餐厅: 湯加 (黃埔天地)
资讯:

2024-03-24 54 浏览
黎到黃埔呀,食乜嘢好呀。太多選擇喇,行下行下,想飲湯。叫咗個胡椒酸菜豬肚雞餐跟蕎麥飯同紅棗淮山烏雞湯跟三色飯。六十零蚊算抵食,個湯夠多,一鍋有2至3人份量。好夠咪,烏雞個冇味精味。啲料都足夠。但個飯就比乾同9成係白飯底咁囉。唔使跟餐飲都得。
黎到黃埔呀,食乜嘢好呀。
太多選擇喇,行下行下,想飲湯。
叫咗個胡椒酸菜豬肚雞餐跟蕎麥飯同紅棗淮山烏雞湯跟三色飯。
六十零蚊算抵食,個湯夠多,一鍋有2至3人份量。
好夠咪,烏雞個冇味精味。啲料都足夠。
但個飯就比乾同9成係白飯底咁囉。
唔使跟餐飲都得。
2024-03-23
用餐时段
2024-01-10 205 浏览
行到腳攰都要食個啖好,今日就去咗呢間我朋友成日讚嘅食店。一落座就點咗幾樣,心諗唔好俾人話我食少!嗲啲嘅牛腩飯香到飄三街,牛腩啖啖肉嘅,酥爛得嚟又保持啲嚼勁,實在過癮!犀利啲嘅椒鹽豬扒包脆皮啪啪聲,一咬落去咸香嘅滋味喺口腔裡爆炸,好夾條啤酒呀!摸摸臉嘅豉油雞滑蛋飯,雞件滑溜溜,蛋香又撲鼻,真係稱得上係細膩。嚟咗兩粒蝦餃伴碟邊,啖啖蝦味,煙韌嘅皮同青筍鮮脆嘅口感, 唔使多講,真材實料大晒!最後,車仔麵當然唔可以錯過。配料任揀,豐富得黎又得意,湯底清淡,麵條Q彈,一飲而盡之後嗌聲正!行飽飯飽,打算過兩日再嚟試下其他口味,平民食堂,值得嚟打卡!🍜🍲🥢

2023-11-02 322 浏览
呢排成日出街食,食到有啲悶,同埋意識到食左好多油膩唔健康既野,所以今餐想食啲清淡少少嘅。最後選擇咗湯加,因為貪佢有條魚食吓,而家可以白飯免費轉藜麥飯,又好似健康少少😅我點咗條黃花魚,有湯又有飯。啲藜麥飯都易入口幾好食,不過份量就實在太少啦,差啲食完都仲肚餓🥲黃花魚好嫩滑,但有啲細骨,要小心食用,個湯係胡椒味嘅,湯入面有啲菇菌之類嘅嘢。呢個套餐要六十幾蚊,叫做可以接受,畢竟係夜晚。個場係明顯唔夠人手,得過阿姐要負責落單又要負責收錢。如果多人埋單嘅時候,要等好耐個阿姐先得閒幫你落單,但佢服務態度良好的。
呢個套餐要六十幾蚊,叫做可以接受,畢竟係夜晚。
本人住港島,今日特意帶BB女去黃埔playhouse🤗玩完肚餓見好多人食呢間“湯加”,咪入去坐試試,點知第一次食已經好失望😵首先冇人serve你點餐,等好耐舉手都冇人理,只得一個收銀員工在場😰又冇QRcode嘟點餐😓唯有叫老公去同收銀員落單, 嗌咗個章魚肉餅+雲耳蒸雞+上湯時蔬🤤唔知係多人食,定冇人手傳菜,等到鬼咁耐……🥱終於等到佢送餐🥹點知突然同我地講冇曬白飯,問話要米線,米粉,公仔麵……驚訝😱完全唔明點解冇白飯, 賣曬其他野就明姐,白飯喔?!🍚做食肆連咁基本白飯都冇,折咗佢啦!🥱咁都算啦😮‍💨同佢講要米線+公仔麵又要等一輪😮‍💨以為終於有得食,點知送黎一碗乾爭爭米線同公仔面一d湯水都冇,直頭好似譚仔外賣米線同湯分開咁🤨叫我地點食吖!?我同老公你眼望我眼,唯有用上湯時蔬d湯加落去😵‍💫勉強食完餐飯,絕對冇下次再黎食呢間“湯加”😩
2023-08-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-07-06 449 浏览
今日lunch time 我係戶戶送叫左外賣因今沒什麼胃口,所以我轉了湯米無叫飯。我叫左一碗🐔蟲草花花膠魚肚燉雞湯米,食材質素挺不錯的,而且份量十分足夠!我吃不完一碗,已經很飽了!蟲草花、花膠加入燉雞湯中,可以為湯品增添豐富的口感和營養價值。蟲草花是一種珍貴的中藥材,具有滋補身體、養生強身的功效,而花膠則是由魚類經過熬煮而成,富含膠質和蛋白質,能夠滋潤皮膚、補充體力。在燉雞湯中,蟲草花和花膠能夠釋放出豐富的營養成分,讓湯汁更加濃郁滋味,而且湯品也更加滑嫩爽口。整碗湯鮮美可口,回味悠長,是一道值得推薦的健康美食!
今日lunch time 我係戶戶送叫左外賣
2023-04-27 455 浏览
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 紅磡|茶餐 $ 53📍地址:湯加 (黃埔天地) (紅磡)紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓112號舖🍲紫菜肉燕餃貢丸米粉 配 酥炸雞翼 米粉爽口 亦即煮即送 變相d粉唔會變肥仔粉 紫菜餃都冇太特別 普通正常 唯獨個湯食到最後有點咸🏠環境下午茶時間 我同朋友都係打完保齡球去附近食野 見而間好評多 而選擇而間 環境寬敞 但見某些卡位好窄🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 紅磡|茶餐 $ 53

📍地址:湯加 (黃埔天地) (紅磡)
紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓112號舖

服務指數:⭐️⭐️⭐️
紫菜肉燕餃貢丸米粉 配 酥炸雞翼
紫菜肉燕餃貢丸米粉 配 酥炸雞翼
2023-01-16 688 浏览
每種餐也加了2~3元... 也沒有飲品送. 但依然抵食.事隔一年, 好味道不減, 今次試了紅酒牛尾配米線. 兩大盒滿滿的, 但膠袋變細了很多. 收了2元外賣盒.紅酒牛尾有很多配菜如紅蘿蔔非常入味, 和米線拌在一起更好吃.需說10分鐘, 但其實只需要翻熱而已. 5分鐘就成了~~本想加4元飯轉蔥餅, 但覺不值, 所以轉.有很多好餸如魚肚豬肚湯也可一試. 開放式餐廳坐得比較舒服~~位置是商場最入的一間, 感覺比較不利, 但實力證明一切. 兩旁的餐館也不見踪影了...
每種餐也加了2~3元... 也沒有飲品送. 但依然抵食.
需說10分鐘, 但其實只需要翻熱而已. 5分鐘就成了~~
本想加4元飯轉蔥餅, 但覺不值, 所以轉.
有很多好餸如魚肚豬肚湯也可一試.
開放式餐廳坐得比較舒服~~
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-12-02 663 浏览
話說呢日要去黃埔海逸酒店出席一個活動,活動完咗之後,大家就去黃埔美食坊搵嘢食,原本美食坊咁多嘢食揀,冇諗住去湯加嘅,但係一來大家又冇乜心水,二來佢又搶閘推出咗個羊腩煲 ,賣相非常吸引所以我哋就去咗食啦。首先我哋就叫咗一個蒙古去骨羊腩煲,價錢又唔貴喎兩人份量係 $168,一人份量只係 $88,佢講羊肉係來自蒙古,仲要食咗野生韭菜,所以味道特別鮮味,食落都 Okay 嘅。另外又嗌咗一個蟲草花花膠燉雞,價錢都只係 $78,都算幾鮮味嘅, 最後食多一個甜品,紅豆仙草芋圓,只係 $22,整體味道雖然唔算話好印象深刻,但係價錢係抵嘅。
2022-11-25
2022-11-26 434 浏览
經過咗好多次湯加,但都冇入過去食,今晚突然想食湯飯湯麵就入左黎。果醋豬軟骨魚蛋淮山麵蕃茄湯 ($49)魚蛋有兩粒同埋四五舊豬軟骨,仲有少少白菜仔,但唔知點解明明成碗麵熱到出晒煙,但啲白菜係勁生好似啱啱dump入去🥬😂😂超耐無食果醋豬軟骨😭好好味,豬軟骨夠淋夠入味但唔會骨肉分離,比較可惜係我叫左湯麵,所以浸左落啲番茄湯到🍅少左啲果醋味,可能叫清湯或者飯會好啲。魚蛋就普普通通。湯加比較特別係有得叫淮山麵,感覺上好似健康啲😂但食落其實同普通上海麵差不多,都幾掛汁🤭

果醋豬軟骨魚蛋淮山麵蕃茄湯 ($49)

2022-08-13 736 浏览
一個人的early dinner…….剛過了tea time, 又想坐下吃些東西攝時間。見這裏門口的餐牌只是5/60 一位的晚餐,便進去試下。點了一個鮮茄牛肉豬潤 配三色飯三色飯——同白飯分別不大,得幾粒唔同色 鮮茄豬膶牛肉——蕃茄比較生,煮耐一點就好,牛肉幾滑,豬膶冇內臟腥臭味,但比較鞋,湯底好味。個食物木托盤好污糟,跟本不敢放餐具上去。好心餐廳係懶嘅就用返啲易洗嘅質料。櫃入面啲餐具係乾淨嘅。服務:唔好預有服務,任何嘢都自己拎。好難叫到服務員,佢地會自己坐埋一邊傾計玩電話,可能剛過下午茶未到晚市抖一抖。但啲姐姐語氣好,都Nice 的。加埋杯熱飲+$5 承惠 $56 Ok 啦, 因為價錢唔貴同味道ok , 應該會再幫襯。希望可改善枱面托盤衞生。
一個人的early dinner…….

點了一個鮮茄牛肉豬潤 配三色飯

三色飯——同白飯分別不大,得幾粒唔同色

個食物木托盤好污糟
,跟本不敢放餐具上去。好心餐廳係懶嘅就用返啲易洗嘅質料。
櫃入面啲餐具係乾淨嘅。
加埋杯熱飲+$5 承惠 $56
Ok 啦, 因為價錢唔貴同味道ok , 應該會再幫襯。
希望可改善枱面托盤衞生。
2022-07-18 536 浏览
夜晚食飯叫外賣,諗起好多日冇飲湯,於是係湯加外賣蟲草花花膠魚肚燉雞湯配淮山麵,加個椒鹽豆腐做晚餐。首先個蟲草花花膠魚肚燉雞湯真係幾正😋湯料好豐富,花膠一大塊,魚肚亦有兩三件,花膠同魚肚都幾厚,入口軟身,又唔會煲到冇晒膠感,湯都幾鮮甜,亦飲得岀膠質豐富,但蟲草花味唔算太濃。個湯原本係配飯$89 ,改配淮山麵加$4。湯飯食得多,又見淮山麵幾特別,唔係度度有,所以改梨試吓。感覺似拉麵,唔係彈牙但唔會一咬就散,單獨食係冇乜味道,配埋湯就幾好食。份量都幾多,一個人食唔晒。另外加咗個椒鹽豆腐,外賣膠盒焗到淋晒,豆腐唔脆口,呢方面都明白嘅。但椒鹽唔均勻就講唔過了,一件冇味,另一件就勁咸,而且唔熱,豆腐內唔滑,食咗兩件已唔想食了。花膠湯係正,下次會再買,但椒鹽豆腐,不了。

椒鹽豆腐

花膠湯係正,下次會再買,但椒鹽豆腐,不了。

外卖送餐
  • 蟲草花花膠魚肚燉雞湯飯
店內有1名身穿藍色工服+矮小+肥+束起頭髮+帶眼鏡 既啊嬸,佢大多數返早班,對客人說話態度極不有善,落單經常落錯,鍾意向客人既親屬打小報告,干涉別人私事,全部員工得呢1位大嬸有問題,大家如果同佢接觸過就知道我講咩,已經忍佢好多次,所以先係度投訴呢位啊嬸!
2022-05-24 385 浏览
當日點了鴨腿湯飯套餐,食一次會令你畢生回味,冬瓜鴨腿湯飯,個湯可以整到又冇冬瓜又冇鴨味,有嘅只係眼淚嘅鹹味,可見當中的廚師功力極之深厚,令人敬佩,原來這道菜可以做到咁難食。
鴨腿湯飯
2021-12-01 686 浏览
天氣凍好想食暖笠笠既湯飯,叫左個胡椒豬肚味菜湯飯。胡椒味濃但不會嗆,食落係少少辣,但係都可以接受到既辣度。豬肚份量都幾多,都易咬。不過太大條,所以可以切細少少就更好。飯唔知係咪因為外賣關係,就咁食有少少淋,不過加埋落到就冇咩問題~
2021-11-18 408 浏览
晚市walk in黎到..入面都已經8成滿座..好多人食緊麵😳😳雞肉片魚腐淮山麵 ($48)等左5-10分鍾左右就有得食喇😉蕃茄湯底酸酸地 易入口🤗都有ok多雞肉片 食到好飽飽..🙂但魚腐就有d腥😅😅幾清淡🤤🤤間唔中清淡下都幾開心✌️✌️

雞肉片魚腐淮山麵 ($48)

等左5-10分鍾左右就有得食喇😉蕃茄湯底酸酸地 易入口🤗
都有ok多雞肉片 食到好飽飽..🙂但魚腐就有d腥😅😅