餐厅: 湯譜
资讯:

2020-05-06 218 浏览
行上中環半山腰 PMQ附近有一間裝潢得好有Coffee Shop感覺的燉湯小店~有好多湯水選擇 好適合中環OL補一補~-HappyDay Set $98有一碗滑雞蒸飯同一包桃膠木瓜燉奶~滑雞蒸飯的份量絕對是嚇到我🤣好大的一碗 入面滑雞的份量佔了一半雞肉嫩滑 調味較重 拌飯食岩岩好~~女人最愛嘅桃膠木瓜燉奶入口甜甜地 美顏又滋補 啜到底下好多料~奶黃企鵝包 $38好可愛又吸睛的企鵝仔~其實係奶黃包即叫即蒸 好鬆軟 好飽肚~

有好多湯水選擇 好適合中環OL補一補~

HappyDay Set $98
有一碗滑雞蒸飯同一包桃膠木瓜燉奶~

滑雞蒸飯的份量絕對是嚇到我🤣
好大的一碗 入面滑雞的份量佔了一半
雞肉嫩滑 調味較重 拌飯食岩岩好~~

女人最愛嘅桃膠木瓜燉奶
入口甜甜地 美顏又滋補 啜到底下好多料~

奶黃企鵝包 $38
好可愛又吸睛的企鵝仔~
其實係奶黃包
即叫即蒸 好鬆軟 好飽肚~
2020-05-02 212 浏览
今次介紹呢間👉🏻湯譜Soupday👈🏻 係我同老板都鍾意去食嘅餐廳,因為可以係中上環飲到足料靚湯,真係好少有〰️..👅點左個”湯譜套餐” (HK$118) 可以揀一款湯同一個飯🍚 我就揀咗” 松茸菇瑤柱螺頭燉湯” 可以見到入面好多料,味道好鮮甜又唔油,少味精,食完湯入面嘅瘦肉同松茸茹已經好飽🙈 “豉椒排骨飯” 未上台已經聞到好香, 飯味帶油香,排骨食落爽乾,係唔錯嘅😌..“奶黃企鵝包”(HK$38) 真係好得意😍其實佢係奶皇包,用企鵝嘅外型做包點,仲要係一男一女🐧見到就已經心心眼左💗 講返味道先.... 入面嘅奶黃唔算好甜,只係個外皮硬左少少,但都幾好👍🏻..“蝦餃”(HK$38) 望落個皮有啲厚,但原來食落啱啱好😋蝦肉大大粒又彈牙,正➰..

2020-05-01 392 浏览
今次要介紹嘅餐廳係位於上環嘅湯譜,主打港式湯品,好適合一眾冇時間煲湯嘅上班族。Soupday is located in Sheung Wan, specializes in Hong Kong styled soup. It is a wise choice for office workers who have no time in cooking soup.◾奶黃企鵝包 (Creamy Custard Penguin Buns) $38有企鵝外型嘅奶黃包,造型得意。味道方面,奶黃嘅佔比唔算多,所以甜度好合適,若包嘅質感更鬆軟則更佳。This is a creamy custard bun in the shape of a penguin. The portion of creamy custard is well controlled, that gives a just-fit level of sweetness. It can be further improved by using fluffier bun.◽花膠燉鮮奶湯 (Double Boiled Fish Maw

企鵝奶黃包

花膠燉鮮奶湯 (Double Boiled Fish Maw with Fresh Milk Soup) $68
花膠燉鮮奶湯

一款好值得推薦嘅湯品。味道鮮甜帶少許奶嘅幼滑質感,內裡有花膠、瘦肉同桃膠,湯料豐富,好適合女生飲用。
This is the soup which worth recommended. It tastes freshly sweet with a smooth texture of milk. The soup has made use of fish maw, pork and peach gum, which is exceptionally suitable for ladies.

秘製糖心陳年滷水蛋 (Liquid Gold Brine Egg) $15

中間嘅蛋黃好有流心嘅質感,而且滷得好入味,值得一試。
It is well-cooked that the egg yolk is maintained in a creamy texture. The taste of bittern is completely penetrated inside the egg.

秘製陳年滷水雞翼 (Authentic Marinate Brine Chicken Wings) $38
滷水雞翼滷得同糖心蛋一樣咁入味。肉質鮮嫩,而且離骨,好方便食。
The taste of brine chicken wings is as great as the brine egg, with a tender texture of meat. You can easily peel off the meat from the bone.

即日起至5月17日前,只需在訂購時提供此優惠碼 : "Staypositive" 即可享有全單 9 折優惠。
By presenting the discount code: "Staypositive" , you can enjoy a 10% off discount.

湯譜 Soupday

📍中環善慶街5號地舖
📍5 Shin Hing Street, Central
#fooodninja_hk_sheungwan
#photoninjasis
2020-04-27 185 浏览
呢間湯品店走健康路線, 主打養生燉湯同蒸飯, 仲有一系列點心、粥、糖水, 堂食/外賣都得~個人推薦唧唧飲品包, 一開就飲得, 方便飲用及攜帶, 容易外賣拎番屋企慢慢嘆。✦ 桃膠木瓜奶 - 係養顏既糖水! 牛奶味香濃, 唔會太甜。木瓜含維他命C, 牛奶含豐富既蛋白質, 木瓜奶有潤膚養顏既功效, 係女士恩物喔!✦ 花旗蔘蜜 - 用啜啜法去飲, 隨時都飲得, 超方便的! 花旗蔘味道突出, 有回甘, 同時有蜂蜜既甜味。✦ 南瓜粟米粥 - 粥底軟綿有米香, 南瓜蓉夠軟腍, 味道清甜, 吃起來有淡淡南瓜香味。Feel到冇味精, 少鹽關係味道會較淡。粟米南瓜粥纖維豐富, 係養生既粥品。奶黃企鵝包🐧 - 企鵝造型點心好可愛! 望住佢真係唔捨得食呢!

2020-04-26
5 分钟 (外卖自取)
📍湯譜 (中環)🔍中環善慶街5號地舖-----WFH太耐許久都沒有郁動,週末去左中環大館🕍走走,去完之後到荷里活道瞎逛,途中路經善慶街,拾級而下巧遇呢間滿布英文字🔤嘅中湯專賣店。見佢墻上嘅壁畫非常可愛又iGable,令人忍不住光顧一下,順便入內打打卡。店內裝潢非常前衛有特色,與傳統燉湯嘅刻板印象完全截然不同,係好有特色嘅湯飲潮店👩🏻‍🎤。-#松茸菇瑤柱螺頭豬肉湯($68)價錢比連鎖湯店健康工坊及鴻福堂等都稍貴一些,但算是一分錢一分貨,湯品濃郁度同湯渣質素都確實更勝一籌,湯頭清而不油膩,松茸菇香氣撲鼻,螺頭彈牙有口感,飲到最後入口更帶絲絲瑤柱,無咩地方可以挑到骨頭。除左媽咪嘅愛心靚湯之外,呢碗湯暫時係B仔係街外飲過最好飲嘅中湯。🥄-#冰凍海底綠豆沙($30)相較湯品而言,綠豆沙味道就普通一啲,質地亦偏稀。不過店主非常醒目咁將佢造成輕巧嘅飲品包裝,非常方便攜帶及食用,冰凍度亦剛好適合初夏飲用,算是挽回一分,依然值得一試。😛-#鮮竹卷($42)蔬菜同肉餡比例大概5:5,味道調配恰到好處,入口肉嫩菜脆,非常Juicy,係出色嘅鮮竹卷,可以encore!😊-----👶🏻B仔整體評價:7.9/10
📍湯譜 (中環)
🔍中環善慶街5號地舖

👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
(壁畫甚具創意,但店內座位並不多)
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
(湯品驚艷)
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2020-04-26 155 浏览
中環有間養生湯品同蒸飯😍喺樓梯位置,環境超舒服😙住家feel嘅湯品☺️如果我喺中環返工,一定日日叫外賣食🤪😆HappyDay Set $1131 soup 1 rice 1 drink / 1 steamed organic vegetables 1湯1飯1飲品/1有機菜🥥椰子燉雞湯 +$10椰子味道超級濃郁😋同埋個湯好清好清無咩油份😍飲多幾啖想一次過隊哂啲湯🤣湯料入面仲有啲椰子同雞,正正子😋🍚雲耳蒸雞飯 +$10個碗都幾大同埋雞嘅份量超多!!起碼半碗都喺雞🤣超開心呀😆蒸雞肉超嫩滑,配埋雲耳好似屋企嘅味道咁呀🥺底部嘅飯好鬆軟,容易入口😳🍋陳皮檸檬蜜陳皮味道濃郁!檸檬味道較淡🍋啱哂鐘意飲苦茶嘅人👍🏻飲落喺健康嘅味道🤣🥟鮮蝦菜苗餃 $38呢個好食過酒樓嘅菜苗餃!第一佢個皮薄👌🏻第二餡料脹卜卜好似爆出嚟咁🤪第三喺菜苗份量好足😻味道又夠😋用網上外賣平台 就可以order到外賣,幾時都食到住家湯品同飯菜啦☺️

😆HappyDay Set $113

🍚雲耳蒸雞飯 +$10

🍋陳皮檸檬蜜
菜苗餃

🥟鮮蝦菜苗餃 $38
呢個好食過酒樓嘅菜苗餃!
第一佢個皮薄👌🏻
第二餡料脹卜卜好似爆出嚟咁🤪
第三喺菜苗份量好足😻味道又夠😋

雲耳蒸雞飯
『女孩子養顏必喝//骨膠原足料靚湯❤️』@𝑺𝒐𝒖𝒑𝒅𝒂𝒚, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈𝒘𝒂𝒏⠀-⠀Soupday locates in a small street near PMQ, maybe a bit hard to find, but definitely a perfect place to grab lunch if you work in Central/Sheungwan area. ⠀-⠀這家在PMQ附近的小店,雖然有點隱蔽,但其實真的很方便各位在中上環翻工的上班一族啊~⠀-⠀There are a variety of choices of soup, so you can choose according your own needs. All the soup are good for our body and do not contain any msg. For me, I had this double boiled soup which is super good fir my skin 🥰⠀-⠀店裡有很多款養生湯水選擇,可以滿足到唔同既需求,保證無添加✨ 如果你也是

-⠀
店裡有很多款養生湯水選擇,可以滿足到唔同既需求,保證無添加✨ 如果你也是愛美的女生,不妨跟我一樣,試試看這款滋陰養顏的湯水喔~⠀
-⠀
𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙞𝙡𝙚𝙙 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙈𝙖𝙬 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙎𝙤𝙪𝙥⠀
花膠燉鮮奶湯 $68⠀
I have to say the soup is super filling because there are loads of chicken inside, would be even better if there's more fish maw 🥰 The soup itself is quite light⠀
-⠀
滿滿骨膠原的一碗湯啊!除了花膠,裡面還有桃膠✨ 燉湯較為清淡,但很鮮美,希望每天都可以來一碗!其實一碗看起來雖然不多,但裡面很多雞肉,食量不大的女孩子可能喝一碗都已經有飽足感了!貪心的我希望有多塊花膠會開心點🤣⠀

-⠀
Other than soup, you can also enjoy hk style steam rice in Soupday!
除了燉湯外,小店還有不同飯款選擇喔!重口味的我當然選擇最惹味的咖哩牛腩飯🤤
𝙃𝙤𝙣𝙜𝙠𝙞𝙚 𝙔𝙚𝙡𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝘽𝙧𝙞𝙨𝙠𝙚𝙩 𝙍𝙞𝙘𝙚
港式咖哩牛腩飯 $68
Anyone who also likes hk style curry? I'm a big fan of the dish! There are loads of beef inside, and also potatos which i think it's the highlight!
一打開就被滿滿的肉量嚇到了😂超級多牛腩!大部分都很軟稔,而且還有牛筋和薯仔~份量十足!不過沒有很多汁,個人來說覺得沒問題,但喜歡汁撈飯的人就可能要同店員講聲多汁啦!

𝙀𝙨𝙨𝙚𝙣𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝘿𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙏𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧𝙞𝙣𝙚 𝙋𝙚𝙚𝙡 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣𝙖𝙙𝙚
陳皮檸檬蜜 $27
Very nice beverage! Best to drink in summer to cool you down 💦 Not sweet and definitely healthy!
非常解渴,陳皮微苦,檸檬微酸,但出奇的夾!我最欣賞是飲品完全不甜,非常健康!下次想要試其他飲品🤤

@soupdayhk⠀
#soupsayhk⠀
湯譜⠀
中環善慶街5號地舖⠀

2020-04-22 252 浏览
呢間我哋想試好耐㗎啦 因為我超鍾意飲湯😍😍見佢好似有好多滋補既湯咁 終於因為早放工有時間黎試啦😋一行入個舖頭就有一陣好濃烈嘅燉雞湯味 勁幸福🥰所以我地見冇乜人就買咗喺嗰度堂食 咁樣熱辣辣 超開心🥳·Cheatday set for two $250呢個set係包2碗湯 1個飯 1個菜 2個點心同埋企鵝形既奶皇包 超豐富😍😍而且咁樣成個set都幾抵 平過散嗌超多 推薦大家好似我地咁樣嗌set🤣🤣·姬松茸菇螺頭燉湯呢個超級推介😍佢係勁老火湯 一入口已經係勁濃味 完全feel到曬啲精華落曬個湯度🥰而且入邊超好多湯料 食到最尾都仲有勁多瑤柱 而且佢姬松茸菇好好食 佢啲肉就稍微柴左少少 但係係因為煲得耐先會柴所以完全OK😎😎·花膠燉鮮奶湯因為我好鍾意食花膠 所以我哋就揀咗呢個😈我覺得對比前一個 呢一個相對淡啲 而且感覺上冇咁老火😂😂佢入面個花膠都勁有誠意 都算厚同埋大舊 而且入面仲有啲桃膠 超級滋陰😎·嫩滑雲耳雞蒸飯蒸飯我哋就揀咗呢一款啦 佢比我想像中大碗超多 而且佢入邊啲雞嘅份量超多 隻碗入邊係有一半都係雞 勁誇張🤣不過個雞就唔係超級嫩 但係都ok嘅 啲雞嘅精華有落到個飯度 同埋佢有超多雲耳
Cheatday set for two $250

嫩滑雲耳雞蒸飯
蒸飯我哋就揀咗呢一款啦 佢比我想像中大碗超多 而且佢入邊啲雞嘅份量超多 隻碗入邊係有一半都係雞 勁誇張🤣不過個雞就唔係超級嫩 但係都ok嘅 啲雞嘅精華有落到個飯度 同埋佢有超多雲耳 呢樣野我幾鍾意🤤
鮮竹卷
爸爸滷味雞髀
個鮮竹卷就係平時係酒樓食到嗰啲 佢入邊都幾多汁 一咬落去都幾juicy😍另外個雞髀其實係我哋唔小心嗌錯咗嘅 我哋以為雞髀都係點心 原來唔係🙊但係個老闆娘勁好 俾我哋轉 個雞髀我覺得都算入味嘅 但係鞋左少少 唔知係咪佢滷得太耐🤭🤭
奶黃企鵝包

呢個超級photogenic😍佢個造型係真係一百分 勁可愛 而且佢係一男一女咁樣俾你 影相超靚 佢食落就係一般嘅奶皇包啦 不過因為佢做型嘅問題 佢個包皮係比較厚少少嘅 但係我覺得完全可以接受 因為企鵝真係太可愛啦🐧
📍中環善慶街5號地舖
2020-04-21 118 浏览
唔知有無關...自從成日戴口罩焗住,多咗覺得喉乾,會想飲滋潤d嘅野。燉湯係其中一個首選,原汁原味又滋補,有助強身抗疫,不過要準備食材而且燉製費時,懶人之選當然係外賣。呢間喺Soho附近主打養生燉湯嘅 @soupdayhk ,火候十足,質素唔錯。創辦人傳承爸爸記錄真材實料嘅中式湯譜,加上自己多年餐飮管理經驗,創造了這家「湯譜」,令忙碌嘅香港人可以輕鬆享網上點餐外送,隨時隨地有靚湯飲。🍲黃耳雙菇竹笙燉湯材料有黃耳、紅棗、竹笙、淮山、桃膠、茶樹菇及猴頭菇,可以清熱益氣。一飲就知無落味精,湯非常鮮甜潤喉,用料十足,可以一啖湯一啖食材咁食,好滿足。🍛魚香茄子肉碎飯肚餓未食野,同時叫咗個飯,味道都唔錯,茄子夠入味,有點微辣,都幾開胃。店舖不大但環境唔錯,裝潢用心。店面外觀都幾吸引~

黃耳雙菇竹笙燉湯

🍲黃耳雙菇竹笙燉湯

魚香茄子肉碎飯

🍛魚香茄子肉碎飯

店舖不大但環境唔錯,裝潢用心。

店面外觀都幾吸引~
2020-04-19
黃耳雙菇竹笙燉湯
魚香茄子肉碎飯
2020-02-28 634 浏览
我替獨居的長者阿姨叫外送服務,以下是她的想法:一、花旗蔘雞湯好足料,味道好濃二、蕃茄雞蛋飯好好味,使用日本珍珠米,圓而大粒三、有機菜好綠好新鮮四、外送服務非常準時我使用網上外賣平台,當中提及的細節(送餐具、不要連收據)完全做到。因為我擔心對方看漏細節,所以下午十二點前致電湯譜,可能餐廳預備營業,未能接電話。但我仍十分感謝餐廳的細心,再加上對食物製作認真,下星期我會再次光顧其服務
我替獨居的長者阿姨叫外送服務,以下是她的想法:
一、花旗蔘雞湯好足料,味道好濃
二、蕃茄雞蛋飯好好味,使用日本珍珠米,圓而大粒
三、有機菜好綠好新鮮
四、外送服務非常準時

蕃茄雞蛋飯、有機菜、花旗蔘雞湯
2020-02-27
午餐
蕃茄雞蛋飯、有機菜、花旗蔘雞湯
2019-11-10 1483 浏览
公司OT到唔記得食飯,叫個外賣但諗唔到食咩健康d既野,用左個外賣app見到呢間煲湯的,呢排OT得多個人飲返d湯水幾好,夾埋同事叫左幾碗原盅燉湯同飯。花旗蔘煲雞湯,好重蔘味,又有湯渣,好飲,值得推薦!
2019-10-22 967 浏览
公司冷氣凍,飲湯可以暖笠笠,速遞有減價,抵呀。班女同事見到有熱湯個個都爭住試,味道都濃喎,仲有啲湯料可以食下。叫左花旗參煲雞同埋松茸燉湯。松茸湯啖湯好甜重菇味,雞湯好香人參味。8oz份量都還可以。
公司冷氣凍,飲湯可以暖笠笠,速遞有減價,抵呀。

2019-10-22
下午茶
2019-09-22 1360 浏览
西湯簡單一點,只要食材新鮮也好好味,可是中湯更注重材料、烹調時間、火候控制就相對較難拿捏。 在家煲隨便煲中式魚湯須上個多小時,如中式老火湯最少都要2.5 - 3小時才能㶭出味道來。 生活於急速的城市,星斗市民如我實在難以實行。 宏宏湯店中,其中較為上環PMQ 附迎有間《湯譜》,由一名ABC番書仔老闆開創燉湯,有各式各樣如經典、養顏、滋潤等等。湯很入味又夠火候,重有營養的湯料! 款色不算多但很專注~ 不會因產量而隨隨便便交貨坐在酒吧位的位置,面對著可愛牆壁,挺舒適。 而坐位旁邊有食材、小量產品可購入,好有濃場感~

2019-09-10 1110 浏览
叫速遞送黎的可惜黎到嘅時候其中有一盒D蝦餃爛左皮, 不是完整一粒,鋪頭可以諗下係包裝問題定點解,相信蝦餃咁common都好多人order的裡面粒蝦係爽身嘅,其他OK味道正常唔太咸, 咸水角黎到都仲脆口,企鵝奶黃包造型好可愛,不過就$20一粒
叫速遞送黎的
可惜黎到嘅時候其中有一盒D蝦餃爛左皮, 不是完整一粒,
鋪頭可以諗下係包裝問題定點解,
相信蝦餃咁common都好多人order的
裡面粒蝦係爽身嘅,
其他OK味道正常唔太咸, 咸水角黎到都仲脆口,
企鵝奶黃包造型好可愛,
不過就$20一粒

2019-09-09
下午茶
2019-08-07 1029 浏览
今晚同事話要叫湯水,就叫左呢間湯譜。我叫左靚靚花膠湯。去補下就黎捱到殘曬既皮膚,補補身。黎到係用幾環保既紙製容器。外面印左湯名作辨識。印得幾淡色下。我呢碗花膠湯一打開全白色,飲落第一啖完全無味,有啲似溝稀左既奶。搵隻羹搵下下面啲湯料,都有幾黎花膠,同啲好瘦既豬肉。食完重口味食物後飲呢個湯真係浪費曬,因為飲唔出味,下次一定要飯前飲。真係唔夠味再自己落鹽。份量唔算大碗,撇除湯料,實質湯應該都係一小碗。

搵隻羹搵下下面啲湯料,都有幾黎花膠,同啲好瘦既豬肉。