作为前正街街坊嘅女,成日听阿妈讲源记嘅桑寄生蛋茶好好饮,当之後成为半个西环街坊就成日买外卖俾佢食,我妈话多年水平都无变,系得源记先煲到咁清喎👍🏻。亦因爲咁嘅关系,我第一次食桑寄生就系喺源记,而我亦因此爱上咗😊。呢日喺附近食完饭,唔算太饱,时间又尚早,所以就堂食,平日就外卖多。我就必嗌桑寄生双蛋茶($37)㗎喇,因为同朋友share,就叫佢嗌另一款香滑炖鸡蛋🥚($35),另外加多件全蛋鸡蛋糕($8)。我嘅桑寄生真系十次十次都咁好食😋😋😋,永无失准,好清甜,朋友以前觉得好浓药材味,但食多几次佢都觉得正。我唔识形容系点嘅味,因为唔系大路食物,但总之食完好舒服。我妈有讲好啱女仔食👩🏻‍🦰,枱面佢亦仲有介绍滋阴降压👍🏻。另外,点解要嗌双蛋🥚🥚茶,你睇下张图就知,因为只蛋系超入味,又弹牙!个蛋白入面都系啡色㗎,真材实料,第到食唔到咁正宗😉,我妈同我都系咁话嘅,我买多咗碗外卖俾佢。不过我唯一不满系无论堂食定外卖蛋茶都只系占大半碗,唔够满😡,次次都系。另一款香滑炖鸡蛋🥚就少啲嗌,嚟到系满满淡黄色啲蛋,睇得出好滑,完全无巢皮,食落亦都一样。热辣辣好正,而且食得出不少少姜汁嘅味,甜得嚟又好清,继桑寄生以外

桑寄生双蛋茶

香滑炖鸡蛋

另一款香滑炖鸡蛋🥚就少啲嗌,嚟到系满满淡黄色啲蛋,睇得出好滑,完全无巢皮,食落亦都一样。热辣辣好正,而且食得出不少少姜汁嘅味,甜得嚟又好清,继桑寄生以外推介嘅甜品
全蛋鸡蛋糕

至於嚿全蛋鸡蛋糕,就相对无咁出色,系比较中式嘅蛋糕,偏米白色,食落唔太甜,但略嫌有啲乾身,唔够湿。可以一试,但我唔会再嗌,虽然我其实之前都食过🙈。好搞笑我哋嗰嚿蛋糕系边边,所以个shape唔系长方形🔲。

总括嚟讲,食过源记嘅糖水你就会明点解佢会可以系喺西环屹立不倒嘅老字号👍🏻,真心有特色同好味🤤,不过真系见住佢不停加价,我第一次食$2x到而家$37😨😨,糖水嚟讲其实都真系几贵。而且今日餐厅唔够凉,可能人多啦,好彩食热嘢都未至出汗。但我都会继续嚟食的,未食过嘅亦绝对值得嚟食,一试爱上。❤️😍🥰
2019-08-17
$40 (宵夜)
桑寄生双蛋茶
香滑炖鸡蛋
🌹女性经痛恩物🌹#bunny去西营盘 #bunny食糖水桑寄生莲子蛋茶 $39今日要同大家介绍一个女性恩物-桑寄生莲子蛋茶,佢可以帮手调经、补血同治经痛。我地都深受女人之苦,有时真系痛到床都落唔到要靠panadol 先番到工!不过自从开始习惯在经前饮桑寄生茶,加上少食寒凉之物及多做运动後,情况真系好左好多好多!讲到桑寄生莲子蛋茶,源记我敢讲真系so far 食过系全港最好,老店做左咁多年咁出名系有原因的。先讲个茶底,佢系甘甜适中,我地好怕太甜,但佢真系刚刚好,带出桑寄生味甘甘甜甜咁又唔会苦涩!特别一定要赞个蛋!!!!!真系在香港食过最好,好香好香药膳味,平时食果d 茶叶蛋之类都系好多时得个色,但呢只真系好入味,蛋白以至蛋黄都好入味,超级香浓!必食!个莲子都系煮到林林地又香!未试过既朋友仔,尤其是一众高贵的女士们,必定一试! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10
🌹女性经痛恩物🌹
#bunny去西营盘 #bunny食糖水

桑寄生莲子蛋茶 $39

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10

2019-10-13 124 浏览
难得来到西营盘搵档甜品试试,正好搵到间中式甜品,我最爱的。 拣左杏仁茶,麻麻地似开粉。 绿豆沙感觉希左小小。出名的寄桑茶的确唔错而且店内坐位比较狭窄,肥小小都难坐,但环境乾净
2019-09-23 234 浏览
今日终於去源记甜品专家食佢出名既桑寄生鸡蛋茶啦,几清甜,好易入口,只蛋几好食。仲叫左个鸡蛋糕,偏实既口感,甜度减少少会更好。呢间价钱偏贵,而且份量偏细,试过便可。
仲叫左个鸡蛋糕,偏实既口感,甜度减少少会更好。
呢间价钱偏贵,而且份量偏细,试过便可。

鸡蛋糕
2019-09-22
桑寄生鸡蛋茶
一家人食饱饱当然要食番碗甜水作结尾,老老👩🏽👨🏽都系钟意食中式糖水,最後决定同佢地黎呢间老字号甜水店🥄呢到最出名系桑寄生莲子茶,不过都已经35 蚊碗,贵左,不过始终是做游客生意😂明既味道无变,吾算太甜,桑寄生就是有一种好滋润既感觉,饮完就好舒服😌,而且莲子好焧身入味,不错👍🏽另外,我叫左一碗黑芝麻,入黎同坊间吾同,因为无颗粒质感,不是用粉开,而系真材实料磨成碎粉,美味传统,所谓古早味🥄最後叫左个鸡蛋🥚糕,不过好普通,系充满蛋香,可惜吾够湿润,比较乾🤛🏽

2019-09-10
  • 桑寄生莲子茶
  • 香滑芝麻糊
2019-08-21 323 浏览
又话老字号, 大佬, 碗糖水就贵一贵, 仲要系沟左水嘅..... 点搞呀.....老细话呢间出名, 咁我话晒都系街坊, 我知呀. 但听人讲水准已经大不如前, 所以其实都三几年冇帮衬过. 但今次同同事食饭, 佢地住九龙新界, 嚟到就指定糖水要食呢间, 咁我唯有陪大家去试试啦..... 点知.... 果然名不虚传, 真系大不如前而且, 佢地加价加到离晒谱, 一碗糖水要成30几40蚊! 我一睇到个menu已经眼都突..... 你仲要贵得嚟做唔到相应嘅质素添仲有呀, 成间铺真系唔忧做咁款, 店员啲态度极度冷漠, 落个order都好似阻住佢地忙里偷闲咁..... 咁唔想做不如早少少落闸好过啦.....又贵, 又唔好食, 又要受气, 咁样样, 下次真系点都唔使预我, 多谢晒

2019-08-14
$40 (宵夜)
2019-07-13 399 浏览
同女朋友食完dinner想食dessert 误打误撞食左 呢间全港现存最古老和历史悠久的甜品店❤️ 有成百年历史 starting from 1855🍵桑寄莲子鸡蛋茶 $39 几清甜 莲子 唔苦🥣芝麻糊 $27好味 唔似出面街即食果d 即食甘🍰清鸡蛋糕 $8全蛋🥚制成的传统中式蛋糕过程中并没有加入奶🥛及牛油的
同女朋友食完dinner

🍰清鸡蛋糕 $8
全蛋🥚制成的传统中式蛋糕
过程中并没有加入奶🥛及牛油的
2019-07-04 292 浏览
今日来到西营盘正街源记食糖水,源记系香港少有百年老店,传闻创立於1885年。当时内地仍是满清皇朝光绪年间,慈禧太后垂帘听政,皇帝只有十岁;而英国正在维多利亚女王管治下,被後世称许为维多利亚时代的盛世。源记创立年份,就连第三代掌柜李老都说不能确定,但历经三代,於今李老亦已届垂暮之年,历经百年应没可议。来到西营盘当然要说一说她的历史。1842年满清割让香港,香港正式开埠。英军在上环水坑口登陆,升旗鸣炮,水坑口英文就叫Possession Point。到第三任港督文咸爵士Sir Samuel George Bonham,因上环大火,烧毁四百多座房屋,利用遗下的大堆瓦砾,於1852年实施香港首个填海造地计划。既增加土地供应,又可处理瓦砾,一举两得,更毋须向内地买沙。亦因此水坑口由海边变为内陆。英军在上环水坑口登陆後,在上环以西筑营驻军,名为West Point,即所为西营盘。当时驻有八百名印度孟加拉士兵,营地位置就在今日水街山边。西营盘一带街道,由皇后大道西开始,向山上发展,与皇后大道西平衡划出第一街、第二街、第三街和高街,两边则以东边街和西边街为界,而正街则为这个区域的中心点,英文说叫Cen

西营盘一带街道,由皇后大道西开始,向山上发展,与皇后大道西平衡划出第一街、第二街、第三街和高街,两边则以东边街和西边街为界,而正街则为这个区域的中心点,英文说叫Center Street,成为两个目字形相连的街道规划。

正街是一条由南至北走,由海傍走向山的街道,南至干诺道西,北至西半山般咸道(都是纪念文咸爵士,只是译法不同)。正街出名斜,是全港最斜的行车道路,最高斜度竟达1:4。源记位於皇后大道西和德辅道西一段正街,由於是填海造地因而地势较平。

桑寄生是中药材,不论功效,先讲气味。本草纲目记载桑寄生的气味是苦,平,无毒。桑寄生不止苦,还涩,即系又苦又嚡口,就算多落糖,遮掩到苦味但涩味依然不减。

桑寄生鸡蛋茶

源记最出名是桑寄生蛋茶,确实与别不同。第一、绝无苦涩味;第二、甜而不腻,不会盖过桑寄生独有香味,这是源记老板独得之秘;第三、深琥珀色,晶莹通透,清澈见底。第四、蛋得卤入味,香而不咸,卤水味不会盖过蛋味。

下次有机会再跟大家说讲桑寄生的药效。
2019-03-10
宵夜
桑寄生鸡蛋茶
西环源记食出名中式糖水同鸡蛋糕, 咁岩今日个mood 系食中式糖水, 毫无疑问就拣左依间~-但系食完饭太饱食唔落鸡蛋糕, 只系叫左特别推介嘅2款糖水-桑寄生莲子鸡蛋茶香浓得黎好清甜好夸张仲可以配2只蛋咁多我就配莲子同1只鸡蛋就够lu🥚-纯正杏仁露香滑得黎又唔会太甜不过感觉上偏稀-整体黎讲味道唔错, 不过价钱都唔平-
但系食完饭太饱食唔落鸡蛋糕, 只系叫左特别推介嘅2款糖水
桑寄生莲子鸡蛋茶香浓得黎好清甜
好夸张仲可以配2只蛋咁多
我就配莲子同1只鸡蛋就够lu🥚
纯正杏仁露香滑得黎又唔会太甜
不过感觉上偏稀
整体黎讲味道唔错, 不过价钱都唔平
2019-05-27 314 浏览
不愉快经历5月25日,我和我3岁女儿一起到源记,一心想吃桑寄生莲子蛋茶,我女儿又喜欢饮桑寄生和吃莲子,所以我叫了一碗,由於我女儿有鸡蛋敏感,但我有想吃鸡蛋,所以我跟服务员説,我女儿有鸡蛋敏感,可不可以将鸡蛋分开另一个碗上,她竟然答我不可以!!她还说鸡蛋是分开煮的,不会敏感。很奇怪有这种人,我在外面餐厅用餐,从没有一间餐厅会拒绝这样要求,我已经跟她解释原因,她坚持不可以,这样我和女儿很失望就离开源记,我女儿一边行一边问我,这个人做事不懂转湾,我有鸡蛋敏感,她不愿意迁就小朋友。由于我女在旁边,这里又有食客,所以我不跟这位服务员理论,以免影响别人和我女,但心里面一直想,这位服务员知不知道什麽叫食物敏感呢?她是不是没有孩子?为何拒绝这个要求呢?
不愉快经历

她是不是没有孩子?
为何拒绝这个要求呢?
2019-05-15 287 浏览
传统中式甜品店越来越少, 当中能够保持传统和水准的更不多。很喜欢源记的糖水, 尤其是其桑寄生莲子鸡蛋茶。桑寄生莲子鸡蛋茶 $39根据网络资料, 桑寄生能补肝肾、强筋骨、治风湿、行气活血、降血压、安胎宁神、治失眠和经痛。莲子则入心、脾、肾经, 同样养心安神, 扩张血管, 有助睡眠。所以谓桑寄生莲子鸡蛋茶本身是养生糖水, 男女老幼皆宜也不为过。茶底不会过甜, 药材味道并不浓烈, 可谓容易入口。莲子不少, 中间的苦已去, 放心食用。鸡蛋软绵, 不会煮得过老, 好味道。

桑寄生莲子鸡蛋茶 $39

2019-05-12
  • 桑记生莲子鸡蛋茶
2019-05-03 180 浏览
间唔中都会特登搭车去西环源记食中式糖水🤓一直都系无变一直都咁好味❤️-装修简朴, 乾净企理✅糖水款式唔算多, 离不开桑寄生茶、红豆沙、绿豆沙、杏仁露、合桃露、芝麻糊, 加唔同配料🙆🏻‍♀️胜在出品够好👍🏻-💁🏻‍♀️桑寄生莲子鸡蛋茶今时今日唔系度度都有桑寄生茶, 有亦未必好饮~~我好锺意依度嘅桑寄生茶❤️ 我唔知系唔系全港最好饮亦唔知系唔系怀旧嘅味道, 但入口真系好清香好舒服☺️仲可以拣配莲子同2只鸡蛋🥚-💁🏻‍♀️纯正杏仁露杏仁露好香滑, 又唔会太甜, 好滋润😌-
间唔中都会特登搭车去西环源记食中式糖水🤓
一直都系无变一直都咁好味❤️
装修简朴, 乾净企理✅
胜在出品够好👍🏻
💁🏻‍♀️桑寄生莲子鸡蛋茶
今时今日唔系度度都有桑寄生茶, 有亦未必好饮~~
我好锺意依度嘅桑寄生茶❤️
仲可以拣配莲子同2只鸡蛋🥚
💁🏻‍♀️纯正杏仁露
杏仁露好香滑, 又唔会太甜, 好滋润😌
2019-04-22 171 浏览
全港最古老和历史悠久的甜品店,相信源记甜品专家当之无愧👍🏻而且坐车都好方便1) 地铁从上环站下车,一直沿着皇后大道西就会碰到正街在右转就会见到2)坐叮叮既话可以搭往西环方向,在东边街接下车後往前走几个路口,左转正街就会见到去到店内都算大,座位数还算多,因为食甜品时间通常都不会花费太耐,所以通常都不会没有坐位坐👍🏻源记糖水款式不多,主打莲子,桑寄生都系个句啦,好食既话唔多野选都会有捧场客啦莲子杏仁露 - $39源记系采用传统的石磨来磨杏仁,磨出来的口感细致幼滑,而莲子是用手去蕊的湘莲,松化柔软,入口即溶,使杏仁露唔太甜桑寄生莲子茶 - $39店舖内以「桑寄生」最为着名,每粒人手挑芯,莲子已去蕊後,食落就唔会苦,而莲子数量亦很多,味道香浓
全港最古老和历史悠久的甜品店,相信源记甜品专家当之无愧👍🏻

而且坐车都好方便

去到店内都算大,座位数还算多,

源记糖水款式不多,主打莲子,桑寄生
都系个句啦,好食既话唔多野选都会有捧场客啦

莲子杏仁露 - $39

桑寄生莲子茶 - $39

2019-04-11 236 浏览
食糖水始终都系古祖味好,今日去上环见客就在正街落车,无需再找藉口就入去「源记甜品专家」推门坐低,一碗莲子杏仁露加多件清蛋糕,就系咁简单。🥄莲子松化清香,杏仁食得出啖啖杏香,真材实料童叟无欺,这就是古祖味,不过本人略嫌较甜,淡少少会比较啱我。😋清蛋糕是孩童时的味道,新鲜🥚鸡蛋加入白砂糖,打至企身再入炉蒸熟,新鲜清香软熟,这种独有老香港味道谁能代替。一碗靓糖水加件清蛋糕比得上一个午市套餐价钱,是否值价值观各有不同,要食就唔好睇几钱。餐牌老香港糖水

😋

餐牌

老香港糖水
2019-04-11
  • 全蛋鸡蛋糕
  • 莲子杏仁露
2019-03-25 183 浏览
今晚和朋友在西环晚餐完,突然想吃中式糖水,朋友就介绍这间源记甜品,他住在西区很多年,由细食到大,都维持到品质。我们去到门口,已有一大班人在门口排队等候安排入座,有外国游客、大陆游客,店内约有三十个座位,有一点挤迫,餐台上有食评家蔡栏推介,应该都不错。我们点了两碗桑寄生莲子茶$37、香滑炖鸡蛋$35。桑寄生莲子茶 - 味道太正宗,每碗约有十多粒莲子,在网上看,桑寄生功效很多,桑寄生,能补肝肾、强筋骨、治风湿,行气活血、降血压、安胎宁神,治失眠、经痛。莲子则入心、脾、肾经,同样养心安神、扩张血管,有助睡眠。香滑炖鸡蛋 - 非常香滑,不错!

我们点了两碗桑寄生莲子茶$37、香滑炖鸡蛋$35。

香滑炖鸡蛋 - 非常香滑,不错!
2019-03-24
$38 (宵夜)
  • 桑寄生莲子茶