2024-12-30 279 浏览
今日去西九睇無人機表演前先係佐敦食個飯再慢慢行去~揀左間門面幾特別既小店日式餐廳...餐廳以木系為主, 充滿日式風情食物方面都有唔少選擇, 幾吸引呢!!!明太子玉子燒金黃色既玉子燒口感柔滑, 充滿蛋香~~內餡粉紅色既明太子帶有淡淡鹹香, 口感豐富鹽燒雞翼雞翼燒到金黃酥脆, 肉質豐滿, 肉汁豐盈, 外脆內嫩~~鹽燒豚肉豚肉肉質厚實, 鮮嫩多汁~ 味道鹹香可口, 帶有少許油脂, 口感幼嫩免治雞軟骨棒 外皮略帶微脆, 軟嫩既雞肉同軟骨混合, 味道鮮甜, 有嚼勁~撈埋鮮雞蛋一齊食口感更滑, 味道更香濃辛燒豚梅肉拉麵 湯頭呈現鮮紅色澤, 面層浮著一層辣油, 味道辛辣又香濃~ 好岩鍾意食辣既朋友!!豚梅肉片燒得好香, 肉同油脂比例均勻, 肉質爽口彈牙拉麵軟硬度適中, 彈牙有勁~蒲燒鰻魚飯 一整條又大又厚既鰻魚, 好澎湃好吸睛鰻魚肉質滑嫩, 醬汁味濃~另附有味噌湯&沙律, 非常豐富!!飲品最有驚喜!!!檸檬茶超超超大杯, 係平時既double份量, 好抵飲!!另一杯巨峰就又凍又夠汽最後老闆請我地食雪米糍, 好開心丫, 呢餐好飽好滿足!!
今日去西九睇無人機表演前先係佐敦食個飯再慢慢行去~
揀左間門面幾特別既小店日式餐廳...
餐廳以木系為主, 充滿日式風情

食物方面都有唔少選擇, 幾吸引呢!!!
明太子玉子燒
金黃色既玉子燒口感柔滑, 充滿蛋香~~
內餡粉紅色既明太子帶有淡淡鹹香, 口感豐富
鹽燒雞翼
雞翼燒到金黃酥脆, 肉質豐滿, 肉汁豐盈, 外脆內嫩~~
鹽燒豚肉
豚肉肉質厚實, 鮮嫩多汁~
味道鹹香可口, 帶有少許油脂, 口感幼嫩

免治雞軟骨棒
撈埋鮮雞蛋一齊食口感更滑, 味道更香濃

辛燒豚梅肉拉麵
豚梅肉片燒得好香, 肉同油脂比例均勻, 肉質爽口彈牙

拉麵軟硬度適中, 彈牙有勁~

蒲燒鰻魚飯
一整條又大又厚既鰻魚, 好澎湃好吸睛

鰻魚肉質滑嫩, 醬汁味濃~
另附有味噌湯&沙律, 非常豐富!!
飲品最有驚喜!!!
檸檬茶超超超大杯, 係平時既double份量, 好抵飲!!

另一杯巨峰就又凍又夠汽
最後老闆請我地食雪米糍, 好開心丫, 呢餐好飽好滿足!!
  • 檸檬茶
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 辛燒豚梅肉拉麵
  • 免治雞軟骨棒
【油尖旺區】【潮食居酒屋】同美女朋友喺高鐵站附近搵嘢食,圓方嗰啲食唔起,正路就梗係去渡船街呢啲老牌美食區啦。但係嗰頭都淡咗好多,個氣氛搞到冇乜嘢食咁。不過就被我搵到間開張唔係好耐嘅隱世小店,今次呢餐就點都要講㗎喇,我做 foodie 都係為咗要推薦呢啲小店。.點解無啦啦我講到咁激動,就唔係淨係因為餐廳門口有隻好靚嘅粉紅傻豹可以打咭咁簡單,而係佢哋啲定食套餐實在係好食,同埋係勁抵食!好似呢份 $108 嘅「超級鰻魚飯」,抱住一試嘅心態去叫,點知上菜真係嘩咗聲出嚟,佢係原條嘅鰻魚成條咁上呀。.味道方面,都整得相當出色,鰻魚口感順滑而唔會潺,醬汁亦都配搭得宜。美女朋友試嘅係 $108 嘅「安格斯牛排配夢王蛋飯」,佢哋唔係用牛肉片,而係真係用牛扒切塊咁落嘅,食落味道濃香而口感又鮮嫩豐腴,配埋夢王蛋撈埋日本珍珠米嚟食,邪惡到呢。.套餐仲有前菜、味噌湯,兩者都唔錯嘅,跟住試碟 $70 嘅「日式炒雜菜」,都好正。飲品方面我哋飲熱茶都冇乜問題,加 $15 試杯「巨峰乳酸」,亦都係又濃又香嘅。埋單都係三百蚊鬆啲,我覺得係我今年暫時食過最抵食嘅一餐,仲要喺佐敦,冇得輸呀。。。.(地址:佐敦文蔚街25-32
(地址:佐敦文蔚街25-32號文耀樓地舖)
@trendyizakaya
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #佐敦 #柯士甸 #香港西九龍 #香港西九龍站 #香港高鐵站 #香港高鐵站美食 #高鐵站美食 #潮食居酒屋 #超級鰻魚飯 #安格斯牛排配夢王蛋飯 #日式炒雜菜 #巨峰乳酸 #1am1595 #1ambackup
2024-12-09
2025-01-09 72 浏览
🐟【超級鰻魚飯(必食)】哇塞!呢個鰻魚飯真係不得了!鰻魚烤到金黃脆卜卜,外皮好似薯片咁脆,入面嘅肉又嫩到爆汁,啲汁撈埋飯,我可以一口接一口,完全停唔落嚟,正到飛起!必食指數十粒星!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🥩【安格斯牛排配夢王蛋飯(特選)】安格斯牛排煎到剛剛好,一刀切落去,肉汁潺潺流出,再配上隻夢王蛋,溏心蛋黃包住啲飯同牛肉,口感豐富到爆!好似味蕾開緊派對!每一口都好滿足!🥳🥳🥳🥳🥳👅【燒牛舌】牛舌燒得好靚仔,厚勁彈牙,咬落去“嗦嗦”聲,味道香到隔離枱都望過嚟,真係“香到出汁”!🤤🤤🤤🤤🤤🍖【燒豚肉串】豚肉串烤到滋滋冒油,鹽燒嘅味道好入味,香口得嚟唔會油膩,一串根本唔夠喉,好想再叫多十串!😋😋😋😋😋🥚【日式蛋卷】蛋卷滑嘟嘟,好似食緊雲朵咁,蛋香濃郁,口感綿密,一啖接一啖,好舒服好療愈!🥰🥰🥰🥰🥰

2024-12-30 169 浏览
上星期五同個friend揀咗呢間 朝食居酒屋 食晏,最近新開嘅,門口位仲有隻粉紅豹椅,可以坐喺度等位或者打卡。由於好肚餓😂,我哋order咗和風牛肉同埋鹽燒鯖魚午餐定食,燒茄子串,燒和牛粒串,軟殼蟹同日本南瓜天婦羅,明太子玉子燒。牛肉定食味道調配得好好,送飯一流!鯖魚份量好足,啲肉唔會“嚡颯颯”,白飯軟硬度適中。燒茄子串配搭嘅醬汁一絕!有驚喜嘅係軟殼蟹,好脆口,平時食都係一嚿起兩舊止,喺呢間店我哋好快食曬!!南瓜天婦羅好青甜,又唔會好多粉漿,至於玉子燒,如果蛋捲做得唔好太熟口感更加好。
2024-12-21 143 浏览
位於嘅潮食居酒屋是一間充滿地道日式風味的餐廳。無論係丼飯定係串燒,都能夠滿足你嘅味蕾🥰🌟鹽燒鯖魚飯🐟🍚定食套餐包咗沙律、白飯及麵豉湯,鯖魚肉質鮮美,表面鹽燒至微脆,內裡柔嫩多汁。配上香甜嘅白飯,每一口都係極致享受。🌟和牛漢堡扒配夢王蛋飯🥩🍳和牛漢堡扒係廚師親手製作,口感特別多汁,配上日本夢王蛋嘅嫩滑,兩者結合起來,真係完美搭配。🌟手羽雞翼串🍗🍢手羽雞翼串烤至外皮香脆,內裡嫩滑多汁,雞肉嘅鮮味完美呈現。🌟燒豚肉串🥓🍢燒豚肉串肉質鮮美多,肥瘦相間,令人食指大動。🌟蒲燒鰻魚🐟🍢蒲燒鰻魚經過精心烤製,配上特製嘅蒲燒醬汁,味道濃郁

🌟鹽燒鯖魚飯🐟🍚

🌟和牛漢堡扒配夢王蛋飯🥩🍳

🌟手羽雞翼串🍗🍢
手羽雞翼串烤至外皮香脆,內裡嫩滑多汁,雞肉嘅鮮味完美呈現。

🌟燒豚肉串🥓🍢
燒豚肉串肉質鮮美多,肥瘦相間,令人食指大動。

🌟蒲燒鰻魚🐟🍢
蒲燒鰻魚經過精心烤製,配上特製嘅蒲燒醬汁,味道濃郁
2024-12-17 112 浏览
佐敦親民日式居酒屋 留港消費 近排不斷周圍搵嘢食 支持小店💪🏼琴日去佐敦 朋友訂咗間街坊小店 老闆老闆娘好人 不斷同我哋傾偈 廚師都有20幾年經驗💪🏼 絕對係用心製作🥰 ✨超級鰻魚飯定食套餐跟沙律麵豉湯 鰻魚真係超級大條 好新鮮 好厚肉 呢個餐真係好抵食😉 ✨安格斯牛排配萝王蛋飯安格斯都好高質 老闆娘介紹將夢蛋撈勻啲飯一齊食 真係好Juicy 牛肉好粉嫩鮮甜🥰 ✨明太子玉子燒玉子燒包住明太子 一層層 味道好夾 有蛋嘅香味有明太子嘅鮮味😋 ✨雜錦天婦羅有南瓜 番薯 蝦 冬菇 茄子 秋葵啲粉好薄 新鮮熱辣辣炸出 好香脆 超級好食😋 ✨日式乳酪特飲冰涼清甜 唔會太甜 好爽👍 佢啲串燒都好吸引 下次一定要試吓🤩 整體嚟講 價錢親民 用新製作 性價比高🥰🥰 🎈潮食居酒屋 (佐敦)佐敦文蔚街25-32號文耀樓地舖

佐敦親民日式居酒屋

✨日式乳酪特飲
冰涼清甜 唔會太甜 好爽👍

佢啲串燒都好吸引 下次一定要試吓🤩

整體嚟講 價錢親民 用新製作 性價比高🥰🥰

🎈潮食居酒屋 (佐敦)
佐敦文蔚街25-32號文耀樓地舖
是日happy Friday,同三五知己去完西九影聖誕裝飾。回程路經柯士甸,見有小店新開張,就決定試試。職員有禮有善,見時間尚早,餐廳冇太多人,特別提供延長午餐餐牌優惠。三個主食加啤酒 🍻,埋單$399。食物上枱速度快、味道OK、大份,消費指定金額仲有生蠔送。見我哋坐得耐,俾咗雪糕糯米糍我哋食,又冇限時任坐。都算係一班朋友,放工食飯嘅好地方~

都算係一班朋友,放工食飯嘅好地方~
2024-12-14
2024-12-09 178 浏览
佐敦家庭式和風小店!超多款式嘅日本嘢,價錢親民,但係味道同誠意都十足~尤其喜歡明太子玉子燒,即叫即整熱辣辣蛋鬆軟又香口😆仲有一系列串燒,特別推介牛舌心,比起一般牛舌更加軟熟。仲有非常足料嘅雜錦天婦羅,竟然有三隻蝦同埋一大堆唔同種類嘅蔬菜,好少見嘅秋葵都有😳另外仲有好有誠意嘅日式炒雜菜,份量超級多,而且調味剛好,不會太鹹,還食到蔬菜的鮮味~如果喜歡吃魚的話,不要錯過他們的燒鯖魚,魚肉嫩滑多汁!!
3K
2024-12-07 278 浏览
在圓方附近的地舖搵嘢食,行下行下見到一間有點時代感的日式餐廳,見氣氛唔錯就試試吧。⭐鰻魚飯點了一客鰻魚飯定食,附上日式沙律同味噌湯。鰻魚肥美甘香,醬汁滲入白飯中,另白飯更香甜🤤⭐日式炒雜菜椰菜炒得爽口,仲有唔少雜菇、紅蘿蔔絲等,鹹鹹鮮鮮正喎。⭐清酒煮蜆蜆肉大大隻又肥美,湯汁散發著淡淡的酒香👍⭐燒牛舌串⭐燒豚肉串⭐燒白鱔即叫即燒製作需時,牛舌爽口,豚肉串用上五花腩入口肥美甘香,燒白鱔燒到皮脆肉嫩,三樣串燒都係鹽同黑胡椒調味,簡簡單單已經好好食🤤⭐明太子玉子燒雞蛋嫩滑,中間夾著鹹鮮的明太子,玉子燒卷又係正。⭐奶茶涼粉紅豆冰 & ⭐咖啡涼粉紅豆冰仲叫左特飲涼粉紅豆冰,一杯奶茶一杯咖啡,凍飲大大杯,抵讚係除咗紅豆嘅甜味外,飲品冇額外加糖,呢個甜度個人覺得啱啱好。佐敦呢幾條街又黑又靜,呢間潮食居酒屋都可以稱得上為隱世食店啦。

⭐鰻魚飯

⭐日式炒雜菜
椰菜炒得爽口,仲有唔少雜菇、紅蘿蔔絲等,鹹鹹鮮鮮正喎。

⭐清酒煮蜆
蜆肉大大隻又肥美,湯汁散發著淡淡的酒香👍

⭐燒牛舌串⭐燒豚肉串⭐燒白鱔

⭐明太子玉子燒
雞蛋嫩滑,中間夾著鹹鮮的明太子,玉子燒卷又係正。

⭐奶茶涼粉紅豆冰 & ⭐咖啡涼粉紅豆冰

2024-12-05
潮食居酒屋👻咁啱約咗朋友嚟到柯士甸呢邊搵吓附近有咩食見到呢間居酒屋新開都幾唔錯小店經營但係啲嘢食真係好高質好值得多啲人嚟認識佢哋個廚師整落樣樣都咁好食唔走入嚟食過真係估佢唔到食完一次下次都會再過嚟食🥰.🔅鐵板燒牛舌定食 HKD 68好抵食嘅牛舌定食本身以為剩係得個牛舌原來佢有飯有沙律仲有湯性價比好高重點係佢個牛舌燒得好腍又有鐵板嘅香氣睇返相都流口水🤤🔅櫻花蝦豆腐 HKD 68依個櫻花蝦豆腐都係必食推介佢哋真係整得好出色其他地方食唔到外脆內軟真係識到我嘩嘩聲🔅一口和牛粒石鍋飯HKD 118配搭得好好嘅石鍋飯啲和牛粒加咗好多洋蔥最重點係上面啲脆蒜石鍋飯仲有啲飯焦添😆🔅清酒煮蜆HKD 98啲蜆都幾大粒又鮮甜清酒唔會太濃烈粒粒蜆都好飽滿🔅雜錦天婦羅HKD 108首先個擺盤已經好出色佢個天婦羅仲要炸得好好嗰層衣只係薄薄但係又好脆個菇都仲係好Juicy😛🔅燒白鱔串HKD 58燒到個皮都幾香口係彈牙嘅新鮮魚肉質地加少少檸檬汁已經好好食😌.整體黎講:出色小店 廚師高質😚🎈 潮食居酒屋 (佐敦)佐敦文蔚街25-32號文耀樓地舖
潮食居酒屋👻

加少少檸檬汁
已經好好食😌
整體黎講:
出色小店 廚師高質😚

🎈 潮食居酒屋 (佐敦)
2024-11-11 426 浏览
佐敦🚇呢間新開嘅潮食居酒屋門口擺咗一個傻豹🐆,等位嘅時候仲可以同佢合照🤳,入面亦係一貫日式居酒屋🏮嘅風格,感覺幾有特色,而且💰性價比十足,真係唔錯。佢哋有好多款全日🍱定食,配有🍚飯、沙律🥗同埋麵豉湯🥣,價錢都十分之實惠。我就揀咗豚肉🐖生薑燒定食,仲可以加配小食芝麻雞翼🐓,同埋升級超過700毫升嘅特大凍飲🍹,真係好誇張。唐揚池魚仔炸🔥得香脆,魚肉鮮嫩有咬口🐟,係一個好好嘅開胃小食🤤。明太子玉子燒🥚十分之有誠意,滿滿嘅明太子🤩卷住喺玉子入面,兩者結合得恰到好處👏,真係好食到停到口。免治🐓雞肉棒好香嫩,入面有啲雞軟骨碎🥰幾爽口,加上生蛋黃同埋特配醬汁,👍十分之和味。呢度嘅串燒🔥款式亦都唔少;燒牛舌選用嘅係十分之嫩滑👅嘅部位,又軟又腍又香滑;燒白鱔🐟個皮勁香脆,肉質亦都好鮮味,😍質素十分唔錯!軟殼蟹天婦羅🔥炸得外脆內嫩,天婦羅嘅脆皮同🦀蟹肉嘅鮮味配合得天衣無縫😋。雜錦天婦羅包括🍤蝦、南瓜、茄子🍆、冬菇等,粉漿好薄而且每一款都🔥炸得香脆可口,唔同口感嘅組合令人😊非常滿足。

2024-11-11 211 浏览
這是一間不容小覷的居酒屋,在老區裏面開店不久,雖然沒有華麗的裝橫,但是食物高質,價錢親民,廚師曾到日本學藝,經驗豐富,絕不輸予市面上旺區的高質日本居酒屋。全日定食價格合理,以$68起的套餐,送沙律菜、味噌湯、白飯和熱飲。日式咖喱吉列豬扒飯$78。豬扒外酥內嫩,搭配濃郁的咖喱醬,非常惹味。套餐+$10有超珍寶杯特飲。除了定食,串燒系列也值得一試燒牛舌$38牛舌的口感極為嫩滑,搭配微微的鹽味,香味十足。燒白鱔串($58)燒白鱔串則帶有淡淡的香氣,肉質嫩滑,令人愉悅。燒雞翼$30味道新鮮,拆開雞翼然後串燒,容易進食,好啱斯文的女仕。明太子玉子燒$80,口感綿密,味道濃郁,讓人難以忘懷。蒲燒鰻魚$88,鮮美的滋味,讓整個用餐體驗更加完美。日式炒雜菜$70集合椰子、菇和紅羅白絲,沒有落牛油炒,更顯健康。

除了定食,串燒系列也值得一試

燒牛舌$38牛舌的口感極為嫩滑,搭配微微的鹽味,香味十足。

燒白鱔串($58)
燒白鱔串則帶有淡淡的香氣,肉質嫩滑,令人愉悅。

燒雞翼$30
味道新鮮,拆開雞翼然後串燒,容易進食,好啱斯文的女仕。

明太子玉子燒$80,口感綿密,味道濃郁,讓人難以忘懷。

蒲燒鰻魚$88,鮮美的滋味,讓整個用餐體驗更加完美。

日式炒雜菜$70
集合椰子、菇和紅羅白絲,沒有落牛油炒,更顯健康。
唔想食正餐,想食串燒小食,居酒屋是不錯的選擇:🌟 米酒$60: 好易入口,特別欣賞佢特登攞盤冰凍住佢,夠細心🤩🌟 唐揚雞軟骨$58 :酥脆🌟 吉列豬扒$68: 豬扒厚肉,炸完唔嚡口,肉質仲好鬆軟😎🌟 燒和牛粒串$48/串:牛粒好有牛香味❤️🌟 燒牛舌心$38/串:香、爽、正😍🌟 燒白鱔串$58/串:魚皮燒得香脆,爽口👍🏻🌟 鰻魚玉子燒$85: 功夫菜,見到好多層蛋,好有蛋香🌟軟殼蟹天婦羅$88: 好少見就叫下,超水準🥰🥰🥰炸槳一啲都唔厚,好有蟹嘅鮮味,特別蟹身好好食👍🏻👍🏻👍🏻 朋友甚至形容佢係佢食過最好味的軟殼蟹❤️❤️❤️🌟老闆娘送贈自製泡菜,好味😋好鍾意呢度嘅人情味,老闆娘和老闆都會過來介紹下啲食物和傾下計,廚師亦會出來問下客人食後感,難怪老闆娘大讚廚師用心製作食物。食物好味,仲有濃濃的人情味🥰🥰
唔想食正餐,想食串燒小食,居酒屋是不錯的選擇:
🌟 唐揚雞軟骨$58 :酥脆
🌟 吉列豬扒$68: 豬扒厚肉,炸完唔嚡口,肉質仲好鬆軟😎
🌟 燒和牛粒串$48/串:牛粒好有牛香味❤️
🌟 燒牛舌心$38/串:香、爽、正😍

🌟 燒白鱔串$58/串:魚皮燒得香脆,爽口👍🏻
🌟 鰻魚玉子燒$85: 功夫菜,見到好多層蛋,好有蛋香
🌟老闆娘送贈自製泡菜,好味😋

2024-11-10 175 浏览
今次我同朋友去佐敦嘅潮食居酒屋,真係一個唔可以錯過嘅地方!入到去,氣氛好舒服,有種輕鬆嘅日式風情,適合同朋友聚餐。豚肉生薑燒定食份量大到嚇人,豚肉炒得香滑,生薑嘅味道恰到好處,唔會太膩,配埋沙律、飯同湯,真係食到心滿意足!鰻魚飯定食一啖咬落去,鰻魚肉質鮮嫩,搭配上香噴噴嘅米飯,滋味無窮,沙律同湯都好清新,整體搭配得非常好。清酒煮蜆蜆肉鮮甜,湯底清爽,飲落去仲有一陣酒香,真係好過癮!燒鯖魚同燒白鱔,兩樣都燒得剛好,魚肉鮮嫩,味道濃郁,搭配上啲檸檬汁,真係食到人心都暖!牛油焗什菌啖啖都係牛油嘅香味,焗得恰到好處,真係一試成主顧!日式炒雜菜亦都唔可以錯過,蔬菜炒得鮮嫩爽口,唔油膩,正好中和其他肉類嘅味道。枝豆作為小食,鹹香可口,食起來一啖一啖,根本停唔到口。整體嚟講,潮食居酒屋真係一個值得再返去嘅地方,味道一流,份量超足,氣氛又好,唔試唔知,試過真係返唔到頭啦!

豚肉生薑燒定食

鰻魚飯定食

清酒煮蜆
蜆肉鮮甜,湯底清爽,飲落去仲有一陣酒香,真係好過癮!

牛油焗什菌
啖啖都係牛油嘅香味,焗得恰到好處,真係一試成主顧!

日式炒雜菜

枝豆
作為小食,鹹香可口,食起來一啖一啖,根本停唔到口。

潮食居酒屋 (佐敦)佐敦文蔚街25-32號文耀樓地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:和風牛肉定食 $85,蒲燒鰻魚 $88,吉列豬扒 $68,燒牛舌 $38和風牛肉定食:新鮮的牛肉經過醃製後,以日式醬油等調味料炒製,牛肉嫩滑,醬汁濃郁,加上爽口洋蔥,帶有淡淡的甜味,令人垂涎!定食還包括和風沙律、味噌湯及白飯,再加$8可追加五選一小食,十分抵食!今次我選了日式炸年糕,下次計劃要雞軟骨!😄😄😄蒲燒鰻魚:原條鰻魚份量不少,肉質十分鮮嫩而香滑,外表微焦,加上特製的蒲燒醬汁,甜中帶鹹,十分開胃,送飯一流!👍👍👍吉列豬扒:豬扒肉質柔嫩,外面裹上一層厚厚的麵包屑,經過油炸後形成金黃酥脆的外皮,內部則保持了肉汁的鮮美,大大塊啖啖肉!😍😍😍燒牛舌:牛舌充分吸收了香料的味道,在燒烤時外表形成金黃酥脆的焦香,內部則保持柔嫩多汁,上枱後發放出微微的肉類香味,讓人食指大動!😋😋😋
潮食居酒屋 (佐敦)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐