2019-09-08 0 浏览
同朋友游车河入咗西贡, 又到食糖水时间, 糖水嚟讲呢近近地就去咗满记(因为对面有位泊车)。 望一望餐牌, 有好多选择嘅, 但近排对椰汁紫米露上咗瘾,又有我锺意食芋圆, 就决定要呢个再加多一球云呢拿雪糕。等左唔使30秒就送上枱,够雪糕就有少少细, 椰汁紫米露嘅椰汁都好香, 紫米就唔够多,芋圆非常之有咬口, 好食。 朋友就叫咗杨枝甘露凉粉,佢话味道普通喎!埋单92蚊, 个人来讲呢就觉得有少少贵。用呢个价钱,其实有好多好高质素嘅糖水可以选择。
2019-08-28 55 浏览
同friend去西贡玩完夜晚再一齐食糖水。西贡嘅满记点品系佢嘅第一间分店,啲嘢特别好食。芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。仙草芋圆好足料,但系芋头雪糕食得出系维记。芝麻糊好细滑,配嘅花生汤圆有啲普通。最特别最好食系杏仁腰果炖奶,果仁好香好有口感,炖奶好细滑,正!

芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。

仙草芋圆好足料,但系芋头雪糕食得出系维记。

芝麻糊好细滑,配嘅花生汤圆有啲普通。

2019-08-19 70 浏览
星期六早食完饭,於是到西贡走走,经过满记仍然排晒队。可能时间尚早,加上西贡满记有两间铺,只系等左十分钟就可以入去。久不久先黎满记食糖水,印像中餐牌变化不大,不过糖水味道唔错,系饭後甜品既好选择。杨枝甘露凉粉鲜杂果凉粉椰汁底友人叫左杨枝甘露凉粉,而我就叫左杂果凉粉椰汁底。杂果凉粉入面有几种生果,包括西瓜,火龙果,芒果,奇异果,同椰果。火龙果不过不失,因惊火龙果既汁会搞wor个白色椰汁底,所以系第一种要食哂既生果。西瓜则偏淡,无乜味道,又唔甜。而芒果唔酸,入得口。奇异果就平平无奇。结论成碗凉粉系正常,唔算好食又唔叫难食。

杨枝金露凉粉

鲜杂果凉粉椰汁底

友人叫左杨枝甘露凉粉,而我就叫左杂果凉粉椰汁底。

杨枝金露凉粉
2019-07-15 164 浏览
一行三人入到西贡倾吓计,唔想饮酒,最後去咗甜品店,都系最出名嘅连锁甜品满记!听闻细个西贡就系满记甜品嘅起源,要试吓重点会唔会系最好食。大概10点几左右,系要等位嘅,但系唔会太耐。我哋有返咁上下年纪,未想试新产品,就食最传统嘅甜品,芝麻糊配杏仁、芒果紫米露、西瓜紫米露。两款水果紫米露个人认为太甜,另外芝麻糊配杏仁就普普通通,唔会太特别。见你觉得西贡嘅满记有少少名不符实,大概系变咗连锁式店舖後嘅通病吧。
大概10点几左右,系要等位嘅,但系唔会太耐。
2019-07-13
$40 (宵夜)
2019-07-07 119 浏览
前 (5-7-2019 Fri )晚喺全记食完晚饭後,老板话食甜品,我问满记?佢答白雪公主*,不过话唔好坐,就改去满记总店,我哋10个人,食9个甜品,我要$35.00嘅抹茶茶冻,落完单,甜品陆续到嚟,我嗰个都好快到.味道唔太甜,白玉有弹性,下面嘅茶冻唔够冻,呢个要留意.服务:唯一喺喥坐阵嘅女店员好忙,但服务态度仍唔差,甚至佢同事拎碗西瓜西米露准备上枱,但被佢拎走.之後拎返嚟,话头先只汤匙被泻咗嘅西瓜西米露整污糟,佢整返乾净至俾我同事,好细心,唔错.唔明海带白草绿豆沙凉粉点解要等好耐.*满记真系令我第一时间谂起,而我好奇上嚟search吓白雪公主,睇见芒果河粉,觉得我同老公应该嚟食过,终於,真系搵到,已经系11年前嘅事喇,嗰个食评: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E6%A4%B0%E6%B1%81-e1940669.抵食系2.7分
抹茶茶冻
味道唔太甜,白玉有弹性,下面嘅茶冻唔够冻,呢个要留意.

服务:

唔明海带白草绿豆沙凉粉点解要等好耐.

抵食系2.7分
2019-07-05
$33.6 (宵夜)
2019-06-28 139 浏览
是晚临近周末我们一家人去过了品嚐丰富的大餐,吃了不少炸海鲜。喉咙开始感到乾涸加上天气炎热,由於我们带来的食水不足,於是灵机一动,未登上巴士前恰巧看到了口碑颇佳的甜品店。商量後决定借机吃甜品消暑,明天不用上班,於是度过了一个宵夜。这间店舖虽然面积不算大及坐落於一间屋子的地下部份,并没有什麽特别的装饰。只是招牌悬挂於上一层楼的露台部份吸引附近吃完海鲜的食客前来光顾。这家甜品店最吸引之处是西米及水果味糖水、凉粉及沙冰系列,还有少量软绵绵的甜品可供品嚐。首先品嚐热烘烘的芝麻糊杏仁茶,它是把两种浓度不一的汁液混合一起。再加上芝麻及杏仁两种物质本身的味道,一搅拌整股糖水及果仁的香气扑鼻而来; 然後另一碗是杨枝甘露凉粉,它是把磨碎成粒状的荔枝肉加上黑色的凉粉及香浓的芒果汁而成,具有美颜及护肤的功效。另外我们再品嚐水果味糖水系列,鲜杂果西米露及榴槤忘返。两者也是用新鲜即日采摘熟成的水果制成的杂果,造法大同小异。後加上以芦荟粒的糖水及雪糕,卖相跟一座冰山溶化的效果可比拟,难怪一进口配含丰富维他命及钙质的果肉有落口即溶的口感,值得吃完豪华海鲜大餐的饕餮们一试啊。
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鲜杂果西米露
2019-06-14
$35 (宵夜)
庆祝纪念
用餐优惠
优惠券、现金券
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鲜杂果西米露
2019-06-25 115 浏览
西贡吃完晚饭,当然要去满记的总店吃糖水。店舖主打的芝麻糊,合桃露及杏仁茶是店舖的三宝,当然不可以错过。除了这三宝外,近期店舖加添了新产品来迎接夏天的来临及配合时下人人喜爱的绿茶, 抹茶茶冻及抹茶彩虹,听名字已经非常吸引。 抹茶茶冻有很多抹茶果冻加上红豆,红白色的小丸子及绿茶雪糕,另外的抹茶彩虹除了抹茶果冻及雪糕外,加添了很多美味的生果,两款卖相都非常吸睛,而且配搭也非常好味。当然杏仁茶加芝麻汤丸是我的最爱,不可不吃。

2019-06-19
2019-06-02 171 浏览
晚上钓完墨鱼去食甜品。绿豆仙草芋圆42元,对我来说是新口味。卖相吸引,有三色芋圆、芋头味雪糕、黑色仙草、红豆、薏米及绿豆沙,色彩缤纷。热芝麻糊红豆沙芝麻汤圆41元,芝麻糊很浓味,红豆沙有陈皮味。杨枝甘露37元,必食推介。
晚上钓完墨鱼去食甜品
杨枝甘露37元,必食推介。
2019-06-01
$40 (宵夜)
2019-05-26 117 浏览
早排同女朋友仲有同事去西贡浪茄行山,行完山就落番黎西贡市中心度开餐,食完泰国菜都未够饱,就去左食满记甜品。呢次都系我第一次食满记甜品,不嬲都知满记系香港都几出名,但耐何每次经过都咁岩好饱就一直都无食过了。我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圆,同一碗杏汁炖蛋白。$39黎讲好足料!最上面嘅系一大球芋泥,搅得非常滑同香!芋圆嘅味道都唔错,大大粒,但粒数唔算多,唔够喉!杏汁炖蛋白,杏汁好浓,蛋白好香甜好滑😛都唔错

我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圆,同一碗杏汁炖蛋白。

杏汁炖蛋白,杏汁好浓,蛋白好香甜好滑😛都唔错
2019-05-07 173 浏览
一碗西式糖水要五十元左右,基本上是一餐午饭的价钱,为何要咁贵?就是捉到顾客心理越贵越好,再加上知名度。假日入西贡烧完BBQ ,感觉热气上升,行回市中心找间糖水舖滋润一下。白雪黑珍珠配绿茶雪糕芒果,奇亚籽,亚塔子,圆肉乾,香蕉,绿茶雪糕和椰汁所组成。材料够丰富,口感复杂。甜度刚好不太甜腻,椰汁够香。不过自己所选的绿茶雪糕不太夹味,兼且雪得太过冰,没有雪糕那种滑溜感。杨枝甘露凉粉友人点了这款,我也试过,感觉味道偏甜,芒果味不够香甜,普普通通不够特色。

白雪黑珍珠配绿茶雪糕

2019-05-04
$50 (宵夜)
2019-04-27 128 浏览
🥭芒果王国.满记嘅甜品好出名,😀以前觉得好正特登搵黎食,但自从越开越多分店之後,可能觉得冇咁矜贵,就好少再食。💁🏻‍♀️.西贡呢间满记以前每次黎都要特登去食㗎!必嗌芒果班戟同杨枝甘露🥰🥭.今次叫咗芒果西米露,🥭有大半个芒果同西露😍成碗芒果西米露甜甜的,芒果新鲜又清甜,而芒果汁嘅甜味唔觉人造,好饮👍🏻.西贡呢间满记系最高分的,果然名副其实!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
🥭芒果王国
西贡呢间满记系最高分的,果然名副其实!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
2019-04-22 120 浏览
同屋企人响西贡食完饭🍽,谂住攞车返屋企🏠,点知家姐忽然提意去食糖水,於是就近近地黎满记。可能因为假日关系,所以好多人,但好彩等左几分钟就有位了😬。其实头先餐饭大家都食到好饱🤭,所以只系点左榴槤班戟同两个白雪仙草芋圆。榴槤班戟: 榴槤够熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。白雪仙草芋圆: 系椰汁冰底加芋圆/香芋雪糕/凉粉/薏米/红豆。芋圆够软熟,凉粉够爽,加上椰汁冰配薏米同红豆,清清甜甜,好好食👍🏼!响长假期既尾声,用一个丰富既晚餐同甜品🍮作结尾,都好满足了🥰。

榴槤班戟: 榴槤够熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。

2019-04-21
2019-04-20 80 浏览
在马鞍山想用台式火锅之後, 我们一行四人继续往市区出发,其中一位朋友提议 第二个胃需要准备开动, 因此我们便来到西贡,满记甜品的总店。因为是星期日的夜深,所以人潮已经散去,而且满记甜品的分店遍布全港,已经不是初开业时的人潮如涌。然而,只有三个朋友可以开动他们的第二个胃,朋友只点选了杨枝甘露凉粉和桃胶红火龙果茶。我只是点选了抹茶果冻。抹茶果冻一球抹茶雪糕盖顶,杯中还有小丸子、红豆和果冻和果冻和果冻和果冻!味道清甜可口,轻柔解腻。虽然份量不多, 但是刚好可以填满第二个胃。杨枝甘露凉粉和桃胶红火龙果茶没有吃过就不多谢了。然而,满记甜品由西贡开业,发展至今,经已有十多年的历史。因为中央工场制作,无论出品和味道在各分店也可以保持一致。 由小店发展成为连锁品牌,当然有她的成功之道。
抹茶果冻
杨枝甘露凉粉和桃胶红火龙果茶没有吃过就不多谢了。

2019-04-01 122 浏览
三月最後一个星期天晚上,火锅後。之前跟友人们在马鞍山享用锅後,其中一位驾车载我们到西贡的满记总店来个饭後甜点。两三个月前也来过,那时候以为旁边那间灯火通明的舖位是其他品牌的,今晚被安排入座才知道也是他们家的,看来住在附近的人吃甜点只有这个选择。由於吃的太饱,只点了一杯桃胶红火龙果茶入口清爽,甜度适中,混和了几块柠檬片更有点解腻之感,桃胶份量还可以,比例上可以再多放一点点。环看友人们点的,选果茶是聪明的。
三月最後一个星期天晚上,火锅後。

由於吃的太饱,只点了一杯桃胶红火龙果茶
桃胶红火龙果茶

桃胶红火龙果茶

环看友人们点的,选果茶是聪明的。

2019-03-31
$35 (宵夜)
2019-03-14 144 浏览
周末去完西贡食海鲜,时间尚早,少不免光顾满记,呢度地方大,顾客亦多。作为榴槤爱好者,点都要食榴槤班戟和榴槤西米露,因为质素有保证,绿色班戟外皮内满是榴槤忌廉,榴槤香味浓郁,忌廉清甜滑溜,冰冻西米露爽着榴槤果香,十分怡神。