2024-03-15 93 浏览
今天和老公去沙田新城市廣場hea,午餐完後,他要去食糖水😂,便來到老字號的甜品店,很快職員便安排入座。點了一份綠豆沙仙草芋圓(凍)👉第一口已感到臭草味道👍綠豆沙不太甜,芋圓不彈牙,仙草一般,份量也較其他甜品店少。之前在西貢區食過,感覺也是麻麻地,現在也沒有改進,也許賣的是老字號人情味🤩。

點了一份綠豆沙仙草芋圓(凍)

2024-03-15
用餐时段
下午茶
2023-12-02 210 浏览
甜品不過不失,紅豆沙有啲水唔夠沙,但店員就好差啦!張枱好細,整體坐得唔舒服,店員上甜品時整跌我地個袋,sorry都無句,仲講大話話無掂過個袋😂,好笑啦個袋會無啦啦跌既!
甜品不過不失,紅豆沙有啲水唔夠沙,但店員就好差啦!
2023-12-02
2023-08-22 407 浏览
好耐無食滿記甜品,典型連鎖甜品店,主打楊枝甘露、椰皇類糖水,味道中規中矩,但就肯定唔會出錯。餐廳都幾多人排隊,所以長期都好忙,員工服務態度尚可接受。楊枝甘露經典港式糖水,有芒果又有西米,而且酸酸甜甜啱囇夏天食。

餐廳都幾多人排隊,所以長期都好忙,員工服務態度尚可接受。

2023-08-21
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 楊枝甘露
2023-07-18 354 浏览
#20230709 🤍📍 滿記甜品 @fullhousedesserts 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓704A號舖 🍽️ 旺角|深水埗|西貢|上環|將軍澳|尖沙咀|大嶼山均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#榴槤白雪仙草 $53💭 啲榴槤肉好似球雪糕咁大🤩食得出有啲榴槤絲係入面都算真材實料,仙草滑嘟嘟,基本上配咩都好食😋不過嫌佢個雲尼拿汁勁多冰,🐷都無乜食到就放左係度,如果個汁可以自由配啲糖水咁就正.#芝麻糊綠豆沙 $31#湯圓 #黑芝麻 +$14💭 芝麻糊溝綠豆沙睇落好似好夾咁,不過芝麻太濃完全蓋過左綠豆沙既味道,湯圓正正常常,唔難食但亦唔係特別好食🙈唯一要讚係個上菜速度,手機落完單唔使一分鐘就上齊晒啲野📱極快手.#沙田美食 #🐷在沙田 #旺角美食 #🐷在旺角 #深水埗美食 #🐷在深水埗 #西貢美食 #🐷在西貢 #上環美食 #🐷在上環 #將軍澳美食 #🐷在將軍澳 #尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #大嶼山美食 #🐷在大嶼山 #🐷_食
#20230709 🤍
#榴槤白雪仙草 $53

#芝麻糊綠豆沙 $31
#湯圓 #黑芝麻 +$14

2023-07-08 302 浏览
行開新城市想食糖水,就得滿記甜品可以揀🥹零山芒果西米露(配芒果雪糕)小丸子,芒果唔甜,芒果汁偏淡,小丸子我都係鐘意白色個款多d,呢款口感麻麻,整體黎講覺得都唔好味👎雪山椰汁紫米露仙草配雲呢嗱雪糕,仙草好淡冇乜味,好似食緊啫喱咁,個紫米露就幾好,配埋雪糕食不錯。呢個麻薯好好食👍👍👍個麻薯凍冰冰,有牛奶香味,我地揀左oreo味,相當之夾!不過滿記甜品芒果口味既甜品小左好多,而且芒果味既產品都唔太好食。
行開新城市想食糖水,就得滿記甜品可以揀🥹
零山芒果西米露(配芒果雪糕) 小丸子

雪山椰汁紫米露仙草配雲呢嗱雪糕

鮮奶 麻糬(oreo味)

鮮奶 麻糬(oreo味)
2023-05-07 410 浏览
新城市接近得滿記一間糖水舖,冇乜選擇之下想食糖水的我和朋友們食完晚餐就去了。選擇都幾多,但我有個迷思係,西哥明明大家都知道滿記出名嘅係芒果pancake同埋榴槤班戟,但係佢大大隻字寫住招牌芋圓,佢幾廿年前開始出名嘅時候根本就冇芋圓流行。所以個人覺得佢似跟風多啲。講番糖水,我哋叫咗兩個熱嘅糖水同埋一個凍嘅有雪糕嘅甜品。包括有椰汁紫米露配小丸子,杏汁燉雪耳桃膠,仲有個冰類。紫米露香甜,小丸子有驚喜,雖然綠色同黃色有啲怪😂。杏汁糖水香滑,呢個糖水養顏滋補!
2023-03-02 332 浏览
去过两次,第一次雪山榴莲好好味,冻奶口感不错!但是第二次芒果芋圆绿豆沙好难食,味道有点奇怪,踩雷!QAQ服务一般,店内比较拥挤吵闹,建议点外卖,不过外卖口感会差好多I have been there twice, the first time the snow mountain durian is delicious, and the frozen milk tastes good! But for the second time, the mango taro ball mung bean paste was so unpalatable, the taste was a bit strange, it was thunderous! QAQ service is average, the store is crowded and noisy, it is recommended to order takeaway, but the taste of takeaway will be much worse
2022-12-28 382 浏览
椰汁紫米露小丸子$39好味指數:9/10熱辣辣♨️嘅紫米露,入面除咗有紫米之外,仲有西米,粒粒芋頭,食落濃厚嘅🥥椰汁味,但唔會過甜非常之好。另外七彩繽紛嘅🍡小丸子亦都好好😬咬口好煙韌,令到成碗糖水口感值👍🏽加分,冬天食暖笠笠。海底野白雪黑糯米$39好味指數:9/10用咗椰汁🥥冰🧊打碎做底,呢一款嘅椰汁味比剛剛嗰款更加濃郁,表面鋪滿左好多塊海底椰片,咬落好有椰香😌味,而且好爽口,同個椰汁好夾。另外仲有兩大球嘅🌑黑糯米🌑,黑糯米入邊有好大粒嘅芋頭粒,成個糖水都好有口感,非常潤肺🫁。
椰汁紫米露小丸子
好味指數:9/10

海底野白雪黑糯米
好味指數:9/10

2022-12-10 266 浏览
間鋪個位已經細,四個人一張枱已經夠細,價錢唔算特別平,叫個芒果燉奶,個盤入面仲有個盤,一半都無。個奶勁奇怪,有化學味,啲芒果連味都無,又有啲奶粉粒係中間。零推介。
2022-10-05 347 浏览
📍Friend  子聚腳小天地📍難得紅假,同班Friend 子落左西貢岀海曬到傻🥵不過超開針😝出完海,食完飯梗係要搵間糖水舖坐低聚下腳,傾吓計🤓嚟到沙田新城市廣場7樓嘅滿記甜品一去到,原來要等位不過好彩等咗5分鐘都有位呢一間滿記都算大間,但係晚晚爆場一得4人叫左4個糖水木瓜雪耳糖水 - 暖笠笠,好滋潤🥰芒果雪白黑糯米 - 椰汁同黑糯米嘅甜度啱啱中和,芒果甜得黎小小酸,剛剛好🙈楊枝甘露 - signature甜品,無得輸🤤雲呢拿雪糕併紫薯芋圓 - 呢一個少甜,但係都好好食😆📍Address📍: 香港沙田新城市廣場一期7樓704A號舖 📞Phone📞: 2602 6366
📍Friend  子聚腳小天地📍

難得紅假,同班Friend 子落左西貢岀海
曬到傻🥵不過超開針😝

出完海,食完飯
梗係要搵間糖水舖坐低聚下腳,傾吓計🤓

嚟到沙田新城市廣場7樓嘅滿記甜品
一去到,原來要等位
不過好彩等咗5分鐘都有位
呢一間滿記都算大間,但係晚晚爆場

一得4人叫左4個糖水

木瓜雪耳糖水 - 暖笠笠,好滋潤🥰
楊枝甘露 - signature甜品,無得輸🤤
雲呢拿雪糕併紫薯芋圓 - 呢一個少甜,但係都好好食😆

📞Phone📞: 2602 6366
2022-09-12 267 浏览
已經好耐無食過滿記,今次因為夜晚唔太餓唔想食正餐,所以諗住去滿記食個甜品。原來而家已經無咗我以前成日食的芒果班戟同榴槤班戟,我聽到有個人來買外賣都問想買班戟,但個店員話已經停咗無再出。餐牌上的選擇比起以前少咗,我哋兩個人叫咗雪山芒果西米露小丸子、椰汁紫米露湯丸、咖哩3寶。花生湯丸的餡有啲乾,我係因為中秋想食湯丸而叫,有啲失望。除此之外,三樣嘢都係普通正常,唔難食又唔特別好食。不過沙田新城市真係糖水鋪都無幾多間選擇,所以呢間都係經常坐滿人。

2022-09-10
2022-08-24 294 浏览
記得最初食滿記就係喺西貢,佢哋嘅糖水每一款特別又好食,自從好多新進糖水舖出現後,滿記已經唔使排隊。。金露芒果布甸 $55其實即係楊枝甘露布甸版,布甸都夠滑,芒果汁香濃,芒果肉都多,夠冰凍好味。。紅豆沙仙草芋圓 $41紅豆沙起沙,芋圓煙靭,仙草分量剛剛好,但最可惜呢個甜品唔凍唔熱,而且上枱時,個糖水好似亂七八糟,大打折扣。因為呢度啲糖水價錢都唔平,要求當然高少少。

。金露芒果布甸 $55

。紅豆沙仙草芋圓 $41

因為呢度啲糖水價錢都唔平,要求當然高少少。
🔖 夏日熱辣辣,即刻去左沙田滿記甜品分店,位於新城市廣場 ,好易搵到 ,位置方便。 估唔到全場滿人,等咗大概10分鐘就入到了。 💬 天氣咁熱梗係要返d甜品醫下肚,解解暑啦! 我哋叫咗兩份甜品,一份係原塊芒果西米露,呢份甜品芒果味十足,味道唔會太酸,有一陣陣嘅芒果果甜味,配搭埋入邊嘅西米露,再加上浸住芒汁,一粒粒嘅西米都鎖住其汁,口感又淋又Q彈,兩個字:好爽! 💬 另一份甜品係鮮雜果涼粉,入邊有唔同嘅雜果包括奇異果、香蕉、芒果、西瓜,水果上面有提子乾做配料,加埋解暑嘅涼粉一齊食,又健康又涼快!而且兩份嘅苦澀味突出咗雜果嘅酸甜味,出色嘅配搭!📝 天氣成35度,一定要食甜品比自己身體休息同舒緩,而呢兩碗嘅甜品就比到我呢個冰涼嘅感覺,下次再試其他唔同甜品。

2022-07-03 225 浏览
今天吃完午餐覺得還未夠飽,心血來潮決定到滿記吃碗糖水。屈指一算,都差不多三年幾未去過滿記了,對上一次是去九龍灣德福廣場的分店,現在它都已經結業了。今日來到的新城市廣場分店是我第一次光顧,店舖不算大,但坐位舒適、光線柔和,是一個適合三五知己聚會的好地方。我點選了喜歡的腰果花生露另加黑糯米,還未開始吃,花生的香氣已經撲鼻而來,黑糯米的份量又夠多,而腰果花生露很幼滑,甜度適中,非常滿足!雖然一碗糖水的價錢跟正餐相差無幾,但那份甜蜜跟幸福感只有吃糖水甜品時才能感受得到!若然以廿多至四十元左右的價錢就可擁有這些令人喜悅的感覺,其實是完全值回票價。
2022-06-09
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 腰果花生露
同朋友去Dinner後,就去滿記食下甜品relax下啦!為求方便就去左滿記,其實都有一段時間無去過滿記.....我地叫左2款雪山芒果西米露小丸子同幅相差好遠播小丸子數量得3,4粒芒果份量又少芒果汁又淡係唯一西米可讚嘅,夠爽身價錢要成$57完全唔值比這個價錢桃膠鮮果茶又一”違反商品說明條例”(幅相)得1,2粒蘋果,好少桃膠我叫少甜,但就好酸,感覺飲緊熱情果水一樣只係熱情果份量多看來真係不用再Encore 此甜品店😵‍💫😵‍💫

我地叫左2款

雪山芒果西米露小丸子
同幅相差好遠播
小丸子數量得3,4粒
芒果份量又少
芒果汁又淡
係唯一西米可讚嘅,夠爽身
價錢要成$57
完全唔值比這個價錢

桃膠鮮果茶
又一”違反商品說明條例”(幅相)
得1,2粒蘋果,好少桃膠
我叫少甜,但就好酸,感覺飲緊熱情果水一樣
只係熱情果份量多

看來真係不用再Encore 此甜品店😵‍💫😵‍💫