一段時間冇去過嘅餐廳. 諗住去D無咁多人的地方. 今日又黃雨又紅兩, 好彩冇水浸咋😥呢間海鮮酒家係自攜海鮮來料加工. 老闆侍應都好有禮貌雖然我一段時間冇去仲叫得出我個名😉坐低放低咗沙薑鳳爪,皮蛋,酸薑橋頭.海鮮買咗啲龍蝦,蟶子,扇貝,瓜子魚,花甲,美國桶蠔,鮑魚.在喺餐廳點咗個金銀蛋白菜仔,咸魚雞粒炒飯.做法如下: 上湯龍蝦煎米粉底, 果皮蒸鮑魚,油鹽水花甲王,豉椒炒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇貝,砵酒焗桶蠔,清蒸魚.廚房嘅功夫唔係特別差,但係所有嘅食材,最終都係煮得比較熟. 支持本土消費. 收費合理,服務ok☺️
海鮮買咗啲龍蝦,蟶子,扇貝,瓜子魚,花甲,美國桶蠔,鮑魚.
在喺餐廳點咗個金銀蛋白菜仔,咸魚雞粒炒飯.
廚房嘅功夫唔係特別差,但係所有嘅食材,最終都係煮得比較熟.
支持本土消費. 收費合理,服務ok☺️
果皮蒸鮑魚
清蒸南瓜子斑
皮蛋酸薑蕎頭,沙薑雞腳
德國蕾絲靈
2023-03-07 1345 浏览
來到鯉魚門同親戚食海鮮平時聽人講鯉魚門食海鮮,又貴又唔好食,今次食之前都怕伏可能改冇太大嘅預期,所以完全冇失望啲海鮮大件,多鮮!有啲椒鹽魷魚先勁不過冇影到相嗰個碟頭大到驚嘆!
來到鯉魚門同親戚食海鮮
平時聽人講鯉魚門食海鮮,
又貴又唔好食,今次食之前都怕伏

可能改冇太大嘅預期,所以完全冇失望
啲海鮮大件,多鮮!

有啲椒鹽魷魚先勁
不過冇影到相
嗰個碟頭大到驚嘆!
2023-03-06 814 浏览
同朋友一行四人去左鯉魚門吃海鮮🦞揀左呢間朋友介紹平靚正的港龍餐廳,我地4個坐低後去左隔離的海鮮檔買海鮮,叫了龍蝦刺身,醬油大蝦,椒鹽瀨尿蝦和貴妃蚌港龍餐廳的服務非常好,好醒目,唔洗出聲就係咁幫你加水菜式唔會一次過出,吃完一樣再出一樣,海鮮凍左真系唔好食~龍蝦頭用黎滾粥,鮮甜美味⋯⋯之後餐廳又送左一煲海鮮湯,好足料!我地一行4人帶左一支洋酒,餐廳竟然唔收開瓶費用,我地都覺得好識做生意,下次一定會再黎過
港龍餐廳的服務非常好,好醒目,唔洗出聲就係咁幫你加水
2023-03-03
庆祝纪念
纪念日
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 奄仔蟹
2023-02-01 1390 浏览
過完 #聖誕 同 #新年 兩個大節日,#小秘書 嘅身形又打回原形🤭 所以我同自己講,食埋呢個 #海鮮餐 🐟🦐,一定要再努力💪🏻 立下目標,就俾個藉口自己放肆埋呢一餐😉踏正5:30,我哋喺公司準時出發🚕 我哋呢晚要去幫襯嘅餐廳 #港龍海鮮酒家 就喺牌坊嘅附近,聽同事介紹,我哋去咗旁邊嘅 #海鮮檔 #貤合海霸海鮮 揀 #海鮮,再同店員研究埋烹調方法,就乖乖等食🤤 即煮嘅食物特別吸引,第一度上嘅海鮮係 #白灼海蝦,#海鮮檔主 果然無介紹錯,肉質彈牙非常鮮味🤤 之後陸續上枱嘅有 #蒜蓉粉絲蒸扇貝、#果皮蒸鮑魚、#豉椒炒蟶子、#上湯龍蝦煎米粉,樣樣都做得幾有水準🤤 唯獨係個 #薑蔥炆蠔 煮得太鹹又老身,搞到啲蠔冇晒鮮味😅落單嘅時候,店員明明話會送個 #海鮮湯 比我哋砌夠八個菜,不過就遲遲都未見蹤影… 我哋唯有厚面皮提吓佢🤭 最後唔知係咪因為我哋傾得太耐太長氣,我見個伙計開始有啲不耐煩(當時未夠九點),餐碟開始向前飛,一向「斯文」嘅我,真係俾佢嚇咗跳🤣 最後上埋個 #生果盤,時候都唔早,嗱嗱臨埋咗張單就走人… 後來先發覺張單計多咗$96😅 唔通個勁酸嘅果盤要錢嘅?🤣🤣點

點都好,整體嚟講呢餐都算係滿意嘅😉 不過就要等我努力一排先可以再返嚟食好嘢喇🤭

📍 港龍海鮮酒家 (鯉魚門)海傍道西62號地下
2023-01-30
間吃完就會想嫁來香港的海鮮餐廳☠️☠️☠️A good restaurant u will want to stay in HK forever after u try🫠沒有誇張,這是我吃過最好吃的海鮮🦀當時我和先生在拍拖的時候吃到這間,覺得先生真的太有品味,馬上決定嫁給他的呢🫡🫡(當時也可能被龍蝦遮住眼睛)🧄金蒜蒸扇貝那個蒜~香的不得了,又香又帶點鹹,然後加上粉絲帶點醬油的味道,最後還有扇貝的清甜,真的是……🙊🍾辣酒煮花螺酒香和辣汁的比例調的很精彩💥不知道為什麼別家就是煮不出這個味道,每次吃完,都要好好的把手指吸到乾淨才算完工🖐🦀鹽焗奄仔蟹天啊!人間美味,看到那個蟹膏了嗎?真的捨不得一口吃完,每吃一點,那個香綿軟糯的口感伴隨蟹黃的香味在口中流竄,靈魂都在享受的那種感覺有人懂嗎🤣🦐白灼蝦就是連簡單的水煮蝦都能很出眾,真的厲害👍也許是水溫和時間掌控的很好,很脆很鮮甜,沾點辣椒醬油,就……輕輕鬆鬆的擄獲人心
間吃完就會想嫁來香港的海鮮餐廳☠️☠️☠️

沒有誇張,這是我吃過最好吃的海鮮🦀
當時我和先生在拍拖的時候

🧄金蒜蒸扇貝

🍾辣酒煮花螺

🦀鹽焗奄仔蟹

🦐白灼蝦
2022-07-21 1116 浏览
這間海鮮店加工不錯,價錢實惠,首先我們去了一間溢龍店的海鮮店買海鮮,樓梯口一落去就係,細細間溢龍海鮮店,我奶奶帶我們去的,有幾塊木板遮住,起初看到我有少少呆滯,心𥚃充滿無比疑惑,但我奶奶的堅持去的,原來她每年食幾次也是去找他,如果不是熟客仔,你行過是不會幫襯的,因為這間的店不起眼,也不像其他海鮮店可以看到海鮮,不知魚缸內有什麼,原來他的海鮮是很新鮮,真係臥虎藏龍😂,我奶奶說老闆為人老實,幫襯他很多年了,海鮮價錢合理,你照跟他說有什麼靚貨,他就會推介給你,他的奄仔蟹非常好味,值得推介,他的個非常清淡及軟身,食落去淡淡清香,簡直是A+級貨,在街市是買不到的。其他貨都非常新鮮,我們吃了椒鹽墨魚,鹽焗奄仔蟹,豉招炒蟶子,西澳上湯龍蝦米粉底,清蒸南非鮑魚 ,椒監班馬賴尿蝦,海斑一食兩味,之後送咗個生果盤,鯉魚門生果也是出名好吃的。這間加工港龍的店舖,落樓梯左手邊,加工味道不錯,特別椒鹽味道說得非常好,豉椒蟶子也是出色,我本身鍾意食濃味,如果豆豉再濃味再辣多少少仲更好味,清蒸南非鮑魚時間啱啱好,這裏煮的東西沒有什麼可以挑剔,唯一上湯龍蝦切得太大舊,上湯味的湯底我覺得可以再整濃湯一點再加強啲味道啲,
這間加工港龍的店舖,落樓梯左手邊,加工味道不錯,特別椒鹽味道說得非常好,豉椒蟶子也是出色,我本身鍾意食濃味,如果豆豉再濃味再辣多少少仲更好味,清蒸南非鮑魚時間啱啱好,這裏煮的東西沒有什麼可以挑剔,唯一上湯龍蝦切得太大舊,上湯味的湯底我覺得可以再整濃湯一點再加強啲味道啲,不過我見到隔離枱呀,叫了個芝士焗龍蝦伊面底,我坐隔離枱都聞到香噴噴的,❤️❤️眼,下次一定要試吓。這間店舖多人幫襯,所以有一定的水準,值得推介
,加工價錢也很實惠。👍
各種海洋
用餐时段
各種海洋
2021-11-04 1394 浏览
港龍海鮮酒家 地址: 鯉魚門海傍道西62號地下電話: 27751552去食海鮮,好多店都會代加工,即自己去買靚海鮮,再付費比店家代為加工海鮮自己買,讚掉會多好多,也感覺更有保證前茶同醬油蒜蓉蒸扇貝炸白飯魚勁脆,好難得買到,加上粉漿好快炸起食得芝士龍蝦伊面,芝士味唔夠重、但我地氹本買龍大龍蝦好強肉魚蒸好用豉油淋面,少侯好沒過老。豬扒是店家的菜,都幾惹味仲有炒清菜等蟹又是唔大隻唔買,好多甘甜架膏外,同樣多蟹肉食,慢慢拆因工費連額外的三碟小炒,都唔太平,因海鮮是自己買的
港龍海鮮酒家

地址: 鯉魚門海傍道西62號地下
電話: 27751552

海鮮自己買,讚掉會多好多,也感覺更有保證

前茶同醬油

蒜蓉蒸扇貝

炸白飯魚勁脆,好難得買到,加上粉漿好快炸起食得

芝士龍蝦伊面,芝士味唔夠重、但我地氹本買龍大龍蝦好強肉

魚蒸好用豉油淋面,少侯好沒過老。

豬扒是店家的菜,都幾惹味

仲有炒清菜等

蟹又是唔大隻唔買,好多甘甜架膏外,同樣多蟹肉食,慢慢拆

因工費連額外的三碟小炒,都唔太平,因海鮮是自己買的
2020-05-28 2325 浏览
#Shopping 同 #揀海鮮 原來一樣可以令班女人瘋狂🥳 呢日我哋一行六人嚟到 #鯉魚門 🐟 為咗啲咩事咁高興,其實 #小秘書 一直都無問過😅 不過一諗起啲 #聖子、#龍蝦... 一於食咗先講😉 買海鮮就最怕比人呃秤、啲食物又唔新鮮,所以都係跟口碑去相熟海鮮檔比較安心,不過無咗戒心就自然亂嚟,六個人居然叫咗七款海鮮🤪 既有 #龍蝦、#鮑魚、#聖子、#象拔蚌、#貴妃蚌、#肉蟹... 仲有 #賴尿蝦,我哋落單果一刻仲有諗過加半隻 #雞、#豉油王炒麵,同埋半打 #壽包 㗎🤣 好彩比 #港龍海鮮酒家 #事頭婆 提醒「唔夠先再嗌啦...」哈哈 真係多謝佢救咗我哋一命😝 #師傅 嘅 #炒功 同 #調味確係唔錯,尤其係個 #椒鹽賴尿蝦,唔會太咸又做得好香口🤤 咁當然我哋喺 #貤合海霸海鮮 買返嚟嘅材料質素唔差先可以配合得到啦😬 不過最肉痛就係俾咗$50開個爐嚟炙熟啲 #象拔蚌片🤔 不過好彩老闆都識做, 臨走幫我哋安排左啲 #木瓜、#芒果 做甜品🤤 雖然價錢係比預期貴左少少,不過食物夠新鮮、味道又調校得啱啱好🤤 加上成晚嘅笑聲笑聲,就算膽固醇超標都冇所謂啦... 不過為咗更豐富嘅下一餐,我聽日又

#師傅 嘅 #炒功 同 #調味確係唔錯,尤其係個 #椒鹽賴尿蝦,唔會太咸又做得好香口🤤 咁當然我哋喺 #貤合海霸海鮮 買返嚟嘅材料質素唔差先可以配合得到啦😬 不過最肉痛就係俾咗$50開個爐嚟炙熟啲 #象拔蚌片🤔 不過好彩老闆都識做, 臨走幫我哋安排左啲 #木瓜、#芒果 做甜品🤤 雖然價錢係比預期貴左少少,不過食物夠新鮮、味道又調校得啱啱好🤤 加上成晚嘅笑聲笑聲,就算膽固醇超標都冇所謂啦... 不過為咗更豐富嘅下一餐,我聽日又要開始食草喇🥴
2020-05-27
2018-05-06 3173 浏览
My “family clan” usually preorder seafood from wet market (not fr Lei Yuen Mun stalls) and take it to this restaurant for them to cook for us. I must have been to this place at least twice a year over the last 10 yrs or so. Each time 25+ headcount.This time it was my mother’s farewell dinner back to the US. She has to come here at least once during each visit to HK.Their #1 dish in my mind is the braised fish head and fillet. The flour coating was not too thick and the sauce just hanged onto th

Their #1 dish in my mind is the braised fish head and fillet. The flour coating was not too thick and the sauce just hanged onto the fish. My second favorite is their pan fried prawns w soy sauce. Not too salty and you can smell the fragrance from the soy sauce a mile away. Also did a nice job steaming the abalone. I thought the scallops and the razor clams were a bit over cooked. Need to remind them next time. They also did a nice job on the fried rice.

This place is not fancy but it’s clean. Service is quite okay-friendly and attentive.
2018-04-30
2018-02-08 2264 浏览
是日海鮮晚餐好味好豐富酒樓啲餸好足料無打虎頭之感一行4人食左超多野唔計海鮮酒樓收左8百幾價錢上算係可以接受閒日唔多人,坐得舒服好味既溂尿蝦😋仲有象拔蚌刺生好好味,忘記左影相
是日海鮮晚餐
好味好豐富
酒樓啲餸好足料
無打虎頭之感
一行4人食左超多野
唔計海鮮
酒樓收左8百幾
價錢上算係可以接受
閒日唔多人,坐得舒服

好味既溂尿蝦😋

仲有象拔蚌刺生好好味,忘記左影相
2018-02-03 1934 浏览
人生第一次來到鯉魚門,之前都係冇來過架,來到首先要到隔離鋪買海鮮,來之前有人介紹我到宏利海鮮搵雯姐。來到買左象拔磅,瀨尿蝦,一條班,兩隻奄仔蟹。雯姐好熱情好好人,仲送左條魚條我地煲湯飲。雯姐幫我地卜左呢間港龍。第一次來。無所謂啦菜式。雯姐已經一早諗好哂。象拔兩食。刺身同埋煲粥。蟹用油焗。清蒸魚。有個湯。焦鹽瀨尿蝦。我地仲加左個青菜,成餐飯整體都唔錯。成餐飯總數3200。買料2400加工$800。我覺得唔貴呀。4個人食。差唔多啦。一定會再來。
2017-09-23 1957 浏览
5人食海鮮,豪豪地,食到肚滿腸肥,埋單連茶芥加一酒水共$4323(海鮮料錢佔$2940)。前菜食皮蛋酸薑,開開胃!白灼蝦,新鮮海蝦咁樣食最好味!象拔蚌刺身,爽脆新鮮,象拔蚌膽就煲粥,好鮮甜呢!椒鹽賴尿蝦,大大隻又彈牙,仲有蝦膏添!豉椒炒聖子,夠鑊氣,正!果皮蒸鮑魚,新鮮鮑魚清蒸,再加陳皮釣味,我要撈白飯呀!另一味可以撈白飯嘅海鮮,清蒸老虎斑,大大條,魚肉超鮮甜,一碗白飯秒速爬完了!椒絲腐乳炒唐生菜,呢個有少少重味。最後酒樓送上甜品:芒果木瓜!人均消費約$900,食豪少少但真係好好食!

前菜食皮蛋酸薑,開開胃!

白灼蝦,新鮮海蝦咁樣食最好味!

象拔蚌刺身,爽脆新鮮,象拔蚌膽就煲粥,好鮮甜呢!

椒鹽賴尿蝦,大大隻又彈牙,仲有蝦膏添!

豉椒炒聖子,夠鑊氣,正!

果皮蒸鮑魚,新鮮鮑魚清蒸,再加陳皮釣味,我要撈白飯呀!

椒絲腐乳炒唐生菜,呢個有少少重味。

最後酒樓送上甜品:芒果木瓜!

人均消費約$900,食豪少少但真係好好食!
2017-05-12 1503 浏览
食海鮮必到鯉魚門,價錢不算太平也不會太貴,相對的價錢可吃到新鮮的海鮮,是值得的。龍蝦刺身鮮甜彈牙花竹蝦刺身也是另類的選擇,從未試過但也很鮮甜龍蝦兩味,上湯龍蝦伊面,上湯鮮甜美味,伊面煮得剛好椒鹽賴尿蝦,香脆野味,食到唔停得口赤米十分鮮甜一班兩味,師傅炒工一流,食到口水流鹽焗奄仔蟹,朋友介紹,原來也很好味,蟹膏甘香美味飯後還送上果盤,完美的句號
龍蝦刺身鮮甜彈牙
花竹蝦刺身也是另類的選擇,從未試過但也很鮮甜
龍蝦兩味,上湯龍蝦伊面,上湯鮮甜美味,伊面煮得剛好
椒鹽賴尿蝦,香脆野味,食到唔停得口
赤米十分鮮甜
一班兩味,師傅炒工一流,食到口水流
鹽焗奄仔蟹,朋友介紹,原來也很好味,蟹膏甘香美味
飯後還送上果盤,完美的句號
2017-04-12 837 浏览
食過好多次,能保持食物質素,地方整潔,服務態度也不錯,價錢合理,鯉魚門海鮮酒家中算是可靠!位於停車埸旁邊方便駕駛人仕。生炆斑頭腩是我至愛,另外炆鮮鮑魚煲比一般蒸鮑魚更惹味,還有豉油皇蝦,不妨試試
2016-08-31 1568 浏览
已光顧港龍多次,初時貪方便不用行入小巷,地方乾淨,食落不錯,繼續再去。今次與十多位朋友聚會,預訂房間。我們在宏利海鮮檔買海鮮,由老闆娘介紹合時海鮮,檔口不大,多數是熟客光顧。老闆娘會看人數介紹海鮮,海鮮是市價,到鯉魚門食海鮮,食好些一定不便宜,勝在海鮮生猛,款色與質素比街市的好。這次的水準也不錯,蒸魚和灼蝦剛熟,叫白飯撈魚汁,蒜蓉蒸大扇貝和陳皮蒸大南非鮑魚非常美味,芝士龍蝦依麫一般,炸生蠔脆卜卜,油鹽焗蟹不容錯過,蟹膏是甘香,送的魚仔湯美味但份量很小,每人一小碗,另外叫了兩碟菜,鹹了少少,送的生菓是木瓜和芒果,有甜也有不甜。總體上,這一餐食得非常滿足。
2016-07-30
  • 油鹽焗蟹