2020-07-01 177 浏览
旧式糖水店,就是卖核桃露,杏仁露,芝麻糊等糖水,不像现代的糖店多样化,但我还是喜欢这种旧的东西。餐牌上都是卖了几十年的旧式糖水,店做了几十年也屹立不到,可见糖水的水准几十年都维持水准,绝不交行货。今日老友记到此地怀旧一番。一行三人,叫了:桑寄生莲子鸡蛋茶~好清好香,莲子靓,蛋香。莲子合桃露及莲子杏仁露~好香好滑。材料多又纯正,真心制作,系好食d👍坐上朋友都笑说,一碗糖水的价钱,就等同食了一个饭的价钱😆

今日老友记到此地怀旧一番。
一行三人,叫了:
桑寄生莲子鸡蛋茶~好清好香,莲子靓,蛋香。
莲子合桃露及莲子杏仁露~好香好滑。
材料多又纯正,真心制作,系好食d👍

坐上朋友都笑说,一碗糖水的价钱,就等同食了一个饭的价钱😆
2020-06-09
$40 (宵夜)
2020-06-15 228 浏览
同朋友食完饭後,坚尼地城开车到西环,当然要食番个饭後甜品🤤可能疫情原因,有好多店舖都早左关,因此就选呢间老字号-呢间老字号听讲都开左20年以上,但因为有装修过既关系,所以都好新!好乾净整洁!-呢度出名除咗桑寄生莲子茶外,仲有芝麻糊($27)芝麻糊都算系真材实料,由黑芝麻磨成,有传统的味道!食落香滑可口!😋😋😋👍🏼-另外亦都嗌左碗红豆沙($27)红豆沙食落唔稀,都算有质感,但唔算太多。未到起沙果阵😕同埋真系偏甜左少少!建议可以食番呢间店既皇牌,稳打稳阵少少🤏
呢度出名除咗桑寄生莲子茶外,仲有芝麻糊($27)
另外亦都嗌左碗红豆沙($27)
红豆沙
2020-06-14
$27 (宵夜)
红豆沙
2020-06-02 217 浏览
Seriously the best mistletoe lotus seeds and egg in town! Mistletoe is a traditional Chinese herb and this sweet soup is brewed with the herb, lotus seeds, egg and rock sugar.Having tried to cook this sweet soup before, I think it’s really tricky to make it a delightful dessert because mistletoe is quite bitter and astringent. But I’m so surprised to try this soup because it’s so delicious! While it’s sweet and smooth, the sugary flavour doesn’t go overboard as you can still feel the leafy and h

Having tried to cook this sweet soup before, I think it’s really tricky to make it a delightful dessert because mistletoe is quite bitter and astringent. But I’m so surprised to try this soup because it’s so delicious! While it’s sweet and smooth, the sugary flavour doesn’t go overboard as you can still feel the leafy and herbal aroma in the soup. And OMG the egg is heavenly! It soaks up the soup so each little bite of the egg is like munching on a divine pudding!

Besides the mistletoe lotus seeds and egg, I also tried their signature spongy cake. Comparatively, it’s just ok without anything special.
2020-05-23 159 浏览
一直都有食开佢哋嘅桑寄生莲子蛋茶,经前经後食对身体都特别好,食咗几年都算系佢哋嘅老顾客。今日妈妈话想食,就专登去买啦。去到买两碗,一开始冇叫佢分开袋装,佢地装埋一齐,我就好声好气问可唔可以分番开装啦,讲哂唔好意思咁。个女人店员已经面露不悦,咁我就话算啦咁你比个袋我自己装。点知,佢一手抢左我袋糖水,仲大声吆喝:又唔早讲!哗,我阿爸阿妈都未试过咁样大声吆喝过我。後来出咗铺头再查返先知原来佢系蓝店。蓝店本身已经系垃圾,仲要态度差,真系永不录用!

外卖自取
女朋友每餐都食一啖,但又要食好多餐。明明头先先同佢食完西班牙野,转个头行返去正街佢又话要食甜品,所以我哋就去咗源记。以前星期六晚经过都一定要排队先有得食,而且仲有好多人泊咗车喺门口买外卖。不过呢晚可能Weekday啦,加上疫情关系,所以冇乜人食。我哋叫咗桑寄生双蛋茶同埋香滑炖鸡蛋,两样都好好食。我敢讲佢嘅桑寄生茶系全香港最好食的,糖水劲浓郁,而且煲到劲清。鸡蛋就腌到超入味,入面完全系啡色的。不过就甜左少少。至於香滑炖鸡蛋亦都好高质,因为口感劲滑,味道清甜得来又有啲姜味,正呀。食亲呢度嘅甜品,我女朋友就唔止食一啖喇哈哈😘。
2020-05-13 161 浏览
去西环老字号源记甜品之前我是满心期待的,怎料是极度失望而回。我点了陈皮红豆沙:整碗内 10红豆都没有,以为已煲成沙? Sorry,是「一点沙都没有」。根本就是一碗「滚水 + 糖」!而且丁点陈皮味道都没有,没夸张,整碗就是什麽没味道都没有。连普通酒楼奉送的红豆沙都比这个好味!妈妈点的「桑寄生莲子蛋茶」也是没有桑寄生应有的草药味,只是一味甜甜甜!莲子和蛋是好味的,蛋煲到上色入味,但难道去源记只为吃一只蛋?问妈妈会不会再来?她耍手拧头!

问妈妈会不会再来?她耍手拧头!

陈皮红豆沙
2020-05-13
2020-05-10 121 浏览
源记老字号糖水食过一次番寻味👍🏻蛋白莲子杏仁茶够哂香滑,又养颜,岩哂大家母亲节同妈妈去食来滋补下😀个碗仔又够哂旧式,岩哂大家来打卡支持小店咁有心既糖水😛😛
源记老字号糖水食过一次番寻味
👍🏻
个碗仔又够哂旧式,岩哂大家来打卡
支持小店咁有心既糖水😛😛
2020-04-02 400 浏览
源记大大话话帮衬咗30年,出品同味道贯彻如一,记忆中基本上冇乜变过。~ 香滑炖鸡蛋个人意见好的炖蛋首先要讲求蛋和水份的比例,另外火路同炖嘅时间掌握都很重要。源记新鲜出炉的炖蛋,炖得滑不溜口,蛋味香浓,甜度适中。~清香合桃露煮合桃露需要很花工功,第一、忌大火滚同煮太耐,第二、开火之後不能离开炉边,因为需要不停搅拌,并观察沸腾的时机。合桃本身含有很多油份,如果煮太耐油份便会跑出来,令合挑露表面结上一层油,温度下降後油水有机会分离,兼且会有油益味﹗源记煮热了的合桃糊看上好像很稀,其实放凉後便会变浓稠,入口满满合桃清香。~ 纯正杏仁露味道入口偏幽雅,杏仁气味清香不太甜,好味道!~ 全蛋鸡蛋糕材料简简单单只用鸡蛋、面粉、糖 ,再运用全蛋打发方式新鲜蒸出清香味道。入口满满鸡蛋的清香味,是那种刚刚好的美味,不用太多、不会太淡,并非一般坊间出品嘅浓浊味道。实话实说,源记属小店经营模式,出品坚持原汁原味,支持小店!

~ 香滑炖鸡蛋

香滑炖鸡蛋

~清香合桃露

清香合桃露

~ 纯正杏仁露

纯正杏仁露

味道入口偏幽雅,杏仁气味清香不太甜,好味道!

~ 全蛋鸡蛋糕

全蛋鸡蛋糕(咬咗一啖先记得影相)

实话实说,源记属小店经营模式,出品坚持原汁原味,支持小店!
2019-12-25
香滑炖鸡蛋
纯正杏仁露
全蛋鸡蛋糕(咬咗一啖先记得影相)
2020-03-31 196 浏览
呢间老字号相信好多人识 装修都保持住古色嘅风味。👉🏻桑寄生双蛋茶我地两个都系人生第一次食桑寄生茶 又几好味喎 配埋佢处理过嘅蛋 一流👉🏻莲子鸡蛋红豆沙一般 红豆沙太少豆 偏稀👉🏻全蛋鸡蛋糕失望 得好少好少嘅蛋味 唔够香
呢间老字号相信好多人识 装修都保持住古色嘅风味。
👉🏻桑寄生双蛋茶
👉🏻莲子鸡蛋红豆沙
一般 红豆沙太少豆 偏稀
👉🏻全蛋鸡蛋糕
失望 得好少好少嘅蛋味 唔够香
2020-03-18 229 浏览
香港嘅铺租好贵,有几多老店可以捱过贵铺租啊喺香港可以排超过100年嘅老店,呢几年都因为我系唔觉贵铺租已结业,而家百年老店真系寥寥可数今日经过西环,特登去咗西环好出名嘅百年老店源机食糖水平时好少食佢仲食糖水,所以今日特登叫咗最传统嘅红豆沙同埋芝麻糊试吓行入去铺头已经见到老店嘅装修真系有返咁上下历史,老板亦都会间唔中同食客倾吓计,好有人情味呢<红豆沙$27>红豆沙偏甜左少少不过红豆煲得好淋,起晒沙咁,正<芝麻糊$27>芝麻糊相对冇咁好食虽然芝麻都几香,但系略嫌太水状除咗嘢食嘅味道,系源记食到嘅系人情味啊
香港嘅铺租好贵,有几多老店可以捱过贵铺租啊

今日经过西环,特登去咗西环好出名嘅百年老店源机食糖水

<红豆沙$27>
红豆沙偏甜左少少不过红豆煲得好淋,起晒沙咁,正
<芝麻糊$27>
芝麻糊相对冇咁好食虽然芝麻都几香,但系略嫌太水状

除咗嘢食嘅味道,系源记食到嘅系人情味啊
2019-11-29 667 浏览
有时候食太多日式绿茶甜品/台式冰,会想食返一啲中式/港式糖水,所以就同朋友专程去到西环食出晒名既源记!⚠️佢地只卖热糖水!佢地专卖传统港式甜品,今次我同朋友嗌左桑寄生莲子蛋茶同红豆沙加蛋。桑寄生莲子蛋茶真系好顺滑,甜度适中,莲子是好物,有时系其他地方食到既莲子会有苦味,但源记既系香香的,绝无苦涩!而蛋都系甜甜的,入晒味! 朋友既红豆沙加蛋,红豆沙是绵绵的,我食唔到粒粒豆,我比较锺意有粒粒豆既红豆沙😂 而蛋就系一只煮好既蛋,唔似桑寄生茶既蛋甘,佢系无特别味道。佢地既银色碟好特别,设计好贴心,个碗放左上去之後碟中间既洞会卡住碗,甘就会防止倒泻!

• 桑寄生莲子蛋茶
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·桑寄生鸡蛋茶 $35﹟招牌糖水果然系唔同d, 饮落清甜得黎又无咩中药既味道, 非常容易入口, 加埋卤水蛋颜色但实际系甜甜地既鸡蛋一齐食, 味道几夹🥰同埋碗糖水有滋阴降压既功效, 补一补身岩晒👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·香滑芝麻糊 $27﹟同想像中有d出入🤔质感比较稀, 芝麻味偏淡但就胜在够顺滑😂同埋唔会太甜, 如果可以重芝麻味同埋竭身少少就好啦, 食落会实在d🙂🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·清香合桃露 $37﹟合桃露混合左啲杏仁嘅味道, 质感都系偏流质, 合桃味唔系太重, 整体甜度偏淡, 呢个价钱值唔值就有待大家思考🤣🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·全蛋鸡蛋糕 $8﹟大家要有心理准备....呢个蛋糕同一般嘅蛋糕湿润程度相差比较大🤢🤢总体都系偏乾身....又唔系好有蛋香味😰er....大家可慎重考虑试唔试😂🙈
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·桑寄生鸡蛋茶 $35

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·香滑芝麻糊 $27

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·清香合桃露 $37
合桃露

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·全蛋鸡蛋糕 $8
鸡蛋糕
桑寄生鸡蛋茶
🌹女性经痛恩物🌹#bunny去西营盘 #bunny食糖水桑寄生莲子蛋茶 $39今日要同大家介绍一个女性恩物-桑寄生莲子蛋茶,佢可以帮手调经、补血同治经痛。我地都深受女人之苦,有时真系痛到床都落唔到要靠panadol 先番到工!不过自从开始习惯在经前饮桑寄生茶,加上少食寒凉之物及多做运动後,情况真系好左好多好多!讲到桑寄生莲子蛋茶,源记我敢讲真系so far 食过系全港最好,老店做左咁多年咁出名系有原因的。先讲个茶底,佢系甘甜适中,我地好怕太甜,但佢真系刚刚好,带出桑寄生味甘甘甜甜咁又唔会苦涩!特别一定要赞个蛋!!!!!真系在香港食过最好,好香好香药膳味,平时食果d 茶叶蛋之类都系好多时得个色,但呢只真系好入味,蛋白以至蛋黄都好入味,超级香浓!必食!个莲子都系煮到林林地又香!未试过既朋友仔,尤其是一众高贵的女士们,必定一试! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10
🌹女性经痛恩物🌹
#bunny去西营盘 #bunny食糖水

桑寄生莲子蛋茶 $39

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10

2019-10-13 496 浏览
难得来到西营盘搵档甜品试试,正好搵到间中式甜品,我最爱的。 拣左杏仁茶,麻麻地似开粉。 绿豆沙感觉希左小小。出名的寄桑茶的确唔错而且店内坐位比较狭窄,肥小小都难坐,但环境乾净
2019-09-23 423 浏览
今日终於去源记甜品专家食佢出名既桑寄生鸡蛋茶啦,几清甜,好易入口,只蛋几好食。仲叫左个鸡蛋糕,偏实既口感,甜度减少少会更好。呢间价钱偏贵,而且份量偏细,试过便可。
仲叫左个鸡蛋糕,偏实既口感,甜度减少少会更好。
呢间价钱偏贵,而且份量偏细,试过便可。

鸡蛋糕
2019-09-22