話說今日行左一圈尖咀,行到7點,可能時間早,見人唔多入左呢間野,叫左1麵1飯及佢個招牌三寶試下,賣相當然一般啦,而服務方面(冇期望過),不過份量夠,而味道呢,朋友一食個麵已經話鹹,而我個半肥瘦叉飯側不過不失,到食三寶我先知咩叫鹹,太多味精啦,三寶唯獨牛腩真心好食,夠淋夠化﹗所以佢叫自己做牛腩專家......   埋單總共232,老實講睇在尖咀租貴,論味道抵就唔抵啦,不過份量都可以,不過不失啦。
潮州三寶河
淨叉燒飯
金牌牛三寶(細)

2015-02-24
  • 牛腩
2008-12-28 394 浏览
2008年12月28號 - 夜晚6點45分左右今晚為了看大事回顧, 就特登找一間有電視的餐廳食飯。 行過金巴利道就決定入"源記"試試la。入到去都幾多人。 我揀左一張5人抬坐(當時同最終都得我一個人), 店員就好快地叫我去他所指的2人座位坐。 仲加一句 "無得揀位的" 添。不過都理解ge。 有點無奈, 不過算la。看看餐牌就決定要個生炒雞絲飯(32)+奶茶(+6, 因為餐牌打左句"熱飲半價")。 D食物好快來到。 雖然炒飯有點求其, 但是看看都應該好食的。 果然好好。 不太差。 奶茶OK。但是好戲來la。 比錢的時候發生左一件令我不開心的事情。 我一定要說出來的。 我之前打左"熱飲半價"。 埋單的時候竟然收我全價(之係11蚊)。 我問他: "不是38蚊嗎?" 他(店員)說: "夜晚無餐ga!" 我再問: "餐牌寫住熱飲半價wor"他repeat: "夜晚無餐ga!" (語氣話給我知: 無得傾, 無得坳)唉。 好無奈。 照比錢la。 不過再無下次 "金巴利道源記" ga la。 雖然環境好好, 但是這個騙局是不容許發生的一個事情。 請小心。 真人真事。 信不信由你。
2008年12月28號 - 夜晚6點45分左右

我問他: "不是38蚊嗎?"
他(店員)說: "夜晚無餐ga!"
我再問: "餐牌寫住熱飲半價wor"

生炒雞絲飯(HK$32,-)+奶茶(HK$11,-)
他們好"環保"ga。 一張單用3次ga!
生炒雞絲飯(HK$32,-)+奶茶(HK$11,-)
2008-05-04 193 浏览
4月26日晏就約左朋友到TST行街, 求其嚟呢到食個lunch, 點知出事, 呢到勁多小動物, sin嚟有蚊滋, 再嚟大蚊...之後係小強, 你都咪話唔驚...牛肉粥雲吞牛根面食物還可以, 但見到咁多小動物真係唔洗錢都唔會再去...
牛肉粥
雲吞牛根面
食物還可以, 但見到咁多小動物真係唔洗錢都唔會再去...
2008-03-27 101 浏览
呢度下午茶, menu西式下午茶好普通, 而且貴($24起)都係叫碗牛肚河穩陣($21)好快上, 湯底都香濃, 河粉一般, 牛肚佢只係比一款我, 平時我食牛肚, 通常都有兩款肚, 不過牛肚都入味地方裝修光猛乾淨, 都幾好坐, 服務一般, 同事叫碗牛腩河走青, 阿姐無走到青, 叫佢去換, 阿姐一句唔好意思都無講, 仲即刻話張單無寫, 好似我唔咁有得揀, 唔會再
都係叫碗牛肚河穩陣($21)

地方裝修光猛乾淨, 都幾好坐,

有得揀, 唔會再
2008-02-22 91 浏览
陪外國友人去吃香港地道的茶餐廳這家環境算是OK啦但夥計的態度就認真麻麻食物的味道就只有一種味精~味精~more 味精~如果不是那些遊客想試試我真的是不會去吃啦...
陪外國友人去吃香港地道的茶餐廳
這家環境算是OK啦
但夥計的態度就認真麻麻
食物的味道就只有一種
味精~
味精~
more 味精~
如果不是那些遊客想試試
我真的是不會去吃啦...
2008-01-29 25 浏览
同外國好友打翻場波, 未到時候就來吃少少東西.此店雖是茶記, 但價錢數字沿用舊式中文字.以為$21 頗貴的話, 其實又幾大碗扺食的.要了碗魚蛋米和牛什粗.環境光光猛猛, 又有電視睇, 不過伙記執計就麻麻, d 湯成日滴落地的.魚蛋米湯底幾好, 飲左幾啖夜晚都冇嘜點口喝, 不過煮果位就冇戴眼鏡, 四粒魚蛋有一粒係墨丸. Anyways 墨丸係幾爽, 不過都幾多馬蹄.魚蛋都幾好, 唔算粉蛋; 魚片兩塊, 其中一塊係片頭, 不過邊位有點甩皮, 賣相差少少.冇問好友味道如何, 不過就算唔太好味都夠哂飽了.食完去打波, 又上了寶貴的一課了.
同外國好友打翻場波, 未到時候就來吃少少東西.
此店雖是茶記, 但價錢數字沿用舊式中文字.
以為$21 頗貴的話, 其實又幾大碗扺食的.
要了碗魚蛋米和牛什粗.

冇問好友味道如何, 不過就算唔太好味都夠哂飽了.

食完去打波, 又上了寶貴的一課了.
2007-10-02 23 浏览
紋身金毛侍應好似撞聾咁,人地話牛雜走肚,佢就黎左腸肚。我地講咩,佢重覆講既又係另一樣野,好煩。果個粟米火腿雞絲湯烏冬,真係睇見都唔開胃。淡戊戊,唔好食。我以前係加連威老道果間食過xo醬撈公仔麵好好味,但係呢間差好遠!!!

果個粟米火腿雞絲湯烏冬,真係睇見都唔開胃。淡戊戊,唔好食。

2007-05-23 17 浏览
纏繞兩年有多的官司終於圓滿解決,公司亦沒有什麼損失,否則都唔知點向老闆交代。放下心頭大石後,又要去辦另一件公事,趁有十多分鐘空檔,走去源記飲杯茶充充電。要一份鮮油多和一杯凍檸茶,油多剛剛烤起,十分香脆,鮮油也香甜可口;檸茶沖得好濃,有少少苦,好在有多片檸檬,酸味可中和濃茶的苦澀味。洗了$18,用了十分鐘,充完電再努力工作。
2007-04-29 25 浏览
今日同未來老婆一家去o左尖沙咀睇婚紗。見肚餓諗住係附近一家茶記食d野,經過源記見到個門面唔差咪走入去食d野......點知.......<br /><br />1) 伙計態度差到冇人有...黑口黑面.....講野超冇禮貌...<br />2) 本身唔食意粉既家姐見到menu既炒炒面類有\"干炒豬扒意粉\"想食, 於是想叫伙計轉炒公仔面, 點知唔比轉,咁我咪話我加錢轉呢?伙計話冇得轉架喎,電腦set 死o左,我心諗又唔係套餐\點會冇得轉,唔通個日冇意粉間舖頭就乜都唔賣?<br />3)咁家姐個人好冇心機之下,咁咪係menu度睇下仲有d咩\"唔係意粉既野食啦\",佢\諗住叫個沙爹牛肉飽,點知伙計又話\"呢個時候邊有人食呢d野架冇呀冇呀\"..........正xx....乜野服務呀???<br />4)本身唔食牛既我叫o左魚旦面,點知比o左個牛腩湯底我, 咁我咪叫伙計幫我換返,點知佢\地話:\"冇架喎,你落order 時冇話要清湯底,一定比牛腩湯底你架喎,而家你冇得轉架啦,一係比清水你lor\".....
<br />
4)本身唔食牛既我叫o左魚旦面,點知比o左個牛腩湯底我, 咁我咪叫伙計幫我換返,點知佢\地話:\"冇架喎,你落order 時冇話要清湯底,一定比牛腩湯底你架喎,而家你冇得轉架啦,一係比清水你lor\".....>< 乜野態度呀??????<br />
2006-11-23 9 浏览
(22/11/06)趕時間地食點東西。係呀,店員唔係咁理人。套飯可選兩餸,碟頭就似兒童餐,有三格。咖哩魚&魚香茄子,算企理,味道都OK。餐飲熱檸水,透明有耳杯,有點驚喜。另加奶醬多,四片薄方包,烘得唔脆,或許是隔夜。
2006-09-02 22 浏览
昨天與友人一起在上址的茶餐廳晚膳,發覺此店的服務態度真是極之惡劣。步進門口沒有人來招待,還要自己找位子坐。坐下了還沒人來給你寫單,上一手食客在桌子上堆積如山也沒有人來收拾。叫人來寫單的時候,重複多次也沒人理,就算看見你對他招手也裝作看不見。真不敢相信此等劣質的服務態度,會在尖沙咀這個遊客區裡發生。各位Open Rice 的朋友請留意,此店在網上亦是惡名昭彰。還望諸君小心選擇,不要誤進此店,而得到不愉快之經驗。小心小心!!
2006-01-21 23 浏览
金巴利道﹐跟金馬倫道是不同店, 堪富利士道還有一間.另外兩間情況我不清楚﹐因一向只去金巴利道的一間.而金巴利道的源記﹐每張檯面都有明碼實價的中文餐牌﹐你下單的時候﹐員工會寫回一張白色的“單紙”作結帳用﹐你要過甚麼﹐價錢都會寫在紙上﹐應該即時留意一下﹐價錢有出入的話就要立刻通知店員更正。而源記的粉麵是有分大及普通分量的﹐大的就是貴幾元﹐檯面餐牌亦有講明﹐下單的時候應該說明要普通份量的就可以了。以上是向國內外的同胞的一點溫馨提示。
金巴利道﹐跟金馬倫道是不同店, 堪富利士道還有一間.

另外兩間情況我不清楚﹐因一向只去金巴利道的一間.

以上是向國內外的同胞的一點溫馨提示。
大家一起來抵制這種像源記的黑店吧~~黑店名稱: 源記茶餐廳黑店地點: 尖沙嘴金馬倫道(近地鐵站B2出口)惡行惡蹟: 胡亂向非本地人開價(不會說100%流利廣東話的遊客居民注意喔)今晚,因為時間不多,匆忙的到尖沙嘴金馬倫道的源記茶餐廳吃飯,夥計送錯餐不認錯外,還反誣告台灣老婆說的廣東話不夠標準誤導他,還好我在點餐的同時正在跟香港老公講電話,香港老公完全知道我吃的是什麼,這下可洗刷了我的冤屈。接著呢,明明是二十幾元一碗麵居然多出了十幾塊,我請了店老闆問價錢,老闆說"你吃的是脾(腿肉)",所以加五元,好,我接著又回頭去看MENU,沒錯,就算加了五元,我也應該是30元整,怎麼會多出幾塊錢??其實我進這家店前想起台灣旅遊網站上PO過這家黑店,胡亂收費,不但隨便說這是加大份量的錢,在收費單上還胡亂寫數字,擺明了要騙遊客,我左晃又晃加上又有時間限制,所以就勉強去了這家黑店。結帳的時候,我在門口跟夥計非常客氣但是也大聲說"可不可以告訴我這三十幾塊怎麼算的??"夥計說"就是三十幾塊"我問"什麼道理,怎麼算出的呢??"夥計又說同樣的話"就是三十幾塊"我說"明明是三十元,憑什麼收我三十多塊??" 這下我火了
大家一起來抵制這種像源記的黑店吧~~

黑店名稱: 源記茶餐廳
黑店地點: 尖沙嘴金馬倫道(近地鐵站B2出口)

夥計說"就是三十幾塊"

我問"什麼道理,怎麼算出的呢??"

夥計又說同樣的話"就是三十幾塊"

我說"明明是三十元,憑什麼收我三十多塊??" 這下我火了,你想憑空騙走我這幾塊錢,門兒都沒有,就算是一毛我都不給。話說出後我側身看看店裡的客人,果真,大夥兒都往我這兒望,因為我的大音量已經引起大家的臆測了,大家準備看好戲了。

夥計知道自己從我手中騙不到幾塊錢,客人又淨往我們這兒望,馬上改口"好啦好啦,三十就三十",我還在猶豫要不要對他曉以大義的時候,這位哥兒們已經自動將我手上的錢給放入收銀機內了。

今天的經驗也喚起了我好多年前第一次到香港旅遊的經驗,我跟同事在SHOPPING MALL內買衣服,兩個人拿了錢後分不清楚多少是多少,捏在手上準備到外面清點清楚,後來發現,店員都自動的幫我們去了尾數免找,意思是HK$194.5 的衣服都自動無條件進入成HK$200 了,這個狀況後來大家回到台灣後談起,結果真巧,大家都有相同的經驗,可惡極了!!!

我真的很替這種香港人感到難過,也為這些老鼠屎丟了香港人的臉跟尊嚴感到更加的哀傷,這些人不會為自己國家爭取一些好的形象也就罷了,還要將自己的尊嚴及人格丟在地上讓人踐踏讓人吐沫,我很想知道,每天結帳的時候,他們除了算出自己賣麵賺了多少,還會不會萬分的得意的算出,今天A了遊客多少錢。

對於這樣的黑店,我想我還是會繼續的告訴朋友同事或是台灣遊客,因為這樣的黑心商人實在真不應該存在於香港社會,更不可以設點在遊客最多的旅遊地點,我得好好想個辦法,希望能讓自己國家的同胞不要上當才好。
2006-01-06 15 浏览
“源記粉麵”在尖沙咀都可算是薄有名氣。原因主要有二﹐一就是牛雜的專家﹐二就是服務態度差。態度差﹐的確無可否認﹐畢竟只是港式粉麵茶餐廳﹐可以要求甚麼﹖至於食物水準﹐我試過幾間不同的源記﹐發覺是有點參差的。而金巴利道的這間﹐我認為是水準較好的一間﹐而且座位較多﹐旺場時間幫趁也無需等候太久﹐所以我每次午飯時間想食牛雜也會想起金巴利道的源記。昨日又去, 卡位“搭檯”﹐不用等位﹐煙味不重﹐算是幸運。以我的食量計﹐向來都是一碗不夠飽﹐兩碗又太多﹐所以來源記通常都是一碗牛腩或牛雜米加一碗淨雲吞或一碟油菜﹐而昨日就捨油菜取雲吞。源記的淨雲吞是吃得過的﹐一碗有八粒連西生菜只賣十七元﹐味道亦不差﹐在尖沙咀區想吃雲吞的話這裡都算是一個選擇。至於牛雜米﹐水準更好。雖然賣相一般﹐但未食就先聞到陣陣五香﹐渴一口湯﹐果然又香又濃。味精應該是有下的﹐但味道好﹐將功贖罪。牛雜依然精彩﹐金錢肚雖然有點韌﹐但五香夠入味﹐算是不錯﹔牛肺味不及金錢肚但勝在夠爽脆﹐口感一流﹔牛傍則夠粉嫩﹐亦相當入味﹐好此道者相信不會失望。最出色的是牛腸﹐口感軟滑中帶煙韌﹐雖有點肥膏但全無異味﹐反而入口甘香﹐上品。看見有些OL們吃牛雜麵卻將所有牛
“源記粉麵”在尖沙咀都可算是薄
有名氣。原因主要有二﹐一就是牛
雜的專家﹐二就是服務態度差。

態度差﹐的確無可否認﹐畢竟只是
港式粉麵茶餐廳﹐可以要求甚麼﹖

至於食物水準﹐我試過幾間不同的
源記﹐發覺是有點參差的。而金巴
利道的這間﹐我認為是水準較好的
一間﹐而且座位較多﹐旺場時間幫
趁也無需等候太久﹐所以我每次午
飯時間想食牛雜也會想起金巴利道
的源記。

昨日又去, 卡位“搭檯”﹐不用等
位﹐煙味不重﹐算是幸運。

以我的食量計﹐向來都是一碗不夠
飽﹐兩碗又太多﹐所以來源記通常
都是一碗牛腩或牛雜米加一碗淨雲
吞或一碟油菜﹐而昨日就捨油菜取
雲吞。

源記的淨雲吞是吃得過的﹐一碗有
八粒連西生菜只賣十七元﹐味道亦
不差﹐在尖沙咀區想吃雲吞的話這
裡都算是一個選擇。

至於牛雜米﹐水準更好。雖然賣相
一般﹐但未食就先聞到陣陣五香﹐
渴一口湯﹐果然又香又濃。味精應
該是有下的﹐但味道好﹐將功贖罪。
牛雜依然精彩﹐金錢肚雖然有點韌﹐
但五香夠入味﹐算是不錯﹔牛肺味
不及金錢肚但勝在夠爽脆﹐口感一
流﹔牛傍則夠粉嫩﹐亦相當入味﹐
好此道者相信不會失望。最出色的
是牛腸﹐口感軟滑中帶煙韌﹐雖有
點肥膏但全無異味﹐反而入口甘香﹐
上品。看見有些OL們吃牛雜麵卻將
所有牛腸棄之不吃﹐簡直是暴殄天
物。一碗美味牛雜米亦只售十七﹐
連淨雲吞及免費清茶共銀三十四﹐
比很多例牌過例牌的Cafe set lunch
更便宜但更令人滿足。其實只要肯
對服務及環境作一點妥協﹐午餐是
可以有很多精彩選擇的。

在香港﹐要吃牛雜我會想起華南﹐
在九龍﹐就是這間金巴利道的源記了。