2023-10-12 511 浏览
同事介紹!我好少嚟坑口覓食!難得到坑口,推介咗呢間餐廳!好多人都講話燒味係一絕!比泰興嘅都好食,而且價錢好實惠!下午茶餐雙拼都是$36 !我就是了燒鴨瀨粉!同事吃了叉燒跟燒肉!燒肉真的很出色!即使浸了湯也非常爽脆!而且湯底也不錯!瀨粉很好味,現在很少吃到瀨粉!是我的兒時回憶,小時候爸爸經常帶我去吃瀨粉。
同事介紹!我好少嚟坑口覓食!
難得到坑口,推介咗呢間餐廳!
好多人都講話燒味係一絕!
比泰興嘅都好食,而且價錢好實惠!
下午茶餐雙拼都是$36 !
我就是了燒鴨瀨粉!同事吃了叉燒跟燒肉!
燒肉真的很出色!即使浸了湯也非常爽脆!
而且湯底也不錯!
瀨粉很好味,現在很少吃到瀨粉!
是我的兒時回憶,小時候爸爸經常帶我去吃瀨粉。
2023-10-08 245 浏览
米粉本身具有柔軟而彈性的口感,通常會輕輕地滑過舌頭。米粉的口感可以根據烹調方式和時間的長短而有所不同。如果烹調時間較短,米粉可能會保持一定的嚼勁,稍微有些彈牙。如果烹調時間較長,米粉可能會變得更加軟爛,更容易在口中溶化,煎烤過的雞扒有一層香脆的外皮,內部則保持著嫩滑的質感。具有鮮嫩、多汁的口感。炸雞扒則可能有更脆口的外層,內部仍然保持著嫩嫰的口感。荷包蛋則可能在口感上更豐富,蛋黃的濃稠和蛋白的軟嫩相互交織。雞扒雙蛋米粉的口感結合了柔軟、嫩滑、彈牙、香脆和綿滑等多種特點,使得每一口都能夠帶來豐富的口感體驗。

2023-08-15 260 浏览
剛去收銀買叉燒外賣 收銀同我講要去搵燒味佬秤 咁我行出去搵燒味佬 燒味佬又叫我去搵收銀 之後我又入返去搵收銀 最後收銀話叉燒要買就要買70蚊半斤 態度又差 又將我指黎指去叉燒冇得秤 做左咁多年街坊生意越做態度就越差
最後收銀話叉燒要買就要買70蚊半斤
態度又差 又將我指黎指去
叉燒冇得秤 做左咁多年街坊生意越做態度就越差

用餐时段
下午茶
2022-12-30 941 浏览
潮州冷美食坊係坑口好似已經十幾年,間唔中都會買啲燒味返屋企加餸🤣好耐無食呢度嘅燒味過咗呢頭食Lunch🦥燒味雙拼選咗叉燒拼油雞飯,飯同燒味嘅份量都好多,叉燒肥瘦均勻,不過油雞就差小小,過鹹之餘仲要勁多骨,基本上無咩肉食😞反而屋企人選嘅燒腩仔皮夠脆又入味😙都係食燒腩仔同叉燒比較好🐖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤 潮州冷美食坊 (將軍澳)將軍澳坑口安寧花園停車場地舖
🦥燒味雙拼

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
潮州冷美食坊 (將軍澳)
將軍澳坑口安寧花園停車場地舖
2021-10-26 1524 浏览
這間餐廳晚市人很多,都是街坊生意,侍應都不時會跟食客吹水~餐廳不算擠逼,有的侍應很nice,有的就很惡,視乎你的運氣~餐廳叫潮州冷,最出色的當然是𧐢烙~如果不喜歡吃芫茜,唐芹或者葱的朋友,記得要叫走,不然就會直接被脆漿包好...𧐢烙70元左右頗實惠,而且𧐢仔夠多,味道都幾鮮~只是真的好油,還有整個𧐢烙炸得比較散,基本上不能一小塊的夾起,所以一般般。豬膶浸時蔬的湯底淨飲比較鹹,但菜的味道就剛好~不過豬膶仍帶點粉紅色,我明白豬膶煮太久會老,但個人真的覺得有點驚...
這間餐廳晚市人很多,都是街坊生意,侍應都不時會跟食客吹水~
𧐢烙

餐廳叫潮州冷,最出色的當然是𧐢烙~
𧐢烙70元左右頗實惠,而且𧐢仔夠多,味道都幾鮮~

上湯豬膶浸時蔬跟飯湯

豬膶浸時蔬的湯底淨飲比較鹹,但菜的味道就剛好~
2021-10-23
上湯豬膶浸時蔬跟飯湯
2021-09-02 856 浏览
放工約左肥妹仔喺TKO打冷,不過原來TKO食打冷真係無乜選擇!!最後就搵左呢間試下,其實佢都係茶記咁樣,不過有小菜, 燒臘!!我地叫左蠔仔粥!!味道幾OK, 因為食左一半先影!!其實佢都幾大碗!!一黎就忍唔住咁食, 唔記得影!!蠔餅好味, 好脆唔油, 而且油好乾淨!!可能啱啱撞正佢換新油...蠔仔都算多, 好貼心除左有魚露仲有豆板醬!!比出面好多潮洲鋪都有水準!!西蘭花炒鮮魷, 味道唔差!!碟頭唔細, 而且好有鑊氣!!整體黎講, 喺一個美食沙漠地方,食到呢個質素既打冷!!實在算唔錯!!最緊要係有凍奶茶飲!!
放工約左肥妹仔喺TKO打冷,
不過原來TKO食打冷真係無乜選擇!!
最後就搵左呢間試下,
其實佢都係茶記咁樣,
不過有小菜, 燒臘!!

我地叫左蠔仔粥!!
味道幾OK, 因為食左一半先影!!
其實佢都幾大碗!!
一黎就忍唔住咁食, 唔記得影!!
蠔餅好味, 好脆唔油, 而且油好乾淨!!
可能啱啱撞正佢換新油...
蠔仔都算多, 好貼心除左有魚露仲有豆板醬!!
比出面好多潮洲鋪都有水準!!
西蘭花炒鮮魷, 味道唔差!!
碟頭唔細, 而且好有鑊氣!!
整體黎講, 喺一個美食沙漠地方,
食到呢個質素既打冷!!
實在算唔錯!!
最緊要係有凍奶茶飲!!
2021-08-25
之前親友介紹買過幾次炭燒叉燒係好食嘅,尋晚一心諗住買一斤叉燒,問過有得買,就買一斤, 點知轉頭話叉燒冇哂貨話燒肉搭夠,我都算數,返到家一睇啲貨,燒肉都ok,但叉燒就又鞋又硬又鹹又乾身, 完全同之前買過幾次係差好遠, 錢就識收人貨就俾呢啲垃圾 ,以後唔會再幫襯!
2021-06-18 798 浏览
2021年6月18日今早幫襯將軍澳坑口安寧花園「潮州冷美食城」食早餐。發現多士發霉,要求店員更換,再來的多士同樣發霉。同店員講一樣發霉,但店員已經唔再理會,唔會再幫襯。
2021年6月18日
今早幫襯將軍澳坑口安寧花園「潮州冷美食城」食早餐。
早餐
2021-06-18
2020-07-29 1506 浏览
今日第一日係政府限令只可全日外賣不可堂食,老公放工後便買外賣回家,其中乾炒牛河一打開盒,好大盒但所有粉都是斷開,碎哂感覺,用筷子夾上嚟,發現好多唔知甚麼嘅嘢,我覺得係似芽菜根嘅嘢,太奇怪,芽菜不是脹卜卜嗎?為何似繩嘅物體,叫人點樣食?好失望?牛肉用太多鬆肉粉,啲肉都醃到冇晒口感。若果不是外賣,我必叫廚師出嚟講下係咩嚟㗎?大家望下,你們會夠膽吃嗎?像鐵線一樣的東西?乾炒牛河唔會一路食嗰口一路有一條條嘢吞唔到要扯返出嚟😱😨😱😨另一盒涼瓜火腩飯味道只是鹹了一點,算叫做可以。否則兩公婆都唔知有咩食,買返屋企百幾蚊得一個吉?

2019-06-17 1678 浏览
街坊生意茶餐廳,選擇配搭多元化,但味道平平,但當附近搵唔到位嘅時候都係好選擇。衛生環境一般,但速度都算快,唔使點等。下次會再去,試下燒味,因為都幾多人叫燒味嚟食。
2019-06-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-06-06 837 浏览
呢排係將軍澳返工,有時就會坐公司㗎shuttle bus去坑口搵嘢食。啲同事好多時都會去食大商場啲餐廳,但係其實我好鍾意去小店,例如茶記。冇咩原因,comfort food.每次去親呢間茶餐廳,我都一定係叫茶餐。因為一個女仔唔係好想食一大碟飯,唔想嘥嘢,茶餐嗰份量就啱啱好。佢一個茶餐46蚊, all day嘅。包一碗單餸通心粉,一份奄列,一個奶油豬,一杯嘢飲。 每一樣都做得好唔錯,衛生情況都比普通茶餐廳好。部電視機又夠大,好啱去搵comfort food嘅人。
2019-04-06 816 浏览
美食坊,這間茶餐廳從早到晚都是這麼多人的,位置方便,價錢合理,份量也足,所以吸引不少人。下午茶也有很多選擇燒肉瀨粉並配搭了紅豆冰,燒肉的肥瘦合適,味道好,再配上幼滑的瀨粉,口感不錯。大大杯又冰凍的紅豆冰是我最愛的選擇。燒肉肥廋適中干炒豬扒意粉,豬扒夠入味,配搭意粉,夠飽肚。乾炒牛河,夠鑊氣,好吃!

下午茶也有很多選擇

燒肉肥廋適中

干炒豬扒意粉,豬扒夠入味,配搭意粉,夠飽肚。

乾炒牛河,夠鑊氣,好吃!
题外话/补充资料: 美食坊,價錢大眾快,加上上菜快,是附近市民的平民飯店。
2019-04-05
  • 燒肉瀨粉
2019-02-15 758 浏览
新年假期難得偷得一時空閒,於是外出吃一頓夜宵,本想吃車仔麵,可惜尋遍未獲,於是來到一間未曾光顧的茶餐廳,食物價廉物美,蠔餅鬆脆大份,蠔仔頗多、麵也炒得乾身香口,可惜服務和衛生一般,坐得不太舒服,如果能改善就更加好
炸蠔餅、炒公仔麵
炸蠔餅、炒公仔麵
這家餐廳,正正在我家地下,十分方便, 他們有自家製造的燒味,如燒腩肉、 燒鵝 、 豉油雞、白切雞 、叉燒等, 比得上太興或美心燒味, 燒味的份量也很多, 但價錢就比太興美心平很多呢! 燒肉仲要全部比燒腩仔的, 其他燒味的分量也很多, 所以我加一有假期一有時間就會在這裏食下午茶的, 這裏還有 早餐和晚飯小菜, 特別晚飯茄子牛仔骨 是我們最愛的, 還有炸蠔餅也十分受歡迎, 蠔仔粥也有很多蠔仔, 及第粥 也有很多餸的,粥底 味道 也不錯, 早餐就一般啦,特別多士,好多時都感到不夠脆, 其他就尚可啦, 其實在這裏我全家還是最喜歡食燒味粉和飯, 不過 工作人員的態度 就只是一般般了, 有一兩個還是很惡的, 不過只要你唔得罪佢其實都沒有什麼事發生的, 而我們不會因為這一兩個人的態度,去放棄我們喜歡的食物啊!
2019-02-09 265 浏览
揮手見到都當睇唔到,連經理都係咁,去咁多間食,最差服務態度一定係呢間!完全係俾錢買難受,即使食物唔差,都會因為佢服務態度而唔想再幫襯有得揀千奇唔好幫襯,真係開心去,難受走
有得揀千奇唔好幫襯,真係開心去,難受走