2015-09-15 593 浏览
又想食日本菜,搵到呢間餐廳~lunch時間都唔算多人,仲有好多吉位,應該係因為價錢唔算平, 仲要加一嘅關係.麵豉湯唔濃味,有昆布and豆腐粒,都幾好味魚生新鮮,有三文魚,海老,吞拿魚,三文魚子(無腥味,粒粒飽滿),劍魚,日式魚蛋,甜蛋,魚子配料同飯比例都o岩o岩好.不過wasabi唔辣,要落好多先有小小辣.同一般餐廳食到嘅無乜分別,但烏冬上到檯已經淋曬,好友話唔值呢個價錢.整體黎講: 食物質素一般,唔差, 份量適中,但唔值呢個價錢.                服務ok,會主動加水.                餐廳環境舒適寬敞.
又想食日本菜,搵到呢間餐廳~
角切魚生飯定食
麵豉湯唔濃味,有昆布and豆腐粒,都幾好味
豬軟骨烏冬,三文魚手卷定食
                服務ok,會主動加水.
                餐廳環境舒適寬敞.
2015-09-15
2015-05-31 590 浏览
放半天假去辦點私事, 不想在公司附近吃午餐, 去找日本菜時, 找到這家餐廳.點了魚生飯套餐,  很新鮮, 有帶子, 甜蝦, 吞拿魚和必定有的三文魚, 也有一小堆撈了沙律醬, 灑上魚籽的三文魚丁, 飯的份量不多, 女生來說應該足夠, 郤略嫌不夠酸.另特價三文魚腩剌身, 件頭較預期中小, 只有一吋成一吋小丁.  中午時客人不多, 但侍應總是聚在一角, 我揮手良久也沒有被注意到 但付帳出門前, 所有侍應一個一個的向我道別. 補償了我心中的遺憾

魚生飯
三文魚腩刺身

题外话/补充资料: 午市套餐七五折!:like::like::like::like::like:
2015-05-29
魚生飯
2014-05-07 2097 浏览
今日因為約左朋友既關係黎到我人生路不熟既土瓜灣。探完朋友之後,朋友話要同我食個飯先准走,誠意權權唯有應承。佢帶左我黎呢間日本菜,入到去覺得啲裝修幾靚,感覺良好。我地望左陣Menu,決定要2人餐!首先黎既有帶子仔沙律,魚生刺身同埋三文魚親子卷。帶子仔沙律雖然帶子真係細細粒,但佢同出面個啲餐廳唔同,佢有好多粒,唔似得出面個啲得個幾粒就叫自己帶子沙律!呢度份量十足非常好之後就黎魚生刺身,有蝦,帆立貝,油甘魚同三文魚腩。刺身好新鮮,幾好~ 其實食呢啲,都係食佢新唔新鮮,如果唔新鮮~幾貴幾靚既魚都係唔好食。到三文魚親子卷,佢外面用厚厚既三文魚包住,上面有大大粒既三文魚子襯托。唔通佢親子卷既意思係咁?三文魚拼上三文魚子。之後黎既有炸蠔,燒大蝦同埋豚肉野菜鍋。炸蠔好酥脆入面一啲都唔腥,做得幾好。燒大蝦,佢係用牛油燒,好香牛油味,黎既時候已經香噴噴,蝦肉都好爽口,做得好最後有豚肉野菜鍋,有晒粟米,冬菇,蕃茄,豆腐,紅蘿蔔同埋好多種其他菜。加埋湯烏冬,又好味,又健康,非常好。好彩最後都應承朋友一齊黎食飯,唔係就miss左呢個食好野既機會了!嘻嘻~

2014-04-29 1695 浏览
食唔同國家嘅嘢仲有唔同嘅朋友同我一齊去食,今次約會對象係兩個好鍾意食日本菜嘅朋友,佢哋其中一個話有間日本菜好想試,我又唔咩所謂,我地晏晝打電話去訂位,去到唔洗怕無位;)原來我個朋友一早已經諗好左試咩,我地都無睇過個menu就order啦,超快手。冰鮭餐係呢度嘅特別推介餐,侍應話要睇時候先會推出,我地都幾好運喎,哈哈。三個女仔一個餐,一邊喋喋不休,一邊大笑,一邊係咁食唔同煮法嘅三文魚,食到好飽咁走,食到餐好味嘅真係好幸福呀!先黎田園風三文魚沙律,沙律蔬菜好新鮮,三文魚同三文魚子嘅分量好多,每一口嘅沙律都佔滿三文魚同三文魚子,好豐富。沙律又夠大分,其實我諗四至五個人都夠分呀。三文魚腩腹部位置嘅三文魚脂肪當然多啦,肉質鮮嫩肥美,三文魚腩嘅肉帶點鮮甜,肉質細膩入口即化。外皮燒過,令件刺身林得黎有小小脆口呢個應該係個餐嘅主角啦,冰鮭餐裡面嘅冰鮭,其實係冰左嘅三文魚,真係咁大個女第一次咁樣食三文魚,三文魚結冰硬灑好此雪條咁。食落都有趣同新鮮,一條條三文魚咁食,食下又一條食下又一條,凍凍哋嘅開胃,好似party啲finger food咁。之後到燒三文魚鯺啦,三文魚腩刺身咁新鮮,未食都估計到燒三魚鯺唔

先黎田園風三文魚沙律,沙律蔬菜好新鮮,
好豐富。沙律又夠大分,其實我諗四至五個人都夠分呀。
三文魚腩腹部位置嘅三文魚脂肪當然多啦,肉質鮮嫩肥美,
三文魚腩嘅肉帶點鮮甜,肉質細膩入口即化。外皮燒過,
令件刺身林得黎有小小脆口
呢個應該係個餐嘅主角啦,冰鮭餐裡面嘅冰鮭,
其實係冰左嘅三文魚,真係咁大個女第一次咁樣食三文魚,
三文魚結冰硬灑好此雪條咁。食落都有趣同新鮮,
一條條三文魚咁食,食下又一條食下又一條,凍凍哋嘅開胃,
好似party啲finger food咁。
之後到燒三文魚鯺啦,三文魚腩刺身咁新鮮,
未食都估計到燒三魚鯺唔會差咖啦。燒三文魚鯺炸得外面香脆,
裡面剛剛熟令魚油脂既味道保持到,魚肉嫩滑,
連啲骨都想食埋呀
最後當然唔小得三文魚蟹子炒飯啦,典型嘅日式炒飯,
鍾意呢間餐廳嘅用料同分量一啲嘅唔會話細細分咁,
都最後一道菜啦,碟炒飯超大碟,並且係每一口都食到蟹子同三文魚,
啲飯炒到粒粒分明,好正。我地其實大家都好飽,
但係一邊傾計嘅時候食下又少啲食下又少啲,咁大碟嘅飯竟然被我地三個清左!
那天晚上和女朋友去黃埔,不知不覺左行右行,行行下行到土瓜灣,隨便入了間日本菜吃飯。女朋友見到有(冰鮭餐),即刻雙眼發光。我想也不想便叫了,她一定喜歡的。 先來個田園風三文魚沙律:有不同的菜蔬,配上白芝麻、三文魚子、三文魚再加沙津醬。沙律通常冇乜點錯,但他加上芝麻令到本身不差的沙津提升了。買相本已不差,開飯前吃他特別醒胃。 冰鮭刺身:涼涼快快,又有三文魚鮮味,別具一格,很特別。 三文魚腩刺生:又另一款刺身,燒了小小三文魚肉上,另他有小小燒好的香味,但又沒有燒到全熟。又有生三文魚腩的鮮味。正宗一口兩吃的魚味。 燒三魚旗:燒三文魚已經一絕啦,有魚皮既香又脆,肉質又香,冇失去三文魚鮮味,加多幾滴檸檬汁,更覺芬香。正正正 三文魚蟹子炒飯:炒飯最怕炒得很油很濕,這個飯完全沒有這樣,炒飯和三文魚完全混成一體,加上蟹子(蟹子有生的有熟的有半生熟)散出不同的味道。外邊很小吃到這樣。 這餐晚飯女朋友俾左很多個LIKE佢,我同樣都照俾LIKE。因為今餐吃到不同口味不同層次不同感覺的冰鮭餐。

冰鮭刺身:涼涼快快,又有三文魚鮮味,別具一格,很特別。

等候时间
5 分钟 (堂食)
2014-04-15 1386 浏览
去到紅磡,個客帶我去到呢間,話午餐不俗.我地二人等左約5分鐘.入內座卡位,裝修頗特別懷舊日本餐廳感覺,店員亦笑容滿面介紹餐牌.我地揀左以下:迷仔蕃薯 -- 好甜,外脆內軟熱,口感一流,正燒豚肉 荔枝卷 -- 豚肉味濃,油少,非常入味雜錦碎魚生飯 -- 呢個要10 x Like,鱼生超新鮮,份量足,隻蝦大大隻又鮮甜,未食個咁足料嘅雜錦碎魚生飯鰻魚餐 -- 呢個係客點嘅,我冇食,不過賣相好得,份量足,佢話鰻魚汁超得

我地揀左以下:
迷仔蕃薯
迷仔蕃薯 -- 好甜,外脆內軟熱,口感一流,正
燒豚肉 荔枝卷
燒豚肉 荔枝卷 -- 豚肉味濃,油少,非常入味
雜錦碎魚生飯
鰻魚餐

题外话/补充资料: 经開我會再黎
2014-04-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
迷仔蕃薯
燒豚肉 荔枝卷
雜錦碎魚生飯
鰻魚餐
2014-04-08 1637 浏览
四月頭的第一個星期五天氣還是驟暖還寒, 最近在紅磡區外膳時好多時會有點想吃日本菜的念頭, 經過三個月的偶一為之, 卒之輪到這間在大街-馬頭圍道的大鋪了, 入內感覺格局是90年代- 草猛的年代, 但她們比較怪的擺位是將一個半圓形吧枱對正門口, 正因吧枱是座高櫈的, 人頭會突出來, 因為門口落地玻璃有貼上一些食物照片以阻檔路人直望店內, 這裏每日提供日替午餐$52, 當日是咖哩牛肉飯 , 咖哩是咖哩磚做的咖哩味道平穩, 可能成本限制下牛肉用了打邊爐的肥牛肉簿片, 而非一舊舊那種, 變得很碟頭飯那種感覺, 牛肉片當然不及粒粒牛的味重, 但有咖哩汁搭起來食依然好味! 紅薑片亦能為整個飯的顏色帶出一點生命, 米飯雖沒有用日本米不過都OK好食, 太座的壽司迷你烏冬套餐 $75 套餐有八件壽司, 沙律一小鉢, 蒸蛋, 魚片魚湯迷你烏冬, 綠色小前菜, 壽司飯味道OK醋同糖都平衡得到, 壽司面嘅刺身都OK新鮮, 魚生的品種亦算多樣化, 蒸蛋質素平穩, 服務方面經理/老板夠勤力加茶, 算是不太差的第一次,
curry beef rice bowl

2014-04-04
curry beef rice bowl
2014-03-19 1067 浏览
今日出去土瓜灣見客,因為唔熟地頭,就由個客訂枱啦!佢話呢一間餐廳坐得都幾舒服同食物都幾好又平又正。一去到門口見到個門面裝飾都好靚,地方幾大入到去個感覺真係坐得幾舒服,心諗下次同區見客又多一個好選擇 ,因為個環境真係唔失禮。明太子雞翼個客指明要叫呢個小食,仍話之前食過好好味。雞皮咬落去有脆皮香口感覺但唔覺油膩,雞肉好滑;加少少檸檬汁同埋明太子有少少咸鮮味一齊食味道剛剛好。真係冇介紹錯三色定食刺身牡丹蝦頭我怕唔太新鮮所以平時都好少食的,但個客又叫我試一試,佢話呢間餐廳d刺身好新鮮可以試吓。咁我見食完個牡丹蝦個蝦身肉質好彈牙好甘甜,之後再食個蝦頭又真係好新鮮。三文魚同油甘魚個各兩片,仲要係我最鍾意嘅厚切,真係滿足晒我。蔥吞拿魚腩飯吞拿魚腩幼細香滑,軟綿綿加上小小脂肪嘅香,蔥花更加可以帶出吞拿魚嘅鮮味,最後配珍珠飯食,好快就食晒啦!蟹肉 & 蟹籽 & 旦絲飯最後食埋嗰三色飯,有蟹肉 & 蟹籽 & 旦絲係珍珠飯面,顏色好吸引,蟹肉食得出係新鮮的,不是雪藏貨。蟹籽SIZE 都好大粒,粒粒咬落去都 POP POP 聲,逐樣嘢試完味之後,我將所有野撈埋食,每一口都有以上講嘅嘢,加啲豉油同wasabi仲
明太子雞翼
明太子雞翼
個客指明要叫呢個小食,仍話之前食過好好味。
真係冇介紹錯
三色定食
三色定食(吞拿魚腩,刺身,蟹肉/蟹子)
刺身
刺身
蔥吞拿魚腩飯
蔥吞拿魚腩飯
蟹肉 & 蟹籽 & 旦絲飯
蟹肉 & 蟹籽 & 旦絲飯
最後食埋嗰三色飯,有蟹肉 & 蟹籽 & 旦絲係珍珠飯面,顏色好吸引,蟹肉食得出係新鮮的,不是雪藏貨。蟹籽SIZE 都好大粒,粒粒咬落去都 POP POP 聲,逐樣嘢試完味之後,我將所有野撈埋食,每一口都有以上講嘅嘢,加啲豉油同wasabi仲正。
飯後感:呢間餐廳個Menu 仲見到好多自家製小食同 Sushi,因為見客唔想失禮人,所以有叫到。以呢間餐廳嘅價錢同食物嘅高質素嚟講都好低食,下次一定要同成班朋友再試埋其他特式食物
2014-02-27 967 浏览
今日係土瓜灣區工作,由於尚算順利,見到呢間日本餐廳,決定少少地獎勵下自己,食夠2個餐!一口牛定食鐵板上檯時保持熱度,令蒜香一直keep住,一口牛肉無因為鐵板而乾身,抵讚!而且份量算多,加埋啲雜菜我都有4成飽…(呼氣~)鰻魚定食鰻魚汁食得出有別於一般現成既醬汁,而鰻魚自身亦燒得好香,唯獨可能因為已經半飽,個飯感覺有啲硬,食唔晒…午餐黎講幾有水準,見佢晚市好似好多特別菜式,經開應該會再試下!(我下次唔會再睇少午餐既份量啦!!)
一口牛定食
鰻魚定食
2014-02-09
用餐时段
2014-02-26 619 浏览
我小時候有一段很短的時期住在土瓜灣, 三不五時會跟爸爸到崇潔街吃日本菜我應該算是第一批的人吃花之戀哈哈. 還記得前年再訪那家日本餐廳, 水準大幅下降如果不是收到邀請, 我應該不會再來這邊吃日本菜這家餐廳正舉行三文魚祭從三文魚頭到魚尾都有菜式供應三文魚皮凱撒沙律先來這道沙律菜葉新鮮, 三文魚夠多亦好吃, 醬汁也調得蠻好的但三文魚皮冷了有點腥, 不過相信你們去吃的話沒有這個問題, 他們已經不會再放了三文魚腩刺身三文魚腩刺身非常鮮美好吃! 一放進口中是能品嚐得到新鮮的那種味道滿滿的魚油香, 我們都可以吃更多煙鮭魚水菜卷米紙包著青瓜,嫩菜, 蟹柳及煙三文魚. 清新的一道但就覺得上面的海苔粉太搶味, 如能不放就會更好吃火灸鮭魚血位壽司這壽司是這裡必吃的一項! 血位其實是近血管的皮脂層, 入口融化, 說是三文魚版的一點也沒錯加上炙燒過的香氣, 把油份輕輕燒過, 極力推薦!北海道鮮果冰鮭以三文魚雪冰來吃是一個新吃法, 蠻有趣的. 配以水果味道亦不錯呢三文魚板上燒店員淋上日本酒在三文魚之後蓋上蓋子, 5秒後便熟了肉質帶有酒香, 也不會老, 適合不吃生魚片的人天婦羅甜薯仔這邊也有天婦羅, 串燒食物. 甜
如果不是收到邀請, 我應該不會再來這邊吃日本菜
這家餐廳正舉行三文魚祭從三文魚頭到魚尾都有菜式供應
三文魚腩刺身
滿滿的魚油香, 我們都可以吃更多
煙鮭魚水菜卷
米紙包著青瓜,嫩菜, 蟹柳及煙三文魚. 清新的一道
但就覺得上面的海苔粉太搶味, 如能不放就會更好吃
火灸鮭魚血位壽司
加上炙燒過的香氣, 把油份輕輕燒過, 極力推薦!
北海道鮮果冰鮭
三文魚板上燒
店員淋上日本酒在三文魚之後蓋上蓋子, 5秒後便熟了
肉質帶有酒香, 也不會老, 適合不吃生魚片的人
天婦羅甜薯仔
這邊也有天婦羅, 串燒食物. 甜薯仔是來自我的家鄉台灣, 薯肉非常甜
但這種甜薯還是燒的比較好吃, 這邊也有串燒甜薯可以點
這裡也有不少的酒類可選. 我們那晚喝了水果酒
配上這道下酒美食非常美味
陶板香腸, 廣島蠔
這兩道也是很能下酒的. 香腸皮脆, 裡面富肉汁. 加上芥末很好吃
廣島蠔醬汁有點中式, 帶點酒香, 蠔肉鮮甜, 也是十分美味
香泡菜三文魚頭鍋
這三文魚頭鍋裡面料很多, 只是鍋太大而已
泡菜的味道十分突出惹味, 配三文魚頭非常搭. 裡面的配料吸了湯汁, 每樣都不錯吃呢
我們吃了很多東西每人亦只要$200多, 蠻便宜的
到土瓜灣不妨到這邊試試更好的日本菜吧
题外话/补充资料: 這晚餐是試吃活動,謝謝邀請
2014-02-25 1126 浏览
星期六無野做不如早啲去探婆婆做個孝順的孫仔;來到土瓜灣更係找間餐廳e下個肚先上去婆婆屋企啦,唔係佢老人家又會係咁煮野比我食架啦。本來諗住食麵,但係係途中比我發現咗呢間日本餐廳以前未見過,等我試下先。先講下個裝修,近幾年都好多新餐廳係土瓜灣開業,但係佢的裝修最突出,個名唔係一般寫上去的,佢用咗好大個光管正出來,好吸引你的眼球,入面都好精緻,正咗好多和風裝飾,有大紅燈籠高高掛,仲有一個好特出日本捕魚文化的漁船畫。講到食,佢都有好多款定食選擇,我就揀咗一口和牛定食仲有我的最愛什錦魚生飯;個一口和牛就同佢個名一樣一口一舊,大細適中,而且佢炒得剛剛好,唔會太老,中間燒到半生熟仲係帶粉紅色,仲有啲蒜頭一齊,好香口好野味;佢仲好貼心咁加咗啲菜,真正做到飲食均衡。至於我的最愛什錦魚生飯,佢用料好足,唔係人人都會比蝦你食架,佢比咗隻好新鮮的蝦仲有好多好多的魚子,仲有好多的三文魚,魚生多嘅程度覆蓋哂下面啲飯,三文魚好肥美三文魚子亦沒有腥味,同粒粒飽滿襯到嘅飯襯到絕,這碗飯真係一流。食咗正餐,佢仲好貼心咁送個甜品比你食,這一餐真係好完滿。食過呢到的定食,我決定做一個乖孫,多啲來探婆婆,仲可以比昔口自己來食多
食過呢到的定食,我決定做一個乖孫,多啲來探婆婆,仲可以比昔口自己來食多幾次。哈哈哈哈。
2014-02-22
2014-02-23 923 浏览
同女朋友食飯,係佢公司附近等其間行過呢間日本餐廳,望入去好此唔錯,女朋友原來都未試過,之後我就入去坐落黎等。菜單有好多嘢食,侍應介紹佢哋嘅二人餐,都幾吸引,價錢都幾抵,所以我地就決定試下啦。第一道菜係沙律,蔬菜好新鮮,特別係個番茄,又甜又多汁,沙律上有啲小貝柱,無一般沙律咁單調,加上黑醋沙律醬非常醒胃。到日本菜最吸引我嘅刺身啦,刺身比想像中大舊,並且排得好靚,比出面嘅二人餐呢度嘅真係多好多。刺身有甜蝦,三文魚,鱆紅魚同帆立貝,全部都好新鮮帶甜。帆立貝係我最喜歡嘅刺身,兩舊我吃灑,好厚下,正。刺身新鮮令用佢做出黎嘅其他菜式都好出色,三文魚親子卷擺得十分精緻,已經相當吸引,三文魚大大粒咬落去爆咗嗰吓感覺好得意,哈哈。燒蝦一黎到好香,用鐵板上仲香,蝦size都唔小,蝦頭好多膏,超開心,蝦肉新鮮爽口彈牙,火候控制準繩,帶有牛油香,食完蝦仲有啲配菜食,吸左啲牛油同蝦膏,椰菜都特別好味呀!炸蠔炸漿唔厚身,緊緊咁包住整隻生蠔,圓碌碌嘅賣相漂亮工整。咬落去好酥脆,最重要嘅係中間嘅蠔仍然係熱辣辣嘅仲有小小蠔汁添! 蠔肉軟棉滑口,水準相當不錯嘅炸蠔食完咁多嘢之後仲有個番茄粟米豬肉野菜鍋,材料好多,成鍋都係
食完咁多嘢之後仲有個番茄粟米豬肉野菜鍋,材料好多,成鍋都係,食左咁多食反啲蔬菜都係好事黎嘅,時間剛剛好。雪白色嘅豬骨湯底好正,都好濃味下,用黎煮蔬菜好。

最後仲有個湯烏東同甜品,真係食到抱住個肚走

题外话/补充资料: 食完成個set好滿足,以這樣的質素來講,價錢算好合理。服務也非常好
2014-02-14 562 浏览
難得老朋友有得收早,我就免為其難過去接佢收工; “土瓜灣”係我十幾年前住過嘅地方,搬走咗之後都好耐冇嚟過,都唔知有咩食。行吓行吓,就見到呢一間日本餐門面都幾好,坐得都舒服,今次就試呢間啦!創作壽司 第一款明太子+帶子壽司明太子口感好得意,入咗口味道仍有明太子本身的少少咸鮮味帶子帶子厚度適中,同明太子一齊食都仲食到帶子嘅口感同鮮甜味創作壽司 第二款青瓜+鱆紅魚青瓜切得厚度適中,包住壽司食好特別鱆紅魚切到細細味仍食到鮮味我比較鐘意呢款壽司,因有青瓜嘅新鮮菜味再加鱆紅魚嘅鮮味創作壽司 第三款吞拿魚蓉+甜蝦+海膽呢款係我第二款鍾意嘅壽司。吞拿魚嘅魚蓉,整到好滑好香甜蝦肉質彈牙海膽一個字 “鮮”其實,老實講d魚生真係ok,值得一試黃金燒大蝦一嚟到就聞到好香嘅海膽味道,食落仲食到旦黃添海膽佢哋唔係薄薄一陣,個海膽份量我見到都嘩一聲蝦肉唔林,有口感,應該都係新鮮蝦。燒豚肉荔枝卷出面食過有d燒豚肉卷,塊豚肉都好多時都鞋口,但呢到就燒到啱啱好荔枝仲要有少少甜味,加埋豚肉一啖食,好有滿足感

創作壽司 第一款
明太子+帶子壽司
明太子
口感好得意,入咗口味道仍有明太子本身的少少咸鮮味
帶子
帶子厚度適中,同明太子一齊食都仲食到帶子嘅口感同鮮甜味

創作壽司 第二款
青瓜+鱆紅魚
青瓜切得厚度適中,包住壽司食好特別
鱆紅魚
切到細細味仍食到鮮味
我比較鐘意呢款壽司,因有青瓜嘅新鮮菜味再加鱆紅魚嘅鮮味

創作壽司 第三款
吞拿魚蓉+甜蝦+海膽
呢款係我第二款鍾意嘅壽司
吞拿魚嘅魚蓉,整到好滑好香
甜蝦肉質彈牙
海膽一個字 “鮮”
其實,老實講d魚生真係ok,值得一試

黃金燒大蝦
一嚟到就聞到好香嘅海膽味道,食落仲食到旦黃添
海膽佢哋唔係薄薄一陣,個海膽份量我見到都嘩一聲
蝦肉唔林,有口感,應該都係新鮮蝦。

燒豚肉荔枝卷
荔枝仲要有少少甜味,加埋豚肉一啖食,好有滿足感
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 創作壽司
2014-02-10 141 浏览
在下曾經在附近生活過好一段日子,見證著不少食肆的起落,這一區可說是困難區,住宅多但人流少。瀛舫位處紅磡廣場對面,要找真的很方便;店內不單有吧檯位,更有卡座及VIP房。店方有一道三文魚宴,是每天入口新鮮三文魚作料理,由外至內,由頭到尾,愛吃魚的朋友一定滿意,而檯面亦有各個部位的菜色紙。前菜是三文魚皮凱撒沙律 ($58) ,其實很清新,加入蟹籽及三文魚粒,吃起來很豐富的感覺,但魚皮有點腥,令整道菜打了折扣。由於是新鮮貨,三文魚腩刺身 ($68)雖然只得幾件,但肥美可口,油脂位夠滑溜,不錯。火灸鮭魚血位壽司 ($36)其實是四款壽司中的一款,用料是取材於魚皮與魚肉之間的血位,輕輕的用火槍灸過,把油份都逼出來,吃來富魚香但又不覺腥。整晚最別緻的菜色,莫過於北海道鮮果冰鮭 ($88) ,先把三文魚雪至冰硬,再逐片切下,伴著鮮甜的芒果,在下最欣賞入口時慢慢溶化的感覺。三文魚板上燒 ($68)純以賣相取勝,幾片三文魚肉放在預熱的鐡板上,澆上汁之後蓋好,不用十幾秒便已經完成,玩味十足,味道只是一般。除了三文魚外,店方還有其他炸物及串燒,先來一份天婦羅甜薯仔,脆漿上得不太平均,但幸好吃起來並不油膩,不過
除了三文魚外,店方還有其他炸物及串燒,先來一份天婦羅甜薯仔,脆漿上得不太平均,但幸好吃起來並不油膩,不過在下始終喜歡串燒的處理手法。
作為一道下酒菜,酥炸甜蝦真的恰如其分,香脆可口,油份瀝得清,連殼吃很快便消滅一碟。
最後來了個香泡菜三文魚頭鍋 ($128) ,有點汪洋一片的賣相,其實用料是足的,無奈個鍋太大;泡菜湯底十分有勁,吃得人滿頭大汗,另點烏冬加入湯內,沾上了辣湯後,很滑又有柔韌的感覺,畢竟都是要來點澱粉質頂肚。
整體而言是滿意的,亦看得出力求變化,只是在這區實在發圍不易。
2014-02-03 28 浏览
一月二十二日 (星期三)相信不少香港人也喜歡三文魚味道不用多說,而且營養價值高(若你同時也不信三文魚有蟲的話)吃得最多的,是以刺身上,其次便是香煎是夜,來到紅磡的瀛舫,此店最近推出三文魚祭多款菜式均用三文魚不同部位來炮製,我們便品嚐了當中幾款,以及其招牌菜用米紙包著青瓜,嫩菜及蟹柳及煙三文魚多種質感不同的食材放在一起,層次感豐富,味道又夾經理向我們介紹北海道鮮果冰鮭這款特別菜式三文魚從冰箱拿出即場切條的三文魚肉,質感雖有點韌,但是挺富咬口的配以多款鮮果,味道清新三文魚皮凱撒沙律用上嫩菜及配炸三文魚皮,伴以惹味開胃的沙律醬菜新鮮爽口,唯炸三文魚皮則較腥這裡最受歡迎的菜式之一是便是三文魚腩刺身眼看已知肥美,吃落油脂豐腴,充滿魚油,味道甘香三文魚皮除了用來炸外,更做成鮭魚年糕串用三文魚皮包著年糕來燒,年糕吸了三文魚的香質感彈牙,唯仍帶有一點腥味三文魚板上燒用三文魚背的肉,加入爽口洋蔥及秘製醬汁魚肉鮮味嫰滑,醬汁亦能襯托出三文魚的鮮香,是其中挺欣賞的一道菜冬天又怎少得吃火鍋?大大煲的泡菜三文魚鍋,除了三文魚頸,三文魚鰭和泡菜,還有金菇,冬菇,紹菜及皇帝菜等,用料豐富味道富辣勁,非常暖胃,冬天吃
一月二十二日 (星期三)

相信不少香港人也喜歡三文魚
吃得最多的,是以刺身上,其次便是香煎
是夜,來到紅磡的瀛舫,此店最近推出三文魚祭
煙鮭魚水菜卷
用米紙包著青瓜,嫩菜及蟹柳及煙三文魚
多種質感不同的食材放在一起,層次感豐富,味道又夾
北海道鮮果冰鮭
經理向我們介紹北海道鮮果冰鮭這款特別菜式
配以多款鮮果,味道清新
三文魚皮凱撒沙律
用上嫩菜及配炸三文魚皮,伴以惹味開胃的沙律醬
菜新鮮爽口,唯炸三文魚皮則較腥
這裡最受歡迎的菜式之一是便是三文魚腩刺身
眼看已知肥美,吃落油脂豐腴,充滿魚油,味道甘香
鮭魚年糕串
三文魚皮除了用來炸外,更做成鮭魚年糕串
用三文魚皮包著年糕來燒,年糕吸了三文魚的香
質感彈牙,唯仍帶有一點腥味
三文魚板上燒用三文魚背的肉,加入爽口洋蔥及秘製醬汁
冬天又怎少得吃火鍋?
味道富辣勁,非常暖胃,冬天吃最適合不過
北海道炸甜蝦
平時吃到的甜蝦也是刺身,今次的北海道炸甜蝦真的相當有驚喜
配以調味粉的炸甜蝦,入口香脆而不膩
蝦既有鮮味且富咸香,是佐酒良物
陶板香腸切成小件,腸衣異常脆口
腸肉肥美甘香,肉汁豐潤
迷你甜薯天婦羅
迷你甜薯天婦羅,炸粉做得薄身,外層香脆
甜薯軟糯香甜,層次感不俗
鐵板廣島蠔
鐵板廣島蠔,蠔身不算大隻,蠔味甚突出
用鐵板上,即使邊吃邊談天也不怕會變涼呢

原以為要吃盡三文魚祭的十款菜式會花費不菲,不過屈指一算,每人約二百元便可試齊!
以日本菜來說,價錢的確十分相宜哩~
2014-01-22