子睇完戲就特登去左有火車車廂既火車頭越南餐廳度潮聖。打電話去Book枱時餐廳話要六個以上先可以坐「車廂」內,啱啱好我地夠六個人可以坐。Yeah! 好開心吖!餐廳裝潢設計特別,令食客置身於「車廂」內。最令我嘩然的是餐廳的廁所是模仿火車的廁所,入到去有火車行駛的聲音配合火車廁所的裝潢,真的令人分不清到底是在餐廳還是在火車上。飲品 椰青柚子蝦沙律 $72超中意呢個柚子蝦沙律,大家都知道食柚子有減肥作用,食甘邪惡既晚餐叫返個柚子蝦沙律可以減低罪惡感!柚子味道有啲酸酸苦苦的,不過幾開胃。重點推介大蝦!每一隻蝦都好新鮮又大隻,師父整得好脆唔會太熟令蝦肉好「鞋」。牛油雞翼 $78牛油雞翼係店員推介我地必叫,係餐廳既招牌菜。香茅牛油雞翼是著名的越式小食,香脆惹味。果然值得叫呢道菜,牛油雞翼外層鬆脆,雞肉嫩滑入味,令人想食多一隻。越南啤酒焗蟹 $368平時無論去餐廳食飯還是在家食飯都會食到蟹,烹調方式不外乎清蒸、炸、炒等。見到「啤酒焗蟹」時很覺新奇,不禁叫左呢道菜。啤酒的麥香與蟹的鮮味出奇地配合,我地連「啤酒湯」都飲埋,味道好清香。呢個越南啤酒焗蟹真係要極力推薦比大家

飲品 椰青
柚子蝦沙律 $72
柚子味道有啲酸酸苦苦的,不過幾開胃。

牛油雞翼 $78

越南啤酒焗蟹 $368

啤酒的麥香與蟹的鮮味出奇地配合,我地連「啤酒湯」都飲埋,味道好清香。呢個越南啤酒焗蟹真係要極力推薦比大家食!

咖哩牛腩配蒜蓉包 $138
愈平凡的菜式就愈難做得突出!呢個咖哩牛腩配蒜蓉包最出色就是蒜蓉包,蒜蓉包焗得香脆可口,濃濃的蒜香令人不禁再食多塊!咖哩牛腩都未上枱,我地成班人就將蒜蓉包食晒!

火焰雪山 $288
其中一位朋友生日,所以我地叫左個蛋糕。店員推介我地叫火焰雪山,話個有火焰令生日個位朋友會好驚喜。

店員拎蛋糕上枱時餐廳調暗左燈光再播放住生日歌,令我地都好Surprised ,估唔到服務會甘好!
嚟到重頭戲,就係燃點雪山啦,成個過程都令人好enjoy。個雪山燒左一分鐘就完左,可以食啦~

總括嚟講,呢間火車頭越南餐廳既裝潢設計好吸引,而且食物質素不錯,好適合一班人Gathering 嚟食!

2016-09-07
庆祝纪念
生日
  • 牛油雞翼
2016-09-20 1015 浏览
近來十分大熱既屍殺列車電影,場景主要在列車上。原來香港都有間火車主題餐廳嫁^_^有個姊妹生日一行十幾人book左車架包箱前菜沙律,開下胃先^_^牛油果軟殼蟹紙米凍卷 柚子蝦沙律蒜蓉牛油焗大頭蝦超巨大,份量十足,可切開八份,肉質彈牙牛油雞亦 必食 勁大隻雞翼 香氣撲鼻 酥脆可口燒豬肉濱海 越南較傳統拼盤 一啖夾住生果、菜、肉、米粉椰青浸海中蝦 推介有特別驚喜大蝦配上棷青更顯鮮甜 椰青水清哂越南啤酒焗肉蟹 推介 酒香配蟹味 一流 在場朋友爭住飲個汁香茅鹽燒盲鰽 魚滑香料足咖哩牛腩配蒜蓉包香濃惹味,蒜蓉包入味香脆,我地仲叫多客送咖哩火焰雪山當日有朋友,出場時會關燈播生日歌音樂,由職員推出蛋糕,氣氛十足^_^
有個姊妹生日一行十幾人book左車架包箱
前菜沙律,開下胃先^_^
牛油果軟殼蟹紙米凍卷
柚子蝦沙律
蒜蓉牛油焗大頭蝦
超巨大,份量十足,可切開八份,肉質彈牙
牛油雞亦 必食 勁大隻雞翼 香氣撲鼻 酥脆可口
燒豬肉濱海
越南較傳統拼盤 一啖夾住生果、菜、肉、米粉
椰青浸海中蝦 推介有特別驚喜
大蝦配上棷青更顯鮮甜 椰青水清哂
越南啤酒焗肉蟹 推介
酒香配蟹味 一流 在場朋友爭住飲個汁
香茅鹽燒盲鰽 魚滑香料足
咖哩牛腩配蒜蓉包
香濃惹味,蒜蓉包入味香脆,我地仲叫多客送咖哩
火焰雪山
在灣仔,有間裝修特別的餐室,全部以火車設計,這天一行十多人,包了火車餐卡用餐。 點了滿桌的食物⋯⋯但重點推介的有以下幾款: 柚子蝦沙律 蝦很大隻,又爽又甜。整個沙律也是柚子,柚子相信是有選擇過的,不會很酸同澀,清清甜甜的。作為開胃前菜,這個十分合適。 椰青浸海中蝦 用椰青浸著海中蝦來煮,讓海中蝦有清甜的椰清味,是一種十分特別的味道,食讓人一試喜愛,吃完一隻會再吃第二隻的。 而椰青水同樣有著海中蝦的鮮味,像淡身一點的龍蝦湯,同樣讓人一口一口停不了的飲下去。 越南啤酒焗肉蟹 333啤酒是越南著名的啤酒,啤酒的麥味同蟹的鮮味混在一起,食起上來有層次。經過煮後,酒精已經揮發了,只留有啤酒的麥香味,喜歡啤酒的,是不錯的選擇。 咖喱牛腩煲 越南咖喱主要以香為主,不會太辣。牛腩稔身入味,記得要點法包一起食呀! 香茅啫喱 香茅味比較特別,像我一樣,喜歡的會好喜歡⋯⋯如果是不喜歡的,可能會有一點抗拒。但⋯⋯我真的很喜歡香茅,所以個人很喜歡這個甜品。除了個人喜好外,這個啫喱的味道其實是清清甜甜的,還加入了煙薰的香氣,打開有煙散出,視覺,味覺,嗅覺都照顧得到! 火焰雪山 這個要預訂的呀⋯⋯因

點了滿桌的食物⋯⋯但重點推介的有以下幾款:

柚子蝦沙律

椰青浸海中蝦

越南啤酒焗肉蟹

咖喱牛腩煲

香茅啫喱

火焰雪山

這個要預訂的呀⋯⋯因為我們有朋友生日,早了幾天預訂⋯⋯揣上來時,淋上酒精,在上頭點火,效果極美。蛋糕入面是鳳梨雪糕,味道清新。
2016-09-06
2016-07-07 2149 浏览
聽個名已經好吸引『火車頭』,本身已經喜歡食越南菜,尤其撈檬及生牛肉,一進入店舖,裝修果然用火車車廂做主題。Set 餐有前菜小食及飲品,再選主菜。今次先試越式魚餅撈檬,(因為平時都係叫札肉或香茅豬扒)賣相及份量都ok,檬粉軟硬適中,魚餅夠彈牙,撈檬汁味道夠濃;前菜小食分別有豬扒蝦片,豬扒入味和蝦片還有些脆,粉粿有蔥和碎肉伴面,食落粉皮口感算滑嫩,另外還有柚子沙律伴菜,特別開胃。加埋飲品,已經好滿足。整體都食物都算ok,下次再來就想試下招牌火車頭湯河
炸魚餅撈檬
前菜小食
Set 餐有前菜小食及飲品,再選主菜。
整體都食物都算ok,下次再來就想試下招牌火車頭湯河

炸魚餅撈檬
2016-07-06 1400 浏览
  越南的火車頭,河粉;香港的火車頭,餐廳。由大坑浣紗街開始,現在在灣仔也開設了兩家分店:譚臣道及杜誌台。雖說我對於越南菜並非有著濃厚興趣,但因為家人喜歡,有時候都會小嚐一下。這回,卻是隨興之下選了這家就腳店子一聚,恰巧,就是越南菜。  店內裝潢設計確實以火車車廂作主題,感覺有趣又夠特色。牆上掛著幾個時鐘,顯示不同地方的時間,如巴黎、胡志明市及香港。分明,不得不認的時差,地域之間的差距不只地理位置和風土人情。時間,也是十分重要,而且有點棘手麻煩的一點。  餐牌首頁有著金庸先生的題字--「天下美味越南粉 越南之最火車頭」。讚賞的語句,當然曝光越多越好,同時亦可警惕自身的進步。由於先前已經吃了第一輪打底,胃半滿之時,只隨意點了少量食物。所之店名所提的火車頭,還是留待日後有機會再來的時候才嚐吧。酸子砵仔鴨 $148  熱熱一窩上來,要是在秋冬涼冷天氣時吃吃的話應該不錯。酸子,原來就是羅望子,吃印度菜時經常嚐到的食材,頓時變得熟悉了。可是……鴨?對,是有些鴨件,但都是以骨為主,肉的部分少之又少。更多的是伴菜,幸好醬汁方面雖稠身,但酸得自然,開胃不膩。慾望三合一 $63  單看名字還猜不出個所以
酸子砵仔鴨
酸子砵仔鴨 $148
慾望三合一
慾望三合一 $63
  單看名字還猜不出個所以來,要是說到三合一,倒是想起即沖咖啡來著。的確有咖啡成分,不過這是甜品,這是Affogato。雲尼拿雪糕、Espresso和Kahlua Liqueur,自調的版本,加酒與否,自行決定。微苦配上甜,還有少許酒香提味,雪糕味道說不上特別,咖啡及酒香不算濃。整體來得薄身,慾望?甜品胃還是未有得到滿足,也許越式甜品店方會拿手一些吧?
大約12:15,完全不用排隊,店內還有很多空位。一坐下就先看一下檯面上的下午SET餐牌▲價錢為$73 - $118, 有”特飲”和”小食拼盤”, 但需要收加一我點了一份越式魚餅撈檬 + 飲冬瓜薏米水▲冬瓜薏米水我係未飲的狀態下影的, 杯已經很少, 份量大家可見味道是苦澀的冬瓜皮味….▲小食拼盤, 有柚子沙律, 粉粿和豬扒蝦片柚子沙律: 沒有味道, 只有生椰菜腥味和柚子味粉粿: 有蔥花和肉碎, 但我覺得油抑味太重豬扒蝦片: 豬扒有香茅味, 蝦片夠爽脆▲越式魚餅撈檬賣相不錯! 但差點被”撈檬”汁破壞整碗撈檬!▲”撈檬”汁個汁味道太鹹太濃, 落得太少的話, 面層的檬粉又不夠味道,落得太多, 又根本濃味到食唔到!反而魚餅不錯, 很香! (味道像南記的春卷)盛謂$86
大約12:15,完全不用排隊,店內還有很多空位。
一坐下就先看一下檯面上的下午SET餐牌
我點了一份越式魚餅撈檬 + 飲冬瓜薏米水
冬瓜薏米水
▲冬瓜薏米水

我係未飲的狀態下影的, 杯已經很少, 份量大家可見
味道是苦澀的冬瓜皮味….
小食拼盤
▲小食拼盤, 有柚子沙律, 粉粿和豬扒蝦片

柚子沙律: 沒有味道, 只有生椰菜腥味和柚子味
粉粿: 有蔥花和肉碎, 但我覺得油抑味太重
豬扒蝦片: 豬扒有香茅味, 蝦片夠爽脆
越式魚餅撈檬
▲越式魚餅撈檬
賣相不錯! 但差點被”撈檬”汁破壞整碗撈檬!
”撈檬”汁
▲”撈檬”汁

個汁味道太鹹太濃, 落得太少的話, 面層的檬粉又不夠味道,
落得太多, 又根本濃味到食唔到!
反而魚餅不錯, 很香! (味道像南記的春卷)
盛謂$86

题外话/补充资料: 整個食飯過程中都沒有人給過我們匙羹, 桌上的餐具筒都沒有! 見侍應在送上檬粉的時候手上有拿, 但不明白為何不給我們!
2016-06-23
越式魚餅撈檬
2016-05-23 1272 浏览
黎到呢間火車頭,一定要試佢個招牌火車頭招牌火車頭有好多料喺裡面,牛丸夠彈牙,牛肉生放落滾湯到焯到熟,啲湯充滿住牛既香味,加埋香料好鮮甜Set lunch配埋小食同沙律,沙律酸酸甜甜夠開胃
黎到呢間火車頭,一定要試佢個招牌火車頭

Set lunch配埋小食同沙律,沙律酸酸甜甜夠開胃
2016-03-07 1649 浏览
蒸粉卷認真麻麻Suppose 薄薄卷埋俾人食有層次質感手勢唔好頭幾層好食但下面開始一pat pat札肉湯河夠滑夠正宗非常大碗夠兩個小姐食札肉煎完先上非常有心機可惜質地較硬 有好多配料金不換 椒絲 芽菜等等非常正宗米紙包肉丸要自己整好麻煩雖然係好食但係唔會再叫米紙煙靭加埋酸酸甜甜魚露同各式唔同配料有生菜絲 青瓜絲 蘿蔔絲 米粉絕對係一絕啱哂鍾意食菜既人除非同d好鍾意手作仔的朋友先會再嗌真係好怕麻煩
蒸粉卷

啱哂鍾意食菜既人
除非同d好鍾意手作仔的朋友先會再嗌
真係好怕麻煩
2016-01-05 1566 浏览
灣仔有很多東南亞美食,2016年第一頓工作午餐來了吃越南菜. 這家越南火車頭挺出名的. 但我比較欣賞它的牛肉撈蒙.午餐除了主菜還有前菜小食及飲品的,連服務費約80-100元左右.小食是比較用心的配搭,看圖,這餐前小食有生果,朼肉及粉果,已經覺得物有所值了飲品點了個熱薑蜜,濃濃的薑蜜味,寒冬首選啊!最後是牛肉撈蒙,牛肉滿滿的,內有其他菜及配料,十分可口呢!這家餐廳環境裝潢都充滿氣氛的,適合要安靜交流的上班族啊!
但我比較欣賞它的牛肉撈蒙.
飲品點了個熱薑蜜,濃濃的薑蜜味,寒冬首選啊!
最後是牛肉撈蒙,牛肉滿滿的,內有其他菜及配料,十分可口呢!
這家餐廳環境裝潢都充滿氣氛的,適合要安靜交流的上班族啊!

牛肉撈蒙
2016-01-04
牛肉撈蒙
2015-12-18 855 浏览
尋尋覓覓,呢幾日勁大風又寒風凜冽,冇咩特別事真係唔想行岀街,偏偏小妹呢日就有事要黎灣仔,搞掂所有野就梗係要醫肚。左行右行,我只係想搵d熱湯野食暖下個胃,於是入左呢間睇落稍有特別既越南餐廳。一入門口就見到個火車頭,不過我地被安排坐卡位,冇得坐火車頭lu. 可能臨近聖誕, 餐廳都擺滿聖誕裝飾,其中一面牆掛左幾個鐘顯示唔同地區既時間,其實小妹見識淺,就唔知咁擺係咪有特別意思?定同歷史有關?如果有仁兄肯指教下就好喇。點左個火車頭,因為見佢有俾手指公,又配合餐廳名,就諗唔到有理由唔叫呢個. 其實lunch menu 都有火車頭既,不過得輕量版,我想一見佢真身,所以冇叫set.侍應先送上辣椒粒同金不換,仲有生芽菜同一碟醬油。店家豪不吝嗇d辣椒粒同金不換,因為本人食越南野一定要呢兩樣,咁樣先覺得正宗。其實我係間鋪既第一枱客,但都等左成十五分鐘,個火車頭先黎。。。的確好大碗!顯得小妹個手好細tim. 睇落以為冇乜料,原來d餸只係俾滿滿既湯遮蓋住,有好多牛肉,牛丸,牛柏葉,牛根等等,總之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔錯,尤其個牛丸,夠爽口彈牙。但個牛根就。。。我估係之前處理得未夠時間,因為牛根
其實我係間鋪既第一枱客,但都等左成十五分鐘,個火車頭先黎。。。的確好大碗!顯得小妹個手好細tim. 睇落以為冇乜料,原來d餸只係俾滿滿既湯遮蓋住,有好多牛肉,牛丸,牛柏葉,牛根等等,總之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔錯,尤其個牛丸,夠爽口彈牙。但個牛根就。。。我估係之前處理得未夠時間,因為牛根係爽夾小小硬,根本未lum. 原本覺得個湯唔夠味,帶小甜,不過飲下飲下愈飲愈多。如果有落味精,正路我飲多兩啖就會覺得'確'喉,呢個湯就冇咁既情況岀現,所以個火車頭對小妹黎講雖講不上好好味,不過都算係唔錯。

题外话/补充资料: 最後想講,唔係話呢度既姐姐招呼唔好,只可以講同好多餐廳一樣唔識變通。我見到有一對應該係夫婦入黎,自己坐左係靠window 的四人位置,當時時間尚早,十二點咁上下,有個我估係經理既女人雖然好有禮貌咁唔俾佢地坐嗰個位,話嗰個位只俾四人坐,其實我又听到對couple話想睇住部車,會快食快走,但個經理都禮貌地拒絕左,結果對夫婦冇食走左。個人認為可同個客講如果岩小小人多可能要搭枱呀之類既說話,況且佢地都話想睇住部車既,都真係會快食快走既。有時餐廳訂下的規矩都可因應個別情況而執行的吧。
2015-12-16
2015-11-27 706 浏览
抱著滿懷希望的心情去試下,可惜又是一次失望的越南牛河,總括來講,香港是沒有一間夠水準的。這火車頭牛河,價錢是數一數二的貴,88個大洋還要加一,賣相還可以,但湯沒有越南河的複雜香料香味,先飲一口湯,完全不是那回事,好像在飲亞媽家裏煮的羅漢果湯,可能在叫菜時要注明『少甜』,而湯來到桌時是半冷不熱。河粉方面,他是用本地薄河粉,如果用越南的乾果條效果會更好。結論是這碗羅漢果湯河絕對不值$88。
2015-11-25
2015-11-20 761 浏览
除左天后大坑,灣仔都有火車頭分店 星期六晚無訂枱,7點半一黎到就有位坐。坐位舒適,如果有訂枱,仲可以要求坐係仿火車卡入面,夠晒特別 先試招牌的牛油雞亦同埋火車頭招牌湯河 雞亦香脆嫩滑,蒜蓉同牛油比例剛好,大人小朋友都一定鍾意,推介 招牌火車頭湯河,內有生熟牛肉、牛丸(呢個好好味)、牛根同牛肚,湯底仲幾清甜,大大碗夠兩個人些牙 越南春卷,呢個麻麻地咋,個春卷皮好厚好油好淋,入面啲料都麻麻 馬拉盞炒介蘭原隻鑊上,熱辣辣,馬拉盞的香離遠拎黎已經聞到了
除左天后大坑,灣仔都有火車頭分店

先試招牌的牛油雞亦同埋火車頭招牌湯河

越南春卷
馬拉盞炒介蘭
馬拉盞炒介蘭原隻鑊上,熱辣辣,馬拉盞的香離遠拎黎已經聞到了
题外话/补充资料: 待應自動幫食客加水,而且只要你一開口想搵佢地時就即刻有人留意到,夠晒細心,服務我比滿分
2015-10-24
馬拉盞炒介蘭