今日下午大约2时到呢间食嘢,叫咗个炒鸡翼银针粉,老板娘已经讲,咁麻烦啊,呢d好少人叫,你讲嘢大声啲啦(其实我之前都嚟过,以为疫情影响生意,态度应该会变好,点知态度一样咁衰),态度衰不特止,嗰啲鸡翼燶到不能入口。其实呢间源成兴之前都OK,但系由於老板娘及厨房食物嘅问题,引致现时客人流量已减少,现在不特只服务态度差,连食物亦非常差,佢哋亦冇得到教训冇改良,因此所以我奉劝各位,千祈唔好去呢间食野,除非大家好想俾人闹
炸燶嘅鸡翼炒银针粉
2020-06-05
  • 差到不得了,冇得推介
2020-02-04 264 浏览
一入度去坐底叫餐,问两句可否转太阳蛋,个老板娘就黑口黑面,又话咁烦嫁。喂大佬,食茶仔唔比有要求,唔得咪出声罗,洗唔洗当住个客面话人烦?晨早流流食个早餐比你串,你hi咗?第二,个老板娘把口臭过笃屎,上完餐,系咁话啲客比隔离诚记,大家乐抢哂,好过份,但又话冇所谓,成班友唔识货,自己用既系出前一丁,但又谂下林哂唔好食。又钟意串客,人地陈师奶唔识分护肤品好坏,就话人唔识得做女人。比钱埋单,见你有支付宝贴纸,谂住用。又比你话咁麻烦,跟住话唔俾用,话张贴纸假。第一次打食评, 就系为你依间垃圾打。谂下点解诚记日 日多客过你啦。

第一次打食评, 就系为你依间垃圾打。
谂下点解诚记日 日多客过你啦。
2019-10-18 330 浏览
系西环呢头行街行到攰啊,见到有野食就冇霖就入黎啦,不过都唔错啦,冇好失望,什扒炒出前一丁都唔错啦,分量都好足啦,扒都好多不过食落去就有小小干噶感觉,好彩叫翻杯红豆冰湿湿口,总体黎讲都算ok。
2019-08-11 339 浏览
第一次食源成兴,叫左两个外卖饭盒,一个洋葱汁什扒意粉+茄汁牛腩意粉,一打开饭盒未食已经深知不妙,两盒都乾曾曾,好似无汁上碟。虽然最後食落系有洋葱及茄汁味,但系好淡罗⋯⋯真系失望😞既外卖,考虑紧有没有下一次!?
洋葱汁什扒意粉
茄汁牛腩意粉
外卖送餐
2019-02-12 603 浏览
嗰日早餐试下餐蛋面发觉只蛋未熟而且冻奶茶唔够浓。佢就系座位非常挤迫而且有人食烟。整个环境令人唔系太舒服但系想食落去因为好肚饿。其实就系服务生态度唔系太好佢通常都唔理你自己喺度听收音机。我觉得自己食还可以如果带男朋友食就会比较麻烦。😳
嗰日早餐试下餐蛋面发觉只蛋未熟而且冻奶茶唔够浓。
佢就系座位非常挤迫而且有人食烟。
整个环境令人唔系太舒服但系想食落去因为好肚饿。
其实就系服务生态度唔系太好佢通常都唔理你自己喺度听收音机。
我觉得自己食还可以如果带男朋友食就会比较麻烦。😳
2018-03-15 1339 浏览
早餐依家嘢天天都要食,香港人其实要求的简单,吾系餐蛋面,波萝油就系肠仔蛋,做得好吃其实应该吾太难。但吾系每间食肆都用心做好。今早帮衬街市茶档来个沙爹牛肉出前一丁面加肠仔煎蛋。出来吾够热,食落吾觉系出前一丁。汤无沙爹味,牛肉一般。蛋同香肠做得好求其,卖相吾掂,非常失望,但都要收三十多块钱!如果你系一个用心经营嘅档主或㕑师,你会如何煮一份好吃嘅早餐来满足你的客人,我相信这完全跟不上厨艺或成本关系,只欠一字记之若“心”!
今早帮衬街市茶档来个沙爹牛肉出前一丁面加肠仔煎蛋。

出来吾够热,食落吾觉系出前一丁。汤无沙爹味,牛肉一般。

2018-03-06
早餐
2017-07-02 1953 浏览
今次路过坚尼地城见到有间街市行下D街市档怀旧下 跟着紧系去2楼睇下有咩食(通常2楼都系熟食)先比大家睇下个MENU先 (2017年6月更新)本身图唔系反转 UP左上黎就咁 请见谅我就叫左传统早餐 不过已经系2点 真正全日早餐?五香肉丁米 转多士 冻奶茶多奶小冰肉丁系甜的 几浓味 唔知咩牌子好多奶 岩哂我人地荷包乾硬化 今次多士乾硬化总评 味道:一般环境:冷气街市 楼底劲高 但系冷气都吹到服务:反应快 有礼貌 员工热情卫生:一般 抵食:一般 附近返工人士既饭堂大家如果冇野做经过都可以叫个三文治饮杯野 2X蚊
今次路过坚尼地城
见到有间街市
行下D街市档怀旧下
跟着紧系去2楼睇下有咩食(通常2楼都系熟食
先比大家睇下个MENU先
(2017年6月更新)
本身图唔系反转 UP左上黎就咁 请见谅

我就叫左传统早餐 不过已经系2点 真正全日早餐?

五香肉丁米 转多士 冻奶茶多奶小冰

抵食:一般 附近返工人士既饭堂

大家如果冇野做经过都可以叫个三文治饮杯野 2X蚊
2017-06-07
2016-11-06 2437 浏览
晨早去到西环, 食返个丰富早餐. 上咗去熟食市场搵食. 原来8点多已经很多人, 今次食源成兴. 叫咗个早餐, 有沙爹牛面, 肠仔煎蛋, 牛油多士加杯热朱古力. 只系$29! 出前一丁不用加钱, 多士又不用加钱! 净系个价钱已经赢哂. 牛油多士先到, 系金黄色脆囗的, 一点也不求其. 沙爹牛一丁送埋包麻油, 正! 牛肉有好多件, 唔会太"淋", 有𡁻囗, 牛味重, 好味! 肠仔就麻麻哋, 有D over cooked. 热朱古力甜度适中足料. 性价比高, 唯一缺点系环境差D, 个地下"痴立立".

性价比高, 唯一缺点系环境差D, 个地下"痴立立".
$29 (早餐)
源成兴最特别嘅系有全日早餐供应☺️如果大家为咗食好嘢就一定唔系呢间但食平嘢呢源成兴的确系唔错嘅选择😁因为价钱来讲喺西环依一区一定非常吸引老板嘅服务态度亦非常友善得闲黎食下都几开心😌沙嗲牛肉面普普通通嘅沙嗲牛肉面调味唔会太咸牛肉都为新鲜加埋出前一定同埋麻油我会话都系开心嘅👍🏻奶油多只不过系一个普普通通嘅奶油多感觉上冇咩功夫自己都可以系屋企整出嚟但奶油多又会有几特别啊欢迎大家同我推荐🙈超大红豆冰跟餐加$8有超大红豆冰饮罗冇咩红豆味又冇咩奶未只不过系一部甜甜地嘅野饮同埋呀佢竟然只比一支咁有嘅饮管我饮 -.-啲红豆完全吸唔到上黎要用个匙羹不来食我会话依杯红豆冰有小小过分罗番茄奄列蛋望落感觉好细件食落番茄还番茄蛋还蛋我会话有少少夹硬嚟罗😂

源成兴最特别嘅系有全日早餐供应☺️

望落感觉好细件
食落番茄还番茄蛋还蛋
我会话有少少夹硬嚟罗😂
2015-05-06 2284 浏览
 大热天轻松行了半天摩星岭後下抵域多利道, 便往市政大厦冲身及找吃的. 该处就在坚尼地城港铁旁边, 位置优越. 乘极缓慢的扶手梯转了数次才到二楼, 好像只有此茶记. 东西送来後发觉份量比一般的多, 特别是碟头. 见精选下午茶只有沙律和饱, 又不想吃正餐份量, 经询问才知这里有All-day breakfast, 即早餐是全日供应的, 便选了雪菜肉丝通. 多士不用加钱. 肠蛋是跟餐的. 冻饮加一元. 雪菜是粗丝, 味道和肉丝也没问题, 可是通粉太软了, 是煮得过久还是浸在汤中太久? 太阳蛋散了, 多士若能再燶一点更好. 热杏霜则一般, 不算特别. 环境是一般市政大厦那种, 可幸是当时人不多, 侍应给了我们一张大枱, 让我们有多些吉位放背包, 这方面很好.
All Day Breakfast
2015-05-03
2015-04-07 1927 浏览
今日去了西环行街街,到了下午茶时间,行到去士美菲街市,由於今日仲系假期,上到去熟食市场只得这间开,只好试试。见到评论好多食客都赞炒野,我都点到一碟炒野及一个下午茶餐食。什扒炒出前一丁:什扒有肠仔、猪扒、鸡扒,猪扒和鸡扒腌得好入味,煎得香脆,出前一丁炒得好香,一碟我估用了两个面,大大碟,再加上个自家制XO酱,辣辣地,有些乾瑶柱味,最好配炒面炒河等食物,仲要加大杯红豆冰都只系$40,一定要试试。西多士:劲肥腻,仲有万年油味,一般般。大红豆冰:用啤酒大杯装,超大杯,不过太甜了。热奶茶:奶味太多,饮唔到茶香味。

什扒炒出前一丁
超好味XO酱

西多士:劲肥腻,仲有万年油味,一般般。
超肥西多士

大红豆冰:用啤酒大杯装,超大杯,不过太甜了。
热奶茶:奶味太多,饮唔到茶香味。
大杯红豆冰及热奶茶

2015-04-06
什扒炒出前一丁
超好味XO酱
2014-09-09 1380 浏览
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大厦叹个平价早餐源成兴,看见最喜爱的早餐组合。有蛋、又有肠、又有饱 + 沙牛面,绝对要食浓香的沙嗲味噗鼻而来,非常浓厚。牛肉亦不会过度松软,亦不会过老而 "鞋"口面底应该足有一大个,更是出前一丁。(内附麻油会随餐奉上) 够丰富。只略嫌汤底偏浓,既然本身沙嗲牛够香,可配一个较清的汤底,配上香浓沙嗲已非常足够。炒蛋加肠,中规中矩之作笑面予沙嗲牛面当之无愧。冻饮只加1元,一共27元。吃饱满足。
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大厦叹个平价早餐

沙嗲牛肉面
炒蛋加肠,中规中矩之作

2014-09-08
$27 (早餐)
2014-08-24 982 浏览
时常来食这里的沙爹牛面, 牛份量不少, 不过今次有点靭, 沙爹味浓.蕃茄奄列, 真是列开的, 蕃茄新鲜到觉得未熟, 蛋就很可口, 不太油红豆冰用啤酒杯装, 豆虽然只有四至五份一, 但由於杯大所以份量也不少, 如果落多些奶会好一点
2014-07-26
今天是孩子的第一堂箭艺堂, 做家长的当然要亲身去支持, 顺便看看这边有什麽出位美食。走到来熟食中心, 眼见到有卖粥的店、有卖清汤腩的店、也有卖一般大排档美食的店。  由於我们没有甚麽特别的需求, 所以就用最简单最原始的方法来做抉择......点指兵兵!结果就点中此店!时间是下午茶时段, 下午茶餐一律$23, 送咖啡或茶不过只是细杯装, 要改为啤酒杯装就另加$7呵!沙爹牛肉汉堡包...沙爹味道食得出是有调配过, 有花生味亦不会咸得过份;多块牛肉片都仍嚐得出牛肉味, 没有被松肉粉死...所以嚼肉时都要靠牙力。西多士被炸到金黄色, 边位带着脆蛋丝, 切开来看是可以见到蛋汁有渗入面包内的迹象, 纵使未够完全渗入但已经比坊间的茶记好得多。  鲜牛油加炼奶的组合是永垂不朽的古早美味, 当面包吸收以後, 吃啖就知道什麽叫做「香甜滋味」。啤酒杯装的红豆冰, 红豆是腍但又未煮到溶煮到烂, 花奶落得重手, 就算冰溶化了也没有弄淡杯红豆冰。  啤酒杯装的冻柠茶, 走甜, 嚐到红茶味香亦带少许茶涩!慢烧磨都可以坐成个小时都无人去赶...

结果就点中此店!
沙爹牛肉汉堡包
西多士
啤酒杯装红豆冰及啤酒杯装冻柠茶
慢烧磨都可以坐成个小时都无人去赶...
2013-08-02
西多士
啤酒杯装红豆冰及啤酒杯装冻柠茶
2013-07-05 585 浏览
在香港开食肆要生存有一个几简单的策略, 只要出品正正常常, 加大大件夹低食, 而如果能再加上一两个卖点当然就更加受落!源成兴正是如此, 食物出名大大份, 连餐饮都可加大至啤酒杯, 真系几夸张!!所以上到黎最多食客的食肆一定是它 都有成年无来了, 要了什扒抄公仔面+红豆冰(啤酒杯)份量真的巨大, 公仔面最少有两包的量!! 炒得香口, 味道没有问题, 不过面稍为干了点至於什扒就包括猪扒两小块, 鸡扒小半块再加一条炸得过老的肠仔以前一个餐2x元, 现在这个餐$35, 涨价但理解

所以上到黎最多食客的食肆一定是它
都有成年无来了, 要了什扒抄公仔面+红豆冰(啤酒杯)

以前一个餐2x元, 现在这个餐$35, 涨价但理解

2013-07-03