263
89
77
等级2
22
0
2021-02-14 37 浏览
就快要离开西贡,我见到竟然有芋圆,再抬头望,竟然系满记甜品,其实至疫情开好始就少左食,因为9龙湾分店都冇左,但我觉得西贡款式比较多,可能全线都系挂。我地一共四个人,所以叫左五碗,总括利讲好好食,重点系有芋圆,呢样系加左好多好多分!芋圆既味道都好香,口感好有弹性!估唔到配上龙眼肉干(桂圆)又几好,因为桂圆偏甜,但最想讲既系个甜品既奶底,好似有鲜奶味,再加云呢拿,有一种清清既甜味,所以呢个系加好多分!!
更多
就快要离开西贡,我见到竟然有芋圆,再抬头望,竟然系满记甜品,其实至疫情开好始就少左食,因为9龙湾分店都冇左,但我觉得西贡款式比较多,可能全线都系挂。

我地一共四个人,所以叫左五碗,总括利讲好好食,重点系有芋圆,呢样系加左好多好多分!芋圆既味道都好香,口感好有弹性!估唔到配上龙眼肉干(桂圆)又几好,因为桂圆偏甜,但最想讲既系个甜品既奶底,好似有鲜奶味,再加云呢拿,有一种清清既甜味,所以呢个系加好多分!!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
115
0
2020-12-07 206 浏览
上一站食完菠萝油就行到过嚟满记呢边谂住食个甜品啦因为我早几日睇到幅广告图系咁样然後我就叫咗个冻椰皇炖蛋白配紫米露紫薯汤圆实物嚟到系咁嘅样好啦 可能你会话 其实都唔系争好远姐但食落真系同幅图比我嘅感觉系好唔同本身系紫薯fans逢亲见到紫薯嘅嘢都想试一试椰皇炖蛋白嘅部份系正常嘅但加埋紫米露同呢个冇紫薯味嘅自称紫薯汤圆其实都几唔夹粒汤圆入面净系有pat紫色嘅嘢但真系真系真系冇紫薯味不过唔知系咪因为我叫咗冻嘅关系喺冻嘅糖水入面有粒微暖嘅自称紫薯汤圆真系好奇怪
更多
上一站食完菠萝油
就行到过嚟满记呢边谂住食个甜品
因为我早几日睇到幅广告图系咁样

13 浏览
1 赞好
0 留言


然後我就叫咗个冻椰皇炖蛋白配紫米露紫薯汤圆
实物嚟到系咁嘅样
7 浏览
1 赞好
0 留言


好啦 可能你会话 其实都唔系争好远姐
但食落真系同幅图比我嘅感觉系好唔同

本身系紫薯fans
逢亲见到紫薯嘅嘢都想试一试
椰皇炖蛋白嘅部份系正常嘅
但加埋紫米露同呢个冇紫薯味嘅自称紫薯汤圆其实都几唔夹
粒汤圆入面净系有pat紫色嘅嘢
但真系真系真系冇紫薯味


不过唔知系咪因为我叫咗冻嘅关系
喺冻嘅糖水入面有粒微暖嘅自称紫薯汤圆真系好奇怪
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
33
0
2020-11-06 175 浏览
以前黎西贡一定要食过满记先叫做完满,时隔咗好多年再黎西贡,咁当然一定都要食返碗满记糖水啦。糖水既款式已转换了不少,但最出名既榴连糖水同榴槤班戟一定会有,我地叫咗2个糖水一个系「白雪仙草芋圆」、「海底椰白雪凉粉(云呢拿味)」仙草芋圆好味配料有2种口味既芋圆、意仁、仙草同好好味既芋泥而海底椰个味就清清地,都唔算差,但同芋圆比就较为逊色少少啦因为疫情既关系我无选择堂食而叫咗外卖🥡,但我入去铺头佢无帮我探热,呢样野就要做足番啦,咁样大家都可以安心食野!
更多
以前黎西贡一定要食过满记先叫做完满,
时隔咗好多年再黎西贡,咁当然一定都要食返碗满记糖水啦。

糖水既款式已转换了不少,但最出名既榴连糖水同榴槤班戟一定会有,我地叫咗2个糖水
一个系「白雪仙草芋圆」、「海底椰白雪凉粉(云呢拿味)」

仙草芋圆好味配料有2种口味既芋圆、意仁、仙草同好好味既芋泥

而海底椰个味就清清地,都唔算差,但同芋圆比就较为逊色少少啦

因为疫情既关系我无选择堂食而叫咗外卖🥡,但我入去铺头佢无帮我探热,呢样野就要做足番啦,咁样大家都可以安心食野!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
外卖自取
人均消费
$42 (晚餐)
等级4
203
1
2020-09-06 305 浏览
在西贡晚饭後,忽然想食甜品,特别是中式的,便来这里的满记。想一想,已有好几年无来帮衬西贡老店。在市区商场内的店舖,帮衬过几次,只觉每况越下,便很少再来。我们叫了芝麻腰果花生露($33)及姜汁桃胶芋圆($33)。由於是芝蔴糊控,一见到便即刻叫这个。它上枱已闻到花生香,食落有浓浓的芝蔴及花生味,甜度啱啱好。糊最重要是浓稠度,它不过稠亦不过稀,是出乎意料之外的好味。😋😋😋姜汁桃胶芋圆也是水准之作,微微的姜味,醒胃。有很多桃胶,弹牙兼有咬口。糖水不太甜,好!👍🏻👍🏻👍🏻
更多
在西贡晚饭後,忽然想食甜品,特别是中式的,便来这里的满记。想一想,已有好几年无来帮衬西贡老店。在市区商场内的店舖,帮衬过几次,只觉每况越下,便很少再来。


38 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言



我们叫了芝麻腰果花生露($33)及姜汁桃胶芋圆($33)。


9 浏览
0 赞好
0 留言



由於是芝蔴糊控,一见到便即刻叫这个。它上枱已闻到花生香,食落有浓浓的芝蔴及花生味,甜度啱啱好。糊最重要是浓稠度,它不过稠亦不过稀,是出乎意料之外的好味。😋😋😋


9 浏览
0 赞好
0 留言

姜汁桃胶芋圆也是水准之作,微微的姜味,醒胃。有很多桃胶,弹牙兼有咬口。糖水不太甜,好!👍🏻👍🏻👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-05
用餐途径
外卖自取
人均消费
$33 (宵夜)
推介美食
  • 芝麻糊腰果花生露
等级2
11
0
2020-04-27 311 浏览
而家满记开到成行成市,点解重要来西贡食?因为咁啱来西贡食完晚饭,所以来缅怀一番嗟。想当年同屋企人专登揸车入来西贡,食全香港都无得食、重要有三四个舖位都重要等十几分钟先有位坐嘅满记甜品,而家啲位多到可以任坐,真系不胜唏嘘。食物评价请睇相。我唔系话满记差,而系经过咁多年嘅磨练,满记嘅水准系最稳阵。当然你想有啲惊喜嘅话,而家有更多特色嘅糖水舖任君选择。所以话,香港食糖水,唔使最好味嘅话,你即时谂到嘅,一定系满记。
更多
而家满记开到成行成市,点解重要来西贡食?因为咁啱来西贡食完晚饭,所以来缅怀一番嗟。

想当年同屋企人专登揸车入来西贡,食全香港都无得食、重要有三四个舖位都重要等十几分钟先有位坐嘅满记甜品,而家啲位多到可以任坐,真系不胜唏嘘。

食物评价请睇相。我唔系话满记差,而系经过咁多年嘅磨练,满记嘅水准系最稳阵。当然你想有啲惊喜嘅话,而家有更多特色嘅糖水舖任君选择。

所以话,香港食糖水,唔使最好味嘅话,你即时谂到嘅,一定系满记。
热芝麻糊配腰果花生露&绿豆沙
20 浏览
0 赞好
0 留言
莲子陈皮红豆沙(热)
23 浏览
0 赞好
0 留言
195 浏览
0 赞好
0 留言
79 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-04-20
用餐途径
堂食
人均消费
$25 (晚餐)
推介美食
热芝麻糊配腰果花生露&绿豆沙
莲子陈皮红豆沙(热)
  • 甜品
等级4
861
7
2020-04-02 743 浏览
近年在香港大热流行,或者曾经流行过的日韩台系甜品,包括日本牛乳刨冰、日本梳乎厘班㦸、可丽饼、韩国雪奶冰、鲷鱼烧,还有窝夫饼,偏偏它们很少在西贡市中心的甜品店里面出现。通常在我居住的西贡市中心,西贡市中心大部分甜品店里面出现的甜品,大部分都会是中式或者港式蒸炖焗甜品,例如「蛋白炖鲜奶」、「芝麻糊豆腐花」、「芒果布甸」、「西米露」等等。例如在西贡墟里面历史最长的甜品店「满记甜品」,「满记甜品」恰巧也是主打中式跟港式甜品,跟台湾热门食品「芋圆」。可惜我一向都对加入「芋圆」的甜品完全不感兴趣,即使我住西贡,现在也很少食「满记甜品」甜品。所以我今次在「满记甜品」,只是选择冰冻版本的中式糖水「芝麻糊配红豆沙」,另外加花生口味的汤丸就已经足够。「芝麻糊配红豆沙」卖港币廿八元,加三粒花生汤丸另外收港币十四元。「芝麻糊」本身味道的最大好处,就是作为「芝麻糊」原材料的「芝麻」味道,未加工前的味道都已经是非常浓厚,将芝麻磨到非常碎後再加工,再在芝麻碎里面好入糖分,花时间去煮就会成为甜而滑的「芝麻糊」。「满记甜品」「芝麻糊」里面的味道虽然都算是很甜,但是「芝麻糊」里面的芝麻口感,还未算是被磨到非常之滑,我在「
更多
近年在香港大热流行,或者曾经流行过的日韩台系甜品,包括日本牛乳刨冰、日本梳乎厘班㦸、可丽饼、韩国雪奶冰、鲷鱼烧,还有窝夫饼,偏偏它们很少在西贡市中心的甜品店里面出现。

通常在我居住的西贡市中心,西贡市中心大部分甜品店里面出现的甜品,大部分都会是中式或者港式蒸炖焗甜品,例如「蛋白炖鲜奶」、「芝麻糊豆腐花」、「芒果布甸」、「西米露」等等。

例如在西贡墟里面历史最长的甜品店「满记甜品」,「满记甜品」恰巧也是主打中式跟港式甜品,跟台湾热门食品「芋圆」。可惜我一向都对加入「芋圆」的甜品完全不感兴趣,即使我住西贡,现在也很少食「满记甜品甜品

所以我今次在「满记甜品」,只是选择冰冻版本的中式糖水「芝麻糊配红豆沙」,另外加花生口味的汤丸就已经足够。「芝麻糊配红豆沙」卖港币廿八元,加三粒花生汤丸另外收港币十四元。

「芝麻糊」本身味道的最大好处,就是作为「芝麻糊」原材料的「芝麻」味道,未加工前的味道都已经是非常浓厚,将芝麻磨到非常碎後再加工,再在芝麻碎里面好入糖分,花时间去煮就会成为甜而滑的「芝麻糊」。

「满记甜品」「芝麻糊」里面的味道虽然都算是很甜,但是「芝麻糊」里面的芝麻口感,还未算是被磨到非常之滑,我在「芝麻糊」里面感觉到芝麻跟水,两种不同材料,而且口感各异。

至於「红豆沙」的口感,相对「芝麻糊」而言就明显滑得多,我还食到口感被煮到很软很腍的红豆。「红豆沙」里面的红豆,红豆味道也都很甜,我还感觉到红豆有属於自己本身,红豆表面那层,被煮完全软化的红豆衣口感。

至於「满记甜品」在热食甜品「芝麻糊红豆沙」里面,另外加入的「花生」口味汤丸,花生汤丸实际制成品外表,骤眼看感觉还是饱满。

我一咬下花生汤丸,汤丸里面的花生馅虽然未至於一泻千里,从汤丸里面源源不绝涌出来,但是仍然有花生馅从汤丸里面冒出头来,总算是食到有完整花生感觉的港丸。

至於花生汤丸里面的花生馅料,花生虽然未算被炒到非常之香,但是花生被磨得颇碎,我从汤丸里面食到,来自新鲜花生的香脆口感感觉,还有来自花生的香甜味道。

至於「满记甜品」花生汤丸本身的皮,汤丸皮质地造得颇厚,所以令到花生汤丸里面的馅料,馅料意外从汤丸里面流出来的机会大大降低。

我最後还是觉得「满记甜品」加入新鲜莲子去煮,然後再冷冻而成的「红豆沙」,「红豆沙」甜味比拥有花生甜味的花生汤丸更加甜,反而「红豆沙」跟花生汤丸的口感都只是一般而已。

最後把「红豆沙」跟「芝麻糊」冷藏过後,「红豆」跟「芝麻」两者里面的甜味,也因此被浓缩在「红豆沙」、「芝麻糊」里面,令冷冻版本甜品里面的味道,比热食版本更加甜,再加甜味花生汤丸一起食,味道就更甜了。
28 浏览
0 赞好
0 留言


120 浏览
1 赞好
0 留言


142 浏览
0 赞好
0 留言


155 浏览
0 赞好
0 留言


53 浏览
0 赞好
0 留言


27 浏览
0 赞好
0 留言


(冻)芝麻糊配红豆沙汤丸
$42
17 浏览
0 赞好
0 留言


7 浏览
0 赞好
0 留言


5 浏览
0 赞好
0 留言


5 浏览
0 赞好
0 留言


3 浏览
0 赞好
0 留言


4 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-02-26
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
人均消费
$42 (晚餐)
推介美食
(冻)芝麻糊配红豆沙汤丸
$ 42
等级3
52
0
2020-03-02 312 浏览
黄昏时段有啲肚饿,天气冰凉,谂住返屋企前叹个甜品再启程见到满记无乜人就走左入去坐低食下野,见餐单好多选择,但中式甜品有其迷人之处,我又好钟意食坚果味既甜品,所以好快就决定左腰果花生露汤圆好味道由於超钟意花生,就直接嗌左黎试,暖笠笠暖下身子一黎到就好香坚果味,浓稠既质感令人满意,再加软糯汤丸,嗌左芝麻馅流哂心又几香浓芝麻味超正!花生露甜度几高,食完要饮啖水,如果唔太接受到甜味既人未必岩一个人食岩岩好,食完充满力量又可以再面对生活
更多
黄昏时段有啲肚饿,天气冰凉,谂住返屋企前叹个甜品再启程
见到满记无乜人就走左入去坐低食下野,见餐单好多选择,但中式甜品有其迷人之处,我又好钟意食坚果味既甜品,所以好快就决定左



腰果花生露汤圆
好味道
腰果花生露加汤圆
$37
13 浏览
0 赞好
0 留言
由於超钟意花生,就直接嗌左黎试,暖笠笠暖下身子
一黎到就好香坚果味,浓稠既质感令人满意,再加软糯汤丸,嗌左芝麻馅
流哂心又几香浓芝麻味
超正!花生露甜度几高,食完要饮啖水,如果唔太接受到甜味既人未必岩
一个人食岩岩好,食完充满力量又可以再面对生活
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$40 (下午茶)
推介美食
腰果花生露加汤圆
$ 37
等级3
86
0
2019-09-08 812 浏览
同朋友游车河入咗西贡, 又到食糖水时间, 糖水嚟讲呢近近地就去咗满记(因为对面有位泊车)。 望一望餐牌, 有好多选择嘅, 但近排对椰汁紫米露上咗瘾,又有我锺意食芋圆, 就决定要呢个再加多一球云呢拿雪糕。等左唔使30秒就送上枱,够雪糕就有少少细, 椰汁紫米露嘅椰汁都好香, 紫米就唔够多,芋圆非常之有咬口, 好食。 朋友就叫咗杨枝甘露凉粉,佢话味道普通喎!埋单92蚊, 个人来讲呢就觉得有少少贵。用呢个价钱,其实有好多好高质素嘅糖水可以选择。
更多
同朋友游车河入咗西贡, 又到食糖水时间, 糖水嚟讲呢近近地就去咗满记(因为对面有位泊车)。 望一望餐牌, 有好多选择嘅, 但近排对椰汁紫米露上咗瘾,又有我锺意食芋圆, 就决定要呢个再加多一球云呢拿雪糕。等左唔使30秒就送上枱,够雪糕就有少少细, 椰汁紫米露嘅椰汁都好香, 紫米就唔够多,芋圆非常之有咬口, 好食。 朋友就叫咗杨枝甘露凉粉,佢话味道普通喎!埋单92蚊, 个人来讲呢就觉得有少少贵。用呢个价钱,其实有好多好高质素嘅糖水可以选择。
33 浏览
0 赞好
0 留言
28 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
32
0
2019-08-28 535 浏览
同friend去西贡玩完夜晚再一齐食糖水。西贡嘅满记点品系佢嘅第一间分店,啲嘢特别好食。芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。仙草芋圆好足料,但系芋头雪糕食得出系维记。芝麻糊好细滑,配嘅花生汤圆有啲普通。最特别最好食系杏仁腰果炖奶,果仁好香好有口感,炖奶好细滑,正!
更多
同friend去西贡玩完夜晚再一齐食糖水。西贡嘅满记点品系佢嘅第一间分店,啲嘢特别好食。

芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。

16 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言


仙草芋圆好足料,但系芋头雪糕食得出系维记。

25 浏览
0 赞好
0 留言


芝麻糊好细滑,配嘅花生汤圆有啲普通。

17 浏览
0 赞好
0 留言


最特别最好食系杏仁腰果炖奶,果仁好香好有口感,炖奶好细滑,正!

18 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
9
0
2019-08-19 326 浏览
星期六早食完饭,於是到西贡走走,经过满记仍然排晒队。可能时间尚早,加上西贡满记有两间铺,只系等左十分钟就可以入去。久不久先黎满记食糖水,印像中餐牌变化不大,不过糖水味道唔错,系饭後甜品既好选择。杨枝甘露凉粉鲜杂果凉粉椰汁底友人叫左杨枝甘露凉粉,而我就叫左杂果凉粉椰汁底。杂果凉粉入面有几种生果,包括西瓜,火龙果,芒果,奇异果,同椰果。火龙果不过不失,因惊火龙果既汁会搞wor个白色椰汁底,所以系第一种要食哂既生果。西瓜则偏淡,无乜味道,又唔甜。而芒果唔酸,入得口。奇异果就平平无奇。结论成碗凉粉系正常,唔算好食又唔叫难食。
更多
星期六早食完饭,於是到西贡走走,经过满记仍然排晒队。可能时间尚早,加上西贡满记有两间铺,只系等左十分钟就可以入去。久不久先黎满记食糖水,印像中餐牌变化不大,不过糖水味道唔错,系饭後甜品既好选择。

杨枝金露凉粉
17 浏览
0 赞好
0 留言

杨枝甘露凉粉



16 浏览
0 赞好
0 留言

鲜杂果凉粉椰汁底

友人叫左杨枝甘露凉粉,而我就叫左杂果凉粉椰汁底。

杂果凉粉入面有几种生果,包括西瓜,火龙果,芒果,奇异果,同椰果。火龙果不过不失,因惊火龙果既汁会搞wor个白色椰汁底,所以系第一种要食哂既生果。西瓜则偏淡,无乜味道,又唔甜。而芒果唔酸,入得口。奇异果就平平无奇。结论成碗凉粉系正常,唔算好食又唔叫难食。


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
宵夜
推介美食
杨枝金露凉粉
等级4
155
0
2019-07-15 388 浏览
一行三人入到西贡倾吓计,唔想饮酒,最後去咗甜品店,都系最出名嘅连锁甜品满记!听闻细个西贡就系满记甜品嘅起源,要试吓重点会唔会系最好食。大概10点几左右,系要等位嘅,但系唔会太耐。我哋有返咁上下年纪,未想试新产品,就食最传统嘅甜品,芝麻糊配杏仁、芒果紫米露、西瓜紫米露。两款水果紫米露个人认为太甜,另外芝麻糊配杏仁就普普通通,唔会太特别。见你觉得西贡嘅满记有少少名不符实,大概系变咗连锁式店舖後嘅通病吧。
更多
一行三人入到西贡倾吓计,唔想饮酒,最後去咗甜品店,都系最出名嘅连锁甜品满记!听闻细个西贡就系满记甜品嘅起源,要试吓重点会唔会系最好食。
大概10点几左右,系要等位嘅,但系唔会太耐。
我哋有返咁上下年纪,未想试新产品,就食最传统嘅甜品,芝麻糊配杏仁、芒果紫米露、西瓜紫米露。
两款水果紫米露个人认为太甜,另外芝麻糊配杏仁就普普通通,唔会太特别。
见你觉得西贡嘅满记有少少名不符实,大概系变咗连锁式店舖後嘅通病吧。
26 浏览
0 赞好
0 留言
31 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-07-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$40 (宵夜)
等级4
2019-07-07 275 浏览
前 (5-7-2019 Fri )晚喺全记食完晚饭後,老板话食甜品,我问满记?佢答白雪公主*,不过话唔好坐,就改去满记总店,我哋10个人,食9个甜品,我要$35.00嘅抹茶茶冻,落完单,甜品陆续到嚟,我嗰个都好快到.味道唔太甜,白玉有弹性,下面嘅茶冻唔够冻,呢个要留意.服务:唯一喺喥坐阵嘅女店员好忙,但服务态度仍唔差,甚至佢同事拎碗西瓜西米露准备上枱,但被佢拎走.之後拎返嚟,话头先只汤匙被泻咗嘅西瓜西米露整污糟,佢整返乾净至俾我同事,好细心,唔错.唔明海带白草绿豆沙凉粉点解要等好耐.*满记真系令我第一时间谂起,而我好奇上嚟search吓白雪公主,睇见芒果河粉,觉得我同老公应该嚟食过,终於,真系搵到,已经系11年前嘅事喇,嗰个食评: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E6%A4%B0%E6%B1%81-e1940669.抵食系2.7分
更多
前 (5-7-2019 Fri )晚喺全记食完晚饭後,老板话食甜品,我问满记?佢答白雪公主*,不过话唔好坐,就改去满记总店,我哋10个人,食9个甜品,我要$35.00嘅抹茶茶冻,落完单,甜品陆续到嚟,我嗰个都好快到.
抹茶茶冻
$35
25 浏览
0 赞好
0 留言
味道唔太甜,白玉有弹性,下面嘅茶冻唔够冻,呢个要留意.
抹茶茶冻
$35
24 浏览
0 赞好
0 留言

服务:
唯一喺喥坐阵嘅女店员好忙,但服务态度仍唔差,甚至佢同事拎碗西瓜西米露准备上枱,但被佢拎走.之後拎返嚟,话头先只汤匙被泻咗嘅西瓜西米露整污糟,佢整返乾净至俾我同事,好细心,唔错.


唔明海带白草绿豆沙凉粉点解要等好耐.

*满记真系令我第一时间谂起,而我好奇上嚟search吓白雪公主,睇见芒果河粉,觉得我同老公应该嚟食过,终於,真系搵到,已经系11年前嘅事喇,嗰个食评: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E6%A4%B0%E6%B1%81-e1940669.

抵食系2.7分
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-07-05
用餐途径
堂食
人均消费
$33.6 (宵夜)
推介美食
抹茶茶冻
$ 35
抹茶茶冻
$ 35
等级3
50
0
2019-06-28 307 浏览
是晚临近周末我们一家人去过了品嚐丰富的大餐,吃了不少炸海鲜。喉咙开始感到乾涸加上天气炎热,由於我们带来的食水不足,於是灵机一动,未登上巴士前恰巧看到了口碑颇佳的甜品店。商量後决定借机吃甜品消暑,明天不用上班,於是度过了一个宵夜。这间店舖虽然面积不算大及坐落於一间屋子的地下部份,并没有什麽特别的装饰。只是招牌悬挂於上一层楼的露台部份吸引附近吃完海鲜的食客前来光顾。这家甜品店最吸引之处是西米及水果味糖水、凉粉及沙冰系列,还有少量软绵绵的甜品可供品嚐。首先品嚐热烘烘的芝麻糊杏仁茶,它是把两种浓度不一的汁液混合一起。再加上芝麻及杏仁两种物质本身的味道,一搅拌整股糖水及果仁的香气扑鼻而来; 然後另一碗是杨枝甘露凉粉,它是把磨碎成粒状的荔枝肉加上黑色的凉粉及香浓的芒果汁而成,具有美颜及护肤的功效。另外我们再品嚐水果味糖水系列,鲜杂果西米露及榴槤忘返。两者也是用新鲜即日采摘熟成的水果制成的杂果,造法大同小异。後加上以芦荟粒的糖水及雪糕,卖相跟一座冰山溶化的效果可比拟,难怪一进口配含丰富维他命及钙质的果肉有落口即溶的口感,值得吃完豪华海鲜大餐的饕餮们一试啊。
更多
是晚临近周末我们一家人去过了品嚐丰富的大餐,吃了不少炸海鲜。喉咙开始感到乾涸加上天气炎热,由於我们带来的食水不足,於是灵机一动,未登上巴士前恰巧看到了口碑颇佳的甜品店。商量後决定借机吃甜品消暑,明天不用上班,於是度过了一个宵夜。
这间店舖虽然面积不算大及坐落於一间屋子的地下部份,并没有什麽特别的装饰。只是招牌悬挂於上一层楼的露台部份吸引附近吃完海鲜的食客前来光顾。
这家甜品店最吸引之处是西米及水果味糖水、凉粉及沙冰系列,还有少量软绵绵的甜品可供品嚐。首先品嚐热烘烘的芝麻糊杏仁茶,它是把两种浓度不一的汁液混合一起。再加上芝麻及杏仁两种物质本身的味道,一搅拌整股糖水及果仁的香气扑鼻而来; 然後另一碗是杨枝甘露凉粉,它是把磨碎成粒状的荔枝肉加上黑色的凉粉及香浓的芒果汁而成,具有美颜及护肤的功效。
另外我们再品嚐水果味糖水系列,鲜杂果西米露及榴槤忘返。两者也是用新鲜即日采摘熟成的水果制成的杂果,造法大同小异。後加上以芦荟粒的糖水及雪糕,卖相跟一座冰山溶化的效果可比拟,难怪一进口配含丰富维他命及钙质的果肉有落口即溶的口感,值得吃完豪华海鲜大餐的饕餮们一试啊。
261 浏览
1 赞好
0 留言
570 浏览
0 赞好
0 留言
176 浏览
0 赞好
0 留言
74 浏览
0 赞好
0 留言
榴槤忘返
$42
46 浏览
0 赞好
0 留言
芝麻糊杏仁茶
$24
36 浏览
0 赞好
0 留言
杨枝甘露凉粉
$33
27 浏览
0 赞好
0 留言
鲜杂果西米露
$36
24 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-06-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$35 (宵夜)
庆祝纪念
生日
用餐优惠
优惠券、现金券
推介美食
榴槤忘返
$ 42
芝麻糊杏仁茶
$ 24
杨枝甘露凉粉
$ 33
鲜杂果西米露
$ 36
等级4
124
0
2019-06-25 193 浏览
西贡吃完晚饭,当然要去满记的总店吃糖水。店舖主打的芝麻糊,合桃露及杏仁茶是店舖的三宝,当然不可以错过。除了这三宝外,近期店舖加添了新产品来迎接夏天的来临及配合时下人人喜爱的绿茶, 抹茶茶冻及抹茶彩虹,听名字已经非常吸引。 抹茶茶冻有很多抹茶果冻加上红豆,红白色的小丸子及绿茶雪糕,另外的抹茶彩虹除了抹茶果冻及雪糕外,加添了很多美味的生果,两款卖相都非常吸睛,而且配搭也非常好味。当然杏仁茶加芝麻汤丸是我的最爱,不可不吃。
更多
西贡吃完晚饭,当然要去满记的总店吃糖水。店舖主打的芝麻糊,合桃露及杏仁茶是店舖的三宝,当然不可以错过。


除了这三宝外,近期店舖加添了新产品来迎接夏天的来临及配合时下人人喜爱的绿茶, 抹茶茶冻及抹茶彩虹,听名字已经非常吸引。

抹茶茶冻有很多抹茶果冻加上红豆,红白色的小丸子及绿茶雪糕,另外的抹茶彩虹除了抹茶果冻及雪糕外,加添了很多美味的生果,两款卖相都非常吸睛,而且配搭也非常好味。当然杏仁茶加芝麻汤丸是我的最爱,不可不吃。
20 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
37 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-06-19
用餐途径
堂食
用餐时段
宵夜
等级4
161
0
2019-06-02 283 浏览
晚上钓完墨鱼去食甜品。绿豆仙草芋圆42元,对我来说是新口味。卖相吸引,有三色芋圆、芋头味雪糕、黑色仙草、红豆、薏米及绿豆沙,色彩缤纷。热芝麻糊红豆沙芝麻汤圆41元,芝麻糊很浓味,红豆沙有陈皮味。杨枝甘露37元,必食推介。
更多
晚上钓完墨鱼去食甜品
绿豆仙草芋圆42元,对我来说是新口味。卖相吸引,有三色芋圆、芋头味雪糕、黑色仙草、红豆、薏米及绿豆沙,色彩缤纷。
热芝麻糊红豆沙芝麻汤圆41元,芝麻糊很浓味,红豆沙有陈皮味。
杨枝甘露37元,必食推介。
$42
27 浏览
0 赞好
0 留言
$41
19 浏览
0 赞好
0 留言
$37
23 浏览
0 赞好
0 留言
158 浏览
0 赞好
0 留言
113 浏览
0 赞好
0 留言
175 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-06-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$40 (宵夜)