2021-11-26 51 浏览
#漁牧 (九龍灣)四人行的晚飯。想食水煮魚又想食雞煲又想環境好🤨。漁牧可以滿足哂😆。裝修係優雅古典風,坐位寬敞私隱度較。.前菜:麻辣腎片、青瓜伴海蜇,麻醬耶菜。🥗麻醬耶菜爽口又青甜,食食下忍唔住霸咗成碟嚟食。.麻辣腎片。大大片,唔係爽口果種,係軟腍果種。.青瓜伴海蜇。海蜇又長又粗又爽脆。.水煮魚🐟,用左脆肉鯇,食落爽口,有別於平時食嘅魚,都幾特別,辣味好夠,都滿足咗食辣嘅心,可惜薯粉就少左啲,得兩三條,啱夠喉😂。.養顏花膠雞煲🐣,真係大大舊原隻花膠,太令人驚訝🙀。最少有3舊,四個人每人分到一大舊。醬汁甜甜咸咸辣辣,花膠吸收咗雞汁,惹味。雞件亦都好香,啱啱好有層汁包住,啱會太乾。.鮮蝦楊州炒飯,夠鑊氣,飯炒到粒粒分明👀夠乾身,好香,係一個好嘅炒飯。
#漁牧 (九龍灣)

前菜:麻辣腎片、青瓜伴海蜇,
麻醬耶菜。🥗麻醬耶菜爽口又青甜,食食下忍唔住霸咗成碟嚟食。

麻辣腎片。大大片,唔係爽口果種,係軟腍果種。

青瓜伴海蜇。海蜇又長又粗又爽脆。

2021-11-25 39 浏览
餐廳位於九龍灣大型商場之內,地理上十分方便快捷,餐廳主打的就是四川美食,當然我最喜愛的就係四川的地道美食,挑選的食物如下: 香甜爽口菜(1 份) 青瓜拌海蜇(1 份) 四川百味水煮魚(1 份)爽口菜真的十分爽口,配搭餐廳自家製的醬汁,分外香甜,作為一道涼菜,絕對是一個不錯的選擇。青瓜拌海蜇,青瓜香脆爽口,配搭海蜇,兩種不同的口感,分外美味。最後就是水煮魚,絕對正宗和地道,辣到可以挑選,但絕對是辣得過癮,吃完一口還想再吃下去的感覺。
香甜爽口菜(1 份)
青瓜拌海蜇(1 份)
四川百味水煮魚(1 份)

2021-11-18 1527 浏览
家人聚餐,來到九龍灣 MegaBox 13樓,主打新派京川滬風味的『漁牧』, 有辣有唔辣 ,小妹最中意食呢度脹卜卜又香口既燒魚;而媽媽就指定要點滋補養顏既花膠雞煲,好可愛。餐廳裝修新穎時尚,坐得舒服,路旁放滿紅色花朵,令人賞心悅目, 眼見都幾多情侶黎拍拖食飯,今次我哋坐既枱旁邊,仲有小橋流水, 聽住流水聲食飯,又特別喎~🔸🔸🔸點了3 款前菜🔸🔸🔸🔹青瓜拌海蜇 $32混合黑醋汁的脆脆海蜇絲,配合切粒青瓜同食,幾開胃。🔹麻辣腎片 $42雞腎煙韌有嚼勁,伴入青瓜鹹甜醬汁,味道唔錯。🔹香甜爽口菜 $26有驚喜,似西式沙律,鮮椰菜配芝麻醬汁,其貌不揚,但好好味。🔸🔸再來係正正既燒魚同雞煲🔸🔸🔸🔹火熱香辣味清江魚 $298超大盤,清江魚大條肉厚,經過烤香再放入香辣魚湯,仲有不同配菜,越煮越入味,魚身結實嫩滑 ,完全唔腥,無泥味,香辣中帶有烤過既香味,啖啖肉又鮮甜,小妹超中意 🔹養顏花膠雞煲 $298之前食過漁牧既原隻龍蝦雞煲,一個字,鮮!今次既花膠雞煲,花膠數量真係多,煲得夠軟淋入味,每口都食緊骨膠原,而雞肉就醬香味十足,一次品嚐到雞肉同魚膠既鮮味。🔸🔸🔸另外又叫了蔬菜同炒飯🔸🔸🔸🔹魚湯
家人聚餐,來到九龍灣 MegaBox 13樓,

🔸🔸🔸點了3 款前菜🔸🔸🔸

🔹青瓜拌海蜇 $32
混合黑醋汁的脆脆海蜇絲,
配合切粒青瓜同食,幾開胃。

🔹麻辣腎片 $42
雞腎煙韌有嚼勁,伴入青瓜
鹹甜醬汁,味道唔錯。

🔹香甜爽口菜 $26
有驚喜,似西式沙律,鮮椰菜配芝麻醬汁,
其貌不揚,但好好味。

🔸🔸再來係正正既燒魚同雞煲🔸🔸🔸

🔹火熱香辣味清江魚 $298
超大盤,清江魚大條肉厚,經過烤香再放入

🔹養顏花膠雞煲 $298
之前食過漁牧既原隻龍蝦雞煲,一個字,鮮!

🔸🔸🔸另外又叫了蔬菜同炒飯🔸🔸🔸

🔹魚湯浸時蔬 $83
老人家食飯中意有湯有菜,呢款魚湯浸時蔬
真係好幫到手,菜心軟淋,魚湯鮮甜,
倒出來剛好2 碗,2 老一人一碗。

🔹鮮蝦楊州炒飯 $98
香噴噴上枱,米飯炒得粒粒分明,
入面既鮮蝦大隻又爽口,配菜有火腿,
冬菇,蛋,椰菜絲,好香口。

飲品點了青檸柚子冰 $29,
鹹檸雪碧 $29,泰國椰青 $39,
其中小妹最喜歡清熱下火的椰青。

漁牧是小妹最近偏愛的川菜餐廳,
一口氣去了3 次,除食物有質素外,
環境服務都唔錯,可以試下!

漁牧
九龍灣宏照道38號企業廣場5期
Megabox13樓5號舖

🌛月光太太

這天跟家人吃飯,品嚐了麻辣腎片、養顏花膠雞煲、魚湯浸時蔬及鮮蝦楊州炒飯。麻辣腎片是我們的前菜。吃第一口的時候,我還覺得它不是很辣,但原來多吃一點,它的麻辣便開始溢出來。養顏花膠雞煲最吸引我的當然是花膠。巨型的花膠使我吃得很滿足!雞塊味道不俗,濃淡適中。我覺得雞煲味道濃郁點會更好吃,所以特地將這道菜撈勻,讓每塊雞肉都充滿醬汁。時蔬是菜心。我平常總覺得粗大的菜心味道苦,但這天吃到菜心並不苦,而且很脆嫩。我同時很喜歡這個魚湯。它不是很濃稠的那款魚湯,但它的味道很鮮美。我們一家人都大讚這裡的鮮蝦楊州炒飯,它的用料不算是最豐富的,肉塊份量不算多;蝦子大小還好,但談不上是頂級。我們喜歡它的原因是它炒得乾身且不油膩。熱騰騰的炒飯進口不肥膩並不罕有,但稍稍放涼後它還是同樣的乾爽,便是難得的優點。在吃完炒飯後,看到它幾乎沒有油光的碟底,我的心裡更是愜意滿足!離開的時候,發現這個週一至四的乳豬優惠,下次必定要試試!
離開的時候,發現這個週一至四的乳豬優惠,下次必定要試試!
2021-11-17 94 浏览
今日陪朋友到MegaBox👭見到呢間裝潢華麗嘅川菜館🎀有我最鍾意食嘅烤魚🎊即刻令我心思思想試吓😍🔸麻辣腎片($42)腎片份量適中👏🏻香辣惹味🌶食落相當有嚼勁😚伴以爽脆青瓜中和辣度🥒絕對係前菜必選之一💫🔸青瓜拌海蜇($32)海蜇脆嫩爽口有厚度💋而且營養價值高🙆🏻‍♀️同樣以口感爽脆嘅青瓜伴碟✨味道酸甜帶微辣💥美味可口😽值得一試✅🔸香甜爽口菜($26)爽口生菜以鮮香芝麻醬作配搭🥬除咗增添味道層次🎉更能突顯生菜嘅甜味👍🏻令人胃口大開😋🔸火熱香辣味烤清江魚($298)清江魚骨少肉嫩🐠鮮味滑口💁🏻‍♀️魚身吸盡香辣醬汁🔥入口帶溫和辣勁❣️配料有煙韌薯粉🥢爽口蓮藕同大量芫荽🌱飽肚感十足🙌🏻🔸養顏花膠雞煲($298)花膠軟腍厚身😺煙韌微彈🗯而且相當入味👄雞件肉質嫩滑🐔份量豐富🙋🏻‍♀️微微嘅辣味令味道更錦上添花🏆誠意推介💞🔸魚湯浸時蔬($83)新鮮菜心翠綠爽嫩🥬魚湯清甜濃郁🥣再加入蒜頭調味🧄健康有益💪🏻🔸鮮蝦揚州炒飯($98)炒飯晶瑩透亮🍚粒粒分明有鑊氣😬蝦仁同叉燒粒亦充滿蔥花嘅香氣👃🏻水準絕不遜色於一般大排檔😼🔹柑桔蜜(熱) ($29)🔹鹹檸雪碧 ($29)🔹黑糖竹蔗冰 ($29)
麻辣腎片

🔸麻辣腎片($42)
青瓜拌海蜇

🔸青瓜拌海蜇($32)
香甜爽口菜

🔸香甜爽口菜($26)
火熱香辣味烤清江魚

🔸火熱香辣味烤清江魚($298)
養顏花膠雞煲

🔸養顏花膠雞煲($298)
魚湯浸時蔬

🔸魚湯浸時蔬($83)
鮮蝦揚州炒飯

🔸鮮蝦揚州炒飯($98)

🔹柑桔蜜(熱) ($29)
🔹鹹檸雪碧 ($29)
🔹黑糖竹蔗冰 ($29)
2021-11-16 73 浏览
一入到黎,見到冇乜人,心諗都覺得有少少瀨嘢。坐低四個人,叫咗魚目混珠同埋烤魚。首先嚟嘅魚目混珠到尚算可以,但係個烤魚就真係冇嘢講。佢所有配菜都係已經錄晒落去,等條魚熱嘅時候已經林晒。最激氣係過火又唔夠,條魚烤左成15分鐘都唔滾,換左三四次嗰個礦物油都係冇乜料到。最後終於換咗四個頭嘅礦物油,但係啲嘢食已經浸到林晒。加餸嘅時候佢居然係搵水圾左嘅配料😨😨😨。最緊要係卒之可以食嘅時候,鹹到阿媽都唔認得,直情係有啲苦。總括嚟講條魚同埋服務態度付500分,魚目混珠值200分啦,所以總體來講就係負300分😰😰😰完全冇下次

2021-11-15 53 浏览
今日帶爸爸媽咪行下MEGABOX~同屋企人一齊最岩就係食中菜~13樓有好多選擇,上到去見漁牧有雞煲食,就二話不說扑鎚食呢間~入到去見環境幾好,爸爸最怕嘈,呢度同隔離檯有D距離,而且裝修古色古佢,一入到去兩老已經表示好滿意~睇下MENU,價錢都唔算貴,我地就前菜、雞煲、烤魚、炒飯同飲品都叫D黎試下~前菜叫左麻辣腎片、沙律菜同青瓜伴海蜇~麻辣腎片食落唔算辣,但有麻辣既香味,食落條利都麻麻地痺,好爽好香好正! 腎片又夠爽口~我超鍾意~怕辣就右埋沙律菜一齊食平衡下個口感~沙律菜上面加左滿滿既芝麻醬,所以又香又健康~而海蜇都夠爽口彈牙~幾款前菜我地都好滿意~火熱香辣味烤青江魚之後上既係火熱香辣味烤青江魚~餐廳用一大個長方形鐵盤裝住原條青江魚,上面鋪滿辣椒同芫茜~睇見個樣已經覺得辣味十足同好刺激~食落口魚肉好嫩滑又唔腥,加埋D花生食仲好香口~魚身底下仲鋪左D薯粉,將魚肉加薯粉加醬汁一齊食真係好食到食指大動~養顏花膠雞煲以為條魚已經夠出色,點知花膠雞煲仲正~面頭既花膠塊塊都好大而且夠哂厚,索左D雞煲醬夠哂香口,食落口漿漿地,骨膠原爆燈!雞肉又大大件,食落一D都唔鞋口,而且一路有爐熱住~呢個天氣食真係

火熱香辣味烤青江魚

養顏花膠雞煲
以為條魚已經夠出色,點知花膠雞煲仲正~面頭既花膠塊塊都好大而且夠哂厚,索左D雞煲醬夠哂香口,食落口漿漿地,骨膠原爆燈!雞肉又大大件,食落一D都唔鞋口,而且一路有爐熱住~呢個天氣食真係冇得彈!

魚湯浸時蔬
有咁多重口味既野一定要整番個菜BALANCE下,魚湯浸時蔬用左菜心,D菜索哂魚湯好入味又解膩~菜心爽脆唔老~

鮮蝦楊州炒飯
然後上埋鮮蝦楊州炒飯,份量比想像中少,但因為食其他野都好飽,所以反而呢個份量岩岩好,炒飯炒得乾身粒粒分明,鮮蝦爽口彈牙一D都唔油膩!晚飯最緊要有飯氣落肚,唔想食白飯咁DRY,食呢個炒飯絕對係首選~

椰青
飲品方面除左有茶飲,我地仲另外叫左椰青,食辣野飲椰青絕對係絕配~勁夾!仲跟埋匙羹俾你筆D椰肉食~一個價錢有野飲又有甜品食咁~真係超抵~
呢餐飯食到個個都好滿意~一家人聚會一齊食就岩哂~
2021-11-14 891 浏览
父母和太太來到九龍灣和我食飯,當然要找一間好一點的餐廳,於是便來到Megabox 13樓的酒樓層,看到餐廳頗為吸引,便決定光顧漁牧位置(8/10):餐廳設於Megabox商場13樓,有專車由九龍灣站直達商場,商場有不少知名品牌,給IKEA及AEON等,逛街交通都算方便環境(9/10):步入餐廳已感覺高級中菜的格局及裝修,甚至有小橋流水,加上樓底高,餐桌空間感十足,能讓客人舒適服務(9/10):侍應們相當有禮貌及親切,主動幫忙下單,上菜收拾亦快,桌面亦有提供消毒潔手液,服務不錯食物(9/10):餐廳以川菜為主,其中有各式口味的燒魚,亦有各款雞煲,當然少不了一些中式小菜及前菜,適合一家老少光顧先點了三款前菜:香甜爽口菜 ~ $26用上芝麻醬沾上包心生菜,爽口之餘芝麻醬香甜味美青瓜拌海蜇 ~ $32即是涼拌海蜇,口感爽滑,芝麻及麻油味香麻辣腎片 ~ $42香辣惹味,腎片軟滑易入口,份量亦有不少主菜方面,由於是川菜,又怎能不點米飯及蔬菜呢。鮮蝦揚州炒飯 ~ $98炒飯晶瑩剔透、粒粒分明,而且鮮蝦爽口彈牙很新鮮,加上香蔥及生菜伴碟調味,味道很不錯魚湯浸時蔬(菜心) ~ $83魚湯味道鮮甜,而菜心

先點了三款前菜:

香甜爽口菜 ~ $26
用上芝麻醬沾上包心生菜,爽口之餘芝麻醬香甜味美

青瓜拌海蜇 ~ $32
即是涼拌海蜇,口感爽滑,芝麻及麻油味香

麻辣腎片 ~ $42
香辣惹味,腎片軟滑易入口,份量亦有不少

主菜方面,由於是川菜,又怎能不點米飯及蔬菜呢。

鮮蝦揚州炒飯 ~ $98

魚湯浸時蔬(菜心) ~ $83
魚湯味道鮮甜,而菜心夠新鮮且煮得很稔,加上放入煎香的蒜頭,更為香甜

養顏花膠雞煲 ~ $298
主打菜之一的花膠雞煲,花膠發得夠大,而且軟滑可口,而雞用上雞髀肉,啖啖嫩滑口感,加上香辣醬汁,整個雞煲很香濃入味

火熱香辣味清江魚

火熱香辣味清江魚 ~ $298
另一主打當然是燒魚,選了火熱香辣味的清江魚,沒想到不是麻辣也加入了花椒,加上本身的紅青辣椒,味道更比想到中還香辣。我們加錢配了蓮藕片、萵苣及芽菜,加上本身有的芫茜及花生,味道及口感豐富。而清江魚很大條,多肉少骨,肉質嫩滑,很易入味,值得一試

由於食物有點辣,故點了幾款飲品:
青檸柚子冰

青檸柚子冰 ~ $29
柚子加上青檸,酸酸甜甜,開胃解辣

鹹檸雪碧

鹹檸雪碧 ~ $29
有鹹檸檬及青檸的鹹及酸味,加上雪碧的甜及汽水的爽快,解辣一流

泰國椰青

泰國椰青 ~ $39
椰青夠新鮮,味道清甜,當然也能解辣

茗茶 ~ $15/位
由於晚餐時份,喝中國茶會較易失眠,所以選了一款叫「舒壓薰衣草配紫羅蘭」的花茶,味道很香而且特別

總括來說,這間川菜館由環境、服務以至食物質素都很好,可說是近月我們試過最好的川菜餐廳,喜歡食辣的朋友不容錯過

🌺漁牧
🌺地址:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 13樓5號舖
2021-11-11
火熱香辣味清江魚
青檸柚子冰
鹹檸雪碧
泰國椰青
2021-11-14 46 浏览
今日去九龍灣諗住行吓買傢俬 有啲攰就走咗去食個lunch 咁岩見到呢間漁牧 因為就嚟落場時間,所以都冇乜人。我見其他人都係嗌點心或者食飯嗰啲但我同朋友都好想食烤魚,就lunch時間嗌咗個麻辣烤魚,叫咗個小辣。條魚都好大條,剩係得一條直骨,食起上嚟唔使驚麻煩,我覺得好香好惹味,佢會煲越辣,食到後面,朋友已經食唔到落去。嗌咗啲配菜,放落去再吸返啲辣油,正!喺香港都好少搵到真係好食嘅烤魚,之前食嗰啲辣得來會有少少苦,但呢個就唔會。值得推介。

我見其他人都係嗌點心或者食飯嗰啲

嗌咗啲配菜,放落去再吸返啲辣油,正!

2021-11-10 63 浏览
今日同屋企人行完Megabox後想食中菜,去13樓見到呢間裝修幾靚而且我地又鍾意食辣野,岩哂!前菜方面,爽口菜其實係生菜加胡麻醬,食落都的確新鮮夠爽而且醬都唔會好多。腎片辣辣地好惹味口感都幾煙韌,海蜇比起平時見到既粗身,酸酸地好開胃! 魚湯泡菜都鮮甜好食既。花膠雞煲花膠肉勁厚同大舊,食落索哂味而且煮到淋哂,雞煲都係少少辣,雞肉量多而且肉質嫩滑,食落又唔會太咸,幾高質!香辣烤青江魚呢度既烤魚眼見差唔多每一台都有嗌,原鍋上而且都唔太多骨,魚肉量多又索哂味。仲有薯粉同埋芽菜,食完基本上飽咗8成!揚州炒飯叉燒粒同蝦仁都炒得好香,飯身都粒粒分明夠鑊氣!另外仲叫咗飲品,椰青基本上都係食辣必嗌,佢雪得好凍好清甜而且椰肉好易括,應該都係新鮮貨。我就飲黑糖甘蔗冰,完全唔係死甜而真係飲到甘蔗既香味,幾特別!

花膠雞煲

香辣烤青江魚

揚州炒飯

叉燒粒同蝦仁都炒得好香,飯身都粒粒分明夠鑊氣!

漁牧👻️川菜好耐都無食啦今次搵埋屋企人一齊黎megabox依間川菜又多款式坐又幾舒服平日megabox人流唔算多搵位都易下次都會再黎😆.🔅火熱香辣味清江魚 HKD 298食川菜一定要食辣野香辣味既烤魚又過癮又好味條魚夠滑又多肉個爐底有火輕輕烘住佢唔易變老好貼心🔅養顏花膠雞煲 HKD 298大大塊花膠仲要份量好足有微微辣味一路煲住啲辣會再出啲雞肉夠嫩好食🔅魚湯浸時蔬 HKD 83夠濃味但唔係味精似係真材實料既魚湯浸菜好吸到味健康又好味☺️🔅鮮蝦揚洲炒飯 HKD 98炒飯炒到一粒粒鮮明蝦夠彈牙有質素既炒飯🔅麻辣腎片 HKD 42前菜開下胃腎片整得夠辣開胃一流🔅青瓜伴海蜇 HKD 32爽口既海蜇青瓜放底吸味唔錯唔錯🔅香甜爽口菜 HKD 26好多芝麻醬既爽口菜佢係入面每一塊都有唔係剩係放係表面.整體黎講:特色川菜 辣的過癮😚.🎈 漁牧 (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖
漁牧👻

佢係入面每一塊都有
唔係剩係放係表面

整體黎講:
特色川菜 辣的過癮😚
🎈 漁牧 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖
2021-11-03 892 浏览
又去左megabox 行ikea 順便搵野食,今次上左高層搵間中菜食,見到佢有烤魚就即刻衝入去lu😆😆麻辣腎片 ($42)腎片份量多多,唔算好辣但幾香口👍🏻👍🏻配埋底下啲青瓜好清新既感覺😙😙香滑爽口菜($26)🥗🥗爽口菜係類似啲娃娃菜或者大白菜嘅感覺,佢每一片葉之間都鋪滿左芝麻醬😍😍幾有心機製作都幾好食青瓜伴海蜇($32)海蜇份量都算幾多,又夠香,加埋清新青瓜幾夾嘅呢個消息都幾抵食火熱香辣味烤清江魚($298)🐟🐟為咗烤魚入嚟嘅我哋梗係要叫烤魚啦🤣🤣今次揀咗清江魚,佢有好多種唔同味道,今日好想食辣,就揀咗最辣三條辣椒🌶🌶🌶嘅火熱香辣味呀,辣得來魚肉好滑又唔多骨,味道幾好食🤤🤤養顏花膠雞煲($298)有四大條巨型花膠仲有好多雞件,我哋揀咗辣味,食落幾惹味幾好食架😋😋魚湯浸時蔬🥬🥬($83)食完咁多辣野就要健康返啲😛😛食返魚湯浸菜心,菜心幾清甜,清清地幾好味鮮蝦楊州炒飯($98)最後加個炒飯,炒得粒粒分明,大家都可以送飯解下啲辣味啊🤣🤣黑糖竹蔗冰($29)鮮榨西瓜汁($38)柚子蜜($29)黑糖竹蔗冰喺其他地方好少見🤩🤩有甜甜嘅竹蔗味又唔會太過甜,都幾解辣😚😚另外叫咗西瓜汁,好少有鮮榨嘅揀

麻辣腎片 ($42)

香滑爽口菜($26)🥗🥗

青瓜伴海蜇($32)

火熱香辣味烤清江魚($298)🐟🐟

養顏花膠雞煲($298)

魚湯浸時蔬🥬🥬($83)

鮮蝦楊州炒飯($98)
最後加個炒飯,炒得粒粒分明,大家都可以送飯解下啲辣味啊🤣🤣

黑糖竹蔗冰($29)
鮮榨西瓜汁($38)
柚子蜜($29)
黑糖竹蔗冰喺其他地方好少見🤩🤩有甜甜嘅竹蔗味又唔會太過甜,都幾解辣😚😚另外叫咗西瓜汁,好少有鮮榨嘅揀,都係解辣之選😉😉屋企人就飲柚子蜜,夠晒滋潤😎😎

📍 漁牧 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖
  • 火熱香辣味烤清江魚
2021-11-01 109 浏览
漁牧 ~京川菜😄收工同朋友嚟到MegaBox 行完街梗係要搵嘢食啦 比呢間漁牧食烤魚吸引咗🐟睇完個餐牌 好似樣樣都好想試吓 所以叫咗好多嘢😄🤣🍴麻辣腎片 $42🍴香滑爽口菜$26🍴青瓜伴海蜇😋$32以上小食都幾入味,唔會太辣 啱我😎🍴火熱香辣味拷清江魚$298😍一定要試佢嘅招牌烤魚 我哋叫咗小小辣🌶️酸酸辣辣 都幾好味😋🍴養顏花膠雞煲$298啲花膠好大條 好好味😋雞都好入味!🍴魚湯浸時蔬🥬🥬$83🍴鮮蝦楊州炒飯炒飯有蝦🦐有叉燒粒 配搭得好正😄辛苦左成日 食埋餐飯 就超滿足啦!🥰🥰#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
漁牧 ~京川菜😄

睇完個餐牌 好似樣樣都好想試吓 所以叫咗好多嘢😄🤣

🍴麻辣腎片 $42
🍴香滑爽口菜$26
🍴青瓜伴海蜇😋$32
以上小食都幾入味,唔會太辣 啱我😎

🍴火熱香辣味拷清江魚$298
😍一定要試佢嘅招牌烤魚 我哋叫咗小小辣🌶️
酸酸辣辣 都幾好味😋

🍴養顏花膠雞煲$298
啲花膠好大條 好好味😋雞都好入味!

🍴魚湯浸時蔬🥬🥬$83

🍴鮮蝦楊州炒飯
炒飯有蝦🦐有叉燒粒 配搭得好正😄

辛苦左成日 食埋餐飯 就超滿足啦!🥰🥰

2021-10-14 276 浏览
同2隻🐒去MegaBox 玩本身諗住去11/F食喇沙點知老公話上面有烤魚食咁玩完就去左試試啦鎮江小排骨$38黎計份量算多味道唔錯既手抓餅都幾鬆,唔會太油東北蒸大隻餃子因為🐒鍾意食餃所以就嗌左比佢地食以為有幾大隻啦🤣個餡普通豬肉餃子老鴨湯上海青肉沫手作麵麵質厚較煙韌個湯唔會好淡可能會系成餐飯比較優秀既一樣野漁牧混豬1/4配上3個醬芥末醬.抹菜醬🍵海鮮醬🦐乳豬下面墊左糯米飯系底豬仔都好脆,糯米飯都好入味清江魚-麻辣味魚肉質鞋,一啲都唔滑個汁杰到可以用漿黎形容豆沙窩餅一啲甜味都冇豆沙味都差啲食唔到不過個面系幾脆口既紫薯驢打滾個麵粉好厚感覺就淨系食緊舊粉團果對眼睛(紅豆)硬到呢士多啤梨🍓酸到盲人都開眼睇佢裝潢其實都幾好呀,我覺得幾舒服但系服務員系長期背住唔會理你本身好清靜,都會聽到其他客細細聲傾計,點知突然黎左唔知幾多個客嘈過大排檔,哩樣野餐廳未必控制到,但作為客人都應該檢點下整體黎講今餐貴得黎唔好食之餘有啲失望,所以真系希望越大失望越大
同2隻🐒去MegaBox 玩

漁牧混豬1/4
配上3個醬
芥末醬.抹菜醬🍵海鮮醬🦐
乳豬下面墊左糯米飯系底
豬仔都好脆,糯米飯都好入味

清江魚-麻辣味
魚肉質鞋,一啲都唔滑
個汁杰到可以用漿黎形容

個麵粉好厚
感覺就淨系食緊舊粉團
果對眼睛(紅豆)硬到呢
士多啤梨🍓酸到盲人都開眼

睇佢裝潢其實都幾好呀,我覺得幾舒服
但系服務員系長期背住唔會理你
2021-10-11
用餐时段
2021-09-24 1397 浏览
中秋節翌日,我們去了九龍灣MegaBox買傢俬。未婚夫駕車時,要我幫忙找餐廳,他說他費盡九牛二虎之力,也不及我隨意去覓食⋯ 這一點是真的。我連openrice也沒打開,只是在停車場不斷上去16樓之際(媽啊,難怪未婚夫說網上也有討論過這個停車場有十幾層之特別),我看到了漁牧的廣告(雖然online廣告盛行,戶外廣告也會吸引到潛在客人喔)其實我是看到了烤魚相信烤魚會美味!可惜未婚夫不太喜歡吃辣,而不辣不好吃呢!而且有超值午餐想不到在商場裡,環境寬敞的餐廳中,也有低於HK$100一餐,包飲品!而且是特色飲品!左邊那杯是他喝的梅子冰茶;右邊那杯是我喝的凍柚子蜜非常大杯!是可以坐2小時慢慢喝的size!每位茶錢$13!有點貴 有中國茶之餘,也有花茶!他最愛普洱,我就喝幫助恬靜寧神之玫瑰花茶 他不知道可以一人一壺哈哈,他見識少!不過我點了的酸菜魚⋯⋯是我吃過最差口感的不是軟熟的魚肉!似是鱔的爽口感,我問店員是什麼魚,她說「釣魚」⋯⋯⋯🎣總之,就吃不下去未婚夫這碟揚州炒飯就似模似樣,不過這類型的炒飯,我會比較喜歡去茶餐廳吃,更有鑊氣!lunch set價錢便宜,環境寬闊,我也會再給機會這間餐廳,但就
中秋節翌日,我們去了九龍灣MegaBox買傢俬。

這一點是真的。

其實我是看到了烤魚

相信烤魚會美味!可惜未婚夫不太喜歡吃辣,而不辣不好吃呢!

而且有超值午餐

左邊那杯是他喝的梅子冰茶;右邊那杯是我喝的凍柚子蜜

非常大杯!是可以坐2小時慢慢喝的size!

每位茶錢$13!有點貴
他不知道可以一人一壺
哈哈,他見識少!

不過我點了的酸菜魚⋯⋯是我吃過最差口感的

不是軟熟的魚肉!

似是鱔的爽口感,我問店員是什麼魚,她說「釣魚」⋯⋯⋯🎣

總之,就吃不下去

lunch set價錢便宜,環境寬闊,我也會再給機會這間餐廳,但就不可能是酸菜魚了!

2021-09-22