2020-06-27 0 浏览
疫情慢慢减退,终於能够放心出嚟聚餐,忍咗咁多个月,俾多少少钱豪一下都唔介意啦。今次就来到万丽海景酒店的满福楼,一次过庆祝母亲节父亲节同父亲大人的生日。因为早book枱关系,而且客人不多,餐厅可以安排我哋坐喺窗边位置边食饭边享受180度海景。五个大人,叫左八道食物。必食既叉烧真系非同凡响,绝对配得米芝莲一星嘅美誉,连爸爸呢个食家都话得冇得顶,叉烧系用真正嘅梅头肉制成,蜜汁叉烧用嘅麦芽糖都十足,非常入味。甫鱼滑烧卖又系好正!另一样值得推介嘅系「春风得意」,其实系脆脆肠粉,外软内脆口感丰富。柱侯萝卜炆牛肚,全部都系靓嘅金钱肚部位,酱汁好浓唔太林又唔太硬,啱啱好脆皮牛肋条XO酱炒萝卜糕五花腩配煲仔饭

五个大人,叫左八道食物。

甫鱼滑烧卖又系好正!

脆皮牛肋条

XO酱炒萝卜糕

五花腩配煲仔饭
2020-06-27
  • 蜜汁叉烧
每年一度的母亲节,最令人感到苦恼的就是去边度庆祝。每年都谂食中式 定西式定系日式定系韩式,今年最终决定食返最传统的中式,网上见到满福楼推出左一个超值优惠套餐,专为各位孝顺的仔仔女女而设。见到呢个母亲节套餐的价钱真系非常吸引😍!每位只需以超值价$398 +10%,就可以享用咁丰富的套餐啦!呢个套餐有6道菜式,再加2款甜品。六道菜式包括:1)椒盐法国鹌鹑腿配胡麻冰菜,冰菜含丰富纤维,而且热量低,冰菜外貎好独特,菜嘅表面满布一粒粒水珠,好似啱啱喷完水一样。冰菜味道带点咸味,口感爽脆,都几得意丶特别,绝对值得一试!鹌鹑腿肉质鲜嫩。2)蟹肉燕窝羹,蟹肉好大旧,燕窝含丰富的胶原蛋白。3)翡翠烧汁煎元贝皇,带子非常大粒,而且唔痴牙,仲有d脆卜卜,不过唯一可以批评的系竟然有两条菜芯伴碟,感觉有d似茶餐厅咁,卖相方面扣左少少分。4)蒜片芦笋安格斯牛柳粒,牛柳粒入囗即熔5)鱼汤手打鱼腐浸时蔬,鱼腐好大球,好得意6)鲍鱼珍珠鸡另外两款甜品就有蜂巢糕丶杨枝甘露,两款都咁有质素,令人一再回味😋!凡惠顾此套餐可以优惠价每位$168享用翡翠原只二十五头花胶扣鹅掌,大家都知道花胶好多益处,包括滋润皮肤丶增强肌肉组织的

2)蟹肉燕窝羹,蟹肉好大旧,燕窝含丰富的胶原蛋白。
4)蒜片芦笋安格斯牛柳粒,牛柳粒入囗即熔
5)鱼汤手打鱼腐浸时蔬,鱼腐好大球,好得意
6)鲍鱼珍珠鸡
凡惠顾此套餐可以优惠价每位$168享用翡翠原只二十五头花胶扣鹅掌,大家都知道花胶好多益处,包括滋润皮肤丶增强肌肉组织的韧性和弹力丶美颜⋯⋯比妈咪食埋呢道咁滋润的花胶就更加好。可以带妈妈黎到富丽堂皇的满福楼享用母亲节晚餐,真系一个最好的选择。呢度每一位职员都好有礼貎和细心,服务周到,服务态度非常好。令人觉得一定要再帮衬。特别呜谢Edward 。
2020-05-10
母亲节
  • 翡翠烧汁煎元贝皇
  • 椒盐法国鹌鹑腿配胡麻冰菜
2020-02-26 1864 浏览
在抗疫期间,都需要和家人相聚,因为在这段期间,好多餐厅都要暂时营业,甚至倒闭。希望我地既少少支持,能够帮助到唔同既餐厅可以继续经营。虽然点心款式比以往少左好多,但系美味依然系保持水准。点左7款点心,几款甜品。包括:晶莹鲜虾饺$88丶甫鱼滑烧卖$88丶芋丝炸春卷$72丶蜜汁叉烧包$72丶七味脆豆腐$98丶金丝脆腰果$98丶煎醸虎皮尖椒$92,甜品方面:杨枝甘露丶蛋挞仔丶芒果布甸丶蛋散。满福楼的环境舒适,可以望到维港景色,呢度楼底好高,唔会有压迫感。而且每位店员都好亲切丶有礼貌。
芋丝炸春卷
蜂巢糕
芒果布甸丶杨枝甘露丶蛋挞仔丶蛋散
  • 芒果布甸
2020-01-22 753 浏览
我觉得满福楼的食物丶服务丶环境丶卫生⋯⋯每样都保持顶级水准。当晚同家人庆祝生日,点了套餐,当中有乳猪件配胡麻冰菜丶杞子红枣炖响螺丶风味金榜明虾球丶台式三杯焗桶蚝丶脆皮炸子鸡丶鱼汤手打鱼腐浸白菜仔丶鲜茄牛崧滑蛋配煎米粉丶合时鲜果盘。
2019-12-29 2416 浏览
saturday lunch time walked in,here came along;barbecued pork puffs,three pieces, diced bbq pork not too sweet wrapped inside of the puffy pastry, well baked.stewed chicken feet and peanuts,feet are soft and tender, have them while they’re hot or the sauce goes thicken like jelly when they’re cool down.turnip pudding,fried with xo sauce, dried and crispy outer and soft inside.steamed spinach dumpling,three pcs, inner with chopped spinach and prawn meat, fresh sense.crisp glutinous rice dumpling f
here came along;
barbecued pork puffs,
turnip pudding,
steamed spinach dumpling,
crisp glutinous rice dumpling filled with dried shrimp,
three pieces, thicken out layer stays crispy but with alittle less fillings,
that could be more.
double boiled while coconut soup with abalone and minced pork dumpling,
clear coconut soup based with a fulfilled dumpling & a small abalone,
those stuffings of chopped mushroom, prawn, scallops, chicken and chasiu.
services are good, always came along for changing plates
2019-12-28
$444.4 (午餐)
2019-10-08 3714 浏览
满福楼噶月饼就好出名了,但系唔知道距噶菜好唔好食,今日就趁住得闲嚟试下。好大,装饰都比较普通,但系比较静,唔会好嘈杂。点左成围台菜,食得好满足。其中黑松露炒虾球、福建炒饭同拍青瓜真系深得我心。虾球比较大个,滴虾又新鲜,配上松露噶清香,真系忍唔住赞多距几句。福建炒饭粒粒饱满,饭好香,又入味。拍青瓜蒜味十足。食得好饱好开心。
2019-09-09 3269 浏览
月饼, 是中秋不可或缺的项目. 从小开始, 已经爱上月饼, 或者, 爱甜的基因, 从那时已经出现. 一家人, 吃完晚饭, 再一起分吃月饼, 才是中秋应该做的事. 对吗?这天吃的, 是香港万丽海景酒店满福楼的月饼, 满福楼招牌迷你月饼.满福楼招牌迷你月饼 $308 这客招牌迷你月饼, 先赢在那包装, 大方得体, 送礼实在是佳选.月饼分别有两款: 迷你蛋黄白莲蓉月饼, 跟迷你斑兰蛋黄月饼.迷你蛋黄白莲蓉月饼, 咸蛋黄甘香, 白莲蓉香甜细滑, 迷你的份量, 恰到好处.迷你斑兰蛋黄月饼, 跟传统吃开的, 有点分别, 带来了斑兰的味道, 有点南洋风, 怕白莲蓉太甜, 斑兰的甜度, 会是比较轻宜.今个中秋, 吃着满福楼招牌迷你月饼, 无论是迷你蛋黄白莲蓉月饼, 还是迷你斑兰蛋黄月饼, 就是团圆.
满福楼招牌迷你月饼 $308
外卖自取
香港万丽海景酒店的满福楼, 是城中其中一家经典的中菜厅. 每年到中秋, 就会想起这里的月饼.满福楼招牌迷你月饼 $308: 8.5分, 这年的新品是满福楼招牌迷你月饼, 华丽的包装, 就是名贵.打开看看, 内里的是迷你蛋黄白莲蓉月饼, 以及迷你斑兰蛋黄月饼各三件.迷你蛋黄白莲蓉月饼是经典的味道, 白莲蓉质感相当香滑, 不会太甜, 少不了的是大大个的咸蛋黄, 味道甘香, 是最传统, 很动人的月饼.至於迷你斑兰蛋黄月饼, 用上的不是白莲蓉, 而是斑兰, 那阵斑兰的清香, 正好跟咸蛋黄起了不俗的平衡作用.满福楼招牌迷你月饼, 当中包括经典的迷你蛋黄白莲蓉月饼, 以及清香的迷你斑兰蛋黄月饼, 加上名贵的包装, 实是送礼的好选择.
外卖自取
寻日中午同朋友去食晏,订了1点,我12:40就到,用朋友姓名+电话查都无纪录。咁就问朋友系未搞错餐厅,咁个朋友就问秘书,明明系订呢间,无错啊。秘书打去餐厅讲又无人👂电话。我企系门口叫个服务员打去疑似的订位确认一下,个服务员就黑我面+反白眼🙄。哇,大佬啊,我来消费,反而好似我欠你$2.6咁。之後另一个服务员叫我坐住疑似订台的位先🔥🔥🔥真系🔥都来,明明好简单打个电话去确认一下个订位咩得啦,咁我坐左张台,如何唔系我朋友订的,咁我到时系还台还是继续做下去?面对d黑面又无脑的服务员真系......最後等左20分钟,我朋友到了先可以入坐。原来系服务员写错订位资料......姓氏写错,名又写错......咁不如唔好登记酒店自己做错事就唔好黑我面+反白眼🙄啦 从来未见过咁差👎👎👎👎👎的5🌟级酒店服务劣评到极点
酒店自己做错事就唔好黑我面+反白眼🙄啦

从来未见过咁差👎👎👎👎👎的5🌟级酒店服务

劣评到极点
2019-08-28
2019-07-30 2689 浏览
赞:1. 野食好稳阵,椰子炖汤好清甜,虽然夏天饮炖汤真系好热,但味道好,清得黎够晒味,龙虾肉质系半生熟咁,火喉准,焗蟹盖好足料弹:1. 有啲野食麻麻地,甜品唔太够香,蛋挞都有啲油咁
2019-06-12 3035 浏览
星期日晚上六时到达餐厅,接待处服务员表现有礼,我们一行三人被带到一张梳化圆枱,地方宽躺和舒适,有足够空间放置随身物品。餐厅景观开扬,楼底高,4星酒店装饰,非常舒适。我们先点了椒盐九肚鱼,蜜汁叉烧,蒜香拍青瓜和腰果。九肚鱼非常香口,叉烧松化,唯有青瓜有点失望,莞茜味过重,而且太重辣味,但是餐牌上并没有提到的。主菜点了一条东星班,脆皮炸子鸡,竹笙扒上素。师傅十分专业,做出我们的要求,鱼和鸡都要全熟,不见血,但是亦保持了食物的质素,非常美味。招呼方面,员工十分贴心,食完头盘,都会主动更换碗碟,最意想不到的是筷子亦会更换。值得一提的是,很多洒店餐厅都犯同一个错误,客人点了多道菜时,都异口同声地阻截客人,説食物够了,令客人甚为不满。而满福楼的员工,听从和满足客人的要求,不敢多言。整体而言,食物质素好,招呼好,真的意想不到。
整体而言,食物质素好,招呼好,真的意想不到。
2019-06-09
2019-06-12 2136 浏览
呢间饭店既特色,就是楼底特别高,环境寛趟优雅,在这𥚃与朋欢聚,共进美酒佳肴,一乐也。除佐喜欢呢度既水准小菜,特别推介呢度既叉烧,肥瘦啱啱好,肉质松软,好juicy。另外,香蜜蛋散也是最爱的,口感味道 独一无异,入口超松化,配上蜜糖和芝麻,简直系完美组合,味道ichiban 👍👍👍
2019-06-06 1938 浏览
呢日出去做野,咁岩有机会黎食呢间餐厅。我地系包厢,一出lift就有侍应带我入房,服务好周到。是日菜单:D野食睇个名好普通咁,但估唔到都几好味。第一次食卤水豆腐系炸既,完全唔觉油腻,外皮好脆口。呢个汤好浓,有金华火腿既咸香味竹笙好入味,好好食,白菜都煮到好淋。黑松露炒虾球,近排成日食黑松露既菜式,但中式菜咁样炒菜加落去系第一次食,又几match,将普通既炒虾球味道提升左一个层次。呢个海参都系跟返正常做法咁用鲍鱼汁煮,味道不过不失。炒饭炒到好乾身,粒粒分明,有少少蟹籽增加口感,味道唔错。其实太多餸,有d我都冇食到,所以就冇写,最尾个红豆沙唔太甜,食到真系粒粒红豆咁煮出黎,值得一赞呢
呢日出去做野,
咁岩有机会黎食呢间餐厅。

我地系包厢,
一出lift就有侍应带我入房,服务好周到。

是日菜单:

D野食睇个名好普通咁,
但估唔到都几好味。

第一次食卤水豆腐系炸既,
完全唔觉油腻,外皮好脆口。

呢个汤好浓,有金华火腿既咸香味
竹笙好入味,好好食,白菜都煮到好淋。

黑松露炒虾球,近排成日食黑松露既菜式,
但中式菜咁样炒菜加落去系第一次食,
又几match,
将普通既炒虾球味道提升左一个层次。

呢个海参都系跟返正常做法咁用鲍鱼汁煮,
味道不过不失。

炒饭炒到好乾身,粒粒分明,
有少少蟹籽增加口感,
味道唔错。

其实太多餸,有d我都冇食到,
所以就冇写,最尾个红豆沙唔太甜,
食到真系粒粒红豆咁煮出黎,
值得一赞呢

2019-04-12 3366 浏览
家有一老如有一宝 同「宝」去食饭推介#RenaissanceHotel 的中菜厅#满福楼楼底够高够阔落 即使fullhouse都好有空间感唔会好嘈前菜蜜汁烧鸡肝($130) 外层以蜜汁包住外脆内软乳猪拼盘:乳猪 叉烧 烧鹅 ($338)乳猪系满福楼招牌菜 好耐未食过咁薄脆有质素的乳猪件叉烧半肥瘦 烧得惹味 烧鹅就正正常常蒜香胡椒中虾($398) 一锅有8只 十分惹味 不过略嫌胡椒太重手梅菜蒸茄子($200) 味道正正常常 有家的感觉不过就有啲Overpriced啦😢蔴蓉包 一笼三个($50) 呢个就出色啦外皮软熟有弹性 入面蔴蓉热辣辣半流心😋牛油果椰子雪糕($50) 唔系太食到牛油果味成杯以椰子为主调 仲有粒粒椰丝不过如果系冲着牛油果而来 应该会失望🤫整体系有水准的中菜 环境舒服 可以再访🤗
家有一老如有一宝 同「宝」去食饭
推介#RenaissanceHotel 的中菜厅#满福楼
楼底够高够阔落 即使fullhouse都好有空间感唔会好嘈
前菜蜜汁烧鸡肝($130) 外层以蜜汁包住外脆内软

乳猪拼盘:乳猪 叉烧 烧鹅 ($338)

乳猪系满福楼招牌菜 好耐未食过咁薄脆有质素的乳猪件
叉烧半肥瘦 烧得惹味 烧鹅就正正常常
蒜香胡椒中虾($398)
一锅有8只 十分惹味 不过略嫌胡椒太重手

不过如果系冲着牛油果而来 应该会失望🤫
整体系有水准的中菜 环境舒服 可以再访🤗
2019-04-12
2018-10-03 7781 浏览
今日去咗满福楼,摆寿宴,老板订左6围枱,呢度环境好好,五星级酒店,望到维港景色👍🏻当天去到,做左少少布置😍食素食,平时听朋友讲食素好处多。但其实好少机会食到全素。香酥荔茸配田园沙律🥗好清新嘅前菜,好开胃。松茸素炖佛跳墙对呢个福字真系赞不绝口,好有心思。黑松菌淮山炒蜜豆木耳黑虎酱菌扣柚皮鲜枝竹花菇红烧豆腐羊肚菌素菜卷潮式素粉棵金菇蚊长寿伊面仲有寿包同糖水🎂🔸其实样样野都好精致,同埋样样都好好味。真系每一样都好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸的确花左唔小心思,由拣菜式去到布置。

当天去到,做左少少布置😍

食素食,平时听朋友讲食素好处多。但其实好少机会食到全素。

香酥荔茸配田园沙律🥗

好清新嘅前菜,好开胃。

松茸素炖佛跳墙

对呢个福字真系赞不绝口,好有心思。

黑松菌淮山炒蜜豆木耳

黑虎酱菌扣柚皮

鲜枝竹花菇红烧豆腐

羊肚菌素菜卷

潮式素粉棵

金菇蚊长寿伊面

仲有寿包同糖水🎂

🔸的确花左唔小心思,由拣菜式去到布置。
2018-09-27