2021-02-11 912 浏览
依間魚蛋皇食過幾次....雖然環境一般, 裝修是普通茶記的裝修...也坐得比較迫,其他食物普通...但牛腩整得相當有水準...而且招呼有禮!等候時間合理,唔會話等好耐!今日中午叫了個牛腩河同腐乳通菜!牛腩肥瘦適中,入味又唔韌,份量唔少,起碼有六七舊!牛筋軟淋,入口即溶!其實夾起嗰陣時已經感覺到好淋。湯底加了腩汁,有濃郁鮮甜的牛味~~河粉吸收了腩汁超好味呀!食完意猶未盡!腐乳通菜啲通菜夠翠綠同新鮮、咬落爽口!腐乳醬份量又啱啱好!
依間魚蛋皇食過幾次....
雖然環境一般, 裝修是普通茶記的裝修...

也坐得比較迫,其他食物普通...
但牛腩整得相當有水準...
而且招呼有禮!等候時間合理,唔會話等好耐!
今日中午叫了個牛腩河同腐乳通菜!
牛腩肥瘦適中,入味又唔韌,份量唔少,起碼有六七舊!

牛筋軟淋,入口即溶!
其實夾起嗰陣時已經感覺到好淋。
湯底加了腩汁,有濃郁鮮甜的牛味~~
河粉吸收了腩汁超好味呀!
食完意猶未盡!
腐乳通菜啲通菜夠翠綠同新鮮、咬落爽口!

腐乳醬份量又啱啱好!
2020-12-18 902 浏览
其實每朝返工經過呢間鋪果陣, 都聞到好香. 心成日想入去試下, 終於今日Lunch time走嚟試~~都好多選擇,最後要了牛筋河同油菜...牛筋河,炆得入味,又有膠質柱候牛腩醬夠入味、份量十足。河粉選用較細既河粉,相當滑溜!湯偏咸及重口,可能過多腩汁!倘若愛辣之人記得要落辣椒醬,味道會加分啊!油菜係腐乳通菜, 腐乳適量通菜爽口嫩綠!賣相得入口亦掂~午市時候雖然要搭枱,四十零蚊已經食得好開心,完全冇壓力。雖然地方唔係好大,環境我覺得接受到~
其實每朝返工經過呢間鋪果陣,
都聞到好香. 心成日想入去試下,
終於今日Lunch time走嚟試~~

都好多選擇,最後要了牛筋河同油菜...
牛筋河,炆得入味,又有膠質
柱候牛腩醬夠入味、份量十足。

河粉選用較細既河粉,相當滑溜!
湯偏咸及重口,可能過多腩汁!
倘若愛辣之人記得要落辣椒醬,味道會加分啊!
油菜係腐乳通菜, 腐乳適量通菜爽口嫩綠!
賣相得入口亦掂~
午市時候雖然要搭枱,
四十零蚊已經食得好開心,完全冇壓力。
雖然地方唔係好大,環境我覺得接受到~
  • 牛筋河
2020-07-01 933 浏览
性價比超高的一間潮州粉麵館。疫情期間任何粉麵加10元可以送油菜和飲品實在超划算,所以進來試試。點了最基本的雲吞麵+腐乳通菜+熱齋啡才38元。性價比爆棚。不過老實話雲吞麵做得一般般。雲吞粒比較小,湯底也不是正宗雲吞麵湯底。不過味道還是可以的。再加上這個價錢你實在不能要求太多。腐乳通菜還可以,只嫌腐乳醬實在放得太多太咸。反而我最欣賞是那杯熱咖啡😂這裡裝修算是乾淨。服務屬於正常水平整體不過不失。想便宜點吃一頓的話是值得推薦。

2020-07-01
2020-06-08 561 浏览
前兩日同同事去左位於灣仔嘅潮隆泰食晏, 之前同事試過呢間餐廳, 話lunch幾抵食大食妹一於去睇一睇<京都炸醬麵>大食妹嗌左份炸醬麵, 份量唔會話好大, 但炸醬幾足料甜甜嘅炸醬撈麵食味道唔錯仲有送湯, 俾你食落唔會覺得太乾加多10蚊仲可以跟菜同飲品, 大食妹揀左通菜腐乳太多, 有啲太咸, 建議大家叫腐乳另上, 咁咸度就可以自己調整<凍檸茶>凍檸茶味道standard, 不過不失Overall, 42蚊可以食到咁多野, 潮隆泰嘅性價比可以話係above average
大食妹一於去睇一睇
<京都炸醬麵>
大食妹嗌左份炸醬麵, 份量唔會話好大, 但炸醬幾足料
甜甜嘅炸醬撈麵食味道唔錯
仲有送湯, 俾你食落唔會覺得太乾
加多10蚊仲可以跟菜同飲品, 大食妹揀左通菜
<凍檸茶>
凍檸茶味道standard, 不過不失

2020-05-25 430 浏览
公司附近的潮式粉麵店,本身已經算抵食,最近推出抗疫價,加10蚊有油菜同飲品!食咗墨丸河,墨丸做得唔錯,算係彈牙,唔會好似食緊一團麵粉咁樣!佢地用嘅係較幼身嘅河粉,食落夠滑身,亦唔會一夾就斷,比好多粉麵店出色!加咗一碟通菜,睇得出呢個腐乳汁係有誠意嘅,色澤金黃油潤,舖滿在菜面,食住啖啖沾滿腐乳嘅通菜,都幾有滿足感!附帶一提潮隆泰嘅辣椒油做得出色,辣得嚟夠香,亦無一般潮洲辣椒油咁咸,為碗麵加分不少。總體而言,潮隆泰性價比高,環境乾淨衛生,服務都唔錯,會繼續成為我同同事嘅飯堂!
午餐
2020-01-10 725 浏览
平時返工放工成日經過見到已經想試架喇,今日一支公冇飯食就醒起可以去哩度試一試~收工六點幾七點,間舖唔算多人,因為啲檯唔會排到好逼,所以靜靜地咁係坐得幾舒服。地方都算乾淨企理。放檯面玻璃底嘅餐牌圖文並茂,好清楚話你知有啲咩嘢食👍🏼我叫左個爽滑牛筋麵($30)+芥蘭($10)。份量對我黎講啱啱好,牛筋都算多,我個人係比較鍾意食林啲似啫喱果種,咁碗麵除左有’啫喱‘牛筋,亦有爽口彈牙嘅牛筋,一次過可以享受唔同口感而有好入味嘅牛筋😋😋 麵質彈牙,湯底都唔錯,唔似啲重味精嘅湯。碟蠔油芥蘭其實都冇咩嘢可以出錯。麵同菜加埋$40埋單相當實惠,連夜晚食都係哩個價,我覺得超抵😃👍🏼

我叫左個爽滑牛筋麵($30)+芥蘭($10)。

2019-12-27 417 浏览
今日去灣仔睇醫生,睇完就喺診所附近搵嘢食。老公帶咗我去呢間餐廳,話之前去食過一兩次,覺得啲牛丸好好味,又話其他嘢都唔錯,叫我試吓。我一睇完餐牌,即刻嗌我最鍾意嘅崩沙腩、又叫咗腐乳通菜及牛丸湯。崩沙腩忟得又香又嫩滑、牛腩味好香,牛丸既彈口又多汁,一咬落去啲汁就彈出嚟,好正!夥計特登走過來同我地講,崩沙腩通常朝早就賣晒,好難得到下午時段仲有,話我地好好彩。因為牛丸實在太好味,食得兩粒實在唔夠喉,我哋特登叫多一份牛丸湯,過足口癮。呢間粉面店係家庭式經營,夥計好親切又有禮貌,地方同一般粉麵店一樣位置不是很大,以圓枱為主,但環境十分企理。

• 崩沙腩
  • 腐乳通菜
2019-11-19 352 浏览
向店員要了崩沙腩河粉, 態度友善、湯味偏重、肉質彈牙有嚼勁亦有肉味。店員溫馨提示+10蚊包野飲、解口渴又健康D。店内環境也算潔淨、亦不會太逼。衛生程度不差、桌面不會令人感到”痴笠笠”。$52包菜包野飲沒伏、返工或者住附近値得長期支持。
崩沙腩
油菜
2019-11-19
崩沙腩
2019-07-19 490 浏览
外面天氣熱,飯都唔想食,就食魚旦粉名字夠霸氣這店魚旦,魚餃,牛腩(可瘦/半肥瘦)等等丸類爽口彈牙,牛腩比較肥美,河粉超滑,麵爽甜麵不包飲品就另加8元,如果叫飯類就包飲品
外面天氣熱,飯都唔想食,就食魚旦粉
名字夠霸氣
這店魚旦,魚餃,牛腩(可瘦/半肥瘦)等等
丸類爽口彈牙,牛腩比較肥美,河粉超滑,麵爽甜
麵不包飲品就另加8元,如果叫飯類就包飲品
2019-07-19
午餐
2019-06-19 403 浏览
到香港旅遊,其實本來是要到某間網友推的名店用餐,但人潮太多,於是路過潮隆泰,價錢便宜,又很好吃,再香港物價那麼高的環境,還可以有這樣平價又好吃的味道,ㄧ定要推薦ㄧ下!建議大家有去,可以吃看看哦!
2019-06-18
2019-06-14 277 浏览
今日放工回家途中,係等巴士嘅時候,突然有啲肚餓。唔想餓一程車先至有飯食,我決定喺附近食咗晚餐先返屋企。由於小店就係巴士站隔離,所以就走咗入去試吓。雖然係一間小店,不過都有好多食物種類可供選擇,有碟頭飯、有粉麵,仲有唔同嘅單點食物。小店嘅餐牌仲有每款食物嘅相片,最啱我呢啲鍾意睇公仔,唔鍾意睇字嘅懶鬼😜我叫咗一碗牛筋牛腩米,同凍檸茶少甜少冰。碗米粉好好味,我最欣賞就係佢夠多牛筋,平時有好多鋪頭,都只係俾一兩嚿,而且有好多鋪頭啲牛筋都偏硬,唔夠入味。呢間小店嘅牛筋炆得軟硬適中,好入味,我LIKE 👍🏻侍應姐姐都有記得我凍檸茶要少甜少冰嘅要求,我成杯飲晒杯,都唔覺得有太大罪惡感😜埋單都係成為40幾蚊,真係經濟又實惠。我肯定會再次嚟幫襯,支持灣仔區嘅小店!

2019-05-13 257 浏览
原先諗住追到班巴士點知嚟到剛剛走咗,見到有一間粉面反正要等半個鐘就走入去食碗麵。叫咗一碗韭菜餃米粉同埋一碟油菜。佢個韭菜餃真係好好食,個皮夠薄,入面肉同韭菜嘅比例剛剛好。 都只係$25一碗,好抵食。
叫咗一碗韭菜餃米粉同埋一碟油菜。
佢個韭菜餃真係好好食,個皮夠薄,入面肉同韭菜嘅比例剛剛好。
都只係$25一碗,好抵食。
2019-05-05
2019-05-11 225 浏览
開既鋪頭。經過幾次。但因為都趕時間,所以都無幫襯過,今次特登過黎試下先。鋪頭細細。位並不多,得一張大圓臺。最多可以坐到6、7個人,因為都係新裝修完,所有野都好新正。門口打住25蚊起,咁平個價錢真係好親民。今日叫左佢地呢度既推介,崩沙腩河。都唔貴。因為佢個牛既份量都好足夠,但因為黎既比較夜,今日d河粉賣晒,就退而求其次。選擇米粉。上臺已經覺得好吸引。濃濃既湯底加上肥瘦適中既崩沙腩,再加上蔥既點綴。首先當然試下個湯得唔得。飲落口真係滿滿既牛腩味,鹹度適中。再黎食下崩沙腩,嗯,真係好有口感,咬落有沙沙既口感,故名為崩沙。but.我都係中意普通牛腩多d.米粉果然沒有河粉岩我胃口,因為我中意d粉面可吸收湯汁。另:炸魚皮個份量十足,而且店家仲會貼心咁送碗湯卑你點黎食。咁可以去左d油份與熱氣。外軟內酥既口感都唔錯噶,或者唔点湯就咁食又得。

首先當然試下個湯得唔得。飲落口真係滿滿既牛腩味,鹹度適中。
米粉果然沒有河粉岩我胃口,因為我中意d粉面可吸收湯汁。

另:炸魚皮個份量十足,而且店家仲會貼心咁送碗湯卑你點黎食。
2019-04-28 162 浏览
第一次光顧小店,聽說朋友話湯底好味而且是新開張的,所以便來品嚐一下,進入了店舖面積不算很大,而且餐桌很細,環境尚算可以。還要說這裡的湯底真的很好,好像沒有放太多味精,飲了一整碗也不覺得口渴
頂級墨丸麵
潮式扎肉魚皮餃河粉
炸鮮蝦雲吞

潮式扎肉魚皮餃河粉
2019-04-26 160 浏览
前段時間見佢新開張,仲好快咁見到好多人幫襯,於是一試,果然不負期望,值得推介。門口櫥窗位有自家產品任君選擇可以買返屋企打邊爐,魚皮餃同牛丸都好好味。魚皮餃嘅材料好足,個潮式扎肉肥瘦肉嘅份量配搭得宜,經油炸更美味。其實我最鍾意嘅係個湯底,實試冇味精,次次食都係食到個碗乾乾淨淨。最後比大家觀摩下個乾淨嘅碗~朋友仔每次都會叫牛腩河,之前試過崩砂牛腩,不過朋友仔覺得啲筋會攝牙,反而覺得普通牛腩燜得淋啲啱食啲,各位可以因應自己喜好選擇。必點小食炸鮮蝦雲吞,入面落咗芝麻更香口。點埋個辣醬更惹味。必食推介非潮汕地區傳統小食炸魚皮莫屬,鬆脆可口,店家仲會奉送埋清湯比你浸浸佢,一種小食可以有兩種食法,令一餐普通嘅湯麵變得一點都唔簡單。

門口櫥窗位有自家產品任君選擇

可以買返屋企打邊爐,魚皮餃同牛丸都好好味。

魚皮餃+潮式扎肉湯ge

最後比大家觀摩下個乾淨嘅碗~

牛腩河

炸雲吞

必點小食炸鮮蝦雲吞,入面落咗芝麻更香口。點埋個辣醬更惹味。

炸魚皮

魚皮餃+潮式扎肉湯ge