2020-12-11
呢間係一間食完會諗「可以帶屋企人黎做冬食餐好」的店(可惜又關晚市了😭)銅鑼灣灜豐放題新開嘅中菜館,竟是走精緻粵菜路線,呢個價位,質素好有驚喜啊!店員推介濃湯雞燉鮑翅($368/4位 ,$88/位)濃味足料,有勁勁勁大梳翅😱😱,而且是碗好精華濃郁的雞湯,想是用了不少雞熬製而成,飲完感覺係好舒服,唔會口渴的。好多地方都標榜花膠菜色,不個就真係唔係度度好食,有些又大又硬似魚肚,有些淋得像漿糊,🙈而呢度嘅鮑汁扣原件花膠扒($368),我覺得好好食啊!大過去面嘅花膠,賣相先聲奪人,個人覺得2-4人分都ok呀,花膠軟淋有膠質但唔漿口,有厚度質感,另一重點就係個鮑汁,濃郁鮮甜,同一般好咸嘅鮑汁完全唔同,絕對值回票價!北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米 ($68/位)賣相都係好精緻,有酒店/高級中菜廳感覺,北海道帶子質感好特別,味道好。新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 ($108/例)價錢真係唔係貴過大排檔好多,但係又有炙燒鮮菠蘿,又有拔絲,真心係抵食。咕嚕肉拔絲又脆皮,咬落去係脆卜卜熱辣辣,肉質鬆化,新鮮菠蘿香甜有果香。甜品選了焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒 ($48/位),果粒就係頭先d菠蘿肉,桃膠舖面,焦糖在底層,呢餐食完
甜品選了焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒 ($48/位),果粒就係頭先d菠蘿肉,桃膠舖面,焦糖在底層,呢餐食完勁飽,整體都好滿意,特別一提茶有蕎麥茶同人蔘烏龍可以揀,呢度消費同去酒樓食飯差唔多,但服務同食物就絕對比一般酒樓優勝許多。