2019-12-16 216 浏览
潮州卤水外卖店,在每个街市嘅角落总会搵到一间。今日有幸嚟到湾仔嘅街市,经朋友介绍搵到呢间潮州卤水店,发现意外嘅惊喜。首先不得不赞,呢间卤水店好多的卤水唔系事前整定大量,而系因为当日嘅销售情况在不断添加。好似我当日你买嘅时候刚巧卤水鹅全部已经售罄,师傅讲明要等新一只出来要等15分钟,即系佢哋系不断提供新鲜嘅卤水出嚟呢点真系要赞一赞。去到味道真系不得了,卤水有啲地方做得唔好系会一种死咸既感觉。但系呢一间味道刚好而且层次分明,你会食到好层次香料既浑合,所以系不论系今日呢个下庒卤水鹅或者系搭单嘅蛋同鸡翼,味道都一样咁好。价钱略贵,但物超所值,加餸必备。

价钱略贵,但物超所值,加餸必备。
下庒卤水鹅
下庒卤水鹅
2019-10-20 545 浏览
#cassiegowanchai-系湾仔翻工嘅人,会唔会返工午餐快食会选择烧味饭?又或者收工会砍料翻去当一碟餸呢?如果有嘅话,可以留意依间「潮州卤」。💕-佢系湾仔站A3出口对住嘅石水渠街,好容易搵到。去到门面见到,虽然系小店,但系都有少少明星光顾过,同埋有杂志嘅报导。仔细睇下报导,发现佢地其实系一家人自己经营嘅小店,卖点系佢地嘅卤水唔系得个咸字,比较清香,香料味好浓郁。😍-我今次就打包左只卤水鹅翻屋企加料。原来卤水鹅同鸭嘅分别真系好大,鹅肉食落真系嫩滑好多,肥油唔多,入口咸中有卤水料嘅清香,味带少许甜。食到最後都唔觉得腻。另外,仲有加左少少配料,红肠、肾同蛋,翻屋企再炒碟菜就已经完成一晚嘅餸菜。今次完全颠覆左我对卤水嘅理解,原来唔系咸就等於入味,原来卤水鹅系咁好食!🥰-味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食评分▶️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回购评分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️潮州卤 (湾仔)📍湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗-
#cassiegowanchai
味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食评分▶️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回购评分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️潮州卤 (湾仔)
📍湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗
2019-10-08 485 浏览
行到边食到边~湾仔-今日刚好在此,一定来到我最喜爱的小店加餸回家。与家人一起分享这个经济又实惠的卤水食物。-HK$18/起猪大肠~之前吃过後便念念不忘😆。猪大肠处理得好,非常乾净没有异味,软香柔滑。-HK$7/只卤水鸡翼、HK$10/2只卤水蛋、HK$20/大鹅肾~爽脆,送汽水或啤酒一流、卤水鸡髀(忘记价钱)~全部非常入味又不会太咸。-HK$127/斤卤水鹅~半肥瘦、肉质嫩又入味蘸着酸汁来吃更惹味🤤-每次来到有选择困难症,每一样卤水食物都想食。老板每次也笑脸迎人,推介有什麽好吃给我。还要排🉐️整整齐放在外卖盒。一边行一边闻到好香卤水汁味。回家後也要排靓靓
行到边食到边~湾仔

2019-10-07
外卖自取
$75 (其他)
2019-10-04 378 浏览
食卤水当然要食潮州卤水,贪佢够正宗。今日经过湾仔比佢门面吸引了过去,大大只卤水鹅、鸡挂左厨窗,更有一盆盆的鹅肾、豆腐、大肠等等...望见到都忍不住下单了。今次买了卤水鹅、卤水猪大肠、卤水豆腐和卤水蛋。外卖拎走时,店员都贴心提示,天气炎热,回家後要打开外卖盒通风一下。卤水豆腐卤水豆腐香浓豆味,且卤水味道浓郁入味。卤水鸡蛋 鸡蛋入味,但食起来不会有太咸的感觉。卤水猪大肠猪大肠烟靭,有咬口且不算太肥腻,卤水味浓郁。卤水鹅 卤水鹅肉质肥瘦适中,卤水味香浓,但也没有盖过鹅肉的味道,(店中有独立包装卤水汁,白醋相当贴心)
食卤水当然要食潮州卤水,贪佢够正宗。

今次买了卤水鹅、卤水猪大肠、卤水豆腐和卤水蛋。

卤水豆腐
卤水豆腐香浓豆味,且卤水味道浓郁入味。

卤水鸡蛋
鸡蛋入味,但食起来不会有太咸的感觉。

卤水猪大肠
猪大肠烟靭,有咬口且不算太肥腻,卤水味浓郁。

卤水鹅
卤水鹅肉质肥瘦适中,卤水味香浓,但也没有盖过鹅肉的味道,
(店中有独立包装卤水汁,白醋相当贴心)

2019-09-29 163 浏览
成日心思思想食潮州打冷,但多数都要大班人食先开心嘛,所以今日经过呢一间卤味外卖店,忍唔住走咗入去买返几味加餸!-老板好好人咁主动问我想买咩食,而我呢个选择困难嘅朋友仔就表示咩都想食...於是老板就推介卤水鹅、鹅肾同猪耳比我!最後我因为太兴奋仲拣咗红肠、蛋、鸡翼、猪大肠~走个阵老板仲好细心提包汁要分开沾,如果唔系就会太咸!-返到屋企试完,全家人(当然包括我)都觉得好好食!每一样都劲入味,加埋个汁就更出色!食到我地个个都劲开心🥳食物质素高!服务又好!真心推介!
成日心思思想食潮州打冷,
但多数都要大班人食先开心嘛,
所以今日经过呢一间卤味外卖店,
忍唔住走咗入去买返几味加餸!
老板好好人咁主动问我想买咩食,
而我呢个选择困难嘅朋友仔就表示咩都想食...
於是老板就推介卤水鹅、鹅肾同猪耳比我!
最後我因为太兴奋仲拣咗红肠、蛋、鸡翼、猪大肠~
走个阵老板仲好细心提包汁要分开沾,
如果唔系就会太咸!
返到屋企试完,全家人(当然包括我)都觉得好好食!
每一样都劲入味,加埋个汁就更出色!
食到我地个个都劲开心🥳
食物质素高!服务又好!真心推介!
2019-07-28 416 浏览
饿饿饿,lunch未食麽?肚饿浮上水,红肠我要罗!饿到识得吟诗作对,搞到好似回光反照咁,皆因大胃血溅动漫节,lunch都唔得闲食,事後真系就嚟饿到晕低心血来潮想食卤味,太耐冇食喇,想食得传统啲、落地啲老细好豪爽,见有人嚟就好亲民咁问人食咩?大胃犹豫不决,都冇催,仲好快帮我地决定好𠻹手起刀落,两份拼盘光速生产完成,型呢间只提供外卖,咁我地要搵掟去喇老细叮嘱酱料要食嘅时候先点,有酱油同醋,特别开胃刺激斋睇色水都好吸引,食落真系好想大嗌「XX卤味」呀,瞬间令人学坏嘅卤水鹅,唔会嚡,仲好嫩口𠻹蛋呀、红肠、鹅肾、猪大肠都好出色呀,要忍住口,留返啲畀屋企呀

心血来潮想食卤味,太耐冇食喇,想食得传统啲、落地啲

手起刀落,两份拼盘光速生产完成,型

呢间只提供外卖,咁我地要搵掟去喇

老细叮嘱酱料要食嘅时候先点,有酱油同醋,特别开胃刺激

2019-07-28
2019-07-28 124 浏览
最近在湾仔上课,每次经过这条街,都看到这不显眼的小店都有街坊排队光顾,应该味道不错吧,老公喜欢吃卤水,今天下课後决定买回家嚐嚐。买了一盒拼盘,里面什麽都有,有卤水鸭、猪肠、红肠、鸭肾、鸡蛋等等,份量很多,我们2个人吃,都吃不完。卤水汁好香,很好下饭,我最喜欢卤水鸭跟卤水鸭肾,很入味。可惜今天的卤豆腐都卖光了,下次得嚐嚐卤豆腐!附送了2包酱料,本人觉得不需要加酱料,加了反而会比较咸,喜欢重口味的朋友较适合。在家煮好白饭,加上卤水拼盘,就是简单而美味的一顿。

在家煮好白饭,加上卤水拼盘,就是简单而美味的一顿。
2019-07-28
  • 卤水鸭
2019-07-23 135 浏览
同屋企人出港岛一日游之後,回程时特登去湾仔街市附近斩左大大盒卤水拼盘返黎加餸,好耐冇食过咁入味高质既卤水野喇。平时食鸡都系食鸡脾鸡翼多,12蚊可以买到卤水鸡脾完全系抵到烂,食落好新鲜入味,可以encore。 卤水猪耳 ($20) 够哂弹牙,我最钟意可以拣大细、价钱不一,有时唔想食咁多肥腻野都可以自己就住买。 卤水鹅肾 ($40)第一次食,卤到个芯都好入味,鹅肾原来都好烟韧又香。 卤水鹅掌 ($23) 食一只就好有份量好满足,即使冇再翻煮都唔会乾,好惹味。

• 卤水鸡脾
  • 卤水猪耳
2019-07-22 138 浏览
今天路过湾仔,突然想吃卤味,想起之前路过一间,潮州卤,就走过去看看了。老板很热情特意跟我推荐了卤水鹅🦢,于是我就买了一份外卖🥡回家尝试一下。 果然是专业做卤味的,水平很到位!鹅肉饭上面铺了厚厚一层肉,我一个人吃,都吃不完。肉切得很厚,咬下去,满满地幸福感。我最喜欢的是卤水猪耳🐷和卤水鹅鹅翅猪儿肉很厚,很入味,软骨很脆。目前在香港吃过的,最好吃的卤水猪耳,比超市里面的好吃一百倍。鹅翅也很入味,卤得刚刚好!适合在湾仔工作或者生活的你,买一个卤水拼盘,回家一边吃一边看电视📺配上饮料超级幸福
今天路过湾仔,突然想吃卤味,想起之前路过一间,潮州卤,就走过去看看了。老板很热情[爱心]特意跟我推荐了卤水鹅🦢,于是我就买了一份外卖🥡回家尝试一下。
我最喜欢的是卤水猪耳🐷和卤水鹅鹅翅[强]猪儿肉很厚,很入味,软骨很脆。目前在香港吃过的,最好吃的卤水猪耳,比超市里面的好吃一百倍。鹅翅也很入味,卤得刚刚好!
适合在湾仔工作或者生活的你,买一个卤水拼盘,回家一边吃一边看电视📺配上饮料超级幸福[爱心]
2019-07-22 3347 浏览
卤水野可谓我既至爱,无论台式定打冷我都一律必点,可惜出色既真系唔多。 留意左好耐呢间潮州卤水店清一色好评左一段长时间,今晚收工就黎做个师奶买餸返去同屋企人嚐鲜。卤水鹅 ($127/斤)从未试过帮衬一间全店都系卤水既铺头,一般烧味铺既卤水出品都好湿润连埋汁咁上,明显呢度全部整好哂好乾身咁放左系度,连入盒之後都系另上汁,感觉好特别。 开头好担心呢个做法会令食物呈风乾硬化状态,点知完全冇呢个问题。卤水鹅幼嫩腍滑,连埋鹅皮好甘香,用料新鲜几有鹅味。 一次过买左好多,即食点卤水味道比较香醇传统,食净左少少阿妈话加埋卤水一齐炒香到爆,食到lam lam脷。卤水鹅掌 ($23/只)本人极爱食掌翼,完全冇令我失望。 首先卤水唔会死咸,系极入味既情况下都唔会觉得口乾/重口味,咸淡适中。 鹅掌如想像般弹牙软腍,充满胶质。卤水鹅翼 ($18/只)平时食鹅翼鸭翼总系怕有少少羶或者肉质软到冇口感,点知全晚最惊喜就系卤水鹅翼,肉质够哂烟韧弹牙有鹅味,入味到连骨都上埋色,绝对想再encore。卤水鹅肾 ($40/三只) (中)鸭肾就食得多,其实鹅肾既纹理口感都系咁上下,个人觉得比鸭肾易入口,可以一试。卤水鸡脾 ($
卤水鹅 ($127/斤)
卤水鹅掌 ($23/只)
卤水鹅翼 ($18/只)
卤水鹅肾 ($40/三只) (中)
卤水鸡脾 ($12/只)
啖啖肉,结实有弹性,仲保持到肉汁唔会乾柴,性价比一流。
卤水猪耳 ($20/只) (中)
猪耳够厚身爽口,切既大细亦岩岩好食得够痛快,厚得黎同样咁入味,岩哂餸酒。
本来好有兴趣买猪手但咁岩卖哂,见午市都系卖紧$40个猪手饭,幻想到个足料程度已经流哂口水,绝对系一间未食完已经谂紧下次几时再帮衬既好店。
  • 卤水鹅掌
  • 卤水鹅翼
  • 卤水猪耳
  • 卤水鹅肾
2019-07-17 194 浏览
「🐱🐶老板亲力亲为,大大件夹抵食-潮州卤」.得闲斩料返屋企同爸爸妈咪食饭是常识吧🤓作为乖仔嘅我哋今晚去咗📍湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舖「潮州卤」斩料加餸😽.呢间卤水店不知不觉喺湾仔已有三年历史,店主殷勤有礼,卤味品种繁多,基本讲得出嘅都有。重点系性价比好高,呢度大大盒只需$150,入面有齐卤水鹅翼、猪大肠、卤水鸡、卤水豆腐、卤水蛋等等😋😋呢个份量足足够3-4人大快朵颐唷🤩.🐱🐶得闲做下孝顺仔,爸妈至安慰👹.总结评分:6.5/10番啅指数:⭐️⭐️⭐️
「🐱🐶老板亲力亲为,大大件夹抵食-潮州卤」
🐱🐶得闲做下孝顺仔,爸妈至安慰👹
总结
评分:6.5/10
番啅指数:⭐️⭐️⭐️
2019-07-15
2019-07-12 190 浏览
好记得细个时喺牛下有档卤水外卖真系好好味🤘🏻鹅 鸭会放晒出黎 自己夹起想要既部份俾师傅斩件拎走👨🏻‍🍳佢既味道至今仍然难忘 不过自从拆左之後就无再见过lu☹️.今次居然俾H先生搵返一档有当时嗰种风味既😂鹅肉好滑 嗒落劲有甜味 而且非常新鲜😜肉质唔系腍嗰只 反而系较弹牙烟韧🤩有时食到啲系乾噌噌既肉 好易起榨😞但呢个又几juicy 真心唔错🙂脾位位置 更加无敌😎😎舖头仲会提供一包卤水汁 食既时候先捞落去就唔怕乾晒🤓汁底好浓花椒八角味道 假若肉既鲜甜可以再融入啲喺里面 就100分😏.猪耳处理得非常乾净🤘🏻而且好爽好弹牙☺️入味 唔会好淡😍用黎送酒一流🍺🍷🥃.蛋就反而较为失却左卤水汁既味道🤔浓味返啲会正好多👍🏻.价钱参考: 卤水鹅($127/斤)卤水猪耳(中: $20/只 , 大: $25/只)卤水蛋($10/两只)
好记得细个时喺牛下有档卤水外卖真系好好味🤘🏻
用黎送酒一流🍺🍷🥃
蛋就反而较为失却左卤水汁既味道🤔
浓味返啲会正好多👍🏻
价钱参考:
卤水鹅($127/斤)
卤水猪耳(中: $20/只 , 大: $25/只)
卤水蛋($10/两只)
2019-07-12 107 浏览
“点卤都咁好食”~~~☞餐厅名称:潮洲卤 (湾仔)☞餐厅地址:湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗~~~这家卤水店最出名的是卤水鹅 小Q和大旧都吃过好几次 这天妈妈叫小Q下班过来买点卤水鹅加餸 但小Q下班赶过来已经快要7点 他们的卤水鹅已经卖光光 只好转买其他卤味 在店员的推荐下 小Q买了 卖剩最後一个的大鸡腿🍗猪大肠🐷猪耳鹅肝和鹅翼 由於太好卖的关系 其实这个时间 他们所剩下的卤水选择也不多了 小Q几乎是有什麽就买什麽 所以大家如果想试试不同款式的卤水 特别是卤水鹅 记得一定要早点来排队买 小Q叫完卤水之後 话音未落 後面就有人问店员还有没有鸡腿 😝还好最後一只已经被我买下了 哈哈 ~~~这里卤水的味道做得非常出色 鸡腿皮下就是肉 没有多余的肥膏 鸡肉肉质嫩滑 卤得好入味 连咬下骨头都有卤水汁🤤 猪大肠洗得很乾净 半肥半瘦 带油脂但不会过於肥腻 非常软身 猪耳爽口 鹅翼入味 鹅肝入口即化 全家人都吃到停不下来~~~虽然不算买太多 但在小Q的要求下 店员也肯给很多包酱汁 非常好人 无论食物还是服务态度都非常好 价钱也很合理 人流不断确是有原因的呢 另外走的时候发现他们的碟头饭也非常
“点卤都咁好食”
~~~
☞餐厅名称:潮洲卤 (湾仔)
☞餐厅地址:湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗
~~~
虽然不算买太多 但在小Q的要求下 店员也肯给很多包酱汁 非常好人 无论食物还是服务态度都非常好 价钱也很合理 人流不断确是有原因的呢 另外走的时候发现他们的碟头饭也非常划算 一碟卤水鸭饭只需要$38 还送饮料或水 下次自己一个人吃饭的时候 过来买一盒做晚餐也不错~
~~~
推荐度:🔥🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
2019-07-07 129 浏览
家族生意 每样野都亲力亲为 老板一见有客人就系厨房冲出黎做service 未谂到就俾时间你谂 有需要会介绍埋俾你 我想食卤水猪手 点知未到5点已经卖哂 一时三刻都谂唔到拣边样好 最後老板推介下斩左呢几味鹅 🦢$127斤鹅片即系鹅胸肉 多肉少油 而且大大片切 肾$16只屋企人都好钟意食肾 咁岩又买左其他铺头既肾返黎 可以直接做个比较 卤水肾要点酱先够味 无鯹味 食完唔会口淡淡 重点系够乾净够腍 而其他铺买既虽然味好浓 但有鯹味猪耳$20只猪耳有大细 好钟意食既你一定要买大size 抵食好多鹅掌$23只鹅掌size唔细 好腍厚肉 我挚爱蛋$10@210蚊2只我觉得好低 平时食个面加只蛋都已经系呢个价钱啦总括而言 食得清可唔哂点卤水汁斋食都得 但作送饭就要点汁 味道会更明显

鹅 🦢$127斤

鹅掌size唔细 好腍厚肉 我挚爱

蛋$10@2
10蚊2只我觉得好低 平时食个面加只蛋都已经系呢个价钱啦

2019-07-06 113 浏览
今日唔想出街食 想番屋企食住家饭无饭妈妈提议斩个料米方便又快捷决定去番上次食lunch斩过好食既斩料番去大件夹抵食🙋🏻‍♀️今日系星期六,冇左班「扮工」人士斩见到都有几个街坊排队斩料排到我我都系叫老板斩左半只卤水鸭,另外帮我执够$150 ,独立包装卤水汁,白醋都系个句千叮万嘱唔好淋啲汁上卤水度卤水鹅啖啖肉,十分抵食,我中意够瘦唔会太肥既肉猪大肠肥美大肠,洗得好乾净鹅肠爽脆,有层薄薄既肥系中间,有嚼劲肥美适中鸭肾好香口,唔会so鸡蛋好入味,唔会太老每种配料点上卤水汁,加d白醋,送饭一流啊
今日唔想出街食 想番屋企食住家饭
无饭妈妈提议斩个料米方便又快捷

决定去番上次食lunch斩过好食既斩料番去
大件夹抵食🙋🏻‍♀️

今日系星期六,
冇左班「扮工」人士
斩见到都有几个街坊排队斩料

排到我我都系叫老板斩左半只卤水鸭,
另外帮我执够$150 ,

独立包装卤水汁,白醋
都系个句千叮万嘱唔好淋啲汁上卤水度

卤水鹅

啖啖肉,十分抵食,我中意够瘦唔会太肥既肉

猪大肠

肥美大肠,洗得好乾净

鹅肠

爽脆,有层薄薄既肥系中间,有嚼劲
肥美适中

鸭肾

好香口,唔会so

鸡蛋

好入味,唔会太老

每种配料点上卤水汁,加d白醋,送饭一流啊