2012-08-27 133 浏览
晚上8時食飯時間, 餐廳只半滿座, 所以唔洗等位隨便有得坐。晚餐都係40蚊以下, 有特飲送算係好抵。我叫左個粉面餐, 一餸雞絲金邊粉, 加芒果綠茶, 都係32蚊免加一。雞絲金邊粉: 賣相一般, 雞絲既雞肉不夠肥美, 亦一般新鮮, 配菜的菜太熟, 金邊粉軟硬適中OK。芒果綠茶: 太甜, 建議怕甜的朋友叫特飲最好叫定少甜, 不過味道是OK的, 有芒果也有綠茶香。求祈一餐, 都算OK既。
晚餐都係40蚊以下, 有特飲送算係好抵。

求祈一餐, 都算OK既。
雞絲湯金邊粉
2012-08-20
2012-08-10 65 浏览
夏日炎炎……胃口總是飄忽。吃一口涼麵, 喝一口冰涼飲料在某程度上為我降溫不少_________________________還記得荃灣碼頭有一間 ‘普洱’, 前身叫 ‘滇園’! (鋪面完全沒變)如今‘滇園’ 只剩下悅來坊附近這間了也許是執著 (?) 我始終喜歡滇園今次叫既係 “菜肉餃餌絲” 『餌絲是中國雲南食品。與米線有 異曲同工之妙。簡單說,餌絲就是用米替代麵做的麵條。截面是方形,區別與圓形截面的米線。由於工藝上的差別餌絲的質感沒有米線那麼滑溜。餌絲外觀潔白,偶 有麩皮夾入其中。質感厚實,煮熟後仍有很好的彈性。經典吃法與麵條無異,然口感絕對是不一樣的,跟內地稱為米粉的東西也仍然不同。對餌絲的偏愛存在地域差 別。滇西和滇西北人比較愛好吃餌絲,而滇東滇中一帶比較喜歡米線。著名的餌絲是騰衝餌絲,以耐儲存出名,還有有名的大救駕。大理餌絲則以厚實筋逗贏得眾多百姓的喜愛。』 - 轉至維基百科哈哈我之前第一次聽到餌絲真係完全冇頭緒但本住 “人生在世, 乜都要試” 既精神, 我決定一試!試落, 又ok 喎!同平時食開既麵好唔同, 係似…年糕 (個人認為呢個質感… 凍食最夾! )配上酸酸甜甜既麵汁
夏日炎炎……
胃口總是飄忽。

吃一口涼麵, 喝一口冰涼飲料
在某程度上為我降溫不少
_________________________

如今‘滇園’ 只剩下悅來坊附近這間了
也許是執著 (?) 我始終喜歡滇園

今次叫既係 “菜肉餃餌絲”

哈哈
我之前第一次聽到餌絲真係完全冇頭緒
但本住 “人生在世, 乜都要試” 既精神, 我決定一試!

試落, 又ok 喎!
配上酸酸甜甜既麵汁
Good!
(其中一個黎滇園既原因就係涼拌餌絲!!

但叫餌絲前請你確定自己真係肚餓
因為真係幾飽肚!

另外要推介飲品-----

芝麻奶茶!!!!
又唔係一味甜(我飲唔到太甜), 芝麻又香!

(哈哈飲完記得照照鏡! 如果唔係d 牙有芝麻就唔好啦!
2012-07-18 55 浏览
很少吃滇菜,看这里居然有过来试下。我们看菜牌的时间服务生跑开了,这里服务生大多是18岁左右年轻人,态度不好的。周围很多人在吃招牌的过桥米线,遂要了一份酸辣过桥米线,结果是很难吃啊,汤汁一股臭臭的味道,估计是酸菜味道不正宗。凉拌猪耳朵还比较受欢迎,一个小的长方形碟子,看起来像开胃餐前小菜,没多久一扫而光。云南酸菜鱼,鱼片很新鲜,不过可惜没有吃出来有任何特色。铁板牛肉中规中矩。滇酱猪肉的做法有点类似溜肉段只不过外皮么有那么多油。杂菜炒三丝里面的什锦还是很丰富的。珍珠奶茶和例汤各是8元。
很少吃滇菜,看这里居然有过来试下。
云南酸菜鱼,鱼片很新鲜,不过可惜没有吃出来有任何特色。
铁板牛肉中规中矩。
滇酱猪肉的做法有点类似溜肉段只不过外皮么有那么多油。
杂菜炒三丝里面的什锦还是很丰富的。
珍珠奶茶和例汤各是8元。
2011-10-15
雞絲涼拌米線 $28我每一次都吃這一個,第一次吃時十分驚訝, 味道恰到好處。 手撕雞 味道不錯,分量足涼拌米線配菜多: 有花生,榨菜,紅蘿蔔及碎芽菜,亦可以加紅醋及豉油,增加滋味!!有少少湯在米線底部,食食下都覺得幾飽,仲要食極都唔厭~ 飲品: 滇園奶茶飲品選擇的款式算多~呢款飲品的香味獨特,滑溜溜~感覺真係幾特別~又唔會好甜,只係淡淡的甜味~~每次都喝, 但這一次根本是忘了放糖。 好在有重做一杯給我。
雞絲涼拌米線 $28

我每一次都吃這一個,第一次吃時十分驚訝, 味道恰到好處。
手撕雞 味道不錯,分量足
涼拌米線配菜多:
有花生,榨菜,紅蘿蔔及碎芽菜,
亦可以加紅醋及豉油,增加滋味!!
有少少湯在米線底部,食食下都覺得幾飽,仲要食極都唔厭~
飲品: 滇園奶茶
飲品選擇的款式算多~

题外话/补充资料: [b]性價比頗高, 但希望好好改善服務, 有經驗的員工一定能留住更多熟客。 [/b]
2012-06-06
  • 雞絲涼拌米線
2012-04-16 34 浏览
很多年前係附近返工,都會到這間食晏,當時感覺都吾錯,而且米線好入味。今日同男友係附近搵野食,見到依間店仲存在,咪再入去試下。可能係下午時間,所以吾係好多人,好多吉枱,但好多時去餐廳食野,待應都一定會招呼你坐係邊,但依度,入到去,待應見到你都當你透明咁,要我哋自己講幾多位,但佢都吾招呼你坐底,只係話有位你就坐。。。。坐底後,睇下有咩食,見到佢仍然有午餐,咁我哋就叫左:菜肉餃+貢丸米線,凍珍珠奶茶 - 成碗米線只得兩粒貢丸,兩粒菜肉餃,再加上白雪雪的米線,雪菜,肉碎都冇粒,淡而冇味,杯珍珠奶茶正常飲品,冇特別糖醋排骨飯 + 柚子茶 - 個餐仲送碗例湯 - 先嚟個例湯,男友俾我試一啖,嘩,使吾使咁咸,之後糖醋排骨出場,點解係生炒排骨反。。。究竟佢哋知吾知糖醋排骨係點。。。。。至於杯飲品,又係冇特別食物吾係好難食,但服務就好差,叫落單都要揮手好耐都冇人理會,先有待應望左一眼,就走開左,之後就仲好耐先有一個黑口黑面的待應姐姐過嚟落單。到送食物嚟,放底就算,其中一位攞碗米線過嚟時,佢話韭菜鉸貢丸米線,由於我吾食韭菜,所以同佢講我叫的係菜肉餃,佢即係話依啲咪係菜肉餃囉。。。講到好似我吾啱咁。。。我哋
。坐底後,睇下有咩食,見到佢仍然有午餐,咁我哋就叫左:
食物吾係好難食,但服務就好差,叫落單都要揮手好耐都冇人理會,先有待應望左一眼,就走開左,之後就仲好耐先有一個黑口黑面的待應姐姐過嚟落單。到送食物嚟,放底就算,其中一位攞碗米線過嚟時,佢話韭菜鉸貢丸米線,由於我吾食韭菜,所以同佢講我叫的係菜肉餃,佢即係話依啲咪係菜肉餃囉。。。講到好似我吾啱咁。。。我哋係俾錢食野,吾係俾錢受罪,個個待應收銀都係黑口黑面,好似全部嚟食野都係欠左佢哋咁。。。以後都吾使望會再去幫襯,服務咁差。。。離譜。。。
2012-04-16
2012-01-30 16 浏览
  今晚教會有聚會,我們先在這裏吃飯去過去,因為一直還沒在這家吃過,今次便來試一試。  六點幾的時間,人陸陸續續的多,我們要了一張靠窗的大卡位,桌子還沒有整理乾淨,我們先坐下,一邊討論要吃甚麼,招手招了好久都沒人來整理,人這麼多,卻只有兩三個服務員,到處都有人招手,根本就招呼不來,是人手不夠。  等了好久才有人收拾桌子,又等了好久才有人寫單。  因為我們等了很久才有人來,到處都有人招手,侍應心情非常煩躁,我們要叫東西的時候,她扳起臉孔,我們說了一大堆,她一句話都沒說,寫完便扔下單子走了。她一轉身,我和三個朋友都搖了搖頭。  我們分別要了回鍋肉四季豆飯,豆腐雞肉飯,以及兩個酸辣米線,要了朱古力咖啡、芝麻咖啡和兩杯熱檸茶。  先來的是酸辣米線,而所謂的酸辣米線,只是在弄好了的米線上面,擱上了酸辣醬,那些酸辣醬還浮了在湯上面,配料有肉碎、酸菜和芽菜,而米線也不多。頗讓人失望。  朋友的豆腐雞肉飯份量也很少,但看起來蠻精緻。  到了所有東西都來齊了的時候,回鍋肉四季豆飯還沒上來,我們又招手招了好一陣子,先是問服務員是否漏了單,服務員匆匆轉身,忙於應付食客,我們再招手,過好久才有人回應,服務員還

等了好久才有人收拾桌子,又等了好久才有人寫單。

朋友的豆腐雞肉飯份量也很少,但看起來蠻精緻。

到了所有東西都來齊了的時候,回鍋肉四季豆飯還沒上來,我們又招手招了好一陣子,先是問服務員是否漏了單,服務員匆匆轉身,忙於應付食客,我們再招手,過好久才有人回應,服務員還擱下了一句,「有啦有啦,出來了喇。」

即使是「出來了喇」都要有人拿給我們才行,原來那碟飯一直弄好了,只是沒有人去拿給我們。真是三催四請。

三個人都吃完了,要回鍋肉四季豆飯的朋友就一個人在吃。

這樣的服務,一次就夠了。

2012-01-27
2011-07-27
成日見呢間野咁多人,次次食lunch都無位,令我好有好奇心,於是入去食下$30 一個米線+一杯飲品,價錢好OK (如穿校服就$26)我叫左一個"香脆酥肉"米線同埋一杯''茉香珍珠''飲品選擇有好多,可以慢慢睇~D香脆酥肉由於被米線浸住,當然唔會香脆啦~不過好好味,米線湯底都好清甜,個米線仲好大碗!!杯茉香珍珠都幾香幾好味,不過我飲得出杯野應該都係沖粉D珍珠就好彈牙~不過呢間野勁少樓面店員= =叫極都無人過來落單,需要改善!!!平平地$30,有咁大碗米線同飲品算係咁啦!絕對值得一試
成日見呢間野咁多人,次次食lunch都無位,
令我好有好奇心,於是入去食下

我叫左一個"香脆酥肉"米線同埋一杯''茉香珍珠''

飲品選擇有好多,可以慢慢睇~

D香脆酥肉由於被米線浸住,當然唔會香脆啦~
不過好好味,米線湯底都好清甜,個米線仲好大碗!!
杯茉香珍珠都幾香幾好味,不過我飲得出杯野應該都係沖粉

D珍珠就好彈牙~

不過呢間野勁少樓面店員= =叫極都無人過來落單,
需要改善!!!

平平地$30,有咁大碗米線同飲品算係咁啦!
絕對值得一試
2011-07-20
  • 香脆酥肉米線
2010-10-25 14 浏览
當日係紅日,所以到3pm才有tea set~一入去間店,已經有2/3 係full,但其餘1/3的桌子係無人抹桌囉...佢地以為已經抹左掛......我坐緊果張椅仲要無扶手那張..張椅腳一定係蝕晒....個人一坐上去,如果比人地唔小心一推,一定好容易跌親tim呀,我的椅子仲要坐正0係樓梯級旁 諗起都覺得危險....我地order食物後無幾耐,終於有人埋黎抹一抹張桌喇.............但那個中性員工的服務態度不太好...我點了$32 榨菜雞絲+魚皮餃 雙餸米線 配 飲品我的那碗米線,雞皮實在是多得很!!! 雞肉味道還可以,但間唔中食到有雪藏味道..到底我食雞皮定雞肉?????哼~魚皮餃共3隻....質素一般 飲品:香芋珍珠(熱)珍珠3-4粒痴成一堆堆.....口感真係很差,我已經叫左少甜,仲要重奶味果隻,真係好唔掂~餐具又係,仲之好濕呀......而且那杯熱飲的茶匙更加係「痴痴林林」,90%懷疑廚房根本無洗餐具就俾返客人用......仲要播d音樂,雖然係英文歌,但實在係又大聲又煩擾!!!!環境+衛生差到不得之了!!!!!!搞到我當日唔係太舒服,令到我更加唔舒服tim!!
當日係紅日,所以到3pm才有tea set~
諗起都覺得危險....
我點了$32
榨菜雞絲+魚皮餃 雙餸米線 配 飲品
我的那碗米線,雞皮實在是多得很!!!

哼~魚皮餃共3隻....質素一般
飲品:香芋珍珠(熱)
餐具又係,仲之好濕呀......
仲要播d音樂,雖然係英文歌,但實在係又大聲又煩擾!!!!
環境+衛生差到不得之了!!!!!!
搞到我當日唔係太舒服,令到我更加唔舒服tim!!

menu
榨菜雞絲+魚皮餃 雙餸米線
多雞絲ge..但係......
香芋珍珠(熱) 差劣
雞絲藏著超多雞皮..OH MY GOD
menu
lunch時段不算好多人,呢次員工的服務態度幾好~order後不消5分鐘,staff已經送上米線了~真係好快 雙拼米線系列--- 鹽酥雞+手撕雞涼拌米線 $32我order完才醒覺,原來我叫呢2款配菜也是「雞」......但味道尚不錯,手撕雞 味道不錯,「鞋」身,味道較鹽酥雞清淡得多~ 鹽酥雞粒真係有好多...但有些雞肉較為硬巴巴...醃味真係重手左d...雞肉近似啡色... 涼拌米線本身的配菜有花生,榨菜,紅蘿蔔及碎芽菜,可自行加紅醋及豉油,增加滋味!!有少少湯在米線底部,食食下都覺得幾飽,仲要食極都唔見底~ 飲品: 蘆薈木瓜汁飲品選擇的款式真是十分的多~呢款飲品的蘆薈粒好味,滑溜溜~0趙落去個感覺真係幾特別~又唔會好甜,只係淡淡的甜味~ 木瓜汁清甜~

雙拼米線系列--- 鹽酥雞+手撕雞涼拌米線 $32
手撕雞 味道不錯,「鞋」身,味道較鹽酥雞清淡得多~

飲品: 蘆薈木瓜汁
飲品選擇的款式真是十分的多~

menu_多款米線選擇
從座位望去廚房及出菜區那邊~
蘆薈木瓜汁~!好爽喔!!!
鹽酥雞+手撕雞涼拌米線 ,賣相看來似乎一般般,
睇黎呢碗米線較為乾身的感覺,不過食落口尚爽滑
menu_多款米線選擇
從座位望去廚房及出菜區那邊~
蘆薈木瓜汁~!好爽喔!!!
睇黎呢碗米線較為乾身的感覺,不過食落口尚爽滑
  • 蘆薈木瓜
大大碗的 春城。豆花通心米線 $21原來係白滑的豆腐,上面有芝麻,同埋甜醬呀!口感好特別,而且開胃~共4件,真係好正喔!食落口豆腐非常軟滑,但又唔會一夾落去就會爛,碗麵仲配上炸醬,少少酸菜,芽菜,九菜,幾足料~好正 個WAITER仲問我個米線係唔係跟湯?唔通呢個米線可以撈的? 但我食到見到碗底果陣,見到係灰灰地色.... 幸好唔駛加1,特飲仲唔駛加錢tim呀,總括來說都抵食~ 第一次食通心米線,口感幾特別,幾爽口! 芝麻紅豆冰,真係幾大杯,碗米線比飲品快一步上菜tim喔,紅豆冰的紅豆唔會好甜,不過係有d硬...芝麻好好味,有時d芝麻沉在杯底tim...開放式kitchen,food quality暫時覺得ok,以呢個價錢黎講!!下次會繼續再試下其他米線,不過見到lunch set款款都係肉類....所以我諗都係食米線較健康同埋抵~ 但服務態度一直!!tea set到5:30左右,係d人客多到差5多full晒,其實餐廳面積都幾大,,不過卡位d chair係矮左少少就真... meau上好多款米線~而且睇個名都覺得幾特別tim,
大大碗的
春城。豆花通心米線 $21
但我食到見到碗底果陣,見到係灰灰地色....
幸好唔駛加1,特飲仲唔駛加錢tim呀,總括來說都抵食~
第一次食通心米線,口感幾特別,幾爽口!

芝麻紅豆冰,

meau上好多款米線~而且睇個名都覺得幾特別tim,
meau設計幾清楚!
logo!
春城豆花通心米線~
開頭幾清靜,之後5:30後好多人~
左:朱古力紅豆冰,右:芝麻紅豆冰
豆腐good,開胃之選
meau設計幾清楚!
logo!
春城豆花通心米線~
開頭幾清靜,之後5:30後好多人~
左:朱古力紅豆冰,右:芝麻紅豆冰
豆腐good,開胃之選
  • 春城。豆花通心米線
2010-01-23 15 浏览
雖然間餐廳唔就脚, 但星期六的午後間中還是會過來. 通常只為那杯台式飲品而來 (因為食物實在很一般)今天下午來吃午餐, 發現又加價了 是日午餐是糖醩骨脊飯 + 珍珠奶茶 $32可是當飯一上枱, 我就開始後悔+無晒胃口了......甚麼糖醩骨脊, 只是一小粒冰鮮肉加大量炸粉. 在這些又黃又硬的炸物上面澆上些螢光橙色的黏黏的酸汁. 這間餐廳比工人飯堂還馬虎! 離開前見到一個女仔唔小心打破了一隻杯, 我也嚇了一跳. 不過最驚訝的是女職員完全無關心個客, 反而邊執枱邊說要賠錢! 大佬個客件羽縅都過千啦, 整污穢左要洗都貴+煩, 但呢間野要人地賠返隻杯 $20 lor (我真係無見過酒樓/茶記打破杯碟要比錢) 如果係我一定唔比lor (隻杯又唔係新, n咁多個人用過, 點值廿蚊)好彩今日無帶小朋友一齊黎, 如果唔係...一唔小心就甘.....呢間野既員工態度差就街知巷聞, 但居然仲會濫收費用, 食物質數又愈來愈差, 以後都唔會再黎啦! 以後都係畀多幾蚊食金田日式set lunch好過 *****blacklist*****

今天下午來吃午餐, 發現又加價了

是日午餐是糖醩骨脊飯 + 珍珠奶茶 $32

2010-01-23
2009-09-07 12 浏览
平時食開雞絲涼拌米線和芒果綠茶的我, 今天只不過改了少許, 結果就出事了!雞絲涼拌餌絲(走酸和走韮菜) -- 勁酸(落單時已講明走酦), 叫她們換過, 她們只是加了一些汁然後再給回比我, 但仍然很酸, 為由再叫她們換過, 結果要我叫過其他食物, 真離譜! 為有改吃黑椒牛筋丸米線(OK!)芒果木瓜汁 -- 說沒有芒果, 要我叫其他飲品, 為有改飲百香果綠荼(OK!)差了這麼多, 還要加價(之前吃開是28元, 現在要30元), 超級過份!

, 但仍然很酸, 為由再叫她們換過, 結果要我叫過其他食物
, 真離譜!
為有改吃黑椒牛筋丸米線(OK!)

2009-09-07
(非会员)
2008-09-15 10 浏览
我係荃灣返工的, 所以附近的食鋪差不多間間試雲, 此間真係一間非常難吃的米線, 試過幾次都係LUNCH TIME, SET LUNCH, 一碗米線加杯野飲, 料超少, 得果2,3件, 所以次次黎吃都預左吃唔飽, 只是飲下杯珍珠奶茶搭夠, 果度D 野飲OK 架, 所以唔建議黎此間吃野, 飲野就OK.P.S. : 此間D服務員比較差劣, 唔知係咪LUNCH TIME 太多人o既原因, 次次都冇人理

(非会员)
2008-06-11 6 浏览
呢間野係正我樓下...周時都會去食...唔係因為佢特別好食...而係貪方便...d米線都ok...但佢d員工既態度真係差到你唔信...是是旦旦...勁冇禮貌...不過佢d珍珠奶茶系列又幾好飲既~$30 lunch有米線有野飲斬算抵....比起附近其他餐廳算係咁...但始終頂唔順佢d員工...個個黑口黑面= =
  • 香脆酥肉米線
2008-05-13 6 浏览
行完山熱辣辣, 同朋友黎滇園貪佢卡位坐得夠舒服叫左碗雞絲涼拌加薄荷珍珠爽! 才$28, 算超值了唯一的是如侍應們在沒表情的臉上, 加少許笑容的話相信食客會更食過返尋味(雖然以此價錢不應再多求了)
行完山熱辣辣, 同朋友黎滇園
貪佢卡位坐得夠舒服

叫左碗雞絲涼拌加薄荷珍珠
爽!

才$28, 算超值了
唯一的是
侍應們在沒表情的臉上, 加少許笑容的話
相信食客會更食過返尋味
(雖然以此價錢不應再多求了)