招聘中
$19,000-$20,000
月薪
2006-09-28 22 浏览
無事不登山頂,對上一次來大概是八年前,當時是走馬看花燈的遊遍凌宵閣,手信買了不少,這旅遊景點,懂欣賞的大概只有鬼佬而已。數年間,全城高呼F&B,驚人的轉變下連帶山頂面貌亦得翻上幾翻,凌宵閣添上不少新面孔,Bubba Gump、天一、巨八等,食物平平卻能盡吃無敵海景。是日沒有閒情逸志談談情看風景,就與同事到Burger衝忙的趕個lunch。數凌宵閣最削的環境位,非Burger無他,當然來吃鬼佬餐,看的是分量而非環境或質素。叫了個Whopper餐,包大薯條及汽水,落了order後拿著薯條汽水坐著等侍應送上Whopper,算是港式的半快餐服務吧。Whopper不過是生菜配洋蔥加件薄薄一片漢堡而成,賣相與分量不見突出,漢堡是blend過的肉碎做的,用火山石烤過,滲著碳燒味道,配埋生菜及至愛的洋蔥,唔算好味,但總好過老麥mass production下的漢堡,當然論分量的話,以鬼佬快餐的標準是不及格的。快快手的吃完後,問鬼佬同事覺得點,用唔鹹唔淡的中文道:「Tripble's O好好多」,原來在鬼佬眼中,好吃與否是用量來釐定的,怪不得老上海的蟹粉小籠包不好、麥奀的雲吞麵亦不好,就連九記的牛腩伊都

快快手的吃完後,問鬼佬同事覺得點,用唔鹹唔淡的中文道:「Tripble's O好好多」,原來在鬼佬眼中,好吃與否是用量來釐定的,怪不得老上海的蟹粉小籠包不好、麥奀的雲吞麵亦不好,就連九記的牛腩伊都話唔好,事出有因,難怪九記、麥奀成日「喊」。
2006-09-25 14 浏览
上兩個星期左右(即係地震個日),我和女友特登去這裹食特大漢堡包,這店鋪叫野食的方法其實同麥記一模一樣。我叫左果什麼煙肉套餐(都唔係好記得,總之係$50幾元最貴果個),個收銀小姐幾有禮貌,但係蠢到飛起,人地講乜句句都聽唔到,佢講野又一舊舊,我落order要講左N次先聽得明,我女友都忍唔住偷笑。 個套餐有勁大漢堡包、薯條(可轉洋葱圈)和特大杯汽水。個包的size好巨,麥記的big mac立刻變左細路仔,我一個大男人食個套餐都有少少剩,你話個size幾厲害。味道上冇乜特別好食唔好食,都ok,個洋葱圈就唔錯,不防一言試 P.S. : 個晚我食緊野都feel到地震呀
P.S. : 個晚我食緊野都feel到地震呀

2006-09-25 20 浏览
一星期前巳安排帶仔仔去山頂,本想去峰景餐廳訂window seat,电話訂位巳full booking, 簡生話上咗去先算啦!反正很多新餐廳開張,而且峰景以前都食過兩三次. 星期六下午四時半到山頂, 人不是太多, 行了一個圈,想睇日落,但風大雲厚, 什麼都睇唔到, 六時左右我們就食飯,簡生話想食whopper,就去了BurgerKing, 差不多有十多年了沒入過香港BurgerKing, 但每次去日本或星加坡,都會入Burger King食客洋葱圈, 其他食物個人覺得太heavy了, 當日簡生要了Whopper 餐,連薯條及大cokelight, 仔仔食炸魚飽, 作雞柳,我自己要洋葱圈和cokelight, 我食了簡生的whopper一啖, 口感真係好rich, 牛肉味好濃,多生菜,醬汁特別多,確實比一般hamburger好食, 但其他食物就好一般, 仔仔個炸魚飽好油,件鱼炸到近深啡色,雞柳, 洋葱圈和薯條都是炸得偏濃, 不知是否炸爐工序出現問題. 價錢比麥當奴貴好多,以雞柳為列,4件要$18, 每件size很細, 比麥當奴細一半,又不是特別好食, 而麥樂雞6件才$12.5 .
2006-09-16 18 浏览
因為山頂開了Burger King,以前在機場工作的同事安排到此店工作,所以專程到山頂探班喔!環境還不錯喔,小小的旋轉樓梯一上,就是BK了,上到去,燈光很強,白色的牆身令人舒適。我和另一位朋友吃了...全場最貴的「Double Whopper with Cheese & Bacon」Value Meal....都係跟以前一樣「heavy Tomatoes、Lettuce」,但是「no Pickles」,再Go Large Size,要「Onion Rings & French Fries」。食物都算過得去啦,不過...機場禁區果間好食得多了。但係,大家都可以去一試這間的包包喔,特別唔係成日可以乘飛機的你們喔...^^

我和另一位朋友吃了...全場最貴的
食物都算過得去啦,不過...機場禁區果間好食得多了。

2K
同朋友上山頂行0下吸0下新鮮空氣, 0黎0左呢度食lunch, 自己食0左個薯條+ 炸魚包+ Coke light 餐.呢度0既薯條又真係比老麥0既好食, 食落脆d 又少d 油, 個人prefer 呢度呢d 多過Triple O's tim 呀. 不過個炸魚包就差少少, 太「乾曾曾」, 又或者係個人鍾意食多d tartar sauce 啦.講真, 0黎得幫襯都係志在試0下, 呢類型0既junk food 對我0黎講其實度度差唔多0架啦, 唔expect 有乜驚喜. 抵唔抵真係見人見智, junk food 0係香港成$33 一個set 係算貴, 但而家老麥d 0野食愈0黎愈貴之餘, 亦唔見得好食過以前!P.S. Service 2 分, 係因為counter 個女仔唔算好有禮貌之餘, 反應亦太慢!

2006-09-06 14 浏览
得知Burger King 衝出禁區,進駐山頂, 於是邀朋友一試.我點了Spicy Whopper Jr 餐加煙肉,芝士轉洋蔥圈.朋友點了Whopper 餐加煙肉,芝士轉洋蔥圈.先別說那帶有花椒味的辣汁怪怪的(可能是個人喜好問題),一打開,整個飽略散. 咬第一口,居然只是微溫,芝士還是冷的! 還好一走到櫃檯便有工作人員幫忙,主動提出再弄過熱的給我. 第二個當然夠熱,只是漢堡扒方面一般,有丁點炭燒味(未能確定是否自我安慰所致).份量倒是十足.吃了2/3份已超飽.跟以往在外國吃BK所比,實在頗為失望. 令我與友人戚戚然地帶著超飽的身軀下山...相信短期內我也不會再吃漢堡飽. 如非必要,大家可以不試.

份量倒是十足.吃了2/3份已超飽.
2006-09-06 28 浏览
隔離果個話山頂凌霄閣開翻...想上去睇下...我又諗起Burger King 係香港重開,所以星期六專程上去睇下,再加上跟住星期日要同我隔離果個d屋企人預祝佢生日,聽聞有間天一酒家好靚裝修加好靚景,佢話想試下,不過點樣都搵唔到電話,咁就直接上去望下lor....一舉兩得ma講翻Burger King, 間"餐廳"唔係好大,係凌霄閣一入門口轉左上樓梯就係....果日唔算好多人,要左個double cheese burger!! 係我記憶之中,佢地d漢堡扒係燒而唔係好似麥記既煎,但重開既佢已經唔係,究竟係我既記憶錯左定係佢地變左呢,再講佢個套餐成40蚊,個包就同麥記果個差唔多,材料係多小小lor...個汽水同薯條大左lor...我真係唔覺得好食lor...我開始又懷念另一間美國快餐Jack In the Box.......

2006-09-05 16 浏览
星期日,專登同honey 到山頂行下,兼食呢樹既漢堡飽.我哋叫左一個華鱈魚餐($33,跟一包大薯條及大汽水)及一個大華堡(27).食之前充滿期待,食之後就不外如是了,我覺得M記仲好食D,牛肉好乾,冇汁食唔出係燒,鱈魚同M記既魚柳飽冇份別,我諗唯一分別係佢貴過M記囉.....是次盛惠$60

是次盛惠$60
2006-09-01 23 浏览
漏o左o添我叫o既漢堡飽叫“華堡-Whopper”跟餐有Fries(好食過麥記),同一杯加大碼既可樂。而朋友就叫“Junior Whopper”,Fries就轉成Onion Rings(但難食)。
2006-09-01 31 浏览
前排襯周未無乜job要攪,咪約個friend去山頂度搵果間“漢堡王”度試菜…點知!?無乜特別…呢間Burger King俾我既感覺,同係哈迪斯(灣仔星店)食既漢堡差唔多,只係炭味出D而價錢就貴D咁大把…而塊漢堡牛肉夠就夠炭香同大塊,可惜肉汁欠奉兼乾淨淨咁!其實自己都曾經試過係"Mr. Steak"度食過tea set: 日式漢堡飽…都唔差有少少炭燒味(未知係唔係真用炭燒),記得好係賣$60至$70一客度。若果係港島想一試食炭燒漢堡,我個人認為哈迪斯星店好過漢堡王囉!有機會希望一試呢間“Triple O's”既burger…

2006-08-24 16 浏览
凌霄閣都未正式開幕, 已經好多人bunger king 啦!任何時候都可以見到呢度人龍...長到打蛇餅呀!買辣華堡(想包size 細d, 可以要junior 華堡.), 塊牛就的確幾好味呀!配菜都好足好新鮮! 可惜就唔辣lor...反而雞翼就辣好多啦!!!同埋$15 兩隻,細得可憐又貴得可憐呀...而且味道一般, 被d 辣味蓋過晒!薯條同蘋果批都係麻麻!一個餐,包加汽水加薯條,三十幾蚊...都幾貴呀!最抵係汽水囉, 唔加大已經有平時係m 記飲開大size 啦!!!整體講...都ok , 但加埋價錢呢個factor, 就好似m 記好d 啦!d service就幾好啦!

d service就幾好啦!
2006-08-24 18 浏览
味道好新...食物體積大...整體來說: 好食過\"M記\"...
2006-08-21 11 浏览
Burger King 衝出機場的第一間分店. 當然要去幫襯.叫了Whopper Junior set and Double Cheese Burger Set. Whopper J esp. 要了多蕃茄少醬. 依然美味. 已決定下次試埋Chicken Sandwich 同Fish Burger!!!男友的Double Cheese Burger係塊漢堡扒係Grilled 之外. 其實同M記的無異. Fries 唔洗加錢就可以轉Onion Rings. 份量之大. 淨食佢都飽一半. 吸引的係佢地個Drink 係Large Size. 食咁大個飽加埋咁大包onion rings. 事問M 記的Medium-sized coke 點夠飲?Compare 起Thailand 同Australia 的( 在澳洲名字Modify 為Hungry Jack's ) 事實上香港的價格實在貴得很. 如此價錢我prefer 食Triple'O. 在HK 食BK, 其實只想尋回童年的珍貴回憶.

在HK 食BK, 其實只想尋回童年的珍貴回憶.
(非会员)
2006-08-21 17 浏览
之前未食過BURGER KING早兩日過開中環, 專程上山頂試下食物種類同M 記好似, 但價錢就貴好多食物味道又冇想像中咁好如果咁既價錢, 我寧願去TRIPLE O'S起碼食物種類同地點都好D...
之前未食過BURGER KING
早兩日過開中環, 專程上山頂試下
食物種類同M 記好似, 但價錢就貴好多
食物味道又冇想像中咁好
如果咁既價錢, 我寧願去TRIPLE O'S
起碼食物種類同地點都好D...
2006-08-20 27 浏览
姍姍來遲的Burger King分店在歐洲那段期間愛上了burger king,認為它的食物質素比麥當勞高。可惜這間選址在山頂凌霄閣的分店,價錢略為平些,但味道明顯及不上外地。double cheese burger完全不熱,而且麵包沾滿mustard,後悔沒有「走醬」。朋友叫的whopper都只是微暖。薯條ok,但沒有了burger king獨有的味道。這樣的價錢,得來如此的質素..我想還是光顧鄰近的麥當勞好,至少便宜多了
姍姍來遲的Burger King分店