2024-02-18 23 浏览
今日行過尖沙咀去了港威商場3樓的cookedDeli by city super,知道他們即將結業去懷緬一番。到滿記甜品吃個dessert ,沒有特別去選,見到#18精選推介「招牌仙草芋圓」那就這個吧!加了芒果豐富一點,付款時服務員說做埋明天咋,之後要去第二區的店舖幫襯!滿記的甜品好多時也能保持水準,雖然價錢偏貴,但係都有好多捧場擁躉。

今日行過尖沙咀去了港威商場3樓的
cookedDeli by city super,
知道他們即將結業去懷緬一番。

到滿記甜品吃個dessert ,
沒有特別去選,見到#18精選推介
「招牌仙草芋圓」那就這個吧!
加了芒果豐富一點,
付款時服務員說做埋明天咋,
之後要去第二區的店舖幫襯!

滿記的甜品好多時也能保持水準,
雖然價錢偏貴,
但係都有好多捧場擁躉。
Honeymoon Dessert serves various traditional and modernized hk sweet soups 🥣 the location in Harbour City is located in cookedDeli, the food court of City Super❗️滿記甜品有各種傳統同新派港式糖水 🥣 海港城分店係City Super ❗️美食廣場 cookedDeli 裏面🐚 招牌仙草芋圓 signature grass jelly with taro balls HKD$42招牌馬蹄白珍珠好精緻 做到珍珠一樣晶凝通透 有啲似西米包住粒馬蹄 🦪 外邊稍為彈牙 裏邊清爽仙草做底 清涼滑溜三色芋圓煙韌軟糯 每款味分明🤍 芋圓有芋頭天然甜💜 紫薯圓味道香濃💛 地瓜圓有番薯清香黑珍珠 煙煙韌韌 不會偏腍 🧋消暑做甜品一流 但真係太細碗 偏貴 🙈

招牌馬蹄白珍珠好精緻 做到珍珠一樣晶凝通透
黑珍珠 煙煙韌韌 不會偏腍 🧋
消暑做甜品一流 但真係太細碗 偏貴 🙈

招牌仙草芋圓
2021-10-11 726 浏览
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻    💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數:👍🏻🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻    🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai.lok去完citysuper購物後,想搵個地方休息下,就走左入food court食下野。滿記應該大家都聽過,雖然款式口味唔多,但勝在每款野都有。杏汁桃膠芋圓 ( $39 )榴槤忘返 ( $57 )除左寫食評,都要介紹俾大家,桃膠真係營養豐富食物,所以每次都會叫桃膠,雖然滿記啲桃膠就細粒啲,但加埋芋圓有啲咬口,成件事就好夾。榴槤忘返,大大舊榴槤肉,但份量就唔係好多。
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數:👍🏻
🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai.lok去完citysuper購物後,
想搵個地方休息下,
就走左入food court食下野。

滿記應該大家都聽過,
雖然款式口味唔多,
但勝在每款野都有。

杏汁桃膠芋圓 ( $39 )
榴槤忘返 ( $57 )
杏汁桃膠芋圓 + 榴槤忘返

除左寫食評,都要介紹俾大家,
桃膠真係營養豐富食物,
所以每次都會叫桃膠,
雖然滿記啲桃膠就細粒啲,
但加埋芋圓有啲咬口,成件事就好夾。

榴槤忘返,大大舊榴槤肉,
但份量就唔係好多。
2021-10-09
杏汁桃膠芋圓 + 榴槤忘返
2021-06-21 432 浏览
在海港城行完街之後🛍️🛒,入citysuper買零食😙, 順便到滿記甜品吃碗糖水😆,✨椰汁紫米露$33、 ✨雪山紅豆涼粉$41。 椰汁紫米露好稀😅,味道又淡, 芋頭得兩小粒。雪山紅豆涼粉比較好, 份量充足, 味道正常😉。感覺以前滿記甜品比現在好🤔, 之前食過幾間分店的質素大不如前, 要努力改進一下💪🏻。滿記甜品地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓cookedDeli by city'super

滿記甜品
椰汁紫米露$33、 雪山紅豆涼粉$41

椰汁紫米露

雪山紅豆涼粉

2021-06-20
2021-03-17 368 浏览
I tried to order a dessert. The cashier was busy and told me to return in 10 minutes. I returned after 10 minutes and the counter was still closed. I politely asked whether I should continue waiting, and the cashier literally shouted at me, saying that she was busy. If the shop is short-handed, they should just politely tell customers that they would not take new orders until further notice. They should not tell customers to come back in a few minutes and then rudely dismiss them when cust

If the shop is short-handed, they should just politely tell customers that they would not take new orders until further notice. They should not tell customers to come back in a few minutes and then rudely dismiss them when customers are just strictly following what they said.

I do not expect much from a food court, but neither do I expect myself to be yelled at either !
2020-02-29 569 浏览
去完City Super , 例牌去一去滿記食甜品,見到佢哋出咗九份芋圓一系列既甜品,即管試吓.有驚喜! 多料,但如果芋蓉不太甜,可能更正.下次可以再試😋不太差,快食之選.
去完City Super , 例牌去一去滿記食甜品,
見到佢哋出咗九份芋圓一系列既甜品,即管試吓.
有驚喜! 多料,但如果芋蓉不太甜,可能更正.
下次可以再試😋不太差,快食之選.

仙草芋圓
仙草芋圓
2020-01-06 307 浏览
食完飯梗係去食糖水啦,指定動作哈哈哈!!! 喺附近食完飯想搵間普通糖水食下,咁啱就入咗去。 坐低嗰陣都覺得舒服因為室內設計都好新潮。 員工服務態度都好好,滿面笑容……………………………… 呢個餐牌見到好多選擇 ,雖然唔可以話全部都好精緻,但都不過不失。喺尖沙咀嚟講,係一間值得去嘅餐廳。性價比高,而且水果都新鮮, 一定要試嘅朋友都覺得好好食, 而且係連所店嘅,質量有保證 ,食得出同出面普通甜品舖 分別。最開心嘅係可以喺尖沙咀,食到甘嘅質素,絕對比出面嘅質素好 ,而且食落都唔會好甜 ,口咁啱啱好。 環境都比較適合朋友聚會。 地點方便亦好方便,食完嘢出去行下都仲得。 員工態度都好有禮貌………… 總體嚟講係值得推薦,之後會再返去食㗎哈哈
2019-10-09 254 浏览
獵狗好久無食過滿記不好食的除左個雪糕🥺Side$$四十幾嫁都要🥺
獵狗好久無食過滿記

不好食的除左個雪糕🥺
Side$$四十幾嫁都要🥺
2019-03-20 389 浏览
想吃甜品 本來在昂坪店就想吃滿記,但那邊人手少顧客多,等了一會服務員還沒空來點單我們就走了。海港城店就是更隨意,還可以買其他店的食物找位置一起吃。 三款味道都很好,雪山楊枝甘露就是加冰淇淋嘛,我選了抹茶味,很濃郁,楊枝甘露很完美 桃膠火龍果茶是新品。味道也很好,量都很足。 雪山仙草芋圓 裡面品種很多,也算新品。 服務員態度很好。 找了個勉強帶窗的位置,看到一點海
2019-03-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
$40 (宵夜)
2019-02-20 354 浏览
天氣有啲濕熱,食完晚飯之後想食一啲清新嘅甜品,咁就叫咗楊枝甘露。楊枝甘露10分出色,雖然係連鎖店,但清甜不膩又爽口,入邊嘅西柚同埋沙田柚都非常爽口多汁,酸甜中略帶少少苦澀味,唔會話好梅好澀,芒果好甜好香,西米又夠彈牙,連鎖店食到呢種質素嘅楊枝甘露實在太驚喜啦!雖然佢唔夠濃稠有少少稀,分量又唔算多,但係總結嚟講都覺得非常唔錯!同時試左朋友嘅芝麻糊,熱芝麻糊係飲完暖粒粒,質地濃稠香滑,都唔錯但就偏膩同甜左少少啦~
楊枝甘露
楊枝甘露
2017-05-29 2051 浏览
晚飯後去吃糖水是很合理的事 (肥胖合理化) ,而作為海港城的常客,我跟家人經常去 Citysuper 的foodcourt 裡的滿記吃甜品。今天一整天也在吃,沒有吃過蔬菜水果,我只想清清腸胃,所以叫蔬果汁吧。本來想要紅菜頭汁,收銀員説什麼也賣光了,只剩下蘋果 + 雪梨 + 蕃茄。原來很解喝,水果夠新鮮所以連糖也不用加。家人點了紅豆沙湯丸,質素還是保持水準。紅豆也很多。爸爸最喜歡吃焗荔茸西米布甸,但很盪所以要小心點吃。

家人點了紅豆沙湯丸,質素還是保持水準。紅豆也很多。
紅豆沙湯丸

爸爸最喜歡吃焗荔茸西米布甸,但很盪所以要小心點吃。
焗荔茸西米布甸

2017-05-28
紅豆沙湯丸
焗荔茸西米布甸
2017-05-09 579 浏览
我和家人在海港城晚飯後還常吃點甜,便記起商場的 citysuper foodcourt 裡有滿記,二話不説便來了。熱杏仁蓮子雪耳真是一流!本身我也很喜歡吃杏仁茶,今天見到杏仁蓮子雪耳的廣告牌放在收銀處,便點了試試。結果當然沒有令我失望。杏仁味非常重,有數舊大大的雪耳,還有蓮子和紅棗。很有滋潤的感覺。可惜最後那粒蓮子吃到了苦味。熱盪的芝麻糊配上冷冷的豆腐花十分合拍,芝麻糊味道很濃,豆腐花也很嫩滑。最可笑的是吃完後滿嘴和牙齒也是黑色的!記住吃完後要渴水和抹嘴哈!

杏仁蓮子雪耳

芝麻糊豆腐花
2017-05-07
$38 (宵夜)
杏仁蓮子雪耳
芝麻糊豆腐花
2017-03-26 1140 浏览
我剛剛食完晚餐,但感覺仍然空虛,食埋甜品就是完美的結局, 來到滿記, 我一定要食榴槤班戟, 榴槤清香撲鼻, 榴槤加cream, 又香又滑,大大件, 真係想叫多一份! 榴槤班戟 2 件 ($36)👍👍👍👍👍楊枝甘露楊涼粉 ($40) 👍👍👍我覺得份量好少, 但芒果好甜, 好新鮮,西米彈牙, 西柚好清香但帶酸, 但配上涼粉,都是一個不錯的選擇 !由於店鋪狹窄,亦是時放工時段, 等了半個多小時! 但總括來講, 甜品不錯, 只是份量少了一些 !

榴槤班戟 2 件 ($36)👍👍👍👍👍
楊枝甘露楊涼粉 ($40) 👍👍👍

外卖自取
2016-10-09 1523 浏览
濕平濕到累累地,想飲杯嘢,又怕肥,竟然在滿記糖水舖見到西油汁,仲係鮮搾,又成個起,於是決定飲西柚汁。18元外觀不錯,附送飲管,仲有西式湯羹一隻,方便你把西柚肉刮出原。這個西柚尚算多汁,都好酸,但最後連西柚肉也吃完。
外觀不錯,附送飲管,仲有西式湯羹一隻,方便你把西柚肉刮出原
這個西柚尚算多汁,都好酸,但最後連西柚肉也吃完。
2016-10-09
2016-06-07 1552 浏览
謝謝好友既晚飯,所以我請佢食甜品近近地行左過隔離街 就入左滿記見到佢新推出左個燉奶我同朋友就一人叫左一個燉奶 我叫左個凍 朋友叫左個熱我先食左凍...一食落去有奶味...但勁甜再試朋友既熱燉奶食完,無言.....無味......UM...下次唔好試新野 -0-
謝謝好友既晚飯,
所以我請佢食甜品

近近地行左過隔離街 就入左滿記

見到佢新推出左個燉奶
我同朋友就一人叫左一個燉奶
我叫左個凍 朋友叫左個熱

我先食左凍...一食落去有奶味...
但勁甜

再試朋友既熱燉奶
食完,無言.....無味......
UM...下次唔好試新野 -0-
燉鮮奶
2016-06-06
$32 (其他)