2020-08-13 137 浏览
话说个日落雨啦,咁我就叫外卖食,食椒盐猪扒炒公仔面,就52蚊,点知落左单差唔多1个半钟先送到黎,问个外卖仔咩事啦,佢话打唔到比我其实之前都试过2,3次架啦,咁就似系落单条友写错我电话,最後系我打番比个外卖仔先搵到我咁个公仔面就软硬适中,但好似就炒得唔均匀咁成个面有小小乾,但猪扒几入味既但52蚊觉得可以系第2度食得再好小小既

但52蚊觉得可以系第2度食得再好小小既
2020-08-04
80 分钟 (外卖送餐)
2020-06-25 179 浏览
见好天又公众假期就决定到郊区吸收下新鲜空气, 预啱下午茶时间,就喺附近搵间茶餐厅食个tea先🤗 呢间茶餐厅出面有几个免费泊车位, 都算方便揸车人士🤓 室外有几张枱,但太热呀,所以我哋坐入面, 入面好暗嘅, 啲枱櫈都好有郊区茶餐厅感觉🤣叫咗三个茶餐 (其实系餐牌上面嘅食物加$6有杯冻饮或者热饮)🍴😅 三样嘢都不过不失啦,反正冇特别期望, 所以唔会失望😆餐蛋治烘底,回锅肉公仔面+鸡翼,炸鸡翼+春卷。 系春卷个样冇咁讨好,里面冇乜味,反而回锅肉公仔面就好够味,系啲面淋咗啲🤔阿姐都几有礼貌👏🏼 佢哋仲有只猫店主添🐱

阿姐都几有礼貌👏🏼 佢哋仲有只猫店主添🐱
餐蛋治
回锅肉公仔面加鸡翼
炸鸡翼拼春卷
2020-06-25
2020-01-12 443 浏览
晚市小菜,4个餸$370,都算抵食,最主要有镬气,外卖整好仲会打电话通知啲餸都算大碟..............................

2020-01-12
15 分钟 (外卖自取)
2019-06-04 663 浏览
住市区,难得山长水远入元朗,今日拣左饮呢间萄国菜,好彩冇令我地失望炸马介休球,好味过我系澳门食!咖哩海鲜,个咖哩汁正,送饭真系一流,不过都系咖哩鸡得我欢心d蒜蓉包,就咁食已经好好味,好香蒜蓉香,唔使点将食都好正,点埋我地叫嘅咖喱仲正

炸马介休球,好味过我系澳门食!

2019-06-03
2019-06-04 431 浏览
今日黎到元朗既澳门氹仔葡式餐馆食野。因为人数都唔少所以叫左好多个菜。除左室内呢度仲有户外枱,方便一班烟民。好,坐低,叫野食,蒜蓉包配咖喱酱,蒜蓉包岩岩焗起好脆口,加埋自制既咖哩汁简直无得弹。猪油渣辣椒乾炒椰菜,猪油渣系用细粒脆卜卜嗰只,加埋少少辣椒香,净呢个菜都可以食到一碗饭。葡国海鲜焗饭,本身好少食焗饭,怕要等好耐,但今次人多,可以吹下水等下食下其他野先,一上枱真系好香,我地坊间食到既葡汁都系浅黄色,呢个深黄色之余仲有少少咖哩feel,由於我未食过正宗葡汁,所以唔知呢个算唔算正宗,但系好好味既,海鲜码亦都好足。马介休球附上沙律酱,同泰式辣酱。味道好浓,粉皮岩岩好唔会太厚,可以一试烧风鳝
今日黎到元朗既澳门氹仔葡式餐馆食野。
因为人数都唔少所以叫左好多个菜。

除左室内呢度仲有户外枱,方便一班烟民。

烧风鳝

2018-06-12 912 浏览
叫左外卖响村出面士多等,等左成45分钟未到就打去催。个听电话既劲搞笑,黎都无黎到话打左几次电话黎无人听,要转头先再送。问佢几耐先送,答唔知,要得闲先。仲要cut埋线
2018-06-12
45 分钟 (外卖送餐)
实在太好味,所以连续两个星期六都去食,今次试唔同既野食。猪骨煲,旧旧骨都好大旧,食乾净周围既胶原,再将d骨髓吸哂出黎,好有营养,里面仲有粟米,红萝卜,白萝卜,腐皮,个汤熬成奶白色,饮番一碗,所有材料既精华尽收肚中。咖哩鸡煲,鸡件嫩滑,啖啖肉,再用蒜茸包,蘸上浓烈既咖哩汁,第一口脆卜卜,第二口松化,令人食指大动。红烧乳鸽,略为细只,斩成四件,但皮烧得好靓,肉质厚,配啤酒一流。最後又有送糖水,南瓜西米露,今次煮得好味好多,甜得清新。
实在太好味,所以连续两个星期六都去食,今次试唔同既野食。猪骨煲,旧旧骨都好大旧,食乾净周围既胶原,再将d骨髓吸哂出黎,好有营养,里面仲有粟米红萝卜白萝卜腐皮,个汤熬成奶白色,饮番一碗,所有材料既精华尽收肚中。咖哩鸡煲,鸡件嫩滑,啖啖肉,再用蒜茸包,蘸上浓烈既咖哩汁,第一口脆卜卜,第二口松化,令人食指大动。红烧乳鸽,略为细只,斩成四件,但皮烧得好靓,肉质厚,配啤酒一流。最後又有送糖水南瓜西米露,今次煮得好味好多,甜得清新。
猪骨煲
咖哩鸡煲, 蒜茸包
红烧乳鸽
南瓜西米露
2017-05-27 475 浏览
揸车去到呢间元朗锦綉花园的葡式餐厅,非常期待食餐好味既晚饭,果然冇拣错。之前食过猪骨煲,好浓郁,今次叫咗个奇味鸡煲,辣味非常足够,鸡切到一口大小,够哂嫩滑,食落啱啱好。我地叫咗自家手打虾滑同鹅肠,加埋附送既生菜、芽菜、豆卜,加汤之後,就开始打边炉。虾滑好新鲜,熟咗浮上面,即刻夹黎食,爽口弹牙。鹅肠都唔输蚀,不过我地渌耐咗少少,变得有d「韧」。食到饱饱地,见到隔离枱叫咗个小食,估唔到晚饭时间都有得食,我地跟住叫咗一件,猪扒包。猪扒超级大块,煎得香脆,夹系涂咗少少蒜茸既包里面,每一啖咬落去,都系味蕾既享受。叫埋杯椰香雪泡,凉浸浸。最後埋单时,伙记话有糖水食,每人有一碗,不过就麻麻地,太甜了。
揸车去到呢间元朗锦綉花园的葡式餐厅,非常期待食餐好味既晚饭,果然冇拣错。之前食过猪骨煲,好浓郁,今次叫咗个奇味鸡煲,辣味非常足够,鸡切到一口大小,够哂嫩滑,食落啱啱好。我地叫咗自家手打虾滑鹅肠,加埋附送既生菜芽菜豆卜,加汤之後,就开始打边炉。虾滑好新鲜,熟咗浮上面,即刻夹黎食,爽口弹牙。鹅肠都唔输蚀,不过我地渌耐咗少少,变得有d「韧」。食到饱饱地,见到隔离枱叫咗个小食,估唔到晚饭时间都有得食,我地跟住叫咗一件,猪扒包。猪扒超级大块,煎得香脆,夹系涂咗少少蒜茸既包里面,每一啖咬落去,都系味蕾既享受。叫埋杯椰香雪泡,凉浸浸。最後埋单时,伙记话有糖水食,每人有一碗,不过就麻麻地,太甜了。
奇味鸡煲
奇味鸡煲
自家手打虾滑、鹅肠、生菜、芽菜、豆卜
猪扒包、椰香雪泡
2014-10-15 1970 浏览
工作迟了开饭,到时已经是下午茶时候,泊低车,餐厅好大,藤椅木桌,门口都有几张枱,呢排天气清凉,坐门口都唔会好热!呢啲叫做风味!但街景是对着马路,熙来攘往!虽然唔热,但较大尘同餐牌较油腻!不过方便同事呼吸,所以都系坐外面,叫两个炒粉饭分享!店员都好落力介绍!叫了:澳门炒米:之前食过两次,因为个名其他地方无,但两次出现个结果好唔同,一次有加豉油炒,一次就无,店员话要落单时讲明叫厨师加色炒!咁有豉油嗰次好味啲!今次就叫加色炒,但个店员又唔系好明,要解释一轮先明!佢亦唔系无心做,只系唔明!今次炒出来就唔系咁好味,材料似星米,蔬菜爽脆,虾仁火腿都唔错,份量亦多,虽然有加色,(豉油)但米粉带燶味,而且偏咸(可能呢个厨师唔系之前嗰个)所以味道一般!咸鱼鸡粒炒饭:好简单嘅材料,够镬气!饭粒粒粒分明兼乾身,生菜丝爽脆,鸡粒淋身唔嚡,咸鱼虽然见唔到,但味道渗透晒入饭粒!好味!一个好味,一个一般!而餐饮拣咗加钱饮罐装可口可乐,罐装一定够气,不过唔算冻!餐厕所都几窄,而且无挂钩,唔太方便!幸好乾净,而且有大量厕纸供应!唔错!服务:店员努力招待,有介绍食物,我们想改少许都可以!只要佢明嘅话!
叫了:

咸鱼鸡粒炒饭:

一个好味,一个一般!
而餐饮拣咗加钱饮罐装可口可乐,罐装一定够气,不过唔算冻!
澳门炒米
可口可乐送饭!正!
咸鱼鸡粒炒饭
2014-10-13
可口可乐送饭!正!
咸鱼鸡粒炒饭
2014-03-31 1719 浏览
星期日去完米埔观鸟,出返黎都已经2点几,够钟食下午茶!由於唔太熟元朗既关系,我地一行四人决定一边揸住架车一边搵野食,见岩就停低食,结果就起回旋处见到呢间澳门餐厅好吸引就入左黎喇!黎到澳门餐厅点会唔点猪扒包喎,虽然有D贵,要$34 连饮品,不过食完就觉得好值!因为块扒劲大块,大过个包,突晒出黎,而且超juicy,肉质松得黎又带点口感,一定唔系果D急冻到乾晒既猪扒。而个包又脆又暖,感觉好正,唯一唔好既系块猪扒系连骨既,所以食之前要用刀切左条骨先食得,不过都OK 既!另外我地都有叫到一个猪扒面,同样都系好正好大碗,块猪扒覆盖晒成个碗面,要食下面既面就要移开块猪扒先,而且汤底好清,食完都唔觉油腻!间餐厅其实好大间,差唔多可以放十张8-12人既table,但系我地3点钟去到都系得返一两张table 剩ja,而且好多都系住系锦绣既人,可想然之间餐厅都真系几受欢迎架!
星期日去完米埔观鸟,
出返黎都已经2点几,够钟食下午茶!

由於唔太熟元朗既关系,
我地一行四人决定一边揸住架车一边搵野食,
见岩就停低食,

结果就起回旋处见到呢间澳门餐厅好吸引就入左黎喇!
猪扒包
黎到澳门餐厅点会唔点猪扒包喎,
虽然有D贵,要$34 连饮品,不过食完就觉得好值!
因为块扒劲大块,大过个包,突晒出黎,
而且超juicy,肉质松得黎又带点口感,
一定唔系果D急冻到乾晒既猪扒。
而个包又脆又暖,感觉好正,
唯一唔好既系块猪扒系连骨既,
所以食之前要用刀切左条骨先食得,不过都OK 既!

另外我地都有叫到一个猪扒面,
同样都系好正好大碗,
块猪扒覆盖晒成个碗面,要食下面既面就要移开块猪扒先,
而且汤底好清,食完都唔觉油腻!

间餐厅其实好大间,差唔多可以放十张8-12人既table,
但系我地3点钟去到都系得返一两张table 剩ja,
而且好多都系住系锦绣既人,
可想然之间餐厅都真系几受欢迎架!

题外话/补充资料: 如果想泊车可以泊餐厅後面既空地,免费的。
猪扒包
2009-06-08 968 浏览
星期六晚(6-Jun)跟老婆来到氹仔餐馆晚饭,原本想「锯扒」食西餐,但看到餐牌,便改变主意。餐厅都算大,可能是新界地方,空间感多很多,不像市区的餐厅,枱櫈都排列到密质质,连行走的通道都没有。餐厅装修一定算不上一流,很有街坊feel,也有点旧式茶餐厅风格,但卫生程度就不错。我们要了烧羊扒、芝士焗海鲜伊面及BB烧乳鸽,两个人相信可以应付,其实还有很多菜色可以选择,不过要等下次了。BB 烧乳鸽味道很好,果然系这里的招牌菜。芝士焗海鲜伊面也不错,大虾及青口都新鲜,但炸班块就咸了点,整体都算OK.烧羊扒虽然制作比较简单,但要烧到火喉适中,都要落点心机。服务方面,整体都几好。还有,饭後有甜品送呢,不过我们真的饱了,下次记得预留空间。两个人晚餐消费连加一 $210.泊车就最方便,餐厅前後都可以泊车,加晒分。
BB 烧乳鸽味道很好,果然系这里的招牌菜。

烧羊扒虽然制作比较简单,但要烧到火喉适中,都要落点心机。

服务方面,整体都几好。
还有,饭後有甜品送呢,不过我们真的饱了,下次记得预留空间。
两个人晚餐消费连加一 $210.
泊车就最方便,餐厅前後都可以泊车,加晒分。
BB烧乳鸽
芝士焗海鲜伊面
烧羊扒
2009-06-06
BB烧乳鸽
2008-09-03 535 浏览
地方好大, 但装修非常普通, 做街坊生意, 门口可以泊车, 所以不时会黎帮衬猪骨煲, 非常足料, 有十几旧大猪骨, 配以粟米, 萝白等, 煲成奶白色既汤水, 我饮左3碗 。 猪骨汤有丰富骨胶原, 饮多D皮肤都滑D!红酒烩牛尾, 每次黎都必叫, 牛尾好入味, 用此汁捞饭, 必吃上一大碗咖喱猪软骨, 好重香料, 非常惹味, 但猪软骨偏硬, 小妹锺意炆冧D既口感烧牛仔骨及大虾, 即叫即烧, 热辣辣, 烧既时间把握得好, 唔需要点酱汁已好好味 BB乳鸽, 都系即刻烧, 皮脆肉嫩, 但肉就较少烧猪手, 半肥瘦, 送酒一流, 如果块皮脆D仲正蒜茸饱, 即烘, 好香蒜茸味, 单食已好好味, 亦可点红酒烩牛尾汁/ 咖喱猪软骨汁份量都算多, 价钱都公道, 食左咁多野, 埋单都唔驶$500, 仲有木瓜炖雪耳糖水, 抵!

BB乳鸽, 都系即刻烧, 皮脆肉嫩, 但肉就较少

烧猪手, 半肥瘦, 送酒一流, 如果块皮脆D仲正

• 红酒烩牛尾
  • 猪骨煲
  • 蒜茸饱
2008-07-06 387 浏览
我住起呢头附近,若果唔想煮食通常都会起呢度搞掂夜晚饭我第一次帮趁印象最难忘既系烧猪手,好香有又咬口但唔韧,份量都算多而且唔太贵另外红酒牛尾都系我既至爱,牛尾有牛味仲好香口马介休草菇都唔错,清清地加上有鱼香,送饭都几好.仲有个烧鳝鱼,系即烧,够新鲜.点解我会知佢系即烧呢,因为有次我问个阿姐要水,佢就叫我搵楼面,因为佢系负责烧野既.呢度选择都几多,本menu有十几页.不过呢度个楼面设计成L形,而waitress又成日起收银果头,成日都唔见人,要走出去叫佢至有人理,又有次搵个阿姐问野,佢又一路睇电视一路答我,认真大电视引.不过总括来讲服务都合格,51分咁话啦呢度仲有一个好处系地方大,枱同枱之间距离叫濶,所以适合一大班人食饭
我住起呢头附近,若果唔想煮食通常都会起呢度搞掂夜晚饭
另外红酒牛尾都系我既至爱,牛尾有牛味仲好香口
2008-06-27 273 浏览
虽然地方唔系好就脚, 但系门口都泊左唔少车, 好多人渣车黎食蒜蓉包好好味猪骨煲唔会好油腻, 胡椒味几出虽然d 烧牛仔骨乾左d, 但系味道唔错本人本身唔中意食沙甸鱼, 但系佢d烧沙甸鱼我都食左唔少值得一提系果度有卖"菲律宾皇牌雪榚", 可以外卖,食左芋头味, 芋头味好浓, 仲好似食到芋头蓉咁

蒜蓉包好好味
猪骨煲唔会好油腻, 胡椒味几出
虽然d 烧牛仔骨乾左d, 但系味道唔错
本人本身唔中意食沙甸鱼, 但系佢d烧沙甸鱼我都食左唔少

2005-07-19 254 浏览
七月十日入元朗探朋友,之後佢介绍我地黎呢度食晚饭,我地一行十人浩浩荡荡出发,由於都几隐蔽,唔系朋友楂车入去,我地都唔识去呀,幸好该店设有停车场! 虽然此店其貌不扬,装修也简陋,估唔到食物好好味,一下车已闻到烧烤食物的香味呀!是晚我地所点菜式如下:1) 猪骨煲(很淸甜,细煲也颇大)2) 萄式杂菜(芡汁很美味)3) 烧牛仔骨(很入味,可惜略硬)4) 烧猪肉(很惹味,香味有点像猪肉乾,软硬适中,最後还要Encore)5) 辣酒煮花螺(花螺很大,所以较韧,不过很入味,很辣)6) 炒蚬(这个比较失色)7) 竹蔗芧根水(起初大家都奇怪点解会系橙色,大家都是先试饮一少杯,後来发觉由於内加甘荀,所以呈橙色,但十分淸甜可口,结果我地全晚饮8支(每支以大啤酒盛装),夏天消暑饮品,值得推介!)朋友说此处已成为他最近的饭堂,真系值得再来。

是晚我地所点菜式如下:
1) 猪骨煲(很淸甜,细煲也颇大)
2) 萄式杂菜(芡汁很美味)
3) 烧牛仔骨(很入味,可惜略硬)
5) 辣酒煮花螺(花螺很大,所以较韧,不过很入味,很辣)
6) 炒蚬(这个比较失色)

朋友说此处已成为他最近的饭堂,真系值得再来。