2025-02-15
好少寫食評,每次寫嘅原因一係因為真心覺得間餐廳值得推介,希望多啲人幫襯令佢可經營落去,一係就因為真心覺得間餐廳有問題,希望負責人睇到會有改善。今次幫襯呢一間餐廳,係因為成日返放工經過,感覺佢似有正宗潮菜風味,亦試過外賣滷水鵝真心覺得好味,所以想一試其他菜式。今晚終於搵到腳一齊試。食物方面符合其期望,係真正嘅潮州風味。蠔餅、普寧豆腐香脆而不油膩,春菜排骨煲、清心丸綠豆爽、芋泥都很值得讚。價錢亦係一般香港潮菜價錢。本來滿心歡喜覺得下次再食潮菜有個好去處,可惜一個年青男服務員以致老闆的態度令我應該唔會再去幫襯。男服務員完全係「今時今日咁嘅服務態度。。。」嘅表表者。問佢攞碗同匙羹俾我哋食甜品,佢嘅反應完全係可以用黑口黑面嚟形容,跟住佢就將啲碗同匙羹成幢咁「劈」喺枱面,用「劈」字係冇誇張到,佢只差冇講「你哋自己擺位啦」。佢知唔知自己做緊嗰間係一間收服務費嘅酒家,唔係茶餐廳/快餐店?跟住到埋單俾錢,一個疑似老闆嘅人坐喺櫃位收錢,完全冇講多謝,當我哋起身行出門口,經過嘅無論服務員甚或嗰位收錢嘅擬似老闆,都係木無表情,當然完全唔會聽到多謝啦。本來啱啱坐低嘅時候覺得啲女服務員嘅態度都唔錯,幾殷勤。但唔知
今次幫襯呢一間餐廳,係因為成日返放工經過,感覺佢似有正宗潮菜風味,亦試過外賣滷水鵝真心覺得好味,所以想一試其他菜式。今晚終於搵到腳一齊試。食物方面符合其期望,係真正嘅潮州風味。蠔餅、普寧豆腐香脆而不油膩,春菜排骨煲、清心丸綠豆爽、芋泥都很值得讚。價錢亦係一般香港潮菜價錢。本來滿心歡喜覺得下次再食潮菜有個好去處,可惜一個年青男服務員以致老闆的態度令我應該唔會再去幫襯。男服務員完全係「今時今日咁嘅服務態度。。。」嘅表表者。問佢攞碗同匙羹俾我哋食甜品,佢嘅反應完全係可以用黑口黑面嚟形容,跟住佢就將啲碗同匙羹成幢咁「劈」喺枱面,用「劈」字係冇誇張到,佢只差冇講「你哋自己擺位啦」。佢知唔知自己做緊嗰間係一間收服務費嘅酒家,唔係茶餐廳/快餐店?跟住到埋單俾錢,一個疑似老闆嘅人坐喺櫃位收錢,完全冇講多謝,當我哋起身行出門口,經過嘅無論服務員甚或嗰位收錢嘅擬似老闆,都係木無表情,當然完全唔會聽到多謝啦。本來啱啱坐低嘅時候覺得啲女服務員嘅態度都唔錯,幾殷勤。但唔知係咪因為我哋冇點任何貴價菜,例如通通都係時價嘅海鮮或鮑參翅肚,所以唔值得佢哋講一聲多謝或者繼續保持良好服務態度呢?
我哋都覺得好可惜,本來食物嘅水準係會令我哋再幫襯,但咁嘅服務態度,真係絕對唔會有下次,浪費咗咁好嘅廚房班底。
可能呢間餐廳只係想做遊客生意,本地人兩三百蚊一個頭嘅幫襯唔稀罕。真係唔好怪香港人點解北上消費,撐唔住嘅食肆先怪自己點解冇做好本分!😡祝呢間食肆繼續有食凍蟹嘅貴客撐場,唔使做我哋呢啲平民生意!