2019-02-04 274 浏览
每次經過或幫襯潤一潤,總係小貓3-4隻,擔心佢做唔住!可能我好運,又或者我要求低,食過幾次都唔係想像中噤差....今次就點咗芒果雪糕冰露同雪糕綜合芋圓.雪糕綜合芋圓係一個大集會,有雪糕有珍珠有芋圓有紅豆有綠豆有豆腐花,食落豆腐花味被其他味搶哂,如果中意煙煙靭靭相信會中意,我就對煙靭野一般般,所以都係杯芒果雪糕冰露啱我口味,潤一潤亦都用啱芒果,芒果品種無酸味,正!餐廳最大問題係D凳坐得好鬼唔舒服,有待改善。
每次經過或幫襯潤一潤,總係小貓3-4隻,擔心佢做唔住!
今次就點咗芒果雪糕冰露同雪糕綜合芋圓.
雪糕綜合芋圓係一個大集會,有雪糕有
餐廳最大問題係D凳坐得好鬼唔舒服,有待改善。

2018-08-18 220 浏览
好耐冇食過中式糖水, 醒起紅磡潤一潤嘅芝麻糊都幾好食, 於是就揸車出發。由於红磡好多阿sir,擺唔到車,就轉陣去土瓜灣分店,貪果便多錶位。滿心歡喜叫芝麻糊加湯圓同埋榴槤班戟, 但店員話冇班戟, 我就好奇問佢係賣曬呀定係唔再出? 佢只係話呢排冇班戟亦冇答原因。( 因之前喺紅磡店食過,佢個皮好薄, 甜度適中令我難忘。加上阿姐話,就算榴槤貴佢都會入貨, 唔會令顧客失望, 阿姐呢份堅持令我好難忘。估唔到分店就…………)再講返我玩芝麻糊, 佢只係糖加黑色糊狀嘅物體, 一啲芝麻味都冇,又唔滑,温度暖熱之間( 我至憎), 食到一半已經開始變水 湯丸都還可以, 大個麥提莎小小, 啲皮都薄, 裏面啲芝麻都有流沙, 整體而言,我一定唔會再去土瓜灣分店。

2018-08-17
$25 (其他)
2018-03-10 257 浏览
飯後吃甜品是常識吧。今次沒去開吃開的豬仔記,試下新野。抹茶控叫了一個抹茶紅豆。。。忘記左個名,不過味道不好吃。很奇怪。叫了一個芒果刨冰,有芒果雪糕,芒果肉,煉奶,芒果醬,不過不失拉!
飯後吃甜品是常識吧。今次沒去開吃開的豬仔記,試下新野。

抹茶控叫了一個抹茶紅豆。。。忘記左個名,不過味道
不好吃。很奇怪。

2017-11-19 226 浏览
是日尖子說飯後要吃糖水, 隨意地來到潤一潤甜品屋. 平日晚上十一時多到達, 只有三數枱客人, 有點冷清. 店內沒有什麼裝修可言, 就是隨意地擺放枱和椅, 明顯只是做街坊生意. 筆者近日成為芋圓控, 點選了薑汁黑糖芋圓豆腐花(HK$24). 尖子則要菠蘿西米露(HK$24). 不消一會, 侍應送上糖水. 老實說, 賣相真的不太討好. 試一口薑汁黑糖芋圓豆腐花, 芋圓口感偏實, 芋頭味也不濃. 豆腐花不夠滑, 也是厚實了. 薑汁味夠濃, 整體來說不太討好. 尖子的糖水更是可怕. 菠蘿和西米露真的不匹配, 不解怎會是人氣食品? 菠蘿既生也太酸, 西米露只是普通水準, 混在一起就是不懂欣賞.

2017-10-13
$24 (宵夜)
2017-10-21 176 浏览
去慣紅磡那間 還是第一次來土瓜灣這邊吃 點了每次必點的最愛的芒果河粉 椰子做的任何東西都是我的最愛!依舊很好吃 不過份量顯然就沒有紅磡那間實在 服務也是很一般 下次去還是回去紅磡那間算了 應該不會再來這間了吧
2017-09-29 99 浏览
有位同事住荃灣專程等我收工然後帶他來食刨冰......早前openrice推薦紅磡甜品好去處 很多同事向我查詢,但這間甜品鋪由開鋪我就經常來食所以對我來說不是太特別,也有很多朋友大讚平民價,份量多,款式多芒果煉奶刨冰 每次來必叫 多煉奶 會令到啖啖奶香味今次芒果也許不是時令 不夠甜 沒有芒果味台式牛奶四寶刨冰 有豆腐花 芋丸 紅豆 仙草 芋丸煙煙韌韌 份量非常多豆腐花滑嘟嘟 做底 連刨冰一齊食幾特別如果紅豆可轉換其他配料更加好味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介
有位同事住荃灣專程等我收工然後帶他來食刨冰......
芒果煉奶刨冰

推介
芒果煉奶冰
台式四寶刨冰
2017-07-21 117 浏览
榴蓮系甜品一個字正,朋友每到紅磡吃飯必到的甜品店。由於小生蕃外出吃飯都會喝酒,與榴蓮甜品冇緣。今晚為一嚐潤一潤榴蓮系,終於乖乖,飯後拉著朋友吃。小生蕃點了榴蓮涼粉加仙草,朋友點了榴蓮豆花。榴蓮蓉非常多,岩晒好似小生蕃鍾意食榴蓮到足以一個人ko一整個嘅粉絲,涼粉不太甜,與榴蓮配合得剛剛好。而朋友對榴蓮豆花亦相當滿意,可算一個晚上完美嘅點綴
2017-07-21
  • 榴蓮系
2017-07-10 92 浏览
某日同友人食完DINNER 唔多飽, 口痕痕想食甜品於是就諗起呢間"潤一潤", 反正開左咁耐都冇食過佢, 就一於試試佢吧!MENU 上都幾多選擇, 不過屬於"行貨"野, 冇乜特別野揀來來去去都係0個d 啦...至於價錢, 都係正常價錢, 唔算貴又唔係特別平咁囉味道方面, 一如其作風, 都係平平無其唔係難食, 但真係冇乜特別冇乜驚喜另外, 值得一提0既係, 佢地開到個冷氣太太太太太大了感覺好似室內得10幾度咁 (唔係講笑)一來唔環保啦, 二來凍到我地都冇乜意欲試多d 唔同的甜品咁~~
某日同友人食完DINNER 唔多飽, 口痕痕想食甜品
來來去去都係0個d 啦...
至於價錢, 都係正常價錢, 唔算貴又唔係特別平咁囉

味道方面, 一如其作風, 都係平平無其
唔係難食, 但真係冇乜特別冇乜驚喜
另外, 值得一提0既係, 佢地開到個冷氣太太太太太大了
感覺好似室內得10幾度咁 (唔係講笑)

2017-04-04 263 浏览
媽咪推介左呢間野好耐,今日終於都去試餐牌好多款色選擇,價錢適中我地兩個人所以就叫左一碗薑汁麻蓉湯圓同埋龍眼黑糯米。龍眼黑糯米幾足料。龍眼夠多,差唔多每食一啖黑糯米都有一粒。黑糯米粒粒分明,唔會太稠一pat野咁,好味啊。最推介係呢個湯圓!性價比極高。芝麻湯圓皮同餡料比例剛好,甜度適中。薑汁夠辣,唔似其他甜品鋪得個甜字。係我係街食過最正嘅湯圓啊。鍾意薑汁嘅朋友一定一定要試啊。
媽咪推介左呢間野好耐,今日終於都去試
餐牌好多款色選擇,價錢適中
我地兩個人所以就叫左一碗薑汁麻蓉湯圓同埋龍眼黑糯米。
龍眼黑糯米
龍眼黑糯米幾足料。
龍眼夠多,差唔多每食一啖黑糯米都有一粒。
龍眼黑糯米
黑糯米粒粒分明,唔會太稠一pat野咁,好味啊。
薑汁麻蓉湯圓
最推介係呢個湯圓!
性價比極高。
芝麻湯圓皮同餡料比例剛好,甜度適中。
鍾意薑汁嘅朋友一定一定要試啊。

薑汁麻蓉湯圓
2017-02-05 125 浏览
諗住近近哋去屋企附近間糖水舖食糖厂到去又幾多人好似ok喎! 但咁多人成間鋪頭佢竟然唔開冷氣焗到暈, 叫咗佢開冷氣3次但只係講好又唔開,真係比佢激死。 成間鋪頭又得一個整糖水一個落單, 叫咗2碗糖水等左15分鐘,嗰個薑汁黑糖芋圓豆花又係用百福豆腐花,D芋圓唔軟完全唔好食,薑汁比較淡,超失敗。 好彩另外嗰碗綠茶榴蓮雪花冰賣相好睇味道可以接受, 不過土瓜灣呢個地區咁嘅價錢就真係算貴,呢間下次應該唔會再幫襯。
2017-02-05
$31 (宵夜)
2017-02-03 200 浏览
新年流流冇咩糖水舖開,呢間潤一潤咁啱經過,新開張一牌都未試過,就入去坐低試下啦!糖水款式好似幾多,不外乎左搆右搆,叫咗個 紅豆沙豆腐花,薑汁黑糖芋圓豆腐花,再加多個邪惡既心太軟!紅豆沙豆腐花﹕紅豆沙冇乜紅豆,數埋唔知有冇30粒,兩湯匙都無,個湯甜咗少少,見到有陳皮但唔香!豆腐花似係百福貨色…失望!芋圓豆腐花﹕唔使講果D豆腐花又係百福貨色,芋圓先恐怖,散散地一啲都唔煙靭,都係失敗,唯獨是個薑湯好夠薑味。食完呢兩個甜品都心太軟都未嚟到,真係等了又等。見到廚房開始同個心太軟脫模,諗住有得食,點知佢整極都整唔到出嚟,搞咗一陣,脫唔到模,最後心太軟就分體,店員同我講要再等,其實前後已經等咗成15-20分鐘,所以我哋決定放棄,反正佢啲甜品都唔似會好食得去邊。整體嚟講,我就坐得唔係好舒服,不過依家啲糖水舖一般嚟講都唔會坐得舒服,但係啲甜品唔好食先係重點,又冇賣相……好難有下次!

2017-02-01
1K
2017-01-16 372 浏览
潤一潤喺紅磡都有分店,聽講話生意幾好,成日要排隊。馬頭圍呢間開左三個月左右,黃昏時間黎,客人唔多,坐得舒適。甜品定價唔貴, 3、40蚊左右牛奶台式刨冰 $30 除左基本嘅牛奶口味,店員仲介紹有幾款新口味果醬 包括:芒果、士多啤梨、菠蘿、熱情果、煉奶、香橙、拖肥不過我地都係傳統啲要煉奶~刨冰附有4款配料:芋圓、仙草、豆花、紅豆成個造型好正!冰面淋上大量煉奶,所以開頭都幾甜,撈勻食會好啲~芋圓煙韌,不過冇乜味道。仙草就唔係滑嘟嘟嗰種,直頭係涼粉質地。豆腐花唔錯豆味香而且滑。紅豆唔係太甜,份量好多!雖然冰比較粗身,但30蚊以言,性價比高,推介!心太軟伴雪糕43朱古力味道香濃,感覺唔會話食到好廉價嘅朱古力味不過流心效果唔係特別出色,好快瓊左~雪糕雖然點係雲呢拿味,但奇怪地食到榴槤味,雖然店員表示可以更換,但免得浪費,我地就未有更換過一球~服務不錯!心太軟雖然唔貴,不過一般般啦,刨冰更值得食~黎開呢邊會再食冰!
潤一潤喺紅磡都有分店,聽講話生意幾好,成日要排隊。
馬頭圍呢間開左三個月左右,黃昏時間黎,客人唔多,坐得舒適。
甜品定價唔貴, 3、40蚊左右
牛奶台式刨冰 $30

除左基本嘅牛奶口味,店員仲介紹有幾款新口味果醬

包括:芒果、士多啤梨、菠蘿、熱情果、煉奶、香橙、拖肥
不過我地都係傳統啲要煉奶~

刨冰附有4款配料:芋圓、仙草、豆花、紅豆

成個造型好正!
牛奶台式刨冰
冰面淋上大量煉奶,所以開頭都幾甜,撈勻食會好啲~

芋圓煙韌,不過冇乜味道。
牛奶台式刨冰
仙草就唔係滑嘟嘟嗰種,直頭係涼粉質地。
豆腐花唔錯
豆味香而且滑。
牛奶台式刨冰
紅豆唔係太甜,份量好多!
牛奶台式刨冰
雖然冰比較粗身,但30蚊以言,性價比高,推介!

心太軟伴雪糕43

朱古力味道香濃,感覺唔會話食到好廉價嘅朱古力味
心太軟伴雪糕
不過流心效果唔係特別出色,好快瓊左~
心太軟伴雪糕
心太軟雖然唔貴,不過一般般啦,刨冰更值得食~

黎開呢邊會再食冰!
2017-01-08
2016-12-27 146 浏览
同老婆見到有新開張甜品店,決定去試一試。店鋪位置位於天光道,大大個橙色招牌,好易搵,店鋪內無美侖美奐嘅裝潢,簡簡單單。甜品款式多,我叫咗一個台式刨冰,老婆叫咗一個黑糖豆腐花。台式刨冰有芋圓,仙草,小丸子同埋好多練奶。芋圓好好味,有係台灣食嘅感覺,練奶配上刨冰係絕配。由於我個刨冰好大個,太太食嘅黑糖芋圓豆腐花,我剩係試咗兩啖,已經覺得很香很滑。太太比嘅評語:豆味香濃,就算係凍食,依然滑溜。因為有好多豆腐花一雪凍就會變得很實的口感,但係呢間就無呢個問題。個餐牌仲有好好多甜品,下次會再嚟食。
同老婆見到有新開張甜品店,決定去試一試。
甜品款式多,我叫咗一個台式刨冰,老婆叫咗一個黑糖豆腐花。
個餐牌仲有好好多甜品,下次會再嚟食。
2016-12-20
宵夜