2025-04-01 71 浏览
大熱天時,Donki隔籬關東煮店大揭秘!話說Donki隔籬呢間關東煮店,成日都見到有人排隊,今日終於有機會去試下。店面唔算好大,裝修真係好簡約,乾乾淨淨,就係個食關東煮嘅好地方。望落個紅色碗,入面有幾款唔同嘅關東煮。個玉子燒好滑溜,咬落去蛋香四溢,仲帶啲微微嘅甜味,好正。個蘿蔔燜到好腍身,入口即化,吸滿咗湯汁嘅精華,清甜得嚟又有關東煮湯底嘅鹹香。個魚蛋彈牙有口感,魚肉味好濃郁,唔似有啲地方食落去粉粉嘅。個油揚外皮微微脆,入面軟軟哋,吸咗湯汁之後好入味。至於個溏心蛋,切開見到個心半熟,流心嘅質感,配埋個湯底,味道唔錯。呢個關東煮嘅湯底,用嘅應該係昆布、柴魚等材料熬製,屬於典型嘅日式風味,味道鮮甜又溫和。同我之前喺一間主打台式關東煮嘅店食過嘅相比,嗰邊嘅湯底偏濃郁、重口味,可能會加埋沙茶醬等調味;而呢間店嘅就更似傳統日式,突出食材同湯底本身嘅鮮味。價錢方面,呢一碗大概$30,唔算好貴,但都唔算好平。而且有個小問題,就係店內座位唔多,人多嘅時候要等位,有啲唔方便。其實我一直都好鍾意食關東煮,細個時去旅行,喺日本街頭食關東煮,就覺得好治癒。呢間店嘅關東煮,雖然唔算十全十美,但都有啲似當時食到嘅
大熱天時,Donki隔籬關東煮店大揭秘!

其實我一直都好鍾意食關東煮,細個時去旅行,喺日本街頭食關東煮,就覺得好治癒。呢間店嘅關東煮,雖然唔算十全十美,但都有啲似當時食到嘅味道,勾起咗我啲旅行回憶。希望呢間店可以一直保持水準,再改善下座位嘅問題,咁就更加完美啦!
2025-04-01 54 浏览
探Donki壽司,係咪真有料到?今日又去咗Donki,呢個好似寶藏庫嘅地方,每次行入去都有唔同驚喜。佢哋嘅壽司區,成日都好搶眼,各款壽司擺到滿滿噹噹,好似喺度叫我快啲帶佢哋返屋企。我揀咗一盒壽司,$68蚊,有三文魚、帶子、蝦等唔同種類。先講三文魚壽司,三文魚色澤橙紅鮮亮,油脂分布均勻,呢個就係所謂嘅「脂肪線」,睇得出新鮮度好高。咬落去,口感嫩滑,油脂嘅香氣喺口腔中散開,同醋飯搭配得好夾。帶子壽司,帶子肉質飽滿,入口清甜,有海水嘅鮮味,而且冇嗰種雪藏過嘅異味,好難得。蝦壽司嘅蝦肉爽彈,蝦味濃郁,應該係用新鮮蝦製作,唔係嗰啲用蝦粉調味嘅次品。同我之前喺一間專門嘅日本料理餐廳食過嘅壽司相比,嗰度嘅壽司雖然更精緻,師傅即叫即做,但價錢就貴好多。Donki呢度嘅壽司,雖然係預先包裝好,但新鮮度同味道都唔輸蝕,性價比超高。不過,都有啲小瑕疵。壽司嘅醋飯有啲偏軟,唔夠粒粒分明,影響咗少少口感。而且包裝盒有啲難打開,唔小心就會整亂個壽司。其實我一直都好鍾意食壽司,細個時第一次食壽司,就被佢嘅獨特味道吸引住。每次食壽司,都好似展開一場味覺旅行。Donki嘅壽司,雖然有啲小問題,但總體嚟講,味道同價錢都好
探Donki壽司,係咪真有料到?

其實我一直都好鍾意食壽司,細個時第一次食壽司,就被佢嘅獨特味道吸引住。每次食壽司,都好似展開一場味覺旅行。Donki嘅壽司,雖然有啲小問題,但總體嚟講,味道同價錢都好吸引,希望下次去可以食到更完美嘅壽司啦!
2024-11-11 365 浏览
搭地鐵 入海之戀入電梯 上 2樓 .... 都係日本大超市嗰種啦例牌買嘅, 壽司、拉麵 、打火鍋牛肉 、 日本清酒 、當然唔少得 yummy yummy 嘅肥拖羅啦。 我覺得食嚟食去冇得輸最低都嚟買 刺身肥拖羅, 你點都平過喺普通日本餐廳食, 入口嗰種 即溶嘅感覺同埋肥脂彈口齒頰留香。 唯一覺得可惜就係而家少咗好多 由人類收費,改曬自動收費梗係覺得唔舒服。 其實買嘢係社會交流嘅一種,點解人與人嘅交流 竟然越來越少,反而將人配額咗畀佢同機器溝通? 唔通呢啲就係所謂進步,所謂文化?!
搭地鐵 入海之戀入電梯 上 2樓 ....

唔通呢啲就係所謂進步,所謂文化?!
2024-09-01 518 浏览
每次想食壽司🍣必定係諗起DONKI 🐧🐧🤣🤣🤣當日大約6點嚟到個壽司櫃已經得番好少拖羅🥲🥲🥲而屋企人都係麻麻地筋位所以就簡咗呢兩盒相比以前簡個啲呢兩盒就冇以前個啲咁有油香🥲🥲唔知關唔關季節時令事定真係我太遲去爆油個啲拖羅已經俾人簡哂😞😞😞不過呢兩盒野都食得開心嘅係啲壽司🍣飯比較鬆散一夾起就成舊飯🍙跌咗落嚟😵😵😵食落就有啲輪盡🥺🥺🥺如果個壽司飯用多少少力握實少少會好好多🤣🤣🤣然後我哋再拎多盒鰻魚壽司因為阿媽鍾意食所以就帶埋佢番嚟
每次想食壽司🍣必定係諗起DONKI 🐧🐧🤣🤣🤣
如果個壽司飯用多少少力握實少少會好好多🤣🤣🤣
然後我哋再拎多盒鰻魚壽司
因為阿媽鍾意食所以就帶埋佢番嚟
2024-08-10 430 浏览
每次一要外賣壽司🍣必定諗起DONKI 淨係睇片都感受到啲拖羅幾咁油香🤤🤤🤤🤤係有啲拖羅會有少少筋位但整體而言都係唔錯😍😍😍今次行DONKI 仲見到個黑松露吞拿魚蓉青瓜卷只係當刻掛住食唔記得咗影相🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️味道方面一打開盒就聞到黑松露味都睇得出好足料而呢個青瓜卷比起一般拖羅壽司嚟講相對清新條醃青瓜🥒起咗好大作用當食到有啲膩嘅時候食番呢個青瓜卷就可以解一解膩👍🏻👍🏻👍🏻
每次一要外賣壽司🍣必定諗起DONKI

而呢個青瓜卷比起一般拖羅壽司嚟講相對清新
條醃青瓜🥒起咗好大作用
當食到有啲膩嘅時候食番呢個青瓜卷就可以解一解膩👍🏻👍🏻👍🏻

2024-07-10 879 浏览
星期六返荃灣西興趣班,去Donki shopping,買咗Donki日本🇯🇵咖啡☕️,無意中發現關東煮🍢$10同$8全線特價$5,叫咗日本🇯🇵大根(即蘿蔔)(原價$8)同粟米🌽魚餅🍥(原價$10),大根入味,成3cm厚,冧,大滿足😋,粟米🌽魚餅🍥都彈牙,高湯濃,聲稱無化學🧪成份,用昆布、宗田節同鰹節煮。喺美食廣場搵位食,9成滿
粟米🌽魚餅🍥+大根
  • 蘿蔔
  • 魚餅
  • 粟米🌽魚餅🍥
2023-09-28 1171 浏览
I recently purchased a small slice of raw steak from a renowned Japanese supplier at Donki. After cooking it myself, I must say that the taste was exceptional. The steak had a rich and robust flavor that delighted my palate. The meat was tender and juicy, and the lipids spread beautifully throughout the cut, enhancing its succulence. While the price of approximately $70 for a small slice might seem steep, the quality of the steak justified the expense. Overall, it was a delectable culinary experience that showcased the excellence of Japanese beef.
2023-09-13 653 浏览
荃灣Donki入面新開森林餅店,原本喺牛頭角樂華邨入面,出面千層面包🥯,嚟到Donki更有凍櫃賣好多甜品🍮。見到Tiramisu抱抱餅,問男職員係乜,佢都唔知,要問女職員,先知係pancake+cream。買咗一個返去試,有獨立包裝📦拎返屋企冇扁到,賣相ok,個皮真係pancake,加埋tiramisu cream,仲有朱古力🍫豆豆同麻糬,增加口感
千層面包
2023-09-13
外卖自取
$40 (宵夜)
2023-09-07 534 浏览
✨番薯奶昔我知道佢大概嘅材料就係日本黃番薯+北海道3.6牛乳+黑糖嘅,個人認為Donki勁standardization,冇得少甜無糖嗰D 又冇得少冰走冰,份量乜都稱得啱啱好😅🥹試下體諒下客人需要啦。算啦算啦~杯野飲飲落好飽肚、甜甜哋、好重番薯嘅味同質感,我真係見住佢成條咁落🍠💛✨黑糖牛奶都係用北海道3.6牛乳+黑糖我飲咗一啖 已經覺得太甜了😭
✨番薯奶昔

✨黑糖牛奶
都係用北海道3.6牛乳+黑糖
我飲咗一啖 已經覺得太甜了😭
平時買佢啲日本零食同生活用品今次試下買啲魚生同烤肉拼盤生魚片同sushi質地鮮嫩🍣係一個好優質嘅選擇啲切得好厚嘅帶子🐚味道好甜好好味而且生魚片嘅質地都好新鮮呢個quality價錢亦都相對實惠·烤肉拼盤啱晒會自己鐵板燒嘅人🥩味道好正 而且份量都好豐富啲肉質都好鮮嫩可以喺屋企自己整 配合啲蔬菜同啲特製醬汁味道一流😋·Donki嘅鰻魚都好好食醬汁好香濃而且份量都算大 一啖啖好滿足😌
平時買佢啲日本零食同生活用品

Donki嘅鰻魚都好好食
醬汁好香濃
而且份量都算大 一啖啖好滿足😌
2023-01-21 1221 浏览
今次嘅新甜品係芝士🧀材料,真係唔芝🧀好唔好食呢?我買嘅係兩個裝平幾蚊啦!😙😙~~~芝士🧀梳乎厘~~~芝士🧀超香,質地軟軟熟熟咁,入口口感都唔錯😄😄,值得一試😁😁~~~稀有芝士🧀撻~~~唔知有幾稀有🧐🧐,佢又冇講咁靠自己味覺嗎?🤪🤪定係 ‘ 稀有芝士🧀 ’ 係一種芝士🧀嘅名?不過食落真心啲cream 真係好滑,芝士🧀都好香!但只有微微地嘅酸味feel唔到有檸檬🍋味😗😗最後個撻好細個好似冇咗一層咁😳😳,性價比偏低😀😀
今次嘅新甜品係芝士🧀材料,真係唔芝🧀好唔好食呢?
我買嘅係兩個裝平幾蚊啦!😙😙

~~~芝士🧀梳乎厘~~~

~~~稀有芝士🧀撻~~~
不過食落真心啲cream 真係好滑,芝士🧀都好香!
但只有微微地嘅酸味feel唔到有檸檬🍋味😗😗
最後個撻好細個好似冇咗一層咁😳😳,性價比偏低😀😀
2023-01-14
外卖自取
$59 (其他)
2022-08-29 1098 浏览
好耐無食過壽司!朋友就話提議去食Donki 壽司,貪佢唔洗點等位! 我地星期日中午時間去到,真係唔洗等位呀!入到去,店舖係用iPad 落單,同而家好多其他壽司店一樣!哈哈,兩個女仔食咗14碟壽司,我諗唔算多卦我次次食壽司都會叫玉子燒同鰻魚,今次都唔例外,除咗普通款鰻魚之外,我仲叫咗原條鰻魚,一碟得一件,貴過普通款的鰻魚壽司,我朋友好鐘意食蝦,佢叫咗芝士蝦,香草蝦,蝦三味,飛魚子牛油果蝦,濃味火炙和牛,厚切大拖羅,北寄貝,帆立貝全部都好好味,對得住$12/17呢個價錢!

哈哈,兩個女仔食咗14碟壽司,我諗唔算多卦

全部都好好味,對得住$12/17呢個價錢!
終於等到DONKI 再出新嘅蛋糕🍰,今次同樣係日本🇯🇵出名嘅生果系列🍑🍑!~~~日本產桃🍑味千層蛋糕🍰~~~面層會有一塊細細嘅桃🍑肉水果,之後會再有一層糖漿,糖漿都幾甜帶有蜜桃味,可惜就係呢份糖漿甜蓋過生果肉嘅桃🍑味😀😀中間嘅千層皮就中規中矩,層與層之間嘅cream 亦帶有輕微嘅桃🍑香最底層係蛋糕底,軟硬適中拎個蛋糕多層口感,冇咁單調😁😁成個蛋糕味道OK但唔夠突出日本嘅桃🍑香味😅😅

~~~日本產桃🍑味千層蛋糕🍰~~~
最底層係蛋糕底,軟硬適中拎個蛋糕多層口感,冇咁單調😁😁
成個蛋糕味道OK但唔夠突出日本嘅桃🍑香味😅😅
2022-08-17
外卖自取
$38 (其他)
2022-06-15 1458 浏览
3-6-2022(Fri)端午節假期晚,我同老公行完街就諗食咩嘢,佢諗起去Donki,我哋行Donki時順便睇有咩會員優惠,見到有忌廉蟹肉薯餅由$32.00特價$26.00,就決定買佢,之後我哋喺food court食完嘢後,佢就有食力,可以即刻食一件,佢一咬落去,就見到白雪雪嘅流心忌廉爆出嚟,而佢係外脆,但味道就只食到薯仔嘅味道,忌廉同蟹肉嘅味道就食唔出.我嗰晚就冇食到,即使返到屋企.到第二朝我就攞嚟食,外面受潮唔脆就一定,而佢嘅忌廉好滑,我就食到微弱蟹肉味,唔通過咗一晚就會出嚟?但薯味就唔覺.上次食評係2022年2月15日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%8A%E6%AC%A1%E5%A5%BD%E9%A3%9F-e4325215

外卖自取
$13 (其他)
用餐优惠
優惠券
2022-04-02 1287 浏览
DONKI之放題😂今日買咗海鮮丼、日本蛋包麵套餐(炸雞&章魚小丸子)、日式餃子🥟、忌廉蟹肉薯餅、北海道手作牛乳布甸、北海道牛奶千層蛋糕🍰佢啲壽司🍣好食我知嘅,個海鮮丼好足料有好食🤤 蛋包麵食落都okay,但係如果就咁食個蛋就唔好食😂 炸雞多咗炸粉,章魚🐙小丸子林咗唔太好食,但整體會再買日式餃子正常水平🤔薯餅難食到飛起,食咗半舊,唔再食得落😅兩嗰甜品都好食😋好足料,但就略貴😆下次都係買返凍嘅嘢食算,有保障啲
DONKI之放題😂
佢啲壽司🍣好食我知嘅,個海鮮丼好足料有好食🤤
日式餃子正常水平🤔
薯餅難食到飛起,食咗半舊,唔再食得落😅
兩嗰甜品都好食😋好足料,但就略貴😆
下次都係買返凍嘅嘢食算,有保障啲