2017-02-05 1076 浏览
呢间餐厅嘅装修非常特别而火车为主题就连厕所都有火车声朋友锺意食海鲜所以坐低就点左个大虾呢个以椰青伴大虾只只虾都好大只爽口而且鲜甜当然都要叫个椰青饮啦多肉鲜甜!不会酸猪颈肉够厚身而且爽口食落去有咬口跟住就系一定要试的!是啤酒蟹用啤酒煮的我都系第一次食异常鲜甜!味道都好match只蟹好多肉好鲜甜而且仲带阵麦味好特别最好就叫咗个焦糖布甸估唔到越南餐厅啲甜品都做得好好味 口感柔滑而且表面嘅焦糖唔会过厚
呢间餐厅嘅装修非常特别

不会酸
猪颈肉够厚身
而且爽口
食落去有咬口

跟住就系一定要试的!
是啤酒蟹

最好就叫咗个焦糖布甸
估唔到越南餐厅啲甜品都做得好好味
口感柔滑而且表面嘅焦糖唔会过厚
2017-01-06 908 浏览
上一次去嘅时间系非常之好食嘅所以朋友话叫我去多次我都非常愿意我食咗 扎肉汤河扎肉唔好食好硬胶其实 我同佢讲话我要扎肉汤河要牛肉汤佢话本身唔做嘅我就做畀你啦老实讲其实大部分嘅越南餐馆都做唔知呢个系咪员工指引阿妹碗牛肉汤河就好浓牛肉味 我冇食到牛肉 净系饮汤 阿妹话牛肉ok仲有佢个筷子筒加咗花我觉得好唔卫生 其实加左花亦都唔会令成样嘢靓啲午市仲有小食送有沙律又有类似 米卷物体有啲似肠粉皮 加甜酱真系几惹味沙律菜都几新鲜随汤面附送亦都几多芽菜 啱晒平时多菜少肉嘅朋友男人食够晒饱
上一次去嘅时间系非常之好食嘅

沙律菜都几新鲜

随汤面附送亦都几多芽菜 啱晒平时多菜少肉嘅朋友

男人食够晒饱
2016-10-25 1130 浏览
开店时间明明写住11:00 我11:10去到 个阿姐劲恶同我讲 无野食架啦 11点半先开 坐系度等到11点半啦 我依家话黎食野 上网睇到11点开 咁我梗系过黎啦 咁系咪应该态度好d呢 讲到好似我欠左距咁
2016-09-29 2222 浏览
前排好流行电影屍杀列车,我地一班女孩子睇完戏就特登去左有火车车厢既火车头越南餐厅度潮圣。打电话去Book枱时餐厅话要六个以上先可以坐「车厢」内,啱啱好我地够六个人可以坐。Yeah! 好开心吖!餐厅装潢设计特别,令食客置身於「车厢」内。最令我哗然的是餐厅的厕所是模仿火车的厕所,入到去有火车行驶的声音配合火车厕所的装潢,真的令人分不清到底是在餐厅还是在火车上。饮品 椰青柚子虾沙律 $72超中意呢个柚子虾沙律,大家都知道食柚子有减肥作用,食甘邪恶既晚餐叫返个柚子虾沙律可以减低罪恶感!柚子味道有啲酸酸苦苦的,不过几开胃。重点推介大虾!每一只虾都好新鲜又大只,师父整得好脆唔会太熟令虾肉好「鞋」。牛油鸡翼 $78牛油鸡翼系店员推介我地必叫,系餐厅既招牌菜。香茅牛油鸡翼是着名的越式小食,香脆惹味。果然值得叫呢道菜,牛油鸡翼外层松脆,鸡肉嫩滑入味,令人想食多一只。越南啤酒焗蟹 $368平时无论去餐厅食饭还是在家食饭都会食到蟹,烹调方式不外乎清蒸、炸、炒等。见到「啤酒焗蟹」时很觉新奇,不禁叫左呢道菜。啤酒的麦香与蟹的鲜味出奇地配合,我地连「啤酒汤」都饮埋,味道好清香。呢个越南啤酒焗蟹真系要极力推荐比大家

饮品 椰青
柚子虾沙律 $72
柚子味道有啲酸酸苦苦的,不过几开胃。

牛油鸡翼 $78

越南啤酒焗蟹 $368

啤酒的麦香与蟹的鲜味出奇地配合,我地连「啤酒汤」都饮埋,味道好清香。呢个越南啤酒焗蟹真系要极力推荐比大家食!

咖哩牛腩配蒜蓉包 $138
愈平凡的菜式就愈难做得突出!呢个咖哩牛腩配蒜蓉包最出色就是蒜蓉包,蒜蓉包焗得香脆可口,浓浓的蒜香令人不禁再食多块!咖哩牛腩都未上枱,我地成班人就将蒜蓉包食晒!

火焰雪山 $288
其中一位朋友生日,所以我地叫左个蛋糕。店员推介我地叫火焰雪山,话个有火焰令生日个位朋友会好惊喜。

店员拎蛋糕上枱时餐厅调暗左灯光再播放住生日歌,令我地都好Surprised ,估唔到服务会甘好!
嚟到重头戏,就系燃点雪山啦,成个过程都令人好enjoy。个雪山烧左一分钟就完左,可以食啦~

总括嚟讲,呢间火车头越南餐厅既装潢设计好吸引,而且食物质素不错,好适合一班人Gathering 嚟食!

2016-09-07
庆祝纪念
  • 牛油鸡翼
2016-09-20 986 浏览
近来十分大热既屍杀列车电影,场景主要在列车上。原来香港都有间火车主题餐厅嫁^_^有个姊妹生日一行十几人book左车架包箱前菜沙律,开下胃先^_^牛油果软壳蟹纸米冻卷 柚子虾沙律蒜蓉牛油焗大头虾超巨大,份量十足,可切开八份,肉质弹牙牛油鸡亦 必食 劲大只鸡翼 香气扑鼻 酥脆可口烧猪肉滨海 越南较传统拼盘 一啖夹住生果、菜、肉、米粉椰青浸海中虾 推介有特别惊喜大虾配上棷青更显鲜甜 椰青水清哂越南啤酒焗肉蟹 推介 酒香配蟹味 一流 在场朋友争住饮个汁香茅盐烧盲鰽 鱼滑香料足咖哩牛腩配蒜蓉包香浓惹味,蒜蓉包入味香脆,我地仲叫多客送咖哩火焰雪山当日有朋友,出场时会关灯播生日歌音乐,由职员推出蛋糕,气氛十足^_^
有个姊妹生日一行十几人book左车架包箱
前菜沙律,开下胃先^_^
牛油果软壳蟹纸米冻卷
柚子虾沙律
蒜蓉牛油焗大头虾
超巨大,份量十足,可切开八份,肉质弹牙
牛油鸡亦 必食 劲大只鸡翼 香气扑鼻 酥脆可口
烧猪肉滨海
越南较传统拼盘 一啖夹住生果、菜、肉、米粉
椰青浸海中虾 推介有特别惊喜
大虾配上棷青更显鲜甜 椰青水清哂
越南啤酒焗肉蟹 推介
酒香配蟹味 一流 在场朋友争住饮个汁
香茅盐烧盲鰽 鱼滑香料足
咖哩牛腩配蒜蓉包
香浓惹味,蒜蓉包入味香脆,我地仲叫多客送咖哩
火焰雪山
在湾仔,有间装修特别的餐室,全部以火车设计,这天一行十多人,包了火车餐卡用餐。 点了满桌的食物⋯⋯但重点推介的有以下几款: 柚子虾沙律 虾很大只,又爽又甜。整个沙律也是柚子,柚子相信是有选择过的,不会很酸同涩,清清甜甜的。作为开胃前菜,这个十分合适。 椰青浸海中虾 用椰青浸着海中虾来煮,让海中虾有清甜的椰清味,是一种十分特别的味道,食让人一试喜爱,吃完一只会再吃第二只的。 而椰青水同样有着海中虾的鲜味,像淡身一点的龙虾汤,同样让人一口一口停不了的饮下去。 越南啤酒焗肉蟹 333啤酒是越南着名的啤酒,啤酒的麦味同蟹的鲜味混在一起,食起上来有层次。经过煮後,酒精已经挥发了,只留有啤酒的麦香味,喜欢啤酒的,是不错的选择。 咖喱牛腩煲 越南咖喱主要以香为主,不会太辣。牛腩稔身入味,记得要点法包一起食呀! 香茅啫喱 香茅味比较特别,像我一样,喜欢的会好喜欢⋯⋯如果是不喜欢的,可能会有一点抗拒。但⋯⋯我真的很喜欢香茅,所以个人很喜欢这个甜品。除了个人喜好外,这个啫喱的味道其实是清清甜甜的,还加入了烟薰的香气,打开有烟散出,视觉,味觉,嗅觉都照顾得到! 火焰雪山 这个要预订的呀⋯⋯因

点了满桌的食物⋯⋯但重点推介的有以下几款:

柚子虾沙律

椰青浸海中虾

越南啤酒焗肉蟹

咖喱牛腩煲

香茅啫喱

火焰雪山

这个要预订的呀⋯⋯因为我们有朋友生日,早了几天预订⋯⋯揣上来时,淋上酒精,在上头点火,效果极美。蛋糕入面是凤梨雪糕,味道清新。
2016-09-06
2016-07-07 2146 浏览
听个名已经好吸引『火车头』,本身已经喜欢食越南菜,尤其捞檬及生牛肉,一进入店舖,装修果然用火车车厢做主题。Set 餐有前菜小食及饮品,再选主菜。今次先试越式鱼饼捞檬,(因为平时都系叫札肉或香茅猪扒)卖相及份量都ok,檬粉软硬适中,鱼饼够弹牙,捞檬汁味道够浓;前菜小食分别有猪扒虾片,猪扒入味和虾片还有些脆,粉粿有葱和碎肉伴面,食落粉皮口感算滑嫩,另外还有柚子沙律伴菜,特别开胃。加埋饮品,已经好满足。整体都食物都算ok,下次再来就想试下招牌火车头汤河
炸鱼饼捞檬
前菜小食
Set 餐有前菜小食及饮品,再选主菜。
整体都食物都算ok,下次再来就想试下招牌火车头汤河

炸鱼饼捞檬
2016-07-06 1392 浏览
  越南的火车头,河粉;香港的火车头,餐厅。由大坑浣纱街开始,现在在湾仔也开设了两家分店:谭臣道及杜志台。虽说我对於越南菜并非有着浓厚兴趣,但因为家人喜欢,有时候都会小嚐一下。这回,却是随兴之下选了这家就脚店子一聚,恰巧,就是越南菜。  店内装潢设计确实以火车车厢作主题,感觉有趣又够特色。墙上挂着几个时钟,显示不同地方的时间,如巴黎、胡志明市及香港。分明,不得不认的时差,地域之间的差距不只地理位置和风土人情。时间,也是十分重要,而且有点棘手麻烦的一点。  餐牌首页有着金庸先生的题字--「天下美味越南粉 越南之最火车头」。赞赏的语句,当然曝光越多越好,同时亦可警惕自身的进步。由於先前已经吃了第一轮打底,胃半满之时,只随意点了少量食物。所之店名所提的火车头,还是留待日後有机会再来的时候才嚐吧。酸子砵仔鸭 $148  热热一窝上来,要是在秋冬凉冷天气时吃吃的话应该不错。酸子,原来就是罗望子,吃印度菜时经常嚐到的食材,顿时变得熟悉了。可是……鸭?对,是有些鸭件,但都是以骨为主,肉的部分少之又少。更多的是伴菜,幸好酱汁方面虽稠身,但酸得自然,开胃不腻。慾望三合一 $63  单看名字还猜不出个所以
酸子砵仔鸭
酸子砵仔鸭 $148
慾望三合一
慾望三合一 $63
  单看名字还猜不出个所以来,要是说到三合一,倒是想起即冲咖啡来着。的确有咖啡成分,不过这是甜品,这是Affogato。云尼拿雪糕、Espresso和Kahlua Liqueur,自调的版本,加酒与否,自行决定。微苦配上甜,还有少许酒香提味,雪糕味道说不上特别,咖啡及酒香不算浓。整体来得薄身,慾望?甜品胃还是未有得到满足,也许越式甜品店方会拿手一些吧?
大约12:15,完全不用排队,店内还有很多空位。一坐下就先看一下台面上的下午SET餐牌▲价钱为$73 - $118, 有”特饮”和”小食拼盘”, 但需要收加一我点了一份越式鱼饼捞檬 + 饮冬瓜薏米水▲冬瓜薏米水我系未饮的状态下影的, 杯已经很少, 份量大家可见味道是苦涩的冬瓜皮味….▲小食拼盘, 有柚子沙律, 粉粿和猪扒虾片柚子沙律: 没有味道, 只有生椰菜腥味和柚子味粉粿: 有葱花和肉碎, 但我觉得油抑味太重猪扒虾片: 猪扒有香茅味, 虾片够爽脆▲越式鱼饼捞檬卖相不错! 但差点被”捞檬”汁破坏整碗捞檬!▲”捞檬”汁个汁味道太咸太浓, 落得太少的话, 面层的檬粉又不够味道,落得太多, 又根本浓味到食唔到!反而鱼饼不错, 很香! (味道像南记的春卷)盛谓$86
大约12:15,完全不用排队,店内还有很多空位。
一坐下就先看一下台面上的下午SET餐牌
我点了一份越式鱼饼捞檬 + 饮冬瓜薏米水
冬瓜薏米水
▲冬瓜薏米水

我系未饮的状态下影的, 杯已经很少, 份量大家可见
味道是苦涩的冬瓜皮味….
小食拼盘
▲小食拼盘, 有柚子沙律, 粉粿和猪扒虾片

柚子沙律: 没有味道, 只有生椰菜腥味和柚子味
粉粿: 有葱花和肉碎, 但我觉得油抑味太重
猪扒虾片: 猪扒有香茅味, 虾片够爽脆
越式鱼饼捞檬
▲越式鱼饼捞檬
卖相不错! 但差点被”捞檬”汁破坏整碗捞檬!
”捞檬”汁
▲”捞檬”汁

个汁味道太咸太浓, 落得太少的话, 面层的檬粉又不够味道,
落得太多, 又根本浓味到食唔到!
反而鱼饼不错, 很香! (味道像南记的春卷)
盛谓$86

题外话/补充资料: 整个食饭过程中都没有人给过我们匙羹, 桌上的餐具筒都没有! 见侍应在送上檬粉的时候手上有拿, 但不明白为何不给我们!
2016-06-23
越式鱼饼捞檬
2016-05-23 1271 浏览
黎到呢间火车头,一定要试佢个招牌火车头招牌火车头有好多料喺里面,牛丸够弹牙,牛肉生放落滚汤到焯到熟,啲汤充满住牛既香味,加埋香料好鲜甜Set lunch配埋小食同沙律,沙律酸酸甜甜够开胃
黎到呢间火车头,一定要试佢个招牌火车头

Set lunch配埋小食同沙律,沙律酸酸甜甜够开胃
2016-03-07 1648 浏览
蒸粉卷认真麻麻Suppose 薄薄卷埋俾人食有层次质感手势唔好头几层好食但下面开始一pat pat札肉汤河够滑够正宗非常大碗够两个小姐食札肉煎完先上非常有心机可惜质地较硬 有好多配料金不换 椒丝 芽菜等等非常正宗米纸包肉丸要自己整好麻烦虽然系好食但系唔会再叫米纸烟靭加埋酸酸甜甜鱼露同各式唔同配料有生菜丝 青瓜丝 萝卜丝 米粉绝对系一绝啱哂锺意食菜既人除非同d好锺意手作仔的朋友先会再嗌真系好怕麻烦
蒸粉卷

啱哂锺意食菜既人
除非同d好锺意手作仔的朋友先会再嗌
真系好怕麻烦
2016-01-05 1564 浏览
湾仔有很多东南亚美食,2016年第一顿工作午餐来了吃越南菜. 这家越南火车头挺出名的. 但我比较欣赏它的牛肉捞蒙.午餐除了主菜还有前菜小食及饮品的,连服务费约80-100元左右.小食是比较用心的配搭,看图,这餐前小食有生果,朼肉及粉果,已经觉得物有所值了饮品点了个热姜蜜,浓浓的姜蜜味,寒冬首选啊!最後是牛肉捞蒙,牛肉满满的,内有其他菜及配料,十分可口呢!这家餐厅环境装潢都充满气氛的,适合要安静交流的上班族啊!
但我比较欣赏它的牛肉捞蒙.
饮品点了个热姜蜜,浓浓的姜蜜味,寒冬首选啊!
最後是牛肉捞蒙,牛肉满满的,内有其他菜及配料,十分可口呢!
这家餐厅环境装潢都充满气氛的,适合要安静交流的上班族啊!

牛肉捞蒙
2016-01-04
牛肉捞蒙
2015-12-18 853 浏览
寻寻觅觅,呢几日劲大风又寒风凛冽,冇咩特别事真系唔想行岀街,偏偏小妹呢日就有事要黎湾仔,搞掂所有野就梗系要医肚。左行右行,我只系想搵d热汤野食暖下个胃,於是入左呢间睇落稍有特别既越南餐厅。一入门口就见到个火车头,不过我地被安排坐卡位,冇得坐火车头lu. 可能临近圣诞, 餐厅都摆满圣诞装饰,其中一面墙挂左几个钟显示唔同地区既时间,其实小妹见识浅,就唔知咁摆系咪有特别意思?定同历史有关?如果有仁兄肯指教下就好喇。点左个火车头,因为见佢有俾手指公,又配合餐厅名,就谂唔到有理由唔叫呢个. 其实lunch menu 都有火车头既,不过得轻量版,我想一见佢真身,所以冇叫set.侍应先送上辣椒粒同金不换,仲有生芽菜同一碟酱油。店家豪不吝啬d辣椒粒同金不换,因为本人食越南野一定要呢两样,咁样先觉得正宗。其实我系间铺既第一枱客,但都等左成十五分钟,个火车头先黎。。。的确好大碗!显得小妹个手好细tim. 睇落以为冇乜料,原来d餸只系俾满满既汤遮盖住,有好多牛肉,牛丸,牛柏叶,牛根等等,总之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔错,尤其个牛丸,够爽口弹牙。但个牛根就。。。我估系之前处理得未够时间,因为牛根
其实我系间铺既第一枱客,但都等左成十五分钟,个火车头先黎。。。的确好大碗!显得小妹个手好细tim. 睇落以为冇乜料,原来d餸只系俾满满既汤遮盖住,有好多牛肉,牛丸,牛柏叶,牛根等等,总之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔错,尤其个牛丸,够爽口弹牙。但个牛根就。。。我估系之前处理得未够时间,因为牛根系爽夹小小硬,根本未lum. 原本觉得个汤唔够味,带小甜,不过饮下饮下愈饮愈多。如果有落味精,正路我饮多两啖就会觉得'确'喉,呢个汤就冇咁既情况岀现,所以个火车头对小妹黎讲虽讲不上好好味,不过都算系唔错。

题外话/补充资料: 最後想讲,唔系话呢度既姐姐招呼唔好,只可以讲同好多餐厅一样唔识变通。我见到有一对应该系夫妇入黎,自己坐左系靠window 的四人位置,当时时间尚早,十二点咁上下,有个我估系经理既女人虽然好有礼貌咁唔俾佢地坐嗰个位,话嗰个位只俾四人坐,其实我又听到对couple话想睇住部车,会快食快走,但个经理都礼貌地拒绝左,结果对夫妇冇食走左。个人认为可同个客讲如果岩小小人多可能要搭枱呀之类既说话,况且佢地都话想睇住部车既,都真系会快食快走既。有时餐厅订下的规矩都可因应个别情况而执行的吧。
2015-12-16
2015-11-27 700 浏览
抱着满怀希望的心情去试下,可惜又是一次失望的越南牛河,总括来讲,香港是没有一间够水准的。这火车头牛河,价钱是数一数二的贵,88个大洋还要加一,卖相还可以,但汤没有越南河的复杂香料香味,先饮一口汤,完全不是那回事,好像在饮亚妈家里煮的罗汉果汤,可能在叫菜时要注明『少甜』,而汤来到桌时是半冷不热。河粉方面,他是用本地薄河粉,如果用越南的乾果条效果会更好。结论是这碗罗汉果汤河绝对不值$88。
2015-11-25
2015-11-20 757 浏览
除左天后大坑,湾仔都有火车头分店 星期六晚无订枱,7点半一黎到就有位坐。坐位舒适,如果有订枱,仲可以要求坐系仿火车卡入面,够晒特别 先试招牌的牛油鸡亦同埋火车头招牌汤河 鸡亦香脆嫩滑,蒜蓉同牛油比例刚好,大人小朋友都一定锺意,推介 招牌火车头汤河,内有生熟牛肉、牛丸(呢个好好味)、牛根同牛肚,汤底仲几清甜,大大碗够两个人些牙 越南春卷,呢个麻麻地咋,个春卷皮好厚好油好淋,入面啲料都麻麻 马拉盏炒介兰原只镬上,热辣辣,马拉盏的香离远拎黎已经闻到了
除左天后大坑,湾仔都有火车头分店

先试招牌的牛油鸡亦同埋火车头招牌汤河

越南春卷
马拉盏炒介兰
马拉盏炒介兰原只镬上,热辣辣,马拉盏的香离远拎黎已经闻到了
题外话/补充资料: 待应自动帮食客加水,而且只要你一开口想搵佢地时就即刻有人留意到,够晒细心,服务我比满分
2015-10-24
马拉盏炒介兰