2021-04-03 375 浏览
朝早返工前去搵間茶記食早餐。搵過西營盤幾間茶記,呢間算係無乜負評既餐廳。尤期疫情,最怕搵到唔乾淨既茶記之後又痾又嘔。入到去冷氣充足,有位,位都算乾淨,因疫情期有隔板隔住,唔會話食客之間坐得好近。算係人情味小店,老闆同老闆娘同幾位熟客係度吹水,招呼也有禮及周到。惟三文治不太理想,涵少,蛋乾;蛋牛治應該要滿溢,食到啖啖牛肉先叫好食。凍檸茶幾好飲。比多次機會呢間,所以唔俾負皮。建議去既話可以試下三文治以外既餐。就環境而言同乾淨度黎講算好過好多茶記。

蛋牛治餐

凍檸茶幾好飲。

就環境而言同乾淨度黎講算好過好多茶記。
2021-04-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
$30 (早餐)
2018-10-18 1296 浏览
今日唔使返工,去左一間平時冇機會去又想試嘅街坊小店,因為佢平日營業時間我放工佢已收鋪,今日終於試到了。叫左三樣。雞蛋煎腸粉,跟冷熱/飲:$30值得一試,蛋皮邊好香脆乾身,腸粉亦夠滑,加上香香的芝麻,味道不錯。沙嗲牛肉飽餐,跟冷熱/飲:$28用上熱狗包夾沙嗲牛,沙嗲牛唔會只得幾片,最緊要價錢又合理。咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔:$25唔會成碟汁,咖哩魚蛋彈牙,蘿蔔夠甜。哩喥個老闆走嚟傾計,講開佢以前喺余均益做嘢,所以對做辣醬都有一定研究,老闆仲介紹其出品嘅麻辣醬,老闆講下次記得要試下佢個麻辣醬。
雞蛋煎腸粉,跟冷熱/飲:$30
雞蛋煎腸粉
沙嗲牛肉飽餐,跟冷熱/飲:$28
用上熱狗包夾沙嗲牛,沙嗲牛唔會只得幾片,最緊要價錢又合理。
沙嗲牛肉飽

咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔:$25
唔會成碟汁,咖哩魚蛋彈牙,蘿蔔夠甜。
咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔

雞蛋煎腸粉
咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔
2018-07-07 723 浏览
訓醒洗完衫落街食,全間坐晒人,好多食客講國語,原來西營盤咁多內地人住😂不過非街坊難d食到 佢六半山門。廚房好似得一個人,樓面係老闆?落單收錢煮野食一腳踢。服務態度好好,有禮貌、三送車仔連野飲$35、飲品有自家沖制既蜜早蜜?!甜甜地幾潤❤️💃🏾送既份量都多、已經連續幾日食車仔麵😂😂呢間最平、味亦係中間。叫左酸齋大腸腩肉,其實全部都無咩味、腩肉好肥。但街坊價同好態度會再幫襯💕食完出面落雨😑又要洗過d衫..a高街面霸, b車仔麵之家 , c呢間, d永年, e鵝頸橋街市:價錢最貴a>b=d>c=e味道e>a>b>c>d
不過非街坊難d食到 佢六半山門。
廚房好似得一個人,樓面係老闆?落單收錢煮野食一腳踢。
叫左酸齋大腸腩肉,其實全部都無咩味、腩肉好肥。
但街坊價同好態度會再幫襯💕
食完出面落雨😑又要洗過d衫..
價錢最貴a>b=d>c=e
味道e>a>b>c>d
三送車仔
2018-07-07
等候时间
8 分钟 (堂食)
$35 (早餐)
2018-04-25 543 浏览
今日晏左食lunch但唔想湊米氣,揀左滿華堂食車仔麵。自選三餸包熱或凍飲都係35蚊都算幾抵!我揀左酸齋丶炆枝竹同埋腐皮卷搭油麵。湯底正常,而油麵ok唔會好腍。枝竹就反而硬左少少,腐皮卷雖則冇南記咁好食但都算唔錯,只係塊皮又係硬左少少。酸齋就有驚喜,咬落唔會成口都係汁,放左落湯又唔會走哂啲汁。好喜歡餐廳個侍應哥哥,佢好有禮貌介紹杯鹹梅蜂蜜比啲客,講真咁客氣嘅員工家陣買少見少。P.S埋單經過幾枱都見人order酸齋,下次再泥試其他餸。
今日晏左食lunch但唔想湊米氣,揀左滿華堂食車仔麵。
自選三餸包熱或凍飲都係35蚊都算幾抵!
2017-11-27 651 浏览
行開西營盤,專登揾D小店食下午茶,就入左呢間試下吓。叫左一個💲27一餸牛腩送凍柠茶及油多size比正常細D,賣相唔錯,湯底濃腩汁,牛腩有6粒,好林,睇得出有心機做,米線唔會太林,碗麵總體90分,飲品及多士O K,我一定翻食試其他嘢,$27十凍飲十多士系港島堅系平,再加上好食,值得支持
行開西營盤,專登揾D小店食下午茶,就入左呢間試下吓。
叫左一個💲27一餸牛腩送凍柠茶及油多

2017-11-27
2016-12-03 727 浏览
上星期先黎試第一次😂因爲鋪面真係唔太起眼 同埋睇到平日係開9-6😂早過自己收工☺車仔麵餸有好多款選擇hahaa 而且個湯底幾好味 如果食得辣一定要試個辣椒油👍👍👍個熱咸梅蜂蜜都好正上次有緣結識左老闆😂原來前老闆係現任老闆嘅哥哥 係星加坡回流返黎接手 傾下傾下原來煮正宗喇沙有一手😍話有一班食友定期預訂一圍黎食 今日有幸老闆打電話黎話有剩2碗留左俾我地試😂衝住黎試碗喇沙好足料好大碗 蝦味好香濃 仲有秘製千蝦米辣椒醬 雙重蝦味👍老闆話正宗喇沙一定要有個辣椒醬😂好正👍👍因爲老闆想保持質素 平時係無得食 因為個湯底用料成本高 準備時間比較耐 所以要預定先有😎欣賞老闆煮野食嘅堅持 如果各位有興趣就打電話去訂

2015-03-20 816 浏览
店名:滿華堂茶餐廳小廚地址西環皇后大道西326號地下好味指數:6/10價錢:$27豬腩肉,牛筋,豬手米線 配咸梅蜂蜜飲品款式選擇很多,而且很特別,今次我所選的咸梅蜂蜜有整粒咸梅,味道咸中帶甜,頗為開胃,但不夠凍。這裡全日車仔麵三餸一麵$27,選擇同樣竹很多。今次選了豬腩肉,牛筋和豬手,味道很一般,跟湯底一樣味道清淡無味,而米線不知是雪得太久還是未煮熟的原因,感覺有點硬。
店名:滿華堂茶餐廳小廚
地址西環皇后大道西326號地下
好味指數:6/10
價錢:$27
豬腩肉,牛筋,豬手米線 配咸梅蜂蜜
豬腩肉,牛筋,豬手米線 配咸梅蜂蜜
2014-10-20
2014-03-30 611 浏览
住西環咁多年其實一直都知道呢間小店存在, 只係西環實在有太多食粉面既地方, 所以一直都冇黎試, 今次心血來潮黎試一次車仔面既送菜款式多樣, 由一般既牛雜紅腸到少有既釀豆腐都有, 任君選擇, 今次就揀左牛腩、釀豆卜同滷水豬腩肉黎試, 牛腩豬腩肉都好入味, 只係豬腩肉SIZE比較小, 食得唔夠過隱, 釀豆卜一食就知自家製, 好有心, 最有心就係車仔面上面淋上既蔥油, 好香好香, 令到碗面上升到另一個層次!

题外话/补充资料: 街坊小店, 值得支持
2014-03-12
2013-12-19 363 浏览
$25 3個餸連野飲,有好多款餸揀,我叫左鴨胸、豬脷,苦瓜煎蛋油面,面份量其實有d 少,但味道唔錯,但冇湯底揀,都冇咖喱沙爹果d,最滿意都係杯雪梨蜂蜜到足料,仲有碗野加左黑蔥油,蔥油係西環呢邊車仔面先會加,可惜得幾粒。
2013-12-10
  • 雪梨蜂蜜
2010-01-31 240 浏览
店面沒有華麗的裝潢,是街坊小舖,但卻滲著濃濃的人情味 ——半開放式(?)的廚房內,廚師們工作時也不忘聽聽收音機;女待跟客人你一句、我一句的閒聊著,隨和得很;鄰桌的女士問我點的是甚麼菜,我指著牆壁上的菜牌道:「是 雞蛋炒腸粉。」雖然被稱為「雞蛋炒腸粉」,但目睹其真身後,我認為稱作「雞蛋煎腸粉」更為恰當。菜是即叫即製,因此上桌時還是熱騰騰的,非常感動。金黃色的雞蛋煎得香脆可口,配上滑溜的腸粉,是一個完美的配搭。醬汁以豉油及麻醬為主,後來我還加入了甜醬伴勻,實在惹味。那一撮芝麻除了收裝飾之效外,還為整道菜增添了香味,真正做到了香味俱全。最後配上一杯 熱好立克,為這個愜意的下午畫上一個完美的句號。雞蛋炒腸粉 連飲品只是 $15,叫我如何可以不愛它呢?
店面沒有華麗的裝潢,是街坊小舖,但卻滲著濃濃的人情味 ——
半開放式(?)的廚房內,廚師們工作時也不忘聽聽收音機;
女待跟客人你一句、我一句的閒聊著,隨和得很;

菜是即叫即製,因此上桌時還是熱騰騰的,非常感動。
醬汁以豉油及麻醬為主,後來我還加入了甜醬伴勻,實在惹味。
雞蛋炒腸粉 連飲品只是 $15,叫我如何可以不愛它呢?
雞蛋炒腸粉
2010-01-28
雞蛋炒腸粉
2008-07-03 128 浏览
大大碗又飽肚又平又好食ヌ多餸又多選擇去边到揾,比一般車仔麪份量多,女仕們叫2餸夠晒,最特別係冇汽水反而有自制雪梨茶。料有酸齋正,飽片掂,仲有好多正嘢,要自己發掘,個湯底唔媽呼,番茄和豬骨都正....本人覺得車仔麪一定配油麫先好食?!Right
....本人覺得車仔麪一定配油麫先好食?!Right
$30 (其他)
  • 車仔麪
(非会员)
2007-11-04 134 浏览
這間特色車仔麵非一般的車仔麵,係我食過最好味同特別的一間。車仔餸菜單有成40個餸揀,例如:無錫骨、苦瓜煎蛋、金菇、煙鴨胸、北海道帶子、炸雲吞、鵝腸、五香牛... 不能盡錄,而宜周不時換新款。湯底都有3款揀(豬骨濃湯、蕃茄湯及清湯)。飲品又係多款,一般的都有,特色的包括咸檸檬汁、楊枝甘露、紅豆、柚子茶、玖瑰花雪梨茶...等。我逢星期六都去食,大大話話已幫襯咗4年,由最初的$16(三餸麵包冷/熱飲品)到現在的$22,雖然已加咗$6,但都係好抵食!店鋪細細,平時午飯時間要等位的。這麵店好高竇的,佢地無晚市,傍晚6:00就關門。星期日休息就唔洗講,連假期前後都休息幾日,有時新年會休息成個月的,你話係唔係唔休似呢?
2006-05-01 100 浏览
最後一日番工,走左落黎食叫左4個送,酸齋,蘿蔔,牛根,雞腎米粉每款送份量都好足難得係蘿蔔清甜得黎又無渣4送加杯凍奶茶都係$23,抵得很3送加凍飲$18,重抵
最後一日番工,走左落黎食

叫左4個送,酸齋,蘿蔔,牛根,雞腎米粉

每款送份量都好足

難得係蘿蔔清甜得黎又無渣

4送加杯凍奶茶都係$23,抵得很

3送加凍飲$18,重抵

車仔麵店. 食物okay, 算幾好. 非常抵食. 三款食物+飲品都不用廿蚊. 食物選擇多. 如沒記錯, 老細說他們的咖啡是專登從加拿大帶回來, 可以試試. 可惜是店太細, 經常要等位.

可惜是店太細, 經常要等位.
(非会员)
2004-05-01 87 浏览
幾十款創新料任揀,週不時加入新款,非一般車仔麵,任揀三款料連冷飲品都只係16元,勁抵。舖仔細細,要等位,星期日及假日休息。