2016-08-30 282 浏览
小店宜加冇左cake食lu 咁唯有食其他吧~原來小店係滿記下既集團來的朱 古 力 雲 呢 拿 厚 班 戟 $58(下午茶,原價$68)尼個班戟睇相實在太吸引啦睇相好邪惡好爆醬但好一個非常貨不對辦😩圖片只供參考😩同相差好遠啊好彩味道算唔錯 好似雞蛋糕咁鬆軟唔厚實 所以好易ko一個😝配埋雪糕同香蕉食幾正啊

小店宜加冇左cake食lu 咁唯有食其他吧~
原來小店係滿記下既集團來的
好彩味道算唔錯 好似雞蛋糕咁
鬆軟唔厚實 所以好易ko一個😝
配埋雪糕同香蕉食幾正啊
2016-08-08 261 浏览
YOHO MALL多咗唔少食肆,其中一間甜品舖就係滿記旗下嘅年青品牌SWEETISH,裡面好多甜品都同滿記差不多,有幾款就係SWEETISH限定。一場嚟到,當然要叫一啲出名食唔到架啦。榴槤芝士薄餅餅底係脆餅,好多榴槤肉鋪面,份量好多,榴槤味香濃,加上上面焗咗一層芝士,多咗咸香,冇諗過榴槤會同芝士味道咁夾。最鐘意係每一啖都有好濃郁嘅榴槤果香,所以都係好好食呀

2016-07-05 210 浏览
[#滿記upgrade版🍧]滿記新線-Sweetish想黎好耐 尋晚先第一次黎😈[💛Earl grey Angel $45]我點左伯爵茶味既天使蛋糕👼🏻蛋糕夠哂鬆軟但伯爵茶味可以再濃d☕️性價比唔高[💛榴槤班戟(2件) $34]朋友愛榴槤獨食榴槤pancake🤓🤓其實我黎係想食香蕉榛子朱古力pizza但朋友太飽食唔落😢唯有下次🤔🤔

[#滿記upgrade版🍧]

其實我黎係想食香蕉榛子朱古力pizza
但朋友太飽食唔落😢
唯有下次🤔🤔

2016-06-19 155 浏览
叫左半份窩夫 賣相滿分 士多啤梨新鮮 店員好貼心話半份窩夫有兩球雪糕就無cream係上面 全份就有cream但得一球雪糕 可惜窩夫係涷既 絕對談不上外脆內軟 好明顯係唔新鮮 雖然叫半份 都預左一定係"一係新鮮整你個份 然後下一個叫半份既人就唔新鮮" or 調翻轉 真係睇你彩數 但係我致少期望你會整番熱囉 而味道普通 無話蛋唔蛋味 我完全食唔出 所以 坐得舒服 窩夫平平 店員會貼心俾杯暖水我 又好有禮貌 我估大部分價錢係俾左個服務同環境度🤔

滿記中式甜品食得多, 西式就真係未試過, 今次專誠走入元朗Yoho 試新嘢.平日到Sweetish by Honey Dessert, 未見人龍排隊, 裝橫以木為主, 很有自然的感覺, 服務員不會在你身邊 “監視”著你, 喜歡這樣的舒服.看到櫥櫃中的蛋糕, 太美了! 整個彩虹蛋糕靚到唔捨得食, 於是點了彩虹蛋糕一件, 鬆軟不膩, 層與層之間, 夾著鮮果, 好smooth的忌廉夠輕夠滑, 甜度適中, 不太甜.再來一個鮮雜果薄餅, 賣相真的很靚, 雜果大大粒, 真材實料, 香脆餅底, 一試難忘 (因本人喜歡食薄薄+卜卜脆的餅底) , 食多幾塊也不會飽.飲品呢~ 見食評中很少提及, 就等我試試Ice Cube Coffee 告訴大家啦! 賣相又係不錯呢! 將咖啡雪成四方冰塊, 倒入暖暖的杏仁茶 (除了杏仁茶外, 還有豆漿, 牛奶選擇), 當杏仁茶倒入咖啡冰塊中, 讓咖啡味輕輕滲出來 (溶化中), 每一口都有清新的杏仁味道, 但杏仁味並沒有蓋過咖啡的香味, 很match的配搭, 品嚐期間, 還巧遇靚仔咖啡師 ^0^ 大家真的要試試Ice Cube Coffee喔!這個凍咖啡還搭上了一塊東京必買
彩虹蛋糕
彩虹蛋糕
鮮雜果薄餅
鮮雜果薄餅
Ice Cube Coffee (杏仁茶咖啡)
這個凍咖啡還搭上了一塊東京必買手信之Tokyo Milk Cheese Factory芝士曲奇, 曲奇餅中夾著一層厚芝士, 外層曲奇餅口感鬆化, 喜歡食芝士的朋友, 相信會鍾意! 很細心的配搭, 咖啡+曲奇餅. LIKE
總括來說, 喜歡相機食先的朋友們, 要去Sweetish啦! 不過, 不能影太久, 否則不好食了!
2016-06-08
2016-06-11 173 浏览
新開的甜品店,滿記的Young look 版!裝修簡約,除了有西式的甜品,亦有保留傳統的!宇治金時窩夫半份$48窩夫有點硬,不夠鬆軟,雪糕只是過下囗隱,綠茶味吾太出眾!蜜塘派對$68成品像個小型蛋糕,賣相很討好!底層系蛋糕,中間系忌廉,再舖上生果,味道不錯哩!甘露飄雪(配綠茶雪糕)$43就是楊枝甘露, 柚子同芒果份量都不太多,較稀!除了甜品外,亦有日本來的cheese cake賣!
新開的甜品店,滿記的Young look 版!
裝修簡約,除了有西式的甜品,亦有保留傳統的!
宇治金時窩夫半份$48
窩夫有點硬,不夠鬆軟,雪糕只是過下囗隱,綠茶味吾太出眾!
蜜塘派對$68
成品像個小型蛋糕,賣相很討好!
底層系蛋糕,中間系忌廉,再舖上生果,味道不錯哩!
甘露飄雪(配綠茶雪糕)$43
就是楊枝甘露, 柚子同芒果份量都不太多,較稀!
除了甜品外,亦有日本來的cheese cake賣!
2016-06-09
其他
  • 蜜糖派對
2016-06-04 188 浏览
突然的滂沱大雨總會殺人一個措手不及 幸好今天能趕在大雨前踏入商場裡避雨 就只好不顧卡路里來吃個豐富的榴連下午茶-說到榴連甜品 實在不得不提滿記 多款榴連甜品出色得令人留下深刻印象Yoho Mall 為元朗人帶來了滿記旗下的Young Line - Sweetish by Honeymoon Dessert-榴連芝士薄餅 ($48)這個可謂是這裡的人氣甜品 幾乎每枱都會點剛上檯 榴連香味撲鼻 令人期待不已昨天的影片可見芝士亦有拉絲的效果薄餅亦烤得十分香脆 下刀的一刻亦有「卡卡」聲榴連和芝士均是濃味的食材 還沒有吃的時候 我還在想會不會不搭不過吃過第一口後 這個念頭便打消了 兩者像是互相融合了 沒有違和感不過吃多可能會有點膩 二個人吃就比較好-榴連雪山 ($46)光是看到那一整球榴連肉 口水就已經流出來雪糕可自由選擇口味 我們選的是香草味碗內類似刨冰的冰塊有著濃濃的忌廉 配上榴連肉 實在令人吃不停夏日炎炎 這個甜品正好是消暑解渴良品-榴連奶昔 ($36)吃過兩道有著濃濃榴連香氣的甜品 再喝這個可算是失色不少 榴連味不濃 可能單喝會比較好不過作為榴連迷 對這個則有點失望 我期待的會是比較重榴
榴連芝士薄餅 ($48)
這個可謂是這裡的人氣甜品 幾乎每枱都會點
剛上檯 榴連香味撲鼻 令人期待不已
昨天的影片可見芝士亦有拉絲的效果
薄餅亦烤得十分香脆 下刀的一刻亦有「卡卡」聲
不過吃多可能會有點膩 二個人吃就比較好
榴連雪山 ($46)
光是看到那一整球榴連肉 口水就已經流出來
雪糕可自由選擇口味 我們選的是香草味
夏日炎炎 這個甜品正好是消暑解渴良品
榴連奶昔 ($36)
不過作為榴連迷 對這個則有點失望 我期待的會是比較重榴連味
2016-06-01
2016-05-27 174 浏览
先一排同女朋友特登入去元朗依度食蛋糕,原因係真係好靚,女朋友見到好開心蛋糕櫃的蛋糕很吸引,於是就選了較少人食過而又吸引的 Rosa Angel Cake($45), 玫瑰味好香,2塊花瓣像薯片脆又甜,蛋糕質感鬆軟,忌廉略嫌有點厚,但整體黎講真係唔錯

2016-05-20 233 浏览
屋企樓下,開了新面孔的滿記,唔駛走遠路有甜品吃,其實幾開心。點了$21的蓮子陳皮紅豆沙糖水,咁普通嘅甜品,本應正正常常就可以。我無叫走蓮子同陳皮,但送上枱係一杯齋紅豆沙,話佢哋知無蓮子,佢哋比返兩粒我,不過杯嘢好甜。最後勉強地食下去...只係想講租貴,唔介意你貴一點,但唔該比d質素。
2016-05-11 1220 浏览
連吃兩天百樂潮州酒樓後,翌日飲茶後終於抽到胃口及時間拜訪旁邊的 Sweetish 了!小店全名Sweetish by Honeymoon Dessert,故名思義是滿記甜品的副線,由裝修已可見是走較年輕的路線,在傳統甜品糖水基礎上,新增不少新式甜品。店內有著不少新款蛋糕,樣子可人但未能勾起甜魔媽媽想試的意欲;反而對另一邊有 Tokyo Milk Cheese Factory 的曲奇、蛋糕擺售很感興趣!不過小店才新開,當天還未開始供應。當日連楊枝甘露也未有供應,唯有改點 白雪黑珍珠 ($34),這款屬於滿記的招牌糖水之一、質素有一定保證,加上以較特別的碗杯呈上,配上木匙,特別有風味。給照片騙了,點下這 草莓忌廉厚班戟 ($68),一試,我呸!那裡是班戟,根本就是海綿蛋糕充的,而且蛋糕既甜膩又乾涸,士多啤梨雪糕又不夠分,除了賣相美根本一無是處。還好接著的 抹茶茶凍 ($35) 還不錯,雖然主角的茶凍質素並不出色,難與 中村藤吉 相比,但小丸子相當煙韌,紅豆又不會過甜,加上清新的抹茶雪糕,以此價位算收貨了。而這天最滿意的,其實是 榴槤芝士薄餅 ($48)。滿記始終以榴槤起家(它的榴槤班戟扭轉
白雪黑珍珠
草莓忌廉厚班戟
抹茶茶凍
而這天最滿意的,其實是 榴槤芝士薄餅 ($48)。滿記始終以榴槤起家(它的榴槤班戟扭轉了我對榴槤的成見,慢慢變得喜歡這水果!!),這款榴槤芝士薄餅也香濃味美,香脆的批邊以及好玩的分割方式,亦為這款甜品加分,值得一試。
榴槤芝士薄餅
這頓其實只有4大2小吃(其他人包括老公一早飲茶後離開),埋單後(場內不設加一,可付八達通)也是時間送睡夢中的囝囝回校上堂了!
2016-05-07
白雪黑珍珠
榴槤芝士薄餅
朋友介紹下就黎試下,佢所有既裝修 冇論餐牌定d食物,都做到好新派既甜品咁。。的確係新鮮既,令人想入去試一試,去到就發現原來佢係滿記旗下既西式甜品店,打破佢做中式甜品既形象。當然呢到既甜品都有中式糖水,但八成都係以西式為主。當然價錢絕對係平民價,當然味道就冇話好大驚喜。加上去到個陣,本想叫pancake又話賣晒,叫個pizza又話冇晒,但個陣只係三四點時間,的確唔係太接受到咩都冇既感覺,所以比我既感覺有小小差。最後只叫左個雜莓既乳酪同冰咖啡的確個咖啡咁整係有d綽頭,係幾新鮮,而且又比,三十蚊唔洗,對咖啡要求唔高,都可以飲下既,因為佢係將咖啡變成冰粒要用band左既熱cream加落去再飲。。個雜莓乳酪,佢好似用左卡樂b牌既個隻有生果乾果仁穀物粟米片,再加vanlia既乳酪再加雜莓,再配番honey,其實佢個乳酪偏少,而且好淡口,其他材料就比較多,所以似食生果多過食乳酪。。。只要生果新鮮既,味道唔會差得去邊。對我黎講佢既賣相係吸引,但味道係普通,但勝在價錢抵,所以唔洗排隊既都會再去食既。。
最後只叫左個雜莓既乳酪同冰咖啡
2016-05-07
滿記旗下年青品牌 Sweetish琴日係yoho二期開幕嚕。開張第二日的下午就與他去左食個甜品下午茶。新店分開了兩邊,一邊係甜品堂食的位置。另一邊係售賣日本品牌Tokyo Milk Cheese Factory的芝士餅和蛋糕 (據說芝士餅要六月先開始有得買)。.店子以簡約的木紋裝潢為主,牆上放了些小盆栽點綴;不過坐位與坐位間確實迫狹,人多的時候冷氣唔多夠啊!.呢度除左滿記原有既甜品外,仲多左d相機食先既新甜品。好似窩夫、班戟、甜味薄餅和乳酪樽等,外面仲設有蛋糕櫃。.Earl Grey Angel $45有供應抹茶紅豆、士多啤梨、玫瑰、黑朱古力既天使蛋糕同一款芒果千層蛋糕,價錢都係約$45/件。食落蛋糕輕柔軟屬,帶有鬆軟的質感;面頭有少許忌廉伴著食,入口有陣陣天然伯爵茶的清幽香氣,好喜歡呢,一個人食一件不是難道。.甜蜜派對 $58圓形的蛋糕賣相鮮艷,面頭佈滿了一層忌廉和各款水果,水果入口幾甜,而且士多啤梨都幾大粒;基底係鬆軟既雞蛋糕,入口富蛋香。其實味道幾似傳統個種鮮果海綿蛋糕的變奏版,相信都好易聯想到係什麼味道,影相是不錯的,但覺得可以留肚試其他新款甜品。.榴槤芝士薄餅 $48這薄餅即
(據說芝士餅要六月先開始有得買)
Earl Grey Angel
Earl Grey Angel $45

甜蜜派對
甜蜜派對 $58
榴槤芝士薄餅 $48
這薄餅即叫即整,所以上到檯時係熱辣辣的,可其吸引!薄餅係用左餅乾做底,上面係榴槤肉同水牛芝士一齊焗,所以拉艷黎係有牽絲效果架,正!
咬落餅乾底脆卜卜,再黎係啖啖甘甜的榴槤肉,配搭埋咸香味重的芝士,實係幾好食啊,價錢唔貴,值得一試。
冰粒杏仁咖啡
冰粒杏仁咖啡 $28
他點的冰粒咖啡,店員會將翻熱了的杏霜和咖啡冰粒分開上。
待影好相後便淋上杏霜,他說杏霜的味道比咖啡重得多,雖然一路溶化的咖啡冰粒會帶點咖啡香,但味道卻不重,對於喜歡咖啡的他係有點失望。而且走左之後先發現比少左一塊跟咖啡的芝士餅,對於喜歡食呢款芝士餅的小妹回想起確實無奈。
Earl Grey Angel