**⭐ 1/5 極差體驗,完全不推介!** .與家人到訪這間山西私房菜,我們有開業一段時間,最近明顯人客數量增加,便打算嘗試一下。結果是一場災難,食物油膩、份量小、性價比低、服務不佳,完全不值得推薦! .1️⃣ 服務差:漏單+說了走辣,但卻滿滿的辣椒我們點了一道走辣的酸菜魚,但等了非常久,最後主動追問才發現店員漏單。更誇張的是,送來的竟然不是「走辣」,上面滿滿的辣椒,入口亦非常辣,向店員反映後,對方甚至不承認這是「走辣」版本。附上照片,大家可以自行判斷是否「走辣」,反正我和家人個個不能吃辣極勉強下食,要不斷喝水我們在未點餐前已有事先徵詢店員,但他表明可以走辣我們才放心點的⋯⋯.2️⃣ 食物質素低,極度油膩+衛生情況不佳🔹 酸菜魚:除了過辣無法入口,還在裡面發現一條綿繩,懷疑是用來綁冬粉的,衛生狀況令人極不滿。因為酸菜魚極辣,亦很似上菜,我們亦沒有再向店員投訴,附上照片以作證明,極度嘔心。.🔹 紅燒肉:肥膏比瘦肉還多,幾乎都是肥肉,而且份量極少,但極肥膩都是肥膏,我們亦食不下去,價格卻接近$100,完全不值這個價錢。 .🔹 茶油炒土雞:雞肉份量少得可憐,感覺都是一些頭頭尾尾的部位,肉質乾柴,
**⭐ 1/5 極差體驗,完全不推介!**
1️⃣ 服務差:漏單+說了走辣,但卻滿滿的辣椒

2️⃣ 食物質素低,極度油膩+衛生情況不佳
🔹 酸菜魚

🔹 紅燒肉
🔹 茶油炒土雞
:雞肉份量少得可憐,感覺都是一些頭頭尾尾的部位,肉質乾柴,而且整碟菜沉浸在厚厚的油層裡,讓人吃不下去⋯⋯
🔹 砂鍋家常豆腐
:整個煲竟然有燶味⋯⋯價格卻要$118,性價比極低,極不建議。
🔹 其他炒菜:無論是什麼菜式,全都泡在油裡的感覺⋯⋯真的不能想像為什麼有人覺得好吃

總結而言,這次的用餐經驗非常差,食物油膩、份量少、味道差、價格貴、服務態度不佳,甚至還有衛生問題,完全不值得再來。

不推介,大家千萬不要踩雷!
喺📍屯門搵到呢間主打湖南菜嘅「湘聚小館」😍店舖裝修簡單得嚟好有湘菜風味,坐低之後即刻叫咗午市套餐試吓,價錢好抵食,值得一試👍🏻👍🏻🔹蕃茄炒蛋飯呢度嘅蕃茄炒蛋炒得夠晒火候,蕃茄甜中帶酸,蛋滑得嚟又唔會太碎,撈埋白飯食真係好正!蛋香同蕃茄汁完美融合,每一啖都係滿足,尤其係佢哋嘅白飯煮得軟硬適中,撈汁食更加惹味。 🔹惹味啤酒鴨飯鴨肉煮得夠腍,入味得嚟仲有淡淡嘅啤酒香氣,湯汁濃郁,撈飯一流。鴨肉完全唔會柴,反而好嫩滑,仲有啲辣椒碎提味,成個配搭好和諧。 🔹小炒黃牛肉小炒黃牛肉香辣得嚟又唔會過火,牛肉切得薄薄,炒得好夠鑊氣,入口鮮嫩多汁。辣椒、蒜粒嘅配搭令成道菜香氣四溢,辣度適中,唔會搶過牛肉嘅鮮味,送飯或者單食都一樣咁正! 🔹熱奶茶熱奶茶香滑濃郁,茶味同奶味比例啱啱好,飲落好順喉,完全冇苦澀味。.🔹凍檸樂凍檸樂清新解渴,檸檬片嘅酸味同可樂嘅甜味完美結合,飲落好爽快!可樂嘅氣泡感加上檸檬嘅果香,可以中和一下油膩感,食辣嘢配凍檸樂真係絕配! 🔹長沙臭豆腐長沙臭豆腐外皮炸得香脆,內裡軟嫩多汁,雖然聞落有啲臭味,但食落反而好香,味道層次仲好豐富。臭豆腐嘅獨特香氣令人一試難忘,真係越食越想食!

🔹蕃茄炒蛋飯

🔹惹味啤酒鴨飯

🔹小炒黃牛肉

🔹熱奶茶
🔹凍檸樂

🔹長沙臭豆腐

總括嚟講,「湘聚小館」嘅菜式味道正宗,份量十足,價錢亦好合理🔥絕對係屯門搵食之選❣️下次一定會再嚟試其他菜式😋😋
湘聚小館✨
📍香港屯門青菱徑6號富麗大廈地下G號舖
媽咪旅行返嚟唔想煮飯,帶佢去咗紅橋呢間「湘聚小館」試湖南菜,兩個人$274食到捧住個肚走,真心抵食又有驚喜! 小炒黃牛肉(少辣版) 牛肉超嫩滑!辣度可以按自己喜好調,少辣夠香又唔會搶喉,送飯一流~ 豆角燒茄子鑊氣爆燈🔥!茄子煮到軟身但唔爛,豆角脆口,醬汁濃郁得嚟唔油膩,素食者都啱食! 長沙臭豆腐6件驚喜位!入口「臭味」溫和,咬落香軟,醬汁帶微微回甘,連唔敢食臭豆腐嘅我都試到停唔到口~ **🍚白飯用迷你飯煲上** 超有心思!保溫又夠晒份量,兩個人share啱啱好! **🍻配支青島啤酒** 冰凍解辣,啱晒夏天! 屯門紅橋 (澤豐站過咗紅橋就到,交通超方便),份量足又抵食,湖南菜初體驗首選!

小炒黃牛肉(少辣版)
豆角燒茄子
長沙臭豆腐6件
**🍻配支青島啤酒** 冰凍解辣,啱晒夏天!

小炒黃牛肉,豆角燒茄子,長沙臭豆腐
2025-03-13
小炒黃牛肉,豆角燒茄子,長沙臭豆腐
今日去左屯門虹橋嘅一間湘菜食晚飯 地點方便 鄰近巴士站辣椒豬肉豬肉肥瘦適中,醃製得宜,肉質軟嫩且帶有彈性。與新鮮的辣椒相結合,既有辛辣的衝擊,又不失肉香。豬肉經過精心醃製,搭配新鮮的辣椒,香氣四溢,肉質鮮嫩,微微的辣味在嘴中迸發,令人感受到一股熱情的衝擊。酸菜魚片新鮮的魚片滑嫩,與酸菜的酸爽形成了絕佳的對比。酸菜的酸味恰到好處,既不搶走魚片的鮮美,又讓整體味道更加豐富。湯底清澈,帶有淡淡的香料味,讓整道菜更加立體。整體而言,這兩道菜不僅在味道上形成了美妙的對比,也在色彩上相得益彰。無論是喜歡辛辣口味的食客,還是偏好清淡風味的人,都能在這餐中找到自己的喜愛。這樣的組合,無疑是一次味蕾的冒險,讓人回味無窮。湘聚小館 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下G號舖
今日去左屯門虹橋嘅一間湘菜食晚飯 地點方便 鄰近巴士站

辣椒豬肉

酸菜魚片

湘聚小館 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下G號舖
2025-02-08 398 浏览
湘菜是湖南菜系列,菜式以鮮。香。辣為主。以辣味豐富適當、製作嚴謹、突出菜餚本味。餐廳地方大光線十足,乾淨企理,有圓枱及卡位寛敞舒適,服務員有禮細心。小炒黃牛肉 ($98) 有牛肉,蒜頭粒,紅辣椒,青辣椒炒埋一起好有鑊氣👍炒得剛剛好牛肉不會老亦很重牛肉味,牛肉切細碎夾唐芹一起吃很有口感👍 點了小辣還可以到得到,叫碗白飯一齊食很正👍幹鍋田雞 ($139) 有田雞粒,洋蔥,唐芹紅辣椒,蒜頭粒炒埋一起,辣得嚟帶甜,辣得好過癮😋 點了小辣初時都食到,辣味被小火爐越燒越辣🥵 越食就全身都熱晒🥵 下次都係叫小小辣就夠了😅 呢道菜超級惹味,送飯一流👍筒子骨蓮藕湯($108) 現燉靚湯蓮藕一咬就化開軟糯入味,濃郁香甜老火湯😋白飯可叫一碗($10)或一煲($30),一排飯煲排列得很可愛😍飲品種類有很多😋啤酒,汽水,檸檬茶,奶茶,咖啡,王老吉,烏龍茶都有,由於太辣了,叫了汽水解一解辣😜

2025-02-07
2024-12-26 562 浏览
湖南的姨媽飯堂,她帶我來品嚐了幾道經典的湖南菜,主廚由地道湖南人主理,菜式主打鮮、香、辣。餐廳好大間,仲有VIP包廂,提供卡拉OK。梅菜扣肉 $99絕對是招牌菜之一,五花肉肥而不膩,搭配梅菜的鹹香,加入了豆鼓的元素,肉質軟嫩,非常邪惡。粉蒸肉 $89我第一次食粉蒸肉,姨媽話一定要試,由五花肉、米粉和香料一齊蒸熟,香氣濃郁,口感有少少似糭子,但又更綿密,更香,更加入口即化,一試難忘,讓人感受到傳統的家常風味。小炒黃牛肉 $98小炒黃牛肉的牛肉切得適中,炒得火候恰到好處,配上紅椒和中國芹菜,雖然小辣,對於平時不怎麼吃辣的來說,仍有點辣。好過癮。有機花菜 $79這道有機花菜的口感脆爽,豬油渣的加入為菜品增添了一層香氣,讓整道菜更加豐富。雖然花菜本身味道較清淡,但搭配豬油渣後,整體風味提升不少,值得一試。包廂提供卡拉ok唱歌娛樂。很是熱鬧。

餐廳好大間,仲有VIP包廂,提供卡拉OK。

梅菜扣肉 $99

粉蒸肉 $89

小炒黃牛肉 $98

有機花菜 $79

包廂提供卡拉ok唱歌娛樂。很是熱鬧。
2024-12-08 576 浏览
今天到了虹橋一間新開的湖南菜嘗鮮,光線十分充足,乾淨企理,設有圓枱及卡位,座位十分寬敞舒適,能供家庭聚會及情侶拍拖之選。人氣推薦的茶油炒土雞山茶油香味獨特,土雞肉質鮮嫩,煮得入味,點單時橫設有不同的辣度供客人選擇,亦可選擇少油少鹽,不會油膩,實在十分貼心,能迎合香港人的口味,實屬健康之選。蒜蓉毛白菜白菜清甜新鮮,蒜蓉香氣撲鼻,配上特製的香油,令白菜十分香口,送飯一流。最後不得不讚的是,提供港式飲品,有筆者最愛的凍檸茶。

人氣推薦的茶油炒土雞

蒜蓉毛白菜

最後不得不讚的是,提供港式飲品,有筆者最愛的凍檸茶。
2024-12-08
2024-09-03 1321 浏览
平時路過,見到這裡晚市很有人氣,是吃湘菜的餐廳,這晚特地找個能吃辣的朋友來試試。看到有湖南特色小吃,真的從未吃過,點了燒辣椒擂皮蛋$69來試試。原來真的用個搗盅盛著,木棍給你搗爛辣椒和皮蛋,職員介紹,搗得越爛就越辣,我們不知道,已經搗成漿糊狀了,辣椒味完全揮發出來,有大辣程度,但鹹香醬汁味很突出,與辣味十分配合,辣椒質感滑溜爽口,有皮蛋香,真的超好吃!主菜小炒黃牛肉$98,用酒精火爐熱著吃的。鮮牛肉切成薄片,配料超多,青紅椒、芹菜、洋蔥、蒜蓉、辣椒等,煮出來醬汁味道非常濃厚,牛肉很入味,煮得久了會覺得鹹,配飯吃就剛好。點了一款老長沙熱炒試試,小炒滷豬耳$79,平時吃都是涼拌豬耳,這次熱的吃,味道又有不同。豬耳會較軟身,吃到軟骨又爽口,鹵水夠入味,香油熱炒過更香,作為助酒小吃一流。食物份量其實不細份,我們二人吃三款小菜已經非常飽,連配料都吃個清光。印象最深就是擂辣椒皮蛋,好好玩,又超好味,非常特別的湖南小吃!原來晚上九時後有宵夜餐牌更優惠,一定再來光顧!

2024-08-28
2024-07-09 1634 浏览
屯門虹橋真係超多嘢食,身為嗰度嘅常客,就梗係要去試吓新開嘅湘聚小館~小炒黃牛肉見到Menu寫住呢個係Top 2招牌菜,應該唔會中伏嘅,牛肉鮮嫩而且有口感,加上蒜蓉辣椒炒香,好有鍋氣超級惹味,雖然叫咗小辣,不過就比想像中辣,但係辣得來又好過癮,而且超級送飯,一碟真係可以食一碗飯😅秘製紅燒肉呢個紅燒肉雖然唔辣,但食落都好惹味,每一舊紅燒肉都會清楚地見到分開三層,唔會整到爛晒分開晒,看似好肥,但食落肥而不膩,又係一碟勁好送飯嘅餸,唔怪之得枱枱都叫成個飯煲啦🤭湘聚小館 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下G號舖評分:7.5/10

小炒黃牛肉

秘製紅燒肉

湘聚小館 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下G號舖
評分:7.5/10

1K
2024-06-30 1187 浏览
講起食辣嘢,唔少人第一時間會諗起川菜,令同樣以辣為主導嘅湘菜被世人遺忘。其實湘菜同川菜由香料以至烹調方法,都有好大分別,最簡單嘅例子,湘菜嘅辣係無麻嘅感覺。嚟到屯門嘅湘聚小館,品嚐正宗嘅湘菜香辣味道。農家一碗香就咁睇個名,係咪完全唔知係咩嚟呢?其實佢係湘聚小館嘅招牌菜:湖南辣椒炒肉,再加上炒蛋、雲耳、湖南螺絲椒、爽口彈牙嘅土豬肉,以及秘製醬汁,非常惹味,唔會太辣,非常開胃!茶油炒土雞飯金黃色嘅雞油撈埋香噴噴嘅白飯,真係又邪惡又好食呀!土雞用咗辣椒薑片炒香,入口帶有微辣嘅感覺,而辣味會慢慢喺舌尖化開,辣得夠驚喜!小炒黃牛肉湖南菜出名辣,呢道小炒黃牛嘅辣度絕對不容小覷!因為係現切現炒嘅關係,牛肉依然保持鮮嫩爽滑,加上炒香左嘅蒜粒、芹菜條、辣椒等,辣度簡直係直線飆升,非常過癮!

農家一碗香

茶油炒土雞飯

小炒黃牛肉
2024-06-25
2024-06-27 916 浏览
今次路過呢一間湘菜館,真係唔錯!我哋兩個人每人叫咗一個餸,人均百幾蚊!我地叫左個茶油炒土雞,肉質紮實肥嫩,經過炒制後依然保持原汁原味。再加上蒜頭、薑同辣椒,為呢道簡單家常菜添加左唔同既口感層次。另外小炒黃牛肉亦都都係佢哋嘅推薦菜式,肉質鮮嫩可口。麻、辣、鮮、香四種味道完美融合,口感豐富,辣辣地非常開胃 食蔬菜亦都唔少得白飯,可以一整鍋或者一碗碗,菜式既醬汁餸飯真係好正!佢哋仲有好午市同宵夜套餐,都非常抵食呀!
今次路過呢一間湘菜館,真係唔錯!
我哋兩個人每人叫咗一個餸,人均百幾蚊!

佢哋仲有好午市同宵夜套餐,都非常抵食呀!
要食到正宗湖南菜,香港真係好難搵,居然比我係呢到搵到間😆仲有我最想食嘅長沙臭豆腐😋平時要返深圳先食到🥲仲可以$30叫一大煲白飯,飯桶必去。湖南辣椒炒肉 $89必點👍🏻用明火保溫新鮮即炒辣椒肉,用上螺絲辣,微辣中有點清爽,份量好大,又好餸飯🥰芠頭炒雞蛋 $69初初唔知芠頭係咩,侍應介唔係蕎頭一種,用嚟炒蛋爽脆有口感,好特別😜長沙臭豆腐 $49😙係果種內地獨有臭豆腐嘅味道,長沙臭豆腐黑色為之正宗,食落惹味香濃。因為菜式大部分好下飯,叫一煲飯一啲都唔過分😎
要食到正宗湖南菜,香港真係好難搵,居然比我係呢到搵到間😆

湖南辣椒炒肉 $89

芠頭炒雞蛋 $69

長沙臭豆腐 $49

因為菜式大部分好下飯,叫一煲飯一啲都唔過分😎
2024-06-10 581 浏览
鮮香辣湘菜,一定適合無辣不歡🌶️的你是日特別想吃惹味小炒,沒想到被屯門虹橋這家地道湘菜震撼到。天哪!一打開餐牌,沒有一道菜是沒有辣辣的😂無論是清蒸、煮湯、小炒或時蔬,通通都加辣椒。貓太太坐下,後弱弱地問店員阿姨:有沒有什麼是相對不太辣呢😅? 這個問題考起店員阿姨,最後才選了兩道菜,但還是辣耶😂🔥🔥但又好好吃😍😍🐷粉蒸肉香港幾乎是吃不到的。辣椒🌶️、五香料和米碎蒸肥豬肉,口感有點似我們吃肉粽中的糯米夾肥肉。油滋滋有夠下飯😋。🍆🫛豆角燒茄子豆角茄子先用油炸香,再下蒜頭辣椒🌶️炒,太香了。

鮮香辣湘菜,一定適合無辣不歡🌶️的你

🐷粉蒸肉

🍆🫛豆角燒茄子
豆角茄子先用油炸香,再下蒜頭辣椒🌶️炒,太香了。
2024-06-09 648 浏览
📍 湘聚小館(屯門)屋企樓下最近開咗一間川菜小店~下晝時間已經坐滿客人!之前都有食過 最欣賞係佢嘅炒飯~今日返夜,所以落嚟食埋飯再返工!✨湖南炒飯正宗嘅湖南炒飯 炒到粒粒分明而且帶有臘肉嘅鹹香味咸度同辣度都好適中!而且炒飯嘅配料都算多顏色同賣相已經贏哂😉✨ 咖喱牛腩飯食香港都食到既咖啀牛腩飯嗜辣之人必試🌶️香料味、辣勁十足既咖喱越辣越想食越辣越過癮💘配上軟淋牛腩同爽彈牛筋🐮撈飯一流🍚✨茶油炒士雞飯呢一種飯係食佢嘅辣度佢嘅辣係由後徑突出所以會越食越辣仲有加咗辣椒粒,雲耳!顏色都好鮮艷以小雞粒做主角,份量都算多🐔
📍 湘聚小館(屯門)
屋企樓下最近開咗一間川菜小店~
下晝時間已經坐滿客人!
之前都有食過 最欣賞係佢嘅炒飯~
今日返夜,所以落嚟食埋飯再返工!
✨湖南炒飯
正宗嘅湖南炒飯 炒到粒粒分明
而且帶有臘肉嘅鹹香味
咸度同辣度都好適中!
而且炒飯嘅配料都算多
顏色同賣相已經贏哂😉

✨ 咖喱牛腩飯
食香港都食到既咖啀牛腩飯
嗜辣之人必試🌶️
香料味、辣勁十足既咖喱越辣越想食
越辣越過癮💘
配上軟淋牛腩同爽彈牛筋🐮
撈飯一流🍚

✨茶油炒士雞飯
呢一種飯係食佢嘅辣度
佢嘅辣係由後徑突出
所以會越食越辣
仲有加咗辣椒粒,雲耳!
顏色都好鮮艷
以小雞粒做主角,份量都算多🐔
2024-06-02 477 浏览
今天中午到了這家餐廳叫了一個52元的午餐茶油炒土雞飯。碟頭飯上感覺來全是雞爪,雞腳及雞脖子,骨頭佔了整碟三分之二左右。整體的感覺好像是一隻雞起了肉做了宮保雞丁後,餘下的料炒一堆料出來。一開始叫餐廳走辣也沒走辣椒。但有一說一,調味好味,茶油炒得比較香。感覺餐廳為了賺錢太不實誠了,雖然感覺好像是用了鮮雞作材料才導致以上狀況,但作為食客會期望用同一調味以比較便宜得急凍雞腿炒出來性價比可能會好些。沒有八達通付款方式差評。因為走得急,沒拍照用作證明。

沒有八達通付款方式差評。

因為走得急,沒拍照用作證明。
2024-06-02