2025-08-04
最近我同埋朋友去咗品嘗 美心中菜「高原珍饈 宴彩雲南」系列,真係一試難忘😋🥗玫瑰洛神花百香果用百香果籽同洛神花煮成嘅湯汁將百香果肉浸泡,吸足酸甜滋味,再灑上乾玫瑰花瓣,真係好開胃🤩。🍲新鮮姬松茸竹笙花膠羹集齊雲南直送嘅 #姬松茸、 諾鄧火腿、#竹笙, 再加入花膠煮成湯羹, 每一啖都好鮮甜💕,仲要營養豐富,藥用價值極高🤌🦐金耳伴蝦膠釀羊肚菌新鮮嘅 #金耳 喺香港係好稀有㗎,除咗具有美容養顏同滋補養生嘅功效,加埋南瓜金湯汁一齊食,味道超清甜😋羊肚菌釀入蝦膠都好好食🤤一啖爽嫩,一啖軟糯,層次十足👍🏻🐟火焰燒汁雲南鮮菌鱸魚將新鮮雲南 鹿茸菌 、 姬松茸菌 同 鱸魚 炸到金黃香脆,配上自家製雲南風味燒汁,酸酸甜甜好開胃🥴介紹返原來鹿茸菌係產自雲南嘅珍稀野生菌,有強筋、降血糖、降膽固醇等養生功效,真係又好食又健康🍀🌹玫瑰花醬反沙芋頭呢道甜品係我私心推介🤭芋頭炒到乾身,外層包住砂糖,咬落去有淡淡玫瑰花香,清甜沁潤🥰
🥗玫瑰洛神花百香果
🍲新鮮姬松茸竹笙花膠羹